Written by AbangNara | May 30th, 2013

Kadang-kadang ketika kebosanan Abang Nara layan jugak program Kilauan Emas 3. Mak mertua Abang Nara memang die hard fan program ini. Seronok juga melihat keletah makcik-makcik dan pakcik-pakcik yang masuk bertanding. Kesemuanya otai-otai dan ada suara unik masing-masing.

juara kilauan emas 3Semalam telah pun berlangsung konsert akhir Kilauan Emas 3. 4 peserta iaitu Mior, Alina, Idris dan Silah. Kesemuanya menyanyikan 2 buah lagu dengan 1 lagu dicipta khas untuk mereka. 70% markah adalah daripada pihak juri dan 30% daripada undian SMS para peminat.

juara kilauan emas 3

Mior akhirnya menepati ramalan apabila berjaya menjadi juara Kilauan Emas 3. Mior membawa pulang sebuah kereta Nissan Livina X-Gear, wang tunai RM 50,000, trofi dan hadiah sampingan. Idris yang berjaya mendapat tempat kedua membawa pulang RM30,000 dan Silah di tempat ketiga pula mendapat hadiah wang tunai RM20,000. Hebat-hebat juga hadiahnya kan?

juara kilauan emas 3

Jutaan tahniah diucapkan kepada semua pemenang. Walaupun kebanyakan peserta memang sudah dimakan usia, kehebatan mereka menyanyi memang tidak boleh disangkal lagi. Senang cerita, mereka memang otai. Apa pula pendapat anda yang mengikuti program Kilauan Emas 3?

P.S: Video terbaru MatLuthfi. Memang sempoi.

51 responses to (TAHNIAH)Mior Juara Kilauan Emas 3

  1. dee says:

    huhuhu…mereka2 nie lagi hebat dari akademi fantasia. caya la!!!!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 64 Thumb down 1
    • Olga says:

      lepas ni boleh join tilawah plak! jangan asyik nak berjimba2 je… dh tua2 kan…

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 46 Thumb down 5
      • Lembu Gemok says:

        Mior ok..tp aku lagi suka Idris…lenggok dia nice…pandai control..nice2..apa2 pon tahniah..cumanya sian kat no 4 tu..tak dapat apa2..trofi nak buat apa..sian…

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 33 Thumb down 0
        • Anonymous says:

          tu la..kak ros tu ptt dpt rm 5k cukup la n lg 5k bg kat no 4. penat alina menyanyi terjerit2

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 29 Thumb down 1
        • mak c kina says:

          kan?…aku igt ada duit,tp piala je yg ntah bape hingget tu…dah tu byk plak lg mak ros dpt dari pakcik silah tu…padahal award yg xperlu pn…

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 23 Thumb down 2
    • mutiara says:

      tahniah..dah agak dah..
      nyanyi lagu dangdut raggae tu sempoi je..lagu rock xpayah cakap la..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 10 Thumb down 0
    • olga says:

      Hidden due to low comment rating. Click here to see.

      Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 21
      • ZZ says:

        lah…dh nama pun Kilauan Emas..Ada gak pertandingan tuk org muda.Bukannya Olga masuk pun..Ni kan hiburan.Profesionallh sikit.X fahamlh spesis2 cam ni.

        Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1
      • ZZ Anak Melaka says:

        Lah, nama pun Kilauan Emas.Ada gak pertandingan tuk org muda, bukan x de. Olga masuk ke?. Think positif, ni kan hiburan. X fahamlh spesis2 cam ni.

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
      • adilia says:

        Nape ckp cam 2?, kot ye pun x suka gtau la elok2! Mereka suma sebaya mak dan ayah kita tau!, berbahasa la skt… kan ke budi bahasa budaya kita. … zaman dulu x dak prgram cm ni, masa skarang la nk tnjuk bakat, apa salahnya, lg pun suara mereka lg pwer… … otai msh berbisa…. sebelum nk kata orang, nilai dulu diri sendiri. Wasalam.

        Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 2
      • Anonymous says:

        takpe olga..dh smpi masa nnti..ko try lah masuk kilauan emas…kalau kau menang..aku hadiahkan mangkuk bertingkat..boleh isi kuih muih.. dgn mangkuk ajaib..kau isi air tak penuh2…

        Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
      • Anonymous says:

        klu ingat kain kapan baik duduk kat kubur aja………

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 3
      • Anonymous says:

        lu dah taubat ker blom bro.

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Anonymous says:

          amal ibadat dgn allah..x kan dia org nak bgtau..lidah tu lagi tajam dari pisau bro..jaga pertuturan seharian.

          Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
      • gua rockers says:

        lu cakap org…bro.. baik lu taubat…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • gugu gaga... says:

        asal mati je ingat tua..ko muda pn leh mati olga oiii….

        Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  2. noname says:

    ROCK BRADER!!!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 16 Thumb down 1
  3. daling pinona says:

    syiokk ooo layan otai berbisa mlm td…antara meor & idris dua2 besh..
    cuma aku heran apsal pemenang no 4 tk dpt hadiah duit..
    bleh nampak muka alina cam bengang to control rileks.
    alina tu nyanyi pun power gak..
    tak pasal2 yg nenek Ros yg tak nyanyi duk rilek2 kt bawah plak dpt menang hadiah 10K
    setakat buat lawak2 gedik kt atas pentas pun bleh dpt anugerah pesonoliti terbaik ker haper…tak berbaloi tul yg nyanyi teruk2 smapai putus urat kentut tp tak dpt duit..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 69 Thumb down 1
    • cik teratai says:

      betul2..cik teratai sokong. Alina hasan mmg power tp x dihargai. mmg puihh!

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 26 Thumb down 2
    • Mak Jemah kauuu says:

      alina kn dpt anugerah jgk mse awl2 tu..anugerah overacting katenye..baling2 spec mse nyanyi..ade la tu saguhati hati..chill la..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 21 Thumb down 0
      • asamboi says:

        alina overacting nyanyi mulut senget2. tak selera org tgk

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 30 Thumb down 2
        • Anonymous says:

          asamboi… mesti Alina mempunyai sebab tertentu yg ko sendiri mungkin tak faham…

          ko sorang yg takde selera…org len ok jer..siap bwk pop corn masa tgk konsert

          Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 5
        • mak c kina says:

          ok pe…xde la control ayu kt ats tu…

          Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
        • Anonymous says:

          jangan menghina sesama islam……

          Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
      • Anonymous says:

        ptt anugerah overacting mak ros tu yg dapat…

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
      • mak c kina says:

        award je la mne ada duit…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Anonymous says:

      setuju sangat2 dgn komen ni…at least bagi la sedikit habuan kat duit kat tempat ke4 tu, bg rm5000…kalo xde hadiah baik la dia amik 3 oang je masuk final…aku pun x setuju si ros dapat rm10000 dengan hanya buat lawak menggatal dengan ramli MSbaik la duit tu di beri sikit kat pemenang no 4..apa2 pun da rezeki ko la kot….

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 20 Thumb down 1
  4. Sweet Lollipop says:

    Peserta Kilauan Emas jauh lebih bagus daripada sesetengah peserta yang masuk AF..disiplin pun bagus… dah dapat teka MIor yang menang… Setiap persembahan saban minggu memang baik dan tidak pernah mengecewakan. Pertama kali mengundi peserta iaitu Mior..selama ini AF ke…Raja Lawak ke mana pernah terfikir nak undi pun… Ternyata otai masih berbisa…. Rock Brader… InsyaAllah lepas ni mesti ada pihak yang ingin melamar Mior jadi artis… :)))

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 20 Thumb down 0
  5. bedah tong gas says:

    Gamba ke-3 muka brother ni mcm nk mintak penampar je..huhu

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 4
  6. BRUTAL MOM says:

    MIOR ROCK!!!! MEMANG HARUS MENANG!!!

    Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
  7. Roundtable says:

    Semua finalis KE3 memang ada aura…masing-masing ada personaliti yang tersendiri .memang best .Lontaran suara mereka hebat dan agak sukar juga nak pilih juara.kalah penyanyi-penyanyi muda sekarang.mereka patut mencontohi otai-otai ni jika nak masuk pertandingan,bukan bersandarkan paras rupa dan kontroversi sahaja.

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  8. Mak Jemah kauuu says:

    mior jenis humble..sbb tu die rapat ngn geng2 KE3 ni..jenis xpoyo..xde la drama sgt dlm KE nk dibanding drama cintan cinton..sedih medih..gaduh gocoh mcm AF tu..

    Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
  9. Anonymous says:

    tahniah kepada brader rock kite..Mior..dan tahniah juga kepada semua finalis KE3…

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  10. Anonymous says:

    the best….tapi lagu baru Idris memang sedap….kalo dia jual single aku beli

    Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
  11. Anonymous says:

    untuk konsert yang akan datang, jika ada, pastikan peserta bukan yang pernah bertanding, baru syok tengok otai menyanyi, macam konsert 1 dan 2 dulu, macam mak ros ke, terhibur, kalau dah macam alina, tak payah nak join kilauan emas, saya suka sgt dengan suara Silah, yang macam tu memang best

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  12. #saya# says:

    tapi mmg puas ati kott mlm td..
    susunan yg sgt cantik dan tepat..

    1. Mior
    2. Idris
    3. Silah
    4. Alina

    #apapun mmg suka alina(gedik+perasaan hebat n hot2 je) tk menang.
    cukup sesuai dia dapat “over acting” n cukup la 10k tu
    juri lebih pandai menilai#

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
  13. mak c kina says:

    aku lbh suke pakcik silah….suara dia sedap…mcm dato’ ramli kte,dia ada nyawa…

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  14. brader mior… seram aku nengok….

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  15. Anonymous says:

    but so sad to the fourth contestant…
    she only got a trophy n no money..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
    • Anonymous says:

      Agree with you…..Astro should consider rather then nothing….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  16. Anonymous crazy says:

    saya terkilan dan sedih dengan sistem yang dianjurkan oleh pihak kilauan emas…..nampak tidak pro n tidak adil..kesian tengok Alina yang dapat no.4 hanya dapat trofi yg tak seberapa tanpa dapat pun sedikit wang …tak berbaloi langsung ..baik x payah Alina masuk final kalau mcm nih…..sepatutnya kita menghargai yg masuk final jgn berat sebelah….yang tua x sedar diri mcm kene saka… gedik n gatal tu tiba2 dpt 10k….kesian tgk alina selama ni berlatih nyanyi tapi dpt trofi RM10.00 x masuk akal langsung…pikir2 dan renung2 kan je lah

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1
  17. saya terkilan dan sedih dengan sistem yang dianjurkan oleh pihak kilauan emas…..nampak tidak pro n tidak adil..kesian tengok Alina yang dapat no.4 hanya dapat trofi yg tak seberapa tanpa dapat pun sedikit wang …tak berbaloi langsung ..baik x payah Alina masuk final kalau mcm nih…..sepatutnya kita menghargai yg masuk final jgn berat sebelah….yang tua x sedar diri… gedik tu tiba2 dpt 10k….kesian tgk alina selama ni berlatih nyanyi tapi dpt trofi RM10.00 x masuk akal langsung…pikir2 dan renung2 kan je lah

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2
  18. BUNKFACE NO.1 says:

    lu pak cik dah jadi juara..kasi potong itu rambut kasi pendek, baju tu pun tukar…org skrg tak pakai dah baju mcm tu, sape dia punyer stylist ni..azab betul fashion

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
    • Anonymous says:

      Mngtuk orang dan melafazkan kta2 ngetif sngt mudah ianya mlmbangkn kpribadian diri anda sndri,

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
      • BUNKFACE NO.1 says:

        bila masa pulak aku kutuk, aku suruh dia potong rambut biar pendek, yg kau sentap ni kenapa ? ni lah sesetengah org melayu, bagi nasihat utk nampak lebih handsome pun tak boleh, tu pasal tak maju2..buka mata seluas2nya tgk dunia luar fashion dorang mcm mana

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  19. Anonymous says:

    suka sangat bila rock brother menang….cayalah

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  20. Anonymous says:

    Alina… memang power tp lagu2 yg dia bawa gue x minat…gue tetap layan rock punyerr…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  21. mely says:

    Tahniah kepada yg menang,mereka mmg hbt smpai ke final,tp cian tmpt ke 4.Kalu gtu lbh baik 3 org je prg final.yg lain tkyah ssh2 tgu je kt bawh.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  22. student bandung says:

    kesian aku tgk masyarakat kita skg..asyik sebuk kejar glemer..kecik2 masuk idola cilik, besar sikit nak masuk akademi fantasia, dah tua bangka rumah kata pergi kubur kata mari sebok terpekik jual suara atas pentas kat kilauan emas..miahaha sampah

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
  23. Anonymous says:

    caya kat mior rock brader….. maintain cool. Silah dan Mior memang ngam “rock brader vs blues brader”. Terbaikkkkkk….. tabik spring toing..toing..toing.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0