May 28th, 2020

Meskipun bekas isterinya Norhayate Ayub, telah menghembuskan nafas terakhir pada Mac lalu akibat komplikasi buah pinggang dan jantung, chef selebriti terkemuka Malaysia, Dato Redzuawan atau lebih mesra disapa Chef Wan berkongsi cerita bersama pengikut di laman Instagram miliknya baru-baru ini.

chef wan

Menerusi perkongsian berkenaan, Chef Wan seakan menyifatkan bekas isterinya itu sebagai seorang wanita yang sangat baik dan lemah lembut.

Advertisement

Walaupun ikatan perkahwinan mereka terlerai kira-kira 33 tahun lalu, namun Chef Wan difahamkan masih menjalankan tanggungjawab menjaga kebajikan bekas isterinya itu.

Menurutnya, ketika beliau berusia 22 tahun, perkahwinan mereka telah diaturkan oleh keluarga tetapi hanya mampu bertahan selama empat tahun sahaja atas alasan tersendiri.

View this post on Instagram

With my late x wife Beraya di Sg Koyan with my mother di dalam kenangan. She is by nature a kind, sweet, gentle person. But we were so young when her insanely jealous behaviour had destroyed our 4 yrs marriage. As we were not compatible i decided to end up the marriage. It was a painful ending for both of us emotionally. But i never blame her for that as i understood that she had come from a very poor family life dan jarang bergaul dgn orang. Her life dari kecil is pretty much house work as she come from a family of 14th children. Many also died at early age. She only educated up to standard 3 sekolah agama and had to stopped due to poverty. My marriage was an arrange marriage in a way too between my dad and my grandmother off course with my blessings. I was 22 and she was 19th ketika itu. She really loved me but was also too obsessed of owning me. My mom used to blame me for always spoiling her to the point she felt in secured of loosing me. Until today i still believed the insecurity and inmaturity that had brought our marriage down. Understanding what she has gone through life hati saya tak sampai untuk melepas kan dia mcm tu sahaja tanpa menjaga kebajikan beliau. So i made a promised on the day i divorce her infront of the Kadi in Kuang that i will not ruin her life but to care for her welfare sehingga la ke hujung nyawa nya sampai ke liang lahat itu. So i have kept that promised for 33 years. May be i have alot of compassion and enpathy for her and tak nak hidupnya melarat apa tah lagi beliau ada lah ibu kepada anak2 saya. After that we seen to be better as friends and she respected me and valued me more for always being there for her. I bought her a 3 bedroom apartment just 2 minutes walk on the next block where my penthouse is and every month i make sure she gets rm5,000 or more for her food allowances while i took care of her home,I.D, clothing, travels etc. All she need to do is ask. But she the sort would never ask for anything. Instead i still lavished her with what i can afford. I always tell her anytime nak pergi mana2 ke just tell the driver he would take u. She said…" tak pe Wan saya dah banyak menyusah kan awak." naik la dia taxi.

Advertisement

A post shared by chef wan (@_chefwan58) on

Namun demikian, Chef Wan dikhabarkan telah berjanji di hadapan bekas isterinya bahawa beliau akan tetap menjaga kebajikannya sehingga akhir hayat kerana bekas isterinya itu merupakan ibu kepada anak-anaknya juga.

Katanya lagi, beliau turut memberikan elaun bulanan sebanyak RM5,000 dan turut membelikan sebuah apartment buat bekas isterinya.

Tambah Chef Wan, walaupun wanita itu tidak pernah meminta apa-apa daripadanya dan tidak pernah menyusahkan dirinya, namun beliau sentiasa mahu mewahkannya.

Untuk rekod, Chef Wan melangsungkan perkahwinan bersama Norhayate di usia muda. Namun kecundang apabila kedua-dua pihak memutuskan untuk bercerai selepas empat tahun berkahwin. Hasil hubungan ini, mereka dikurniakan dua cahaya mata iaitu Serina dan Muhammad Nazri.

Advertisement

One response to “33 Tahun Chef Wan Tak Lupa Jaga Kebajikan Bekas Isteri”

  1. Anonymous says:

    …manisssss letin wajah Allahyarhamah…

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Loading...