(24 GAMBAR)Pertunjukan Cahaya Semulajadi Paling Cantik Di Dunia

Trending

(24 GAMBAR)Pertunjukan Cahaya Semulajadi Paling Cantik Di Dunia

Cahaya-cahaya yang dihasilkan oleh alam semulajadi sememangnya cantik. dengan sejumlah wang yang besar pun manusia pun tidak bisa menghasilkan sesuatu yang sama sepertinya.Entri ini memaparkan pertunjukan fenomena cahaya alam semulajadi yang mempesonakan.

1. Ekzos Ekor Roket (Rocket Trail Exhaust)

Advertisement

Photobucket

Cahaya jenis ini biasanya terhasil selepas roket meluncur dan hilang dari pandangan. Kami pasti anda juga biasa melihatnya. Ianya terjadi apabila partikel dari ekzos roket dibiaskan oleh cahaya matahari.  Apabila ditiup angin kencang, akan menjadikannya satu pertunjukan cahaya, tapi fenomena ini berlaku sebentar sahaja kerana partikel akan bercerai dan menghilang.

Photobucket

PhotobucketLagi 21 gambar selepas jump.

Advertisement

2. Kegemilangan (Glory)

Sebuah ‘glory’ ialah satu fenomena cahaya indah yang dirujuk sebagai ‘Cahaya Buddha’ di China. Walaupun sukar untuk diterangkan, ianya terjadi apabila titisan air dari awan diganggu oleh panahan cahaya mentari. Sebagai kesannya, gelombang cahaya diselerakkan dan berpisah menjadi warna-warna spektrum.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

3. Cahaya Krepuskular

Cahaya krepuskular juga biasa dirujuk sebagai ‘Cahaya Tuhan’, yang kelihatan seperti berpunca dari satu titik di langit. Femomena cahaya ini biasanya terjadi pada waktu subuh dan senja, apabila gelap dan terang boleh dibezakan, dan biasanya memancar melalui awan tebal, atau lanskap-lanskap yang lain untuk menghasilkan kesan sepertinya.

Advertisement

 

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

 

4. Cahaya Zodiak (Zodiacal Lights)

Walaupun sering disembunyikan oleh kabus dan cahaya bulan, Cahaya Zodiak sentiasa wujud. Ia terhasil apabila cahaya matahari merefleksi habuk kosmos (cosmic dust) dan dimanifestasi kepada cahaya segitiga yang pudar dan terpancar di langit.
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

 

5. Ekor Bintang (Star Trails)
Ekor bintang merujuk kepada kesan-kesan pergerakan bintang yang dilihat dari darat. Apabila bumi berputar secara semulajadi, bintang di langit bergerak ke arah horizon. Satu-satunya bintang yang tidak bergerak ialah di bahagian hemisfera utara – Bintang Utara (Polaris). Walaupun tidak kelihatan di alam nyata, ianya banyak kali terlihat dalam foto-foto.
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

 

Photobucket

 

6. Tiang-tiang Cahaya (Light pillars)

Terjadi apabila cahaya matahari terpancar ke permukaan kristal ais. Kristal-kristal ais ini boleh ditemui di celah-celah awan ais, kabus ais, salji yang berhembus dan awan di permukaan darat, tetapi kesan yang dihasilkan ialah serupa: satu pancaran cahaya indah yang memancar ke angkasa.

 

Photobucket
Photobucket

Photobucket

Photobucket

 Sumber.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

11 Comments

  1. zamri

    February 16, 2012 at 7:25 pm

    dalam fotografi memang ada cara untuk ambil gambar star trail…jadi gambar yang dia amik cahaya bintang tu memang betul…

Loading...