(20 GAMBAR)Malam Majlis Berinai Ella Daripada Ministry Of Moment

Hiburan

(20 GAMBAR)Malam Majlis Berinai Ella Daripada Ministry Of Moment

Hari ini, selepas Isyak, jika tiada aral melintang, Ella bakal bergelar isteri kepada Azhar Ghazali. Malam semalam, telah pun berlangsung majlis berinai sebagai persiapan Ella untuk majis akad nikah. Ella tampak sangat berseri-seri dan bahagia sekali.

gambar malam berinai ella

Advertisement

Ministry of Moment telah pun dilantik menjadi jurugambar rasmi untuk majlis perkahwinan Ella dan Azhar Ghazali telah pun sudi berkongsi  20 keping gambar malam berinai yang telah berlangsung semalam dengan pembaca BeautifulNara semua. 19 lagi gambar dengan membaca entri ini sepenuhnya. Kredit gambar sepenuhnya kepada Facebook Ministry of Moment.

gambar malam berinai ella
gambar malam berinai ella
gambar malam berinai ella
gambar malam berinai ella
gambar malam berinai ella
gambar malam berinai ella
gambar malam berinai ella
gambar malam berinai ella
gambar malam berinai ella
gambar malam berinai ella
gambar malam berinai ella
gambar malam berinai ella
gambar malam berinai ella
gambar malam berinai ella
gambar malam berinai ella
gambar malam berinai ella
gambar malam berinai ella
gambar malam berinai ella
gambar malam berinai ella

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

79 Comments

 1. Raja minah jambu 24jam mengadap computer

  July 9, 2012 at 6:19 pm

  eeeeeeee bising nye dorang ni cakap pasal inai n sandingggggg!!!!! minah jambu nanti kalau kawin tk payah lah nk berinai n sanding lepas nikah je tros terjon atas katil sondol lagi rengkas !!!!!!

 2. si polan

  July 9, 2012 at 4:47 pm

  xabis2 ttg inai..doakan dia selamat berbahagia sudah lah…

 3. Anonymous

  July 8, 2012 at 10:12 pm

  org kawin ko nak gaduh nape laaaa syg hoiiiiiiii………..

 4. jack

  July 8, 2012 at 4:34 pm

  Pemakaian inai di majlis perkahwinan dianggap sebagai salah satu adat yang wajib bagi orang melayu terutamanya. Namun tahukah anda, bahawa pemakaian inai oleh kaum lelaki amat sekali dilarang oleh Islam.

  Dalam masayarakat melayu, pemakaian inai di tangan sering dilihat dalam majlis-majlis besar seperti majlis perkahwinan. Ia merupakan satu perbincangan yang berbeza pendapat di antara 4 mazhab. Walaubagaimanapun kita akan mengambil kira hujah dan pendapat dari imam mazhab Syafie sahaja.

  Menurut pendapat hambali dan syafie mengatakan pemakaian inai ini adalah harus, inai ini boleh digunakan di mana-mana baghagian tubuh lelaki dan perempuan.

  Cuma Imam Hambali tidak membenarkan inai dibahagian kepala lelaki dan perempuan.

  Manakala Imam Syafie pula, tidak membenarkan bagi lelaki menginaikan kaki dan tangan mereka kerana menyerupai sifat perempuan. Tetapi apabila dharurat dibenarkan untuk tujuan perubatan. Tidak dibenarkan sama sekali memakai inai bagi perempuan yang idah iaitu (isteri bagi suami yang meninggal) tidak dibenarkan berhias dan keluar rumah tanpa tujuan selama 4 bulan 10 hari atau 3 kali suci dari haid.

  Begitu juga pendapat dari Dr Yusuf al-Qaradhawi menyatakan “bahawa hukum lelaki memakai inai di kukunya adalah di antara haram dan makruh. Ini kerana ia menyerupai perhiasaan wanita . Inai yang digunakan untuk perubatan tidaklah mengapa(tujuan kesihatan seperti inai di ibu jari kaki yang menghidap penyakit kuku rosak.”

  Tidak dibolehkan juga kepada wanita yang memakai inai dengan mengukirkan inainya seperti tatu sepertimana hadis Nabi yang diriwayatkan oleh Ibnu Umar ra katanya: “Bahawasanya Rasulullah s.a.w mengutuk orang yang menyambung rambut dan meminta rambutnya disambungkan. Dan (Rasulullah s.a.w) mengutuk pembuat tatu dan yang meminta ditatu”.(Sahih Muslim).

  Tapi mengapa isu inai di jari pengantin lelaki (suami Irma Hasmie) langsung tiada yang utarakan? Beliau juga telah memakai inai di tiga jari. Seperti mana yang kita kongsikan ilmu :

  i) Imam Hambali tidak membenarkan inai dibahagian kepala lelaki dan perempuan

  ii) Imam Syafie pula, tidak membenarkan bagi lelaki menginaikan kaki dan tangan mereka kerana menyerupai sifat perempuan.

  iii) Dr Yusuf al-Qaradhawi pula mengatakan hukum lelaki memakai inai di kukunya adalah di antara HARAM dan MAKRUH. Ini kerana ia menyerupai perhiasaan wanita . Inai yang digunakan untuk perubatan tidaklah mengapa(tujuan kesihatan seperti inai di ibu jari kaki yang menghidap PENYAKIT KUKU ROSAK.

  Jadi, jika hendak dibahaskan isu pemakaian inai bagi pengantin lelaki / perempuan. kita bahaskan untuk semua golongan tidak kira masyarakat awam, pemimpin, artis @ anak datuk. Jangan berat sebelah, bila perkahwi

  • jack

   July 8, 2012 at 4:36 pm

   Jadi, jika hendak dibahaskan isu pemakaian inai bagi pengantin lelaki / perempuan. kita bahaskan untuk semua golongan tidak kira masyarakat awam, pemimpin, artis @ anak datuk. Jangan berat sebelah, bila perkahwinan bertemakan ciri islamic, isu ini tak dibahas pun.

  • jack

   July 8, 2012 at 4:39 pm

   Jadi, jika hendak dibahaskan isu pemakaian inai bagi pengantin lelaki / perempuan. kita bahaskan untuk semua golongan tidak kira masyarakat awam, pemimpin, artis @ anak datuk. Jangan berat sebelah, bila perkahwinan / persandingan di hotel / tempat mewah atau bercirikan islam tetapi pasangan pengantin (terutama lelaki) memakai inai, terus tutup mata untuk kritik.

  • intan

   July 8, 2012 at 8:42 pm

   merokok pun jatuh hukum haram…… ada sesiapa nak bantah saya? org yg tau ttp buat x tau je…. kerajaan pun buat apa?

 5. Pingback: (20 GAMBAR)Malam Majlis Berinai Ella Daripada Ministry Of Moment | HatiBlogger [dot] Com

Loading...