Written by AbangNara | August 23rd, 2012

Tahukah anda bahawa pada Hari Raya ketiga telah ditayangkan sebuah program yang bertajuk Randy! Oh My Raya menerusi saluran Astro Ria. Pelakon utama drama ini tidak lain tidak bukan ialah Randy Pangalila yang berasal dari Indonesia. Zed Zaidi ternyata sangat-sangat kecewa dengan perkembangan ini dan mempersoalkan status Randy yang tidak berdaftar dengan SENIMAN.

randy zed zaidi

Abang Nara pun agak pelik bagaimana boleh wujudnya program raya yang ditunjangi oleh seorang pelakon lelaki yang asalnya daripada Indonesia sedangkan ramai lagi pelakon lelaki Malaysia yang berbakat. Abang Nara juga baru tahu yang setiap pelakon luar perlu berdaftar sebagai ahli bersekutu SENIMAN sebelum dibenarkan berlakon di Malaysia.

randy zed zaidi

Menurut Zed Zaidi, Randy Pangalila tidak tersenarai namanya sebagai ahli bersekutu SENIMAN. Setahu Abang Nara, Randy sebelum ini sudah banyak membintangi drama-drama tempatan. Adakah selama ini syarat ini dipandang remeh oleh pengarah-pengarah drama yang mahukan pelakon luar membintangi drama mereka? Abang Nara tidak pasti tentang hal ini tetapi sesuatu harus dilakukan sebelum kebanjiran pelakon-pelakon luar menutup periuk nasi pelakon tempatan. Apa kata anda?

148 responses to Zed Zaidi Persoal Program Raya Lakonan Randy Pangalila

    • .
      hai Tiz Zaqyah, sayangilah Nicholas Saputra. raya bersama Rangga

      0

      0
      • bluek says:

        “Ass”tro…ingat untung je..!

        0

        0
      • Juleha Perez says:

        di Malaysia, filem Philipina lagi best. Hero filem Indon jelek…jalan cerita lembik macam lagu rock Indon…layak masuk jamban.

        0

        0
      • Kebanyakan sinetron-sinetron dari Indonesia yang disiarkan oleh rangkaian-rangkaian TV di negara kita akan menyebabkan kita bertemu dengan adegan – adegan berikut :

        ( 1 )– Ibu tiri yang jahat yang senantiasa menzalimi anak suaminya tanpa anak itu dapat membela dirinya sendiri ataupun dibela oleh bapa kandungnya .

        ( 2 )– Gadis desa (kampung) yang datang ke sekolah / kolej di bandar dan dipermain-mainkan oleh teman-teman sekampus yang lebih ‘advance ‘ gaya hidup mereka ataupun ditipu oleh ‘ buaya-buaya darat ‘ di kampus itu .

        ( 3 )– Apa –apa sahaja watak dan karakter yang akhirnya menonjolkan sifat bodoh – pasrah – tidak melawan!.

        Apakah ada agenda tersembunyi di sebalik stesen-stesen penyiaran TV dan juga pihak pemerintah di sebalik pemilihan drama-drama seperti itu selain dari ‘ nilai keuntungan material ‘ semata-mata ?.

        Sejujurnya memang patutlah Indon/Jawa dianggap ras bodoh!

        0

        0
      • ;) says:

        yeahh come on zed..
        pertahankan periuk nasi selebriti malaysia..
        jangan sebab nak rating je stesen tv nak ikot kepala diorg je

        0

        0
      • aku sokong Zed Zaidi, dia lah penyelamat industri kita, walaupon tindakan itu nampak poyo di mata sesetengah orang….

        0

        0
      • .
        .
        ya! zed zaidi memang penyelamat dengan lakonan murah dalam Sembilu Kasih

        0

        0
      • elajb says:

        ape pun aku tetap suke randy..suke astro la nk jmput sapa pun,
        bukan ko yang bayar dia..kepada zed zaidi, harap2 sabo kan diri k..
        “ada aku kesah dengan ko”

        0

        0
      • jed jeddy poyo says:

        halo..haloo..jed jeddy oi…ko sedor tak artis2 kite ni pn mlambak thegeh2 usung muka kat tmpt luar..tu si asrap sinclair tu..dafi..yuna si hidong kembang tu..ape sal ko tak tahan diorg tu??? aje bangang la ko ni..

        0

        0
    • Sinetron Indon Untuk IQ selevel Kerbau says:

      paling aku benci Sinetron Indon…memperbodohkan penonton!!!!!

      0

      0
    • bbycumil says:

      hari tu tgk eh eh raya erra..artis jemputan dia hazama, seniwati mariani n sorg artis cina yg blakon kt indon (xtau nama dia ssb x femes pun)..mcm x releven je jemput artis cina tu n tnye psl sambutan hari raye..artis cina tu pun nmpk mcm xtau nk jwb ape bile erra tnye..plus aku geli tgk muke botox zahida ra”fake” tu..ewww..benjol2 sane sini..

      0

      0
      • erynne says:

        yg tu org malaysia..cuma dia berlakon kat indonesia la..

        0

        0
      • ape2 jer la says:

        artis cina tu keith foo kan??? dia tu mmg orang malaysia…jgn x tau, family dia mmg mengamalkan konsep 1 malaysia…family campur2…ada cina, ada melayu, ada india…

        0

        0
      • bbycumil says:

        ak tau la die org malaysia n blakon kt indon..bkn aku ckp die org indon..ape daaaa..

        0

        0
    • nak duwet ghayer says:

      kalo nak jadi leader,kena contohi ketegasan n berani bersuara mcm jed jedi

      0

      0
    • randy pangalila says:

      saya akan santau ini orang..shiapa ini? zed zaidi? shiapa? aku nggak kenal sama sekalik

      0

      0
    • lala says:

      nak kutuk indon ok eh

      jgn la kutuk jawa sbb malaysian pon a da jawa…
      jawa johor perak etc..

      0

      0
      • pembetulan says:

        Indon= warga dr Indonesia
        Jawa, Batak, Aceh, Melayu, Tionghua, Iban & dll = Keterunan

        Big difference!

        0

        0
    • aleeya cute says:

      randy pangalila tu bukannya islam nak ajak beraya sekali . artis indon plak tu .

      0

      0
    • Anti Warga asing says:

      Yang bodoh n tololnya pengarah Malaysia sbb ambil mereka berlakun dlm drama-filem Malaysia. macam dah tak de artis Malaysia yg bagus aja..

      0

      0
      • Raja minah jambu 24jam mengadap computer saya pileh mengundi anda bagaimana ? says:

        ambek pelakon luar tkpe asal kn register dulu ngan senimannnnn yg macm Zed cakap kn ni paham…Zed tk cakap yg pelakon luar tk boleh berlakon kt mlaysiaaaaaaa !! sape2 pelakon luar negri pn leh berlakon kt mlaysia tapi mesti nk kasitau n register dulu kt SENIMAN….tol tk bang naraaaaaaaa…

        0

        0
      • jazz says:

        dah takde le tu, sbb tu amek artis luar. dorang tk bodoh, tpi zed yg agak
        ” ” yeahh, paham2 seniri

        0

        0
    • gigi emas says:

      Bodoh…ni ola melayu takut nak compete….

      0

      0
  1. Raja minah jambu 24jam mengadap computer dh tukar kaler says:

    pes ! yeahhhhhh !

    0

    0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer dh tukar kaler says:

      betol tu minah jambu sokong ngan Zed

      0

      0
    • maaflah. saya first nampaknya. kamu sengal.

      0

      0
      • ngong says:

        KORANG TAK YAH DUKK KATE KAT ORANG!!! INDON KE , SAPE KE SAME JE MANUSIA JUGAK … DAH REZEKI DIA DAH TAWARAN NAK WAT MACAM MANA… SEBELOM NI MASA DRAMA BIAR MIMPI SAMPAI KE BINTANG SI ZED NI TAK KOMPLEN PLAK…. SEKARANG DRAMA TU DAH DAPAT SAMBUTAN HANGAT BARU NAK KOMEN… TU LAH SAJE NAK JATUH KAN NAME ORANG … ZED ZAIDI KO TUH PREDIDEN , TAPI TUNJUKLAH HORMAT KAT ORANG LAIN, CAKAP BAIK2 JANGAN DUK CAKAP BELAKANG2 KAT TWITTER…. KLAULAH RANDY PANGALILA TAU KO BUAT CAM TU KO TAU TAK PERASAAN DIA CAM MANA…. MICHAEL ANG YANG AMBIK DIA… BUKAN DIA YANG DATANG SINI SENDIRI….. FAHAM !!!! PLEASE USE YOUR BRAIN….

        0

        0
  2. abe_klate says:

    macam-macam laa Zed Zaidi ni. Perjuangan dia untuk artis malaysia memang bagus, tapi ramai orang tak suka. All the best for Zed Zaidi

    0

    0
  3. lopak says:

    aku sokong zed zaidi!

    0

    0
  4. Shaun says:

    Pasal org dah x nak ambil Zed Zaidi… pasal tu dia naik hantu! Baru padan muka! lagi pun Zed Zaidi tu pun dah tua bangka… Setakat jadi ayah boleh la… kalau nak jadi hero… in your dreamssss…

    0

    0
  5. Name says:

    Lantang bersuara, ok.. Tapi we need action.. Walk the talk! Aku tau ramai yg tak puas hati,,.. Lagi2 fan randy kat malaysia ni.. Tapi pedulikan lah diorang tu sokong artis sendiri lebih baik la!! Nasib baik takde bieber raya ataupun raya bersama kpop artist.. Tu lagi teruk

    0

    0
  6. ini aku... says:

    kadang2 bagus ZZ ni, kadang2 macam apa lagi…

    0

    0
  7. aku anak Malaysia says:

    Dah xde artis Malaysia ke? Org2 indon tu yg kenai ct nurhaliza & amy search je…artis2 kite yg lain? Nan hadooo… Kite ni je sibuk2 agung2kan artis2 dorg… Yg dorg tau, kutuk2 negara kite… Plsss laaaaa….

    0

    0
  8. si Cantik says:

    ~ AKU PELIK.. >__<) FIKIRAN TU BIAR TERBUKA SEDIKIT,,,,

    0

    0
    • Anonymous says:

      btol lah..brape ramai artis yg veteren tu dtg dri spore/indon..maju jgk industri seni ni aku tgok..malah ramai yg ingin kan bkerja kat malaysia ni..tu bmakna malaysia dah terknal dgn industri seni yg bagus..tp klu smua nak sekat..artis2 luar tu smua takut nak masuk @ bkerja sama dgn artis malaysia..org dri negara luar pun akn takut nak ambik artis malaysia utk kerjsama dgn mereka klu mcm ni cara ye..mcm ane nak maju kan industri seni ke arah antarabangsa..

      0

      0
      • Anonymous says:

        aslkm …
        bnyk artis malaysia yang mencari nafkah di dunia industri pertelevisian di indonesia,tetapi tidak ada pendiskriminasian di sini dan tidak ada yang mnyudutkan mereka selama berada di indonesia..jadi harap yang ada disini bisa interopeksi diri..bukan kah itu juga menguntungkan bagi negara x-an.. terimakasih
        wassalam

        0

        0
  9. ~ AKU PELIK.. >__<) FIKIRAN TU BIAR TERBUKA SEDIKIT,,,,

    0

    0
  10. peace no war says:

    tak faham betul la dengan dia ni.kecoh gila.makin lama makin menyampah pula dengan dia ni.over betul dalam nak menjaga hak artis kononnya.fahamlah tu tugas ni.tapi orang lain pun hidup jugak.tak kecoh pun.artis tu siapa nak JAGA sangat.aku pun minat je dengan artis-artis kat malaysia ni.tapi lek lek sudah der.rezeki Allah yang bagi.dah ditentukan rezeki masing masing.kalau artis tu ada rezeki dia adalah.kau ingat besar sangat jawatan kau tu.eh,tapi memanglah besar kan.tapi apa pun ini hanya pendapat peribadi saya.cuma nak meluahkan.bagus nak menjalankan peranan tu,tapi jangan sampai menyinggung perasaan orang.tak fikir ke perasaan artis yang sedang dikata itu .:)peace

    0

    0
    • wengweng says:

      ntahnye.. menyalak lebey2 lak ZZ ni..

      0

      0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer saya pileh mengundi anda bagaimana ? says:

      tkpe laaaaa Zed kn baru jadi presiden SENIMAN kasi la dia saport sikittttttt ape salah nye pon kan ….sekarang Zed bukan nye marah kn si randy tapi dia luah kn perasaan nye kt ASTRO kenape tk kasitauuuuuu itu ajeeee takde ape yg berlaku nye ponnnnnn…..mana2 peminat randy jangan lah marah kn si Zed ok …..ape2 pn minah jambu pn minat ngan si randy ni hensem hehehe..

      0

      0
  11. peace no war says:

    tak faham betul la dengan dia ni.kecoh gila.makin lama makin menyampah pula dengan dia ni.over betul dalam nak menjaga hak artis kononnya.fahamlah tu tugas ni.tapi orang lain pun hidup jugak.tak kecoh pun.artis tu siapa nak JAGA sangat.aku pun minat je dengan artis-artis kat malaysia ni.tapi lek lek sudah der.rezeki Allah yang bagi.dah ditentukan rezeki masing masing.kalau artis tu ada rezeki dia adalah

    0

    0
  12. MKH says:

    Aaaaa zed zaidi n randy indon dua2 boring

    0

    0
  13. […] Tahukah anda bahawa pada Hari Raya ketiga telah ditayangkan sebuah program yang bertajuk Randy! Oh My Raya menerusi saluran Astro Ria. Pelakon utama drama ini tidak lain tidak bukan ialah Randy Pangalila yang berasal dari Indonesia. Zed Zaidi ternyata sangat-sangat … Continue reading → […]

    0

    0
  14. huahuahua says:

    yg neh mmg aku sokong zed zaidi la..sebb aku sapai bepeloh2 ber’pk’ apekah relevannya budak tu ade rancangan sendirik special tuk ari raya…x silap aku randy kristian..(tlong betulka kalu silap).bukan aku nk mmepersoalkan agama ke ape..tapi memang x relevan..melambak lagi artis muda..si hafiz af tu ke..hazama tu ke..ok what..(fyi aku bukan peminat rancangan AF,it is just a suggestion,alternatif len kalu nk cari yg muda n famous)..pendek kate byak artis lagi a..astro…astro..aku soh mak aku wat bekas hidang makan jek nanti piring astro kt kg tu..sebb tu aku pasang ntnet instead of astro kt uma aku..membazir je psang astro…hahahhahaa

    0

    0
  15. puteri tomato says:

    sokong zed zaidi!!!!!!

    0

    0
  16. sape2 je ler~~~~ says:

    aishhh… ckp la masa niaga bazaar hr tu indon2 konker tapak mcm haram jadah la ni kt tv plak!! kali ni aku sokong zz 100%!!!!

    0

    0
  17. Chomel says:

    Bgs tindakan ZZ ni.. Artis kita nak cari nama kat Indon punya lah susah.. Ni artis sana senang2 jer masuk M’sia. Dah ler jln crita yg tyg kat TV salu tunjuk yg bodoh2 & tak logik especially crita yg ada magic2, ada Si Peri2.. Kita tengok pun kdg2 geram. Nak tukar chanel , budak2 merajuk plak. Cita ni secara tak langsung buat otak budak2 beku jer..Haissh…

    0

    0
  18. tikus mondok says:

    emmm…bagus memang bagus si zed ni..cuma kadang2 terlalu sgt over hal artis luar..kejap pr artis singapore..ni hal artis indon..tp cuba ko over hal artis veteran yang kadang2 kita terlupa masih hidup atau x….biasalah astro nak cari untung…naikkan standard artis kita..deal ngan pesatuan singapore atau indon..cuba masuk pasaran sana pulak…kat malaysia pasaran kecik…try ko masuk plak dekat sana…deal ckp kalau artis sana nak belakon kat malaysia,.,kena ada kontra..barulah harmoni…jgn kerana ko sekat sana sini…penduduk malaysia yang melancong kat negara luar kena maki…k

    0

    0
  19. aku benci sinetron indon says:

    aku setuju pendapat ZZ……org malaysia ni aku xtau nk ckp ape…nk ckp bodoh, xde la bodoh sgt..bodoh lg org indon tu…tp nape dok puja2 retis dr negara diaorg….diaorg tu siap hina2 lg rkyat kita…dahla bodoh…manohara wat fitnah kononnya die kena dera ngan suami die pon, diaorg caya..padahal xde bukti pon..siap wat tunjuk perasaan lg kat kat depan pjbt kedutaan negara kita kat sana..cisss…aku mmg xsuka la indon….sinetron die lg la…geli aku tgk ngan mekap2 tebal pelakon diaorg…nk tido pon mekap tebal giler2…kat malaysia pon ade gak pelakon yg pkai mekap bile ade babak nk masuk tdo..tp xla mekap tebal mcm indon bodoss tu…drama Filipina jauh lebih baik la….

    0

    0
  20. sarah says:

    tak tgk tv…

    0

    0
  21. suzy says:

    bukan nak membela negaraku indo..tapi rasa2nya kenapa rakyat malay selalu keberatan dan tidak terima jika artis indo berlakon drama di malay..padahal di indo ada jg artis malaysia seperti miller dan ashraf sinclair yg berlakon di drama indo..kami tak kesah dan artis2 kami tak takut kehilangan rezeki, bukan dalam drama saja, dalam hal musik pun kalian merasa tersaingi dengan musik indo…tapi saya setuju dgn pendapat kalian ttg sinetron indo sekarang banyak citer yg tidak baik, kami rakyat indo pun bnyak yg tidak suka, tapi tidak semua hanya saja sinetron yg baik tidak tayang di tv malay…itu semua hanyalah bisnis…komersil

    0

    0
    • Demonstrasi ganyang mengganyang says:

      ashraf sinclair dpt berlakon di indon pn sbb masa itu(sblomnya)berpacaran(sekarang suami)BCL(org indon),buktinya lakonn dia kaku tp tetap dterima dsana sbb suami BCL(org indon)begitu jg miller yg memang sah2 ke sana sbb nk cari pacar indon(sambil cari peluang)cuba klo yg tak pacarn/kahwin dgn artis indon,nan hado punya dpt brlakon di sana..walhal nazim othman,remy ishak dan sbgainya jauh lbih baik lakonn mereka dr randy yg kaku bak kayu..klo soal penyanyi malaysia dpt mnyanyi di indon itu sbb suara mereka ada keunikan(siti nurhaliza,sheila majid)ngertik?sinetron mcm hampeh film indon lg la tak laku..klo drama ASEAN yg lain jauh lbih baik drama Filipina n Thailand dr indon

      0

      0
  22. cik apple says:

    dia cari rezeki la abg ZED ..
    artis kite pon ade cari rezeki kat luar jugak..
    takde pon org2 sane bising..
    selamat hari raya :D

    0

    0
    • cik apple peram jadi tuak says:

      nak cari rezeki pun ikut la prosedur, berdaftar ngan SENIMAN..ini cari makan pun ikut pintu belakang, sebijik mcm pendatang haram tanpa izin dari Indon derr..

      Aku rasa orang negara lebih kenal sapa Lee Chong Wei dari artis Malaysia..Hehehe..

      0

      0
      • Anonymous says:

        rezeki ada di mana2..Allah yg memberi kita yg menerima..artis kita ada jgk duduk kat luar negara tp tak de plak dgr kes yg mcm ni semua..”artis malaysia dipinggirkan”..malah dorg minat nk dgr/tgok lakonan mereka @ dgar nyanyian meraka..
        pelik lah..open your mind..

        0

        0
      • jazz says:

        pepandai je kta randy msuk pintu belakang. mane you tau?

        0

        0
  23. nana nina says:

    hmm.. xtau sgt psl industri ni ke apa, but then rasa mcm strict sgt je zed ni. itu xboleh ini xboleh. asal artis luar je nak condemn habis-habisan.. mgkin dia ada point kot nk protect artis malaysia, tp sbg penonton tv or org biasa mcm saye ni, xde la saye nk kisah sgt. masing2 ade hak nak suka siapa, pelakon indon ke, matsaleh ke, korea ke. xkan sbg org malaysia kite kena suka pelakon msia je. xboleh suka xboleh support artis negara lain. baik block je semua lagu luar, drama tv luar. org msia boleh tgk rancangan tv msia je. lagu dgr lagu dri msia je. ;p

    0

    0
  24. Sweet says:

    Aku pelik betul lah negara malaysia ni betul demokrasi kah?sekarang ni mcm2 tidak boleh semuanya kena kutuk kalu buat keja haram kah kes jenayah kah tkper lah juga dikutuk mmg haram sial,ni pasal artis luar pun bising,marahkan artis luar kerana mcari rezeki kat malaysia ni.REZEKI ITU DITANGAN TUHAN BUKAN DITANGAN kamu!!! tidak payahlah lah kamu menyembur sana sini konon utk lantang bersuara membela artis,kalu tk laku jadi artis banyak lagi keja lain yang boleh dibuat jangan nak menyalahkan orang lain,kamu kena ingat artis luar yg memcari rezeki kat malaysia ni bukan nya datang sendiri tp atas jemputan org malaysia juga sebab diaorang tu banyak peminat kat sini jadi permintaan tinggi,cth macam c randy tu dia ada peminat nya kat malaysia drama lakonan dia di malaysia dan drama nya dari indonesia plak agak mendapat sambutan jadi tidak hairan lah kalu pihak astro yang nak untung jemput dia buat program tu tkkan diaorng nak jemput kau plak menyanyi lagu sembilu dengan suara kau tu…dari engko mgutuk n menyalak artis luar apakata kau pergi banteras artis kita clubbing,pakai tk cukup kain,dedah sana sini….

    0

    0
  25. Halizan says:

    Bab ni aku sokong terutama bab astro bayar mahal cite ulang2..je…

    0

    0
  26. juhana johar says:

    banyak jugak rancangan raye yg ade artis melaysia x best..ntah ape2 jek..pasal randy tu biar jek lah..klu x nk tgk jgn tgk,tukar crite lain…klu nk kate artis indon tutp rezeki artis kite,x jugak..artis sesame artis jek yg risau pasal hal2 mcm ni..bg sy sebagai penonton tgk jek lah siaran ape yg disediakan..klu kate erra fazira yg berlakon tp x best sy x tgk…

    0

    0
  27. elpirak loya says:

    Ala c randy tu takat blakon drama mmpi smp ke bntg n lg satu tah ape drama tu pn nk kcoh,ciap nk wt raya sndri lg,ape der hal..
    Mcm la popular sgt

    0

    0
  28. Almond nuri says:

    Jgn la melampau sgt program randy tu pun nk jd isu ke?ok je program tu,jgn pasal ni jd isu nnt artis kita pun x dapat berkembang kat luar jd salah siapa nanti??takkan nk duduk bawah tempurung!

    0

    0
  29. Minamanja says:

    Alah mcm mcm la kau zed zaidi. Nak cari pasal lagi …
    dah tak de modal ke

    0

    0
  30. sokong dari tepi says:

    kau dah kenapa ZZ? kalau macamnie jela ceritanya, bila industri nie nak maju? hollywood boleh je kerjasama dgn bollywood. untung berbilion2 tau x. artis msia nie dahla drama je lebih. gaduh sana gaduh sini. skali skala wat kerjasama antarabangsa mcmtu kan bagus. orang nk mengeratkan silaturahim antara dua negara, kau fikir kelaut plak. tulah dia. ZZ tercinta.

    0

    0
    • jedi jeda says:

      kau ni pehal? ade ke si zed ni ckp org luar tak boleh brlakon kt m`sia.. dia marah sbb randy tak rgister dulu.. artis kite cari rzeki kt luar, n rakyat diorng tak bising sbb artis kite ikut prosedur!! ape ke bodoh kau ni?? ibarat mcm pndatang haram dtg ke malaysia, bile pihak berkuasa tahu, takan dia nak duk diamm.. mestila kne bertindakk.. ngekk!!

      0

      0
  31. Seharum_Bunga says:

    Kawan saya orang Indonesia bagitau kat saya Randy Pangalila dah masuk Islam dua tahun lepas…

    0

    0
  32. yume says:

    pasal astro tu memang aku sokong ZZ tapi pasal hal ni tak berapa nak sokong. Pada aku biarlah artis negara manapun nak masuk M’sia… nak berlakon, menyanyi, pengacara sekalipun. rezeki memasing…. lagipun bukan si Randy ni je yang dari negara asing berlakon kat M’sia. kenapa baru sekarang nak bising?
    kiranya macam ni lah , takkan orang M’sia hanya boleh berlakon di M’sia. orang Amerika hanya boleh berlakon di hollywood. kat hollywood tu berapa ramai orang luar dari amerika yg jadi artis. orang India hanya boleh berlakon untuk Bollywood.

    masalah artis luar dtg cari makan kat M’sia bukan isu besarpun selagi dia tu jenis tak mendatangkan ‘mudarat’.. tapi berapa ramai jugak artis M’sia sendiri yang teruk?

    0

    0
    • pez armstrong says:

      tak paham.kalau dorg berlakon pn dorg dah daftar dgn amerika sne lah.xpon produksi sendiri ni astro yg taja si randy ni.masalahnya si randy ni mcm pendatang xde daftar nk berlakon.klau hang pi indon kerja xdaftar bole kaa??

      0

      0
  33. benci kembar bola n9 says:

    aku mtk jasa ZZ sgt2 supaya mtk TV3 TV9 n sebagainya utk tidak lg menayang sinetron indon.lebih baik ulang tayang samarinda / akasia / atau sebagainya utk rkyat mlysia tgk.ni tak, tv3 tayang drama2 lama x kena masa.sbgai contoh kul 12.30 mlm smpai 2 pg ade drama rantaian melayu.ape motif nk tayang tengah mlm buta?????kul 2 ptg time sururumah dok rehat2 tayang lak cite hendon.bebulu haku!!SO PLS ZZ DO SOMETHING.ABG NARA TLG KEMUKAKAN PD ZZ SUPAYA DIE BLH MMBANTU RKYAT MLYSIA!!

    0

    0
  34. pez armstrong says:

    astro ni bongok pikir untung je.ada channel indon amek citer melayu?

    0

    0
  35. orang ganteng seìndonesia.. says:

    indo ga kisah mo diboikot or disekat muzik dan sinetronnya…toh ditempat sendiri masih berjaya,..di indo jarang ada acara yang diulang2 .sekali tayang ganti yg baru…terutama rancangan tempatan. Di indo tuh bebas bersaing,.mau artis tempatan maupun artìs luar.begitu juga dg tv tv percuma tv kabel macam indovísion astro..mnc international..tv tv köta/daerah tv pemerìntah bebas bersaìng dan parabola tdk dilarang jd tv malaysia pun dapat diterima…oh ya astro juga masuk ke indo…jadi so what,..karena si randy satu kalian bising..katanya negara maju tapi minda kampungan

    0

    0
    • menyampah dgn indon perasan bagus puii says:

      apa masalah jadi orang kampung?bukan indon keadaannya lbih kampung ke?bnyk rumah setinggan,,sedar diri la woi..fikiran kau pn kampung mat indon oi,buktinya klo kau rasa kami bfikiran kolot buat apa kau ladeni..kau pn sama jela 2×5..OPPS negara kami negara bebas utk brsuara brpendapat jadi suka suki kami la nk brsuara tak puas hati pn..INGAT!ini blog org malaysia,da la datang tak diundang,senang2 nk mghina malaysians yg brsuara dsini..kolot..dasar indon

      0

      0
  36. orang ganteng seìndonesia.. says:

    jang£ah bawa bawa suku atau ras..dì dunia ga ada yg sempurna…bicarah lebih logìk.isu ginian bukn hal penting bagi kami…apalah masalah dunia hiburan..wah ga penting banget..isu sampah.liat aja si miller si asraf si keith foo..enjoy aja berlakon di indo ga dibedakan….artis indo ga ada bising seperti kalian.,.artis malays takut tak bisa makan gara2 si randy..,lawak gilaaa. Dunìapun tertawa ha..ha,ha.ha..ha

    0

    0
    • penipu punyer indon says:

      munafik kau indon..kalau tak penting kenapa kau baca dan emosi mbalas dgn cara mengejek..nmpk sngt..

      0

      0
    • nana says:

      indonesia negaranya besar 10kali ganda lebih besar dr malaysia…. sampaikan pemerintah disana tidak mampu menjaga rakyatnya sendiri… lihat saja berapa ramai org yg susah di indonesia sehinggakan perlu mencari rezeki di malaysia sedangkan negara kamu lebih luas dan pasti lebih banyak hasilnya…. jadi, wajar kami mempertahankan hak rakyat sendiri…agar rakyat sendiri tidak dipinggirkan…ibarat kera di hutan disusukan, anak di rumah mati kelaparan….

      0

      0
    • yon says:

      wak lo pun cari makan dimalaysia…diam aja..dasar baboon…

      0

      0
      • Raja minah jambu 24jam mengadap computer saya pileh mengundi anda bagaimana ? says:

        jangan gadoh2 !!! kalau nk cari makan or nk cari kerja nk kompol harta pegi aje kt singapore sing $ lagiiiiiiiiii tapi mesti mau rajin n kuat keja tk boleh malas2..

        0

        0
      • universalecho says:

        Wah pandainya nak keje singapore eh? Pasal duit singapore besar, g berambos je la keje kat malaysia asal nak keje singapore pulak. Orang malaysia ni cerdik kalau orang singapore 2-3 kerat keje dekat malaysia berdengki, yg org malaysia beratusan ribu keje di singapore boleh pulak, pergila berambos negeri malaysia kalau malaysia tu bagus sangat ni nak menyemak kerja negeri org.

        0

        0
      • universalecho indon batu api says:

        woi indon,tak yah nak jd batu api la,,,da indon tu indon jg..indon gi singapore bangga jd mistress..hahah

        0

        0
      • universalecho says:

        Indon eh….. Lol. Singaporean la. Aku cuma cakap je kau orang malaysia mengutuk-ngutuk kita orang singapore tapi nak bekerja di singapore, kalau satu dua takpe ni berlambak-lambak buat menyemak. Tu la malaysians besar punya hipokrit orang lain tak boleh cari rezeki tempat korang tapi korang senang-senang je makan hasil dari negeri orang lain.

        0

        0
  37. my world.... says:

    ni bukti indo enggak bising dg artis luar negara…Tim hwang dalam sinetron saranghae i love you… Vince kim orang korea yg mau bikin album pop indo. Kumpu£an boyband hitz membernya satu orang korea. Maher zain dalam sinetron ramadan..flanelo orang malta bikin album pop indo. Miller filem cinta suci zaharana hero utama.,..apa indo bising…tidak…toh mereka juga ikut membesarkan industri di indonesia..tahu film the raid…sutradaranya orang inggrìs. Dan para aktornya main film hollywd si iko wais n joe taslim…

    0

    0
  38. weschairs says:

    aku sokong pendapat yume

    0

    0
  39. momoi says:

    ISU die kat cni, si zed ni bukan marah si randy ni belakon kat MALAYSIA…… Cume die bising sbb si randy ni x ikot PROSEDUR…. Dah termaktub dlm undang2 Seniman yg mane kalo org luar nk belakon kene la daftar dulu…. even pelakon kt Msia pon jalo nk jadi pelakon, kene daftar dulu jugakkk…. itu ajekkk….. Mungkin ade salah paham kat situ…. mane la kite tawww….. So tak perlu la debat2 sangat pasal Malaysia vs Indonesia ni yerrr…… xnak…xnak….xnak….xnak……hehehe… Peace ekkk ;)

    0

    0
  40. stella says:

    itu pun nk kecoh ? Apa bodoh btl mat jed jedi ni . .
    Citer ko yg bnyk tayang smpena rya , ko x kecoh pun . . Padahal lakonan kaku sgt2 . . Aku sgup lg tgk channel 707 dr tgk lakonan ko yg euwwww cm taik

    0

    0
  41. not emotional says:

    setuju ngan momoi….zed zaidi bknnye marah ngan randy tu pun….so x perlu la peminat2 fanatik sinetron sume nk melenting x puas hati…yg dipertikaikn zed zaidi hanyelah sikap penerbit yg x ikut prosedur yg sepatutnye…bknye zed zaidi tu nk tutup periuk nasi sape2 pun…mmg la rezeki masing2(bak kate ‘peace no war’ tu la)…tapi perlula ikut care yg betul…ni x pkai redah je..tba2 ade plak program Randy Raya….guling2 aku ketawa….ke mmg betul citer yg kononnye astro nk jadikn Randy ni artis eksklusif astro???? x heran pun kalo betul…tapi mmg sedih sgt…penerbit malaysia sibuk nk promote mengagungkn artis luar hinggakn artis kta sndiri trabai…artis kta brusaha nk menyumbangkn bakat mereka….tapi pade artis luar jugak produser nk mengemis!!!!!!!

    0

    0
  42. Anonymous says:

    just bcause of 1 ep nape si zed tu nk byk bunyi…stop it la,perangai mcm bdk2…nmpk sah si zed ni giler kuasa!!!!!

    0

    0
  43. SukaAkuLah says:

    x abis2 jgk zed zaidi ni. dlu aaron aziz, skrg randy plak. nmpk sgt jelez. dh x top. :p

    0

    0
  44. nazri says:

    Malaysia ni macam2 rules ada tp penguatkuasaan mmg ditahap memualkan. Kalau artis kita, jangankan nk dpt own show mcm tu nk dpt 2-3 scene pun kena tapis macam2. Kalau artis luar nk masuk sini ada 100 rules pun xguna sedangkan badan yg berwajib TIDUR Lena,buta serta pekak. Sangat sokong tindakan Zed Zaidi ni, bukan apa kalau x bising2 mcmni mmg payah nk dapat respond dari pihak yg berwajib. Dont Talk about ASTRO je selaku pengimport terbesar artis2 luar ni, penerbit2 pun ada tanggungjawab jugak. Jangan nk pikir ranting & untung je sensitiviti rakyat kena ambil berat juga. Dahla org gaji indon, pekerja binaan indon, lagu indon, filem & drama indon sampaikan rancangan raya pun panggil indon apa sudah jadi ni???

    0

    0
  45. Brrrrr says:

    Adoyai, ZZ! skang pikir, tak bagi sgt org luar belakon sini, habis mcm mana Mlaysia nk berkembang heh? kang artis kita nk blakon kat ngara lain, ngara tu xbg. padan muka. wakaka and one more, do not be so pathetic ;p

    0

    0
  46. saje-saje says:

    alah, klau dok sekat sana sini, mcm mane m’sia nk maju bang oi….. mcm tu nape x pertikaikan kontraktor yg bina KLCC tu bkn kontraktor tempatan…. ape salahnye menerima…bumi Allah SWT kan luas…. semua hamba berhak mencari rezeki dan ilmu dimana2 saje… bumi ni milik Allah swt, ingat tu..bkn milik seniman or DS rais yatim… rezeki masing2 la…. klau rezeki dier, kiter terima… klau rezeki kau, aku terima…klau rezeki kiter, sama2 terima…. aku tgk bln ramadhan yg baru lps ni kt masjid2 berlumba jemput imam2 dr mesir la, mekah la…imam2 tempatan or JAKIM x bising pn… x kisah lah, dlm ape bidang sekali pn…memberi n menerima… berlajar dan berkongsi bersama2…. redha je, Allah swt akn nmpk keikhlasan kita insyallah nnt rezeki tu dtg la kt kite…. *hah, dh bersyarah agama, pulak…*

    0

    0
  47. mannspider says:

    zek zaidi bising bukan apa…cuba ko suruh artis malaysia buat program hari raya kat sana…prime time aired….ada ke indon nak layan??

    0

    0
    • chombi says:

      setuju!!! tau takpa…!

      0

      0
    • xyz says:

      Kenapa nak salahkan artis? dia kena offer, dia terima je lah. salahkan orang yang meng-offer tu. orang yg meng-offer tu orang malaysia, orang industri, takkan dia taktau prosedur tu kot?

      0

      0
  48. aleesya says:

    ah..nyampah aku ngan ZZ ni..xde job latuh..

    0

    0
  49. aleesya says:

    ah nyampah aku ngan zz ni..xder job la tuh..hampeh..

    0

    0
  50. kite suma org indon says:

    Tak payah nak kate org ~indon ~la bagai..
    Setahu sy suma org kat mesia nie xde yg ori..
    Suma turunan indon pown..lau yg ori kat mesia nie
    hanye lah org ASLI..mudah lupe diri btol korang..l

    cube lah POSITIV THINKING ???
    Bile la nk maju???

    Lau nk boikoy tu boikot jew artis dr pd luar negara suma
    xyah fr indonesia jew..

    0

    0
    • aku benci sinetron indon says:

      hello encik/cik kita semua org indon..sila betulkan statement anda…ambik mne fkta yg smue org mesia ni ade asl usul org indon??? hello…XSEMUA OK..mmg btul melayu kat msia ni dah cmpur2..tp XSEMUA ORG MELAYU TU KTURUNAN INDON!!!..aku keturunan thailand k…xde kena mengena ngan indon tu…owh plis….

      0

      0
    • si cantik says:

      suka suki mu oyak aku indon..aku pon cina+siam xde kena mengena ngn indon..cantik gitu..kalu ko sedar ko tue indon jgn duk msia..g blk tmpt asal mu okehh..semakkk la mung!!

      0

      0
  51. maliana says:

    aku jarang sgt tgk tv cerita yg ade episod.crita mlayu xtgk.apa lg crita indon,filipina ke,channel kt astro tu apa ke bende namanya lupa aku pun aku xtgk…bosan nk tunggu ending nya..kalo crita tu xde episod abis trus aku tgk la.,wpun aku ni house wife slalu byk masa tgk tv.tp itu bkn taste aku la..x mncabar crita2 mcm tu..

    0

    0
  52. chombi says:

    sorry u guys…but this time..I hv to AGREE with Zed Zaidi.
    bukan tak boleh artis luar berlakon di msia…tp agak2 lar & biar ikut prosedur. pastikan kehadiran mereka sekadar utk ‘ memeriahkan’ bukan ‘menakluk’ industri. aron aziz tu dulu boleh jgk nak terima, at least dia dah dptkan PR utk cari rezeki kat cni & lakonan po bagus. tp mamat randy ni ntah sape2 ntah2..pengarah msia….pls..jgn nak pikir untung jer..patriotik ckit k..

    0

    0
  53. AkuStylo says:

    Biarlah mereka berlakon, warga indonesia yang ada di Malaysia pun ada lebih kurang 2 juta, Masalahnya Zed Zaidi adalah kamu sebab fikiran tak terbuka lagi, bukankah Dafi, Asraf Sinclair, Siti Nurhaliza, Sheila Majid, Miller, Hujan, Liyana Fizi, Najwa datang bekerja di Indonesia tanpa menghadapi masalah dan di alu-alukan di sana. Kenapa tak complain aje yang Justin Bibir jadi bintang utama kat MTV live bukan Siti Nurhaliza!

    0

    0
  54. ada aku kesah says:

    aku sokong seniman!!! dah tau kat malaysia ni dah berlambak lebih dari 2 juta rakyat indon pati dan tak pati keje kontrak, pembantu rumah nak tambah lagi dengan berlakon kat malaysia ni… sakit maata aku tengok asyik2 minah indon jantan indon…. banyak beno ke pelakon malaysia ni berlakon kat indon kalau tak kawin ngan minah indon tak dapek la wei… nan hado… yang kita baik ati sgt nak kasi orang indon ni konker negara kita apahal?? selamatkan malaysia!!!!

    0

    0
  55. zed zaidi poyo gila N gile kuasa says:

    Xlah poyo sgt zed zaidi tahu ar dah xlaku pastu nak dengki kat org lain lak….itulah org melayu tahu busuk hati je….bukan nak bersaing secara sihat tahu nak pangkah org je….bodo zed zaidi nie…malu ada org macam nie kat artis luar….nmpk sgt zed zaidi nie gile kuasa dan nama

    0

    0
  56. randy bangangGila says:

    udah deh,aku randy bangangGila gak mau kalian ribut2,,kan baru berapa aja lakonan ku,,tunggu lakonan n konser ku akan datang di semua tv di malaysia ya..support aku ya..

    0

    0
  57. kunangkunang says:

    randy kan christian. kenapa ada rancangan raya dengan dia? orang bukan islam tak sambut raya.

    0

    0
  58. awie says:

    sekurang-kurangya tindakan ZZ dapat memberi peluang kepada artis Malaysia utk cari makan.di Mesia ramai artis berbakat.yang bersalah adalah tv3/astro yang duk tayang citer indon.banyak negatif dari positif moral2 cerita bekenaan.industri seni di Mesia perlu dimartabatkan dan berkualiti.seniman perlu buat byk inisiatif dan insentif kepada para artis.sekurang-kurangnya takde artis yang kais menderita kemudian hari.if artis nk luaskan bakat diluar pandai2 dia ler,sekurang-kurangnya artis luar respect negara Malaysia

    0

    0
  59. suparman says:

    org malaysia belakon hollywood boleh pulak… Zed zaidi kalau industri seni tanah air ni tak berkembang ke luar negara, semua salah kau ! gila kuasa tak kene tempat. Kalau kau betul nak jalankan tugas, didik la anak seni malaysia jadi artis yg berkualiti dulu….

    0

    0
  60. anti indon says:

    mmg aku anti ngn sial2an indon nie..g mampos ko suma,duk kt malaysia suma cm anjing!!

    0

    0
    • Anonymous says:

      Assalammualaikum sedara anti indon..utk pengetahuan awak x semua org indonesia yg duk kt Malaysia jahat!kite semua manusia,xkira Malaysia ke,Indonesia ke,Singapore mahupun arab ke,asalkan yg bernama manusia ttp ade kelebihan dan kekurangan,jgn disebabkan nila setitik rosak susu sebelangga..saya orang Malaysia,tetapi mempunyai sahabat yg sgt baik dr Indonesia dan Singapura.Kami xde mslh pun,ok je!xpun mcm ape yg awak ckpkan,please la jgn sempitkan fikiran tu dgn hal2 perkauman kerana takut kelak memakan diri!mungkin segelintir saja yg berkelakuan tidak baik,mcm juga kita Malaysia,ada yg baik ,ada yg tidak.

      Assalammualaikum…

      0

      0
      • si cantik says:

        indon suma nye sama..dtg sini nk menyamun mmg die la..yg betina suka menyamun laki org org n yg jantan suka menyamun bini org,harta2 org..bg aku indon nie suma sama..cehh!!

        0

        0
  61. Lols says:

    dan jgn lupa, randy pangalila tu bukannya Islam nak sambut raya pon!!!!!!!!!!! Bek lagi ajak artis muslim utk buat rancangan tu.

    0

    0
    • jazz says:

      biar la dia mampu. islam tak islam dia pun bukan kebulur nak acting kt mlysia ni pun. orang ajak, msti la dia kasi green light

      0

      0
  62. akum..saya suka randy ya.saya tengok pernah muka geram zed zezdi ya

    0

    0
  63. jazz says:

    btw mr rozaidi, you said like this “siapa randy ni? bukan org indonesia ke?”
    you tak rasa ke yang you menggunakan perkataan bukan? you dh said bukan, so that’s mean bukan~ don’s make like you suchhhhhhh a perfectttttt man! think before write~
    dh lama i anti you okay, sejak kes rozaidi ni dengan aaron. saje je dia ni, jeles dengan orang. piiiiiiraaahhhh

    0

    0
  64. ana says:

    Drama indon mmg la x best.. tpi x slh rsenye randi dtg malaysia menjayakn program ataupun berlakon… kalau mcm nie la sikap rakyat malaysia maknye artis malaysia pon x layak atau tak boleh berlakon atau menyanyi di negara lain.. sbb rakyt dorng pon bolh protes mcm nie.. pikir la skit.. kte nk kembgkn industri tempatan….

    0

    0
  65. Farah Natasya says:

    woii! zedzaidi biaq kat dya laa…dya nk wat cam mna pon
    yg hg nk busybody sgt nih pasepa
    dah laa aaron pon hg nk pertikai
    yg ni artis indon pon hg nk pertikaI jugak
    mcm laaa hg tuh belakon elk sgt
    aq tgh hg berlakon cam TAEK ja
    (NGOK)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    0

    0
  66. Big fans Randy Pangalila says:

    Ape salah Randy Pangalila and pelakon indonesia yg lain ha? Sampai korang teramat bencikan diorang…Kalau korg x nak tengok lakonan diorang sudahlah…Xpayahlah sampai nak kutuk bebagai. Tahulah ZZ skrg dah kurang popular, x payahlah jeles nak dgn org lain…hish19… dah x de keje lain ke.?Randy Pangalila tu bukan jahat pun, aq rase dia baik orgnyer.sedarlah diri korg tu siket.Yg korg komen berderet-deret bukan mcm taik ke?

    0

    0
  67. randy pangalila says:

    apsal korang merepek?sapa panggil aku?mulayu kan?ade aku kesah,korang meroyan?janji aku banyak wang,ko tu iri dan melayu tak terpisahkan

    0

    0
  68. tom jerry says:

    hmmm…nasib badan randyy…if ada yg dengki mcm tu la jadiknyer…
    kok kamu marah sih…jgn dong…nanti kpala pusing deh…

    0

    0
  69. zuhairi says:

    malaysia sememang jeles dengan industri hiburan indo..tak elok camtuulaa..
    kena bagi intropeksi diri masing2 je lahh.

    0

    0