Written by AbangNara | March 5th, 2012

MALAYSIA bakal ‘digemparkan’ dengan kehadiran empat bintang Indonesia popular terkini bulan Mac ini selama lima hari berturut-turut dengan aneka rangka promosi dan persembahan khusus untuk peminat yang tidak putus-putus memberi sokongan selama ini.

Dianjurkan Universal Music Malaysia dan Rumpun Records selaku syarikat rakaman, kumpulan Nidji, D’Masiv dan Geisha serta artis solo yang cukup popular, Astrid tiba di negara ini pada 8 Mac 2012 menaiki penerbangan Air Asia, selaku penerbangan rasmi acara jelajah kali ini.

bitnang indonesia

Sebuah sidang akhbar dianjurkan pada hari pertama kehadiran mereka itu, diadakan di Micasa All Suite Hotel, Kuala Lumpur, yang juga penginapan rasmi kesemua artis terlibat, dan turut disertai semua penaja yang memberi sokongan kepada rangka promosi ini.

Antara penaja lain termasuk Loft sebagai penaja lokasi persembahan, Dapur Penyet sebagai katerer rasmi, Redbox dan Redbox Plus sebagai penaja bersama, Suria FM sebagai radio rasmi, dan S2Studio sebagai jurugambar rasmi.

bitnang indonesia

Selain melakukan rangka promosi menerusi radio, televisyen dan media cetak, keempat-empat artis ternama ini akan mempromosikan produk terbaru mereka berupa album dan single, khususnya Nidji dengan album Liberty, Astrid dan albumnya Tentang Rasa serta D’Masiv bersama album Persiapan.

Geisha yang kembali ke Malaysia memperomosikan album Meraih Bintang, menampilkan lagu popular mereka Cinta Dan Benci akan terus meraih sokongan rakyat tempatan, berbekalkan single mereka seterusnya Remuk Jantungku.

bitnang indonesia

Lagu daripada album mereka ini turut dimuatkan dalam runut bunyi drama bersiri popular yang hangat ditayangkan, Vanila Coklat yang ditayangkan menerusi slot Lestary, TV3, menampilkan lagu seperti Tentang Rasa oleh Astrid, Geisha (Cukup Tak Lagi, Kenangan Hidupku dan Cinta Dan Benci), selain lagu tempatan Kerana Kasihmu oleh GX4.

Dua persembahan berbeza dijadualkan apabila Nidji dijadualkan membuat persembahan pada Hotfm Big Jam di Kuala Terengganu, mana kala D’Masiv, Geisha dan Astrid bakal membuat persembahan secara akustik pada Akustika Dahsyat dan Ceria, di AEON Jusco AU2, Taman Sri Keramat pada 9 Mac 2012 jam 8.30 malam, disertai kumpulan The Malayan sebagai artis undangan.

bitnang indonesia

Tiga bintang itu juga akan menyertai Konsert Nusantara 1Malaysia yang diadakan di Dataran Datuk Bahaman, Lanchang, Pahang pada 10 Mac 2012, jam 8.30 malam, disertai kumpulan tempatan seperti 6ixth Sense, GX4 dan Lefthanded.

Dijangka 10,000 penonton hadir  pada konsert percuma untuk peminat luar bandar ini, apatah lagi ini kali pertama artis dari seberang dibawa ke pedalaman untuk melakukan aktiviti promosi sekali gus menghiburkan golongan ini.

Pada 11 Mac 2012, bertempat di Redbox Plus, Pavilion Bukit Bintang, Kuala Lumpur, acara sesi beramah mesra bersama peminat bertuah diadakan dengan kerjasama penaja, Redbox, dan pemenang bertuah yang memenangi peraduan menerusi Suria FM akan diraikan bersama semua artis terbabit.

Pada sebelah malamnya pula, sebuah persembahan Sunday Nite Jam bersama Nidji dijadualkan berlangsung di The Loft, Jalan Doraisamy, Kuala Lumpur memandangkan peminat di ibu kota tidak berkesempatan melihat sendiri persembahan kumpulan ini dalam acara sebelumnya.

Kumpulan The Malayan turut diundang untuk mengadakan persembahan pembukaaan, dan bakal ditonton kesemua artis yang turut menyertai rangka promosi kali ini.

Diharapkan kehadiran Nidji, D’Masiv, Geisha dan Astrid ke Malaysia akan dapat memberikan pendedahan yang lebih mengenai mereka kepada khalayak, seterusnya dapat mengeratkan hubungan artis Indonesia dan Malaysia yang terjalin sejak dulu lagi.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

128 responses to 4 Bintang Indonesia Bakal Gegarkan Malaysia Mac Ini

  1. kasut putih says:

    Bila artis malaysia nak gegarkan Indonesia pula..

    0

    0
    • Aku rasa mcm nak tampar jer budak gemuk dlm rancangan Jangan Tidur Lagi tuh says:

      Soalan yang bagus!!! Aku baru nak tanya…

      0

      0
    • Bro 10 Inci says:

      bgs la tu bg artis2 indon buat persembahan kt msia… yg artis2 msia terkinja2 nk wat persembahan kt indon pon xde sponsor, sedangkan kt msia pon susah cari makan.. bgs la… *sarcasm*

      0

      0
      • sarah_nina says:

        Artis malaysia ni jangan kata nak buat konsert kat tempat sendiri.. nak putarkan lagu kat radio pun susah.. balik2 artis luar2 aje yg dia pasang..Lagu yg tak sedap pun.. kalau hari2 pasang melekat jugak kat telinga..hmmmmm

        0

        0
  2. Esfrenken La Jibam Jibam says:

    BOIKOT INDON !!!

    0

    0
  3. Erykah badut says:

    Ada aku kesah?

    0

    0
  4. lily says:

    bosan dgar lagu n cerita indon

    0

    0
  5. love says:

    emm npa la artis luar je dbangga kn..artis malaysia nk cri penaja pn ssh :S

    0

    0
  6. Chem says:

    La Artis Indon rupenyer..ingatkan Artis Korea ke…hurm! Artis Indon bagi free pun aku x tgk..sori derrr. Bila la SNSD nk dtg Malaysia..sob2 x sabar menunggu..huhu.

    0

    0
  7. tutop says:

    tuh..tkangkang dudok.

    0

    0
  8. Dato minah jambu 24jam mengadap computer says:

    huh ! minah jambu paling suka dengar lagu2 D’masiv romentik lagu dia…suara dia fuh! romentik habis boleh lentokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk…………….lov uuuuu

    0

    0
  9. pedulik ke haku? says:

    siyes ak x pedulik……x dtg lg bgos,wat menyemak pemandangan je

    0

    0
  10. triple j says:

    Apsal la kita nak agung2kan indonesia ni baik sinetron atau artisnya?sedangkan mereka bukan saja tak pernah sokong industri seni kita kecuali siti nurhaliza,malah siap boleh pelekeh dan hina malaysia malah smpi tahap ugut n bunuh rakyat msia di situ!

    0

    0
    • boleh jalan da... says:

      Aku tambah lagi..dorang kenal amy search, Sheila majid.. artis2 veteren je.. artis2 generasi sekarang jangan harap dapat masuk.. tapi yg herannya. Artis luar mcm korea, Thailand, philippines dll .. ok aje.. Malaysia aje yg tak boleh.. anti benar dia dengan kita ya..

      0

      0
      • lalola says:

        aku setuju ngan ko, aku pon INDON gak tp yang aku lihat memg aku tak suka,,, aku pun pelik juga punya lah payah nak cari info pasal artis malaysia kt mana2 media. dah2 yg aku lebih pelik dan terkilan KENAPA ALBUM ARTIS MALAYSIA BOLEH DAPAT DENGAN HARGA BEGITU MURAH? ari2 aku gi ala pasar basah arr aku tengok gerai CD penuh ngan artis malaysia, apa lg aku beli lah 2keping RP10.000/CD. SITI & ELLA. bila balik umah pasang ,walamak,,,,,, VIDIO KLIP ASLI & TAK ADA SEDIKIT PUN PERUBAHAN,, aku terdiam pasal sedih,, dah penat2 artis nyanyi terjerit2 macam ini jadi, kalau keset cetak rompak, maaf lah kalo aku kt sakit telinga nak degar,,,,banyak sangat,
        aku rasa patut sekat sikit kedatangan artis indonesia ke malaysia,,,

        0

        0
      • Anonymous says:

        Mmm…artis Thailand…siapa ya? Bisa kasih tau? Kalau Philippines taunya Christian Bautista, Mary Beth…trus sapa lagi? Korea…ada, tapi gak tau namanya (bukan fans artis Korea) ^____^ Malaysia yang baru…Bunkface (sudah datang ke Indonesia —> berarti gak anti kan) ^____^

        0

        0
    • Triple_j says:

      org cakap, sikap media massa dan politician situ yg suka mengapi2kan kebencian dgn negara yg diorang anggap mcm adiknya tetapi jauh lebih maju. psl tu la benda2 kecil pun nak dibesarkan mcm kes batik, negaraku, bolasepak dan mcm2 lagi. hai tatau la

      0

      0
      • boleh jalan da says:

        ini sebab zaman soekarno lah.. ajar rakyat2 jelatanya ganyang kita.. dah kalau yg ketua tunjuk ajar benda yg tak elok.. dia jadi turun temurun lah sampai kebawahnya.. cuma orang indo yg cerdik pandai je boleh terima kita.. tapi agaknya kebanyakkan media dan ahli politiknya kurang cerdik kot.. sebab tu jadi macam ni..ahaha..

        0

        0
  11. hendraW says:

    indo musik for indo aja dehh!!qw tau lo semua cemburuin sama musisi indo…nah itu puncanya musik malay ngak progresif bahkan semakin mundurr tampaknya ahahaha!!

    0

    0
    • boleh jalan da says:

      Iya sebab kamu mengamal kan sifat tertutup.. tidak mau menerima orang luar.. Sorry to say ya.. itu menunjukkan indo terlalu taksub dengan diri sendiri.. patutlah negara tak membangun.. mcm itu aje..

      Dan artis malaysia tak yah lah sibuk2 nak market kat indo ni.. banyak aje negara lain.. duit rupiah bukan tinggi mana pun sangat pun. Convert duit Malaysia payment value mesti sikit… kejar yg dollar lah. Ahaks..:P

      0

      0
    • ko pehal indon???????? sesat erk???????? ke x taw jln balek?????????????? banggang punyer c indon

      0

      1
    • Aron Salem Bach says:

      biar mundur muzik asalkan x mundur ekonomi..org indon dtg m’sia sbb nk cari rezeki,itu menunjukkan di indon xde peluang pekerjaan..yg perempuan jd pelacur..haissshh !!

      0

      0
      • amy says:

        jangan cakap begitu, tak baik… kebencian hanya menghancurkan diri kita sendiri, saya dari indonesia dulu sangat suka dengan lagu malaysia, kenapa lagu malaysia kurang diminati di indonesia karena jenis musiknya monoton tidak banyak perubahan, sedang musik indonesia selalu berubah mengikuti kemauannya konsumen, dalam musik tidak ada unsur politik, rasis, bagus tidaknya suatu lagu tergantung kita masing2, hati kecil tidak pernah bohong…
        jadi tidak pernah ada larangan lagu-lagu malaysia di putar di indonesia, lagu-lagu yang dilarang di indonesia apabila ada unsur pornografi dan bersifat hinaan..

        0

        0
  12. mantope says:

    saya suka indonesia ni

    0

    0
  13. chanteqqq says:

    sori i x minat indon

    0

    0
  14. tulip says:

    minat d masiv tp just dgr lagu jer @ tgk kt you tube,xmo tgk konsert atau beli cd,wt per tlg artis indonesia,dorang pun x support artis kita kan,dorang benci bangettt kt kita…

    0

    0
  15. kite pun hebat berkarya says:

    kite bole amek semngat karya mereka.Tp nk mengagungkn ?xpyahla.Sbb dieorg kalo nk diikutkan agak dlm maksud dan seninye.Cume tulah bile time kite berkarya nk tembus msuk negara die,kite jd sgt terpencil.Biarlah yg pergi konsert tu pon org2 die,kite cube utk jual mhal sikit.Cume tulah,kite bole minat mereka,tp jgn smpai gi konsert terkinja2 lebih dari nk support band msia, tu xperlu la kot

    0

    0
    • kasut putih says:

      saya agree, kebanyakan lagu dia bukan cinta kemanusiaan, tp ketuhanan.. mcm wali band, lagu baru 6th sense tu.. dan byk lagi.. tengok je Opiq, lagu dia memang membuka ruang insaf dalam diri.

      0

      0
  16. yaya says:

    aah indon ni menyemak jek datang sini..drpd lagu ke sinetron yang haprak tuh sume aku tak minat.rakyatnye yang taik tuh lagi aku menyampah.yang jempot yang taja ni bangang sangat pehal…baik aku pegi konsert artis cina/tamil tempatan.daripada indog bodoh ni

    0

    0
    • Aku rasa mcm nak tampar jer budak gemuk dlm rancangan Jangan Tidur Lagi tuh says:

      Dah berapa jam dah abang Nara post entry nih, komen kurang, LIKE DISLIKE pun kurang.. Entry tak laku.. Abang Nara, next… citer lain lak!!

      0

      0
      • Eira Syazira melempang Joyah Propa kerna menuduhnya belum bayar makanan says:

        Drama bersiri Dingin Lavender tu dah macam takder lagu tempatan ke nak letak?

        Sory to say, line story nyer agak slow… tercungap-cungap aku nak follow.. at last tinggal macam tu jer lah…

        0

        0
      • boleh jalan da.. says:

        ada satu lagi.. drama ariana mikhail.. macam dah tak ade lagu tempatan..

        0

        0
  17. AKU says:

    Aku xsuke indonesia!sekian!!

    0

    0
  18. Anonymous says:

    eleh…lagu indon pon xsberape sgt..cite indon lg laaa..smpai bratus2 episod tp citer itu2 jgk..bohsaaaannnn

    0

    0
  19. juju says:

    artis malaysia bnyk gak lagu yg best, cube layan Xfm. sume lagu2 baru malaysia yg kuar yg aku x penah dengo pon kua kat era ke hot fm ke.. sume nk lagu indon, xdela sedap mane pon lagu dieorg.

    0

    0
  20. Yva says:

    Kalo kat tv, cter dorg..radio plak lagu dorg…tepi jalan pn muka dorg…kdai makan pn muka dorg….aku nk retis M’sia la plak…dh tibe mase buka minda n support our industry…

    0

    0
    • lia says:

      setuju……da mcm negara dowg lak kat sini..penuh huhuhu support la artis M’sia..sape lagi kalo bkn kt sendiri

      0

      0
  21. laradiana says:

    apa pasal asyik artis luar je yg masu.mcm xde artis kt malaysia…

    0

    0
  22. faazawanz says:

    jangan kate lagu,movie,drama, iklan dalam tv pown nak indon gak..haish

    0

    0
  23. JEJARI KONTOT says:

    Indon dok kutuk malaysia!! malaysia pulak dok agung indonesial

    0

    0
  24. lantakpilah says:

    artis malaysia pun xabes promote lg, sebok nk promote artis indon plak. skrg bukan musim indon lg kot… tolong! panggg!!!

    0

    0
  25. zass says:

    balik2 artis indon.. lagu xseberapa sedap pon utk didengar.. haish! membazir je bwk dorg dtg cni

    0

    0
  26. Datok minah jambu 24jam mengadap computer says:

    kalau mlaysia tk jempot tkan dorang memandai2 nk dtang mlaysia buat persembahan bahlol !!! dorang pn tk hingin nk datang mlaysia buat prsmbahan dh jempot nye pasal dorang terpaksa la datang nyanyi huh!!!

    0

    1
  27. yela... says:

    Nak wat cmne, lagu artis m’sia pn melodinye hmpir sme cm diorg punye, terutama sofazr tu, 1st time dgr igtkan lgu indon rupenye lgu artis kite, huhuhu

    0

    0
  28. Rain says:

    Assalamu’alaikum..
    Saya dari Indonesia,perlu anda ketahui bahwa rakyat indonesia tidak menutup diri dari lagu malaysia, kita tidak memandang dari negara mana lagu itu berasal, music is universal,apabila lagunya bagus ya kita suka darimanapun lagu itu berasal,contohnya lagu korea,amerika dll,
    coba anda pikir, di malaysia sendiri saja peminat lagu tempatan sedikit,bagaimana dengan di Indonesia.?? jujur saja artis malaysia yang saya tahu hanya siti nurhalizah saja

    0

    0
    • Wssalam..so kalo ko x menutup diri dari lagu Malaysia, apsal ko kenal Siti Nurhaliza jer (eja Siti Nurhaliza pun salah..hush).. nampak sangat ko ni cakap x serupa bikin dan hipokritossss… dan memang rakyat Indon pun camtu kan!? (ko jawab la sendirik…takder mase aku nk layan post comment indon2 ni..)

      0

      0
      • Rain says:

        karena yang berkualitas hanya siti.. walaupun dia dari malaysia kita bisa terima karena kualitasnya,itu menunjukan kita tidak menutup diri..

        0

        0
    • lalola says:

      goblok,,,,,,RAIN, siapa bilang lg malyasia tidak berkualitas
      lagu paling bagus dan bahasa yag indah di pakai ,
      mikir pake otak bukan pake dengkul
      boooooooooooooooooooo

      0

      0
      • mira says:

        bagus la ko lalola..ko mmg bkn org yg pandai menilai..yg mane baik kite ikut kan..xelok jgn ikut..simple je..mesti ko ni yg educated n berfikiran positif..

        0

        0
      • mira says:

        opss sorry…yg pndai menilai…salah taip..sorry lalola..

        0

        0
    • boleh jalan da.. says:

      Walaikumsalam…Oh ya ke masyarakat anda tidak menutup diri lagu dari Malaysia..meh sini aku nak cakap.. masyarakat anda tu hanya mementing pada wajah.. sebab tu lagu2 korea anda agung2 kan.padahal anda bukan paham pun lirik nya.. mungkin ada.. tapi berapa banyak aje yg paham.. sebab apa.. sebab wajah mereka cantik. putih. bukan hanya lagu dr Malaysia aje yg anda tak dengar . Singapore jugak sama.. aku tak pernah dengar pun artis2 dr singapore popular di Indonesia..sebab apa sebab wajah kita hampir sama.. kalau telinga dan hati tu dah ada niat untuk menutup diri dr luar.. lagu sedap macam mana pun takkan masuk kat halwa telinga anda.. dan itu lah nama nya bodoh sombong.. (ngerti gak???)

      Aku tambah lagi ya.. ada artis korang yg gabung dengan melly ( tau pun sebab dia ada duet dengan melly(fav singer aku) kumpulan BBB.. suara macam katak panggil hujan pun boleh popular.. nikitta yg buat promo single album kat Malaysia baru2 ni.. suara nenek aku pun lagi sedap rasanya.. itu ke nama nya kualiti….tolong jawab sikit Pak/ibu Rain

      0

      0
      • lin says:

        bole jalan daa,
        btl tu..mmg suare melly mcm katak puru pggl ujan tp ribut yg melanda..
        xde la sedap pon suarenyer,tgk agnes tu dl konsert konon bajet ramaila peminat kt MALAYSIA (negara tanah airku yg tercinta)..alih2 dua tiga kerat jer..bajet hot la kt MALAYSIA ni(negara tanah airku tercinta)..pastu kt negara diorg kutuk MALAYSIA(negara tanah airku tercinta)..

        0

        0
    • Dato minah jambu 24jam mengadap computer says:

      ha ! artis mlaysia siti nurhaliza je yg kau tau????????? dari hari ini kau tk payah ambek tau lah artis2 dari mlaysia mengarot betol !!!!! jangan cakep bohong eh !!!!!!!!!!

      0

      0
      • Anonymous says:

        x payahlah nak marah si rain ni….minah jambu ko jer yg syok sendiri…diorang mmg x kenal pon artis2 mesia kecuali artis2 lama n siti…

        kalau nk ikutkan nape kita nk agungkan artis2 mesia? sbb patriotik?my foot lah kan…artis2 malaysia pon x patriotik…lagi makin glemer lagi x sedar diri,agama n bangsa.. fesyen x nak kalah jahilnya dgn omputih…ckp nk speaking berabuklah konon…nyanyi nak pelat2 omputih konon..”i sound stupid when i speak malay” ingat lagi?

        TAPI…bila album x laku, filem x laku mulalah kata peminat malaysia x patriotiklah, x sokong anak tempatan, produk tempatan,x sokong budayalah…sekali lagi my foot lah..dia sendiri pun suka berlagak western n mengagungkan budaya luar….

        artis2 mlaysia yg suka clubbing,minum arak,peluk jantan sana,peluk betina sini mmg patut x payah sokong dan x laku…x rugi pun kalau industri hiburan malaysia x maju…buat tarik bala jer adalah….

        0

        0
      • wanz says:

        Macam tu pergi lah cium punggung indon tu. Kalau kau x nak sokong tak apa. Pergi la tgk telenovela indon, dengar lagu indon. Diorang kan quality sangat baru sedap telinga expert kau tu dengar. Mcm aku yg telinga biasa ni tetap support local artist pasal pada aku, ugly or bad this is my country. Kalau kau ada anak satu hari nanti aku harap dia sempurna takde cacat cela. Takut pulak kau buang tepi jalan maklum la kau perfectionist kan mana nak yg buruk2, nak yg bagus2 je walau asal usul dari diri sendiri.

        0

        0
      • Anonymous says:

        ada aku ckp aku suka/sokong artis indon @luar..Ade? aku kata artis malaysia yg jahil n suka bermaksiat2 lebih baik x payah sokong pun xpe supaya x tarik bala kat malaysia ni…PAHAMM!
        yg ko nk terasa apasal pulak? ker ko ni golongan artis yg mcm ni…

        0

        0
    • wanz says:

      Jangan munafik la lu. Movie dari amerika pun govt korang block supaya nak org indon tgk movie buatan sendiri ingat tak tau ke. Rakyat indon sendiri bosan sebab tak habis2 keluar cerita pocong bodoh buatan sendiri. Kalau takut persaingan dari malaysia jangan sembunyi dibalik alasan “qualitas”. Lepas Isabella popular suatu masa dulu terus ditutup pintu takut fenomena Isabella berulang lagi bukan gitu? Sekali lagi diingatkan…Jangan munafik ya..

      0

      0
      • Anonymous says:

        Masalah film Hollywood yang kemarin sempat kena block itu karena masalah pajak / tax kok. Bukan karena pemerintah mau rakyatnya nonton film buatan lokal / dalam negeri ^____^ Anyway, selain Isabella masih ada Antara Anyer dan Jakarta (Sheila Majid), lagunya Exists, Siti Nurhaliza… Btw, kenapa Annuar Zain gak promo ke Indonesia? Lagunya yang jadi OST. Hikayat Merong Mahawangsa bagus kok… Belum liat movienya, tapi dah liat dan dengerin lagunya di You Tube.

        0

        0
    • eyes21 says:

      hmmmmmm ! tpi asal band Malaysia ! dtg ke indon kene kutok! tapi kat singapore tidak!

      0

      0
  29. Set Nizi Sundell says:

    @Rain cuba define tidak menutup diri? out of box?… because I don’t see it on your comment above. Thank you.

    0

    0
    • Dato minah jambu 24jam mengadap computer says:

      si rain ni dia sengaja eksen tk tau artis2 mlaysia ni macm la dia bagos sangat !! beribu artis2 mlaysia ni siti nrhliza je yg dia tau….lebih baik tk payah tau…..mengarot kn !!!!! dia besarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr nye pembohong !!!!!

      0

      0
  30. wanz says:

    Bagus dah banyak orang malaysia yang dah sedar dan tak mau membuang masa dan duit menyokong industri muzik dari negara seberang nie yg langsung tak bagi can kat artis-artis kita. Bukan mcm dulu ada jugak sorang dua yg sebok nak bagi promosi free. Kita tutup pintu serapat rapatnya jgn bagi diorang untung buat konsert kat sini.

    Indon….you reap what you sow !! Kau lorat…kita pun benci amat bangat !!

    0

    0
    • Anonymous says:

      wanz,jgn kate artis diorg …kbykan rakyat diorang yg dok sini lorat nk mampus,dah la menumpang pastu blagak plak!aku ckp ni bdasarkan pengalaman aku dgn org indon ni,die kutuk2nyer segala2 berkaitan dgn Malaysia ni!aku dgr mmg pns ati,smpai aku sound ckp”klu xske Malaysia,pi balik negara ko..jgn dok sni”..

      0

      0
  31. DIDO says:

    Assalamualaikum Wr. Wb
    Saya dari Malaysia dan saya penikmat musik.
    Maaf banget nih kalo ada komen gue yang ngeritik.
    Lagu malaysia menurut gue kurang begitu menarik, buktinya? sampai sekarang mana, ngga ada yang berhasil masuk pasar musik Indonesia. Kalaupun lo lo bilang musik kita jelek atau apalah, buktinya musik indonesia bisa diterima disana dan bahkan Nidji, Geisha, Astrid sama D’Masiv promo album disana.

    Sekali lagi gue tekanin disini, di Indonesia bisa nerima musik apa saja. Asal lagu itu bisa menarik perhatian, ringan, mudah didenger, berkualitas, kenapa ngga gituloh? di Indonesia pun banyak banget penyanyi yang menurut gue belum waktunya jadi artis dan akhirnya popularitas mereka ga diakui gitu loh.

    Masalah lagu korea yang beken banget disini, dan kalian tanya dengan bahasa yang ngga dimengerti, bukan karena bahasa sob, tapi dari skill, dance mereka sama wajah mereka yang emang enterteiment banget.

    maaf kalo komen gue ada yang ngga berkenan..

    0

    0
    • wanz says:

      Lagi satu orang munafik. Nga berhasil masuk karena TIADA diberi peluang bukan masalah kualiti. Indonesia rakyatnya prejudis tinggi. Kalau datang dari malaysia apapun tak bagus tiada kualiti. Tapi indonesia itu rakyatnya bukan ratanya educated. Tapi nga ngapa. Loe main kotor sama kita, bisa dibalas.

      0

      0
    • Whatever skrg aku dh x thu lagi ape lagu indon yg best sebab aku rs sejak akhir2 ini tiada lagu yg best dr indon, lagu lama byk la best tp lagu baru2 skrg..dh x dgr langsung dh. Skrg aku lagi layan lagu Malaysia… Kak ramlah ram, beribu sesalan dll. ….cayok lagu Malaysia.

      0

      0
  32. wah,yg gue tau,artis malay yg trkenal cuma siti nurhalisa,lagunya menawan dan enak didengar(lagu ciptaan indonesian only)…kalo di malay ada penyanyi yg bagus,napa ga promo k indo?atau jangan2 penyanyi malay takut lagunya gak Laku?OMG its true,lagu2 malay gak Laku di pasaran indo.so,teruslah berkreasi.hahaha!

    0

    0
  33. wah,yg gue tau,artis malay yg trkenal cuma siti nurhalisa,lagunya menawan dan enak didengar(lagu ciptaan indonesian only)…kalo di malay ada penyanyi yg bagus,napa ga promo k indo?atau jangan2 penyanyi malay takut lagunya gak Laku?OMG its true,lagu2 malay gak Laku di pasaran indo.so,teruslah berkreasi.hahaha!

    0

    0
    • Rossa sudah rosak says:

      Omg..its true, lagu2 malay gak laku dipasar indon <—- mcm nk gelak guling2 rasenyer…huhu…sian bangat kamu dong.

      0

      0
  34. Anonymous says:

    xpela wahai org Malaysia…xpyh gaduh2 dgn diorg ni..kite kn profesional dr diorg..negara Malaysia sentiasa myokong mane2 artis yg nk promosi kt sini asalkan tidak keterlaluan,itu tandanya rakyat kami mmg bfikiran terbuka yg penting negara kami Malaysia lg maju dr korang,sorry to say..kawan aku yg belajar kt indon pun ssh dpt keje bile blk sni..da dpt,gj x berbaloi!!!

    0

    0
    • Anonymous says:

      Wah temannya belajar di Indonesia trus balik ke Malaysia gak dapat kerja (dapatpun gaji gak bagus)? Kalau menurut anda karena faktor “belajar di Indonesia trus lulus dapat ijazah dari Indonesia” yang menyebabkan teman anda susah dapat kerja ataupun bekerja dengan gaji yang gak bagus, lebih baik anda mengajukan usul ke Menteri Pendidikan anda untuk menghentikan pengiriman pelajar Malaysia ke Indonesia. Setau saya, orang bisa dapat kerja faktornya banyak, ya karena tingkat pendidikannya, nilai ijazahnya bagus (GPA), liat performance, skill, quality si pelamar kerja juga…pengalaman dan yang paling penting berdoa. ^_____^

      0

      0
      • Anonymous says:

        well,aku ckp yg btl k..yg pasti gj aku lg tggi dr dia ok,walaupun pgalaman die bkerja lebih dr aku n belajar jauh dr aku..well,aku tanye boss aku mengapa?produk Malaysia lebih bkualiti…

        0

        0
      • Anonymous says:

        Wah hebat dunk anda, pengalaman kerja kurang bisa dapat gaji yang lebih besar dari yang lebih banyak pengalaman kerjanya. Biasanya banyak pengalaman, gaji juga ikut nambah. So, what’s wrong with your friend? Kayaknya bukan karena sekolah di Indonesia dech… Performance kerjanya kurang kali. Karena mau sekolah dimana saja, ijazah setinggi apapun kalau performance kerjanya gak sesuai dengan harapan perusahaan, perusahaan ya gak akan kasih lebih…(karena cuman jadi beban perusahaan saja).

        0

        0
      • Anonymous says:

        hahahaha…jgn marah dong..aku cuma ckp yg benar saje..disini maksudnyer bos aku lebih mementingkan produk Malaysia..kawan aku ok aja n ckp aku lebih berkelayakan kerana prestasi aku walaupun dia memegang ijazah n berpegalaman diluar negara..mungkin ko ckp aku angkuh,tp bagaimana ya klu org indonesia bekerja dan mencari rezeki disini tp mencaci dan menghina negara kami..baiknyer balik kerja disana saje..maid aku ckp klu bole die mmg terus mahu bkerja disini kerana sng !!cmtu juga la dgn muzik,bahawasanya kamu ckp muzik kamu lebih bagus tetapi cuba menafikan ada juga muzik Malaysia lg bagus yg mmg diakui bagus..begitulah halnyer dgn boss aku yg mgakui bahawa produk Malaysia lg bagus!!
        mungkin ko bkn org yg sebegitu kan..kerana kamu bkn cepat melatah sepertimane komentar2 yg lain..peace!!!

        0

        0
      • Anonymous says:

        Lah saya kan bilang anda hebat, itu berarti gak marah. Ooo…begitu toh ceritanya, baru jelas. Nah, performance / prestasi kerja kan yang bikin gaji besar atau kecil… ^___^ Btw, baguslah lah kalau bos anda menyukai produk dalam negeri. Tentang musik…anda bilang “kamu”. Kata itu menunjuk kepada siapa? Saya…atau seluruh orang Indonesia? Kalau saya pribadi, kalau musik itu ok dan sesuai dengan selera saya pastinya saya akan bilang ok, gak peduli dari negara mana dan bahasanya apa. Musik yang sesuai bagi saya jenis yang easy listening dan melodinya yang bagus. Agak bingung saya dengan statement anda yang menyatakan kalau “kita menafikan kalau ada musik dari Malaysia yang bagus”. Kalau bener seperti itu, lagu Isabella, Antara Anyer Dan Jakarta, Betapa Kucinta Padamu gak akan booming dunk waktu itu. Nyatanya nggak kan… Agak lama memang, tapi untuk artis yang baru baru hanya beberapa saja yang saya tau seperti Stacy dan Bunkface yang pernah tampil di Indonesia.

        0

        0
    • Anonymous says:

      Ok..tq coz doakn yg tbaik pd sy n maksud “kamu” beerti komanter yg komen mgenai muzik Malaysia xbagus..pdhal muzik Malaysia pun bagus juga..sy doakan kamu success juga n maaf la klu knyataan sy klu buat terasa hati..

      0

      0
  35. Org nizi adalah org laut dn sundelll says:

    @penjual lembut Haha..aku rase ko ni kan.. Xyah la sebut…huhu. Ko keje kat malaysia kan? X per la terus bekerja ya. Ramai jer org2 indon dtg sini pakai pas pelancong tapi cri kerje dn bekerja…dn abis pasport pegi smbung kat thailand, temerloh, klang dll. Aku rase ko pun tergolong dlm tu la…hehe. Kalau aku jht mmg dh lame dh aku bg maklumat pasal korang2 ni… Sundalll…

    0

    0
  36. hahaha apanya yg kasian?ga dong!wkakakakaka …itulah yg ga gue suka dari sebagaian sifat org malay,mereka itu:

    1.Tidak menginginkan kesuksesan indonesia.
    2.iri dengan kekayaan alam indonesia.
    ingat.Sirik/iri=tanda tak mampu,sifat iri menimbulkan dosa,hohoho kena AZAB lo semua.
    ingat,indonesia merdeka dgn jasa pahlawan pembela kemerdekaan.
    Malaysia=merdeka,dikasihani diberi percuma sama inggris,wakakakaka!cmnwealth hahaha!kasian banget,kamseupay!

    0

    0
    • Haha..x abis2 merdeka dgn kepahlawanan lo…yg tidak bijak menggunakan akal. Malaysia bijak menggunakan akal…rundingan adalah sesuatu yang paling bijak dari menggunakan kekerasan dan yang penting, aku bersyukur kerana pemimpin Malasyia dulu bijak menggunakan akal dan strategi. If kita ada rakyat berjuta2 pun, kalo menggunakan kepahlawanan sekalipun jika bodoh dan tidak bijak menggunakan akal, malahan pihak lawan mempunyai banyak strategi…then, kita tidak kemana juga. Dan berkat daripda rundingan kemerdekaan dahulu juga, kita tgk kemajuan yang dicapai oleh Malaysia daripada Indonesia yg mendapat kemerdekaan menerusi kepahlawanan <— cam citer pendekat si guntang pulak aku dgr…huhu…nk gelak guling2… Tetapi untuk skrg, adakah indonesia betul2 merdeka? Dengan korupsi..negara yg mundur dn tiada kemajuan dsbg. Perghormatan untuk indonesia yg dpt kemerdekaan melalui kepahlawanan <— kihkihkih…tetapi kita skrg sdg berlumba2 ke hadapan dan sedikit sebanyak jugak memandang ke belakang. So, dlm perlumbaan ini…apakah yang Indonesia ada? Patut indon pikir benda camtu..drp perasaan bangga yg meluat2 sgt tu..huhu. Dan satu lagi, Iri…haha..lagila nk gelak pdahal yg hakikat yg seluruh dunia tahu bhw indonesia yg lebih iri kepada Malaysia..kerana adik yg dahuluinya diajarin oleh abang (indonesia) kini lenih pndai dan berjaya drp abangnya. Kenapa abangnya tidak berjaya..kerana perasaan bangga, perasaan bodoh sombong yng berada dlm diri sesetangah rakyat indon berkenaan. Get a fact yg indon lebih mengirikan malaysia. And get a fact too, malaysia inginkan kesuksesan indonesia..tapi mampukah rakyat indon menyahut cabaran ini?..drp mengatain kita iri hati..lebih baik sahut cabaran untuk diri sendiri dan negara lebih maju….sambung projek lrt mu yg terbengkalai ituu….huhu..

      0

      0
      • Anonymous says:

        Yah…yang namanya korupsi dimana mana ada…di Indonesia ada, di Malaysia pun ada. Yang membedakan Indeks Persepsi Korupsinya… Btw, lagi nunggu hasil skandal NFC nich…gimana ya?

        0

        0
  37. Anonymous says:

    Ada banyak kok artis Malaysia yg tampil di Indonesia. Ini beberapa nama yang aq tau : Amy Search, Exist, Sheila Majid, Siti Nurhaliza, Dafi yg nyanyi bareng Gita Gutawa, Bunkface (pernah tampil di acara TV 4 Mata)…trus ada 1 lagi (tapi lupa namanya…). Kalau aq pribadi, gak peduli dari negara mana asal lagunya enak didengar saja, that’s all ^____^

    0

    0
  38. didok says:

    UDAH DEH, GA USAH BANYAK BACOT, KALO LO YAKIN BANGET NGET NGEEEEET PENYANYI DARI MALAYSIA EMANG BAGUS, BUKTIIN WOY!!
    MANA? MANA? SEKARANG DI INDONESIA GA ADA NAMA PENYANYI DARI MALAYSIA!! YANG GUE TAU CUMA SITI NURHAILZA, DAN DIA EMANG BAGUS KOK, GUE GA MANDANG DIA DARI MANA, TAPI INGET, LAGU2 YANG DI NYANYIIN SITI KEBANYAKAN ORANG INDONESIA YANG NYIPTAIN.

    SEKALI LAGI, INTINYA NIH, KALO LO PADA YAKIN PENYANYI LO BAGUS, BUKTIIN! JANGAN CUMA BACOT DOANG YANG GEDE!

    0

    0
    • Anonymous says:

      Mas…mas…statement saya kan cuman bilang “yang tampil”… Saya gak bilang bagus atau terkenal…karena pendapat dan selera orang kan beda beda. Jangan esmosi… Piss… ^_____^

      0

      0
  39. Whatsoever says:

    Gue mau ngelurusin aja ya.. Sebenernya bukan berarti indo nggak kasih chance for ya all, asal musik dan quality bagus apa salahnya buat didengerin? Contohnya aja Toophat (correct me if wrong) yg duet sama rossa, lumayan tuh
    Jujur aja, gue suka sama DAFFI, waktu dia duet sama gita gue bener2 suka tuh, gue nggak munafik

    0

    0
  40. sundalaysia says:

    skrg ini boyband indonesia SMASH sdang promo di malaysia,itu berarti musik kami masih disukai dimalaysia,liat di kaskus,boyband malay di benci rakyat sendiri,,,haha our musik jadi raja di negeri sendiri,dan bukan tdk mungkin,musik indo akan MENJAJAH malaysia (lagi),

    0

    0
  41. proudtobeindon says:

    Aku diem je sambil tersenyum terpikir ” hmm ramai nak tolak artis indon ?? aritu lagi konsert Nusantara 1Malaysia kenapa plak ramai penonton malampaui 10.000 ??? hmm ” kasiannya malaysia cam tak pernah tengok konsert, kat indon pun tak seramai tu

    0

    0
  42. nidjiholic says:

    sebenernya di indo ngak ada diskriminasi seni, masalahnya promosi yg dilakukan artis malay hanya sebentar, disini kalo mo ngetop harus tiap hari muncul di acara live music soalnya ngak ada acara yg khusus video klip, kebanyakan artis malay hanya tampil di talk show dan infotainment orang ngak akan ingat, harusnya rakyat malay protes ama lebel rekaman krn ngak gencar mempromosikan artisnya, lakukan promosi besar2an di music dahsyat, inbox, dering dll, setiap stasiun tv punya live music dijamin boom, tapi kalo mau promosi yg murah dan cepat ya..infotainment tapi ngak efektif kecuali bikin hot gossip

    0

    0
  43. nidjiholic says:

    kalo mo laku jualan di indo promosi harus gencar, tiap hari ada di inbox, dahsyat dll, tv indo skrg jarang putar video klip dan tergantung lebel rekaman si artis mau ngak secara gencar mempromosikan artisnya, jgnkan artis malay, artis indo juga banyak yg gagal krn kurang promosi, kami penikmat music hanya menikmati apa yg di suguhkan, jgn salahkan org indo kalo artis malay ngak ngetop di indo,salahkan major label malaysia yg ngak mau sering2 promosi, maunya se hari datang ke jakarta promosi besok langsung terkenal, artis indo yg promosi ke malaysia cdnya paling sedikit udh terjual 600.000 keping di indo makanya promotor malay berani mengundang mereka…ini industri hiburan ngak ada hubungannya dengan patriotisme hanya soal selera, kalo kita suka kita dengar, kalo kita ngak pernah dengar gimana mau suka.

    0

    0
  44. mariam says:

    helloooooo… artis msia tak famous kat indon nak salahkan org indon????? please la..

    0

    0
  45. dony says:

    yang saya tau malaysia adalah negara asia paling rasis…. sorry to say…

    0

    0
    • Anonymous says:

      maaf ckp,xsemua rakyat Malaysit bsifat pkauman seperti yg kamu ckp,sy ada sahabat yg sgt baik dr Indonesia,saya sgt menghormatinya kerana dia dan keluarganya sgt baik,begitu juga dgn dia yg sgt menghormati saya dan keluarga saya..jgn kerana sesuatu hal yg remeh,kamu terus menilai sesuatu..kerana setiap negara mesti ada kekurangan dan kelebihan msg2..buruk baik seseorg itu x kire dr mane negaranye…tetapi hati..

      0

      0
  46. najwa mawarni says:

    Ermmm……………………….

    0

    0
  47. najwa mawarni says:

    Xtau ape nak cakap
    Msia ngan indo serumpun
    Sesame muslim
    Xyah nak gaduh

    0

    0
  48. najwa mawarni says:

    Xtau pe nak cakap
    Msia ngan indo serumpun
    Sesama muslim
    Xyah nak gaduh
    ukhuwah islamiyah lg Best
    Salam damai

    0

    0
  49. Malindo says:

    Tak dapat dipungkiri perkembangan Music Malaysia “relatif” dibawah music Indonesia. Dari hal komposer, lirik, gangre music, kualitas video clip dll.

    1. Komposer
    Hanya sedikit karya komposer Msia yg bisa dikatakan “cukup bagus”, sehingga ramai artis2 Msia yg “berebut” menyanyikan lagu komposer Indonesia. contohnya : Alif Satar, Klangit Band menyanyikan lagu ciptaan Panji Sakti dari Indonesia. Dan lagu2nya pun jadi hits di Msia.
    (Meskipun banyak budak Msia tak tau kalo artis tu nyanyi lagu dari seberang)….he.he….just kidding….

    2. Lirik
    Dalam hal lirik, Malaysia memang terkendala dengan kosakata bahasa Melayu. Berbeda dengan Bahasa Indonesia dimana lebih kaya akan kosakata, lebih universal untuk area Asia. Sedangkan bahasa melayu terlalu “kaku” sehingga lirik2 lagu malaysia “agak” terdengar lucu/aneh.

    3. Ganre Musik
    Mungkin memang harus diakui bahwa malaysia itu hanya 7:1 dari Indonesia dalam hal luas wilayah, jumlah penduduk, dan jumlah artis(kreatif), sehingga ganre musik Msia pun bisa dihitung “jari”. Tidak seperti Indonesia, dimana ganre musiknya tak terhitung.
    Apalagi artis2nya….wah buaaaaanyak buanget. Ada Dangdut, Kroncong, Pop daerah, pop progressive, rnb, ska, heavy metal…dll. Dan dari segi kualitas pun musik Indonesia lebih maju dan variatif.

    4. Kualitas dan Kreativitas Vido Klip
    Wah….kalo ngomongin Video clip, kayaknya Msia kalah “Jauh”.

    Untuk band top Msia like MUH, Bunkface, dll….lawan sutradara ecek-ecek dari Indonesia aja pasti udah kalah tu kualitas dan kreativitas video clip Msia…. Ibaratnya video clip kayak MUH, bunkface, Klangit, dll….di Indonesia cukup pakai handycam IDR 2 juta juga udah bisa kayak gitu hasilnya….

    Harus diakui bahwa Musik Malaysia tak ada apa2nya tanpa Musisi/Musik Indonesia.

    But…
    Musik Indonesia akan selalu “Lebih Maju” dari Musik Malayia.

    Regards,

    Malindo Music Watch

    0

    0
  50. the girls says:

    whatzz?..well menurut gw musik itu universal, g bisa diliat dari negara apa n dimana dia berasal?..kalau musik itu enak n easy going ya kita terima,so kalau artis malaysia g laku ya jangan salahkan indonesia dong, boikot indonesia apaan penting g sih?..katanya kalian educated tapi nyatanya gara2 masalah itu doankz terus pikiran kalian pendek bangett..ya ampyunn,,

    indo tu nerima kok semua artis siapa bilang g?..buktinya ada artis malaysia yg berjaya, ex, siti nurhaliza coz musik dia berkualitas..seharusnya kalian tu berfikir kenapa musik kalian kurang ada di indo..mungkin ada yg salah dengan nada, lirik lagu, or apalah?..bukannya malahan langsung membenci artis indo yg notabene mereka hanyalah pembuat karya seni n tak ada salah apa2 terhadap kalian pembenci- pembenci ini?..so itu terpulang pada masing2lah..

    well kalo dari segi ekonomi maybe rakyat kalian banyak yg sejahtera coz 28 juta compare 250 juta lebih ,, walaupun dlu kami mengirim guru kemalay n sekarng banyak pelajar indo yg berguru dimalay,, tpi kami intropeksi diri n sekarang tahap demi tahap ekonomi kmi setelah reformasi n setelah krisis yg menghantam 1998, ekonomi kami membaik pertumbuhan kami tertinggi di asean, n gw belive kedepannya insyaallah bangsa kami mampu berjaya..coz berbagai terpaan, bencana silih berganti sentiasa membuat rakyat kami lebih survive dan mandiri menghadapi segalanya (insyaallah),itu bisa dikatakan intropeksi, so if we kembali ke musik, jangan salahkan siapa2 dong kalau ada artis indo yang ingin menghibur rakyat malaysia, mereka hanyalah pekerja entertain,kenapa kalian marah??? dengan memboikotlah apalah itu tindakan bodoh, yg penting intropeksi masing- masing saja, ok, terima kasih :)

    0

    0
    • Anonymous says:

      yap, pertumbuhan ekonomi indonesia sekarang mencapi 6,5%. Malaysia stagnan diantara 6-7%.bahkan u kwartal ke 3 mereka menurun. diperkirakan hingga tahun 2016, pertumbuhan ekonomi tertinggi di asia tenggara adalah indonesia. bisa mencapai 6,9%-9%. Singapura dan Malaysia diperkirakan akan tertinggal. Khususnya Malaysia, nampaknya akan mengalami kemerosotan politik. Sekalipun mungkin tidak spt pengalaman Indoneia di tahun 1998, kekalutan politik sedikit banyak akan berimbas pd kejayaan ekonomi, Pada saat yang sama, Indonesia telah masuk tahapan penyelesaian krisis politiknya dan mendapatkan pondasi yang kuat bagi perkembangan.

      well, kembali ke musik. cara melihatnya sederha: jika artis2 Indonesia itu tak ada peminatnya di malaysia, tentu mereka tak akan pernah berkali2 diundang konser di sini. Bahkan menariknya, sekalipun persatuan artis musik malaysia telah menuntut pemerintah untuk membuat ketentuan seleksi penggunaan musik indonesia di malaysia, tetapi tidak jua menurunkan minat warga malaysai untuk mengundang artis2 indonesia,

      well, yang jelas2 buat ketentuan pelarangan hadirnya pemusik2 dua serumpun ini adalah malaysia. di indonesia, tak ada satupun pemusik dan dan pebisnis musik yang berkeingan untuk membuat ketentuan agar pemerintah membatasi hadirnya pemusik bukan saja dari malaysiam bahkan dari afrika sekalipun. pelarangan2 spt itu tak mungkin ada dalam negeri yang demokratis spt indonesia. jk pun ada, spt kasus lady gaga sekarang ini, lebih banyak karena sifatnya diskresi. bukan peraturan. diskresi itu berrsifat ad hoc dan hanya dapat dilakukan dalam satu masa dan dalam satu peristiwa. bukan ketentuan baku yang berlaku sepnjang waktu. so, ayo dong malaysia; kita berlomba secara fair. tak perlu negara turun tangan untuk urusan musik. cukup saling berbagi pengetahuan dan kreativitas di antara kita saja. mumpung kita serumpun. hehe

      0

      0
  51. avank says:

    negara yang rasis,manusianya low kuality,membeda2kan kaum yang hidup dinegara sendiri,,, negara yang berlebihan narsis,alay,udyg,negara dengan 1st obesity in asia……………… wkwkwkwkwkwkwkwkwkwk,,,, muziknya gila bgt katrok,norak.., orang yang pertama dengerin muzik negara ni pasti 200% ngakak abis…….. (kecuali yang di reka oleh seniman seberang)
    laopun pakai baju kurung, jilbab….kelakuan nya lebih jelek dari yahudi……(peace) its only my opinion….

    0

    0
  52. Hello, Neat post. There is a problem with your web site in internet explorer, may test this? IE still is the marketplace leader and a big component to people will omit your fantastic writing due to this problem.

    0

    0
  53. Bujang Kedawang says:

    Ini masalah selera musik … koq komentarnyo malah kemano mano yo … ???

    0

    0
  54. Juli Gunawan says:

    test

    0

    0
  55. Andi Yudha says:

    Ha ha ha.. (tertawa kecil, mungkin hanya senyum lebih tepatnya)… Soal musik.., seni sebetulnya adalah unversal.., gk ada batas apapun yang bisa menghalangi..
    Seni musik juga adalah selera.., soal situasi.., dan soal kondisi yang menaunginya..
    Jadi Musik dan lagu sebenarnya adalah hak seluruh manusia tanpa lintas batas apapun untuk menyukainya.., atau sebaliknya..

    setelah melihat koment2 diatas.., sepertinya memang ada kendala dan penyebab yang membuat terjadinya misskomunikasi dan mis understanding yang disebabkan oleh masalah2 kehidupan diantara ke dua2 bangsa yang menimbulkan friksi dan ketersinggungan antara kedua negara yang membuat kita tidak lagi mau menilai secara hati yang terbuka dan jujur terhadap apapun yang coba di perkenalkan pada masing2 kedua negara.., pokoknya yang ada adalah.., bagi orang Indo.., SEMUA YANG DIHASILKAN MSIA ADALAH TIDAK BER QUALITY…! demikian sebaliknya orang msia terhadap apa2 yang dihasilkan oleh Indonesia..

    0

    0
  56. Andi Yudha says:

    Coba kita masing2 mencoba membuka diri agar bisa bersikap dewasa..
    Aku anti Barat dan Amerika dalam ideologi negara itu yang sangat double standart dalam berbagai hal kepada negara2 lain, terutama negara dunia ketiga dan negara2 Islam..
    Tapi aku gk anti pada bebarapa produk2 yang dihasilkan oleh mereka…, Film.., lagu dan tekhnology mereka ( Barat dan Amerika) sangat aku sukai..
    Sementara aku suka pada Iran dan negara2 Islam lainnya, juga negara dunia ketiga.., tapi ma’af aku gk suka dan gk selera sama muzik dan film2 yang mereka produksi…

    jadi intinya.., kita harus bersikap realistis dalam menilai sesuatu, dan juga mampu memisahkan dan memilah memilih mana yang memang patut gk disukai sebab jelek dn gak mutu.., mana yang patut disukai asal memang bermutu..

    0

    0
  57. Andi Yudha says:

    Kita bahas masalah orang malaysia yang berkata.., kalau musik dan lagu2 mereka tidak disukai karena di boikot atau di halangi karena takut terjadi lagi fenomenal (wahh serem deh dengernya) seperti yang terjadi pada dekade 80 han.. dengan mewabahnya grup2 band asal msia ke Indonesia…
    BAHKAN ADA RAKYAT MSIA YANG BERKATA.., AMY SEARCH SENGAJA DI BANN ATAU DIPERSULIT KETIKA DI INDO.., HA HA HA… KITA BAHAS YUUKK..

    0

    0
  58. Andi Yudha says:

    mari kita beberkan apa yang dikatakan warga msia yang mengatakan pemusik mereka dilarang atau dipersulit ke Indo karena Indo takut akan terjadi lagi fenomenal mewabahnya musik msia di tanah negeri besar ini…

    0

    0
  59. Andi Yudha says:

    Di Indo ketika tahun 1980 han.., suasana musik stabil saja.., dan terbagi atas beberapa genre.., untuk kelompok pencinta musik yang bernilai tinggi ketika itu banyak kumpulan dan penyanyi solo yang hebat2 seperti Gypsi Band.., kelompok pegangsa’an’an.., dan banyak penyanyi solo yang hebat..

    kelompok kedua yaitu musik pop yang biasa2 saja (tapi fans musik ini cukup banyak penggemarnya) kebanyakan diwakili oleh penyanyi2 solo seperti betaria sonatha.., I’is Sugianto dll.., musik ini karena banyak ditayangkan di televisa dan radio.., membuat se akan2 inilah genre musik yang paling di gemari di Indo ketika itu..

    Sementara ada dua genre musik yang sebetulnya sangat besar.., tapi tidak bisa diperlihatkan di televisi.., yaitu musik Dangdut dengan SONETA dan RHoma Irama (karena alasan politis)
    Dan kumpulan Rock yang tak boleh ditayangkan ditelevisi karena berpenampilan sangat ekstrim seperti membunuh hewan.., hanya guna seluar.., rambut gondrong.., musik yang keras.., serta kebanyakan menggunakan dadah.. kelompok ini juga sangat banyak.., (jd aku ketawa kalau ada orang msia yang mengatakan bahwa dekade 80han tidak ada pemusik atau group rock di Indonesia) spya gw gk di bilang bohong.., gw sebut aja kumpulan itu sebagai contoh.. GOLDEN WING.., TRENCHEEM.., GODBLESS.., AKA.., BENTOEL.. dll…

    0

    0
  60. Andi Yudha says:

    nah dekade 80 han itulah ketika musik di Indo yang terlihat di TV hanya musik2 pop yang diwakili oleh i’is sugianto.., betharia sonata dll.., maka tiba2 masuklah sebuah group musik asal malaysia yang bernama Search pada sebuah acara di televisi Indonesia.., Search mengusung musik Rock (katanya).., dari penampilannya search begitu terkesan garang.., tapi ternyata penampilan search begitu manis.., intinya musik seakan Rock banget.., ternyata pop yng terdengar.., mungkin kesan Rock mereka katakan karena ada sedikit lengkingan gitar.., itu namanya Rock (kata Search).
    Padahal kalau menurut gw.., vocal Search gak beda dengan group musik Indo indo jadul seperti group FREEDOM OF RHAPSODIA.., dan PANBERS.., gak ada bedanya…, kalo mau di bilang keren.., yang kita bandingan ajaa dh Search ingin disamakan dengan group band Rock asal jerman yakni SCORPION.. (heat kan..?).

    0

    0
  61. Andi Yudha says:

    Padahal…, gw tahu riwayat Search.., ketika mereka baru muncul di blantika musik malaysia.., search sering menyanyikan lagu2 dari Indonesia..
    dekade itu.., gw ikut sama bokap gw ke angkasa puri kuala lumpor.., ada pentas musik ketika itu… nah ketika penyiar mereka mengumumkan yang akan tampil adalah kumpulan musik rock yaitu SEARCH.., gw terpana juga dan ingin tau..
    maka munculah search ke panggung.., wwaahh penampilan mereka beda memang dengan kebanyakan orang msia ketika itu…, rambut gondrong… amy muka di make up.., pake selendang di leher.., kemudian terjadi kontak cakap antara Amy dan pembawa acara.., (he he he.., gw fikir terlalu narsis deh cara mereka bergurau)…

    0

    0
  62. Andi Yudha says:

    Lalu ketika di tanya oleh pembawa acara yang cewek… “Amy nk bawakan lagu ape..?
    Amy jawab : I akan bawakan lagu berjudol ‘CAMELIA TWO’ gw deg2an juga begitu denger judul lagu itu..
    tp gw makin penasaran.., gw dengerin deh.. Search langsung buka dengan Intro yang melengking dari pemain gitarnya.., yaahh aku fikir ini musik selevel lah dengan musik2 Indo yang suka mengiringi lagu2 Almarhumah Nike Ardila.., begitu juga pukulan drumnya..

    nah begitu Amy buka suara.., maka lemeslah gw.., sebab ternyata lagu itu adalah lagu CAMELIA TWO dari Ebiet G Ade..

    suara amy terkesan melengking dan terkesan juga seperti suara orang bule yang sedang menyanyi dengan bahasa Indonesia.

    ‘ GUGUSAN HARI HARI.., INDAH BERSAMAMU..
    CAMELIA”
    WAduuhh ini si Amy nyanyi lagu ini dh bilang apa belum sama Bang Ebiet Ya..?
    parahnya sebelum lagu itu dinyanyikan.., gak ada pemberitahuan kalau lagu itu adalah bukan lagunya search.., tp lagunya Ebiet.. waahh waahh wahh…..

    0

    0
  63. Andi Yudha says:

    Tp apapun itu.., Search tetap menjadi pioner bagi kumpulan2 musik msia untuk memperkenalkan diri pada pemirsanya di Indo…
    Lantas apakah ini membuat musik Indonesia tersudut…?
    tidak…! sebab musik Indonesia itu banyak dan masing2 punya penggemar setia..
    factanya adalah pihak Indo gk ada yang teriak2 untuk segera mem bann lagu2 dari msia..

    Tapi Amy bila nk rekam disana harus di tata dengan penyanyi Indo…? dn serba ditata dalam kes kreatif… apakah benar..? kita lanjuut.. he he he

    0

    0
  64. It’s the best time to make a few plans for the longer term and it is time to be happy. I have read this post and if I may I wish to recommend you few interesting things or tips. Maybe you can write subsequent articles relating to this article. I desire to learn even more issues about it!

    0

    0
  65. paok says:

    lagu malaysia di negara sendiri aja g laku.kok mau masuk indonesia.wkwkwkwkw

    0

    0
  66. edwin says:

    I think Malaysian people should learn from Siti Nurhaliza. She is so famous in our country Indonesia. Frankly speaking, I know only Siti. o ya saya baru tau Yuna suara dia cukup enak di telinga

    0

    0
  67. budisantoso says:

    berdebat ama mahluk malon pasti di sangkut2 ke tki, indon cari makan kat malon lah…

    cape dehh..bangsa katrok!!

    indonesia tidak butuh musik malaysia,

    240 juta rakyat indonesia sudah cukup u menjadi pasar musik musisi indonesia..

    justru musisi kalian y butuh kami…apa laku musik kalian jika di jual di philipina, tmor leste, singapura, thailand atau vietnam?

    0

    0
  68. Ayo rakyak indo kita beli lah kaset malay , kesian pulak tengok artis2 malaysia . . Kat negeri sendiri je tak laku . Kite bantu lah sorang rp5000 untuk artis malon , nanti tak makan pulak dorang . Hhahhahahahahahahahahahhahahahahahahahahahaah

    0

    0
  69. senang mocca says:

    lha, artis dan musisi indonesia kan saat ini bukan hanya mendominasi malaysia, bahkan juga korea. lihat aja tuh mocca. lagunya happy dijadokan ost serial drama tv korea, dialihbahasakan ke bahasa korea, dan bahkan dibuat dalam versi koreanya. lagu happy juga banyak dipakai sebagai backround musik iklan produk spt LG, dan sbagainya. musisi indonesia mah dah banyak yang medunia. datang ke malaysia itu bukan lg prestasi. musisi indonesia skarang menatap asia dan perlahan menuju dunia. kok malaysia masih sibuk aja dengan boikot2an? hehe

    0

    0
  70. senang mocca says:

    sebelum mocca, sthepen chow, artis korea merilis lagu sempurna dalam bahasa korea. jauh sebelum itu, lagu bengawan solo nya gesang telah diriilis kedalam semua bahasa bangsa asia timur itu, dan ke bahasa dunia lain. tak kurang 13 bahasa dunia telah merilis lagu gesang. Adakah lagu asia sehebat lagu Gesang? dalam banyak genre musik, musisi indonesia alhamdulillah, dapat bersaing dengan musisi dunia. dr pop, pop kreatif, rock, metal, blus, dsb, musisi indonesia pasti ada yang pernah mendunia. pun artis2nya. vina, harvey, trie utami, ruth sahanaya, dll adalah artis langganan juara vestifal musik di tingkat internasional. jenis pop melayu misalnya, pasti banyak di malaysia. anehnya malah pop melayu ala wali malah yang laku di pasar dunia. so, musisi inidonesia tak lagi sekeder berpikir malaysia, tp asi dan perlahan menapaki dunia.

    0

    0
  71. senang mocca says:

    Adakah lagu karya anak Asia sehebat lagu Bengawan Solo, karya anak Indonesia Gesang? Lagu ini telah dinyanyikan dalam setidaknya 13 bahasa di dunia, dengan puluhan penyanyi dr berbagai dunia, dan dimainkan dengan berbagai genre musik dunia.

    0

    0
  72. senang mocca says:

    Dan di tahun 2012, lagu dari band Indonesia Nidji, dijadikan Jingle Manchester United. http://www.tribunnews.com/2012/04/03/wow-lagu-nidji-dijadikan-jingle-manchester-united. semua kemajuan ini mestinya dipandang sebagai kemajuan anak2 nusantara. bukan hanya indonesia, tapi juga rakyat malaysia, singapura, brunei bahkan filipina dan thailand. so, mari sama2 kita dukung warga nusantara menapaki dunia.

    0

    0
  73. Malon says:

    1.Orang malaysia itu macam katak dalam tempurung dan closed minded katanya indo anti produk malaysia tapi upin-ipin,boboboy,miller,ashraf,keith foo,davi boleh tayang di tv indo sebelah mananya indo menyekat? 2.orng malaysia juga terlalu negative thinking & so’udzon(katany malay muslim sejati?) terhadap indo katanya indo kena bencana karena adzab padahal itu karena faktor alam hey buka mata indonesia terletak di daerah ring of fire pertemuan 2 lempeng bumi bukan cuma indo,jepun filipin juga rawan gempa n tsunami terus kenapa US yg penuh maksiat tak pernah kena gempa bumi? 3.indo miskin? tp Kenapa bisa masuk g20 hey indo itu negara besar rakyat 240 juta kalian berlagak macam pernah kalahkan us aja rakyat kau cuma 27 juta tau.

    0

    0