Written by AbangNara | July 14th, 2014

Tulisan Neelofa pada setiap hari Ahad di Harian Metro memang sangat menarik untuk dibaca. Berbakat juga sebenarnya Neelofa ini dalam bidang penulisan. Apa yang menarik ialah perkongsian mengenai perkara peribadi yang terjadi kepada dirinya menyebabkan si pembaca merasa rapat dan dekat dengan Neelofa. Seolah-olah Neelofa itu adalah kawan baik/adik/kakak/awek kita. Itu bermakna teknik penulisan Neelofa adalah sangat ‘power’.

neelofa tudung

Masih bercerita mengenai penghijrahannya pada minggu ini, Abang Nara tertarik untuk berkongsi kata-kata yang mampu menjadi perangsang buat muslimah di luar sana yang ingin berhijab tetapi terlalu memikirkan pendapat orang sekeliling. Tulis Neelofa:-

Lofa terbaca satu kata-kata yang buat Lofa sangat tersentuh. “You can’t please everybody, so put God first and let the rest fall in place”. Bila Lofa hayati kata-kata ini, hati terus sayu.

Lofa terfikir selama ini sibuk nak jaga hati orang itu, apa orang ini akan cakap dan sebagainya, tapi Lofa tak terfikir pula kepentingan ‘apa Tuhan akan kata’.

Mulai saat itu, Lofa tahu ini yang terbaik untuk Lofa dan tekad untuk berhijab. Kita tak boleh menutup mulut orang, tapi Lofa nak beri semua orang beri peluang dan sokongan supaya Lofa terus istiqamah dalam apa yang Lofa lakukan.

neelofa

Menarik bukan? Abang Nara pasti kata-kata ini sedikit sebanyak akan meresap ke dalam hati Muslimah di luar sana yang membacanya. Mungkin akan ada yang terbuka hati untuk menutup aurat selepas membaca kata-kata ikhlas dari Neelofa itu. Menariknya Neelofa juga telah terbang ke Bangkok untuk mencari material membuat baju sendiri. Tak sabar Abang Nara nak tengok hasilnya kelak. Pasti bombastik.

P.S: Bukti teknologi tak boleh gantikan kasih sayang

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

87 responses to Tulisan Neelofa Ini Pasti Buatkan Anda Mahu Memakai Tudung Saat Ini Juga

  1. Yawnzzz says:

    Yes, we get it…dia dah berhijrah. Next story please?

    0

    0
    • Raja Bomoh says:

      akan lebih terkesima binti terkejut jika ning baizura pilih utk berhijab…ataupun zila bakarin. tak gitu?

      0

      0
      • Olga says:

        solat itu…tiang agama. dan jangan lupa bayar fitrah ye ahkak2 semua. jangan pulak sibuk ke kedai jackel dan gulatis shopping je memanjang.

        alllahualam…

        0

        0
        • Hauk of the Year says:

          x boleh lupa bilamana Neeloga pakai baju ultraman kaler pink turun dari bumbung untuk mengacara. pondan mana lah punya kerja suruh neelofa buat dan pakai camtue sekali ya… :D

          0

          0
        • Terkeluar Subject Katanyer says:

          Pernah nampak Kak Engku mengamok beberapa Ramadan sudah kat restaurant. Eeee…malu la artis jerit2 gitew. Takde class jah. Choiiii…

          0

          0
        • La Qoyah says:

          APA KATA BLOG NI TUKAR NAMA- BEAUTFUL HIJABSTER LA LA LA (bergossiplah cara berhekmah.. bagi mereka yg nak segera mendapatkan hidayah)

          LOL

          0

          0
        • Next???????? says:

          dah berhijab ke Neelofa????.
          ..omg! omg! mak aiiii x tahu menahu pun.

          …yeah right.

          0

          0
        • Rimassssssssssss !!!!!!!!! says:

          ya rabiiiiiii, otak x berkembang nya baca gossip ni. betul dh rasa muak. nara tolong saya merayu, jgn siksa otak kami. otak kami pun nk berhubung juga.

          0

          0
        • sentap says:

          sejak bulan pose ni, olga makin bagos la.. kagum sekejap.. betol ke olga ni??

          0

          0
        • Olga says:

          Jadi baik salah, mulut lazer salah. Apalah nasib hamba mu ini wahai ya Muhammad. Apa, korang ingat I takde keinginan nak berhijab ke? I pun teringan juga nak pakai tudung Pareedah dan pas pergi salam2 dgn my fans kat Kamdar. Kemudian I book flight terus..bukan ke Ousteralia tapi ke Mekah ye. Make sure uolsss bookmark me wahai ahkak2 semue! Amin.

          0

          0
        • Maksud Neelofa, pergi mampus sama korang. korang bukan Tuhan. takat buang masa layan page gosip murahan bajet ustaz. nak pegi Jackel lantak deme lah, tak pakai duit kau pun.

          0

          0
        • Lembu Gemok says:

          mmg nampak satu perubahan yang maybe simple utk sesetengah pihak…aku suka jer entry ni..at least neelofa bg tau, share dgn kita apa yang berlaku..dr seorang wanita yang sgt2 seksi, kepada seorang wanita yang dah berhijab, satu penghijrahan yang cemerlang..apa2 saje yang dia share, boleh jadi teladan utk yang masih “lemau” nak paham kat luar tu…takkan nak dgr gossip hiburan duniawi jer selalu…kadang2 kena gak baca benda2 yang baik cam ni…come on laa~

          0

          0
      • Deroyan says:

        jom kita pressure Nora Danish dalam IG dia supaya berhijab…

        0

        0
        • Baby AA says:

          akan lebih menarik jika Datin Rosmah pilih untuk berpurdah…sekian.

          0

          0
        • Anonymous says:

          pakai hijab pun nak kecoh? apa, islam baru berkembang di msia ni tahun sudah ke? eeeee…..enough la. gossip lain la pulak…..otak naik tepu.

          0

          0
        • InshaAllah hidayah milik semua :)

          0

          0
        • islam hanya pada tudung says:

          komen yang teruk. apalah punya mentaliti. Ini jenis keyboard warrior yang tahu cari salah orang, tunjuk bagus & perasan baik. Kenapa nak bagi pressure orang lain? Diri sendiri tu dah sempurna ke?

          Berdoalah supaya hati mereka terbuka dan lembut untuk berubah demi kebaikan, bukan kerana mahu menunjuk2 atau menyenangkan manusia. Yang lebih penting doa untuk diri kamu dahulu supaya jadi lebih tenang dan tahu maksud sebenar muslim yang baik.

          0

          0
      • Felicia Yeop says:

        so whats the problem here?

        0

        0
      • Anonymous says:

        Agree. Especially Nabila huda. Kekadang xpaham most artis ni time skolah dulu Elok jer pakai tudung. Bile jdk artis xpakai tudung. Lately bile pakai tudung mcm la baru sehari kenal tudung.. Heeemmmmm

        0

        0
      • Alhamdulillah macek jiran sebelah saya pun sudah bertudung.

        0

        0
    • Ola Ole says:

      Please la Lofa, kemain last time masa baru2 you cakap tak perlu lah org tahu kenape you nak berhijab (dalam hati, wah this Lofa not bad. I begin to like you u know) Tup tup dekat radio you sharing2 the story. Yes, memang the DJ yang bukak mulut dulu tanye you. TAPI kalau betul you pegang kata2 you, you akan minta maaf and tell them to respect ur decision. Now I feel meluatzzz you’ollz..

      Ye la Lofa.. kau aje sorang yg berhijab.. Ngantukzzz pulak I.

      0

      0
      • kak melah meluat says:

        entahnye…dah dilahirkan islam kena la berhijab..
        mentang2 FY tengah top masa tu, dia pun laju je pakai tudung..
        takut orang lupakan dia lettew..
        *sorry terkasar, ape2 pun alhamdulillah dah berhijab*

        0

        0
      • mamalisa says:

        Org berhijb pon salah x berhijab lg salah, ingtlah saudara saudari yg tentu kita akhirat kelak mcm mana pengakhiran hidup kita, org berubah ke arah kebaikan ko kata mcm2.. Lain lah berubah ke arah keburukan layak la ko nk mengate pon..ola ole pfttt

        0

        0
        • Euewww says:

          laaaa…yg ko terasa pe ha plakl? prooot.

          0

          0
        • kimmidoll says:

          exactly… we share the same frequency.. well said, couldn’t agree more..
          the least ppl cld do is to angkat tangan tuhh dan mengucap syukur kehadrat ilahi kerana ramadhan nie mendekatkan not just Neelofa but ramai lagi dgn agama. Peace.

          0

          0
      • shary says:

        mesti u ni peminat pajula tu kan

        0

        0
    • Rooney says:

      alah..pakai tudung je tu pun..itu pun korang menggelabah ke? bukan nk pegi berjuang di palestine pun. sakai…

      0

      0
    • Semua gadis menutup aurat dengan sempurna pasti meletop.

      0

      0
  2. Mak Bedah says:

    Neelofa…Felixia Yeap…Neelofa…Felixia Yeap…..diulang-ulang dan dikitar semula mcm botol kicap. 2 org artis je ke kat Msia ni ? :D

    0

    0
    • neeloga says:

      ……dulu Rita Rudaini 3-4 kali seminggu. Sekarang Neelofa plak. Seriusly bosan.
      Roti Kaya lagi best. Gossip pun banyak…ala2 kepelbagaian bio gitu.
      Jom…tukar angin.

      0

      0
  3. cik piNgu says:

    jangan berhinab semata2.. tp aurat kena tutup.

    beza tau pakai tudung dan tutup aurat…

    artis2 ni even berhijab, tp kening cukur tu wajib, tu dah haram jugak.

    ak tau lps ni akan ramai yg lahar kan sb ape ak ckp mcm ustazah la ape la.. ape pun semua org berhak bg komen n ni komen ak.

    0

    0
  4. nuri says:

    alhamdulillah neelofa dah kearah yg lebih baik.. pasni harap dapat tutup mulut org2 yg asik mengata dia.. masa terdengar kisah dia kat radio ikim. nampak keikhlasan dia berhijrah sampai menangis dia bercerita. harap kite dapat doakan semoga beliau terus istiqamah…

    0

    0
  5. Anonymous says:

    nak bertudung tapi takut orang mengata?pehal?knp lak orang nak ngata kalo bertudung..sakai minda pprt

    0

    0
  6. jijan lombok says:

    nak bertudung tapi takut orang mengata?pehal?knp lak orang nak ngata kalo bertudung..sakai minda pprt

    0

    0
  7. deen says:

    Pakai tudung sahaja blum hijrah yg sebenar,yg dinamakan hijrah bila drpd tidak menutup aurat kpd tutup aurat dgn sempurna,lengan tu pn aurat cik kak2 semua…aurat pmpuan semua tubuh bdn kcuali muka dan tapak tgn…hrp ambil iktibar,syukur dh btudung,hrp2 lbih mnutup aueat lg dgn lbih smpurna

    0

    0
  8. anon says:

    Mengada2 jugak minah ni, gedik tak habis2 … Kalau dah berhijrah tu bagus lah, so gih lah duk dlm gua. Ni dgn nota dia lah, tulisan itu ini, semuanya nak publisiti murahan. Yeah right, put god first….lepas dah puas menayang lutut dgn betis baru nak bagi tau org suroh ‘put god first’. Org dah tutup kepala lbh awal dari engkau la mek…

    0

    0
  9. babylon says:

    Selama ni sibok nak jaga hati org???? Alasan minah gila glamer ni. Wey kalau engkau pakai tudung lagilah org suka. Selama ni saje engkau je yg mengada2 tak nak tutup aurat. Jgn libatkan org lain.

    0

    0
  10. gigi emas says:

    Jadi you pakai tudung…so apa yg nak diperbesarkan? What so great about pakai tudung sedangkan banyak perkara yang lebih penting melanda dunia islam…….bodoh punya artis

    0

    0
    • din says:

      “What so great about pakai tudung….”
      Hmmmm I think you need to seriously revise this statement back…
      Org tu seksi ko kutuk x ingat dunia,
      Org tu bertudung ko kutuk dia bodoh…
      Penyakit hasad ko ni amat luar biasa….

      0

      0
  11. pah bedah says:

    org melayu ni kisah org bertudung mmg x suka…ada je komen neraka keluar… auluh hati masing2 la dik non oiii… busok no hati org melayu mesia ni

    0

    0
  12. Daisy says:

    love u lofa..

    0

    0
  13. setuju says:

    hoi nara…berapa puluh tajuk daaa pasal mek ni? takde artis lain ke bro?

    0

    0
  14. key says:

    Alahaiii..apa ke bende la..fara fauzana lek je, takde pun nak kecoh2..

    0

    0
  15. asal tutup aurat jer kira muslimah says:

    Probably Nilofuck or Neelofa wants to check this out, the book by someone:

    “Do I have to give up me in order to be loved by God”

    Satu lagi buku:

    “Do I have to give up me in order to be loved by my children”

    And satu lagi buku:

    “Do I have to give up me in order to be loved by my husband”

    0

    0
  16. jamal says:

    Org melayu suka mengumpat & memfitnah. a.k.a hasad dengki. Neelofa nak berubah, ra’ikan & ucapkan tahniah. Yaaaammmpuiiii…!!!

    Congrats Neelofa.

    0

    0
    • Nonoks says:

      mat salleh pun sama juga suka mengkritik…cuma awak tak pernah travel je…

      :D

      0

      0
    • Kesian hidup kau Jamal. Mat saleh tu pn lagi teruk ke-lahar-an molot nya. Ckp pn x pk perasaan org. Sme la jgk dgn kaun ca ya nun alip. Ak dok berjiran gn kaum ni tau la cmne molot longkang depa2 ni. Buruk2 kaum melayu pn ttp ad sedikit budi & bahasa nya hokkey.

      0

      0
  17. mizz muzzy says:

    Nara, sebelum kami sume boikot blog ko mcm kitorg boikot brg2 yahudi israel tu baik ko hentikan citer minah ni tak abis2. Kalo ye pun konon nak bg inspirasi kat muslimah lain ikut berhijab bukan sbb citer2 minah ni. Org berhijab kerna Allah bukan sbb nak ikut minah ni.
    Lg satu Lopak ko kalu betul2 ikhlas la kan ko xyah la nak berselfie bagai dgn makeup tebal menayangkan kecantikan ko tu kat org ramai mengharap org puji ko melambung lambung. Cuba tgk ummi nazeera. Ada dia make up tebal lipstick merah bagai? Takde kan? Itu baru nmpak ikhlas. Dia pun xyah ckp dia ikhlas dr hati konon bagai. Dia tak ckp pun Org luar boleh nmpak sendiri dia betul2 ikhlas.
    Dan lopak… satu msia mmg tau bapak ko ni kaya raya. Tak payah la show off amik gmbar ko dok belakang ada drebar bagai. Kalau travel pun mesti nak show off dok 1st class bagai. Korang pernah nmpak tak mizz nina (yg bapak dia owner ambank) berlagak tunjuk dok 1st class? Dato siti pernah nmpak tak menunjuk2.
    Sudah la lopak. Aku tgk imej ko je berubah. Dalaman ko tu bersihkan dulu la. Make up tebal mana ko pakai pun ko tetap tak nmpak cantik bg aku. Sila compare dgn irma hasmie. Kecantikan dalaman dia terserlah di luaran.
    NEXT pls!

    0

    0
  18. Anonymous says:

    bila aku tgk gambar lofa bertudung , rasa dah mcm lama je tgk lofa brtudung .. sampai aku lupa wajah lofa sblm pakai tudung ..

    0

    0
  19. aku jual tudung so kena pakai tudu says:

    Ko ikhlas sgt bertudung konon hati tu sgt suci skrg pi la mintak maaf kat fazura tu. Ko mulakan. Ada beran??? Takde suci mana lah minah ni kalu masih ada busuk hati kat fazura tu.

    0

    0
    • fazura says:

      Eh bukan Fazura ke yang asyik dengki dengan lofa, cuba tengok statement dalam ig/paper. Tengok lofa enjoy je dengan life dia. Tak kacau orang pun

      0

      0
      • lisa says:

        kalau tak silap,dulu pun pajula tak ngam ngan fasha..then tiba2 kat fb,siap letak gambar fasha dan konon lama tak jumpa,kawan lama katanya…tapi kalau tak silap dia pun dingin ngan fasha..tu yg heran..bukan fasha dulu pena dikaitkan dgn cintanya dulu ke? pastu,dia gaduh ngan lopa pulak..pasal apa..? tmj ke? pls la pajula,then kat instagram,si hanez suraya tu diblock instagram dia,gara2 dia tiru gaya pajula ke? then ,tell me guys,siapa kuat gadoh ni…mesti dia suka makan gado gado ni…dulu saya minat dia,gol n gincu,skang tak lagi..

        0

        0
    • lisa says:

      mesti u ni pajula tu kan…emo bagai..napa kena minta maaf kat pajula tu,…ape kes nyer? hurmmm…saya duk teliti si pajula ni,bukan setakat si lopa tu dia gaduh…dengan budak cina si geraldine wong tu dulu dia gaduh juga, cuba google,sampai dia naik turun mahkamah ,nasib baik menang,siap hayun kasut tinggi dia….cuba chek,dia gaduh kat mana…club ke? .kalau artis suka sosial,tutuplah macam mana pun,tetap ada yang tahu..kehidupan sosial pajula memang top youuu..

      0

      0
  20. Alhamdullilah, comel pon kalu tutup aurat hehe.

    0

    0
  21. wak lu says:

    Aku terasa nak pakai kopiah

    0

    0
  22. tepi sikit says:

    ada yang sebut kat atas tdi….”Apalah nasib hamba mu ini wahai ya Muhammad” bukan Ya Muhammad.. tapi hambaMu Ya Allah… Muhammad tu Rasul, Nabi dan seorang Manusia. Baginda Rasulullah s.a.w bukan tuhan..tapi pesuruh Allah s.w.t.

    0

    0
  23. bertudung tu kn dh memang menjadi kewajipan setiap kaum hawa yg beragama islam…..so yg buat kecoh sekarang ni adalah wartawan bukan nealofa….cian lofa….sebap ape dia artis…bini aku pakai tudung takde pun org kecoh…..

    0

    0
  24. pujangga says:

    bertudung tu kn dh memang menjadi kewajipan setiap kaum hawa yg beragama islam…..so yg buat kecoh sekarang ni adalah wartawan bukan nealofa….cian lofa….sebap ape dia artis…bini aku pakai tudung takde pun org kecoh…..

    0

    0
  25. nieyd says:

    Hari2 cite die ni…bosan btol…artis len tu dh pakai tudung nape xde kuar pon dlm page ni? nmpk sgt ada sesuatu….**

    0

    0
  26. Nih la lopak... says:

    Mak aihhhhhhh tajuk yg bang nara guna tu kebabommmm sungguh!! Terbukti abg nara adalah kaki kipas sejati…..

    0

    0
  27. perak says:

    biasa je rasa ayat tu….lebih2 plak abg nara ni

    0

    0
  28. Anonymous says:

    Apa yang nak dibanggakan sgt org asal mmg Islam nak bertudung?

    0

    0
  29. binjai says:

    klu btl dh berhijab bgs laa..tp nape aku tgk nona mggu lps lofa x pkai tudung??aku jd konpius jap…tp nona tu siaran langsung kan??ade sape2 boleh explain kan…ke pkai tudung sbb die jd model jenama tudung bokitta??hahaha…

    0

    0
    • Aku jawab says:

      Wahai Binjai….siaran Nona tu rakaman….bukan siaran langsung…harap maklum…. bawa la zikir banyak2 yer….xbaik cakap yg bukan2…fitnah jadinya….

      0

      0
      • binjai says:

        aku jawab…ko x fhm ke pe aku tulis…aku bertanya bkn aku buat citer atau fitnah,..ko tu klu xfhm jgn asik nk bash org je…btw..thanks di atas penerangan ko tu…dr ko asik nk bash org je ade lbh baik ko g bc quran bln2 puasa ni kan…abis 30 juzuk tu lg bgs…sekian..

        0

        0
  30. bosan cite sama says:

    Dia dh brtdung..x yah lh nk lbih2 cite.suma org
    brtudung..tp hati tu brsih x atau tkat nk brfesyen?

    0

    0
  31. yanti says:

    Baguslah dah bertudung tp jgnlah asyik nak berselfie je..kdg2 org tfikir gak mmg betul2 ikhlas atau sekadar nak mnunjuk2..sorry yer..

    0

    0
  32. Bellalicious says:

    Saya cuma nak cakap tahniah je pada neelopa… i tak minat pon dia tp at least dia dah cari perlindungan dari rambut diikat ke atas dan badan di bakar di bawah nanti.. gituw~

    0

    0
  33. Azahar Kamel says:

    As salam..hope Lofa terus beristiqamah..well done!

    ** Abg Nara,sape yg duk dlm keta sbelah Lofa tu?? Ssyhh!!!
    ;)

    0

    0
  34. Anonymous says:

    memang dia nampak lebih cantik dan ayu setelah bertudung. suka tengok. tapi nara pun tak payah la nak bodek & mengagungkan sangat. ramai lagi artist lain yang berhijab dengan pengalaman tersendiri. apa yang neelofa tulis atas tu rasanya biasa saja.

    0

    0
  35. mak jemah says:

    dah berhijrah tu, tak nak berbaik dengan Fazura ke?
    Kata dah berhijrah. Hijrah lah rohani sekali, bersihkan hati, bukan luaran jek kak oi..

    0

    0
  36. ibu says:

    Bertudung bkn bererti menutup seluruh aurat.. harap lps ni artis2 yg pakai tudung tu jaga juga fesyen baju biar betul2 menutup aurat…

    0

    0
  37. senah says:

    Alhamdulillah semakin ramai artis berhijab. Kalau tutup dada lagi manis macam heliza, yatt hamzah etc.

    0

    0
  38. bedah bedot says:

    Menutup aurat memang kewajipan setiap wanita islam, perkara ini tak payahlah kecoh-kecoh. Masing-masing ada akal dan fikiran yang dikurniakan Tuhan, gunakan untuk berfikir mana yang membawa kebaikan untuk diri kita.

    0

    0
  39. […] Tulisan Neelofa Ini Pasti Buatkan Anda Mahu Memakai Tudung Saat Ini Juga (81) […]

    0

    0
  40. […] Tulisan Neelofa Ini Pasti Buatkan Anda Mahu Memakai Tudung Saat Ini Juga (81) […]

    0

    0
  41. […] Tulisan Neelofa Ini Pasti Buatkan Anda Mahu Memakai Tudung Saat Ini Juga (83) […]

    0

    0
  42. […] sumber (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    0

    0