Written by AbangNara | October 11th, 2013

Penyanyi rock, Ramli Sarip; pelakon popular, Rosyam Nor dan jurulatih skuad Harimau Muda A, Ong Kim Swee akan dianugerahkan darjah kebesaran negeri Melaka yang membawa gelaran Datuk sempena hari jadi ke-71 Yang Dipertua Negeri Melaka, Tun Mohd. Khalil Yaakob.
ramli sarip datukSetiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Naim Abu Bakar berkata, Rosyam atau nama sebenarnya Mohd. Noor Shamsuddin, 46, dan Kim Swee, 43, dianugerahkan Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) manakala Ramli, 61, menerima DMSM Kehormat.

Menurutnya, ketiga-tiga individu berkenaan antara 901 penerima darjah, bintang dan pingat kebesaran negeri Melaka yang akan berlangsung di Dewan Seri Negeri, Ayer Keroh di sini pada hari ini, Ahad dan 24 Oktober ini.

Jutaan tahniah Abang Nara ucapkan kepada Ramli Sarip dan Rosyam Noor. Satu penghargaan yang cukup bernilai buat anak seni sehebat mereka. Semoga dengan penghargaan ini, anak-anak seni akan lebih dipandang tinggi di mata masyakat. Tahniah!!!

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

46 responses to (TAHNIAH)Ramli Sarip & Rosyam Noor Terima Gelaran Datuk

  1. tepong says:

    papa rock ok la dapat datuk. mmg otai. tapi rosyam nor tu sesuai ke?

    0

    0
    • taiko says:

      Rosyam nor sesuai dapat datuk.sebab dia tailong besar!!!hehe

      0

      0
      • Ahmad Albab says:

        Haha perli nokss! Tailong besar…
        Anyway jd retis la senang dpt datuk kan… KimSwee ok sbb nampak jasa pd negara. Lau artis ni, mmg la hebat berlakon menyanyi bagai, tp bkn ke tu semua jasa utk diri sediri..? Ntah la, maafkan sy.. Sy naif soal datuk datin, tansri puan sri ni..

        0

        0
        • zain says:

          harap anugerah datuk ni dpt diperluaskan lg kepada bidang2 lain contoh kpd mereka yg dalam bidang akedemik, professor2, penyelidik, engineer, doktor dan lain2 bidang profesional. kerana org dlam bidang profesional ni lebih byk memberi sumbangan kpd kemajuan negara. jika dilihat pada keadaan hari ini anugerah ini hanya byk diberikan kepada ahli2 politik, ahli perniagaan dan artis2.
          berilah kepada yg betul2 berkarisma dan layak utk menggalas gelaran itu.

          0

          0
      • ong kim swee ok la sbb jaga utk negara utk bolaepak. rosyam ok kot sbb berlakon dh lama.. ahli perniagaan, ada production house sndri.. ramai pelaon leh cr makan.. membantu ekonomi jgk.. so okla.. uncle ramli.. no komen…

        0

        0
        • chef wan abah ko says:

          PAHANG dgn MELAKA je suke bg DATO kt retiss2… tgok shah rukh khan..ac mizal eizlan yusuf, arwah yahya sulong, ntah sape2 lgi.. jgn murah kn anugerah dato tu..kurniakn org yg betol2 ada jasa n bkhidmat utk negara..byk lgi yg bjuang mati2an kt lahad datu nu apesal xdpt dato? xdpt anugerah wira ngra? salute kt KLNTN, TRGNU JHOR N9 yg betol2 xclusive kan anugerah kurnian bintang kebesaran diorg tu…

          0

          0
    • cikgu cikgi says:

      ahli akademik byk yg layak tk dpt apa2…artis pula mmg senang dpt gelaran…oh malaysia tanah tumpah darahku…lbh agungkan artis dr ahli2 akademik yg byk sumbangannya…:)

      0

      0
    • wannabe says:

      tahniah raosyam nor n ramli sarip.. korang dah setaraf shah rukh khan.. :-p

      0

      0
    • Olga says:

      NARA DAPAT PANGKAT DATUK X???NARA PON MEMAJUKAN INDUSTRI GOSIP DAN FITNAH ARTIS DI MALAYSIA

      0

      0
      • minah jambu merah biru kire ok says:

        nanti la duluuuu bang nara pasti akan dapat pangkt datuk tk lama lagi kerana hepening kn blog gosip ni harap peminat bersabar yeeeeee !

        0

        0
    • minah jambu merah biru kire ok says:

      sesuai jugak la pasal dia belakon bagos..ape2 watak pon dia leh berlakon..tahniah..

      0

      0
    • Olga says:

      SEPATUTNYA PANGKAT DATUK BAGI KAT YUNA SEBAB DIA MEMBAWA NAMA MALAYSIA KE PERINGKAT ANTARABANGSA U OULSSSSSSS

      0

      0
  2. rya says:

    Tahniah dua-dua

    0

    0
  3. layann aje la.. says:

    tahniah.. 1st!!

    0

    0
  4. damai says:

    I just wonder actually wat category of celebrity can have the “Dato” title. Rosyam Nor lah sesuai as he msian and dah banyak sumbangkan keringat. Ramli sarip sesuai ker, dia baru hijrah dan apakah sumbangan yg dia dah salurkan. cuma otai sebgai penyanyi is it 1st benefit, please lah nak beri title pun tengoklah apa sumbangan yg dia dah lakukan. iayaa,

    0

    0
    • sakit mata says:

      dah la warga singapura..i sokong you…apa sumbangan dia pada negara or melaka eh?

      0

      0
      • Anonymous says:

        Kes jeles lah nie??

        0

        0
        • damai says:

          Ini bukan kes jeles, tapi we need to stop all these titles if they have not contributed yet to our country. like you work in office you do all the things, proposal, tender and all but its other people who are promoted and with huge salary but do nothing only know how to talk only and wat people say “pengampu boss”, how you feel it? just tink wat RS contribution, just OTAI with good voice only

          0

          0
  5. […] membawa gelaran Datuk sempena hari jadi ke 71 Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Khalil Yaakob Read More This entry was posted in Entertainment and tagged DATUK, Gelaran, Noor, Rosyam, SARIP, […]

    0

    0
  6. MAT TAPAH says:

    TORA TORA MINTAK IZIN NK JADI DATUK :)

    0

    0
  7. tentonten says:

    jamal abdillah? xnak bagi peluang dia jadi dato’ ke.. bakat besar… pun org lama jgk.. huhu

    0

    0
  8. Anonymous says:

    tentonten…jamal abdilah tu datok penagih dadah boleh la…klau rosyam aku leh trima lagi..tpi dlu eizlan n ac mizal lagi le pelik mcm mane la leh dpt datok…

    0

    0
  9. Anonymous says:

    senangnya retis skg ni dpt title datok ye…kadang sumbangan pd negara x de tpi senang2 j dpt pangkat datok….aku ingin nk tengok retis dpt datok dari sultan johor…

    0

    0
  10. Mia says:

    Datuk Tailong

    0

    0
  11. Mirai Suenaga says:

    Baru rogol sekali, dah dapat datuk

    0

    0
  12. sulayman says:

    SYABAS !! Ramli SARIP .
    ANTARA permata2 dalam INDUSTRY MUZIK MELAYU.
    Im proud of you Bro.

    0

    0
  13. akusukadia says:

    tahniah buat mereka yang dapat gelaran DATUK…jangan pertikaikan ape sumbangan mereka pada negara, kerana mungkin ade sumbangan yang x diperhebahkan..cuma Allah saja yang tahu…layak atau x, terpulang pada TYT nak beri ke x…cuma, sebelum kita lihat kelayakan seseorang tu, kita lihat dulu layak ke kita nak pertikaikan hak + kuasa TYT???ape sumbangan kita sampaikan kita mampu nak cakap seseorang itu x layak dapat gelaran tu????
    *muhasabahdiridulusebelummengadiliseseorang

    0

    0
  14. HAINI says:

    Si Ramli Sarip tu bila nak pergi terima gelaran ‘DATUK” tolong lah cukur janggut dan rambut panjang engkau yang selekeh itu…. tak sanggup nak tengok bila dah pakai baju Melayu yang begitu kemas tetapi dengan keadaan kau yang selekeh.. tolong lah Ramli Sarip…Anyone please make over him…

    0

    0
  15. Rim kereta says:

    Tahniah utk Rosyam and Ramli Sarip..Harap Amy Search akan dpt penghargaan spt mereka jga.

    0

    0
  16. ms arrogant says:

    asal otai sikit je kasi dato tp sumbangan? kalo da senang sangat kasi je le kat sume retis2 veteran mesia…

    0

    0
    • Anonymous says:

      kaaaannnn…golongan lain ni sumbang le mcm nak mampos keje stengah mati…haram xde pun title datuk tuh

      0

      0
  17. Anonymous says:

    ramli sarip tu cuba lah ubah penampilan tu.. pengotor je aku tgk.. xsesueiii

    0

    0
  18. wewek jenab says:

    8-5=3
    Senangye soalan..bang nara,pukol bape aerik n wewek jenal nak wt pc ni?da xsbr ni..xsng duduk dr td lg.hehe..

    0

    0
  19. layann aje la.. says:

    haha.. aku pn same.. dr td duk refresh BN tkt terlambatsss.. tp hampa.. nara, plz agresif sket

    0

    0
  20. ting tong says:

    kesian kt arwah yahya sulong .Dapat gelaran dato tp dok kat ghumah flat ………….

    0

    0
  21. Anonymous says:

    ramli sarip dpt datuk….ape jasa dia utk Melaka& Malaysia…..lagi ramai retis Malaysia yg berjasa xdpt Datuk pun cam Amy Search, Ella. Kumpulan Raihan or Rabani

    0

    0
  22. Anonymous says:

    Bagi la dato ke opah ke,xkisah…berlambak pun gelaran2 mcm ni sampai mcm dh xde nilai tapi pihak universiti perlu mempertahankan gelaran DR dlm anugerah doktor kehormat kpd mana2 individu yg xde kene mengena dlm bidang akademik terutamanya…. org lain tunggang langgang belajo,tesis bagai,senang2 si polan dpt anugerah dr kehormat yg membawa gelaran dr!puiii..

    0

    0
  23. Lols says:

    Haa gelaran Datuk utk dorang berdua aku boleh terima, sbb nampak la jugak sumbangan dorang kan. Tapi kalau bagi kat AC dulu tuh, erk.. mcm sgt tak layak.

    0

    0
  24. Ambo says:

    Semoga selepas ini Jamal Abdillah juga akan dapat Dato’.. Dah lebih 30 tahun menyumbang suara menaikkan industri music negara..

    0

    0
  25. azrol nizam says:

    Xyhla nk bg dato takat berlakon je..ape yg sumbang nye..dh dorg berlakon sbb cri duit dr lakonan..so? Dato xde nilai..puiihhh

    0

    0