Written by AbangNara | April 30th, 2019

Macau atau Macao sangat terkenal di kalangan pelancong seluruh dunia untuk diterokai dan dihayati keunikannya. Terlalu banyak lokasi-lokasi menarik di Macao yang diwartakan sebagai Tapak Warisan UNESCO seperti runtuhan St Paul’s ke A-MA Temple dan banyak lagi tempat bersejarah yang dikenali sebagai “Historic Centre of Macau” dengan masing-masing mempunyai ceritanya tersendiri.

1

Bagi anda yang berminat untuk melancong ke Macau, mari kami kongsikan perjalanan selama 5 hari 4 malam di Macau. 5 hari adalah tempoh yang amat sesuai untuk anda mengenali bandar di wilayah selatan China ini dengan lebih mendalam tanpa perlu tergesa-gesa. Jom kita terokai Macau!!!

Hari Pertama:

2

Penerbangan dari Kuala Lumpur ke Macau mengambil masa selama 4 jam. Untuk makluman, AirAsia terbang 3 kali sehari ke Macao, jadi anda boleh pilih mana-mana penerbangan yang bersesuaian dengan jadual anda. Namun bagi kami penerbangan terbaik ialah pada jam 6 pagi kerana anda akan tiba di Macao kira-kira jam 10 pagi.
Suhu di Macau pada waktu tengah hari ialah sekitar 14 darjah celcius. Memang sangat sesuai untuk anda berjalan-jalan melihat suasana Macau. Tak adalah sampai berpeluh-peluh satu badan. Nyaman, segar dan tidak memenatkan. Tak perlu naik kenderaan pun.

Hari Kedua:

1. Runtuhan Gereja St.Paul

3

Runtuhan Gereja St. Paul adalah mercu tanda yang paling terkenal di Macau. Dibina pada tahun 1602an -1640an, gereja tersebut adalah sebahagian daripada kolej St. Paul dan merupakan universiti pertama di Timur Macau.

2. Mount Fotress

4

Setelah melawat runtuhan Gereja St. Paul anda bolehlah ke Mount Fotress untuk singgah ke Muzium Macau. Benteng Mount Fotress dibina sekitar tahun 1617 sehingga 1626. Kini ia berfungsi sebagai Muzium Macau.
Ia adalah tempat yang sangat cantik untuk anda melihat sendiri panorama runtuhan St. Paul dan keseluruhan bandar Macau dari tempat tinggi.

Jika ingin belajar lebih mendalam tentang sejarah Macau singgahlah ke Muzium Macau.

3. Gereja St. Dominic’s

St-Dominics-Macau

Gereja St. Dominic’s merupakan salah sebuah gereja yang telah diiktiraf oleh UNESCO. Nilai-nilai sejarah bangunan ini memang tidak ternilai. Anda boleh masuk ke dalamnya untuk mengetahui lebih lanjut tentang pembinaan gereja yang telah berusia ratusan tahun ini. Pasti anda akan kagum.

4. Senado Square

6

Jika ke Senado Square lihatlah lantai unik yang beralun yang telah diturap dengan cobbles hitam dan putih, Di tengah-tengah dataran ini, terdapat air pancut yang dikelilingi oleh bangunan warisan, Holy House of Mercy, Pejabat Pos dan juga Leal Senado Building.

Selain itu, ada juga tempat membeli-belah untuk anda membawa pulang cenderahati kepada keluarga tercinta. Jangan lupa untuk mengambil gambar sebanyak yang boleh di sini kerana ia adalah lokasi ikonik sekiranya melancong ke Macau.

BONUS: Setelah penat berjalan seharian, apa kata anda singgah makan ke Lou Lan Islam Restaurant untuk mengisi perut yang lapar. Restoran ini terletak berdekatan dengan Senado Square. Ia dijamin 100% halal. Sambil makan, sambil boleh berehat sedikit.

INFORMASI: Kebanyakan tapak warisan berdekatan di antara satu sama lain. Anda hanya perlu berjalan kaki untuk ke satu lokasi ke satu lokasi lain dalam masa 10 minit.

Hari Ketiga:

1. Na Tcha Temple dan Section of the Old City Walls

8

Perjalanan pada hari ketiga diteruskan ke Na Tcha Temple dan Section of the Old City Walls yang terletak berhampiran dengan runtuhan Gereja St.Paul. Section of the Old City Walls adalah tembok pertama yang dibina seawal tahun 1569 oleh Portugis untuk melindungi kota tersebut.

Na Tcha Temple dan Section of the Old City Walls juga terletak di lokasi yang sama. Anda hanya perlu berjalan kaki tidak sampai 5 minit.

9

Dari Na Tcha Temple anda perlu berjalan selama 11 minit ke The Dom Pedro V Theater melalui Largo do Senado untuk memendekkan perjalanan anda. Jangan lepaskan peluang untuk mengambil gambar di lokasi-lokasi ini kerana keunikannya memang tiada di negara lain.

2. The Dom Pedro V Theater

10

The Dom Pedro V Theatre dibina oleh Portugis pada tahun 1860an untuk memperingati King Pedro V. Teater. Kini ia digunakan untuk pementasan dan juga konsert.

Ramai orang Islam sering pening kepala untuk ke Macau kerana risau tiada makanan halal dan terpaksa membawa sendiri makanan yang tahan lama ke sana. Bagi memudahkan anda, kami kongsikan 3 kedai Muslim yang berdekatan untuk anda menjamu selera dengan harga yang berpatutan.

11

The Golden Peacock terletak di The Venetian Macau

12

Taste of India berdekatan dengan Kum Lam Statue

13

Dong Lai Shun berdekatan dengan Kum Lam Statue dan terkenal dengan makanan dari Mongolia.

Selepas menikmati juadah makanan tengah hari, mari kita teruskan perjalanan ke tempat yang menyebabkan Macau begitu popular di serata dunia.

2. The Venetian Macau

Anda perlu menaiki teksi untuk ke sini kerana masa perjalanan kerana jaraknya yang agak jauh. Jangan risau pemandu-pemandu teksi di Macau kesemuanya baik-baik, mesra dan boleh bercakap bahasa Inggeris. Confirm tak sesat punya.

14

Percutian anda tidak akan lengkap jika anda tidak singgah untuk melihat sendiri kasino di Macau. Bangunan-bangunan yang ada di kawasan ini memang cukup gah, mengkagumkan dan sangat-sangat memukau. Anda perlu mengambil gambar di sini dan melihat sendiri betapa meriahnya lokasi ini. Nak masuk pun boleh tapi jangan gatal tangan nak mencuba pulak. Hehehe.

3. Taipa Village

15

Hanya beberapa minit berjalan kaki dari The Venetian Macau anda akan sampai ke Taipa Village. Ia adalah salah satu kawasan yang terpelihara di bandar ini. Taipa Village menawarkan peluang kepada anda meneroka warisan budaya Macau yang unik melalui bangunan bersejarah, muzium, galeri dan restoran. Kalau di Malaysia, ala-ala macam Petaling Street lah kawasan ini.

Hari Keempat:

1. A-Ma Temple

16

A-Ma Temple adalah sebuah kuil tertua dan bangunan paling lama yang masih kekal di Macau. Ia terletak berdekatan dengan Moorish Barracks dan Lilau Square. Kuil ini telah dibina 500 tahun sebelum bandar Macau wujud. Memang cukup bersejarah.

Dari sini anda perlu berjalan kaki melalui Calçada da Barra dan R. da Barra selama 8 minit untuk sampai ke Mandarin House.

2. Mandarin House

17

Mandarin House juga dikenali sebagai Casa da Cheang. Ia adalah kediaman dan rumah keluarga Zheng Guanying (1842-1921) iaitu seorang ahli teoretik dan reformis pada Dinasti Qing.

Mandarin House adalah kompleks kediaman keluarga terbesar yang masih berdiri utuh di Macau, dengan keluasan 4000m2.

SHOPPING SAKAN SEBELUM PULANG

Selalunya pada hari terakhir pasti anda ingin membeli-belah untuk dibawa pulang ke tanah air. Di sini terdapat beberapa tempat yang anda boleh kunjungi:

– Senado Square Area (tempat untuk mereka yang memang gemar membeli belah. Banyak pakaian berjenama dijual di sini)

– Rua De S.Paulo Area (tempat ini adalah sesuai untuk anda yang suka dengan barang-barang antik. Sekiranya anda peminat porselin, wajib singgah bershopping di sini)

dsc-1113

– New Yaohan & Macau Landmark (Nak cari produk elektrik atau kamera? Sinilah tempatnya)

Hari Kelima

Hari untuk pulang dengan penerbangan AirAsia pada jam 14:35 agar ia memudahkan urusan daftar keluar dan tidak terkejar-kejar.

Percutian 5 hari anda di Macau pasti akan menjadi satu percutian yang berbaloi-baloi, lebih-lebih lagi apabila anda terbang bersama AirAsia.

Kini AirAsia sedang mengadakan promosi tiket satu hala ke Macao SERENDAH RM169 (harga ahli BIG) dan RM174 (harga bukan ahli BIG) untuk penerbangan sehingga 31 September 2019. Tempah sekarang dan jatuh cinta dengan Macau hari ini juga. Maklumat lanjut layari www.airasia.com.



Written by AbangNara | April 30th, 2019

Telah mendirikan rumahtangga pada April 2017, Juliana Evans pastinya sedang berdebar-debar menunggu kelahiran cahaya mata pertamanya tidak lama lagi. Kini sedang hamil 6 bulan, semakin hari semakin cun melecun Juliana Evans ini. Kalau tengok gambar-gambar yang dikongsikan di Instagram, memang nampak jelas wajahnya semakin berseri-seri. Mulus macam seorang bayi yang baru dilahirkan!!!

 

View this post on Instagram

 

10 tahun lalu collagen penuh di muka #10yearschallenge

A post shared by Juliana Sophie Evans (@julianaevans) on

Orang tua-tua kata, memang masa mengandung kulit wajah seorang wanita akan bertambah baik. Namun Abang Nara percaya Juliana Evans menyimpan satu rahsia besar untuk memastikan dirinya tampak lebih ‘glowing’, lebih memukau dan lebih jelita sepanjang kehamilan ini. Selaku Pengerusi Bawang Seluruh Malaysia (dilantik oleh diri sendiri), Abang Nara sudah menjalankan tugas menyiasat dan akhirnya berjaya membongkar RAHSIA tersebut.

1

tengah mengandung pun cantik camnie, agak-agak apa rahsia Jue?

Juliana Evans berkongsi cara yang diamalkan olehnya untuk kekal muda pada hati, minda dan jiwa selepas dicabar oleh Celmonze The Signature (CTS) untuk membongkar rahsia kecantikannya. Ha lepas nie boleh la kita sama-sama cuba buat jugak!!! Untung-untung boleh jadi cun melecun macam Jue.

1. Buat senaman yoga

2

Yoga bukan sahaja dapat me’rileks’kan badan kita, malah minda juga akan lebih tenang kerana segala stress yang terkumpul di dalam badan dapat dikeluarkan. Yoga memang amat sesuai untuk ibu mengandung yang selalu sakit-sakit urat, lenguh-lenguh badan dan susah untuk tidur. Juliana Evans sampai tertidur dibuatnya!!! Bangun-bangun confirm rasa segar dan bertenaga.

2. Bermain dengan si kecil

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Juliana Sophie Evans (@julianaevans) on

Segala stress, masalah dan kerungsingan pasti akan hilang apabila kita meluangkan masa bermain dengan anak kecil. Itulah salah satu cara yang diamalkan oleh Juliana Evans untuk kekal muda, bukan sahaja pada muka malah pada jiwa. Keletah si kecil yang comel membuatkan Jue tersenyum, menghilangkan segala stress dan menambahkan keceriaan dalam hidup.

3. Menggunakan Collagen Peptide oleh Pusat Kecantikan Celmonze The Signature (CTS)

Ini adalah rahsia paling besar yang disimpan oleh Juliana Evans selama ini. Patutlah kulit wajah Jue nampak perfect sangat-sangat. Rupa-rupanya Jue menggunakan Collagen Peptide oleh CTS yang mampu mampu menjadikan kulit kita umpama bayi yang baru lahir.

3

Jadi apa yang bagus tentang Collagen Peptide Celmonze The Signature ini? Collagen Peptide Celmonze The Signature ini memberikan kesan seperti “filler injection” tanpa anda perlu mengambil sebarang suntikan. Kehebatan formula MPC™ Milk Peptide Complex yang digabungkan dengan booster semulajadi seperti Gingko Biloba, Lu Gen dan Fun Ling akan membantu kulit wajah anda memperolehi collagen yang secukupnya dari dalam. Ditambah pula dengan rawatan 8 langkah “Air Gym Machine “ yang membentuk, melembutkan dan menyeragamkan warna kulit wajah anda, ini memang adalah rawatan yang sempurna buat semua kaum wanita di luar sana. Hebat bukan?

4

Dengan pengunaan Collagen Peptide dari Celmonze The Signature, kulit lebih berseri dan mampu menhilangkan kerutan dan garis halus dengan hanya rawatan kali pertama ! Wajah akan kelihatan awet muda dan tegang!

5

Mesti ramai yang tertanya-tanya kenapa Juliana Evans sanggup bongkarkan rahsia kecantikannya yang disorok selama ini? Ini semua tak lain tak bukan bersempena ulangtahun ke 3 Collagen Peptide yang bertemakan “I want to be me, Everyday”. Ramai selebriti dan influencers yang turut serta di dalam kempena ini untuk menggalakkan semua wanita tanpa mengira latarbelakang agar kekal muda di dalam apa jua situasi, terus menyerlahkan kejelitaan, keyakinan dan mencari kekuatan dalam diri mereka. Seperti yang dinasihatkan oleh Juliana Evans, untuk nampak muda anda perlu “keep young at heart !“

6

Khas untuk anda semua yang ingin tampil lebih yakin seperti Juliana Evans, boleh mendaftar di SINI untuk mendapatkan diskaun 50% bagi Voucher Treatment Collagen Peptide hanya di Pusat Rawatan Kecantikan Celmonze The Signature.

Selain itu anda juga akan mendapat FREE Eye Radiance Treatment yang bernilai RM88. Kena cepat sebab tarikh tutup promosi ini ialah pada 15 Mei 2019. Lepas dah daftar, wakil Celmonze The Signature akan telefon anda untuk temujanji.

7

SELAMAT TAMPIL CANTIK !

Written by Bella | April 30th, 2019

Setiap ibu bapa mempunyai cara mereka tersendiri, seperti baru-baru ini, Datuk Seri Aliff Syukri bertindak merotan anak perempuannya, Qadeja El Zahra yang berusia 9 tahun kerana membuka tudung. Niatnya cuma ingin anaknya menjadi seorang wanita bermaruah.

Ada yang menyokong cara Aliff mendidik anaknya itu, namun ada juga netizen yang tidak bersetuju dengan tindakan tersebut. Kata mereka, Qadeja masih lagi kecil dan belum lagi baligh. Tidak mustahil cara yang kasar dan keterlaluan akan membuatkan anak itu trauma.

Bukan itu sahaja, Aliff juga dikecam masih lagi sempat untuk merakam anaknya dalam kesakitan dan memuat naik video tersebut di media sosial.

Bak kata pepatah, Menjaga seorang anak perempuan lebih susah daripada menjaga sekandang lembu. Sebenarnya setiap ibu bapa berhak untuk mendidik anak mereka ke arah lebih baik dengan cara yang berhemah juga. Mungkin Aliff tidak perlu pun memuat naik video tersebut sehingga timbul pelbagai salah faham. Apa pendapat anda?

Sumber Berita : Twitter

Written by Bella | April 30th, 2019

Sebelum ini, bapa Zahirah Macwilson iaitu Zainol Macwilson ada mengeluarkan kenyataan bahawa beliau hanya mengetahui tentang hubungan cinta anaknya bersama Aiman Hakim Ridza melalui media sosial sahaja. Tidak mengenali Aiman secara peribadi danmendengar macam-macam cerita mengenai aktor itu.

Ramai yang mula beranggapan mungkinkah Zainol tidak merestui hubungan cinta anaknya bersama Aiman? Bagaimanapun, Zainol tampil memohon maaf sekiranya kenyataan beliau itu menyinggung perasaan mana-mana pihak terutama sekali Aiman. Tidak pernah bermaksud enggan memberi restu terhadap pasangan merpati dua sejoli itu.

Bukannya saya tidak restu hubungan istimewa mereka, tapi saya masih belum kenal keperibadian Aiman. Jadi tiada istilah saya tidak memberi restu. Tapi jika Aiman terasa hati dengan kenyataan saya sebelum ini, saya dengan rasa rendah hati memohon maaf.

Menurut Zainol, sebagai seorang bapa yang kasihkan anaknya, beliau sedia untuk merestui hubungan Zahirah dan Aiman serta tampil sebagai wali sekiranya mereka ingin berkahwin.

Saya dengan rasa berbesar hati memberi restu dan sedia menjadi wali jika mereka mahu mendirikan rumah tangga kelak.

InshaAllah, jika Zainol dan Aiman bertemu pasti semuanya akan lebih baik. Ehem, kalau dah ada lampu hijau, rasanya dah bolehlah pasangan romantik dan sweet ini cepat-cepat bernikah ye dak?

Sumber Berita : mStar Online

Page 1 of 3612345...102030...Last »