4 Perkara Ini Kena “Kawal” Bila 10 Hari Pertama Di Tempat Kerja Baru, Elak Nampak “Overconfident”.

Trending

4 Perkara Ini Kena “Kawal” Bila 10 Hari Pertama Di Tempat Kerja Baru, Elak Nampak “Overconfident”.

Jika telah berjaya dalam sesi temuduga dan ditawarkan untuk bekerja dalam sebuah syarikat atau tempat baru, pasti akan mengambil masa sedikit untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran yang baru.

Advertisement

Ada beberapa perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan dalam 10 hari pertama anda memulakan kerja di tempat baru.

Sememangnya jika da dapat tempat baru, dengan jawatan baru, kita pasti ingin tunjukkan yang mana kita mampu untuk buat dan sesuai dengan jawatan tersebut, tapi, ada perkara penting yang harus diambil serius.

Elakkan 4 perkara ini..

1. Jangan buat kerja gila

Ambil masa 10 hari pertama ini untuk cuba ‘blend’ dengan rakan sekerja yang baru. Kenal pasti siapa yang mungkin akan mempengaruhi anda dan berapa jauh anda boleh dipengaruhi oleh syarikat baru ini.

Ramai pekerja baru yang cepat untuk tunjukkan apa yang mereka boleh dan tahu, tetapi akhirnya ia tidak begitu membantu.

Bila berada dalam mesyuarat jangan terlalu ‘menjual diri’, bermain secara rendah diri. Ambil tahu akan apa yang berlaku kepada syarikat.

Ada kemungkinan rakan sekerja tidak dapat menerima semangat anda, jika terlalu bersungguh-sunguh untuk jadi yang terbaik.

2. Mencapai banyak perkara

Dalam proses untuk mula belajar dan ketahui akan cara kerja syarikat, adalah lebih baik sekiranya tidak terlalu meletakkan ‘target’ yang besar dalam apa jua yang ingin dicapai.

Ini kerana, sebagai pekerja baru, kita snediri tidak tahu akan apa yang boleh dilakukan oleh diri pada peringkat permulaan ini.

Jangan menjanjikan sesuatu yang besar, kerana anda mungkin perlu jelaskan kenapa tidak mampu untuk capai apa yang telah dijanjikan.

Lakukan perkara ini..

1. Mula dengan benda kecil

Pada permulaan, adalah lebih baik untuk capai apa yang boleh, sesuatu tugasan yang kecil terlebih dahulu. Ia juga sebagai salah satu cara untuk kenal akan organisasi syarikat dan cara kerja syarikat.

Dengan tugasan yang kecil, dan mudah untuk mencapai sasaran, ia adalah petanda baik untuk kemenangan awal.

2. Bertanya soalan

Mula bina hubungan yang akan membantu kemudian hari. Cari mentor orang atasan yang sanggup beri nasihat dan jangan takut untuk bertanya soalan.

Tapi, harus diingat, jangan jadi seseorang yang cuba memperbetulkan sesuatu, kerana tiada yang suka jika orang bercakap mengenai apa yang perlu dibetulkan.

Sebaiknya tanyakan soalan yang menjurus kepada inginkan petunjuk dari orang lain, tiada cara yang baik selain meminta nasihat dalam membina hubungan.

Harus diingat, bila kita merupakan orang baru dalam sesuatu tempat, pihak pengurusan atasan boleh menilai anda secara terus. Dengan itu, kita seharusnya mengawal bila masanya untuk berhenti bersuara, Tanya soalan dan mendengar.

Sumber: BBC

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...