12 Fakta Menarik Mengenai Mekah Yang Anda Perlu Tahu

Trending

12 Fakta Menarik Mengenai Mekah Yang Anda Perlu Tahu

Mekah merupakan bumi kecintaan seluruh umat islam diseluruh dunia. Malah kepada yang pernah menjejakkan kaki kesana sudah pasti memasang hasrat untuk ke sana lagi. Yang belum ke sana pasti sudah lama memasang impian dan hajat nak berada di bumi Mekah bukan?

Advertisement

Menjadi tetamu Allah adalah dambaan bagi setiap umat islam. Tetapi pasti banyak perkara yang mungkin kita tidak tahu tentang Mekah.

Jom ikuti keistimewaan dan menariknya Mekah kepada kita semua.

Fakta #1

Mekah adalah kawasan yang mempunyai graviti yang sangat stabil.

Fakta #2

Oleh kerana tekanan graviti sangat tinggi, di situlah berpusatnya suara – suara yang tidak dapat di dengari oleh telinga.

Fakta #3

Tekanan graviti yang tinggi memberikan kesan langsung kepada sistem imun badan untuk bertindak sebagai pertahanan dari segala macam penyakit.

Fakta #4

Doa akan mudah terkabul kerana situlah tempat gema atau ruang dan masa serentak.

Fakta #5

Apa yang diniatkan di hati adalah gema yang tidak boleh didengar tetapi boleh dirasakan frekuensinya.

Pengaruh elektron menyebabkan kekuatan dalam kembali tinggi atau penuh semangat untuk melakukan ibadah, tidak ada sifat putus asa, dan ingin terus hidup untuk menyerahkan diri sepenuhnya kepada Allah.

Fakta #6

Teknologi satelit dan gelombang radio pun tidak dapat menangkap apa yang ada di dalam Kaabah. Kekerapan radio bahkan tidak mungkin mendengar apa – apa yang ada didalam Kaabah kerana tekanan graviti yang tinggi.

Fakta #7

Tempat yang paling tinggi tekanan gravitinya sehingga mempunyai kandungan garam dan aliran anak sungai di bawah tanah yang banyak. Itulah sebabnya jika bersembahyang di masjidil haram yang walaupun terbuka tanpa bumbung tetap terasa sejuk.

Fakta #8

Tidur dengan kedudukan menghadap Kabah secara automatik otak tengah akan terangsang sangat aktif hingga tulang belakang dan menghasilkan sel darah merah.

Fakta #9

Pergerakan mengelilingi Kaabah mengikut lawan arah jam membuat peredaran darah didalam tubuh meningkat. Kerana itulah kita jadi bertenaga dan rata – rata orang yang berada di Mekah sentiasa sihat dan panjang umur.

Fakta #10

Angka 7 itu membawa maksud kepada bilangan tidak terhingga atau terlalu banyak. Dengan melakukan 7 kali pusingan sebenarnya kita melakukan ibadah yang tidak terhingga jumlahnya.

Fakta #11

Larangan memakai topi, songkok, atau menutup kepala karana rambut dan bulu roma (lelaki) adalah ibarat antena untuk menerima gelombang yang baik selama berada di ka’bah

Fakta #12

Setelah selesai semua barulah bercukur. Tujuannya untuk melepaskan diri daripada larangan – larangan didalam ihram. Namun rahsia sebenarnya adalah untuk membersihkan “antena” kita dari segala kotoran. Agar hanya gelombang yang baik saja yg diterima oleh tubuh.

Ya Allah, berikan kesempatan kepada hamba Mu untuk menjejakkan kaki kesana. Insyaallah.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...