Written by serenity | May 19th, 2016

Sebelum ini, segmen prank Era FM iaitu Sate yang dikendalikan oleh Shahrul Shiro, Tauke Raja Lawak dan Dina Nadzir pernah dikecam kerana hampir menyebabkan satu pasangan suami isteri bergaduh kerana dianggap tidak menjaga sensitiviti.

Namun malam semalam, seorang pengguna Twitter yang meggunakan tweethandle @okedkama telah mengkritik satu lagi prank yang dibuat oleh Tauke Raja Lawak dan Dina Nadzir, juga dianggapnya keterlaluan.

 photo CivY3hQU4AAkJFH.jpg

Gambar: Twitter @nuyulhuda


Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.

 photo CivY3hGUoAI6oDe.jpg

Gambar: Twitter @nuyulhuda

 photo CivY3hHVAAA8d_e.jpg

Gambar: Twitter @nuyulhuda

Kritikan yang dibuat oleh @okedkama mendapat ratusan retweets, dah telah sampai ke pengetahuan Tauke yang juga agak aktif di Twitter. Tauke kemudiannya mempersoalkan perkataan yang digunakan oleh @okedkama dan meminta beliau duduk di tempatnya untuk faham.

Reaksi Tauke masih mendapat kritikan Netizen, bagaimanapun Tauke kemudiannya memuatnaik perbualan Whatsapp dengan ‘mangsa’ beliau pagi tadi. Dakwanya, ia bukan satu bentuk penganiayaan terhadap mangsa.
 photo CixHRXVVAAATgs-.jpg
Isi yang cuba disampaikan oleh netizen ialah jika mahu buat prank, sepatutnya bukan dengan memberi harapan kemudian mengecewakan orang lain. Apa yang diperkatakan oleh Netizen ada benarnya.


Hingga kini, Tauke masih menerima kritikan dan kecaman di Twitter, termasuk dari mereka yang menganggap program Sate tidak berfaedah dan hambar. Ada juga yang berendapat Tauke tidak perlu mempersoalkan kerja @okedkama kerana kerjanya di Era FM hanya sekadar membuat prank sahaja.

Apa pendapat anda?

70 responses to Tauke Raja Lawak Dikecam Netizen Kerana Prank ‘Harapan Palsu’ Segmen Sate Era

  1. Lantak kau lah tauke says:

    Macam bodoh je

    0

    0
    • Anonymous says:

      rentikan lah dgr era..
      yg kool fm pulak yg dok nyanyi2 doraemon tu pun ntah pape..xde pembaharuan..
      pls take note lah stesen radio oii

      0

      0
      • Anonymous says:

        prank bodoh oleh stesen yg bodoh. sesuai utk golongan IQ selevel…kerbau.

        0

        0
    • Anonymous says:

      tau xpe. konon nak tiru cam kat barat. kalau kat barat biasa kalau org prank pastu dpt pape hadiah/saguhati supaya x marah sgt. ni dapat ‘kami dah sataykan awak’ nak buat mende. lainla kalau dpt sate 30 cucuk ke ok la gak.

      0

      0
    • Cik non says:

      Sy cadangkn station radio perbanyakkan lagu je..kurangkn segmen2 penyampai radio ckp merapu merapi ni..xyah nk gajikan dj ramai2..jimat..org bukak radio nk dengar lagu kot..

      0

      0
      • Anonymous says:

        lagi satu tlg jgn jadikan artis tu dj radio.bagilah org lepasan belajar tu jd dj.dah semua retis jd dj, semua nak bolot, yg org belajar penat2 nak keje ape.mcm fafau lah, baru nak sedar skrg quit job bagi org laen.tp tu pn media prima still amek retis2 dorg..tgk ajelah hot fm n kool fm tu..xde org laen..kesian pelapis muda

        0

        0
        • Anonymous says:

          yelah. aku setuju sangat. pernah jugak terdengar saleh yakub ke udara, suara sangat xsesuai. geli pon ada. harap stesen radio ambik la mereka yang lepasan uni/kolej.

          0

          0
      • TU PASAL LAH AKU LAGI SUKA DENGAR SINAR…
        DRP AKU LYN RADIO YG MERAPU2 NI…
        BAIK G SINAR, ADE GAK NASIHAT BRPEKDAH…

        0

        0
  2. kikikikiki says:

    ak memang xdengar ERA.

    0

    0
  3. nok gebuzzz says:

    segmen sate erra ni mmg tah ape2…ketawa jer lebih,bukan kelakor sgt pon…hampeh!!

    0

    0
    • Lalala says:

      Dah 10 tahun rpnya xdgr era…2 pun last pagi era time Kiran n khairil (K&K) jdi dj…

      0

      0
  4. Anonymous says:

    nk2 kalau Dina gelak…kdng tu bkn lawak sgt pn…tp dia nye gelak buat aku nyampah!

    0

    0
  5. MonsterDina says:

    Dina sangat memekak

    0

    0
    • Anonymous says:

      nak2 bile dia buat suara kengkonon manja.. gegirl.,.gegirl..
      terus aku tutup radio

      0

      0
      • Anonymous says:

        betul. mcm baru ni awi rapael eksiden. si dina ni bajet2 sedih dan hampir menangis dgn suara konon2 manja tu. mmg aku nyampah giler. kalu adik2 aku mmg ketuk kepala dia dgn gagang tepon.

        0

        0
  6. melati says:

    Pengomen Black Cat , lagi kelakor..!!! :” tulis omputih macam tulis Jawi….::”

    0

    0
  7. Orang tengah says:

    Mcm sogok org lapar dgn mknan tpi x leh mkn.. Ko ghase??

    0

    0
  8. kadang2 prank yang ada di Malaysia ni (bukan saja era.fm) memang nampak merapu pun…

    0

    0
  9. Anonymous says:

    memang tak minat da nk dengar.. tak jd nk dengar era.fm bila denga depa ni jd dj.. serius tak lawak n sgt hambar.. please improve this segment

    0

    0
  10. Anonymous says:

    Aku rasa segmen yg tak berilmu ni ptut dihentikan..kalo ko dpt gaji dgn bg prank kt org rasa2 masih boleh lalu tekak ke..ntah pape

    0

    0
  11. X prcya says:

    Mmg x penah bkak Era..tau2 je dh tkar dj.
    Pndpat aku nk jd dj ni bukn skadar nk hburkn..ttpi klu blh bjak la ckit.sbb pe aku ckp x bjak,slah stu contoh ni la xpndai jga prasaan org.cra korang ni lbih wat org mnympah dn turun rating dohhh

    0

    0
  12. makEnon says:

    Apa-apa jelah. Yang penting prank call semua tu macam bodoh. Tak fikir hati perasaan orang yang kena prank tu. Aku setiap kali keluar prank call ni je aku terus tukar radio lain. Menyampah nak dengar. ORANG BUKAK RADIO NAK DENGAR LAGU BUKAN NAK DENGAR ENGKORANG MELALAK ha emosi lebih ni bye

    0

    0
  13. Malaikat Maut says:

    Pendapat aku ialah Tauke ni hodoh dan bodoh!!

    0

    0
    • nyampah dgn si tauke says:

      setuju! bajet bagus la tu tanya2 psl keja org. apa kejadahnya jd dj yg suka prank org, nampak sgt la mentaliti tu mcm mana..

      0

      0
      • Tauke taik ayam says:

        Dia ingat org heran dgn keje dia, setakat pelawak sendu. Org minat tgk jambu sbb yus, bkn dia. Bila arwah yus da xde, lawak dia mmg hauk sgt. Dah la dah bertahun thn masuk MLM xpenah menang, pastu nk bajet mcm ko pelawak top..phui, ludah muka tauke.

        0

        0
  14. fan dino nazar says:

    suke dgr dina mengekek gelak sampai nak putus napas..kiyut sgt. lawak pon power. mmg tiada tandingan.

    0

    0
  15. Kristal Biru says:

    Aku cukup tak berkenan dgn game ‘prank call’ nih.. menyakitkan ati je.. ada yg kene smpi nangis2.. ada lak yg gadoh laki bini.. ada yg tgh bz keje tapi tpaksa layan panggilan bodoh org radio.. ada yg terbuka aibnya.. byk negatif drp kononnya nak menghiburkan.. terlebih gurau itu amat menyakitkan tau tak!!!! mintaklah kpd yg berkenaan hentikan segmen bodoh ni..

    0

    0
  16. Anonymous says:

    jgn sampai ade melibatkan kes kematian baru terhegeh2 nk berubah.. cth sakit jantung ke, eksiden ke, dll

    0

    0
  17. Anonymous says:

    Panggilan hangit era ni copy gotcha call hitz.fm. hitz dah lama berzaman buat… tp tak pernah lak aku dgr diorang over kenekan org. Korang dgr je gotcha hitz.fm… mmg lucu dan tak over. Aku mmg tak suka era. Dulu je aku ada dgr sinar tp skrg sinar pun dah tak berapa nk bersinar… so aku setia dgn hitz.

    0

    0
    • atan says:

      Xsilap aku taon 2010 0r 2011 dlu..org yg kna prank dgn hitz mgamuk jugak..Dj pmpuan call ckp nk jmpa mmat ni sekian2 tmpat,klo on nk ehem2..Dj tu tnya wife xkan syak ke,die ckp xkn kantoi pnya..bila thu kna prank,mmat tu mara n ckp nk jugak jmpa dj pmpuan tu..ian n dat dj pmpuan pujuk2 mmat tu ckp ni gurau je..

      0

      0
  18. jamalishadat says:

    budak shiro tu : hai dina ko apa khabar?
    dina : kahkah kahakha…lawak gila ko dow..! tnya khabar..kah kah kah!!
    kowtey : sapa lawak?aku ka dia.?dia ka aku??aku ka dia? ko yakin dina dia lagi lawak??
    dina : hahahah..takle blah dow..korg uda..gila lawak?hahah..mcm gila dow..hahahhahah..sakit perot aku..
    camni la stiap ari kt Kera.fm.. tnya khabar.dorg yg glak bria..ckp skit..glak sndiri bria2

    0

    0
  19. fara says:

    sepahtu sinar je best..
    kalau petang better dengar cikpiah , kelakor pun kelakor cikpiah tu, tak merepek…
    huhu

    0

    0
  20. a says:

    come on, ada ke org dgr sate era? dj syok sendiri, perasan diri lawak sangat plus dgn gedik.

    0

    0
  21. enter your name says:

    bosan dgr tokey ngn dina kt satey. ntah pape. gelak je lebih. balik keje dgr dieorg gelak yg x stress jd stress. aku kekdg x fhm ape knp tokey buleh jd dj ni.

    0

    0
  22. EIN EIF says:

    boring to the maxxxxxx la sate ni. mcm trend je station radio skg ni.. trend ambil pelawak jd DJ, dlu trend ambil budak2 AF. pls la… rasanya ramai lagi orang yang berbakat untuk jadi DJ yg bertauliah dan berdedikasi. rugi je tak ambil orang2 yang betul2 ade tone yang sedap dan tak menyakitkan telinga macam DJ skg ni .. esp SATE. MAJOR FAIL era!!

    0

    0
    • rainbow says:

      Even aku xlayan af tp aku rase budak2 af yg jd dj dlu berkali ganda lg bagus dr pelawak2 ni..
      Burn, nana, adi, zahid, aril jd dj sedap lg nk dgr..

      0

      0
  23. putri santubong says:

    aku dr sarawak dulu dgr Era fm pastu makin hari makin merapu aku dgr,lama2 jadi bosan..cam diaorg siok sendiri pun ade..last2 aku layan SINAR FM lagi best!! SEPAHTU SINAR ooo best ooooow..dan sampai sekarang aku tak lepas dengar sinar fm on9. OK BYE!

    0

    0
  24. wanita berkalong sorban says:

    sy pagi2 dengar IKIM.FM ..bukan sebab nak tunjuk baik..tak..sebab..pagi2 minda kena dengar benda yang positif…motivasi ..pembangunan diri..syukur…sebab IKIM byk bagi manfaat…dr segi nasihat..smbill2 drive,..dgr motivasi, nasihat..minda secara automatik berfikir sendiri..dr situ kita bleh lakukan sikit perubahan pada diri,,

    0

    0
  25. bini toke jambu 88 says:

    pegi niaga nasi lemak je lah oi toke jambu. jadi DJ pun tak reti, lawak tak sampai.

    0

    0
  26. Tak suke Sate says:

    Honestly aku memang tak suka rancangan sate ni dari mula di perkenalkan… menyampah aku dengo suara mamat Shahrol dengan Si Taukey ni.. Dina you still the best. LAwak yang tak menjadi langsung.. Aku memang tak dengar era dari jam 4 sampai 8 malam… sorry Era but you need to do something about it…

    0

    0
  27. DINA tu buang lah keje, dh jadi public figure tk reti2 nak diet kurus ke? dah la hodoh pastu meggeletik GEGURL GEGURL MACAM CANTEKKKk… eiiiiiuwwww uwekkk

    TAK SELERA MAKAN DGR SORE MINAH NI, TERBAYANG2 DAKI DAKI MASAM HITAM BERKARAT KAT PELIPAT TENGKOK… SERIAUUUUU

    UWEEEEKKKKKK

    0

    0
  28. NoonaEx5 says:

    tak pernah dgr sate menyate ni.. bab2 prank ni, pernah dgr kt utube prank stesen radio mana ntah tp mmg mcm tuuut.. Dj ppuan call sorg ppuan, wife kpd sorg sportman, dj tu ajak ppuan tu jumpa sbb dia kata dia dh mngandung anak laki ppuan tu. ada pulak dj lelaki tukang tokok tambah jd abg, marah2 nak jumpa ppuan tu. ppuan yg jd mangsa tu mmg cool, dia terkejut n siap cdgkan nk bwk p klinik nk check sbb dia ckp zaman skrg, org boleh reka cite macam2 mentang2 lah suami dia tu femes… itu yg dj lelaki tu marah2 nak suruh bertanggungjwb sbb adik dia konon dh dibuntingkn oleh suami mangsa prank bodoh tu. bayangkan lah, sampai tahap tu nak melawak, mmg bingai.. last bila dh declare yg tu just prank call, mangsa tu menangis2 sbb terkejut, nasib tak ada sakiy jantung.. buatnya terkejut tu terus kena heart attack sia2 je

    0

    0
  29. Koolfm says:

    aku suka dengar era 2000-2003..sejak ada sinar aku tukar sinar lak..now aku suka dengar kool fm lak

    0

    0
  30. BEST104 says:

    Dulu aku minat ERA sbb ada Paknil dgn Din Beramboi.. ketawa jer dgr keletah diorang.
    Lepas tu aku minat ERA sbb JOHARA.
    Lepas wujud SATE hangit yg xsedap tu sampai la tukar dgn dina. SORRY mmg BOSAN tak best lgsg. Hmmm aku pn dengar jela Suria.fm wpn x minat sgt dgn Linda Onn, atleast best la jgk.
    Now aku suke dengar “Best104”
    SINAR dlu layan jgk, tp aku x minat Jep sbb dia mulut jahat asik mengutuk kekwn dia mcm x cermin diri sendiri je. Kesian shuib.

    Okbai.

    0

    0
  31. Haruslah says:

    Mmg la ade gelak2 dlm mesej antara tokey dgn mamat tu.. tp itu sekadar nk bgtau suh mamat tu dgr semula prank diorg.. masa buat prank tu mamat tu x tau apa2 pun.. adoiiii klu prank mcm nie kne kt org yg mmg betul2 susah @ tgh sakit nk pkai duit berubat ntahhhhh lahh ape prasaan diorg.. aku pun pelik zaman skrg nie dah sume org blh jd dj wlupun x bkelayakan..

    #bkn sume bende blh buat lawak

    0

    0
  32. Anonymous says:

    igtkn aku sorang jekyg meluat ngn segmen sate ni…bajet lawak gile mengsataykan org…hot fm pnye panggilan hangit better than satay ni…nie gelak bajet lawak kaw2..padahal sume syokk sndiri…dina n tokey aku palingggggg meluat..syok sndiri lebehhh!

    0

    0
  33. che ton says:

    datz y i only listen to mix fm… channel radio lain mmg mcm bongok..

    0

    0
  34. Anonymous says:

    JOHARA dgn Hotfm jak best…lain…hurmm…try tukar dj lain p,ls…

    0

    0
  35. Anonymous says:

    sbbtu x suka dgr era ke hot ke.. tah pape segmen. Dlm kete aku tak pernah tukar station..lite n easy je. Intellectual talk. Tak merapu2..ckup masa news, pastu lagu.

    0

    0
  36. peminat setia ERA says:

    Hi beautifulnara,

    Semalam mmg sya ada mendengarkan segmen prank sate di radio era. Seorang pemuzik dari sabah yang menerima panggilan dari Dina yang kononnya ingin menjemput pemuzik tersebut ke KL untuk berjumpa bossnya mengenai kontrak rakaman. Pemuzik tu tersangatlah happy sampai menyebut “nanti sya kumpul duit datang KL”. SEDIH ! ERA memang tidak sensitif terhadap orang yang di “prank”. Mewujudkan keterujaan dalam hati pemuda tu dan kemudian dicampakkan keterujaan itu ke atas lantai umpama kaca jatuh terhempas! Walau dia menafikan dia terasa dengan prank call itu…. namun sya kira jauh di sudut hati dia…hampa..

    Yang lebih menghampakan sya ialah apabila terbaca ruangan hari ni. Tauke dengan bangganya memarahi pendengar yg memberikan pandangan tentamg segmen tersebut. Sadis! Ini kah yang kami harapkan sebagai pendengar ERA? Walaupun encik di atas menggunakan bahasa kasar….. bukan begitu kiranya Tauke perlu membalas… ini bukan kali pertama prank call yang sensitif begini..

    Memang benar… sya sendiri mendengarkan ERA setiap hari dan walaupun sya bukan Melayu… tapi sya minat dengan radio stesen ini. Dari pagi JOHARA, SATE dan malam segemen top 40 ERA bersama Radin…semua sya dengar…
    maaf untuk sya katakan… Segmen SATE mmg teruk… dari dulu bersama Adi Fasla dan kemudian digantikan dengan Dina. Tujuan nak buat lawak di SATE seperti JOHARA… tapi kasihan…. menjadi lawak bodoh… dan mereka bertiga yang ketawa berlebihan… dan ketawa Dina… mmg sangat menjengkelkan..(nyaring dan sakitkan telinga!) Mmg jauh api dari panggang kalau nak dibandingkan dengan JOHARA.

    To Era…
    Tolonglah buat sesuatu sebelum kehilangan lebih banyak pendengar..
    Tauke, Dina and Sharul…ambiklah ini sbgai pandangan ikhlas dari pendengar yang setia.

    Terima kasih.

    0

    0
  37. Imani says:

    Radio Era..tolong remove tauke dari konti…so annoying okay. Tak sesuai langsung dan tidak layak jadi penyampai. Kalau simpan kamu akan kehilangan lebih ramai pendengar yang setia….i dan most my friends dah tak dengar radio Era because of him.

    0

    0
  38. Juju says:

    PENERBIT PEKAK KER TAK DENGAR CAMNE TAUKE NI JADI PENYAMPAI..? DIA TAK ADA BAKAT ATAU MEMANG TIDAK SESUAI.

    0

    0
  39. Mma8 says:

    Siapa agaknya yang cadangkan tauke jadi DJ sungguh menyedihkan

    0

    0
  40. bodopiang says:

    aku dah berenti dengo era … boring

    0

    0
  41. sepaun says:

    b.i.a.d.a.p
    Aku dgr era sabah ja

    0

    0
  42. bunga says:

    tahu takpe weyh… kadang2 sampai rasa prank tu tak lawak pun diaorg yg ketawa sendiri sbb nak bagi dia lawak… tahu tak org lain dengar ‘ apa annoying sgt dj2 ni dia sendiri buat lawak dia sendiri yg ketawa’ mcm syok sendiri pun ada…. harapnya pihak era fm patut kaji kot segmen sate ni… sampaikan dgr je suara diaorg ptg2 terus tukar rasa annoying sorry to say dgn suara mengada si sorang tu lah ape lah… errr rimas tau..

    0

    0
  43. ghadisk says:

    i ok je dgr era..xde hal pon..msg2 de taste msg2.. chill laa..

    0

    0
  44. Anonymous says:

    era mcm sundal???????

    0

    0
  45. Zul says:

    Dina masih boleh hadam lagi..tapi tauke tu memang hauk habis. Radio era tak ada budget ker tu pasal ambil pelawak tak lawak 0 talent sebagai DJ????? Ni tahun 2016 sepatutnya prestsi meningkat bukan turun. Saya sarankan tukar cannel kalau segment mereka on air.

    0

    0
  46. KeishaAmira says:

    aku on radio sbb nk dgr lagu, nk layan perasaan. ini tak, dok borak je.. iklan pon mcm taknak habis. bila ada org minta lagu, berjanggut nk tggu lagu tu.. mmg tk sempat lah nk dgr, lama bebenor. aku smpai rumah dh pon

    0

    0
  47. Anonymous says:

    bosan !

    0

    0
  48. x says:

    Banyak sangat sampah kat tv dan radio Malaysia.Kat tv asyik drama kisah kemaruk celah kangkang,kat radio asyik gelak setan.

    0

    0
  49. Anonymous says:

    Dengarlah..Ikim FM..ada byk ilmu utk mdidik jiwa..rasa tenang..sambil memandu..dapat jugak pahala..dgr zikir2 memuji Allah

    0

    0
  50. aku says:

    saya suka sinar fm. tapi tak suka sa;;eh yaakob. ermmmmm

    0

    0
  51. Anonymous says:

    Aku meluat dengan salleh yaakob je.. klu pasangan dia laki..suara nk keluar pon pyh…klu pasangan dengan ppuan..dia punya bercakap xhenti2..gedik sngt kot…dh tua2 xpyhlah buat perangai mcm gitu… buat owg myampah nk dngq sinar

    0

    0
  52. Anonymous says:

    korang2 yg tinggalkan komen2 kt sini mst dibayar or peminat2 dari stesyen radio yg x pernah menjadi no. 1 kan.. tu pasal la korg sakit hati kan… aqaqaqaqa

    0

    0