Written by AbangNara | April 16th, 2014

Ini adalah isu yang sedang hangat diperkatakan di media sosial. Wardina Saffiyah semalam menerusi akaun Facebooknya, telah menyeru para alim ulamak di Malaysia untuk menyemak kata-kata penceramah terkenal, Ustaz Don Daniyal yang didakwanya mengandungi cerita mistik tidak berpandukan Al-Quran dan Sunnah. Turut dikepilkan dalam seruannya itu adalah sebuah video yang menggabungkan beberapa siri ceramah Ustaz Don.

wardina

Tulis Wardina:-

Saya bukanlah orang alim. Namum saya menyeru kepada para ulama’..ustaz.. mufti supaya menyemak kembali apa yang diperkatakan oleh Don Daniyal. Minta berdiskusi bersama beliau. Saya risau jika masyarakat kita disogokkan dengan sumber cerita tanpa rujukan. Saya risau ketaksuban kita pada cerita mistik. Agama Islam sudah cukup dengan Quran dan Sunnah… It is an amazing mukjizat on its own. We don’t need anything more to strengthen our faith. Our faith is strong with the Quran.

Saya pohon pada pihak TV Al HIjrah supaya menyemak balik content Ustaz Don. Sudah beberapa kali saya terdengar perkara dan peyampaian yang tidak sahih darinya. Saya sayangkan Ustaz Don dan mereka yang cintakan agama. Namun agama ini perlu hujjah dan dalil, perlu disiplin. Agama Islam bukan agama mistik. Ianya berpadukan dalil Quran dan Sunnah. Wallahualam.

 


 

 

ustaz don

Ternyata seruan Wardina menimbulkan pelbagai rasa kurang senang. Namun tidak kurang juga banyak yang menyokong. Malam semalam, Ustaz Don telah berkongsi sebuah video jawapan kepada Wardina namun apabila Abang Nara cari semula, video itu telah tiada. Wardina juga telah menghantar email kepada Ustaz Don untuk meminta maklum balas lanjut.

Terima kasih semua. Saya akan cuba tanya Ustaz Don secara personal. Dah hantar dah pun email. Semoga saya dapat mewakili ribuan lagi orang awam yang keliru. InsyaAllah khair. Alhamdulillah dapat pengikut FB yang berhemah, beradab dan prihatin. MasyaAllah. Kita semua sayangkan agama Islam kita ini kan? Saya, dan saya juga yakin pengikut FB semua sudaya upaya cuba menjadi Muslim yang baik..mempraktikkan Islam di dalam amalan harian bersama anak-anak dan keluarga kita. Mari kita tambah ilmu dan jangan segan bertanya. Kita jangan tinggal solat dan mentadabbur Quran. Kita bersangka baik. Saya tidak ada niat mengaibkan.. tiada langsung…video itu bukan video aib. Video itu adalah ceramah dari ustaz. Mungkin juga orang yang buat video itu khuatir dengan isi penyampaian ustaz. Saya percaya ini semua ada hikmahnya. Wallahualam.

Abang Nara tak berani komen sebab tak ada ilmu dalam bab-bab agama ini. Sama-samalah kita nantikan penjelasan Ustaz Don. Kadang-kadang video “edit” ini tak boleh percaya sangat sebab banyak bahagian penting dibuang. Apa pun, semoga mereka berdua tidak bergaduh kerana kedua-duanya adalah selebriti ikutan ramai.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

230 responses to Wardina Seru Semak Semula Ceramah Ustaz Don Daniyal

  1. diana lempir says:

    minah ni bajet dia je yg dpt sebaik2 hidayah. hipokrit!

    1

    0
    • Anonymous says:

      dah start dah komen2 bangang dari org yg xde ilmu…

      0

      0
      • Anonymous says:

        nara, hal mcm ni, xyah la letak sini… nanti lebih ramai org yang komen benda yang dorg langsung xde ilmu, bertaklid buta… this is not the place, knowing ur readers, they are not open for any discussion… whatever dorg dgr dari ustaz ustazah, itu la yang dorg terima bulat2 walaupun tanpa nas dan dalil yang sah.. bertanya itu haram bg mereka… better remove je la.. nnt x pasal2, sbb readers kau komen benda jahil, kau pun dapat sama…

        0

        0
        • versi 99 says:

          SGT BERSETUJU..nara kena lebih peka dengan keadaan dan dengan pemikiran kebanyakan pengomen di sini..ianya boleh dilihat dengan jelas dari komen2 di website nara selama ini. Nyata ini bukan medium utk masyarakat tanpa / kurang ilmu agama utk membahaskan..ibarat kamu memberi lampu hijau kepada orang kafir utk membahaskan tentang hukum Islam..kita tak mahu perkara yg sepatutnya dibahaskan oleh orang2 berilmu jadi perbahasan tanpa batas dan tanpa ilmu oleh orang2 yg tidak berilmu..kerana Iblis akan sentiasa menemani dan menyesatkan lagi menyesatkan orang lain.

          0

          0
        • akim says:

          masalahnye siapakah Puteri Diyana yg menyebarkan penyelewengan istaz don tu? dia ada credibility ke? facebook pun tak berani nak letak gambar muka sendiri. klau betul sila lah tampil secara professional bkn dgn cara menyebarkannye secara childish.. aku hanya dgr hujah2 dari ustaz ustazah dan ulamak yg establish jer. klau setakat budak yg facebook pun tak letak gmbar sendiri mmg susah la nk dijadikan sandaran.
          bg aku ramai lg ustaz lain yg lebih layak nak menegur dan menghakimi ustaz don selain daripada budak Puteri Diyana ni. cara bahasa dan penulisan dia pun tak cantik. ayat provok dan mengikut perasaan. takde nilai2 ilmiah.
          harap wardina tak cepat melatah. semua org syg islam. bila syg tak semestinya perlu menghentam. biar yg lebih arif menilai

          0

          0
        • Anonymous says:

          or else, ko buat mcm iklan yg disable komen tu, lebih baik nara.. lets gossip blogs stay for cheap gossips..

          0

          0
        • CARA TAK BETUL says:

          Astghfirullahalazim… Puan Wardina wlpn PERKARA YG PUAN CKP BENAR… BEGINIKAH CARA PUAN MENEGUR?.. GUNA SOCIAL MEDIA ?USTZ DON SETIAP KALI BERI ILMU DIA AKN KATA ‘TOLONG BETULKAN SAYA JK ADA KESALAHAN’… Puan sungguh BERILMU TP KURANG BIJAK PENDEKATAN… PUAN BLAJA PSIKOLOGY BUKAN?. Saya pun “SAYANG AGAMA ISLAM SUCI INI dan UMATNYA SKALI.. temasuk PUAN N Ustz DON…”.

          0

          0
        • cara betul says:

          to CARA TAK BETUL –> mcm ni ke cara ko menegur wardina?? dgn menggunakan ruangan gosip??

          0

          0
        • CARA TAK BETUL says:

          Puan Wardina pernah jd pengacara d tv hijrh bkn…Puan LUPA JLN KE TV HIJRH KE?… Adakah PUAN SUDAH BERSEMUKA DNGN USTZ DON ?… Jika sudah Jumpa adakah USTZ REFUSE UTK BERUBAH?.. SEHINGGAKAN PUAN TERPAKSA KE MEDIA SOSIAL? … SUDAHKAH CUBE BEJUMPA TUAN GURU HARUN DIN.. spy utk TEGUR UZTZ DON yg ANK MURID BELIAU?.. sy kecewa dngn awak seorg terpelajar… menjatuhkan maruah saudara sndiri.

          1

          0
        • CARA TAK BETUL says:

          Cara betul … kat sini ada artikel entry… klu awk rasa awak betul .. saya amt alu alukan… sy akui ” AWAK SAJA YG BETUL ” terima kasih… sy tak pena marah wardina tp sy terperanjat tindakan beliau … sampaikn masuk ruangn gossip… skrg ni org awam da bercerita d ruangn gossip . Terima kasih krn teguran anda… PEACE

          0

          0
        • cara betul says:

          FYI, dr maza dah bnyk kali tegur dia, especially bab bani tamim dia yg terpesong sgt.. tapi sikit pun dia x ambil endah, termasuk cerita biawak dia tu.. jadinya cuba bagitau, cara mcm mana lagi nak tegur… dan dah ramai yg email dia cuba utk tegur dia, ada dia ambil peduli? xde…

          0

          0
        • Fahrin Ahmad says:

          ape la, manusia takde yg smpurna, mesti ada mistake…

          0

          0
        • CARA TAK BETUL says:

          Cara betul….. Terimakasih info awak terhadap “CERITA BIAWAK ustz don” yg awak ckp tu…. Info awak yg BERMANAFAAT, BERILMU N SNGT BEFMARUAH… MENYELAMATkan PERPADUAN UMMAH n AKIDAH umat ISLAM seMsia… TERIMAKASIH PERKONGSIAN ILMU AWAK….. Ustz Don HAMBA ALLAH yg SNGT BERSALAH n AWAK SANGAT BETUL….Thanx

          0

          0
        • cara betul says:

          sekurang2nya saya dah menyampaikan apa yang betul..jgn sentap sgt..

          0

          0
        • CARA TAK BETUL says:

          Sebelum saya mengundur diri… DENGAN RASA RENDAH HATI… LAKUKANLAH APA SHJ YG AWAK RASA CARA BETUL AWAK… MENGGUNAKAN MEDIA SOSIAL utk MENYMPAIKN MSG SPT AWAK SOKONG CARA P.WARDINA DI SEMUA MEDIA SOSIAL DEMI PERPADUAAN UMMAH.. LIHAT NATIJAHNYA … WASALAM.. SMOGA “CARA BETUL AWAK” BERKESAN DLM MENYATUKAN UMMAH…

          0

          0
        • kecibesarkecikbesar says:

          aku menyampah betul orang komen guna huruf kecik besar kecik besar ni! rasa nak penampar, mcm budak bodoh!

          0

          0
        • Lembu Gemok says:

          Betol Anon 11.03am….aku dah agak akan ada laa ustaz or ustazah jadian yang tiba2 nak komen gak…golongan agama/ilmuan, biarkan mereka settle benda ni dengan cara mereka…jangan kerana taksub dgn salah seorang dari mereka berdua ni, korang hentam kedua2 belah pihak…kita yang ilmu cetek ni duduk, dengar and faham kan jer laa..takyah nak komen banyak..nara pon bijak…please buang entry ni…

          0

          0
      • reza says:

        wardina dgn ustaz don ni lebih kurang jer.. dua-dua nak jd ustaz dan ustazah celebriti. dua2 nak jadi hero dan heroin agama. bezanya ustaz don ada back ground ilmu agama, wardina pula background anak seni yg baru nak faham agama. Dua guna medium media utk smpaikan dakwah.

        0

        0
        • lola says:

          diorg x gaduh, korang yang lebih2…

          0

          0
        • ... says:

          wehh wardina pon ada back ground cemerlang akademik .. sekarang pon dia masih belajar lagi.. nak belajar ni bukan utk budak2 jer.. sampai ke tua pon boleh.. mau tak mau sajaaa… sebab itu dia minta masing2 berfikir berbincang.. sama2 belajar.. tak nak msing2 confuse .

          0

          0
        • maria says:

          Wardina ada ijazah dalam bidang Psychology..berbeza dgn Ustaz Don yg belajar ilmu/cabang agama di Mesir. Ustaz Don ada kelayakan dalam bidangnya. Kita menerima fakta bahawa kita manusia dan mungkin ada berlaku silap..Jadi, mungkin Ustaz Don benar, mungkin juga salah..apabila wujud keraguan mmg bagus jika wardina ingin mendapatkan penjelasan, namun menegur sebegini dan menjadikan teguran sebagai bacaan umum adalah kurang manis dan tidak wajar. Seeloknya perkara yg sebegini detail hendaklah dibahaskan oleh orang2 yg mempelajari ilmu agama, yang mengkaji Al-Quran dan Hadis, yang tahu apa yg diperkata..bukan jadikan ianya open to public yang boleh menerbitkan fitnah..semoga pihak2 yg terlibat ini membincangkan issue ini secara ilmiah dan berhemah tanpa perlu dihebahkan kepada umum..namun sekiranya Wardina benar, maka Ustaz Don perlu menyatakan kepada umum secara khusus kesilapan2 yg dilakukan & membetulkan keadaan. Jika Wardina salah,perlu memohon maaf secara umum kerana Wardina yang menyebabkan issue ini timbul dan dibaca masyarakat. Jika dibuat secara senyap, minta maaf secara peribadi saja dah mencukupi..namun perkara dah berlaku..

          ** dan Nara pulak naikkan issue ini disini, utk dibincang/dibahas oleh kami semua yg rata2 bukan ahli agama?? Diharap Nara ebih peka..lebih bagus kalau Nara tarik balik / delete saja post teguran Wardina ini..biar mereka selesaikan secara baik.

          0

          0
        • Anonymous says:

          Wardina ada back ground agama yg kuat dari parent dia..cuba selidik

          0

          0
        • Neelofa says:

          yang kutuk2 ni perfect sangat ke?
          banyak dah ke ilmu korang?

          0

          0
        • maria says:

          to anonymous,
          back ground agama yg kuat dari parent? IMAN TIDAK DIWARISI..tu sebab kita kdg2 dengar / lihat dimana mak bapak nya mengaji pondok, belajar agama, warak, dipandang tinggi dalam masyarakat..tapi si anak? jadi drug addict la, buat maksiat la..etc..jadi sila betulkan persepsi anda ttg background agama ni ye..sbb ilmu agama ni tak turun menurun macam perwarisan.

          0

          0
      • Yellow says:

        Kalau betul ust. Don salah, bukan begini caranya. Ust. Don selalu ckp di awal ceramah2 nya,..kalau ada yg perlu diperbetulkn harap tegur la dia..Tegurla secara berhemah.Beliau sgt merendah diri..takkan melenting punyalah…Ni bila tegur terang terangan di FB tk berapa elok. Patut Wardina lebih alert ttg ni..seolah2 menjatuhkan air muka ust. don dan kita org islam saling berbahas secara tak sihat kerana video yang wardina share tu. Wardina dh siasat ke si empunya account fb yg upload video tu? dia tu siapa?
        Kita tunggu je penjelasan Ust. Don.

        0

        0
        • MDMB says:

          betul. saya slalu suka cara wardina. tapi now i disagree with her. dia boleh siasat cara tertutup dulu. tak payah public asking. kalau ustaz don salah pon cara tertutup lebih menjaga aib.

          0

          0
        • dianadiana says:

          betul!

          0

          0
        • Anonymous says:

          pengomen nara ni ramai yang malas cari ilmu, tau ikut buta2 je.. tutup je la komen ni..

          0

          0
        • Melati says:

          Pungkok hang saper yg kater Wardina dari Background org2 kuat Agama, dia ni memang menyusahkan org…dulu Raja Azmi pun dah terkena….Lepas berlakon pegang2 gan Rashid dan dah ambil duit Berlakon pastu complain pasal pegang2 tgn lah ..Rashid tak berbaju lah..ish ishhhh masa keja gan Tiara pun selamba jer Salin baju depan org..ni ko kater org dari keluarga kuat Agama…heran2….

          0

          0
        • melata says:

          melati = muslim terorist

          0

          0
        • Wawa Zainal says:

          wardina ni tak pandai menegur atau media yg kluarkan tajuk bodoh yg mnunjukkan wardina ni mmbangkang gila?

          0

          0
        • bCaiman says:

          Kan dah kena print screen setepek.. Nur Puteri Dayana, FB anda bakal jadi buruan ramai lepas ni..hati2..

          0

          0
      • Anonymous says:

        Apa pun pada aku Habib Ali Zainal Abidin is my favourite pendakwah. Dah-lah handsome, warak, berilmu, charismatic and etc. Teringin nak jadi isteri no.2 Habib tapi berangan ajerlah aku hehehehe.

        0

        0
        • eh eh eh says:

          pe bende ko ni x abes2 bini no 2 ni.. Ntah ape2

          0

          0
        • Anonymous says:

          Talking about Habib Ali Zainal Abidin, aku pernah nampak dia didalam masjid Sultan di Singapura. Eh betul-lah handsome dan segak menawan. Nampak dia depan2 sejuk mata memandang, air mukanya bersih dan tenang sekali. Aura dia sungguh kuat. Sejak terpandang dia, I’ve been listening to his lectures in youtube.

          0

          0
        • fatimah says:

          btul!!..kta pun ska Habib Ali Zainal Abidin..bruntung isterinya..

          0

          0
        • Anonymous says:

          asal setat hensem je suka.. sian setat yang x hensem….

          0

          0
        • fatimah says:

          semuanya balik pada niat..cuma kadang-kadang kita nak jalankan ape y kita niatkan 2 terkadang dengan cara yang salah dan itu mmg salah la..wardina nk tegur..tapi cara dia 2 salah…hidayah Allah 2 luas..cam dia dapat hidayah dengan cara hidup dia dlu…munkin cerita mistik y ustaz don smpaikan 2 menjadi asbab hidayahnya seseorang..Awal rancangan n ceramah lagi ustaz Don dah pesan,..kalau da salah n silap tegur atau cuba hubungi beliau..teringat pada 1 ceramah Habib Ali Zainal Abidin..ada seorg bertnyakan soalan pada beliau…soalan itu menyebut pandangan dan komen seorang penceramah besas y popular juga..tetapi habib hanya menyebut polon bin polan..Beradab juga untuk menegur..menjaga hati juga untuk menegur..jaga la adab..jangan sampai orang ambik kesempatan atas siuasi ini…sekadar pendapat…terima kasih

          0

          0
        • Bedah says:

          Habibbullah laki Diana Amir uols taknak ker?

          0

          0
        • Petom says:

          Nak Habib Ali Zainal Abidin jugakkkk………………………Habib Ali oh Habib Ali…………………

          0

          0
        • Anonymous says:

          habib jewel xnak? lagi best kalau dapat

          0

          0
        • Anonymous says:

          @eh eh eh
          si anonymous tu teringin atau berhajat sajerrrr. suka hati dia-lah. Semua orang ada keinginankan? termakbul atau tidak tu keja Allah jadi tak payahlah dipertikaikan. maybe jugak dia hanya bergurau coz topic wardina vs Ustaz Don terlalu panas………………….so take it easy-lah. dont be too uptight.

          0

          0
      • ... says:

        kalaulah rasulullah bc semua ni,drpd entry smpi ke comment2 ni,sedih nabi..

        susah payah bawak islam,sekarang ummatnye bergaduh sesama sndiri

        allahummaghfirlana warhamna

        0

        0
    • aini says:

      tak baik nk tuduh die cmtu.. die just nk alim ulama ni dok bincang balik.. bkn nk budget bgs ke tak… sbb dikhuatiri hadir yg diutarakan tu dr hadis palsu….

      0

      0
      • lols says:

        Sesungguhnya dajjal itu fitnah akhir zaman. belum lagi dajjal muncul umat islam dah bergaduh gaduh camni. sedih lah~ kita kena bertanya kalau rasa tak sure, bukan hentam orang. tapi cara wardina agak strict. dia sepatutnya talk to ustaz don personally dulu. wallahualam~

        0

        0
    • Shhh says:

      Wahai diana lempir….Ni dinamakan org bca tak habis..ko ni apahal..Wardina hanya menegur sya rasa tak salah apa yg Wardina ckp sbb dia sendiri kurang arif..rasanya apa yg diluahkan kat dalam media social adalah cara yg terbaik..ni bukan nak bukak aib org…kalo dia tak buat mcm ni byk penceramah kat luar sana terus menerus akan bagi fakta yang salah.. kekdang penceramah dia tk lepas dri buat silap…dn tak sedar dia buat fakta yg slah org yg kurang arif pun ikut sahaja sbb aku tgk kebanyakan org kita terlalu taksub pada penceramah agama..nk dgr boleh tpi jgn jadi terlalu taksub…. jdi teguran Wardina itu dalah teguran yang baik…dia pun sygkan Ustaz Don dan org sygkan agama islam..sya pun saya org yg menyayangi agama islam juga…jdi buat diana lempir byk2 muhasabah diri..jgn nak tuding jari…mgkin Wardina buat silap…jdi dia nak jadi Muslimah yg lebih baik..kita terima dia dgn cara baik….

      0

      0
    • wardi says:

      sel2 otak sdg berhubung.. anmum essential

      0

      0
    • dont worrior says:

      menurut kawan2 yg kenal ust don,mereka dah bnyk kali call tapi xpenah jawap.msg kat fb xpenah balas.don daniyal hanya keluarkan video ja yg seola mempertahankan diri dia.bukan nk jelaskan perkara sebenar.atau meminta maaf.dia ckp dlm video tu”kalau saya salah tgoq la..”tapi sblm tu dah ramai yg tegur tapi xde respon.kenyatan ug dikeluarkan sgt berat.berkaitan dgn darah umat islam di mesir.harap ustaz don dapat merendah diri dan tawadhu dgn memohon maaf secara terbuka.

      0

      0
      • Bedah says:

        org yg cakap maksudnya khabar angin… menyampaikan benda yg tak sahih boleh jadi fitnah.. uols knal ke Ustaz Don tuh?
        Bedah satu class dgn akak Ustaz Don; Dona (family diaorg mmg letak nama Don untuk lelaki dan Dona utk perempuan). Family diaorg semua jenis merendah diri dan baik2… tak perlu lah nak menyampaikan sesuatu jika kita pon tak pasti. Waulahualam

        0

        0
        • dont worrior says:

          xda sapa kata ustaz don dari keluarga jahat2.kita bukan bincng pasai family dia.sifat manusia tu xlari dari kesilapan..bila seseorg tu silap perlu la di tegur.apatah lagi seorg selebriti mcm ust don?setiap yg keluar dari mulut dia akan di guna pakai.tingkah laku dia akan jd ikutan.tambah org2 yg jahil mcm kita ni.nampak elok baguih sikit langsung xboleh kata apa.asyik melenting ja.ingat sikit,manusia biasa ni x maksum macam nabi.

          0

          0
        • Anonymous says:

          mmg btul bedah… ramai dah tegur tapi dia buat x kisah.

          0

          0
        • Bedah says:

          tadi cakap “menurut kawan2 yg knal…..” kenapa nak menyampaikan sesuatu yg kita sendiri tak pasti.. tuh kan khabar angin.. pastu respond pusing cakap lain pulak..

          0

          0
      • Anonymous says:

        betul ke? im stay in Pantai Dalam. Ustaz don makan dekat kedai yg sama dengan kami. sape tahu kedai roti canai paling sedap kt pantai dalam 2, mesti tahu punye caracter ustaz don. dia mmg senyum je,peramah giler n merendah diri. Dont too obses with this la guys.. Bia ustaz don n Wardina je yg setle..

        0

        0
    • apa pun tak bley says:

      wardina oii.. baik ko balik ke indon acheh lar.. ko kan asal dari situ.. ko pun x betul lagi dalam bab tutup aurat.. bertudung tapi pakai ketat dlm iklan slimming world tu.. apa cerr..??!

      0

      0
      • lala says:

        “Janganlah melihat kepada sesiapa yang berkata, lihatlah kepada apa yang dikatakan.” Saidina Ali r.a

        0

        0
      • nur hidayah says:

        Betul….nmpk bentuk tubuh bdn…slim world iklan satu msia keluar….die sndri ttup aurat pon failed…

        0

        0
    • Kemek Suhaiza says:

      Wardina ni pesal dok cari kesalahan org baik dok diam2 di rumah jaga laki dan anak2 ko yg bertimbun di rumah tuh

      0

      0
    • ilike jeremy kecik says:

      Adalah lebih elok dia email dulu ustaz don tanya…heboh2 dulu baru tanys apa niat minah ni.?
      Yang pasti ai suka dengar cerita jeremy little yg tak berilmu tinggi tapi baik hati boleh meninggal masa buat umrah….
      Allah is great.
      Allah tahu apa yg ada dalam hati kita.
      Eh!minah ni kata migrate gi australia?

      0

      0
  2. aku la.. says:

    skg ni byk hadis palsu….tkt gak…

    0

    0
  3. Imani says:

    Semoga Ustaz Don dapat bagi penjelasan yang baik. Semoga kekeliruan terjawab :) Kita yang kurang ilmu ni kena banyak-banyak menuntut ilmu..pegang pada al-quran dan sunnah..sbb hidup di akhir zaman ni sangat mencabar..banyak fake scholar..sbb Nabi SAW dah bersabda..
    “Sesungguhnya Bani Israel telah berpecah kepada 72 golongan, manakala umatku pula akan berpecah kepada 73 golongan. Kesemua mereka di neraka kecuali satu golongan sahaja. (Para sahabat) bertanya, “Siapakah (golongan yang tersebut) ya Rasulallah? Rasulullah menjawab, “golongan yang aku dan para sahabatku berada di atasnya” [Hadith riwayat al-Imam al-Tirmizi]

    0

    0
    • Anonymous says:

      harap pentaksub ustaz don juga jgn sentap, kita kena cari ilmu, klu ustaz don betul , dia perlu jelaskan.. klu puteri diana ni salah, dia kena terima… cari ilmu jangan takut nak bertanya, tp org melayu ni dah dimomok2kan dgn adat x munasabah, jgn tanya2 banyak, nnt jadi jahil… apa nak jadi…

      0

      0
      • mummyapip says:

        bagi aku, benda ni dah menyentap ramai orang. bagus jugak. then baru kita tersedar yang tak semua benda kita boleh percaya. dengar, then cross-reference! sama lah konsepnya dengan segala cerita2 yang dishare kan.. cross-reference..

        0

        0
  4. gigi emas says:

    lagi sekor ustazah instant yg cuba nak tunjuk yg dia alim……

    0

    0
  5. sentap says:

    woi diana lempir..kau sesuke je ckp hipokrit. hal agama ingt ade ke nk wt maen2. nk2 lagi retis. kng maen hal agame mule kene gam kene kecam. tu manusia dgn manusia. dgn PENCIPTA agama blom kene lagi

    0

    0
  6. Farah says:

    x salah kita menegur..aku faham niat baik kak wardina tu tp tak perlu menegur dgn menghebohkan 1 dunia ni. mcm mencemarkan nama Ustaz Don je.. kan lebih elok dia berbincang dgn Ustaz2 n para Ulama dulu..

    0

    0
  7. markonasi says:

    wahai wardina oii. Kalau ko nak menegur, biarlah dgn cara yang betul. Ko sebar dlm fb suruh org semak semula ceramah ustaz don terang2 dah menampakkan seolah2 ko mempertikaikan kredibiliti ustaz don. Sedikit sebanyak ramai yg jadi sangsi dgn ustaz kita. Dah heboh barulah ko antar emel personally kt ustaz don. Pastu dgn bangganya cakap “Semoga saya dapat mewakili ribuan lagi orang awam yang keliru.” Apa ni??? Kenapa tak awal2 hantar emel senyap2 kat Ustaz Don minta dia kaji smula apa yg dia ceramahkan?? Semua orang pun nak jadi Islam yang baik… tp please lah. Belajar adab menegur orang.

    0

    0
    • Anonymous says:

      dia x menegur, tapi dia minta org bincangkan.. tu bkn aib sbb ustaz sebarkan cerita tanpa dalil yang sah..

      0

      0
      • maria says:

        kamu silap..wardina minta org bincangkan, apakah dia fikir semua dalam frens list dia tu ada latar belakang agama? apakah mereka semua belajar dalam cabang2 agama di U? apakah mereka pengkaji Al-Quran? Apakah mereka pengkaji Hadith? Perkara mcm ini dihebah pada umum utk dibincangkan bersifat membuka aib ustaz don..kenapa perlu dibincang dgn umum kalau wardina sendiri tak pasti lagi penjelasan ustaz don?..Islam tak ajar kita membuka aib org..kalau org itu salah sekalipun kita tak diajar utk buka aib org tersebut..sekiranya wardina yg tersilap bagaimana? boleh tak imagine apa jenis2 keburukan yang boleh terbit dari statement wardina kepada ustaz don kepada masyarakat..jgn fikir diri sendiri, kena fikirkan dlm konteks besar i.e. masyarakat..jadi wardina kena belajar merendah diri dulu..belajar bertanya dengan baik..bukan menghebah sesuatu yg dirasakan kesilapan seseorang pada umum..jika benar silap sekalipun, aib ustaz don telah dibuka..kan lebih elok dibuat secara personal..sekiranya ustaz don silap, dia kena betulkan kesilapannya secara umum..sekiranya wardina silap, sekurang2nya wardina belajar ilmu dari penerangan ustaz don dan tiada risiko dimalukan oleh masyarakat..jadi wardina perlu muhasabah diri..jgn ingat apabila niat kita baik lalu boleh malukan org lain..kerana niat tak menghalalkan cara..

        0

        0
    • remy says:

      Abis tu yg kau tegur wardina kat sini apahal? X mengaibkan wardina ke?

      0

      0
    • alpha beta says:

      Alamak sorry tertekan unlike pulak..betul apa yg markonasi ckp..beta setuju benar..yelah sedikit sebanyak kontroversi ni menjejaskan kredibiliti ustaz don…nak menegur tidak salah..ustaz don pun selalu minta ditegur jika beliau membuat kesilapan sebelum memulakan ceramah..namun kak wardina harus ingat ustaz don ni femes..sepatutnya ustaz don perlu ditegur secara personal..bkn melalui media..apabila melalui medium media..ramai mula ragu2 dgn ustaz don..tapi jika kak wardina tegur secara personal terlebih dulu saya yakin ustaz don akan membetulkan segala kesilapannya..

      0

      0
    • hani says:

      Saya rasa x ramai yg keliru.mungkin wardina saja buat2 keliru sbb x melihat dgn btul.ustd.don dah jwb kat youtube.cuba cari.

      0

      0
  8. hamba ALLAH says:

    Ulama, Ustaz dan Mufti tak ada masalah dengan apa yang disampaikan oleh Ustaz Don…yang jadi masalahnya ialah kamu yang sepatutnya pergi mengaji dan rujuk Ulama2 Muktabar sebelum berkata sesuatu, dah tahu tak ‘alim, pandai pula nak menilai orang lain, inilah perosak umat!!!! —

    0

    0
  9. zahida says:

    FB Dayana ni mmg byk mengutuk penceramah penceramah mcm dia bagus sangat padahal dia baru setahun jagung. Cara dia comment mmg tidak sopan dan akan block jika ada yg memberi nasihat… Sepatutnya Wardina ni suruh yg arif check FB DAyana dulu!!

    0

    0
    • Anonymous says:

      ko kenal dayana ni personally ke yg ko kata dia baru setahun jagung?? dia kutuk ke dia tegur? ke dia minta perbincangan yg lebih meluas? jgn taksub, takut nanti sesat..

      0

      0
    • betik says:

      aku pun pnah friend ngan dia kat FB..

      aku personally x kenal dia..

      tp perkongsian dia mmg pelik2.. bila ada org nasihat dan bg rujukan sumber ulamak yang x dipgg oleh si dayana ni..

      si dayana terus tuduh org tu pentaklid buta..

      aku pun dh block minah tu.. risau wehh terpesong

      bg sapa2 yg belum friend kat FB minah tu, try add dulu n komen la ttg perkongsian2 dia tu.

      bukan ustaz don je, ramai lg ustaz2 yg dikatanya terpesong.. UAI pun kene.

      0

      0
      • lola says:

        aku rasa dia x ckp ustaz lain terpesong, cuma ajaran yang disebarkan oleh dorg perlu dibetulkan.. xsalah nak discuss, tp yg salah bila taksub.. ada je komen2 dia yg x berapa nak setuju, bila aku soal, xpenah plak dia block aku.. klu ko tgk kat fb dia pun ramai je org komen hentam dia, dia x delete pun.. let us be a thinker not a blind follower..

        0

        0
        • betik says:

          cuba ko cari balik status2 lama dia.. ada yg dia kata dia dh unfriend and block beberapa org… aku x ingat berapa lama.. tp ada.. kalau rajin ko cari lah. and di mata aku dia ni pentaksub.

          0

          0
        • lola says:

          yang setau aku dia block yang komen kasar2, dan komen xde kene mengena.. dia xkan block klu komen membidas dia menggunakan dalil yg betul.. tp tah la klu aku x nampak..

          0

          0
  10. diana says:

    To diana lempir,

    Hang jangan nak rosakkan nama DIANA eh. Mak lampir punya orang! Hang kalau dah taksub sangat dengan ustaz don tu, jangan la sampai keburukan dia pun hang nak tutup. Wardina cuma menegur demi kebaikan agama Islam jugak. Tak salah kan??

    Kepada pengomen2 bongok, sila jangan tunjukkan kejahilan anda disini. Hal2 agama jangan dibuat main2!!

    0

    0
  11. aimi says:

    So very true wardina.. mmg dah lama dah perasan.. Alhamdulillah ada jugak org lain yg sedar.. semoga dapat diperbetulkan apatah lagi bg seorng ustaz yg selalu keluar tv.. org selalu pk bila dah masuk tv tu betul je la padahal..mm..

    0

    0
  12. “Iyyaa kana ‘budu wa iyya kanasta ‘iin Ihdinassh shroo thol mustaqiim”
    “Hanya kepada Engkaulah kami memohon pertolongan tunjukilah kami jalan yang lurus.”

    Hanya ini yang mampu.

    0

    0
  13. safi says:

    Janganlah burukkan ustaz don..manusia mana tak buat kesilapan.. :(
    If ustaz don silap..tegur la dgn ilmu..bkn emosi

    0

    0
  14. sayer says:

    Tahniah wardina ..memg betul.walaupun kata org wardina keras tp selalu sgt dh ust don ni main ckp je.kena bgtau umum la br semua tau.kalu bgtau ust don sorg alih2 kt tv ckp..tegur kalu sy salah..maafkan sy.tp xbgtau pun apa salah dia sebar..huhu

    0

    0
  15. ... says:

    ‘Abang Nara tak berani komen sebab tak ada ilmu dalam bab-bab agama ini’ sedar pon… oleh itu mari kita sama2 belajar agama islam yer abg.nara.. kurang kan gosip berbentuk keaiban dan kurang kan post gambar artis seksi meksi.. kami bukan tak suka bergosip.. tp sedang berusaha utk bergosip secara berkhemah..

    0

    0
  16. alo says:

    aku cuma tak tgk ceramah utz don sb dia mcm pakai alis mata dlm tv. aku cuma tgk semanis kurma. pastu yg lain2 aku p dgr live UAI & utz Haslin.

    0

    0
  17. cekadak says:

    copy paste drpd:
    Hamba Mu
    Kesian wardina, tak tahu ke yang Nur Puteri Dayana tu WAHABI??? Semua ustaz yang tak sebulu dengan dia semua dia kecam dan kutuk. Tak caya boleh semak setiap posting dia. Tak dapat jawab, terus block org. Hati-hati dengan pemilik akaun Nur Puteri Dayana tu. Gunting Dalam Lipatan!!!! Sampaikan Ustaz Mustaffa Kamal mudir madrasah al-hidayah batu buruk yang alim baik pun dia persendakan…

    0

    0
    • cekodok says:

      jgn pakai copy paste je, klu ko fitnah org wahabi, ko jgk yang kena nanti… pegi belajar dulu wahabi tu apa?? jgn pakai fitnah je org..

      0

      0
      • cekadak says:

        @ cekodok Dia turut membidas UAI. Menggelarkan dirinya Salafi. Dan awak lak pergi belajar apa itu Salafi

        0

        0
        • cekodok says:

          uai xboleh dibidas langsung ke?? awk terangkan kat saya salafi tu apa, dan apa yang menyebabkan dia kata dia salafi? sila baca dari atas sampai bawah, jgn amik separuh2..

          0

          0
        • lulu says:

          blind follower.. sekian.

          0

          0
        • cekadak says:

          Lar about bidas UAI tu saya nak cakap yang kes ustaz Don ni bukan 1st kes. Dia membidas banyak ustaz2 dan pendakwah. Dan awak nak melenting macam dia ni tak boleh dibidas napa lak. Mungkin pemahaman awak tentang Salafi lain dari saya. Tapi tak payah takbur dan bongkak. Dia pon bukan maksum nak hentam semua pendakwah2 yang ada macam dia sorang yang betul. Tegur dengan cara yang betul dan berhemah. Kembali pada yang basic la. Sapa yang taksub sekarang ni. Buka FB dia dan baca cara dia menegur pembaca dan ustaz2 semua tu. Macam tu ke Islam ajar

          0

          0
        • Anonymous says:

          hai bila pualk saya melenting ye.. kalau begitu sama2 la kita jgn taksub dgn sesama manusia zaman sekarang ni… banyakkan berfikir, dan banyakkan membaca… mungkin awk x faham cara dia menegur sbb awk lebh faham cara UAI dan U.Don menegur, jadinya marilah kita jadi muslim yang berfikir, bukan mengikut secara buta2…

          0

          0
        • cekadak says:

          memang saya tak paham dengan cara dia menegur sebab bagi saya itu bukan cara untuk menegur. Dan saya tak pernah nak kata Ustaz Don or UAI bagus ke apa. Tak payah twist and kasi penin cerita. Apa yang penting terus ngaji sebab ilmu Allah itu maha luas. Jangan rasa apa yang kita belajar tu dah cukup dan suka2 membidas orang. Benda boleh bawa berbincang

          0

          0
        • cekodok says:

          sbb tu wardina ajak bincang bukan bergaduh mengutuk org wahabi la apa la… bincang, agree to disagree… ok?

          0

          0
        • noni says:

          jgn belajar separuh2 lepas tu gelar org wahabi… cukupkan ilmu di dada sebelum komen menfitnah.

          0

          0
        • cekadak says:

          Again this is not about wardina suh bawa berbincang or anyone else, it is about her empunya FB tersebut. Jgn twist. And of course lets just agree and disagree

          0

          0
        • cekadak says:

          @noni, apa itu wahabi dan salafi??
          mungkin salah saya sebab copy paste tu kan. Anyway kalo itu yang anda panggil memfitnah it’s fine. Saya dengan rendah diri mengaku kekhilafan saya. Dan saya juga follow Cik puan tersebut di FB dan pernah berbalas komen dengan dia, masing2 tak cukup ilmu di dada.

          0

          0
        • ape ape ntah says:

          dpd awk marah noni tu baik awk terangkan kat kitorg yg jauh x cukup ilmu ni bagi awak. nampak mcm awk yg takbur dan bongkak tadi awk ckp cekodok takbur, tp nampak awk lagi takbur dgn kata2 awk. pandai fitnah orang, tapi x pandai nak jawab. nak bersoal jawab biar ada ilmu, jangan riak dgn ilmu yg sedikit.

          0

          0
      • cekadak says:

        semua nak tunggu orang suap susah la. nak saya terangkan semua sekali memang tak cukup forum kat sini. Dan pembetulan, saya tak cakap cekodok takbur, saya refer kepada FB tersebut. Cara dia membalas agak ‘takbur’. Seperti saya cakap pergi baca post2 dan comment dia. Susah sangat ke. Dan satu lagi soalan, bila saya marah noni..

        0

        0
        • Anonymous says:

          elehh tggu org suap ke tak reti nak terangkan.. pegi la google dan copy paste, boleh la riak sket.. kata pandai..

          0

          0
        • cekadak says:

          Kenapa awak x google sendiri?? tak reti gak ke. sentap ke. riak ke. pandai ke. Dah elok agree and disagree dengan cekodok rupanya ramai disagree gak. sapa makan cili dia terasa pedasnya ye dok

          0

          0
        • Anonymous says:

          ye la.. awk mkn cili ke? sentap nampak.. lain kali jgn pakai copy paste, fitnah namanya… dah tak tau belajar, jgn riak..

          0

          0
        • cekadak says:

          eh awak cekodok ek. Menyamar jdi anonymous ke. yang comment kat bawah tu pon awak kn. cara penulisan sama. be gentle la x payah menyamar. ok pelajaran baru, segala copy & paste dalam dunia ni fitnah.. ke awak pon sekarang tgh fitnah. pe2 je la. tadi kata nak agree disagree konon.

          0

          0
        • Anonymous says:

          sila check ip.. tq

          0

          0
    • zahida says:

      cekadak, betuk kata awak. Dia akan block jika orang beri comment. Jika nak menegak kebenaran, dia tak sepatutnya block. harus beri peluang kepada org yg comment & dia harus jawab jika dia pikir dia betul. Saya tak side ustadz don atau pun mana2 ustadz.

      0

      0
  18. line says:

    saya tahu hadtih 40 je selama ni…sekarang musim ramai ahli agama yang muncul, sama ada membawa ke jalan benar atau pendustaan… belajar pendidikan agama kan zaman sekolah? kembali pada asal, InshaaAllah… berpegang pada yang kita belajar dan tahu.

    0

    0
    • maria says:

      belajar pendidikan agama zaman sekolah, itu asas yg sgt kecil rasanya..org mcm ustaz don, ustaz zahazan, dr. asri, para mufti, datuk nik aziz dan banyak lagi alim ulama belajar ilmu agama dlm pelbagai bidang dan cabang..ilmu agama meliputi seluruh cara hidup dan kehidupan, maka ilmu agama ini sgt luas..bergantung pada apakah cabang yang dipelajari..sama juga macam ilmu dunia yg kita lihat sekarang..ada pelbagai kursus di kolej/universiti..sekiranya A belajar @ ambil kursus Perubatan dan telah menjadi Doktor, maka dia arif dalam bidang kedoktoran (sekurang2nya berbanding org lain yg tidak belajar Perubatan)..begitu juga belajar agama..jadi sila buka minda & pemikiran anda bahawa belajar agama itu BUKAN seperti apa yg anda pelajari di sekolah / surau2 / masjid2 sahaja..itu selalunya ilmu ttg asas dan perkara2 kebiasaan dalam hidup seharian Muslim..malah para ustaz sekolah hanya belajar asas pendidikan agama, bukan secara mendalam seperti alim ulama..jadi harap maklum dan JANGAN SESEKALI fikir belajar agama itu seperti kita belajar asas agama sewaktu kecil..

      0

      0
  19. cikikaka says:

    Terase terpanggil untuk memberi pandangan berkenaan dengan isu ust don ni..panjang dan sangat berlarutan…saya melihat para azhariyyun yang faqih dan alim mereka hanya menegur ust don berkenaan dengan 2 isu : bani tamim & fatwa mufti mesir..namun yang menjadi kesedihan apabila yang tidak alim dan faqih ramai yang mempertikaikan semua ilmu yang disampaikan oleh ust don sebelum ni..dengan dikaitkan hadith palsu..pembohongan dalam amalan..nabi x pernah buat dan seumpamanya…dalam hal ini..sy kurang bersetuju..kerana bangkangan org yg tidak alim dan faqih ini…mcm tiada sandaran dan iman…sebagai contoh (kisah ahli syurga atau neraka dilihat melalui telaga)..kisah ini termasuk perkara yang pelik berlaku pd zaman dahulu…kisah binatang dan pokok menghadap nabi Muhammad…sumenye ade..jangan dek kerana akal kite x dpt terime yang lepas…abes sume kite tolak..dan menuduh sumenye palsu…bertenang tuan-tuan…khilaf ulamak rahmat…khilaf ummat bala’…panjang ckit…dan mhn maaf…

    0

    0
  20. Anonymous says:

    Wardina ni bila bercakap macam dia sorang je yang tau segala2nya. Cuba tengak air muka dia bila menyuarakan sesuatu. Terlalu riak. Walaupun Wardina berpelajaran tapi bukan aliran agama. Ilmu agamanya masih cetek. Uztad Don seorang tahfiz dan lulusan agama. Betul atau salah cara Uztad Don biarlah orang yang lebih tinggi ilmu pengetahuan agama menyuarakannya pada Uztaz Don secara tertutup. Jadi tidak mengaibkan sesiapa dan Wardina tidak dikritik teruk kerana perasan macam alim ulamak.

    0

    0
    • adaada sajer says:

      betul….sokong….pasan gak tu…kalo wardina ni becakap….reaksi muka dia nampak riak…..nampak nk tunujuk kn dia tau segala2 etrutama bab agama….. please setiap org ade kurang dan lebih yer…. kita tak sesempura Rasulullah…maaf…

      0

      0
      • Imani says:

        Kita boleh perasan eh reaksi muka seseorang tu riak ke tak..kena belajar lagi ni macam mana nak kenalpasti reaksi muka orang tu riak atau tak.. :)

        sebab dari sekolah dulu, ustazah selalu minta pelajar berhusdnuzon (bersangka baik) dengan orang lain.

        Ajarkan lah..macam mana nak tengok reaksi orang yang riak ni.. :D

        0

        0
  21. cikikaka says:

    Salam….Terase terpanggil untuk memberi pandangan berkenaan dengan isu ust don ni..panjang dan sangat berlarutan…saya melihat para azhariyyun yang faqih dan alim mereka hanya menegur ust don berkenaan dengan 2 isu : bani tamim & fatwa mufti mesir..namun yang menjadi kesedihan apabila yang tidak alim dan faqih ramai yang mempertikaikan semua ilmu yang disampaikan oleh ust don sebelum ni..dengan dikaitkan hadith palsu..pembohongan dalam amalan..nabi x pernah buat dan seumpamanya…dalam hal ini..sy kurang bersetuju..kerana bangkangan org yg tidak alim dan faqih ini…mcm tiada sandaran dan iman…sebagai contoh (kisah ahli syurga atau neraka dilihat melalui telaga)..kisah ini termasuk perkara yang pelik berlaku pd zaman dahulu…kisah binatang dan pokok menghadap nabi Muhammad…sumenye ade..jangan dek kerana akal kite x dpt terime yang lepas…abes sume kite tolak..dan menuduh sumenye palsu…bertenang tuan-tuan…khilaf ulamak rahmat…khilaf ummat bala’…panjang ckit…dan mhn maaf…

    0

    0
  22. Anonymous says:

    Artis2 ni kalau dulu bukan main extreme sexy, social bagai..lps insaf extreme agama pulak..mengalahkan ustaz ustazah..

    0

    0
    • eminem says:

      kesian, mentaliti org islam mcm ni… sbb tu org barat kata muslim terorist, ni la sbb nya..

      0

      0
    • Noks says:

      Mcm mana tak kalah kalau ustaz pun hisap rokok, ustazah pun pakai tudung jarang, tak pakai stokin. Apedaa. Bagus wardina tegur publicly. Kalau dia tegur belakang2 macam mana public nak tahu yang isi kandungan ceramah don daniyal tu betul ke salah? Takkan don daniyal nak bagitahu “minta maaf semua, ada beberapa hadith yang ana sampaikan sebelum ini palsu rupa2nya”. Takkan la dia nak cakap camtu pulak kan. Kau ingat semua orang ego rendah ke nak mengaku salah masing2? Don daniyal mestila cakap sila tegur dia kalau dia ada salah cakap ke apa. Wardina tegur tu ok apa. Terima jelah teguran. Kalau apa yang wardina cakap tu salah, tunjuk jela bukti (ie hadith sahih atau ayat alquran). Apa susah. Aku bukan minat wardina, tapi pada aku tak salah orang yang bukan dibidang itu untuk tegur kalau benda yang dia tegur tu benar. Doktor merokok, kau kerja cleaner, adakah salah untuk kau tegur doktor tu supaya tidak merokok kerana merokok membahayakan kesihatan? Duhh

      0

      0
  23. fauziah says:

    apa yang kelirunya tentang ustaz don ?
    terang dan nyata penerangannya
    samada pandangannya atau dia menyampaikan
    pendapat ulama yang pelbagai

    0

    0
    • nananaan says:

      persoalan bkn terang dan nyata, cuba tgk dulu sebelum komen, melayu malas.. dia persoalkan tiada dalil dan nas utk support kata2 ustaz don tu.. adoi…

      0

      0
    • me says:

      Ustaz Don anak murid Sheikh Nuruddin Al-Banjari al-Makkiy, seorang ahli sunnah wal jamaah yang amat sy hormati. betul kata saudari fauziah. ustaz don hanya menyampaikan dr ulama’ yang pelbagai. apa yang sy perasan dengan fenomena skarang, sejak ada beberapa artis yang mula menjadi ustaz setelah insaf telah banyak beri impak kpd perubahan artis2 kita. malangnya, banyak dari kita yang tak tahu bahawa mereka cenderung dengan fahaman wahabi. alangkah sedihnya. samada mereka sendiri sedar atau tidak tak tahulah. tp memang inilah sikap fahaman wahabi yang suka mempersoalkan sesuatu yang baik dan bersifat terang dan jelas sehingga menjadikan ia kabur dan mencurigakan. kepada mereka yang tidak tahu, mungkin akan mempertikaikan kata2 sy ini…doa sy semoga mereka dan sy juga diberi hidayah…

      0

      0
  24. Zaza says:

    Wahai diana lempir….Ni dinamakan org bca tak habis..ko ni apahal..Wardina hanya menegur sya rasa tak salah apa yg Wardina ckp sbb dia sendiri kurang arif..rasanya apa yg diluahkan kat dalam media social adalah cara yg terbaik..ni bukan nak bukak aib org…kalo dia tak buat mcm ni byk penceramah kat luar sana terus menerus akan bagi fakta yang salah.. kekdang penceramah dia tk lepas dri buat silap…dn tak sedar dia buat fakta yg slah org yg kurang arif pun ikut sahaja sbb aku tgk kebanyakan org kita terlalu taksub pada penceramah agama..nk dgr boleh tpi jgn jadi terlalu taksub…. jdi teguran Wardina itu dalah teguran yang baik…dia pun sygkan Ustaz Don dan org sygkan agama islam..sya pun saya org yg menyayangi agama islam juga…jdi buat diana lempir byk2 muhasabah diri..jgn nak tuding jari…mgkin Wardina buat silap…jdi dia nak jadi Muslimah yg lebih baik..kita terima dia dgn cara baik….

    0

    0
  25. not the other side says:

    aku rasa ramai dah yang tegur ust don.secara tak langsung atau langsung.cth kalau korang perasan seorang agamawan tulis dekat blog.cuma nyatakan secara general mengenai isu ini.cuma kes wardina dia nyatakan secara jelas terhadap ust don. nak menuntut ilmu jangan berpandukan kepada seorang je.so far aku okay je dengan wardina sebab dia encourage kita mencari ilmu dan kebenaran.bukan terima bulat2.dan dari situ kita akan tahu keindahan islam.buat yang malas mengkaji(dan suka salahkan orang),hadiri majlis ilmu dan bergaul dengan reverted yang suka mengkaji islam.dari mengkaji,bertanya dan cari kebenaran kita akan lagi faham islam dan huraian ilmu.fyi check degree ust don sebab setahu saya dia bukan degree (main) hadith.sekian

    0

    0
  26. nara says:

    wardina ni pn xkurang bijak nya jugak. dalam bijak ade gak vangang dia. kan boleh email & dh anta email pn. pasai apa nk post kt fb. Ust Don seorng yg sangat merendah, dia akan selalu sebut tegur dia sekiranya dia ada silap. Wardina walaupn u seorang yang dikatogerikan bijak..tpi simultaneously u pn ade vangang u kn. kunun2 teguran u akn dpt support dr rakan2 seangkatan dgn u yg kununnya berfikiran positip.

    0

    0
    • Anonymous says:

      salah satu contoh yg reader nara is not open for any discussion..

      0

      0
      • noramon says:

        Anonymous – isu nye bukan NOT OPEN FOR ANY DISCUSSION..isu nye cara wardina bertanya dlm facebook. Apa salah email ke, PM ke…its private kan, xmemalukan sesiapa..ni satu antero dunya tau. kalau u atau wardina kene the same for sure uols pn panas ponggong. But im sure In Sha Allah Ust Don boleh chill & cool, sb Ust Don seorang yg sangat merendah diri. U tengok x kuliah ust Don.

        0

        0
        • Anonymous says:

          dah bnyk kali org tegur si don ni, dr maza pun pernah tegur, dia buat dek jgk.. nak tegur private mcm mana lagi??

          0

          0
  27. aku belum mantap iman says:

    Aku bukan menyalahkan sesiapa.. kalau betul pun apa yang dikatakan Wardina, dia tak sepatutnya mengaibkan Ust Don dengan menggunakan FB untuk keluarkan statement secara public. Takkan dia tak rasa benda tu walaupun bukan nawaitu dia nak mengaibkan.. tapi tindakan dia tu tetap mengaibkan Ust Don dan mencalarkan reputasi beliau sebagai public figure. Aku sure sangat kalau lah orang lain buat kat Wardina benda yang sama..dan dan tu jugak dia melatah dan balas balik teguran orang tu..tengok dari gaya dia selama ni lah..
    apa pun.. lain kali cuba rectify each other one to one..peace!

    0

    0
  28. apa pun tak bley says:

    Ostajah wardina nie biase laa.. orang pkr.. puii.. benci aku ngan pompuan hipokrit nie..

    0

    0
  29. PencintaSunnah says:

    Kali ni, saya kurang setuju dengan Wardina. Kalau nak tegur, kenapa perlu teguran di khalayak??

    0

    0
    • pencinta sunnah tp tak faham apa says:

      anggap je la ni ujian utk Ustaz Don, zaman Rasululla dulu lagi bnyk rintangan menyampaikan dakwah…cuba take it positive, dia pun x melenting, kenapa kiat perlu lebih?

      0

      0
      • minah jambu merah biru says:

        tu zaman duluuuuuu maseh zaman batu lagiiii skarang dh zaman 2014 jangan nk pandai pandai nk cakap ustaz don itu ustaz don ini n jangan nk sengaja memalukn orang di khalayak ! skarang satu donia dh tau yg ustaz don ni salah gara gara Nye si wrdina ! ape2 pon biar orang yg alim alim yg tegor si ustaz don ni kalau betol dia yg salah….jadi orang jangan nk macm bagos sangatttt tuhan marah tau …idop pak najib ! idop umno ! lov u pak najibbbbbbb !

        0

        0
        • minah jambu merah biru says:

          wardina stay kt rumah jaga anak jaga laki masak cuci baju lagi bagos ! jangan nk masok campor ustaz ustaz ni punye hal ! kalau ustaz ustaz ada buat salah biar ustaz ustaz lain yg menegor ! kalau tk tau jangan nk eksen pandai !

          0

          0
  30. mimi says:

    Ustaz don selalunya akan sebut kitab2 rujukan,sangat merendah diri klu bagi ceramah
    Dia rendahkan penyampaian agr orang biasa x boring…jauh sekali mengutuk atau menyindir.saya dari dulu mmg x berkenan dgn wardina, dia outspoken,rasa dia berilmu dlm srmua perkara,nk bagi ceramah pelbagai tajuk…just go to Australia as you wish and dig more knowledge…..ada had untuk seyiap perkara…

    0

    0
  31. ada gigi says:

    Moga wardina diberi petunjuk dan hidayah..aminnn

    0

    0
  32. Leah says:

    Memang tak ada salah apa yang cuba diketengahkan oleh wardina.. Tapi seperti yang semua sedia maklum, Ustaz Don adalah seorang ustaz yang dikenali..Cara Wardina yang kononnya mewakili orang lain yang juga keliru tu mewar-warkan kekeliruannya secara terbuka ini sepatutnya boleh dielakkan terlebih dahulu..Apa terlalu sukarkah untuk menegur dan meminta penjelasan terlebih dahulu secara tertutup melalui email Uztaz Don sendiri atau TV Alhijrah itu sendiri??? Wardina yang dikasihi, sememangnya niat anda itu tidak mengaibkan tetapi cara anda itu mencalar imej Ustaz Don secara tidak sengaja. Bukankah lebih manis mencari solution dengan cara yang berhemah tanpa ada hati yang terguris sebeb walaupun Ustaz Don sering merendah diri, tapi dia juga manusia biasa..

    0

    0
  33. Insan says:

    Tgok ni ustaz kazim pon dia kata salah https://www.facebook.com/photo.php?v=679989495376137&set=vb.100000952777293&type=3&theater
    ni ustaz kazim jawab balik isu tu

    0

    0
  34. zz says:

    mula2 happy tgk ramai artis n org biasa yg “berhijrah” berubah especially dr segi pemakaian. tp lama2 risau pun ada sbb betulla kalau org kata dorg ni bila ubah pakai jubah/tudung/serban je terus rasa diri tu da penuh ilmu di dada. padahal sebelum tu boleh kata kosong. bukan artis je, ramai kawan2 aku pun sama. bila “hijrah’ terus je ubah cara bercakap tu macam asik nak perbetulkan org, rasa diri macam bagus, pandang hina kat org yg buat benda yg dulu dia pn buat jugak (karaoke, tgk wayang). dr appearance je nampak macam alim, terus nak angkat diri tu ulamak. tujuan menegur tu patutnya utk buat org berubah tp bila cara dorg ni menegur, buat org rasa sakit ati n jadi ilang respek kat “ulamak” tu pulak. mcm “eh nak tegur, tegur la elok2”. yg sebaik2 nya, belajar sikit2 basic dulu. selagi diri tu xlayak lagi nak jadi ulamak, jgn bercakap mcm diri tu bagus sgt. baik pegi betulkan dulu cara baca quran, tajwid, sebutan makhraj dll. -jgn label aku ustajah. aku bg pandangan sbb meluat ngan golongan express yg berlagak. yg x berlagak aku xmeluat.

    0

    0
  35. love says:

    wardina yg poyo…..kalau boleh tudung kamu tu labuhkan lagi sampai bawah **** dada kamu tu!!!!!! I hate u wardina poyo!!!

    0

    0
    • minah jambu merah biru says:

      wadina ni dh kenape ? sengaje nk cari kesalahan orang ke pe ! kalau ye pon ustaz don tu salah biar la orang2 alim ulama yg pandai menegor si ustaz don ni ! yg u sebok2 nk cakap pasal ustaz don ni kenape ! mentang2 lah banyak yg puji2 cakap u tu bagos u jangan nk over la ! dudok diam diam one koner sudahhhh !

      0

      0
  36. azza says:

    Nara pls la remove cite ni..this is not the platform..elakkan fitnah, kekeliruan dan perpecahan umat islam

    0

    0
  37. azza says:

    Nara pls la remove cite ni..this is not the platform…elakkan fitnah, kekeliruan n perpecahan umat islam

    0

    0
    • cekadak says:

      Sori saya tak rasa isu ni membuatkan perpecahan orang Islam. Buka minda dan belajar. Jangan berada di takuk yang lama. Apa yang korang takut dengan ilmu Allah ni. Isu ni bangkit sebab ada kekeliruan tentang Islam itu sendiri. Jadi ko nak diamkan aja taknak amek tau, sebab rasa gosip artis lebih penting. ‘this is not the platform’??
      abes kat mana boleh sebarkan ilmu Allah ni?? kat masjid je ke

      0

      0
      • Anonymous says:

        sbb takut komen2 fitnah mcm kamu ni keluar pada org2 yg x sepatutnya… sbb tu biar blog gosip stay as gosip, bkn benda2 utk org minda tertutup mcm kamu..

        0

        0
        • cekadak says:

          Gosip bukan fitnah ek. Susah la bila seseorang itu cuba menegakkan benang yang basah.

          0

          0
        • Anonymous says:

          kau yg tegakkan benang basah, sah2 ustaz don salah dlm hal ni… ramai org dah tegur, termasuk drmaza… pastu ko nak wahabikan semua org?

          0

          0
        • Anonymous says:

          gosip artis tu lantak pi la korang nak fitnah, dosa sendiri…hal2 agama ni nanti, dapat kat org yg terpesong mcm ko ni, lain jadinya…

          0

          0
        • cekadak says:

          Aik twist cite lgi ek. Dr maza dan ustaz Don same2 x maksum. Tak payah la ko nak ‘sah2 ustaz don salah dlm hal ni’ sgt la ye. ko follow tak the whole stori pasal Drmaza tegur ustaz Don tu. Semua mereka saling tegur menegur. Drmaza pon pernah kena tegur. OK xpe la..The end je la ye. nampak sgt ada orang sentap. Sorry Wassalam

          0

          0
        • Anonymous says:

          kalau mcm tu terima la orang menegur kamu wahai cekadak.. kerana tiada siapa yang maksum di sini..

          0

          0
        • minah jambu merah biru says:

          sebelom ni pon banyak yg tepesong n sesat ! kalau benda salah jangan la di ikot ! kalau kite ikot benda2 yg betol mesti tk tepesong punyeeeee ! ikot ajaran ugama yg betol la !! tk semesti Nye bila kite mendengar ceramah ustaz don yg tk betol kite nk tepesong ! kite ada kepala hotak pikir laaaaa mana betol mana yg tk betol ! goblok orang2 ni semua ! tau Nye nk salah kn orangggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg aje !!

          0

          0
      • Anonymous says:

        yup! nothing wrong with the discussion. cuma jgn sampai jejas akidah sudah ok.
        lg bagus dr gosip pasal artis ape.

        0

        0
  38. melia says:

    salam nara….janganlah menjadikan perkara ni mcm berita hiburan…biarla org2 yg berilmu sahaja yg bincangkan isu ni dlm ruangan yg bersesuian…wlpuan orgnya celebriti tp perkara ini mengundang org yg kurang berilmu mcm sy utk komen benda2 yg kurang elok d baca….byk lg berita artis lain yg anda boleh paparkan d sini…just pandangan ikhlas sahaja…

    0

    0
  39. humble says:

    Setau aku, dizaman nabi mmg nmpk byk mcm mistik tpi itu sebenarnya adalah salah satu mukjizat…bagi mmbuktikan kesahihan kenabian nabi, Allah telah byk menolong nabi yg pada pandangan manusia biasa takkan mampu mempercayainya….cth tongkat nabi musa menjadi ular, nabi ibrahim tak rentung di bakar api, nabi isa diangkat ke langit sewaktu penyalibannya…takkan tak percaya pada mukjizat Allah? Takkan tak percaya pada benda ghaib! Kalo terlalu memikirkan fakta, syurga dan neraka pun org boleh persoalkan! Tpi agama islam telah mengajar kita utk percaya perkara ghaib…wallahualam…

    0

    0
  40. Nazree says:

    Akan datang zaman bila penceramah lebih banyak dari ulamak. Ini lah zaman nya.

    0

    0
  41. Anonymous says:

    kisah yg di keluarkan oleh ustaz don adalah dri kitab lama yg sy dengar…sy rasa better check dlu sblom nak tegur

    0

    0
  42. dazia says:

    nak komen tu boleh… nak tanya pun boleh… nak bagi nasihat pun tak de masalah… walau sapa manusia tu, walau tinggi mana darjat manusia… aib orang kena jaga la, nak tegur pun berpada-pada, jumpa face to face, PM pun bleh… jangan lupa jaga aib orang dalam berkata-kata walaupun beri nasihat, bertanya atau apa2 pun… kelak aib sendiri yang terbuka nanti… Wallahualam…

    0

    0
  43. nurainidris says:

    nak je aku cakap kn…menegur dgn cara terbuka seolah2 anda mengaibkan org yg ingin anda tegur,,,x boleh ke klu nk tegur pergi la personally..xyah nk heboh…cermin diri kita dlu ye kak wardina…kadang2 kita nih baru lagi dalam hal2 agama nih..xsalah menegur…tp guna lah pendekatan yang lebih bijak…cara anda menegur nih seolah – olah menjatuhkan maruah seseorang…..mengaibkan seseorang tuh..sekian

    0

    0
    • boringnya isu ni says:

      dah ramai org tegur melalui email pada dia, tapi sikit pun dia x ambil endah, mungkin sbb dia rasa dia lebih bnyk ilmu, jadi pedulikan semua teguran.. lagipun, positif la, dakwah Rasulullah dulu lagi banyak halangan kan… jadinya dia kena tabah…

      0

      0
  44. USTAZ AZHAR IDRUS says:

    semua duduk diam2..jgn pandai2 tokok tambah..faham dok. ^_=

    0

    0
  45. rainbow says:

    ramai ustaz dah tegur secara terbuka berkenaan isu ni, bukan wardina saja..dan andai kesalahan dibuat pada umum, yg boleh memberi kesan pada masyarakat umum, perlu ditegur secara umum juga agar semua yang terkesan sebelum ini mengambil tahu juga..aib yang perlu dijaga adalah apabila sesuatu kesalahan itu cuma diketahui orang tertentu, perlu ditegur tanpa dihebahkan kepada umum..

    0

    0
    • hi says:

      Betul !

      0

      0
      • minah jambu merah biru says:

        kalau macm tu ustaz don tk payah lah nk ceramah2 lagi tol tk …stay kt rumah ngan anak bini lagiiiiiii bagos ! buka niaga kecik kecilan lagi hepening ! dlm donia yg fana ni orang pandai ada orang yg lebih pandai lagi …ad yg pandai lagi pandai lagi n pandai lagi …skarang sape yg betol betol pandai ?????????

        0

        0
    • Anonymous says:

      Us don mmg merepek dan pengamal bidaah

      0

      0
  46. aku says:

    dulu, bila dia mula berhijrah, aku kagum. sbb dia antara artis yg awal skali berhijrah.
    aku follow & nampaknya dia mmg serius berubah.
    tp makin lama aku follow, makin aku jd annoying dgn post2 dia yg pada aku yg semakin annoying & mmg riak. tau la awak dah berubah, ckp allah merata2..berbuih di bibir tp tak boleh la kata org tu silap itu & ini secara lantang & open. aku bkn refer kes ustaz don ja. tp dgn jiran2 pon mcm tu. mulut tak boleh lancang, kadang2 mulut wardina ni sgt celpar sampai mengguris org lain. berdosa org yang menyakiti perasaan insan lain. ingat la org lain pon ada anak, ada suami/isteri ada keluarga ..yg maruahnya perlu dijaga. bukan macam awak wardina sampaikan suami pon awak tolak ke tepi…awak jer yang betul. wardina kena ingat, mungkin kenikmatan (penghijrahan) yang tuhan kurniakan adalah ujian pada wardina. gebang sgt sana sini awak dah berubah, awak sahaja yang bagus, anak-anak awak yg hebat didik..jgn sampai satu masa, semua tu yg buat hidup awak merana. jgn jd mcm nasib suffiyah yang kini jd pelacur terhormat krn. didikan emak yang melampau. jgn sampai suami memandang ke lain kerana awak terlalu bz jaga tepi kain org. until now, aku perhatikan wardina masih menghadiri majlis2 artis (jgn nak nafikan k) . sedangkan kalau sudah benar2 berubah, mana mungkin menjejakkan kaki ke majlis2 lagha , maksiat , percampuran lelaki & perempuan begitu kan. so wardina, penuhkan ilmu didada, asuh keluarga sendiri..dr situ masayarakat akan melihat (tanpa perlu gebang kat FB, TV, Radio etc). benda yg baik akan menjd teladan bg org sekeliling. Jgn jd seperti ketam yg mengajar anaknya berjalan.

    0

    0
  47. roy says:

    hmmm too bad wardina ni asyik je nak buat kontroversi ..lepas tegur ustaz tak berani pulak dia ..dia pulak blok org..nak tegur kene ada caranya bukan secara terbuka ..cuba wardina kene tegur macam tu mcm mana rasanye ? thinklah..yele kalau dah pandai sgt dlm agama tu elok eloklah sikit…org baca pun x suka tgknye..ustaz don tu ustaz ..kamu tu? retis kan…selalu dok tayang iklan itu ini dlm tv..mcm maner perasaan kalau org ckp mcm tu. tak terasa ke? ingat ingatlah perasaaan org lain ..belajar pschology katanya tapi…what is that? sorry to say ..udah udahlah buat kontroversi kat org pi lah belajar sampai dpt scroll tu, duk diam diam tak payah nak show hebat..

    0

    0
  48. miu miu says:

    Pendapat peribadi saya wardina tak salah. Dia hanya melahirkan kerisauan dia kat kita semua sma ada kita sedar atau pn tak yg kita rasa ustaz2 ni sume perfect, sampaikan ceramah agama dari dalil yg sahih, kita rely on apa dia cakap. tapi skg kita tau yg ustaz don smpaikan salah.

    Kan ada hadis nabi, terang2 cakap sape yg smpaikan bukan dari aku tapi mengaku ianya dari aku, tempatnya di neraka.

    Kesimpulannye, ustaz n ustazah nak smpaikan ceramah agama kena ikut bidang masing2. bukan bole main hentam, main petik je cerita2 dengar dr sumber yang tak sahih, INGAT ! kita akan dipertanggungjawabkan apa yg kita cakap didepan Allah nanti.

    (kurang bekenan ngn cara ustaz don berceramah agama)

    0

    0
  49. hamba Allah says:

    Skang ni cara wahabi nak serang Islam mudah je.Jatuhkn individu ASWJ (Ahli sunnah wa jamaah) yg berpengaruh d tgh masyarakat. Sblom ni u.nuruddin kena serang, pastu uai,pastu majlis selawat… Dan skang ni giliran u.Don plak la..Insyaallah u.Don tu diuji untk dinaikkn makamnye tu… Dan dberi faham ilmu penghayatn roh… Semua pendakwah akn diuji.

    0

    0
  50. ely sue says:

    Ustaz Umar Tilmisani rahimahullah berkata:

    “Apabila melakukan teguran, Imam syahid Al-Banna menuturkan kata-kata teguran yang lemah lembut dengan suara yang halus dan tidak dengan nada yang tinggi. Beliau akan menegur kesalahan dan menyatakan kesalahan tanpa menyakiti atau mengguris hati ikhwah.”

    “Di saat senang, beliau memanggilku dengan namaku sahaja… Wahai Umar.”

    “Namun, apabila ada sesuatu yang menyimpang dan harus diperbetul dan diluruskan, maka beliau akan memanggilku dengan panggilan… Wahai Ustaz Umar.”

    “Apabila terdengar sahaja panggilan itu, maka saya akan segera menyedari bahawa ada hal yang tidak menyenangkan atau ada perkara yang perlu saya perbetulkan. Maka saya akan segera berkata, Apa yang terjadi?”

    Beliau membalas pertanyaan dengan simpulan dan kuntuman senyum yang indah mekar di bibir. Sehingga apabila melihat wajahnya, maka sesiapa yang sedang marah, maka perasaan geramnya pasti akan reda dan hilang. Lalu, beliau akan menyampaikan isi tegurannya dengan bahasa yang lembut yang menyentuh hati dan juga menyenangkan jiwa yang mendengar.”

    0

    0
  51. Anonymous says:

    Disebalik semua ni,apa yang kamu semua keyboard warrior sdg bergaduh,ada pihak yang ketiga sedang ketawa dan bertepuk tangan..tingalkanlah pertelingkahan,serahkan pada yang lebih arif..

    0

    0
  52. Bedah says:

    Nara, knape tak disable je komen2 kat sini.. tgk kan dah banyak komen merapu2.. tak kurang jugak yg dok tunjuk kepala taw..

    0

    0
  53. Safiya says:

    Aku ingatkan Wardina jadi duta AnMum je ..

    Rupanya dia ni jadi Duta berontak keadilan Ulamak jgk .. Hehhehe

    0

    0
  54. It’s amazing to visit this web site and reading the views of all friends
    about this piece of writing, while I am also keen of getting knowledge.

    0

    0
  55. s is my name says:

    stupid abg nara. dia dah minta maaf pon. dh la update lambat.

    0

    0
  56. Anonymous says:

    Napa susu Anmum ni mahal sangat ??

    0

    0
  57. lagubestbest says:

    Jgn risau. Orang macam ustaz don ni selalunya muhasabah diri & takkan melenting bila ditegur. Bagus juga ada org tegur, at least ustaz don boleh betulkan mana-mana cara penyampaian yg tersalah selama ni.

    Tak semua yg ditegur tak betul tu salah, sy dah tgok pun page Nur Puteri Dayana yang guna senapang ‘cari kesalahan’ dalam setiap video ceramah. Misi mencari kesalahan ni mungkin nampak ‘benar’ tapi.. kalo semua kesalahan je yang dilihat dan dihighlight, aura & nasihat yang baik-baik takkan betul-betul sampai pada diri. Nampak macam kita terima yang baik tapi sebenarnya macam lalu telinga kiri keluar telinga kanan. Percayalah.

    Ada satu pengajaran kat sini. Lepas dengar ceramah, kita seharusnya balik rumah dan kaji semula input ceramah yang kita dapat (Dalam proses mengkaji kita sendiri sebenarnya menambah ilmu sendiri juga). Kalau betul.. kita ikut, kalau tak.. kita jangan ikut. Proses mengkaji pula bukan niat nak bangkang atau cari kesalahan, tapi untuk melihat kebenaran semata-mata. Nak beramal mesti ada ilmu kan? Ada proses berfikir sebelum terima sesuatu perkara. Good.

    Moga-moga kita tergolong dalam kalangan insan akhir zaman yang terus mahu berusaha dan bertolong-tolong dalam bersama-sama mencari keredhaan Allah.

    0

    0
  58. minah jambu merah biru says:

    minah jambu tk minat nk baca pasal ni ni semua terima khaseh aje ye thank u !

    0

    0
  59. orang_penting says:

    mengaibkan org itu satu dosa…memiliki sifat riak juga satu dosa…wallahua’lam.

    0

    0
  60. Mohamad says:

    Sila rujuk video ni
    ustaz don dah kasi peneragan
    https://www.facebook.com/photo.php?v=10203524042040686

    0

    0
  61. Mat kelantan says:

    Salam.. Wardina di pihak yg benar. Us don kena akui kelemahan dan kesilapan..

    0

    0
  62. Anonymous says:

    We support wardina!!!

    0

    0
  63. LOL says:

    aku rasa ada baik nyer Wardina tegur secara public sebab kalau tegur secara private hanya Wardina dan Ust Don saje yg tahu. So bila org luar x tahu…mcm mana dgn ceramah ust Don yg lepas2 tu ?? macam mana kalau ada org percaya bulat2 ?? org dengar ceramah tu nak meningkatkan ilmu agama. Kalau Wardina x tegur secara public…aku rasa ramai yg x tahu pasal ni.

    0

    0
  64. Kak pah air tam says:

    Napa blog hiburan ada cerita pasal Agama ni plak !!!!

    Bossannnn la Abg nara.. Bosannnnnnnnnnn

    0

    0
  65. roy says:

    mandai mandai je mengedit video pas tu tuduh ustaz tak betul pulak…dgrlah penjelasan ustaz Don ..takkanlah ustaz nak buat sebarangan ceramah..masalah ye wardina ni asyik je nak menyibuk ..kan dah kene..pergilah berjumpa dgn ustaz Don tu sendiri face to face berani ke.tak usahlah waste you time wardina nak cari kesalahan org lain..ilmu belum cukup just stay still and keep quiet…

    0

    0
  66. art says:

    nah padan muka hgpa semua yang dok pi masuk belah bani al spanar jaya.hgpa pun sama sesat juga… ust kazim dah kata kalau kita tak mendengar atau melihat secara live jgn cuba dok buat cerita … Fitnah besar namanya

    0

    0
  67. syar says:

    wardina sayang Islam. sayang saudara seislam. n dgn tegas dan beraninya menegur org yg lebih ilmuan dlm agama. tp wardina cukur kening. tp slalu plak kluar tv bcakap hal2 agama. especially astro. susah sy nk jawab bila housemate sy (non muslim) tanya “bukan u all x dapat cukur kening ke”. kwn sy yg nk mendalami Islam pun confuse. siapa yg harus dia dengar n ikut. ulama cakap x bole. tp ramai ustazah2 n selebriti yg mcm wardina bercakap hal agama di tv, tp cukur kening. wallahua’lam

    0

    0
    • plis la says:

      ekeleh..ini pun jd bahan..ko taktau ke housemet non muslim ko tu provoke je…mmg adat la non muslim yang xsuka islam dok tanya “kenapa org islam tu cukur keninglah, pakai tudung singkat lah, menyanyi lah etc, tp dlm islam xboleh”. bkn housemet ko tu nak tau psl islam sgt, tp nak kondem agama kita guna psikologi. aku slalu kena dgn bos non muslim, sbb kuat kristian pastu rascist plak. aku jwb “Islam is perfect, but Muslims are not. so its individual responsibility to improve right?”. lg satu, wardina mmg pernah bentuk kening masa artis dulu, sekrg dia xcukur dah. xbaik tuduh2 org seagama dgn ko juz sbb ko butthurt dgn non muslim yang xtau lg niatnya mcm mana.

      0

      0
  68. chubby says:

    0

    0
  69. […] ini, kita telah mendengar pendapat Wardina Saffiyah Fadhlullah Wilmot yang menyeru para ulama Malaysia mengkaji ceramah yang d… menggunakan akaun media […]

    0

    0
  70. ThinkB4YouSpeak says:

    Wardina is not perfect herself. Look at her in the above photo. Pakai tudung tak pakai anak tudung (I can sooooo see her ears jolting out of the tudung). Plus, where are your armsocks dear sister? Itu tak menutup aurat secara sempurna tu when you are showing off your gelang tangan and that the skin around your wrists is out in the open. Remember sister, actions speak louder than words. Perbetulkan akhlak kita dahulu sebelum buka mulut.

    0

    0
  71. Yeke? says:

    Diana = Wardina?

    0

    0
  72. wardini says:

    salam…Saya bukanlah orang alim. Namum saya menyeru kepada WARDINA supaya menyemak kembali apa yang diperkatakan oleh beliau. Minta berdiskusi bersama dgn orang yang betul2 bijak dalam hal agama. Saya risau sebab WARDINA seolah2 tahu semuanya (Jgn ingat hanya penghijrahan anda – anda tahu semuanya, u need more to learn lady!) . Saya risau ketaksuban WARDINA pada cerita daripada opensource (internet) ini akan menjerat WARDINA sendiri (Jgn ingat hanya penghijrahan anda – anda tahu semuanya, u need more to learn lady!) . Agama Islam sudah cukup dengan Quran dan Sunnah… It is an amazing mukjizat on its own. We don’t need anything more to strengthen our faith. Our faith is strong with the Quran (One question to WARDINA – if you REALLY read Al-Quran, you wont dare to openly critise people especially Ustaz, because there are millions ways how ypu can tell him/them)….(Jgn ingat hanya penghijrahan anda – anda tahu semuanya, u need more to learn lady!)

    Saya pohon pada WARDINA supaya menyemak balik content WAHABI… Sudah beberapa kali saya terdengar perkara dan peyampaian yang tidak sahih darinya (ADAKAH WARDINA DGR SENDIRI? or you came across it somewhere?…sigh!!!)Saya sayangkan WARDINA dan mereka yang cintakan agama. Namun ISLAM agama yang cukup cantik, and plssssssss….tolonglah, jgn ingat hanya penghijrahan anda – anda tahu semuanya, u need more to learn lady!)

    0

    0
  73. Pengkomen says:

    Erm, pelik sungguh… ustaz don yg mcm tu pun blh bg benda2 yg xbetul… astaghfirullahalazim… akhir zaman… selamatkan kami ya Allah…

    Org yg menggunakan nama nabi utk hadis yg palsu, maka neraka tempatnye..

    0

    0
  74. saya says:

    Ustaz don perlu jawab dengan berikan dalil dan sunnah..sebagai seorang ustaz dia perlu ade ilmu sebelum keluarkan dalil bukan hanya menyebut dari ustaz ni, ustaz tu. Tak akan hanya bergantung pada ustaz2 yang lain tanpa mengkaji sesuatu perkara tersebut sebelum sebarkan pada orang? Ustaz pun mnausia kita faham tidak maksum. Mungkin ustaz don boleh membuat penjelasan kitab mana dan sebagainya. Wardina pun tidak mengkritik dia hanya mahukan penjelasan. Open your mind, terbuka sikit pemikiran tu dalam meraikan perbezaan pendapat.

    0

    0
  75. wtf says:

    Knp krng x spll wrds th prpr wy? Dh mls sngt k smp tk nk j prktn nd bbrvt vrythng? Bgs th fck tt m t th lznss f sm mlysns

    0

    0
  76. HambaAllah says:

    Aku xberpihak pada sape2…cume kite2 yg melihat ni yg ade akal, selidik dulu, jgn judge org berdasarkan kesilapan lepas..jgn terus melenting. Kite tgk sape yg buat video tu…pemilik name nur puteri dayana (kalau x salah) aku tgk profile fb dia siap ade like bible digital dgn jesus post..n byk video2 hentam ulamak dia dah buat..ade yg ckp dia wahabi la ape la. Maybe wardina melenting sbb dia sensitif bab agama Islam n kite selalu tgk n dgr ceramah ustaz don n dia maybe aggp video tu betul. Tp kesilapan wardina ialah terus bawak benda ni kat internet tanpa usul periksa. Kalau wardina salah da free dah jd penyebar fitnah. Tp tu antara dia dgn Allah. Ustaz don pun da bg feedback yg aku rase dah menjawab kpd video yg dibuat. So berhati2lah kite umat Islam. Ade unsur2 diluar sana yg x putus2 nak lagakan para ulamak n nak bg Islam ni kucar kacir…so bile jd cmni kite menghentam sesama Islam, org kafir laknatullah bertepuk tgn melihat agenda dorg berjaya. Wassalam

    0

    0
  77. Ahmad says:

    Dalam kalut ada peraturan
    Peraturan cipta kekalutan
    Di mana pula kau berdiri
    Di sini.

    0

    0
  78. HambaMu says:

    Tunggu nnt akan datang harinya, tak lama lagi…..

    0

    0
  79. […] kontroversi yang menggunung tinggi timbul apabila Wardina berkongsi sebuah video koleksi ceramah Ust… itu. Ribuan komen diterima di laman Facebook Wardina. Ada yang menyokong, ada yang membangkang, dan […]

    0

    0
  80. No name says:

    Askm. Stlh meneliti video yg tdiri drp 7 kisah yg cb dsmpikn, sy dpti tujuan video yg diedit2 tnp kesluruhn rakamn ceramah ni adlh sllye btujuan utk mjatuhkn org/propaganda/provokasi/difitnah shj. Scr kseluruhan video yg sy lihat tiada mslh/btl isinye yg cb dsmpikn. cuma kisah 1 & 7 shj yg mungkin perlu diperjelaskn lg. nasihat sy pd yg org wt video ni ialah bertaubat, rajinla bc buku2 agama, buku kisah nabi2, rajinla ke surau/masjid & rajinla ke majlis ilmu/ kls agama. Mungkin cr pyampaian ustaz don perlu dperbetulkn spt blh bjenaka tp lbh elok isi itu di straight forward kan spy org fhm. Seelokye ustaz don berguru dgn ustaz azhar idrus. Mungkin Ustaz Don akn dkenakn tindakan, seeloknya biar alim ulama masuk cmpr/meneliti spt yg ddakwa.

    0

    0
  81. Zender says:

    Kan Bro Nara dah kata ” bergosiplah dengan berhemah ” yg korang caci maki ni apesal!

    *tak patut suruh BN padam entri ni.

    0

    0
  82. wadinah sopiah says:

    minah yg edit video ust don ni mroyan,,,minah ni jugak ingin meraih populariti murahan seperti kebanyakan populariti murahan yang lain

    0

    0
  83. wadinah sopiah says:

    minah yg edit video ust don ni mroyan,,,minah ni jugak ingin meraih populariti murahan seperti kebanyakan populariti murahan yang lain..ni komen aku sndri x tiru komen sapa pon..nara ni mengong arr

    0

    0
  84. din says:

    pemahaman wahahbiyyah amat2 merosakkan umat Islam, kita ahlu sunnah wal jamaah takkan tunduk kepada pencacai wahabi yang suka memecahbelah kan fikrah umat Islam.. Puan Wardina Safiyya kembalilah kepada aliran ahlu sunnah yang sebenar, ingatlah bagaimana pengasas fahaman ini memusnahkan kubur2 para sahabat – al Baqi’ di madinah. ingatlah bagaimana golongan ini bekerjasama dengan kafir laknatullah membunuh ulama sunni di mekah dan madinah hanya kerana ulama2 ini tidak mengiktiraf wahabiyyah… Alangkah bodohnya bertelingkah atas masalah yang dahan.. sedang masalah pokok langsung xde bunyik

    0

    0
  85. Zil says:

    Asalamualaikum. Jika ikhlas nak beri teguran ikut lah adab. Bak kata Imam Syafie Barangsiapa yg menegur mu secara sembunyi dia benar-benar menasihatimu, sebaliknya sesiapa yg menegur mu di khalayak ramai dia sebenarnya sedang menghinamu. Sedangkan Allah menutup aib kita, jgn pula kita mengaibkan org lain

    0

    0
  86. Syat says:

    Jika kita kurang ilmu dan kita kemuadiannya lantang, akan terserlah sedikit sebanyak ketidakpandaian kita.

    0

    0
  87. Razizi says:

    Saya perhatikan ramai yang kata Wardina tidak beradab dan menghina….dia cuma minta dipastikan kebenaran kisah yg dibawakan….pertanyaannya secara umum ini tidak sepatutnya dianggap sbg ingin menjatuhkan maruah Ustaz Don…

    0

    0
    • Anonymous says:

      Memang wardina ni manusia yg tak beradab dan bertunang menghina…. kalu nk tanye kene ade tanda soal…. bukan nyer post kartun msuk hell kt wall dia…. sedang org post gmbr dia mase xpakai tudung pong trus meroyan…ape perasaan wardina lepas nii org buat kartun dia rupe setazah jadian penganti abbyabadi

      0

      0
  88. Anonymous says:

    0

    0
  89. plajar says:

    sblum menulis apa2 saya nk minta maaf kalu ada yg terasa.
    isu ni mmg sgt hebat diperkatakan. saya dah dgr dan perhati betul2 video ustaz don.
    kisah no 2 tu telaga yg syurga neraka, saya x thu kenapa ia jdi isu. sdgkan saya bnyk kali dgr kisah tu dkt mjlis ilmu di masjid atau tmpat2 saya berusrah. saya rasa pelik adakah orang yg buat video tu mmg x penah dgr kisah tu?? sepanjang 19 minit video tu, saya x nampak apa yg salah n merapu, cerita2 tu mmg saya penah dgr selain drp ustaz don. mungkin orang yg buat video tu kena lebih mencari ilmu. ustaz saya ckp’ manusia skang terlalu ghairah nak berdakwah tapi ilmu x setinggi mana. baca satu dua kitab agama, terus nak kata ustaz ni salah, ustaz ni sesat’ kenapa nak percaya dengan video yang diedit sekerat2?? sbb saya x puas hati dan saya ingin tahu kisah tu sampai habis baru kita rasa lega. adakah iman kita juga sekerat2 sbb boleh mengata ustaz hanya kerana video sekerat2.. saya minta maaf sgt2. assalamualaikum

    0

    0
  90. ahmad says:

    begini artis yg tiada ilmu hanya dan baru berhijrah kononnya, ilmu pulak dpt dalam internet tanpa Guru kalau belajar pun setakat dkt kelas2 agama sekali sekala. Org seperti ustaz tuu bukan setahun belajar, dia dari kecik lagi dah masuk sekolah agama, menengah lepastu belajar pulak dkt Universiti islam. Jadi kalau tiada ilmu jgn aibkan org seperti ini

    0

    0