October 29th, 2012

Demam BigBang, kumpulan K-pop dari Korea Selatan bukan saja merebak pada skala tempatan, malah kumpulan ini digilai di seluruh dunia. Kemunculan single ‘Monster’ baru-baru ini menyemarakkan lagi populariti kumpulan ini yang sememangnya tidak pernah padam sejak kemunculan mereka di persada muzik antarabangsa sejak enam tahun lalu.

Kumpulan yang dianggotai lima jejaka bernama G-Dragon, T.O.P, Taeyang, Daesung dan Seungri ini  telah mengadakan konsert pertama mereka di negara ini pada malam 27 Oktober lepas di Stadium Merdeka. Dikatakan 15,000 peminat telah membanjiri stadium dan tiket-tiket pula khabarnya sudah habis dijual awal-awal lagi.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Apa yang menarik, ahli kumpulan itu, G-Dragon telah memberitahu yang peminat-peminat di Malaysia adalah yang terbaik.

Kami sungguh terharu kerana akhirnya kami dapat sampai ke sini dan begitu gembira melihat sokongan yang sebegini hebat. Banyak-banyak tempat kami singgah setakat ini, peminat di Malaysia yang terbaik sekali.

Anggota BigBang juga dikatakan cuba untuk berbahasa Malaysia dengan menyebut: “Apa khabar?” dan “Aku Cinta Padamu” dalam persembahan mereka yang ditonton oleh para peminat yang setia memberikan sambutan dan sokongan sehingga ke akhir konsert walaupun dalam keadaan cuaca hujan yang tidak menentu.

Kami amat sukakan Malaysia. Kamu semua menakjubkan! Terima kasih tidak terhingga di atas sokongan anda seikhlasnya dari hati kami.

Saya berjanji, kami pasti akan datang semula ke sini untuk anda.

Selepas konsert di Malaysia yang menelan kos perbelanjaan RM 4 juta, BigBang akan terbang ke Amerika Syarikat (AS) dan kembali semula ke Asia untuk menyudahkan siri jelajah BigBang Alive Galaxy 2012.

BigBang Alive Galaxy Tour 2012 In Malaysia dibawakan YG Entertainment dan Live Entertainment, anjuran Running Into The Sun dengan PMP serta ditaja Samsung Galaxy. Kredit info Harian Metro dan kredit gambar pada BigBang Worldwide. Lagi 141 gambar dengan membaca entri ini sepenuhnya.

***

Pertandingan Akhir Lagu Melayu Antarabangsa 2012 akan berlangsung di Auditorium P. Ramlee, Angkasapuri pada 3 November 2012 (Sabtu), jam 8.00 malam. Seramai 10 orang peserta dari 10 buah negara iaitu Botswana, United Kingdom, Iraq, Korea, Nigeria, China, Nepal, Sudan, Mauritius dan  Cambodia akan bertanding bagi merebut gelaran juara dan hadiah utama iaitu wang bernilai RM 10,000.

Anda juga boleh saksikan siaran pertandingan ini secara langsung di TV2 pada tarikh dan waktu yang sama. Jangan lupa saksikannya! Maklumat lanjut, layari Facebook Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara .


Photobucket
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

93 responses to “(145 GAMBAR)BigBang – Peminat Malaysia Terbaik!”

  1. zoe says:

    X sangka rmai gak kpop fan kat page BN ni ye,tapi yg anti kpop pun rmai gak.145 gambar???Bang Nara pun kpop gak ke?

  2. skyz! says:

    bercakap pasai AGAMA katanyer..kalu dia ALIM ULAMAK..die tak DODOK kt BLOG yg PENUH UMPAT KEJI..GOSIP..n GAMBA2 ARTIS YG TERSEKSI SANA SINI…..sedey.. kalu nak kata melalaikan..konsert maher zain pon lalai lah konsepnyer..sbb buat malam ari pas MAGHRIB?? tak gituh??

  3. Nenie Winchester says:

    Kesimpulannya, janganlah kita mengata org..cermin diri sendiri..x salah untuk memberi nasihat..saya terima pendapat dari semua pihak sama ada dari segi tarikh yang x sesuai (mmg x sesuai pon) atau ape2 saja..kalau nak ikutkan, semua jenis konsert, dari mana2 artis sekalipon, walaupon artis dari Malaysia sendiri adalah melalaikan..Tp kenapa kerana kita x minat artis tersebut, maka kita kutuk..tp bila artis kegemaran kita yg berbuat perkara sedemikian, kita puja2, puji2, sokong2..haih..sungguh x faham..adakah konsert artis kegemaran anda tidak mendatangkan kelalaian berbanding dengan konsert artis bukan kegemaran anda?? renung2kan..dan selamat beramal :)

  4. nani1 says:

    I’m aware that the organizer is not Malaysian, but hopefully, for LOCAL ORGANIZERS, if you want to hold a concert in the future (Kpop or any other artists) please check the date. Kalau ada yang melibatkan hari-hari keagamaan macam ni, sila sensitif sikit.

    For those that said – lagi baik simpan duit dalam tabung haji etc- korang tau ke apa yang orang lain buat dengan duit diorang? Entah2 dah siap2 buat potongan gaji ke, atau diorang buat donation mana2 ke, korang tau ke? Jangan main tuduh-tuduh orang. Kalau tak tahu apa-apa jangan nak buat fitnah. Korang pun ada ke menyumbang untuk agama? Kalau setakat kutuk orang, korang cuma ‘dermakan’ pahala korang kat orang yang dikutuk tu…

    • Suzieuda says:

      Saya setuju dengan pendapat nani1. Sejujurnya, saya pun mulanya tak begitu senang dengan tarikh konsert BB ni. Yelah, hari raya kan hari untuk bersama keluarga… Tapi bila saya fikir balik, kalau saya tak pegi konsert ni, entah bila lagi Big Bang nak berkunjung ke Malaysia dan walaupun peminat baru, saya teringin betul nak tengok mereka beraksi secara live. showmanship BB mmg bertaraf antarabangsa. Kawan saya yang baru kenal BB pun akui ini. Sebab itu saya beli jugak tiket untuk saya dan anak sedara saya.

      Saya jarang ada masa nak bersama dengan anak sedara saya. Tapi dua hari yang dia spend dengan saya tu amat berharga. We bonded because of Big Bang. Dan pada hari konsert tu, saya nampak ramai peminat dtg dgn keluarga mereka. Ibu dgn anak, pasangan suami isteri dan anak etc. saya pandang ini dari sudut yg positif.

      Kalau kita nak bercakal pasal sensitiviti kepada tarikh keagamaan, kalau tak silap saya, pada hari yang sabtu tu jugak ada twitter meetup anjuran rakyat tempatan di KL. Ramai jugak yang dtg. Khabarnya 3000 orang. Tapi saya tak pulak dgr suara2 sumbang mengutuk mereka menganjurkan event itu dekat dgn hari raya aidil adha.

      Mungkin saya silap, tapi sepanjang hidup saya, saya nampak umat
      Islam di Malaysia ni akan spend hari selepas raya haji itu untuk melakukan aktiviti kekeluargaan atau riadah. Ada yang pegi ke pusat membeli-belah, karaoke, nonton wayang etc. Malah ramai jugak yang akan keluar bersiar2 pada hari raya korban itu sendiri dan bukannya berziarah atau buat korban. Tapi mereka tidak di “judge” mungkin kerana mereka tidak pergi menonton konsert Kpop.

  5. me n myself says:

    Macam2 pendapat diutarakan. :) macam2 issue juga yg dikeluarkan. :) ada yg baik n ade gak yg sarcastic. Maaf lah ye. Bg sy, sy blh terima opinion yg baik2 tu. Kita manusia, semua bt salah. Xde yg perfect pon, niat nak menegur tu mmg baik, xdinafikan. Tp gunalah cara yg baik. Mesti org lain akan terima. Sy pon minat bb ni jugak. Tp, xblh lah kita nk ckp semua yg pg BB concert tu itu lah, ini lah. Sy rasa, kita xblh nk judge someone tu melalui 1 perkara yg diorg bt. Betul x? :) yg sy perasan la, ni cuma pandangan sy, slalunye, kalau kpop je mesti org nak ckp mcm2. Kalau other than korean, xseteruk ni org akan becakap rasenye. Maaflah kalau ade yg xblh nk terima. Kite semua ade minat n pendapat masing2. Xsalah nk utarakan cume care penyampaian tu kne betul. Berpandangan buruk dkt seseorg tu pown xbaik jugak kan? Sy xkata diri sy baik, tp jgn la kita nk berpandangan buruk dkt org lain atas sbb minat seseorg tu. Kutuk2 xdpt ape2 faedah, dpt dosa lg ada la. Baik kite mendoakan bnde yg baik2 supaya terbukak hati kita utk menerima. Sorry kalau ada yg xblh terima. :)