10 Syarikat Terbesar Di Dunia Pada Tahun 2017 Berdasarkan Nilai Aset Terkini

Trending

10 Syarikat Terbesar Di Dunia Pada Tahun 2017 Berdasarkan Nilai Aset Terkini

Sedang kita membincangkan tentang 5 orang terkaya di dunia pada tahun 2017, kami ingin sajikan hari anda dengan beberapa fakta yang lebih menarik.

Advertisement

Sudah tentu lelaki terkaya mempunyai syarikat mereka sendiri betul! Bagaimana jika kita katakan bahawa kebanyakan syarikat terbesar bukan milik 5  orang terkaya di dunia.

Pada tahun 2017, banyak yang berlaku pada kita.

Kami telah melihat syarikat-syarikat ini berkembang dari satu tahap yang lebih besar ke tahap yang lain dan ini berdasarkan fakta bahawa syarikat-syarikat ini mempunyai usaha untuk terus maju tanpa mengira pelbagai cabaran ekonomi.

Anda boleh membuat kesimpulan bahawa kami menganggap syarikat-syarikat terbesar berdasarkan nilai bersih atau aset mereka. Tetapi apa yang boleh kita katakan adalah bahawa syarikat-syarikat ini tidak ‘bermain’ apabila ia melibatkan bisnes.

#10 BP

British Petroluem (Syarikat Industri British) adalah syarikat minyak multinasional british dan mempunyai ibu pejabat di London.

Mengikut laporan baru-baru ini oleh Wikipedia, syarikat itu dikhabarkan mempunyai hasil kira-kira $ 183 billion. Syarikat itu masih berusaha untuk pulih dari kesan letupan maut ke platform minyak cakrawala laut dalam tahun 2010.

#9 Apple

Apple adalah syarikat berteknologi multinasional Amerika berpangkalan di Cupertino. Apple mereka bentuk dan menjual elektronik , perisian komputer dan perkhidmatan dalam talian lain.

Apple ditubuhkan pada 1 April 1976 oleh Steve Jobs, Ronald Wayne dan Steve Wozniak.

Syarikat ini menjana pendapatan kira-kira $ 215.6 bilion USD (2016)

#8 Toyota

Toyota Motor Corporation adalah pengeluar automotif Jepun yang mempunyai ibu pejabatnya di Toyota, Aichi, Jepun.Ketua Pegawai Eksekutif syarikat Toyota sekarang ialah Akio Toyoda.

Toyota dikatakan menjana pendapatan $ 237bn dolar. Berkait dengan Volkswagen dari segi pendapatan, Toyota sebenarnya menghasilkan lebih banyak kereta daripada pesaing Jermannya.

#7 Volkswagen

Sama seperti Toyota, Volkswagen berada di tangga ketujuh sebagai salah satu daripada syarikat-syarikat terbesar pada tahun 2017.

Syarikat Jerman itu dikatakan mempunyai hasil kira-kira $ 245 bilion (2014) dan merupakan sebuah syarikat yang berjaya. Syarikat ini diasaskan pada 28 Mei 1937 oleh Front Buruh Jerman dan merupakan sebuah Automatif Jerman yang beribu pejabat di Wolfsburg.

#6 Exxon Mobil

Sama seperti yang lain, Exxon Mobil memperoleh nombor enam  sebagai salah satu syarikat terbesar yang akan diperhitungkan dalam tahun 2017.

Syarikat yang berpangkalan di Texas dikatakan mempunyai hasil kira-kira $ 246 bilion (2014) dan membanggakan diri sebagai sebuah syarikat yang berjaya.

Ceo: Darren W. Woods

Syarikat ini diasaskan pada 28 Mei 1937 oleh Front Buruh Jerman dan merupakan sebuah Automatif Jerman yang beribu pejabat di Wolfsburg.

#5 Royal Dutch Shell

Shell Royal Dutch adalah salah satu syarikat berstandard terkemuka di dunia yang dikenali sebagai Shell. Ia adalah syarikat minyak dan gas multinasional Anglo-Belanda yang mempunyai ibu pejabat di Belanda dan diperbadankan di United Kingdom.

Ketua Pegawai Eksekutif semasa ialah Ben Van Beurden.

Syarikat ini mempunyai pendapatan kira-kira $ 233.6 bilion.

#4 Sinopec

Sinopec adalah syarikat Petroleum China yang berpusat di Beijing, China.

Ia mempunyai jumlah aset 1.451 trilion CNY (2014).

Syarikat itu adalah salah satu perniagaan terkemuka di chineese. Ia dikatakan mempunyai hasil kira-kira $ 294 bilion.

#3 China National Petroleum

Perbadanan Petroluem Nasional China adalah sebuah syarikat minyak dan gas milik kerajaan China yang lain. Sangat berjaya seperti Sinopec.

Syarikat ini mempunyai ibu pejabat di Beijing, China dan ditubuhkan pada 17 September 1988.

Mereka mempunyai jumlah aset: 4.034 trilion CNY (2015) dan pendapatan bersih 44.56 bilion CNY.

#2 State Grid Corporation

State Grid Corporation adalah sebuah syarikat China dan kini merupakan syarikat utiliti elektrik terbesar di dunia. Dikatakan bakal menjadi milik negara dan mengedarkan kuasa di China.

Pendapatan: $ 329.6 bilion

Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2002 dan mempunyai jumlah aset sebanyak 478.5 bilion USD.

Ia mempunyai jumlah pekerja sebanyak 1,583,00.

#1 Walmart

Walmart adalah syarikat peruncitan multinasional Amerika yang diasaskan oleh Sam Walton pada 2 Julai 1962.

Syarikat ini dimiliki oleh Walton famuly dan mempunyai ibu pejabatnya di Bentonville, Arkansas Amerika Syarikat.

Ia mempunyai revenye $ 485.9 bilion USD pada tahun 2017.

Nah, ini senarai lengkap 10 syarikat terbesar di dunia pada tahun 2017.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...