Written by AbangNara | May 21st, 2015

Berkahwin pada 5 Disember 2014, Chef Riz serta isterinya, Shikin Maembong kini telah pun bergelar ibu dan ayah. Berdasarkan gambar yang dikongsikan oleh ayah Shikin Maembong, iaitu Ismail Embong, isteri kepada Chef Riz itu telah selamat melahirkan seorang bayi perempuan pada 17 Mei yang lalu. Jutaan tahniah diucapkan kepada Shikin Maembong dan Chef Riz.

anak shikin maembong

Kalau berdasarkan pengiraan kasar Abang Nara, Shikin Maembong baru hamil 6 bulan dan telah pun melahirkan bayi perempuan ini. Kemungkinan besar cahaya mata Chef Riz dan Shikin dilahirkan tidak cukup bulan. Sama-samalah kita doakan agar bayi comel ini diberikan kesihatan dan membesar dengan sihat. Mungkin nanti Chef Riz dan Shikin akan buat sidang media untuk mengumumkan berita gembira ini.

chef riz shikin maembong

anak shikin maembong

berita kehailan yang disahkan oleh Chef Riz pada 2014

Apa pun tahniah buat Chef Riz, Shikin Maembong dan ahli keluarga kedua-dua belah pihak. Semoga dengan kehadiran si comel ini akan menyerikan lagi hidup mereka sekeluarga. Buat Shikin, selamat berpantang.

bocik

P.S: Abang Nara memang setuju sangatlah dengan tagline produk ini “Terpaksa Cantik Uolls” sebab bila Google, ada beribu-ribu testimoni daripada pengguna produk ni. Daripada yang berjerawat, kulit gelap boleh berubah jadi putih bersih. Info lanjut layari Facebook Satin Skinz – Halal Natural dan Instagram satinskinz2u.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

100 responses to (TAHNIAH)Shikin Maembong, Isteri Chef Riz Selamat Lahirkan Bayi Perempuan

  1. selipar jamban says:

    Kita doakan yang terbaik ye.Jangan fikir bukan-bukan.Baby tu tak berdosa.Allah Maha Mengetahui segala-galanya.

    0

    0
    • Anonymous says:

      congrats..

      tapi sian baby ni mesti sll kena bebel nnti sbb dua dua datuk dia suka membebel2.. hehehe.. comel, kiut dan tembam..

      takpe lah klau jd sblm kawin pun.. yg penting mak bapak dia tak buang dia and jaga dia penuh dgn kasih syg.. nasib dia lebih bertuah dr beribu baby yg dianiaya..

      0

      0
      • hantu ayam says:

        to nara. Kita ttup aib org allah ttup aib kita. Bsgka baik, nt kena btg hidung.. x kita anak cucu kita..

        0

        0
        • HAMBA ALLAH says:

          SYUKUR ALHAMDULLILAH, DAH SELAMAT BERGELAR IBU DAN AYAH RIZ DAN SHIKIN. INILAH ANUGERAH TERINDAH DARI ALLAH YANG TAK ADA NILAI TANDINGAN NYA.

          BUAT NARA, BETUL KAN NIAT BILA TULIS TAJUK NI. KERANA KAMU SEMUA ORANG BERPRASANGKA BURUK. TUTUP LAH AIB ORANG SUPAYA ALLAH TUTUP AIB KITA ELOK2 JUGA. ADIK AKU PUN LAHIRKAN ANAK TAK CUKUP BULAN 6 SETENGAH BULAN SAJA, TAPI BERAT DIA 2.85 TERUS SAJA KELUAR HOSPITAL SEBAB TAK ADA APA2 MASALAH.

          TAK SEMESTINYA YANG LAHIRKAN ANAK AWAL DARI TARIKH TU ADA BUAT DOSA, TAPI KADANG KALA2 SEBAB KESIHATAN IBU MENGANDUNG YANG TAK MENGIZINKAN MAKA NYA DIMINTA LAHIRKAN CEPAT JIKA KONDISI BAYI KUAT DI DALAM RAHIM.

          BERSANGKA BAIK LAH SAHABAT2 SEKALIAN, KERANA BAYI INI SELAMAT MENDAPAT KASIH SAYANG DARI IBU BAPA YANG MELINDUNGI NYA. AAMIIN YA ROBB

          0

          0
        • nara tolol says:

          nara xperlulah ko nak buka aib org..ingat ko baik sgt ke jdi blogger

          0

          0
        • perempuan says:

          bestnyerr kawen tak sampai setahun dah ada baby.. den ni menunggu hampir 4tahun dah, mengandung pun idak lagi..

          Tahniah la, meh la sikit aura baby tu ke kami2 ni.. teringin sangat2 nak merasa zuriat sendiri.

          0

          0
        • akak manja says:

          tanda2 akhir zaman..fitnah merata2..semua brlumba2 nk jd hakim atas dunia ni..insaf la

          0

          0
        • NaraSupporter says:

          Nara tak salah. Truth hurts but they and we have to deal with it. Just like nabi-nabi sebelum ini ada juga dosa dan sejarah yang memalukan mereka. Tapi kita belajar daripada situ. Same goes to this issue. Pengajaran untuk artis-artis dan yang lain dekat luar sana untuk jauhi zina. Allah nak tunjuk, melalui Nara. Tu pandangan aku.

          0

          0
        • Anonymous says:

          stuju tu

          0

          0
      • mutiara says:

        err..baby pre mature 6month xkan terus keluar spital plus berat bay pun silap2 tak sampai 1kg.
        aku ade gak melawat org bersalin 6 bulan, baby pre matute xcukup 1kg..meninggal beberape jam pastu..
        tu gebu tembam je..haih, cant think the good ones time camneh..sowey ek, tak nak sangka buruk tapi just terdetik. kalau tak nape ek nara siap letak statement riz tuh..
        haihhh..tapi comel baby tu..bam2..

        0

        0
        • sitikepochi says:

          mak saya beranak saya tak cukupp bulan..saya anak no. 2, keluar masa kandungan 7bulan..berat masa lahir 2.77kg.. agaknya kalau mak saya beranakkan saya cukup bulan mau saya dekat 4kg..

          0

          0
        • mutiara says:

          ape heran..aku pon lahir 7 bulan dok dalam inkubator nuh.
          kalau ko 4kg pon takde hal gak, sebab memang ade je baby 4kg lahir..
          btw berat baby bukan naek bergandalah..sikit2..

          0

          0
        • Yoyoyayayuyu says:

          Kira bebetul,baru 5 bulan lebihla dr tarikh 5 disember…bukan 6 bulan…oppss

          0

          0
        • Anonymous says:

          Yoyoyayuyucibaikebendetahnamako..

          Ko ingatt klu kawen 5disember, start calculation pregnancy week dari 5dis ke?? Ni la dia, bodo xleh diajar, pegi google sana cane kira pregnancy week.

          Lagi satu, perlu ke nak highlight berapa bulan semua? Ngko tu pun belum tentu lahir anak perkahwinan sah kalau dah camni perangai busuk hati!

          0

          0
        • Anonymous says:

          Sape kata baby 6 bulan bleh meninggal? Anak sulung sy lahir 6 bulan,, tp kena thn hospital 40 hari sbb x bleh bernafas secara sendiri,. Kena guna bantuan pernafasan., alhamdulillah, skg dah darjah 1., membesar menjadi anak yg cergas dan bijak., dan lg 1, baru sy tahu, rupanya ada jgak baby kurang 6 bulan hidup, sbb terjadi depan mata saya,, sewaktu jg baby sy dlm wad icu.. baby 5 bulan hidup.. tp dgn bantuan pernafasan., berat hampir 1kg,, setiap apa yg berlaku, ketentuan Allah..

          0

          0
        • Anonymous says:

          Xsemestinya..ada je yg bersalin 6 bulan baby da 2.5 kg..Alhamdulillah sihat walafiat je…

          0

          0
      • bebel tanda sayang says:

        Hehehe…..tak sabar tgk muka baby ni sure comey mcm mama & makcik emma nya

        0

        0
    • Anonymous says:

      to nara. Kita ttup aib org allah ttup aib kita. Bsgka baik, nt kena btg hidung.. x kita anak cucu kita..

      0

      0
    • habtu ayam says:

      to nara. Kita ttup aib org allah ttup aib kita. Bsgka baik, nt kena btg hidung.. x kita anak cucu kita..

      0

      0
    • joyah says:

      1. nara, kalau perkara yg boleh mendatangkan fitnah jangan publish. nanti kau tanggung. tugas aku tegur. terima ke tak is up to you.

      2. nikah 5.12.2014. lahir 17.5.2015. bayi berusia 5 bulan 12 hari dlm kandungan (kalau aku salah kira betulkan ye). yg dok komen2 sini rujuk lah majlis fatwa kebangsaan pasal isu ni. ada dah diputuskan statusnya.

      3. Congrats chef riz & isteri serta keluarga. Semoga anak tersebut jadi anak yg soleh.

      4. doa yang baik2 sahaja. again. jangan bukak aib orang.

      0

      0
      • senah says:

        kandungan bayi bukan dikira start hari kawin. kandungan dikira bermula hari pertama period. kalau dia subur 2 mgu lepas period. dan dia nikah pada hari dia subur. kiraan hamil dikira 2 mgu sebelum tarikh subur / tarikh nikah. jadi boleh dikatakan usia bayi tu hampir 6 bulan.

        0

        0
  2. sangsi says:

    Setau aku la, baby kalau x cukup bulan mmg takde can nk kuar spital. Apatah lagi nk selpie melpie camni. Incubator tu la tmpt dia. Mungkin baby ni bakal iron man akan datang. Atuk embong masam je….ada apa2 tak kene ke?????

    0

    0
    • Anonymous says:

      Memang cukup bln tu..ada baby 6 bln besar tu

      0

      0
    • Anonymous says:

      Xpayah nak syak wasagka sgt.. Apa dapat dgn memanggil org mengumpat? Buat dosa je. Doa je la baik2..

      0

      0
    • SITIKEPOCHI says:

      atuk maembong memang muka camtu kan.. gambo anak2 dia kawen aman ada gambo sengeh..

      0

      0
    • miss lollipop says:

      anak miss, masa scan 7 bulan dlm perut dah 2.9kg… tapi miss bersalinkan dia 9 bulan, so lahir 4.48kg… so, apa nak heran..

      buat pengetahuan sansi, shikin ni baka mat salleh, logik je dia kalau 6 bulan pun dah 2kg++, sedangkan miss yg baka melayu ni pun boleh 2.9 dah masa 7 bulan dlm perut..

      #lebih baik bersangka baik, dari bersangka buruk dan membuat fitnah..dosa kering je nanti..

      0

      0
      • Aida233 says:

        wow!!!! Miss mmg genetik keluarga bayi besar2 ke? Atau pemakanan? :D

        0

        0
        • miss lollipop says:

          miss dgn asben tinggi, miss 1.69m… asben brp ntah tp mmg tinggi byk le dr miss..

          psttttt, pemakanan pun ye gak… syyyyhhhhh :p

          0

          0
        • Anonymous says:

          Wehh miss sama la kitaa!! Hahah.. Ckp slow2 sket bab pemakanan tu..

          0

          0
        • terlebih sudah ... says:

          Miss lolipop … bayi tu bwh 7 bulan. Klu you duduk kat ovc ngra omputih atau arab yg baka besar2 di wad khas utk pre mature baby. Kbnyakkn bwh 2 kg. Klu dah 7 bulan mungkin lah …. apa2 pun baik couple ni diam dulu. Kesian baby tu smua org tau crita. Esok klu baby tu dah dewasa klu tebaca mesti malu. Td ada org komen pasal nasab keturunan. Nasab keturunan mmg trputus dgn bapa tp bapa sdh mengahwini ibu. Jd nasab adalah ayah tiri jd mrk mahram. Dgn adk brdk pula adalah saudra susuan. Nara knpa kluarkn info terlebih mcm ni?. Kesian baby tu.

          0

          0
  3. geng roda tiga says:

    123

    0

    0
  4. Anonymous says:

    tahniah^^ermm tapi baby tu tak macam baby tak cukup bulan pon..huhu..btw cute baby..hehe

    0

    0
  5. Anonymous says:

    Tahniah. Bertambah cucu Chef Wan. Baby nampak besar seperti dah cukup bulan. Jika baru 5 bulan lebih mengandung, baby terlalu kecil . Kecil dari tapak tangan. Doakan la yang terbaik buat baby kerana baby tak berdosa. Yang penting baby sihat.

    0

    0
  6. emmataeyang says:

    Tahniah..ermm tapi baby tu tak macam baby tak cukup bulan je..btw cute baby..hehe

    0

    0
  7. cecitececite says:

    Alhamdulillah..telah btambah umat Muhammad saw. Nara, pls jgn publish cite ni sbb org ramai akan speku.Ksian pd anak yg br d lahirkan. Just my twocent.

    0

    0
  8. Ah boy says:

    Dah preggy dulu ke?tanya je..

    0

    0
  9. Anonymous says:

    Tunggu penjelasan mummy n daddy…

    0

    0
  10. sakurako says:

    ape kata chef wan

    0

    0
  11. Anonymous says:

    Kata Chef Riz menerusi Mstar Online:-
    Pada minggu lalu, Shikin sering tidak sihat, lemah dan kerap muntah. Hati saya terdetik juga adakah dia mungkin mengandung. Apabila membuat pemeriksaan di klinik, doktor mengesahkan dia mengandung.
    Memang kami rancang mahukan anak dengan segera tetapi tak sangka pula seawal ini. Segan juga nak kongsi kepada umum, maklumlah perkahwinan kami masih baru lagi. Apa-apapun, ini rezeki yang diberi oleh Allah. Alhamdulillah, syukur

    0

    0
  12. Anonymous says:

    Baby kalu xckup bulan, tapi kalu berat 2.5kg ke atas, boleh je kluar hospital..mcm ank sy 7bln tp brt 2.75kg, bleh je kluar kalu xde pape mslh

    0

    0
    • Anonymous says:

      Anak saya lahir tujuh bulan ngam2 berat 1.75 kg, duk spital 3 hari je sebab tiada masalah….. tapi saya yg bermasalah sebab darah tinggi, sebab tu kena bersalin awal

      0

      0
  13. penyu~ says:

    eeh.. x cukup bulannyeee~~~~ hahahaha.. sepupu aku ank dia x cukup bulan jugak..6 bln kuar, tapi dekat 8 bulan dok wad sbb kecik.. mungkin 6 bulan sikin ni beso gamak 9 bln smpai tau2 dh kuar wad.. haha ewahh

    0

    0
  14. sutera-jingga says:

    Abg nara, tak pyh la nak highlight tarikh kahwin or sebagainya.. Tak baik buka aib org, yg penting kahwin dan lahirkan bayi yg tak berdosa tu.. Takut nanti org menyumpah abg nara sekeluarga sebab asyik nak cari publisiti utk blog abg nara.. Kalau suka sgt seseorg tu, abg nara puji melambung walaupun perkara yg dibuat tu takde la bagus mana pun.. Tak baik mcm tu.. Natural la dlm penulisan abg nara ya.. Salam..

    0

    0
  15. lia says:

    aku lahir tak cukup bulan. 7 bulan je. mak aku berkampung kat hospital sebulan. sekian.

    0

    0
  16. macammacam says:

    bersangka baiklah sesama kita sahabat2 oii……x rugi ape pon bersangka baik…yang ruginya kalau bersangka buruk nie..wuwuwuuw…….

    0

    0
  17. jihyo says:

    xnampak mcm xcukup bulan pun kan….xcukup bulan pun dah besor tu babynyer..bygkan je la klau cukup bulan besor mana la agaknyer ye…7 kg kot kan…logik ke????

    0

    0
  18. ankel sikers says:

    Bagi ankel, isu cukup bulan or tak cukup bulan, tak perlu dipersoalkan….asalkan bb sihat sempurna, ada mak ayah yang menyayanginya dan yang paling penting x jadi mangsa kerat 15!!!

    0

    0
  19. nino says:

    tok wan pun x de share apa2 kt ig dia..si nara ni pulak yg lebih2..

    0

    0
  20. Anonymous says:

    Mungkin diaorang ni test drive dulu baru nikah. Kompom boleh guna baru publish nikah. Dulu masa Chef Riz nikah yg pertama, tunggu punya tunggu takde juga hasilnya. Yang ni br steady & power dia punya kuasa, dua minggu terus jadi. Tapi apa apa pun… mereka dapat baby yg cute & walaupun ada yang kira baby tu tak cukup bulan…lantaklah…dia lahir dgn selamat..
    Ostas & ostazah keyboard warrior…sila cari penjelasan baby tu boleh berwalikan bapak dia ke tak masa kawin nanti… mohon pencerahan…

    0

    0
    • Anonymous says:

      Ko sakit tang mana kalau anak wali pada bapa ke x? Ko tu pun bkn anak sah mak ko punn.. Ngata org lebihh..

      0

      0
  21. ... says:

    walau ada sedikit keraguan.. tapi marilah kita sama2 bersyukur bayi dilahirkan selamat dan mendapat cukup kasih sayang dari dari ibu bapa nya.. semoga masing2 mendapat hidayah .

    jangan lah kita bersangka buruk sehingga menghina atau mengkeji nauzubillah..

    pls.. saya lebih bahagia melihat berita begini dari berita bayi2 yang tak bernasib baik (nak luah pon tak sampai hati)

    0

    0
  22. hahaha says:

    Chef wan, ni laa akibat suka kutuk org lain dlm bhs inggeris+melayu ko tu… Marah budak2 yg kawen awal xcukup umor… Okey, skg nak tengok apa chef wan cakap pasal kes chef riz ni :p

    0

    0
  23. kerochan says:

    Kalau wat cerita… tajuk simple je.. tak yah nak highlight pasal taeikh kawen pe semua… baek2 aku tak tao pon diaorg kawen dec 2014… terus tao… then minda tu terus calculate bulan… kalau xde letak tarikh tu… mesti minda aku pk.. ” wah..da dapat anak… bagus la”… see the difference?… nak tarik traffic pon… agak2 ler…

    0

    0
    • fuiyoo says:

      Iye2,aku setuju.letak tarikh nikah sekali,mmg otak terus mgira arr.smpai aku guna kalkulator ovulasi tau..spatut baby kuar aug ni.ni nara nyer pasal.

      0

      0
  24. Kesian la kat family ni..tak payah letak tarikh nikah kot bang nara..lagi banyak prasangkanya..

    0

    0
  25. org singapore says:

    abg nara dulu sebelom kawin ngan pompan tulen dier ni bapok yg joget2 kelab malam. sebab tak lawa member balik ke pangkal jln.

    0

    0
  26. to abg nara says:

    tolongla abg nara..tak baik uingkit kisah org..bayangkan jika terjadi pada abg nara…sekali tgk pandai belajar samapi ke korea..tp dua kali rasa mcm x berapa cerdik..jgn terasa ok

    0

    0
  27. Anonymous says:

    nara tak tulis tarikh pon confirm terkejut.. pasal ingat bulan 12 tu diorang nikah

    0

    0
  28. apa2 la says:

    bodoo gila nara ni..patut laa writer2 lain pon bodo sama..dok cedok cerita dari blog orang lain..x de modal la tuh..aku setuju dengan komen2 yg atas ni..aku pon x tau bila diorg kawin..bila cakap dah ada anak kira ok la kan..ni bila dok highlight tarikh diorg kawin, si nara ni saja cari pasal..aku memang dah lama perati perangai semua writer kt blog ni..dulu kes hanis zalikha, bila kena tegur terus si nara delete post tuh…bajet la weiii..orang reti nilai la..patut lepas ni semua jangan bukak dah blog ni..aku pon malas dah baca kt sini..buat apa bg traffic kt blog ni..si nara pk la wei bg anak makan hasil tulisan macam ni..tak pk pulak halal haram..dalam post ko ni bajet ko bagus la..anak ko kalau anak halal pon makan benda haram x guna jugak wei..da la..gua cauu

    0

    0
    • cili padi says:

      aku tak paham kebanyakkan, bukan semua yeee..kebanyakkan melayu…pntng kalau kes2 mcm ni cepat2 nak bergossip…lepas tu bila tgk gambar2 baby kena tanam hidup2, kena buang hidup2, kena kasi anjing makan hidup..korang sumpah seranah mak bapak budak tu…ni dah kira bagus dorang still bertanggunjawab….apsal nak bukak aib orang…ingat kita ni ada anak, cucu, cicit…pikir sebelum dok sibuk hal org…klu kita asyik mencerca mcm taik..tu sbb lah kes buang bayi kt malaysi dikalangan bangsa melayu islam bertambah setiap hari..tolong lah bukak minda dan terima sikit…korang tau tak Allah maha pengampun…korang ni kata je islam tapi perangai cam kafir kekadang suka judge org…so typical!

      0

      0
  29. Anonymous says:

    Sebab tu la Diana Danielle lari ke luar negara bersalin agaknya. Dia tak sanggup dengar komen2 orang ramai. Tapi rasanya cara Chef Ritz dan Shikin betul. Apa yang dah berlaku hadapi je la dengan yakin. Kesian pada anak yang tak berdosa. Yang penting baby tu sihat dan mempunyai keluarga yang bahagia.

    0

    0
  30. man says:

    to nara….ckp je la motip ko wat entry ni bkn nk ucap tahniah tp lebih ke nk bukak aib org tu…
    tk psal psal timbulprasangka lain…ingat sket ko tu ade ank..
    sebelum ko publish statement cam ni tanye pd diri kau tige perkara ni:

    is it true?
    is it necessary?
    is it nice?

    0

    0
  31. flower says:

    Ya Allah nara, tergamaknye engkau bukak pekung orang lain.. Cubalah bawak munasabah diri nara oiii

    0

    0
  32. chenta says:

    nara kalau ko ada otak..walau apa pun niat kau..baik kau delete jela crita ko yg mengaibkan org secara langsung atau x ni…tertelan ke ko mkn sumpah seranah org?merangkak ko cari riz ngan shikin kt pdg masyar nanti

    0

    0
  33. azza says:

    “Kalau berdasarkan pengiraan kasar Abang Nara, Shikin Maembong baru hamil 6 bulan dan telah pun melahirkan bayi perempuan ini.”

    Ape motif si Nara ni? Nara yg sebenar nyer kasik bikin line panas! Chehhhh …

    0

    0
  34. azza says:

    Motif ko ape Nara?

    0

    0
  35. sorry says:

    maaf, sorry mcm terkedu sikit..semakin menjadi jadi trend ‘baby xcukup bulan’ ni….sorry kira kira ada dekat 6 org retis jgk la yg camtu…pelakon, penyanyi, kakak pelakon, adik penyanyi tersohor, bini pelakon kontroversi, pengacara..yg bukan islam tu ada dua..model dan pengacara, tp tu lantaklah, mereka bukan islam..mana perginya rasa malu dlm diri? mintak maaf , sorry cuma meluahkan..anak2 itu xberdosa..yg bagusnya mereka xbuang..sorry…..sorryyyyyyy

    0

    0
  36. nana says:

    7 bulan la dia mengandung. Biasa la 7 bulan

    0

    0
  37. Anonymous says:

    Kau tunggu lah Nara suka sangat buka pekung anak lahir tak cukup bulan. Kau ada anak pompuan. Tunggulah 17 tahun akan dating. Sekali anak kau kawin br 2 bln dah terberanak. Masa tu pun kau terkeluar cirit nak tutup malu.

    0

    0
  38. SilentReader says:

    Please delete lah Nara. Jangan buka aib orang walaupun kita belum tau the real story. Kesian kat anak. Abang Nara pun ada anak kan? :)

    0

    0
  39. ... says:

    salam semua.. kita nak defend parents baby tapi the same time korang maki keji si nara ni .. doa mcm2 pada sinara and the editors2 sekali..

    please2… buka mata/minda/hati kita semua what is our point actually ? …

    kalau nara and the bloggers kejam sepatutnya kita bagi nasihat jaa jgn maki2 ok.. kalau tak ‘ seolah2 kita lebih teruk menghina dari mereka . peace ! bawa2 bertenang semua. ..

    0

    0
  40. anne says:

    membuka aib orang… cara u membuatkan baby tu terkena tempias.. baby tu akan membesar dan membaca entry u.. so sedih kehidupan u.. if u nak condem bapa n mama budak tu terserah tp u x fikir effect dekat baby yg x berdosa.. heran sb u seorang ayah yg sygkan anak knpa x fikir pnjang sblm mengeluarkan posting ni.. u x layak utk buat entry ni nara.. tajuk je da tau niat buruk u.. u hentam la artis dewasa tp u jgn hentam baby yg x berdosa.. niat u da salah.. one day u akan ada anak n kta x tau masa depan.. u nak ke ada org malukan cucu u pula nnt.. hidup umpama roda.. pls.. ubah cara u.. feel sorry to u, ur daughter n ur wife.. ops lg satu.. u jantan kan tp mulut mengalahkan org perempuan. hebat..

    0

    0
  41. Anonymous says:

    nak malukan org pandai jer narah ni..

    0

    0
  42. anum says:

    Nara ni mmg bodo…tu la keja dia mnghadap komputer cari salah artis ni..lau dia pandai mmg duduk kat klinik jd doktor tlg pesakit atau jd lawyer defend org tak bsalah..tp dia ni bodo..tu la jd gini..kesian aku tgk ko ye narangokk

    0

    0
    • anum bodo says:

      “Nara ni mmg bodo…tu la keja dia mnghadap komputer cari salah artis ni..”
      mungkin kau bijak sbb mengadap computer baca gossip artis.. kesian..

      0

      0
  43. beautiful lagha says:

    Lawak2222 baca komen2 ostaz ostazah kt blognara ni.bukn ka ostaz2 ngn ostazah2 tahu blog ni blog laghar.lg nk jd hero2. Dah kome pun sama hari2 ngadap blog ni.dlm ni jd ostaz ngan member2 siap ckp ko tahu tak apa yg nara tulis kat blog dia.. 2×5 5×2 ja ko org semua ni. Peace no war

    0

    0
  44. nana says:

    tak payah nak mention tarikh nikah atau pape la.sendiri ada ank dan family ok.jangan terjadi kat family sendiri sudahhhhh

    0

    0
  45. Akoo says:

    Aku x tahulah kenapa org suka sgt buka aib org…takut nanti bila mati, terbukak sume aib n pekong2 kat badan. Mana nak sembunyi? Kesian ahli keluarga nak tutup aib tu!

    0

    0
  46. nana says:

    Mungkin ikut baka mat saleh..besar..
    anak saudara saya dilahirkan ketika baru 6 bulan dalam perut..800 gm je berat badan dia. skarang dah hampir 4 tahun.. kecik je mcm 2 tahun..tapi sihat n bijak :)

    0

    0
  47. Anonymous says:

    bkn masalah buka aib orang, ini masalah hukum. Bkn kita yg pandai2. Kalau anak itu dihasilkan sbl ijab kabul, bimbang anak dgn ayahnya bkn muhrim. Lg le menanggung dosa yg berterusan. Secanggih manapun dunia hr ini hukum tdk boleh diubah dan diabaikan spt hiasan resepi masakan. Bawalah mengucap.

    0

    0
  48. aku says:

    Td bru tgk rancangan “klau dh jodoh”..ank yg dlahirkn kurang dari 6bln dari tarikh nikah ibu/bapa, ank tersebut x layak dpt harta pusaka (fhm2 je la). klau yg pompuan nk mnikah kna guna wali hakim. Ni bab hukum & kna jga keturunan. Hrp semua take note. Jgn main langgar je.

    1

    0
  49. Kiki says:

    Saya lahirkan anak kedua saya 31 minggu (7 bulan) berat dia 1.85kg, tp minggu pertama drop 1.7kg sbb baby ni biasa je berat akan kurang dalam minggu pertama lahir. Wpon takde masalah kesihatan sgt, tp sebulan dia dok kat hospital sbb nak tunggu berat 1.8kg baru leh keluar. Anak ketiga saya, lahir 24 minggu (6 bulan), berat 610 gram je, tapi tak survive. Anak pertama pun keluar minggu ke-20, berat dalam 400gram je. Pun tak survive. Memang tak semua baby yang lahir awal tak sihat atau akan meninggal, smua bergantung kpd kekuatan baby tu sendiri. Tapi, kalau kurang dari 5 bulan, tgk size baby dalam gambar tu mcm besar, sangat tak logik lahir ‘tak cukup bulan’. Saya bercakap base on pengalaman ada 3 org anak tak cukup bulan. Kebanyakan yang lahir 5 bulan mmg akan kurang dari 1kg. Ni sains ek.

    0

    0
  50. tengok je says:

    bila baby conceive..itu urusan mereka dengan Allah. Kita mengumpat, membuat spekulasi atau fitnah..dah jadi dosa dengan manusia. Tak minta maaf tak ampun dosa. Banyakkan lah bertaubat. Anywah..congratulations to the couple

    0

    0
  51. thuglife says:

    adoi..xyah dok sibuk kira due date, baka bagai.. kalo yg penh pregnant tu tntu tau..bby lahir cukup bulan atau x,kalo brat lebh dr 2kg/2.5 kg xkan admitted kt hospital kalo xde apa2 masalah.. anak sedara aku lahir 8bln bwh 2kg,admitted 2-3ari je.pas tu disharge. Alhamdulilllah..sihat walafiat.

    0

    0
  52. dinda says:

    kalo NARA tak siarkan tarikh mereka kawin pun.. AKU TERKEJUT juga sebab rasenya istri chef riz ni baru je dengar kawin blm Dis.. semua pun tahu kan. aleh2 dah bersalin.. dlm otak mula2 pelik gak.. OHHH..

    bukan abg nara je.. yg first upload gmbr baby tu sape suruh?.. kan

    0

    0
  53. delete says:

    how come ada satu post tu pasal peraduan menang jemputan dah delete. yang ini tak delete?

    0

    0
  54. Kiah Propa says:

    kalau tak cukup bulan dh gebu gebas mcm tu..kalau cukup bulan komfirm kluar perot tros berlari anak.. #SajeTanya #SoalanSerius

    0

    0
  55. Kiah Propa says:

    Kalau baby tak cukup bulan pun baby dah gebu gebas mcmtu..kalau baby dah cukup bulan agak agak nya mesti dah boleh lari anak kn lepas bersalin… #SajeTanya #KoYangBersalinAkuYangPanas

    0

    0
  56. mungkin pasangan ni dah nikah dulu sebelum majlis kawin.

    0

    0
  57. Boleh percaya ke ni??? says:

    Anak sedara saya lahir 7 bln besar tapak tgn aje..xde la sebesar tu ..siap duduk incubator selama sebulan dan dipantau doktor..cucuk wayer sana sini nak kasi baby besar..hmm musykil2..gmbr kawin tu pun nmpk perut syikin mcm buncit sikit jek..wallahualam..Hanya Allah yg Maha Mengetahui..

    0

    0
  58. kipas says:

    Saya kahwin 6 Disember 2014, sekarang kandungan baru 5 bulan. Baby kecik lagi dalam perut, nak tengok jantina pun xnampak lagi. Mungkin dorang akad nikah awal kot, majlis je buat 5 disember. Apa pun tahniah! Jaga baby elok2.

    0

    0
  59. Just Sharing says:

    Apakah Hukum Mengahwini Wanita Sedang Hamil – Soal jawab

    Perkahwinan seumpama ini hari ini memang tersangat biasa kerana keluarga biasanya memilih jalan ini untuk menutup malu. Bila dapat tahu anak mengandung luar nikah, cepat cepat kahwinkan.

    Berdasarkan kenyataan ini, nikah itu TIDAK SAH, maka pasangan itu kelak hidup dalam zina sampai bila-bila… .

    Persoalan ini telah diajukan kepada seorang Imam, di mana banyak persoalan lain timbul dari persoalan pokok tersebut.

    Saya kongsikan bersama anda di sini kerana ianya amat penting:

    Soalan 1 : Apakah langkah yang sewajarnya sekiranya seorang gadis belum berkahwin didapati hamil anak luar nikah?

    Jawapan 1 : Gadis itu tidak boleh berkahwin sehingga bayi itu dilahirkan.

    Soalan 2 : Sekiranya lelaki yang bertanggungjawab itu bersedia mengahwini gadis itu, bolehkah mereka bernikah?

    Jawapan 2 : Tidak. Mereka tidak boleh bernikah sehingga bayi itu dilahirkan.

    Soalan 3 : Adakah pernikahan itu sah sekiranya mereka berkawin?

    Jawapan 3 : Tidak. Pernikahan itu TIDAK SAH. Seorang lelaki tidak boleh mengahwini seorang wanita hamil, walaupun lelaki itu merupakana ayah kepada bayi yang dikandung itu.

    Soalan 4 : Sekiranya mereka bernikah, apakah tindakan mereka untuk memperbetulkan keadaan?

    Jawapan 4 : Mereka mesti berpisah. Perempuan itu mestilah menunggu sehingga melahirkan, atau sehingga sah dia tidak mengandung, barulah mereka boleh bernikah sekali lagi, secara sah.

    Soalan 5 : Bagaimana sekiranya keadaan itu tidak diperbetulkan?

    Jawapan 5 : Maka mereka akan hidup di dalam zina kerana pernikahan itu tidak sah.

    Soalan 6 : Apakah hak seorang anak luar nikah?

    Jawapan 6 : Kebanyakan pendapat mengatakan bahawa anak itu TIADA HAK untuk menuntut apa-apa daripada ayahnya.

    Soalan 7 : Sekiranya hukum mengatakan lelaki itu bukan ayah kepada anak tersebut, adakah itu bermakna dia bukan mahram kepada anak perempuannya sendiri?

    Jawapan 7 : Ya. Dia tidak boleh menjadi mahram.

    Soalan 8 : Sekiranya seorang lelaki Muslim dan seorang wanita Muslim (atau bukan Muslim) ingin bernikah setelah bersekedudukan, apakah tindakan yang sewajarnya?

    Jawapan 8 : Mereka mesti tinggal berasingan segera dan menunggu sehingga perempuan itu haid satu kali sebelum mereka boleh bernikah.

    Soalan 9 : Sekiranya saya kenal/tahu seseorang di dalam keadaan ini, apakah saya perlu memberitahu kepadanya, atau lebih baik menjaga tepi kain sendiri?

    Jawapan 9 : Anda wajib memberitahu, kerana itu sebahagian tanggungjawab anda sebagai saudaranya. Mereka harus diberi peluang untuk memperbetulkan keadaan mereka, kalau tidak semua keturunan yang lahir dari pernikahan tidak sah itu adalah anak-anak yang tidak sah taraf.

    Ini merupakan satu perkara yang serious jadi, fahami dan dalami betul-betul dan bincanglah dengan Imam / ustaz sekiranya anda berhadapan masalah sebegini atau bila perlu.

    Jauhilah perkara-perkara yang menyebabkan penziaan,jagalah keturunan nasab kita supaya menjadi genarasi yang mulia.

    0

    0
  60. sam says:

    Tolong…ada beza nya mende dah kan kebatilan dengan menutup aib ye… masa buat dosa x fikir aib? Lebih takut manusia drpd Allah?

    0

    0