Written by AbangNara | September 21st, 2015

Semalam minggu ke 7 Akademi Fantasia 2015 telah pun selamat berlangsung. Pelajar yang tersingkir ialah Iqwan. Namun apa yang menjadi topik perbualan hangat para pengikut AF2015 ialah cara penyampaian Zizan Razak ketika mengumumkan penyingkiran yang telah menimbulkan kekeliruan. Pada mulanya Zizan mengumumkan seolah-olah tiada penyingkiran dan sekaligus Iqwan bersorak gembira, namun malangnya Iqwan terpaksa membawa begnya keluar selepas itu.

zizan razak af

Susulan itu, para peminat AF2015 telah memberikan kritikan yang amat pedas dan meluahkan rasa tidak puas hati dengan pengacaraan Zizan. Malah ada yang mahu Zizan diberhentikan serta merta. Secara jujur Abang Nara tak pernah lagi tengok konsert AF2015 jadi tak tahu apa yang terjadi semalam. Namun daripada kemarahan yang diluahkan menerusi laman sosial, memang boleh diagak kesedihan dan kekecewaan para peminat AF2015.

zizan razak af

Namun ada juga yang menyokong Zizan dan menyalahkan Iqwan yang tidak mendengar pengumuman sehingga habis. Entahlah. Sukar nak bagi komen kerana diri sendiri tidak menonton AF2015. Antara kata-kata yang diluahkan ialah:-zizan razak afzizan razak afzizan razak af
zizan razak af

Adakah anda menonton AF2015 semalam? Kongsikan di ruangan komen pendapat anda di ruangan komen. Nak tahu juga apa yang terjadi sebenarnya.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

84 responses to Timbulkan Kekeliruan Ketika Penyingkiran, Zizan Razak Dikritik Teruk Peminat AF2015

  1. aku says:

    huhu..aku pun sbnrnyer keliru gak..tp nk wat cmne…iqwan dh beria happy x keluar tu…tp pd aku la..dia mmg ptt keluar la..xbest langsung… yg layak masuk final..syamel..bila..n sufi…3 org ni je..lain2 tu utk cukupkan quota bole la..kih3

    0

    0
    • Kiah says:

      Gimik keterlaluan yg over hingga nampak mcm bodoh sangat. AF ni sesuai dikapankan saja. Seluruh yg berada dalam depan nampak spt losers! Kesian…

      0

      0
      • Olga says:

        Semuanya bangang. Drp Pengetua, tenaga pelajar dan juri2 semuanya pembohong. Astro ni nak duit undi je lah. Diaorang bukan kisah bakat pun.

        0

        0
        • Bang Sahdo says:

          Yg paling lucu pakat2 meraung tu. Sedar x bakat korang akan digunakan utk drama picisan dlm Astro Ria dan diserap jd DJ je kt Radio Era FM? Alahai…..kesianya adik2 abang.

          0

          0
        • Rooney says:

          x perlu nk ber gimmick lah sangat. undi rendah, umum nama….get lost! bukan sedap pon suara. layak nyanyi kt kenduri kawen je.

          0

          0
        • Anonymous says:

          Bukan salah Zizan. Yg konpius beg 2 tu. Peace…

          0

          0
        • Anonymous says:

          yg salah paham si ikhwan tu la…dan penonton2 bangang kat dewan tu.

          0

          0
        • mama peserta says:

          budak2 tu yg terhegeh2, masing2 meratapi kesedihan lepas nama si ikwan naik tu.. pehal lak? dengar dulu pengumuman. adoi…rasa mcm nk tampar je la sekor2.

          0

          0
        • Irfan says:

          terus terang, tahun ni byk yg ada “future”. suara sedap2 unik juga.
          tapi paling tone sedap tu gemok pulak- si bila.
          si sufi tu…nyanyi mcm teran berak… tapi boleh lah kot. ada rupa mcm i.

          0

          0
        • Bosan Betol says:

          Ku rasa si gemok tu kan menang. Sebab penontont2 Malaysia suka tengok yg hudoh2 menang. Dari zaman Zahid dan Mawie. Kononnya ada aura. Padahal muka x komersial. Tengok apa dh jd pada Hazama. Tak boleh naik. Muka Jawa sangat. Eeee

          0

          0
        • Olga says:

          Kenapa cikgu2 ajar budak2 tu nyanyi mcm nyanyi kat panggung teater? Kerut muka, feeling over n perit gila…Rimasss. Suara tak setanding gaya pon!

          0

          0
        • Kak Nam says:

          Akak lebih suka Zizan drp Pak Nil yg suka nangis buat muka sememeh dia tu wei. Geli tau ke…geli!!

          0

          0
        • Anonymous says:

          Yg penting Edry nampak mcm gay boi…, knp yerk?!

          0

          0
        • lalala says:

          sume klua pon xde yg kesahhh…benci aku tgok adegan lakonan yg menangis2 tuh…ko nk sgt join wat ape?

          0

          0
      • melati says:

        Bukan salah Zizan. Budak2 tu yg jerit yaaaaay time Zizan umum baggage yg kedua tu. Ayoooo, tu pun susah paham ke bahlol!

        0

        0
        • Anonymous says:

          gimmicks mengarot ni dah agak dah…besok2 silap umum juara lak. Mcm azwan ali dulu….malu la wei

          0

          0
        • Kak Semah says:

          nanti dlm SPM keluar x soalan siapa yg terkeluar inggu ke 6-7??? hahahaha

          0

          0
        • zaza says:

          nth tu. kalaw nk ikotkan aznil lg dhsyat dia mainkan budak2 masa pengumuman dulu. tk payah nk nangis2 meraung sgt dlm bilik media tu. bakat tk seberapa sgt pun.

          0

          0
        • Olga says:

          Paling x berkenan muka diaorang semua mcm teran berak nyanyi. Kenapa camtuhhh?! Sebab tu lah yg menang x naik2. Over giler lahhhh! Eee

          0

          0
      • anon says:

        Laa ade org paksa suroh tengok ke?? Kenapa tengok kalau tak suka, kiah ooi…

        0

        0
      • Anonymous says:

        haaaallaa..gelabah bewok msing2. dh mmg af tu dr dlu byk drama. paling best dra aidil pengsan..terkejut sume org. rileks la..setakat tsingkir je..

        0

        0
      • Kaki Anime says:

        Betul tuh.. Bak kata anime WORLD TRIGGER ‘Trigger on!’ apa kata hapuskan sahaja rancangan sampah macam ini baru tiada kes berebut saluran macam musim Piala Dunia 2006 di Jerman dulu.

        0

        0
      • laila says:

        yup..nampak bodoh,nampak bodoh,die pakai lutut

        0

        0
      • penonton says:

        Dulu kn memang nk dikapankn..kataye yg akhir tp ad je hah
        #meluat

        0

        0
    • Miah says:

      Semalam ada 2 bagasi. Konon nya 2 orang la yg akan terkeluar. Lepas umum kan nama yg pertama keluar, Zizan umum kan “tiada penyinkiran” (utk bagasi ke dua). Kat situ timbul salah paham. Astro kalau sorang yg akan keluar, kenapa 2 bagasi. Salah production AF la…

      0

      0
      • Anonymous says:

        ada telinga dengar…ada mata tengok…..
        takde bakat….belah je.
        yg si budak ikwan tu meraung2 pehal lak kan?
        listen…listen…listennnnn.

        0

        0
    • zaza says:

      iqwan mmg patut keluar sejak awal minggu lagi. kalaw nk ikotkan bakat, IFA yg terkeluar minggu first lebih layak dari dia. gud luck iqwan,teruskan dgn hobi makeup smbil tgok cermin ko tu.

      0

      0
    • Anonymous says:

      tak.. payah nak sedih sangat la.. kot.. layak ke,, uols ditangisi dgn bakat byk mcm tue je? alahaiiii..! papepun harap final nnt, Sufi, Bila, Syamel, (n Rachel la, i suke sbb dia comey sgt hik2)..
      yg lain maaf! mcm perasan je lebih terutama si “L” dan si “Sh” tue..

      0

      0
      • Anonymous says:

        Yesss sokong sgt hrp kn undi tngi si gedikss L tu sh tu pun over venciiiiii i…. Aku mmg sokong bila, sufi, syamil all the best uolz

        0

        0
    • minah jambu says:

      Ah suda lah ! pelajar2 AF semua tu bodoh nk mampos ! tk dengar ape pengacara dh cakap kan padan muka lu iqwan huh !!

      0

      0
    • minah jambu says:

      suka sangat kelirukan masa penyingkiran kenape gitu ? terus terang aje lah sape yg masok n sape yg terkeluar ! sengaja nk kasi pelajar malu sengaja nk padankn muka dorang2 yg tk jambu n tk hensem tu huh !

      0

      0
    • natadecoco says:

      Nk tnya..btoi ka produk NV ni brkesan..??

      0

      0
  2. kutu says:

    dah bertahun tak tengok AF.
    tak minat dah

    0

    0
  3. loni says:

    Kalau saya, saya tidak salahkan Zizan…. sebabnya… semasa pengumuman di buat… budak2 AF tida bagai tumpuan masing2 berpelukan dan bercakap-cakap…. sepatutnya bagi tumpuan kepada pengumuman seterusnya sebab masih ada 1 bag yang belum di umumkan….. itula pasal bila zizan umumkn tiada penyingkiran budak2 tu bersorak…. saya tutup muka dgn bantal sofa malu pula tgok… hehe….

    0

    0
  4. Anonymous says:

    eh aku paham je ape yg disampaikan oleh zizan smlm…dia mention kot ade satu lagi kad kt tgn dia yg dia tk buka lagi..then bile dia buka..dia terus inform “tiada penyingkiran”…alaaa mmg patut pun budak ni kuar laaa…tah pape tah nyanyi…bajet je aku tgk….

    0

    0
    • aku says:

      tu r..syok sendiri aku rs… yg org lain..nak emo sgt tu apehal…rileks2 sudah…even iqwan kekal smpai final skalipun…n jd juara sekalipun…rezeki dia lepas tu..xde sape tau….korang tgk je la budak2 AF yg sblom ni…ade kluar awal..tp rezeki melimpah ruah..jauh lbih glamer dr juara…huhu..pastu..yg klaka..mana penyokong2 yg melalak ms konsert everyweek tu?? xde…huhu…percaya la..ni semua sementara je,,,

      0

      0
  5. Lovelyvic says:

    Tak layan AF…
    Sekian

    0

    0
  6. ida says:

    relaxla..even tpm yg dah de nama pon boleh je disingkirkn..inikn pulak stakt nyanyian x membina.apelah sgt malu tu

    0

    0
  7. Anonymous says:

    Tak layan af . Boring

    0

    0
  8. rozmah manshor says:

    tu la…lenkali bila org nak ckp dgr dulu..
    tp yg ko nak malu sgt da knapa…memang layak kut ko tersingkir..

    0

    0
  9. Nadd says:

    Saya mmg tak minat af sebb byk yg syok sendri tp af kali nie sebb ada BIla mmg dia berbakat sgt tuw yg tgk..tp kes smlm tuw takde salah fhm pun mmg btol la zizan ckp sebb kan ada 2 luggage so yg turn zizan umum mmg btolla takde penyingkiran yg luggage dia pegang tuw…c iqwan tuw tak dgr btol2..da mmg ptt pun dia terkeluar tak best langsung…

    0

    0
  10. jiwa says:

    Saya hanya menonton dr rumah sj trs faham yg kptusan dkt tangan zizan tiada nama atau seorang sj yg kluar…itu yg dia mksdkan tiada penyingkiran..mana x..tgok msa zizan nak umum ada dia og pay attention…kata ku jak

    0

    0
  11. Ntah…aku paham jek pengumuman smlm..dh name pon af standby je.Nomal la gmik2 nih weiii.tp x yah la smp nk soh pengacara out..klau dorang x de pon mcm surau lak af nih..ok latu…pas ni rachel pastu syarol balik kg..!!!

    0

    0
  12. Waklu says:

    kahkahkah.. astro melalui af dah berjaya buat korang gado2 drpd dulu lg.. hiburan yang melalaikan..kahkah..semoga korg berada dalam fantasi..

    0

    0
  13. mawar says:

    x der salah pun yg dbuat oleh zizan kerna dh dbagitau awal ada 2 beg yg kemungkinan 2 students tersingkir..bila nama pertama d.umumkan iqwan so ada satu nama lagi belum d.umumkan…yg aku tgk students masatu x tumpu perhatian…cuma bila dgr x der penyingkiran baru focus

    0

    0
  14. Mak Jemah Pemalu says:

    Yang aku xphm rancangan macam ni ialah…keterujaan mak dan ayah dalam memberikan galakan kpd anak utk menceburkan diri dlm bidang mcm ni.. sorry to say..kkdg ayh yg dtg siap pakai kopiah tp hakikatnye terkinja2 bila anak menyanyi..dari kecik mak ayah bela, didik hantar pegi ngaji, pegi skolah agama tp bila anak besar..hmm..digalkkan plak..ruginya usaha mak dan ayah dr kecil itu.penah juga tgk rncngan realiti utk budak2..mcm tula..mak menangis2 bile anak dpt msk rncangan realiti, siap nasihat jaga diri, usaha btul2, bantu keluarga..hello…anak baru darjah 6 patutnya galakkan die pegi skolah jgn bebankan die dgn istilah bantu keluarga..fikir2lah pakcik makcik…

    0

    0
  15. Anonymous says:

    bukan salah zizan razak….salah najib razak sebab habis duit 1MDB hilang.

    0

    0
  16. anon says:

    Produk dari AF yg paling bangang sekali ialah mawi…..juara pulak tu. Suara dia mmg tak sedap langsung, tak layak pun masuk AF. Dia guna bomoh agaknya. Heran sungguh. Mula2 dengar si mawi nyanyi lagu jamal abdillah….huuh….rosak lagu tu. Agak2nya dia pernah dengar tak suara dia sendiri.
    Anyway, jgn salahkan zizan, blh jadi dia ikut skrip yg dibuat oleh astro. Dulu masa aznil lagi teruk ….

    0

    0
    • Anonymous says:

      sebab dia cakap dia suka betina pakai tudong….

      0

      0
    • Sabri Ali @ Nick says:

      Of cos.. Saya pun dari awal lagi bencik kat Mawi dan lagu-lagunya sekali. Baik dgr lagu CT, Sarah Raisuddin, Elly Mazlein daripada lagu-lagu Mawi tuh..

      0

      0
      • minah jambu says:

        mawi ? huh ! minah jambu paling tk minat ngan si mawi ekin tu huh ! baru nk popular sikit dahh kena control ngan bini..melayu la kate kann jenis bini suka kongkong laki eeeeee..padahal mawi tu bukan Nye hensem macm zul yg nk di jeles2 kan sangat huh ! mengarot !

        0

        0
  17. ikan says:

    semua kata zizan bodoh tak reti jadi hos af. klu tanye aku, aku kata yang tengok af semua bodoh.

    0

    0
  18. Aikm says:

    Tak hafal doa harian tak malu. Tak dapat masuk final, siap nangis bagai. Malulah pada TuhanMu.

    0

    0
  19. Anonymous says:

    Zizan not GUILTY!!
    Supposed to be Iqwan need to listen very carefully.. Lgpun, he deserves to being terminated from earlier lg.. Instead of aziah openg n farouq.., harapkn che ta comment “sexy” ewww… What ever it is juri Dato AC mmng meriahkan lagi suasana konsert malam tu yuhuuu!!!

    0

    0
  20. Rosa says:

    Zizan pun 1…jgn ckap xda pnyingkiran,kan ke lbih baik dia kata tiada pnyingkiran kedua…org pun tak keliru…kesian tgk iqwan…

    0

    0
  21. Anonymous says:

    Zizan dan si Botak tu ada headset kt telinga… Menganggu konsentrasi. Dengar arahan melalui headset. Tu yg jadi hambar tu….

    0

    0
  22. Akim says:

    Korang pilih la yg cute menang. Dah lama takde pemenang yg cute. Semuanya muka mat dispatch je korang pilih. Bad taste la korang..

    0

    0
  23. Anonymous says:

    Baru sekali salah pun kecoh. Macam la zizan tu dah bunuh orang. Poyos la korang. Losers!

    0

    0
  24. Aznil says:

    Ikwan ….hahaha….termalu sendiri. Suara ke laut lagi x nk tersingkir!!!

    0

    0
  25. dina says:

    AF kali ni apasal xde pembaharuan?
    Ingat kalau Edry jadi pengetua dapat lah tunjuk sesuatu yang berlainan dan membangga kan. Tapi hampa…Edry…u shd get those kids to rap lah….br happening sikit.
    Rindu zaman Zahid, Fara…etc..that was the best…

    0

    0
  26. Anonymous says:

    Semuanya nyanyi lagu melayu. Lagu omputeh x langsung. Semua x versatile

    0

    0
  27. Anonymous says:

    Cabot bulu ketiak lagi best dimalam minggu

    0

    0
  28. yoyo says:

    Zizan tidak salah…. Pihak astro yang patutnya bertanggungjawab…. Zizan cuma ikut ja teks dari beg…. benganglah degan astro ni…. entah apa-apa…

    0

    0
  29. zizanpoyo says:

    alaa.. rugi aku x komen kt page af tu kalau x kluar jg aku punya kt bog bn ni huhu

    0

    0
  30. sufi ada potensi utk menang n nmpak bsungguh2.. c Bila tu 1st concert jer sonok kot then ke laut xda improvement langsung.. my opinion ler..n buat af ni best sbb zizan jg kan..

    0

    0
  31. Anonymous says:

    sy rs zizan x salah… bdk2 to yg x fokus… kan zizan dah ckp awal2.. itu dari beg pada fbi.. dr tngan dia belum diumumkan keputusan… bdk2 to yg x dgr..

    0

    0
  32. aku says:

    rasenya host x abis ckp lg dia dh melompat….bangang…..pastu salah kan host plak hahahaha

    0

    0
  33. bukanpeminataftptgkgak says:

    aku paham je masa tgk penyingkiran tu..pesal nk salahkan zizan plak. mse kt fbi mmg dah umum iqwan tersingkir. Kt Zizan plak,Die dah ckp awal2 kut yg kt tgn die xde penyingkiran. Pastu tetiba bebudak tu terkinja2 kata yeayy..motip sangat. lenkali pay attention la. Pastu nk nangis beria sbb keluar. Suara kau tak sedap mana pun. Sedar diri boleh tak?

    0

    0
  34. pening says:

    iqwan n shahrul patut kluar….xkesahla mane2…tp pasal kes ni due salah.astro sbb over nk bg kezutan n bg arahan kt zizan time announcen zizan pn salah sbb x peka…apekehal nk suruh budak ppuan 3 org tu kluar tp yg keluarnye org lain…n asal nk kne bawak 2 bag klu sorg je terkeluar.dpt lak kt host cm zizan yg tau wat lawak je…tersasul lah die.sian tgk reaksi ayah iqwan…klu die ade heart attack cm ne…xpyh poyo sgt la astro.jap klu jap serap masuk…last2 x berkualiti jugak.

    0

    0
  35. sibudakkacak says:

    alahai korang ni.kelakar bebenor laa aku rase.kowg sbnrnye jeles kan zizan jadi pengacara AF tuu.kemon laa tak payahlaa nak crik kslahan zizan plak. Iqwan tu tak dgar betul2da knape…adoi dah xde rezeki, xdelaa..bakat die mungkin bkn menyayi..so better la tersingkirrr.. keep calm guys, jgan nak beria2 nak marah zizan..he did his work very well…peach:)
    #sayabukanbackupzizan

    0

    0
  36. Anonymous says:

    FAKTANYA memang zizan TAK SALAH pun. ini lah business astro! sian yg tgk byk budak sekolah yang tak paham apa-apa, budak-budak baru nak up tak tau dunia perniagaan, dunia pengacaraan, strategi perniagaan n whatsoever macam mana, main suku sakat je nak tibai orang nak salahkan orang, fitnah di hujung jari, umur muda tapi cakap kalah orang tak pakai tak ada akal, beria marah pada perkara hiburan camni, kalau rancangan agama nak marah nk frust mcm ni tak pe lah, ini racangan yang tak menjana minda, tak menjana ilmu agama nak marah sampai hilang akal, hilang hormat, hilang etika keagamaan! apa nak jadi lah budak muda zaman sekarang!!

    0

    0
  37. oldschool says:

    adakah factor usia mnyebabkn ak bosan sal AF nih???sesiapa yg bijak tolong terangkn kat ak..asal ak xsuka n bosan ngn Af nih..k tq

    0

    0
    • kak chor says:

      tul..akak pun lgsg xder perasaan kt af ni dengor af pun lgsg x hengen nk ambik tau..mmg faktor usia ni..alhamdulillah..ada hidayah..

      0

      0
  38. alin says:

    aku tak salahkan Zizan, bebudak AF tu, asal kena umum nama jer, semua sibuk nk peluk2 sesama sendiri….selok sangat nk tunjuk atas pentas yg mereka tu sgt akrab dlm asrama AF, pdahal baru je kenal dlm tu….

    0

    0
  39. sarah says:

    LOL kesian zizan, kalau tengok balik, zizan sedang membaca card dekat bag tu. tu la over excited sangat ikhwan. dah la x best. patut out. tahniah!

    0

    0
  40. Nobody says:

    Cukup2la dengan af ni…rancangan xde faedah, balik2 penuh dgn drama je…

    0

    0
  41. Bette says:

    Kemana halatuju anak2 melayu yg masuk af?

    0

    0
  42. Anonymous says:

    nn

    0

    0