Written by AbangNara | February 17th, 2012

Penyanyi pujaan ramai, Ziana Zain membuat pengakuan yang dia mencucuk wajahnya untuk kekal cantik. Namun anda tak perlu risau kerana suntikan tersebut bukanlah suntikan botox, sebaliknya hanyalah kolagen. Patutlah kak Ziana Zain sentiasa nampak marvelous gitu.

ziana zain

Ziana Zain yang sudah berusia 45 tahun mengambil kolagen untuk mengekalkan kecantikannya. Kata Ziana:-

Memang saya mendapatkan suntikan wajah. Tapi bukan botox sebaliknya kolagen. Mungkin sudah tiba masanya saya mendapatkan rawatan wajah seperti ini memandangkan usia saya yang semakin meningkat. Tambahan pula, dengan kerjaya saya di dalam bidang hiburan, memang memerlukan saya kelihatan cantik serta segar sentiasa dan rasanya dalam usia saya yang mencecah 45 tahun, inilah masa yang paling sesuai.

Kira oklah kak Ziana Zain mengaku ambil kolagen daripada sesetengah artis yang memang nampak sangat ambil botox tapi cakap guna air sembahyang je untuk kekalkan kecantikan. Tak gitu? Info kredit portal Murai.

P.S: Cahaya aurora borealis yang mempesonakan.

Baca Yang Ini Pulak:-

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

153 responses to Ziana Zain Akui Cucuk Wajah Untuk Kekal Cantik

  1. ema says:

    mmg nmpak ketara pun…tp ok la. bidang hiburan mmg kne cmni kan. nk idop

    Hot debate. What do you think? Thumb up 28 Thumb down 26
    • anti mulut tebal berpuaka says:

      lebih baik cucuk collagen dr cucuk bibir macam Dang Suria !

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 163 Thumb down 5
      • Kami Tahu says:

        sekurang-kurangnya dia tak hipokrit.
        bukan macam sesetengah artis2 tu..dah le cucuk sane sini muka macam kena sengat tebuan..kononnya buat rawatan facial lah, teknik solekan lah.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 90 Thumb down 10
      • ahhhh,… aku ditipu! aku ingat kecantikan asli. boikot! dang suria jangan sentuh!

        Hot debate. What do you think? Thumb up 15 Thumb down 18
      • Minah Jambu Mengadap Bangla 24-jam says:

        ade gay boi nak ‘cucuk belakang’ aku….takut.

        tolong tolong.

        Hot debate. What do you think? Thumb up 16 Thumb down 12
      • UstazahBrutal vs. BohsiaChowKit says:

        Tungu adik dia pula c erra pajira 2 nk wat statement..muka tegang mcm butuh xkan x cucuk apa2.. Yg sorg lg pengacara yg mcm mak lampir 2 c dangdut suria klcc pun kena mengaku dgn ikan apa dia brtukar mulut.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 46 Thumb down 8
      • pajira plastik says:

        betul la ustazahbrutal. kalu muka errapajira tu mmg dh lama aku erati. sampai nk gelak pun seksa aku nengok. nkpak sgt kplastikannye. kalu nengok citer ‘sembulu’ ms mula2 dia blakon tu, makkk aaii. jauh nooo bezanyer.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 23 Thumb down 5
    • Nur Kasih says:

      Hukum cucuk kolagen ni apa ek? teringin nak buat gak tp masih was-was.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 30 Thumb down 1
      • apa lagi ustazah. silakan….

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 1
      • Kak Timah Pemegang Wasiat Lombong Bijih says:

        Ramainya pembaca2 yg kurang pasti. Ini jawapan akak.

        Contoh doktor injek vaksin utk imun kita dari penyakit2 berjangkit.. adakah kita melawan kehendak tuhan Allah? Kalau orang itu cacat anggota mau pakai kaki palsu..adakah diharamkan dalam Islam? Seperti juga makan vitamin C..adalah kita melawan kehendak badan?
        Kalau kolagen diperbuat dari lemak hewan yg halal bukan dari Khinzir, adakah halal? Kalau rokok itu memudaratkan seperti kollagen..kenapa Majlis Fatwa tidak mengharamkan di Malaysia?

        Jadi saya rasa dalam kehidupan sebagai Muslim ni, semua yang kita buat atau lakukan atau gunakan bergantung kepada niat dan tujuan asal. So far masih belum ada kajian menyeluruh dari pihak yang pakar dalam bidang hukum ini mengenai penggunaan botox ataupun kollagen ni. Tepuk dada tanya dosa!!!

        Mungkin persidangan Majlis Fatwa Kebangsaan nanti boleh membincangkan isu ini.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 39 Thumb down 1
      • MANIAM says:

        PAKAI KOLAGEN TAK PER..JANGAN PAKAI SUSUK DAH. ITU LAGI LA HARAM BINTI JADAH. SYAITAN DIBELA DALAM BADAN MANUSIA….AYO YO, CHOI SUNGGUH, NAK MATI SUSAH NANTI !!!!!

        KATAKAN TIDAK PADA KURAFAT & THAYUL !

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 46 Thumb down 0
      • Aku cantik bak bidadari. Nur kasih cantik bak belangkas says:

        Aku simpati pd kau nur kasih. Terima jer la muka ko skrg tu..x pyh la cucuk2. Bukn boleh pcye smua produk kt luar 2. Ntah haram ntah x.

        Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 2
      • :) says:

        takpe? bukan mengubah ciptaan Allah tu haram ke? kecuali terpaksa ubah sb kesihatan@mendatangkan keaiban..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 2
      • mawar berduri says:

        dengan bangga artis malaysia menghebahkan cucuk sana cucuk cni…mengubah kejadiah ALLAH

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2
      • haha, korang bangang or what. look, good looking people have no spine. their art never lasts.

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • macam2 says:

      anuar zain pon sekali ke?

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 22 Thumb down 2
    • akan datang di pawagam, filem terbaru : AKU CUCUK!

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 28 Thumb down 1
    • yami says:

      aku dh agak kalo ziana yg buat, org tetap akan back up dia. KOLAGEN PON HARAM BHAI

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 25 Thumb down 3
    • nokia cikai says:

      ermm ok la tu mgaku..lau yg ckp wat facial,teknik solekan tu kdg leh terima ckit..yg xboleh blah jwpan muke beseri sbb wuduk…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  2. Luna Latisya says:

    Kak Ziana tetap vogue…bila nak buat album baru ha????

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 40 Thumb down 9
    • doraemon says:

      emmm…dia nie dah sebaya dgn umo mak aku….

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 32 Thumb down 2
      • mak jemmah says:

        kalau dah baye mak ko, taleh panggil kak ziana dah, kena panggil makcik ziana.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 29 Thumb down 2
      • Aku tak kisah pn.. says:

        Doraemon,kalau kk ziana dah baye mak awk pangil je dia makcik Ziana…hehehehe….ktawa sorang2 sy bce cmen awk daraemon…..

        Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 3
  3. IzaLina says:

    Saya sayang kak Ziana Zain..=)

    Hot debate. What do you think? Thumb up 19 Thumb down 13
  4. ema says:

    nk idop dlm industri hiburan kat malaysia mmg kne cucuk mencucuk…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 22 Thumb down 9
  5. Durian_tajam says:

    Lagi cantik kalau bertudung…manis gitewww ;)

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 54 Thumb down 12
  6. Sedeynyerrr Haku Nengok says:

    Laa…ingat lawa ori punya, rupanye ada cocok sana cocok sisi…x kira la sekadar kolagen skalipun…ceh!!!!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 38 Thumb down 28
    • nadia says:

      lawa ori la tu…cuma dia mengekalkanya….kalau xori,muka dia xsama ngan yg dulu2…….manaada manusia yg awet muda sampai umur 50an KECUALI menjaga dgn baik…menjaga tu ada mcm2 cara la,pemakanan ke rawatan ke…TAPI biarla dgn cara yg betul dan halal..
      semakin meningkat umur,penghasilan kolagen semakin berkurangan,tapi sekiranya kita mendapatkan kolagen yg cukup,tiada masalah la nak memaintainkan awet muda tu……..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 63 Thumb down 5
    • bujang says:

      cehhhh…….tipah dan tupin tertipu upanyerrr…….
      ahahai…..kalu x dikolagenkan muka akak ziana macamana ye…

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  7. ada says:

    kan senang cmtu…ckp je terus….x kira la botox ke kolagen ke ape bagai2 tu…x baik menipu…certain ckp guna air sembahyang, menipu hbs sgt tu…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 51 Thumb down 0
    • pinky says:

      btol2..mmg x bole blah la kalo ckp gune air smbhyg..cm poyo je lbey. Lbey baek diam jer…

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 23 Thumb down 0
  8. makJemah says:

    tak perlu nak cucuk2 kot? kalau dah ada bakat tu, cukup la. no need to worry how you looks. for me, yang tak dibolehkan dalam Islam tu, tetap TAK BOLEH.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 31 Thumb down 11
    • nana rina says:

      cucuk collogen tak boleh..dah tu klo minum air mengandungi bhan collogen plak mcm mana?bkn lebih kurang jek ker?

      p/s:sekadar bertanya..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 32 Thumb down 5
      • nadia says:

        umur berapa ek boleh start minum kolagen?
        org cakap kalau muda lg,xpayah minum2 kolagen ni sbb nanti kolagen yg terlebih dlm badan tu akan dibuang jgk,xdiserap kerana kolagen yg diperlukan telah mencukupi,rugi je beli membazir

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 0
      • minah xoxo says:

        aku sokong!!!!lebih kurang laa cucuk kolegen dengan makan pil kolegen n minuman kolegen..juz untuk kecantikan…juz beza antara cepat atau lamabat..maybe ziana nak cara cepat, dat y guna cara cepat….

        Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 2
      • bujang says:

        hah…..nak jadi Pian Cecupak…..bengkak2 muka macam
        kena penyakit sembab.
        Yang aku gelihati ada terbaca kat atas tu muka tegang
        cam butuh….huwahahahaaa…….jadi muka kepala butuh….macam2…..

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
      • lili says:

        minum kolagen tu mcm makan vitamin la, sbb collagen tu sejenis protein utk kuatkan apa2 jenis tissue dlm badan (kulit, tulang, joints and cartilage, etc); dan badan kita pun ada buat collagen, so boleh la sebab kita tak spesifikkan kat certain area of our body. tapi injection tu, tak sure sgt la hukum die, sbb kalau utk kecantikan dan inject dekat bibir or mana2 bahagian sbb nak cantikkan or tegangkan, mcm tak boleh jee. tapi tak tahu la hukum die yg sebenarnya kene refer pada yg lebih arif. Wallahu’alam.

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
    • Poyo Lah says:

      bukankah dlm Islam..alcohol dan lemak babi jer tak boleh???? kalau iya pun nak bersyarah..renungkanlah fakta dan halal & haram dalam Islam.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 23 Thumb down 8
      • erm..... says:

        sumber collagen pun kena tahu daripada mana asalnya, kalau daripada binatang yang diharamkan tetap tak boleh jugak……bukan setakat lemak babi dan alcohol shj byk lagi yang ditegah dalam Islam untuk jaga maslahat umatnya…..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 25 Thumb down 1
      • merepek says:

        nak bercakap biar ada fakta.pegi la google kolagen tu menatang ape baru nak ckp haram la bagai..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 2
      • aku tak poyo says:

        tak semua alkohol tu haram cik poyo lah:

        Alkohol Menurut Pandangan Islam
        Keputusan:

        Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-7 yang bersidang pada 11 – 12 April 1984 telah membincangkan Alkohol Menurut Pandangan Islam. Muzakarah telah memutuskan bahawa:

        Setiap minuman arak mengandungi alkohol. Bukan semua alkohol itu mengandungi arak. Alkohol dari proses pembuatan arak hukumnya haram dan najis, tetapi alkohol yang dibuat bukan melalui proses pembuatan arak hukumnya tidak najis tetapi haram diminum.

        Minuman ringan yang dibuat sama caranya dengan membuat arak sama ada mengandungi sedikit alkohol atau alkoholnya disuling adalah haram diminum.

        Minuman ringan yang dibuat bukan dijadikan arak atau bahan yang mabuk dan tidak sama caranya dengan proses arak adalah halal.

        Tapai halal dimakan.

        Alkohol yang terjadi sampingan dalam proses pembuatan makanan tidak najis dan boleh dimakan.

        Ubat-ubatan dan pewangi yang ada kandungan alkohol adalah harus dan dimaafkan.

        Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
      • ko yg poyo says:

        Alkohol terbentuk daripada tindakbalas mikrob terhadap karbohidrat/gula. Mana2 makanan yg ada karbohidrat/gula boleh hasilkan alkohol… tapi melalui proses fermentasi… sama lah dengan beras. Jadi tak semua alkohol tu haram….kalau arak mmg haram…coba ko pi google pasal alkohol…hihihi…sharing is caring :) piz

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
      • bujang says:

        Makan makanan semulajadi yang ada sumber vit. c…seperti buah2an, sayuran hijau, vit. c menggalakkan kolagen.
        Sebab tu sesiapa suka makan buah dan sayur kulitnya
        cantik.
        kolagen yang digunakan untuk kosmetik diambil dari
        sumber lembu, kambing, babi, ikan serta manusia.
        Aku ada terbaca mengenai kolagen ada diambil dari
        kulit lembu dan manusia.
        Aku ada terbaca bahawa diCina kulit manusia yang mati
        ditembak telah diambil dan dihantar ke US. untuk dibuat
        kolagen untuk menebalkan bibir dan rawatan kulit……he….
        apakata jika bibir yang ditebalkan itu adalah kulit manusia
        yang mati dihukum tembak tersebut…..kehkehkeh……hambik
        ko nak cantek sangat
        kolagen dari ikan adalah terbaik.

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  9. haniz says:

    kak ziana cantik huhu

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 3
  10. bunga melur says:

    kolagen tu mcm mana eh?ada sape2 leh terang..die mcm vitamin ke?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
    • tanya_google says:

      cik bunga melur, cuba awak try bukak GOOGLE dan taip “maksud kolagen”. kalau blog beautifulnara ni awak boleh jumpa dalam internet, tentu maksud kolagen pun awak boleh jumpa. bukan itu saja, maksud surah al-fatihah pun awak boleh jumpa (“,)

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 51 Thumb down 2
    • bujang says:

      Mai Bujang cuba terangkan sikit….maaf jika ada
      lagi yang tahu kongsi2 bersama kawan2 kita disini.
      KOLAGEN ( COLLAGEN)-
      Sejenis protein yg. membentuk juzuk
      utama tisu perantara berserat putih
      seperti pada tendon.
      kolagen terdapat pada tulang, kulit, ligamen
      dan rawan.
      Jika anda hendak mengetahui lebih lanjut lagi cari dalam
      buku Anatomi dan Fisiologi.
      Didalam buku tu diterangkan apakah dia tisu perantara
      serta fungsi kolagen.
      Banyak membaca luas pengetahuan…..jangan baca majalah
      hiburan aje….

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  11. ziananya muka aku says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 25
  12. no name says:

    pasal ni aku no komen. blh ke cucuk kolegen tu? Sy budak bru blajar sape yg tau tlg jawab kn apa hukumnya.. TQ.

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
    • aku says:

      rasa xboleh kot.mcm org laki..harus warna rambut tp hanya dgn warna selain kaler rambut asal. sbb Tuhan nak bg kita terima kenyataan usia kita menunjukkan rumah kata pergi kubur kata mari. Tua tu merupakan peringatan Tuhan supaya kita lebih dekat pd Nya..bukan lebih nk utamakan duniawi.WaAlluhalam

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 24 Thumb down 1
  13. Laling says:

    tak mengubah rupa dia takpe la … tak cam Dangdingdong tu … duuuhhh …

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 3
  14. ~ zzzzzzzzzzzzzzz ~ says:

    “saya cemburu dengan kak ziana.wajahnya berseri2 walaupun dah berumur 40an”
    “eh,takde la….bla…bla…bla…” (tak ingat apa dialog nya)
    “saya ni dah berumur 40an,wajah pun makin kusam….”
    “ohhhhh…saya amalkan produk…bla…bla…bla…”

    ~~~~ itulah antara iklan ziana yang saya dengar.tk brp ingat dialog ziana.laaaaa….ingat an betul la dia amalkan produk 2…rope2 nya dia ni cucuk gak….hmmmmmmmmmmmmmmmmm

    Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 3
    • bujang says:

      Hahahaiiihaiyo….ayoyo…..
      patut pun ramai aku dengar dan terbaca, pembeli x puas hati
      mereka beli sesuatu produk ….konon nak jadi kulit macam
      model produk tu tapi x jadiiiiii…..hehehe…..kelakarr….
      model produk tu pi cucuk dulu bagi cantik nuuuuu…..
      nak melariskan jualan…..padan muka pun……cepat sangat caya.

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  15. leedongwook says:

    cucuk collagen bole asal kan berniat baik.. wakakaka

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 5
  16. Kurere says:

    anita sarawak letteww. bertapis pule bang nara ni

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 0
  17. melia amelia curi karipap says:

    Kecantikan tu hyalah sementara di dunia ini..Smga kak ziana dibukakan ht utk pakai tudung..lebih manis..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 21 Thumb down 2
    • Teruterubozu says:

      bertudung tu mungkin terlalu drastik bg dier… dah start dgn cucuk kolagen umur 45, ape kata start gak dengan tidak memakai skirt paras lutut…try laa pakai yg labuh2 plak… dulu kan Allah dh beri peringatan melalui azabnyer ketika nak melahirkan kembar tu…berubah laa sedikit demi sedikit pun xper..so please consider this kak Ziana…

      *just a gentle reminder~

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 64 Thumb down 0
      • lizano says:

        teru sy sokong pndpt awk..

        Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
      • whitney houston malaysia says:

        sgt suka komen ni..tiba2 terimbas kini di memoriku saat air panas tumpah kena paras pinggang hingga ke bawah kaki ziana zain…wallahua’lam

        Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
    • bujang says:

      sedih tengok masih lagi pakai gaun dan skirt.
      macam bebudak x cukup umur.
      Hubby x larang ke?.

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  18. ntahapaapantah says:

    takot tua lh tuuu..

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 3
    • bujang says:

      Muka tegang tapi fizikal lain melambangkan dah berusia.
      contohnya tangan, suara, kepala lutut, leher……orang tau tengok tau la..
      .

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  19. oo.. patutlah nampak cantik! pakai kolagen rupanya… kalau jenis yang sapu-sapu je ada tak?

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  20. Saye ler Perempuan Itew... says:

    dari cucuk kolagen, baik bertudung untuk tampil lebih awek muda pada usia 45 thn mcm ni..
    Sekian, terima kasih :)

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 26 Thumb down 3
  21. anatua says:

    patut la. ana seusia dan selalu rasa cemburu ingat kenapa ana nampak tua.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
  22. kasut putih says:

    actually, bila usia semakin meningkat, pengambilan supp dan penjagaan makanan adalah elemen penting untuk menjaga kesihatan kita. ubat2an ni pelbagai cara boleh ambil melalui kaedah suntikan atau makan. semoga zz bukan sahaja menjaga kecantikan luaran, tp juga menjaga kesempurnaan sebagai Muslim. Amin..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
  23. Aduhai says:

    Betulalh kata Dang Suria tu…kecantikan ditmpt paling atas kalau nak jadi artis atau celeberiti..Itulah sbb nya ramai artis wanita yg masih aktif tak mau pakai tudung atau tutup aurat..biarpun dah tunai umrah atau haji..kecuali artis yg suam2 kuku ja nak tutup aurat..itupun masih juga teruskan kerjaya jd artis…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 9
  24. marion kaunter says:

    kolagen brand hape dia cucuk ni nyahhh? kasitau skit coz sharing is caring hahahahahuhu

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  25. chix says:

    baguslah, at least dia ni x hipokrit cam sesetengah artis….kate air semayang la, selawat nabi la bla….bla….bla….bla…..p kenape ye, most women takut sgt nampak tua….bukankah semua org akan tua/nampak kusam jugak?….ape pon, aku tetap adore seniwati sarimah….dia tak takut tua pon….rileks je walaupon muke dia dah separuh kedut….x pyh cucuk ape2 pon….org tetap minat kat dia jugak….

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 1
  26. Triple_j says:

    try nak cari fatwa psl cucuk2 ni tapi tak jumpa la. selain botox dan kolagen, even aznil pun pernah cakap cucuk vitamin c kat muka. ada sesiapa tau fatwa cucuk ni?

    anyway prefer jamu mak dara, asli dan halal :)

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  27. a says:

    bile dh sampai masenye kite sume akan berkedut seribu.. terima jelah.. xkan umo dh 60 nak muke mcm anak dara..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 1
  28. non says:

    i love ziana..ziana, erra, nasha memang artis yg ade class tersendiri…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 3 Thumb down 11
  29. nono says:

    artis2 suma msti la ade cucuk vit dan colagen bru la kulit tu cntek dan puteh gebu.byk artis yang dlu2 x brape cntek skrg ni makin cntek dah. kulit pn licin je.

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  30. sape yang salah? ahhhkakkkkkkk jugak.

    p/s: persatuan arbok mesti mengamok pasni.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  31. JEJARI KONTOT says:

    Hadoii dah start dah nak mensyarah.kolagen lebih kurang je dgn vit c.dia bukan botox nak ubah ciptaan tuhan cuma nak kekalkan keremajaan kulit.mcm uols lah,pakai pencuci muka lah,mkn vit lah..sebab apa?sebab taknak kulit tu kusamlah!! tapi ziana byk duit,dia gi ar cucuk,cepat sikit tindakbalas kolagen tu.ngok!

    Hot debate. What do you think? Thumb up 13 Thumb down 5
  32. AKU says:

    kalo sekiranya cucuk kolagen dari benda2 halal pun hukumnya HARAM kalo dia mmg niat nak tunjuk kat org..buka aurat itu juga haram apatah lagi cucuk2 tu sbb nak jaga kecantikan utk di perlihatkan kepada orang lain..sekadar berkongsi…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 1
  33. Mengejar Yang Hakiki says:

    Ingatkan bila dah sedar diri tu makin berusia, makin mengejar akhirat. Rupa-rupanya masih kekal mengejar dunia.

    p/s: dulu kalo tak silap k.ziana ni di awal kemunculannya kulit dia gelap kan? now dah cerah.

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  34. Ingatkan bila dah sedar diri tu semakin berusia, makin mengejar akhirat. Rupa-rupanya masih kekal mengejar dunia.

    p/s: kalo tak silap di awal kemunculannya dulu k.ziana ni kulit dia gelap kan? now dah cerah.

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
  35. beta draconis says:

    antara lirik dalam lagu Demi Masa – Raihan

    Ingat lima perkara sebelum lima perkara
    Sihat sebelum sakit
    Muda sebelum tua
    Kaya sebelum miskin
    Lapang sebelum sempit
    Hidup sebelum mati

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 0
  36. jeling says:

    yang muda2 lumba pakai tudung. yang tua2 lumba cucuk sana cucuk sini

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 1
  37. ZZ ni mmg taksub sgt dgn kecantikan, tgk la obses sgt nk kurus nk jg bentuk bdn…ni muka lak.aku tgk mcm takut dgn TUA pun ade gak dia ni.mcm x bleh nk terima usia 2 dh meningkat…x bleh nk terima hakikat yg diri dia makin berusia…hmm..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 16 Thumb down 1
    • chix says:

      hahahah…..betul 3X….setuju dgn ko…..dia ni terlalu obses, takut tua, takut jadi berisi/gemuk….come on, u r a human being, not angels….akan tua gak dowwhhhh…..

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  38. cantik dan sentiasa cantik tak kira la cucuk ke tak sbb ZZ seorang yg mempunyai kecantikan yg asal dr dalaman..chewah

    Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 14
  39. hehehe says:

    aku no komen pasal cucuk2 nie coz tkt aku tgk jarum nak cucuk ke kulit muka…tak ke sakit…tp pilihan msg2 kan…apa pun aku suka seniwati sarimah,aida khalida aka aida rahim…dia org nie tak pyh nak bercucuk2 pun…mmg dah cantik ori…kdg2 umur kita makin meningkat mmg nampak lebih cantik dgn kedut2 di muka nampak manis n jelita jer…jgn muka jer muda remaja tang leher ke bwh kedut tak terkata…apa hukum cucuk2 kolegen nie yer? aku nie tak mahir coz takt bab2 cucuk2 nie…

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
  40. aku kesah? says:

    ala….korang ni ape susah sgt…cucuk mcm jozan dlm maharaja lawak 2 kan senang..hahhah…ubat kebas doktor…hahahha

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  41. atiqah says:

    Ziana Zain Mengaku Suntik Kolagen, Ermmm…Boleh Ke ni Kak Ooi?

    February 17, 2012 kolagen 2 Comments
    29
    0
    0
    share
    Penyanyi Ziana Zain nampaknya buat pendedahan ‘berani mati’ dalam portal hiburan Murai.com apabila mengaku meneriman suntikan kolagen pada Ogos lalu pada beberapa tempat tertentu di wajahnya.

    “Memang saya mendapatkan suntikan wajah. Tapi bukan botox sebaliknya kolagen. Mungkin sudah tiba masanya saya mendapatkan rawatan wajah seperti ini memandangkan usia saya yang semakin meningkat.

    “Tambahan pula, dengan kerjaya saya di dalam bidang hiburan, memang memerlukan saya kelihatan cantik serta segar sentiasa dan rasanya dalam usia saya yang mencecah 45 tahun, inilah masa yang paling sesuai,” katanya tanpa berselindung.

    Sedar kecantikannya semakin dimamah usia, Ziana Zain bagaimanapun memilih sikap berhati-hati sebelum mendapatkan suntikan tersebut kerana gusar sekiranya memberi kesan sampingan bukan saja kepada raut wajahnya, malah juga kesihatan.

    Jelas Ziana, dia mengambil masa yang agak lama untuk yakin dengan suntikan kolagen, meskipun beberapa individu yang rapat dengannya termasuk doktor kosmetiknya dan adiknya Anuar Zain, telah lama menasihatinya untuk mendapatkan suntikan berkenaan.

    “Saya sedar, pada zaman sekarang ramai wanita yang berusia 20-an pun sudah berani membuat suntikan, tetapi tidak buat saya.

    “Sebelum membuat suntikan, saya terlebih dahulu banyak membaca berkenaan kelebihan serta keburukan suntikan kolagen termasuk juga jenis-jenisnya. Ada yang datang dari kategori A, B, C dan saya bukannya suka-suka mengambilnya.

    “Saya perlu tahu kandungan di dalam kolagen. Bagaimana ada sesetengah individu yang telah mendapat kesan yang berbeza. Ada juga yang tidak menjadi apabila suntikan itu dikenakan pada wajah mereka. Semua itu saya perlu ambil tahu puncanya.

    “Malah selepas menerima suntikan ini tahun lalu, saya menunggu beberapa bulan untuk melihat kesannya dan selepas saya tahu kesannya sangat baik buat saya, barulah saya berani bercerita mengenainya kepada orang luar seperti sekarang,” katanya bersungguh-sungguh.

    Tidak perlu terbang jauh ke luar negara semata-mata untuk mendapatkan suntikan berkenaan, sebaliknya percaya dengan kebolehan doktor pakar kecantikan tempatan yang ditemui di ibu negara.

    Tidak perlu juga berbelanja ratusan ribuan ringgit, terang Ziana Zaian, suntikan yang diambilnya itu dibayar pada harga sangat berpatutan, apatah lagi kesannya akan kekal untuk jangkamasa dua tahun lamanya.

    “Saya tidak mensyorkan kepada sesiapa, tetapi cukuplah saya katakan tepuk dada tanyalah selera. Saya tahu apa yang saya lakukan dan saya rasa suntikan kolagen ini sudah biasa diamalkan dalam kehidupan masa kini.

    “Jadi saya tak rasa ianya akan menjadi perkara besar bila saya menggunakannya. Alhamdulillah selepas menggunakannya wajah saya tampak segar, kulit muka saya kembali tegang dan ianya nyata telah mengembalikan keremajaan saya.

    “Tidak bermakna pula saya melupakan rawatan tradisioanl lain kerana bagi saya ianya tetap penting bagi penjagaan dalaman. Jika anda berusia 40-an barulah anda faham kepentingannya. Apa yang penting saya lebih berkeyakinan,” katanya.

    Baik, penulis bukan nak jatuh hukum pada Ziana cuma tertanya-tanya juga, selain daripada mendapat rujukan daripada pakar kecantikan, adakah dia juga membuat rujukan dengan pakar agama?

    Maklumlah, dalam apa juga yang kita buat, perkara-perkara sebegini kita tidak boleh ambil mudah.

    Islam tidak melarang manusia itu atau umatnya untuk kelihatan cantik, namun perlu mengikut garis panduan yang dibenarkan di dalam Islam.

    Ini dibuktikan dalam satu hadis Nabi Muhammad SAW ada bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah ini Maha Indah dan Maha Cantik dan Allah suka yang indah-indah dan yang cantik-cantik.”

    Malah, tidak salah di dalam Islam kita berikhtiar untuk menjaga wajah, kesihatan, penampilan diri tetapi biarlah dengan kaedah dibenarkan di dalam Islam.

    Ada pendapat mengatakan yang hukum menyuntik bagi membolehkan wajah kelihatan cantik bergantung kepada isi kandungan cecair berkenaan. Kalau bahannya halal, dibolehkan, kalau bahannya haram maka tak bolehlah.

    Apapun penulis tertarik dengan ketetapan ini yang dikeluarkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

    Soalan

    apakah hukum menggunakan suntikan vitamin C dan collagen untuk kecantikan?

    Jawapan

    Apa-apa suntikan yang bertujuan untuk kecantikan adalah dilarang oleh
    syara’.

    (boleh rujuk http://kemusykilan.islamgrid.gov.my/questions/view/1560)

    Nampaknya jelas, sesuatu yang mengubah kejadian Allah, jelas diharamkan di dalam Islam.

    Bagaimanapun jika ia tidak mengubah bentuk muka seseorang itu tetapi lebih kepada merawat wajah seperti dari kusam kepada lebih sekata rona muka si pemakai tersebut, maka ia dibenarkan.

    Untuk menjadi cantik tidak salah di sisi Islam cuma apa pun yang dilakukan adalah berdasarkan kepada niat seseorang.

    Contohnya seorang isteri sudah pastinya apabila dia memakai produk kecantikan, niatnya adalah untuk menambat hati suami, supaya suami tambah sayang dan juga mungkin niat untuk keyakinan diri, itu sudah jelas dibenarkan di dalam Islam.

    Namun jika ia diniatkan yang sebaliknya seperti untuk menarik perhatian orang lain, berbangga diri itu telah bercanggah dengan Islam.

    Apatah lagi, timbul riak dalam diri apabila terlalu dilambung-lambung dengan pujian.

    Ini bertepatan dengan hadis Nabi SAW, bahawa orang yang riak dan sombong, mereka tidak akan masuk syurga.

    Hadis riwayat Abu Hurairah r.a. seharusnya diambil perhatian oleh semua umat Islam tidak kira wanita mahupun lelaki dalam menilai soal kecantikan.

    Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah tidak melihat seseorang itu kepada wajah, paras rupanya dan juga harta benda tetapi yang Allah lihat ialah hati dan amalannya.

    Apa gunanya wajah yang cantik tetapi hatinya penuh dengan sifat hasad dengki dan sebagainya.

    Jadi sama-samalah kita fikir-fikirkan.

    Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
    • org klu dh nk cantik bknnye dia nk pk soal hukum hakam…2 yg aku ckp dia ni obses dgn kecantikn. jenis yg x bleh terima hakikat & kenyataan…bknnye dia x cantik…cantik apa. tp 2 la..jenis org x brsyukur mcm ni la…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  42. sekadarberkongsi says:

    Soalan: ASSALAMUALAIKUM USTAZ, Saya ada sedikit kemusykilan tentang hukum menyuntik vitamin C pada permukaan kulit wajah dengan tujuan menghilangkan parut muka. Adakah ianya sama dengan suntikan botox? Bagaimana pula dengan pekerja yang menyuntik vitamin tersebut? Harap ustaz dapat memberikan penjelasan, terima kasih.
    Jawapan:
    Membuat perubahan yang bersifat kekal pada badan (melalui suntikan, pembedahan atau sebagainya), jika tujuannya adalah untuk membaiki kecacatan pada badan (supaya ia kembali kepada keadaan normalnya atau kepada rupa biasanya), ia diharuskan dengan syarat bahan yang digunakan adalah halal/suci dan tidak menyebabkan mudarat yang lebih besar dari kecacatan yang sedia ada itu.
    Adapun jika tujuannya semata-mata kecantikan, ia dilarang kerana termasuk dalam mengubah ciptaan Allah dan melakukan pembaziran tanpa perlu. Sabda Nabi –sallallahu ‘alaihi wasallam-; “Allah melaknat perempuan-perempuan yang membuat tatu dan yang meminta dibuat tatu pada badannya, perempuan-perempuan yang minta dicukur alis (bulu keningnya) dan perempuan-perempuan yang menjarangkan giginya untuk kelihatan cantik iaitu perempuan-perempuan yang merubah ciptaan Allah”. (Riwayat Imam Bukhari dan Muslim dari Abdullah bin Mas’ud r.a.)
    Imam Nawawi semasa mensyarahkan hadis di atas, beliau menegaskan; sabda Nabi s.a.w. “perempuan-perempuan yang menjarangkan giginya untuk kelihatan cantik” menunjukkan bahawa yang diharamkan ialah bagi orang-orang yang melakukan perkara tersebut (yakni mengubah gigi) untuk tujuan kecantikan semata-mata. Adapun kerana keperluan iaitu untuk mengubati atau untuk membaiki kecacatan pada gigi dan seumpamanya, maka diharuskan”. (Syarah Soheh Muslim, juz. 14, Kitab al-Libas Wa az-Zinah).
    Kesimpulannya, menyuntik vitamin C, Botox atau sebagainya jika tujuannya adalah untuk membaiki kecacatan di kulit atau badan (seperti parut yang menjelekkan pada pandangan orang lain dan menyukarkan penampilan diri), diharuskan dengan syarat-syarat tadi. Adapun hanya semata-mata untuk menghias diri seperti supaya kulit kelihatan lebih tegang, nampak lebih muda dan sebagainya, tidak harus kerana ia mengubah ciptaan Allah, melakukan pembaziran tanpa perlu dan mungkin juga menyebabkan pemalsuan/penipuan (jika membabitkan orang lain).

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 0
    • Lalalalalalalala says:

      MAKNANYA APA YG ZIANA ZAIN LAKUKAN ADALAH BERTENTANGAN SAMA SEKALI…SEPATUTNYA DAH TUA2 NI SEDAR2 LAH DIRI SIKIT..TAK PERLULAH NAK KEJAR SGT DUNIAWI NI..INGAT2 LAH MATI SIKIT..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 81 Thumb down 0
  43. Minat ronggeng says:

    Aku setuju dgn ko jeling….pastu remaja2 kt luar berlumba2 ikut fesyen artis ni…paling aku sedei dgn fesyen serkup tok hajjah tie kiter….kt rmh aku ni dulu elok jer kakak2 yg ambik anak sekolah pki tudung bawal…Skrg semua duk pkt lawan bersekup…mcm2 jenis…makin la mer makin teruk…nauzubillah…huhuhu…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 5
  44. Dato minah jambu 24jam mengadap computer says:

    eleh tk salah pe cocok …ziana ni kan seleberiti jadi dia kena lah nampak cantek n jambu selalu baru lah leh berlakon or menyanyi di ptas ….kalau muka dh kerepot kedot2 sape yg nk tengok ! nanti orang akan cakap dh tua nk mampos pn maseh gatal nk nyanyi ! tau je lah mulot sial orang2 ni asek nk mengutokkkkkk je macemmmmmmmm la u ol tk tau kannnnnnnnn……lov u ziana………………

    Hot debate. What do you think? Thumb up 1 Thumb down 9
  45. [...] Penyanyi pujaan ramai, Ziana Zain membuat pengakuan yang dia mencucuk wajahnya untuk kekal cantik. Namun anda tak perlu risau kerana suntikan tersebut bukanlah suntikan botox, sebaliknya hanyalah kolagen. Patutlah kak Ziana Zain sentiasa nampak marvelous gitu. Ziana Zain yang sudah … Continue reading → [...]

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  46. Lagubestbest says:

    Lawa ah kak ziana.. :P tapi untuk orang-orang yang nak menjaga diri dari ‘panas’ di kemudian hari, sila jangan ikut, tak berbaloi.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  47. xyh nk suntik2 la oii says:

    Kalo dh tua tu bwk2 la tobat.. Nk suntik ape lg..poyo je nk tegang.. Mcm lawa sgt..haha..ni mst sape peminat fanatik giler artis ni meroyan bsing2..pantang konon usik sket artis peberet dorg trus xdpt trime..haktuihh!! Artis cmni nk jd pujaan korang ke? Bodo bak kate ustaz azhar idrus..haha

    Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
  48. Wondergirl says:

    Sometimes cam wondering gak. Org2 yg comment kat cni bout artist2 ni mmg btul2 alim eh? Kalo mmg, baguslah :)

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1
  49. AnakAyamCUTE says:

    MAK CIK…..KAT LEHER & DADA TUH BERKEDUT TAKNAK CUCUK GAK KE?

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  50. AnakAyamCUTE says:

    MAKCIK….KAT LEHER & DADA TERDEDAH TUH TAKNAK CUCUK?
    KAT BETIS SKALI LA…..KAN MAKCIK SUKA PAKAI SKIRT PENDEK

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  51. leman says:

    udah2 ler kak zaina .. masa tidak menunggu kita .Entah esok atau lusa ajal akn menjemput kita .Dlm usia begini dah tak sesuai nak cantik bagai .Cantik luaran hanya pamiran .. cantik dalaman adalah ketenangan ..

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  52. Qaseh says:

    Dh mmg fitrah manusia..akan tua.. so terima la kenyataan… x lah nk nk enjet2 ni.. terima la seadanya ape yang dh Allah tetap kan… Dh tau umur makin meningkat nape xnak berubah menjadi lebih baik.. Tapi nak berubah utk ttp cantik…
    Fikir2 kan la…

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
  53. aku kesah? says:

    hakikatnya air wudhuk lah yg menaikkan seri muka org2 muslim..dh tua tp klo jage wudhuk,org akan nmpak seri tu…klo mcm si memek tu?nmpak x seri die?ahhahahha

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  54. Yatz says:

    Dulu makcik ni Nyer image cam sopan kan? Sejak 2 menjak ni dia cam suka pakai Baju sendat2 knee length..makin tua makin open2 gitu. Artis yg muda2 semua rebut2 nak tutup2, yg tua2 cam
    RCW makin tak senonoh. Gila glamor!

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  55. sotong says:

    urm..cantik xasli la cmniee

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  56. bebe says:

    ekceli sy masih tertunggu2 bile kak ziana nak berubah….patutnya ziana sudah sedar seangkatan dgn usia dia….makin tinggi umur kita makin byk yang perlu kita ubah dlm idup kita….mati itu pasti…jgn terlalu berbangga dgn idup kita….jd kan contoh artis2 baru yang awal2 menginsafi diri….spttnya senior mcm ziana fikir ttg ni…tapi tah la….sgt mengaharapkan ziana akan berubah 1 masa…………………..bukan kolagen yang menentukan kecantikan seseorg….tapi amal dan ibadat yg akan dijawap dalam kubur besok yg lg penting…………..ciooooo…..

    Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
  57. pink pink says:

    xslh klu kte menjaga kesihatan..dia bukan ubah rupa dia…aku slalu jumpe dia ni sjk dia blm cerah g…dia mmg cntk…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  58. Marimar Aldama Santibaniez says:

    haiyooooo haii…apa pun ZZ bagi jawapan pasal kolegen tu ia tetap HARAM sebab dia perempuan…

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  59. penang_sempoi says:

    susah manusia nk pikirkan halal haram mahupun dosa pahala,
    setiap kurniaan Allah kpd kita maka kata lah “alhamdulillah,syukur”,
    dgn iman yg bersih,ketaqwaan,insyaallah kecantikan itu dtg semula jadi,x perlu dengan kaedah lain…k
    kolagen,susuk,botok,plastik surgery atau seangkatannya,mmg memberi pulangan yg hebat,sehingga mengubah ciptaan Allah..tp mereka lupa akn tindak balas produk2 itu,setelah tindak balas itu berlaku,barulah mereka inginkan semula wajah mereka yg dahulu…subhanallah..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  60. fifi lofa says:

    makcik ziana takde apa yg boleh kekal didunia ni, kulit muka yg tegang tu lambat laun akan mula berkedut juge. makcik dah umo 45 ishish lgi 5 tahun umo makcik dah 50. makcik dah buat bekalan utk dibawa ke akhirat ke?

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  61. Tak sakit ker cucuk..???…Nak cantik bemacam-macam buat..hehehhehee

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  62. aku gay says:

    aku antara gay2 kat malaysia
    apa pon aq ttap nk konek aaronm aziz

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
    • bujang says:

      mai sini mamam konek aku….besarrrr punyer ….ayoyo panjang
      juntai2. pasti terbaik dari kandang….. pewiiiiitttt….

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 3
  63. aku gay says:

    wey bujang ko pnya konek dh la ceot ada hti nk aq isap
    ntah2 dh kne hiv dh

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  64. I dah letih tgk artis2 cenggini... says:

    Kak Ziana, kak Ziana..Xpayah lah cucuk2 kak..kan dah molek dah muka tu? Akak jujur pun xbertempat..tgk org pun dah mula kritik. Peminat pun masih sayangkan akak as long as you are. Takkan akak nak jadi mcm ex-madu akak Rosmah Mansur? Kitorang pun dah penat la nengok muka sekor2 yg suka cucuk sana cucuk sini..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  65. cik n says:

    tk kesah la cucuk ke tak…yg penting suke kt bakat n sora kak zz

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  66. perempuan melayu says:

    cucuk jgn tak cucuk….kat kaki je xder sapa nak cucuk….kalo tak, comfirm leh main bola skali…muahahahahha!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  67. mulut capoi says:

    Makan vitamin E. dan vitamin C….itu pun dah memadai kerana
    vitamin ini merangsangkan dan menguatkan kolagen dalam tubuh
    kita. Kolagen dalam tubuh memerlukan vitamin2 ini.
    Vitamin E melambatkan proses penuaan.
    sumber makanan yang mengandungi vit. E.
    -minyak zaitun, minyak jagung , keju, majerin.
    sayur bayam, brokoli , kekacang, biji bunga matahari, buah kiwi.
    telur, dark chocolate, mayonis, alpukat, mangga, tempe, tauhu.
    makan sumber semulajadi.
    x payah suntik2 …kalau guna ubat sapu tu yang guna lotion ada
    dicampur vit. c or vit. e.
    atau keikoo collagen serum, keikoo placenta serum, dll serum.
    ianya 10 mls saja dlm. .botol kecil….harga rm350 sebotol.
    produk ni ada dijual di Indonesia…yg. aku baca pagi tadi kat
    google.
    Lelaki pun boleh guna jugak….hehe…..teringin jugak kalau halal
    untuk sapu kat kulit.
    ko orang ada masa cari sampai x larat nak baca nanti.
    Aku cuma nak kongsi pengetahuan aje….
    Kolagen:
    Ialah sejenis protein yg. menyusun tubuh manusia.
    Kolagen adalah struktur yang terlibat dalam pembinaan
    tulang, sendi, otot, gigi, rambut, kulit.
    Perkataan kolagen berasal dari Yunani iaitu lekat atau
    bersifat pelekat sebab itu pengamalnya akan mendapati
    kulitnya licin, tegang dan cantek, luka cepat sembuh kerana
    ia membentuk perhubungan tisu yang kuat.

    Sebab itulah pakar2 pembedahan kosmetik sekarang ni
    menghasilkan pulak suntikan2 kerana ianya diperlui oleh
    orang2 yang terlalu obses dengan kecantikan.
    Terutamanya golongan artis….nak muda sokmo.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  68. bukan nama sebenar says:

    pernah minat dgn dia ni dolu2…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  69. lemau says:

    org kata klau duduk dlm kelompok yg sama , mmg susah nak berubah .Malah berlumba lumba lagi bagaikan petandingan ..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  70. mizz umie says:

    APA ITU KOLAGEN? Merupakan sejenis protein yang bermolekul makro. Kolagensangat penting untuk memelihara keremajaan dan keanjalan kulit.Kolagen terdapat dalam kulit, tulang dan gigi.Isoflavone merupakan bahan utama dalam ekstrak protein soya,struktur molekulnya hampir sama kepada estradiol, iaitu sejenisestrogen yang dirembeskan oleh tubuh manusia. Ia merupakansejenis phytoestrogen (estrogen tumbuhan) yang memainkanperanan penting dalam memelihara kesihatan tubuh wanita.Fungsi utamanya seperti:
    Memperbaiki kerosakan kulit.
    Anti penuaan.
    Memperbaiki masalah gangguan haid.
    Melegakan sindrom menopaus (putus haid).
    Mencegah osteoporosis ( pereputan tulang ).
    Mencegah penyakit kardiovaskular dan servaskular ( otot dan saraf ).
    Mencegah kanser payudara.
    Meningkatkan kualiti kehidupan seks.

    FUNGSI-FUNGSI KOLAGEN
    Mengekalkan kelembapan dan mencegah kedutan
    Kolagen merupakan komponen utama dalam kulit kita. Lebih dari 71% protein dalamsel-sel kulit terdiri dari kolagen, di mana berkait rapat dengan pertumbuhan,pemulihan dan nutrisi kulit. Sebagai tambahan, kolagen mempertingkatkanpenghasilan sel-sel baru, membantu memelihara keremajaan kulit, melembutkandan membuat kulit lebih bercahaya. Kolagen juga efektif untuk menghilangkankedutan dan mencegah proses penuaan.

    Memulihkan masalah kulit
    Apabila kolagen disuntikkan ke dalam kulit yang terluka,maka ia akanmenstimulasikan pertumbuhan sel-sel kulit baru dan menyediakan perlindungan kekulit. Kolagen sangat efektif untuk memulihkan masalah kulit seperti parut,pengecutan epithelium, kedutan dan garis-garis halus.

    Mencantikkan dan menyuburkan rambut
    Nutrisi dalam kulit kepala sangat penting untuk memelihara kesihatan rambut.Kandungan kolagen dalam lapisan korium merupakan bekalan nutrisi kepadaepidermis serta rambut dan kuku. Kekurangan kolagen dapat menyebabkan rambutkelihatan kering dan bercabang, kuku ,menjadi kusam dan mudah pecah.

    Menegangkan payudara
    Kesan kolagen untuk menegangkan payudara sudah pun diketahui umum. Payudarasebenarnya terbentuk oleh jaringan-jaringan penyambung dan kumpulan lemak,yang merupakan peranan sebagai penyokong bagi pembentukkan payudara. Kolagenmerupakan komponen utama dari jaringan-jaringan penyambung dan bertindak
    dengan protein polisakarida untuk membentuk satu jaringan yang kuat untukmenyokong dan menegangkan payudara agar cantik dan menawan.

    Melangsingkan badan ketika tidur
    Pembakaran lemak adalah proses yang diperlukan untuk melangsingkan badan.Kolagen hidrolisis dapat meningkatkan proses pembakaran lemak, tetapi harusdijalankan dalam keadaan tidur. Dengan mengambil kolagen hidrolisis, anda dapatmelangsingkan badan semasa tidur.

    Menguatkan tulang
    Penyatuan kolagen yang secukupnya adalah penting untuk membentuk kerangkatulang yang kuat. Oleh itu,kolagen juga dikenali sebagai kerangka tulang. Masalahosteoporosis dan kekejangan kaki adalah berpunca dari kehilangan kolagen yangmembentuk 80% daripada jumlah kepadatan tulang sedangkan kehilangan kalsium,magnesium dan fosforus hanya 20%. Pengambilan kalsium tambahan sebenarnyatidak dapat menangani masalah tersebut. Hanya dengan pengambilan kolagen yangmencukupi dapat mengembalikan kepadatan tulang yang normal, dan juga dapatmemperlambatkan osteoporosis.

    Mencerahkan kulit dan mengurangkan pigmen
    Kolagen dapat merapatkan sel-sel dan mempercepatkan pembentukan sel-sel baru.Dengan fungsi ini, secara efektif dapat mencegah pengumpulan pigmen dan racun,membantu mencerahkan kulit dan mengurangkan pigmentasi.

    Melambatkan proses penuaan kulit
    Kolagen penting untuk memelihara kecantikan dan keceriaan kulit. Gejala-gejalapenuaan secara wajar semakin ketara apabila usia meningkat kerana kandungankolagen dalam kulit semakin berkurang dan kulit yang mengalami kekurangan airakan mengakibatkan kulit kering dan kusam

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 0
  71. mizz umie says:

    aku rasa semua wanita2 kat luar sana tu 100% semuanya nak cantik..aku rasa xsalah nak jaga kecantikkan malah Allah menyuruh memelihara kecantikkan tapi biar la berlandaskan syarat yg telah dihalalkan..kan JAKIM @ badan2 yang bertanggungjawab akan kesahihan HALAL..terpulang kepada individu untuk merealisasikannya..tepuk dada tanya dosa…ahah aku bkn ustazah tau…

    Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
  72. izzy says:

    ala zz bru 45 thun dh cucuk kolagen mak aku yg umur 56 thun msih nmpk muda walaupun xcucuk ape2..bkan nk bgga pn tp smue yg jmpa mak aku ckap bnda yg sme smpaikan ktorang adik beradik pompuan ble kuar dgn mak mest org anggap mak mcm ank sulung..prnh tnye rhsia n mak hanye ckap minum air herba@akar kayu n mkan ulam2 shja..produk kcantikan yg mak pkai cma krim olay je tnpa pncuci mka n toner.. seriously sbgai anak aku sndri jeles tgk mka mak aku..saje je nk kongsi sbnarnye…

    ^peace no war^

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  73. neno says:

    45 taun dah?? mm.. semoga kak ziana membuka pintu hatinya untuk bertudung secepat mungkin.. ajal maut ni kita xtau.. takut xsempat bertaubat, Allah dah tarik nyawa kita dah.. mak saya umur 44 dah dipanggil Illahi.. semoga arwah mak mendapat tempat disisiNya.. Insya Allah..

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
    • Deliver says:

      Mengapa masyarakat kita selalu bising pasal bertudung? tidak bising pasal solat.. Macam bertudung sesuatu yang lebih tinggi tarafnya dari solat.. Ni sebab ramai kekawan and sedara mara aku bertudung tapi tak jaga solat dan tak solat.. Solat terdapat dalam rukun islam ..Alangkah bagusnya kalau masyarakat kita kena sindrom jaga solat seperti sindrom bertudung..

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  74. burung says:

    dia ni cucuk2 pn still cantek jgk drpd si dang suria yg bibir kene gigit semut api 2..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  75. ASTALAVISTA says:

    tua tak sedar diri!!!!

    tak boleh ke kalau biar je diri tu grow old naturally??tak yah la nak ubah sgt kejadian tuhan…dah tua buat la cara tua!!

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
    • mizz umie says:

      awak tak baik cakap camto..jangan kata kak ziana tua awak pon akan tua or mmg tua jugak nnt kan..bkn apa kita ni manusia biasa,xder hak nak menghukum orang dosa pahala kan Tuhan ada..hm sekadar pendapat jgn salah paham ea

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  76. akak zz mmg cakap beralass jerr..tabik akak.. says:

    aku suka jawapan dia..sgt berhemah..mmg akak zz terbaik.jawapan tak pernah menyakitkan hati peminat.tak mcm artis2 muda skrg,jawapan mesti buat darah kita menyirap.sbbnya,IQ low sgt..

    kalo aku pikir blk pun..sapa yg taknak cantik diusia tua..ckuplah dgn inject kolagen yer akak zz..akak pun still lg nampak natural..takat jaga kulit supaya tak kedut2 dah la kan.jgn mcm si umie aida tu..muka sembab mcm pesakit buah pinggang dah jdnya..sat lg cabut lari la datuk paduka laki dia tu..buat pe nak stay dgn si sembab kalo dia dpt cari yg lg natural dr umie..ye tak?duit kan byk..

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  77. ahkak nita serawak mmg pelawak says:

    Alaaa..kita ptut kagum dgn kejujuran zz..lgpon tanpa cucuk,kolagen juga boleh diambil dgn cara minum atau makan.so,jgn beratkan minda kita dgn prkara2 simple camni.cuba korang ingat,dulu ahkak nita serawak kita terang2 kelentong kat peminat kononnya rahsia dia jaga ketegangan kulit dia dgn hanya mengambil wudhuk !!kawkawkaw..jawapan terbaik dari ladang !ahkak nita serawak ingat peminat mesia ni skolah takat drjah 4 jer kewwww?

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  78. 'abdillah says:

    sbnrnye tgkla pd tujuan asal utk ape nk kne cucuk colagen tu…klau utk kesihatan xpe…tp klau utk org lain tgk hukumnye berdosa…pd artis mungkin utk jage periuk nasi mereka kn? so, mstila haram…klau dh cmtu..hasilnye juge??? fikir dan renung2knla yeh….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0