Written by serenity | June 9th, 2015

Yuna memiliki kelas tersendiri dalam arena muzik di Malaysia. Dia ialah antara penyanyi Malaysia yang berhasil memecah masuk ke dalam pasaran Amerika Syarikat, malah pernah mendapat pujian dari artis dan selebriti terkenal seperti Rihanna, Kendall Jenner dan Pharrel.


 photo 11327852_100300313646179_1642652855_n.jpg
 photo 11326656_845321378895712_926183609_n.jpg
Melalui Newsweek, penyanyi itu mendedahkan dia pernah diminta untuk membuka tudung oleh seorang ketua syarikat rakaman sewaktu awal kariernya. Menurut Yuna:

Sewaktu memulakan karier, ketua sebuah syarikat rakaman pernah memberitahu “kamu mungkin perlu menanggalkan tudung”. Tetapi tudung ialah identiti saya. Saya diminta untuk menanggalkan apa yang merupakan sebahagian dari hidup saya supaya boleh melakukan apa yang saya suka–dan pada waktu itu, saya fikir saya perlu melakukan pengorbanan ini. Saya belajar perlahan-lahan untuk mengatakan, “Tidak, inilah diri saya. Ini identiti saya dan saya mahu meneruskannya.”

Apa yang menarik, di samping rangkaian pakaian dan hijab, penyanyi itu juga kini menjual produk barangan kemas hasil kraf tangannya sendiri. Barangan kemas itu dijual di bawah jenama 14NOV.

Terbaru, Yuna akan membuat persembahan untuk WOW-Women of the World Festival di Harlem, New York pada 11-14 Jun.

Mereka yang berminat mendapatkan produk Yuna, sila ke Instagram 14NOV By Yuna. Lagi empat gambar produk Yuna dengan membaca entri ini sepenuhnya.

Doa kami sentiasa mengiringi kalian…Kepada semua mangsa gempa bumi Sabah

Posted by Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara on Sunday, 7 June 2015


 photo 11313276_101003243573159_773564387_n.jpg
 photo 11377966_1612620308991895_155283977_n.jpg
 photo 11374650_892473227457327_382434888_n.jpg
 photo 11375283_614427375359337_76342047_n.jpg

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

55 responses to Yuna Pernah Diminta Buka Tudung Semasa Awal Karier Sebagai Penyanyi

  1. Lovelyvic says:

    Makin cengkung la…. diet ke?
    Bila kurus sangat, muka dah nampak lain.

    0

    0
    • Tilla says:

      bagus juga bukak tudung. tudung bonjolan unta tu kan menyerupai haiwan. mari lah kita menegur dgn iklas dan jujur. takde beza pun. hukum wajib hijab adalah- untuk menutup aurat dgn sempurna. tutup aurat bermaksud, terhindar dr memakai kain ketat yg masih mampu menaikki shawat lelaki dan susuk tubuh. harap yuna peka la dgn cara pemakaian. buang je lah kain lilit towel tu. pelik bebenor.

      0

      0
      • Anonymous says:

        pada sesiapa yg cakap suara yuna x sedap…memang tone-deaf…..dengar ni.

        0

        0
        • sekadar jampok says:

          yuna ni hijabster- pakai hijab bukan nak penghargaan allah tapi mengikut trend dan terbawa-bawa dgn aliran fesyen dan trend yg masih lagi bukan 100% menutup aurat dgn sempurna. itu saya kasihan…

          0

          0
      • ANon says:

        Alahai kuros papan tu pon naik shahwat ke uols?? memang korang tu yg dasar kote gatal same je dgn puak2 pakistan yg cepat miang tuh!! Peliknya you call yourselves a Muslim??? ANEHH!!!

        0

        0
        • Anonymous says:

          ko x baca ke…kes laki rogol mak mertua yg lama menjanda. ko memang x peka.

          0

          0
        • Kau Sangkak Lagi Laho says:

          kau dah kenapa, meroyan xde arah tuju. bodoh. statement tilla tu …general bukan yuna semata-mata. setuju sgt byk pompuan pakai jeans, tshirt lengan pendek tapi berhijab. tak ke pelik. bahaya utk reputasi islam.

          0

          0
        • Ko Pun Unta says:

          masih ramai diluar2 sana x kira retis atau orang biasa, masih kurang paham adat berhijab serta pemakaian. tudung harus tutup leher dan dada, labuh hingga cecah hujung bahu, baju mestilah longgar begitu juga kain. kalau boleh berjubah bukan jeans, legging atau seluar ketat dan tidak nampakkan susuk badan/figure yg boleh menggiurkan lelaki. harap kita menjaga imej islam, hijab dan diri kita supaya tidak tersasar dan teralpa. jagalah kesucian tudung.

          0

          0
      • eeee says:

        rozita che wan, ziana zain, yuna, shila amzah, sama je. baju ketat, pakai legging nampak shape body, makeup tebal. semuanya fake dan hipokrit. nak apa lagi? tutup utk suami dan agama lah kalian. bukan glamer …

        0

        0
      • Puteri says:

        Oh Yuna .. mana taknya mrk suruh buka tudung sbb tudung yg di pakai tdk berfungsi dlm mnutup aurat. Mmg tak hairan jk mrk suruh buka tp jk mrk suruh buka hijab yg sempurna penutupan aurat tu. Mmg lah kami nak marah producer tu. Tudung dulu lg baik dr tudung versi Uganda Zimbabwe ni. Baju sndat dn padat smpi boleh tahu Yuna pakai saiz b** nasi lemak brapa sen atau nasi lemak laukpauk. Kami rakyat muslim msia mngharapkn Yuna jgn mengekalkn identiti spt yg Yuna katakan itu. Berbaliklah dr identiti tudung versi Uganda itu kpd versi tudung Muslimah sejati. Aameen.

        0

        0
      • salah tu, tegur camni: perbetulkan aurat. bukannya buka tudung. nak jujur tapi bodoh.

        0

        0
      • Irfan says:

        Lilitan warna Oren celah telinga tu menda apa plak? Haishh, tak habis2 merosakkan hijab. Corong speaker ke ha?

        0

        0
    • kamal says:

      si yuna ni makin kurus makin cengkung makin nampak tua….

      0

      0
    • Neeolgar says:

      Apa-apapun aku puji tudung Neelofar sebab tudung dia praktikal (rupanya cantik macam tudung lilit tapi tak perlu lilit cuma sarungkan) dan harganya agak berpatutan. X macam tudung Mawar atau Ariani tu yang beratus-ratus ringgit buatper? Merepek. Islam pun x galakkan pembaziran. Syabas Neelofa.

      0

      0
      • Anonymous says:

        Haha … macam pernah tengok je komen Neeolgar ni … tapi apa-apapun aku setuju 100% … tudung Neelofar the best on the market.

        0

        0
  2. Mak Jemah says:

    hai la YUNALIS ZARAI…
    mcm manela production tu tk mintak ko tanggalkan tudung,
    sebab style ko pakai tudung pon dh mcm org afrika..
    so pruduction ingat tu cuma style bukan sebab agama yg memperuntukkan kau pakai tudung…

    0

    0
  3. Anonymous says:

    yg hang pkai skrg pun bkn tudung pun.. penutup kpala.. dgn bunga hudoh besar tu….

    0

    0
  4. kamal says:

    tudung x penting pun dalam Islam x wajib pun pakai tudung yg diwajibkan tutup aurat
    ape guna pakai tudung tapi pakai baju nmpak bentuk badan, org pun dh bole bayangkan buah dada, punggung, perut, kaki, lengan tu besar mana……..

    0

    0
  5. badrul says:

    brtudung bukan utk identiti…tp utk menutup aurat..tp aurat wanita bukan kt kepala je..tgn tu..xkn nk dedah je..dlu tdung elok je..skrg makin pelik…

    0

    0
  6. gigi emas says:

    Kenapa isu tudung menjadi topik yang selalu di unjurkan? Terdapat banyak perkara yang lebih penting didunai ini selain daripada tudung. Benda2 yang dapat mempertabatkan agama dan bangsa. Sejenak berfikir untuk yang cetek minda:

    Andaian, jika sejenak dunia Islam pupus hari ini, besok dunia akan masih berputar seperti biasa, tetapi jika negara China atau Jepun atau Amerika atau benua Europe hilang, besok dunia akan kucar-kacir. Kerana asal segala teknologi, financial instrument, perubatan, kejuruteraan adalah negara bukan Islam….Betapa rendahnya mertabat dunia Islam……bukalah minda, terdapat pelbagai cara untuk menjadi orang Islam dan pakai tudung bukan salah satunye.

    Dalam Surah An Nur ayat 31, tiga perkara yang harus perempuan menjaga:

    1. Pandangan Mata
    2. Tutup bahagian dada
    3. Jaga Kemaluan

    Jelas tiada dalam quran mengatakan rambut adalah aurat…..tetapi didalam bible dan taurat ada tertera yang rambut itu aurat dan harus ditutup. Jadi buakankah ini syirik dan salah kerana melanggar arahan Allah…

    0

    0
    • buat gigi mas says:

      Gigi emas … dalam agama islam, kami tdk boleh mentafsirkan AlQuran itu secara LITERAL shj krna itu adalh tdk brtepatan dlm ajarn kami. Kami sandarkn hadith2 sohih yg diriwayatkn oleh perawi2 hadith dan kemudian ditafsir. Slps zmn para sahabah, kami ada para tabiin dan salafulsoleh utk mentafsirkn AlQuran berdasarkn hadith2 tersbt. Allah mengutuskn Nabi Muhammad saw utk memberi cahaya kpd smua umat akhir zaman. Anda seorg kristian, adakah anda menunggu kedatangan Nabi Isa spt kami sblm kedatangan kiamat nanti. Kami jaga agama kami dan kamu jaga agama kamu. Smoga diberi hidayah.

      0

      0
      • omg says:

        Gigi Tahi kt atas tu… Islam ke? Aurat wanita adalah SELURUH anggota tubuhnya kecuali wajah dan dua telapak tangannya. Leher dan rambutnya adalah aurat. Please….get your fact right. Dalam An Nur:3, bermaksud “perhiasan wanita”…itu termasuk rambut la. Nekeleh….kalau tak tahu cakap aja tak tahu. Rasulullah kepada Asma’ binti Abu Bakar (maksudnya), “Wahai Asma’ sesungguhnya seorang wanita itu apabila telah baligh (haidh) maka tidak boleh baginya menampakkan tubuhnya kecuali ini dan ini, seraya menunjukkan WAJAH dan telapak TANGAN nya” – HR Abi Dawud

        0

        0
        • Dah Boleh Agak says:

          tahi gigi ni mesti ambil drp blog2 propanganda yahudi. mcm aku tak tahu adanya blog yg nak menjatuhkan islam ni. aku pernah baca. ketawa je lah. islam around the world- 1.62 billion people. jealous much?

          0

          0
        • buat omg says:

          Omg … gigi emas ini non muslim. Dr dulu sy sdh kemukakan hadith sbb ingtkn dia muslim liberal. Tak pe lah .. biarkan dia dgn cita2nya, kita sbg umat islam perkukuhkan akidah dan ukhwah sesama islam.

          0

          0
        • buat omg says:

          Omg … gigi emas ini non muslim mmg dia mengaku dgn Kitab agama dia. Dr dulu sy sdh kemukakan hadith sbb ingtkn dia muslim liberal. Tak pe lah .. biarkan dia dgn cita2nya, kita sbg umat islam perkukuhkan akidah dan ukhwah sesama islam.

          0

          0
      • gigi emas says:

        Hadis comes to play 135 years after the prophet’s death by Imam Syafie….theoretically hadis is man made with alot of mistakes and you should open up quran read surah an-nahl 16 ayat 51…..understand anything but quran is syrik INCLUDING Hadis……therefore tudung is not wajib and syrik kerana ini adalah ajaran orang kristian dan yahudi……Orang Melayu di malaysia confuse

        0

        0
        • true muslimah says:

          ko ni mesti puak shiaah yg x suka pada nabi muhammad tu…atau pun kau puak kadazan dusun. you are the confused one. if your theory is right, how come more people around are wearing hijab? you are wrong or they are wrong? or you are mentally wrong? stop spreading garbage.

          0

          0
        • Senyum Kambing says:

          are u saying those arabs who studies Quran like scholars like imams, clerics, hadith compilers semua tu …..salah? kau yg salah kot? :)

          0

          0
        • Gigi Karat says:

          Gigi emas kau tau ke maksud syirik????

          0

          0
        • Anonymous says:

          Anything that stated Quran has been proven before we humans found science. So?

          0

          0
      • minah jambu terlajak habis says:

        skrang komen pasal yuna di suroh bukak tudong nyeee yg korang merepek sampai ke ujong tanjong ni pe hal ?? eeeee merepek Nye !!

        0

        0
    • Blah says:

      hoi gigi karat, mana bleh ko ambil surah separuh je sis, lepas tu cakap islam xde ckp kepala tu aurat. klau report kat JAWI kena dakwa menyebar ajaran sesat ni. pahami sedlm-dlmnya. bukan pakai hentam ,,main “pick and choose” based on what you think. ni la jadinya kalau belajar agama x cukup tapi nk tunjuk terrer. dah beribu2 tahun org pakai hijab, hari tiba2 ko cakp aurat takde dlm kitab dan quran. please la…stop your silly nonsense.

      0

      0
    • Anonymous says:

      gigi emas….blja,kaji,bergaul dn dgr ..bkn baca,translate semate2…byk sgt komen u yg melemahkn islm…

      0

      0
    • Anonymous says:

      memandai jerk koo

      0

      0
  7. elsa says:

    Gaya dah mcm elsa frozen pulak..let it go…

    0

    0
  8. zabedah zabit says:

    BANYAK2 GAMBO YUNA, inilah yang paling cantik …

    0

    0
  9. LELA says:

    sekarang baru aku dapat jawapan untuk diri aku sendiri kenapa aku perlu lebih respek pada Miz Nina yang dulu nya terdedah sana sini dan kini lebih tahu apa makna hijab & aurat drpd yang orang yang terdahulu berhijab & menutup aurat ..ok bye!

    0

    0
  10. sotong hitam says:

    susah sangat ker nak berpenampilan sopan dan berpakaian mengikut panduan muslimah yg sejati??? Islam tidak susah, ape sahaje yg dituntut adalah utk kebaikkan…pakai tudung yg labuh menutup dada, baju yg tidak ketat dan menampak kan ape yg perlu jer… susah ker?? allah tak akan menyusahkan umatnyer!!!

    0

    0
  11. pahiram ng sandali says:

    Kesian dia ni… muka kampung… suara mmg sdp… gaya out.. artis lain btudung ada jg nmpk bgaya… dia ni kekampungan

    0

    0
  12. AKU ORI says:

    Apa bezanya dengan melucutkan tudung dengan tudung ko pakai sekarang????????????????????????????kepelikan di situ dengan statement ko…huhu

    0

    0
  13. Anonymous says:

    hampir sama sahaja, tudung yang dipakainya saat ini pon tidak sesuai syariah islam, hanya untuk tutup kepala

    0

    0
  14. Anonymous says:

    buka jelah….pakai tudung mcm dh tak pakai tudung….rosak kan imej muslimah je….

    0

    0
  15. Anonymous says:

    Gaya gypsy plakkk???

    0

    0
  16. verculist says:

    mmmmmm…aku dh lama perati.ohbulan,rotikaya,n beatiful nara nie sbnarnya batu api ataupun punca kite sesama umat manusia yg hina nie berbalah, fitnah menfitnah, membuka aib sesama kite yg sudah tentunya suatu hai yg mkin hampir kita akan dipersoalkan tentang kehidupan kite kt atas dunia ni.xkan lah kite redha n seronok kalau semua catatn kita yg mengundang dosa dripada menda2 macam nie.cian kan.mungkin admin blog nie mungkin perlu dh off kan operasi.cukup2lah hiburan kt radio tv n internet tu.sedey sgt bila baca komen2 yg keras begitu.

    * nara ingat mereka bukan artist tp selebriti.
    salam puasa.

    0

    0
  17. Yoona says:

    Ish korg ni…yuna ni dulu asalnya freehair laaaaa….don’t expect too much from her…start dia belajar main gitar yg dia baru pkai tdung…dulu mmg social habis biasala budak2 law Uitm kebanyakan feeling2 urban gitew

    0

    0
  18. azman says:

    rimas aku tgk tudung towel dia ni!

    0

    0
  19. melati says:

    Yg menjadi masalah , Yuna bogel sekalipun ader ker Peminat? org2 yg pakai Myvi jer minat kt Yuna ni…

    0

    0
  20. hmm says:

    kutuk2 tudung penampilan dgn harapan engkorg ni semua masuk surga walhal dok buat dosa bertindan2 dgn masuk blog gosip mengumpat menghina mencerca org .

    muke korg ntah2 huduh , perangai pun huduh hipokrit , miskin kat dunia , kat akhirat pun miskin pasal asik sedekah pahala dgn mengumpat retis 24jam .

    see u in hell melayu pemalas kaki mengumpat bajet suci bodoh mcm kambing .

    0

    0
  21. melati says:

    Wahai ..hmm..ko ni mesti byk berzina kot??? dh tobat ker nk nasihat org heheh..gi terjun KLCC tu..

    0

    0
    • tudia says:

      tudiaaa melati yg rasa diri dia kompem masuk surga siap fitnah org berzina n suruh org bunuh diri lg

      tuan2 dn puan ni lah dia ye perangai melayu sejati yg bajet good good

      0

      0
  22. ChickFlick says:

    Truth to be said i dont see apa kebenda nya yg keji sangat pasal Yuna ni. She has covered herself up walaupun in the States. Takdelah sesendat Ziana Zain or se-ala-naked-shorts Rozita Che Wan. Takde pun mcm modern KL women or elsewhere lah kat Malaysia ni bertudung tapi seluar jeans cropped sampai nampak buku lali or jeans pesen rabak kat peha. Yuna berani bring herself to the States utk cuba hidup. Sampai kena rompak van cari makan diorg and then Yuna bangkit. Yuna berani bawak indie to the States walaupun dah berzaman indie music wujud kat sana. Yuna tak pernah nak berhujah mcm ustazah mee segera. Dan tak pernah marah-marah balik mcm sesetengah artis bila fans tegur. Apa saja yg korang tak habis-habis nak mengata mencari salah Yuna ni? What has she ever done to you all?

    Org tak pakai tudung suruh pakai. Dah pakai suruh labuhkan dah labuh suruh berhenti berkarya pulak. I wonder yg suruh-suruh ni berselubung jugak bila keluar atau tayang rambut 3 warna? Org gemok kata gemok kurus kata makan hati etc etc.

    Kenapa tak boleh just wish for the best untuk anak Melayu kita yg cuba mengukir nama? Kenapa mesti bagi Yuna nampak hujan emas di negara org hujan batu dinegara sendiri? Perbalahan kaum di malaysia is like a silent war in the real world and a lot of obvious (no balls) keyboard warriors in the virtual world.

    Melayu tolong lah bersatu-padu. Bukan dok cakar-cakar bangsa sendiri melemahkan bangsa sendiri. Cara menaip ayat menegur blh dilihat teguran membina yg baik atau teguran menghina.

    Adik-adik yg masih bersekolah, jangan comment macam tak sekolah sebab awak belum bukak mata sepenuhnya lihat dunia penuh pancaroba. U still ask mummy daddy for money.

    Yg dah dewasa and suka criticize, please get a job because u obviously tak cukup keja. Or best, build a bridge and get over it.

    0

    0