(25 GAMBAR) Taufan Sandy: Kota New York Jadi Mangsa Bencana Banjir

Trending

(25 GAMBAR) Taufan Sandy: Kota New York Jadi Mangsa Bencana Banjir

Kita kini gempar dengan taufan sandy yang melanda kota utama di dunia iaitu New York. Taufan ini adalah taufan yang terburuk sepanjang zaman. Bencana ini juga melumpuhkan kegiatan ekonomi di US dan juga dunia akibat menutupan Bursa Saham.

Advertisement

-Sandy membunuh sekurang-kurangnya 17 orang di Amerika Syarikat dan Kanada – termasuk lima kematian di New York
-Presiden Barack Obama telah mengisytiharkan ‘darurat’ di New York dan Long Island
-Sekurang-kurangnya 7.4m hartanah di seluruh US East telah terputus bekalan.
-NYC Datuk Bandar Michael Bloomberg: ‘Kami tahu ini akan menjadi sangat berbahaya. Ini adalah ribut sekali dalam jangka masa yang lama’
-20,000 panggilan sejam diterima dan kawasan tanpa bekalan kuasa di selatan 34 St
-Sistem transit utama, sekolah, bursa saham dan Broadway ditutup
-Lebih 10,000 penerbangan di seluruh Timur Laut dan dunia dihentikan kerana Superstorm Sandy
-NYU Hospital kehilangan bekalan kuasa. 19 pekerja terperangkap di Consolidated Edison
-Paras air di Manhattan tertinggi sejak 1821 / / Tetambak telah dipecahkan di utara New Jersey, banjir di tiga buah bandar
-Perdagangan saham akan ditutup di Amerika Syarikat sekali lagi untuk hari kedua
-kali terakhir ia telah ditutup selama dua hari adalah 1888
-Anggota bomba menyelamatkan 70 orang yang terperangkap di Queens

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

12 Comments

 1. Hakim Arabi

  March 28, 2013 at 11:08 am

  Tidak semua melakukan kemungkaran…Ada juga komuniti islam di Amerika yang bertugas di Islamic centre new York…kedutaan kita Negara-Negara Islam di new York…Justeru itu, adalah tidak wajar kita mendoakan azab orang lain…kita harus menunjukkan bahawa islam itu Indah…walaupun dengan kafirun laknatullah….contohi peribadi Rasulullah…

  Rasulullah SAW bersabda maksudnya, “Mengutuk seorang mukmin itu seperti membunuhnya.” (Hadis Riwayat Jamaah selain Ibnu Majah, hadis riwayat Tsabit bin Adl-Dlahak)

  Nabi SAW bersabda maksudnya : ” Sesungguhnya seorang hamba bila melaknat seseorang nescaya laknat itu akan naik ke langit kemudian menutup pintu pintu langit di bawahnya, lalu turun ke bumi menutup pintu pintu yang lain, kemudian mengambil tangan kanan di tangan kirinya, apabila tidak memenuhi sasarannya, ia kembali kepada orang yang dilaknat dan jika tidak boleh ia akan kembali kepada orang yang melaknatnya.”

  (Hadis Riwayat Abu Daud)

  Rasulullah SAW bersabda maksudnya ” Tidaklah para pelaknat itu dapat jadi penolong dan saksi di hari kiamat.” (Hadis Riwayat Muslim dan Abu Daud)

  Rasulullah SAW bersabda maksudnya: ” Tidak patut seorang teman baik, mengutuk (temannya)”

  (Hadis Riwayat Muslim dari Abu Hurairah)

  Di dalam hadis yang diriwayatkan oleh Muslim, Rasulullah SAW bersabda maksudnya: ” Seorang mukmin bukanlah orang yang suka mencerca, bukan yang suka menjolok jolok, bukan yang suka berbuat keji, dan bukan juga orang yang suka bercakap keji.”