Written by AbangNara | June 9th, 2011

rozita che wan masuk hospital

Aduh kesian pulak mendengar berita Rozita Che Wan terpaksa dimasukkan ke hospital kerana dijangkiti penyakit hepatitis. Abang Nara doakan agar Rozita Che Wan cepat-cepat sembuh dan dapat kembali berlakon semula. Buat masa ini, hanya keluarga terdekat sahaja yang dibenarkan melawat Rozita di Pusat Perubatan Sime Darby Subang Jaya. Tak tahulah kalau Shahir datang melawat ataupun tidak.

Apa pun semoga RCW cepat-cepat sembuh. Kot-kot anda anda tips untuk sembuhkan cepat penyakit hepatitis boleh kongsikan di sini. Abang Nara tak berapa tahu sangat bab-bab sakit nie.

[jetpack-related-posts]
PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

60 responses to (TAKZIAH)Rozita Che Wan Masuk Hospital Dijangkiti Hepatitis

  1. cik omei says:

    maaf tanye yea..hepatitis nie skit pe yea?

    0

    0
    • DinDa says:

      yela….apa tu hepatitis ek?
      Bang Nara tolong terangkan sket….

      0

      0
    • elly says:

      hepa means hati…so sakit hepatitis bkait ngn hati..hepatitis sperti y kte tahu ade 3 jenis, a,b,and c..spt hepatitis neh sbena nye sgt berbeza,either cra jangkitn,effect or die penye tahap…ade y melalui seks intercourse,perkongsian peraltan,not hygiene,sex mse period,berbekam(ni seme tuk hepa b)..lain pnye hepa lain plak cre kte dpt mungkin….xtau la kt..ni just sdikit info atas pengalaman cerita by a doctor..nk tau lebih lanjut search aje kt tenet… :) .. my dad 1 of da carier..alhamdullilah anak2 xde..tp bese,if 1 of us ade,spouse kte msti dpt jgk..usually la kn…hepa b almost like aids or hiv bagai..xde cure..bawak simpan sampai mati je…just xsekuat or seterok hiv la..so…kte harus ade kesedaran skrng..elak from share anythng wif others,xkre la kawan rpt ke x kn,xkre la sudu ke garfu ke..even pemotong kuku pn xleh k..apelagi towel,berus gg bagai..ingt ye kawan2..ahaa…cm mende je da pulak..as remind…elok b4 u get it…….reminder to all…

      0

      0
  2. cik momok says:

    hepatitis tu penyakit jangkitan pada liver… hepatitis pun ada 3 jenis… hepatitis A,B dan C… daripada jenis2 ni, kita dapat agak la camne dia dpt penyakit tu… so, RCW ni Hepatitis A, B atau C abg nara????

    0

    0
  3. CIk Dalin says:

    yes.. betul.. liver.. tp tu la ada Hepatitis A, B, C, D, and E. ada yg hidap Hepatitis ni bcause of drugs and alcohol (i’m not saying she took, just to explain).. yang lain tu cause of bacteria.. sama ada jangkitan dgn orang lain yg hidap hepatitis ni.. atai sbb toxin.. even mushroom beracun pun can be the caused..

    0

    0
    • student says:

      drugs, mushroom & alcohol xsebabkan hepatitis. just make it worse je…..doctors said cirrhosis
      A&E-makanan tercemar, disediakan oleh pembawa hep A, E
      BCD-mll darah, sexual intercourse, jarum tercemar

      ^^ peace

      0

      0
  4. shara says:

    sakit tu penghapus dosa2 kecil..

    0

    0
  5. kasturi says:

    sy pn pesakit hepatitis.. sebab my husband hepatitis carrier.. mmg mla2 kena sedih.. tp utk mengelakkan pykt ni jd lbh teruk kena jg permakanan.. minum byk air kosong.. berfikiran positif.. pastu ambik supplement cth ye Al-jabbar.. tonik hati…. insyaAllah blh mengurangkan dia dr lg teruk.. betul sakit tu menghapuskan dosa2 kecil.. itu tanda Allah sygkan kita :-)

    0

    0
  6. gurl says:

    berubatla dgn Al-Jaabar,InsyaAllah berkesan..sbb penyakit Hepatitis lbh senang berjangkit dr HIV..melalui peluh pon dah bole berjangkit (melalui pembacaan) :)

    0

    0
  7. awex gaban says:

    shahir nk mlawat mcm mna bang nara…tgn dia pon retak…semoga cepat sembuh ya

    0

    0
  8. awex gaban says:

    shahir nk mlawat mcm mna bang nara..tgn dia pn tgh retak…semoga cepat sembuh ya

    0

    0
  9. yanz says:

    kadang kala kerana alahan ubat juga…like my abang long, dia ada hepatitis B..tapi sebab doktor salah bagi ubat demam, hepatitis ni jadi active…seminggu masuk hospital…tuhan lebih sayangkan dia…

    0

    0
    • cik omei says:

      cik yanz..hepatitis nie simtom dia apa yea?

      0

      0
      • que says:

        demam kuning. then, badan2 pun kekuningan gak..mata kuning, kulit pun leh jd kuning gak… kalau teruk sgt (C) leh jadi cancer or sirosis hati.. my dad skang kena liver cancer, lagi teruk..

        punca2 tu byk..jgn nk ckp drug ke watever ke cz mmg dia ni silence killer nowadays…susah nak nampak simptom… 1 of the reasons is paracetamol… dont get used to it k!

        0

        0
  10. ixora says:

    dia berjangkit dgn shahir ke.. sebab x salah hari tu kan Shahir ada komplikasi kat hati kan.. btol penyakit ni mudah berjangkit.. melalui air mata dan peluh pun dah boleh berjangkit.. lepas ni RCW kn jg diri baik2.. May Allah bless you always..

    0

    0
    • xxxxxxxxxx says:

      a’ah kn, shahir kn aritu kate ade hepatitis.tp ntah la kite xtau sbb hepatitis ni blh b’jgkit melalui mcm2 cara. like kwn2 ckp la, ade yg blh b’jgkit melalui pakai brg2 kwn cthnya berus gigi, sikat n lain2, ade yg b’jgkt melalui hubungan seks (cam HIV gak) melalui perkongsian jarum suntikan & mcm2 lg. b’gantung pada jenis hepatitis tu la.mcm hepatitis A (kalo xsilap) b’jgkit melalui udara (correct me if i’m wrong-TQ)
      kwn2 yg tau tu share la info pasal pnykit ni ye (utk info bersama la kn) tq

      0

      0
  11. ct says:

    my hsbd pon hepatitis carrier…tapi alhamdulillah blom berjanggit! takut…

    0

    0
    • kasturi says:

      jgn takut.. x membahaya pun asalkan pandai jg diri.. make sure kalau pregnant kn bgtau doc yg husband hep carrier.. nanti dia ada bg suntikan pencegahan spy baby selamat dr jangkitan…don worry k…

      0

      0
  12. pearl says:

    tahap kesedaran masyarakat malaysia ttg sakit Hepatitis masih kurang… 23-30th July 2011 ni adalah hari hepatitis sedunia.. kawan-kawan..cuba tgk link ni.. http://www.myhepatitisday.com/my/index.aspx mungkin ada yg berminat nk buat ujian saringan secara percuma.. saya baru je daftar….

    0

    0
  13. mimi says:

    hurmm saya ni pun baru je keluar hospital sbb hepatitis.. kejup doc ckp hep A kejup hep B..saya pun pening.. pasal tonik Al-Jabbar, tak semua org boleh amik sebab takut tak serasi.. tapi tak salah kalau mencuba.. mungkin sekarang musim hepatitis kot.. kena beringatlah bila makan kat luar especially seafood. mcm sy, Hep B ni tak tahu mcm mn boleh kena. mungkin jangkitan drpd bakteria.. apa2 pun semoga RCW cpt sembuh. Insya Allah..

    0

    0
  14. kiut says:

    Hepatitis sejenis penyakit berkaitan dgn hati. jika tidak dirawat atau dikawal boleh menyebabkan kerosakan pada hati…contoh: kanser hati.

    saya ada kawan2 yg kena hepatitis B dan kanser hati.. saya juga hepatitis b carrier.. saya dan kawan2 mengamalkan minum SUSU KAMBING secara konsistent. Alhamdulillah..mengamalkan minuman sunnah nabi ni mempunyai keberkatan nya tersendiri… melalui ujian darah, semakin stabil dan bertambah pulih…Allahuakbar..Maha suci Allah.

    0

    0
    • kiut says:

      Tambahan: jangkitan Hepatitis nih..boleh jg dijangkiti dari keturunan…means from mother to a child…mcm tuh.. Nak tahu..pergilah buat ujian darah di klinik or hospital. cakap dgn doc nak buat ujian darah utk Hepatitis. Dia akan check sekali antibodi utk Hepatitis.. kalau antibodi tak kuat..doc akan rekemen utk vaksin Hepatitis…

      0

      0
  15. jambu says:

    bole gi saje2 buat check up ke nak tau kita ade sakit hep ni ke tak? ke dah sakit baru tau?
    to RCW semoga cepat sembuh..

    0

    0
  16. ubi says:

    hepatitis juga boleh berjangkit melalui perkongsian straw dgn pesakit hepatitis,,,,boleh juga berjangkit melalui hubungan seks,ciuman ,,,air liur

    0

    0
  17. semoga cepat sembuh rozita che wan

    0

    0
  18. lalalala says:

    kalau hepatitis A biasanya dari makanan tercemar, B biasanya dari alcohol, perpindahan bendalir (air liur contohnya) dari pembawa…C biasanya pun bacteria infection. A & B boleh ambik vaksin untuk cegah. Vaksin kene ambik 3 kali.. Tanda, demam, sakit di perut, badan, mata jadi kekuningan. kalau tak dirawat boleh membawa maut…

    0

    0
  19. mira khan says:

    Apalah Abg Nara nie takziah dia kata
    aku yang tak suke RCW nie pown tkde nk tulis mcm tu
    takziah tu kan untuk org yg meninggal,tulislh
    ksian ke,simpati ke

    0

    0
    • kaklong says:

      eh samdol.. takziah tu ape2 pon bole la.. macam innalillah jugak.. xsemestinye untuk org mati je. untuk org yg ada masalah pon boleh ckp… ngko ni….

      0

      0
      • puteh says:

        hahahhaa……..kelako plk si kaklong ni panggil miera samdol……….alahaiii…mcm2

        0

        0
    • Permataaa says:

      Hapekemende ko ni miera wei. Takziah tu adalah untuk musibah yang menimpa takyah nak tunggu mati. Apa ra.

      0

      0
  20. Bila sakit,duitlah yang akan main peranan penting

    Entry Terbaru :
    Awan Fantasia Dan 3 Cerita

    0

    0
  21. zie says:

    lor..ari tu br je shahir announce dia kna hepatitis..skrg rozita lak…jangkit dr shahir ke? oops..smoga cepat sembuh..

    0

    0
  22. chumell_lah87 says:

    hepatitis ialah penyakit jangkitan pada hati (liver) oleh virus hepatitis….Ade 5 jenis virus hepatitis. Klu nk ceriter mcm mane leh dpt jangkitan nih, agk payah ler gak nak menaipnyer.. pekate kome search je penyakit ni kat google.. sah2 kuar resultnyer… hehehehe…

    0

    0
  23. nuna says:

    hepatitis di kenal sbg silent killer…..pd tahap awal…kita mmg lgsg tk sdr yg kita ader pnyakit nie…kecuali dgn ujian darah….thats what happen to my dad…arwah baru sedar penyakit bila sudah di tahap kritikal…ms tuh berat bdn mmg turun mendadak…makn tk der selera…

    0

    0
  24. anti-hepatitis says:

    ek eleh korang ni..bjangkit la, seks la, jarum la, ape la. org y kne tu sbb die xde antibodi utk lwn tu. so kpd sesiape y xtau die ade antibodi hepatitis tu, sila g spital, cek. klu xde, mntk enjet vaksin. ikut program hepatitis tu. 3 kali enjet stahun..dah xde antibodi tu, mmg sng la kne jgkitan tu.

    0

    0
  25. anti-hepatitisabc says:

    ek eleh korang ni..jangkitan la, kongsi jarum la, seks la, nmpk beno xtau. korang tau ke korang ade antibodi nk lawan hepatitis tu? xtau, g spital, g cek. klu xde, g join program hepatitis tu, enjet vaksin 3x stahun. ak pn tgh ikut program ni. wajib korg tau x. klu dah ade antibodi, ok la..

    0

    0
  26. Panda says:

    Banyak betul cerita rozita dan shahir skrg nie.. klcc la, nak-nak malu la, patah jari la, telefon la, skrg hepatitis pula.

    0

    0
  27. who cares says:

    to RCW ~ get well soon

    0

    0
  28. MmMmMMMmmm says:

    3 kali setahun..? life l0ng ke..? ke kene repeat..?

    0

    0
  29. eza says:

    hye..saya medical student ..let me xplain a lil bit about hepatitis….actually hepatitis is hepar-liver, itis= inflammation….so it is inflammation of the liver… the causes depends on the types of hepatitis…..there are 5 types of hepatitis..hep A, B,C,D,E…hep A- self limiting which mean it is not dangerous at all…caused by less hygiene.. for example food or water that was contaminated with the virus..then hep B which is more dangerous because it can cause death if not being treated..usually transmission is through blood transfusion, sharing needle, having sex intercourse…hep C is quit similar with hep B…BUT till now, hep c still no cure..blood examination is used to diagnosed what type of hepatits itself….to prevent those disease, for now there only vaccine for hep A n hep B..NO VACCINE FOR HEP c

    0

    0
    • majun sangkut says:

      penerangan eza mmg mantap…tp bleh x translate lam BM…bkn apa, kalau dlm BM lg senang nak paham nye…almaklum la…majun sangkut ni x lepas exam BI dulu2 kala…

      0

      0
  30. Myself says:

    Sah sbb sex bebas…

    0

    0
    • Kak Rawan says:

      seks bebas…kalau share sudu dan cawan pun kena jugak lah…

      Please, jangan jadi bodoh bleh tak?

      0

      0
  31. budak medic says:

    hepatitis ni penyakit hati.sbb ade jangkitan VIRUS HEPATITIS. sbb punca die VIRUS so xde cure lagik… tapi, VACCINE ade. so, sape2 yg blom kena jangkitan HEPATITIS, please8 g klinik amek vaccine injection…specially utk HEP-B. hepatitis ade lima jenis, A,B,C,D, dan E. yang paling bahaya Hep-B ngn Hep-C. sbb die jangkit melalui darah . mcam kalau RCW ade luka kecil kt tgn, pastu darah penghidap Hep-B termasuk dlm luka RCW maka RCW pon bleh hidap Hep-B jugak.macam sharing pisau cukur ke,brus gigi ke. tu baru luka kecil, apetah lagi kalau sex kan ? hepatitis A jangkit melalui contaminated food, sharing food,sudu,cawan. Hep-C melalui darah jugak tp slalunye sbb sharing needle(jarum) mcm drug addict. simptom2 die, jaundice(penyakit kuning)kulit,mata,mulut jadi kuning, pastu general simptom la mcm sakit2 badan,slalu demam, xde selera makan, muntah2, air kencing jadik kaler kuning pekat atau gelap.. erm, harap2 ini dpt mmbntu. kesimpulannye, pakat2 g amek vaccine hepatitis ! mahal xpe, asal sihat… ok? _-peace-

    0

    0
  32. ASS says:

    HARI TU KAN SHAHIR KENE PENYAKIT BERKAITAN HATI JUGA,. YG DIA HILANGKAN DIRI LAMA TU…
    ntah2 jangkit ngan shahir kot…

    oh gosh sorry to hear this..

    0

    0
  33. JAMBU BUSUK says:

    jangkit yg. bagaimana …hepatitis apa shahir kena?

    0

    0
  34. JAMBU BUSUK says:

    Hep. B dan C Jika dibandingkan dgn. HIV mana paling bahaya…

    0

    0
  35. misznurdin says:

    arwah ibu saya meninggaldunia kerana chirrosis. the Doctor’s opinion maybe disebabkan oleh pengambilan ubatan tradional/moden yg berlebihan hingga hati dh tak bole support utk process toxin dlm badan.. for me, personally i suggest for those who diagnosed with hepatitis tak kira A,B,C etc, refer ur case to Selayang Hospital. My experienced deal with everyone di Wad 10D,, mmg meyakinkan. tak perlu spend more money on Al Jabbar etc.. my mom pun pernah guna liver tonik depa, tp i x encourage..

    0

    0
  36. eyza says:

    sumber boleh dipercayai ckp dia kna breast cncer sebenarnya.tahap serius da.then kna dmm kuning sbb skt dia tu da merebak ke hati dia…dia asyik skip treatment

    0

    0
  37. mulut capoi says:

    Kesiannya jika dapat ca. Breast……..be cautious when you intend to beautify yourself by inlarging your bust, using chemical such as silicon, Botox or tradisional made medicine.Be satisfied with what God give you.Not all men look at the beauty big bust but the inner clean heart.

    0

    0
  38. KALAU BELUM MEREBAK LEBIH BAIK BUAT MASTECTOMY.

    0

    0
  39. esya says:

    thank’s info hepa…

    0

    0
    • as says:

      anyway,apapun penyakit yg melanda rcw,as harap,jagalh kesihatan,berdo’a dan yang penting sekali taubat banyak2 sblm terlambat,sbbnya,orang yang alim 24jm kt tikar sjdh,tkt gak mati termasuk diri gua yg jahil ni.bb pnyakit tu biar pkr yg uruskn….ye.

      0

      0
  40. masz says:

    husb sy ada hep c,sy lum g check ag.sy nk tau keberkesanan al jabbar dgn tonik hati dr hosp.suami sy sgt memikirkn smp sy sdri pening nk menenangknnya.ada x yg leh kongsi bagaimana nk hadapinya,apa pemakanan yg perlu dijg dan jika ada yg sembuh setelah amik al jabbar.dokt kata perawatannya harus setahun tp peluang utk sembuh/virus hapus 60% je

    0

    0
  41. fauzi says:

    Kepada semua pembaca, buat blood test untuk Hep. Kalau belum dijangkiti, boleh ambil suntikan pelalian dari doktor. Ada tiga dos (dijarakkan dalam beberapa bulan). Hep boleh dijangkiti melalui pemakanan (sudu, garfu, chopstick) yang dicemari, cairan badan (darah, air mani), dari ibu kepada anak. Virus Hep ni biasanya akan menyerang hati (liver). Jadi, pemeriksaan hati berkala harus dilakukan oleh penghidap/pembawa.

    0

    0