Beautifulnara – Gosip Artis Malaysia Terkini

Branded

3 Cara Nak Maintain Perniagaan Semasa Pandemik, Yang Last Tu Paling Penting!

Visa’s Where You Shop Matters

Sedih rasanya bila melihat satu demi satu jenama terkenal tempatan terpaksa gulung tikar kerana tidak mampu menampung kos operasi yang membebankan.

Jika jenama besar tidak mampu bertahan, bagaimana pula dengan nasib peniaga-peniaga kecil yang berstatus SME?

Advertisement

Melihat kepada ketidaktentuan keadaan semasa, ramai usahawan mula beralih kepada dunia digital untuk kekal relevan. Tapi, tak bermaksud beralih ke dunia digital semua perkara akan selesai.

Ni kami nak kongsikan 3 perkara yang menjadi cabaran apabila menceburi perniagaan digital supaya korang lebih bersedia.

1. Kurang skill & persediaan

Skill dan kemahiran (VISA)

Tidak dinafikan kurang persediaan tentang ilmu digital menjadi halangan untuk mengembangkan perniagaan. Terutama peniaga yang selesa berniaga secara fizikal seperti kedai makan dan pakaian.

Kesukaran ini terjadi apabila peniaga perlu mempunyai kemahiran untuk menguruskan perbankan online, nak set up laman web serta memuat naik senarai barang yang dijual di laman digital.

Advertisement

2. Persepsi dunia digital leceh & memakan masa

Belajar ilmu perniagaan

Ramai sebenarnya yang putus asa selepas perkara pertama yang dikongsikan tadi. Malah ada diantara mereka yang menganggap perkara tersebut terlalu leceh dan membuang masa.

Mungkin mula-mula kelihatan agak sukar, tapi lepas korang dah mahir, pejam mata pun boleh key in semua data yang diperlukan. Lagi jimat masa pula tu!

3. Kos yang tinggi nak buka platform digital

Kos membuka perniagaan digital

Satu perkara lagi yang ditakuti peniaga ialah, kos membuka platform digital membebankan. Pada korang yang mungkin tak tahu, sebenarnya ada banyak syarikat yang menyediakan platform business online ni, salah satunya adalah VISA.

Untuk menggunakan servis mereka, korang hanya perlu mendaftar dan membayar caj atau yuran tahunan yang ditetapkan. Korang tak perlu risau sebab yuran yang dikenakan lebih murah berbanding sewa kedai tau.

Lepas tu, korang akan diminta untuk key in maklumat penting tentang diri, perniagaan dan barangan jualan. Settle semua ni, kedai korang dah bersedia untuk menawarkan perkhidmatan digital.

VISA bantu digitalkan perniagaan hanya dengan satu klik

Visa’s Where You Shop Matters

Kalau korang masih was-was nak digitalkan perniagaan, jangan buang masa lagi. Bertindak sekarang!

Visa bersama rakan kongsinya bersedia bantu korang dan peniaga-peniaga kecil kat luar sana untuk memulakan dan mengembangkan perniagaan secara digital.

Dengan menawarkan perisian perniagaan atas talian (eCommerce toolkit) dan tawaran komersial, Visa akan membantu para peniaga untuk memulakan, mengurus dan mengembangkan online storefront mereka hanya dengan satu klik.

Advertisement

Jadi korang tunggu apa lagi? Jom digitalkan perniagaan sekarang, di laman web Visa’s Where You Shop Matters hari ini!

Jom beli barangan tempatan secara online je!

VISA

Kalau tak yakin atau rasa tak ready lagi, mungkin korang boleh usha dulu laman web ni, nak shopping sekali pun boleh.

Selain tu, korang boleh tengok juga jenis-jenis perniagaan yang menggunakan platform ni. Ada banyak jenama tempatan yang dah berjaya bangun semula selepas mendigitalkan perniagaan mereka tau.

Tak kisahlah korang jual makanan, cenderahati, pakaian, barangan elektronik atau apa sahaja,  merupakan platform terbaik untuk korang bermula.

Untuk maklumat lanjut mengenai Visa’s Where You Shop Matters, klik di SINI.

Jangan lupa ‘Like’ dan ‘Follow’ Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

1 Comment

  1. SocialTrixx

    September 2, 2021 at 9:05 pm

    Zaman bisnes online dah sekarang ni.. Dari bayar beribu2 untuk sewa kedai

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Loading...
To Top