10 Negara Yang Mempunyai Nilai Wang Tertinggi Di Dunia Selain Pound Sterling

Trending

10 Negara Yang Mempunyai Nilai Wang Tertinggi Di Dunia Selain Pound Sterling

Ramai rakyat Malaysia menyangka mata wang negara eropah, pound sterling adalah yang tertinggi di dunia. Hakikatnya nilai mata wang eropah (GBP) cuma berada di tangga ke-5 dunia sahaja. Jika kita lihat berdasarkan nilai mata wang di negara barat, ekonomi di negara mereka tidaklah sekukuh seperti negara-negara arab yang lain.

Advertisement

Walaupun kita tahu nilai mata wang di sesebuah negara tidak akan pernah kukuh kerana nilainya akan sentiasa naik atau turun bergantung kepada ekonomi negara dan juga dunia. Berikut adalah 10 negara yang mempunyai nilai wang paling tinggi di dunia.

10. Dolar Amerika (USD)

1 USD = RM4.18

USD adalah mata wang yang paling banyak diniagakan serta amat popular. Namun demikian, nilai matawang Amerika Syarikat bukanlah berada pada tangga pertama sebalik berada di tangga ke-10. Pertukaran matawang USD adalah paling popular ke EUR.

9. Swiss Franc (CHF)

1 CHF = RM4.43

Satu lagi nilai mata wang yang mungkin tidak biasa didengari oleh ramai orang iaitu CHF atau Swiss Franc. CHF merupakan mata wang bagi Switzerland dan Liechenstein dan merupakan matawang ke-9 paling bernilai di dunia ketika ini.

Dengan menyertai kesatuan matawang, Switzerland berjaya menjadikan nilai matawang mereka kepada Euro sekaligus sistem matawang mereka menjadi dua.Oleh yang demikian,Switzerland sekarang merupakan salah satu bank yang paling selamat di dunia. Nilai matawang Swiss Franc paling popular ditukarkan kepada EUR.

8. Euro (EUR)

1 EUR = RM5.05

19 daripada 28 buah negara Kesatuan Eropah menggunakan nilai matawang EUR iaitu Austria, Belgium, Cyprus, Estonia, Finland, France, Germany, Ireland, Italy, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, Belanda, Portugal, Slovakia, Slovenia dan Sepanyol. Jumlah edaran terbanyak mata wang ini iaitu lebih 1.109 trilion di dunia sehingga Januari 2017 menyebabkan wang kertas dan syiling adalah yang terbanyak didunia sekaligus mengalahkan USD.

7. Dolar Kayman (KYD)

1 KYD = RM5.15

Sebuah kepulauan di Wilayah Luar British (British Overseas Territory) iaitu Kepulauan Cayman mempunyai nilai matawang yang ke-7 tertinggi di dunia. Kepulauan tersebut merangkumi 3 pulau di selatan Laut Caribbean. Pertukaran nilai matawang yang paling popular adalah USD ke KYD.

6. Pound Gibraltar (GIP)

1 GIP = RM5.50

Satu lagi tempat yang merupakan Wilayah Luar Negara British iaitu Gibraltar. Nilai matawang bagi wilayah ini berada di tangga ke-6 dunia. Matawang yang digunakan Gibraltar adalah Gibraltar pound (GIP). Ia boleh ditukarkan dengan nilai British pound pada nilai setara iaitu 1:1.

GIP dikawal oleh bank pusat dan Kerajaan Gibraltar bertanggungjawab menghasilkan dan mencetak wang syiling dan kertas. Dengan nilai 1 GIP = RM5.50 mata wang Malaysia, nilai mata wang ini amat popular ditukarkan pada kadar EUR kepada GIP.

5. Pound Sterling (GBP)

1 GBP = RM5.52

Nilai matawang yang dianggap paling tertinggi di dunia ini rupa-rupanya berada pada tangga ke-5 dunia sahaja. Pound sterling merupakan nilai matawang paling popular diseluruh dunia. Matawang bagi United Kingdom dikenali sebagai GBP merupakan matawang yang digunakan di Jersey, Guernsey, Isle of Man, South Georgia, Kepulauan Sandwich Selatan, Wilayah Antartik British dan Tristan da Cunha. Pertukaran matawang GBP ini banyak pada kadar EUR kepada GBP.

4. Jordan (JOD)

1 JOD = RM5.96

Salah satu negara arab iaitu Joradan mempunyai nilai matawang yang tertinggi didunia dan berada pada tangga ke-4 ketika ini. Nilai matawang yang dikenali sebagai JOD banyak digunakan di tebing barat. Nilai matawang JOD ketika ini 1 JOD bersamaan RM5.96.

3. Riyal Oman

1 OMR = RM10.88

Oman berada di tangga ke-3 dunia mempunyai nilai matawang yang tertinggi diseluruh dunia dengan menggunakan nilai matawang Riyal dalam pasaran dunia. Nilai matawang dikenali sebagai OMR yang dulunya dikenali sebagai INR atau Rupee India pada tahun 1940. Walau pernah mengalami kemerosotan pasaran minyak mentah, nilai matawang negara ini masih tetap kukuh dengan nilai ketika ini 1 OMR bersamaan RM10.88.

2. Dinar Bahrain (BHD)

1 BHD = RM11.13

Lokasi strategik yang digunakan oleh Kerajaan Bahrain berjaya meningkatkan peluang terhadap hubungan asing untuk memperkukuhkan matawang asing negara tersebut. Menggunakan matawang yang dikenali sebagai dinar Bahrain atau BHD, negara ini mampu mengekalkan nilai matawang yang pada ketika ini 1 BHD bersamaan RM11.13.

1. Dinar Kuwait (KWD)

KWD nilai matawang bagi negara Kuwait ini memegang tempat yang pertama nilai matawang yang tertinggi di dunia. Sebuah negara yang kaya dengan minyak ini berjaya mengukuhkan nilai matawang mereka disebabkan ekonomi negara yang kukuh.

Kuwait menggunakan Dinar Iraq buat sementara waktu ketika Perang Gulf, dan kemudiannya menyandarkan Dinar Kuwait kepada USD. Pada tahun 2007, Dinar Kuwait bebas daripada mana-mana pengaruh matawang dan bermula tahun 2013, KWD adalah matawang yang mempunyai nilai paling tinggi di dunia. 1 KWD bersamaan USD3.32 atau RM13.88.

Sumber : Iluminasi

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...