Written by AbangNara | December 31st, 2011

Agak terlambat Abang Nara mengupdate keputusan penuh final Maharaja Lawak Mega. Bukan apa, usus Abang Nara terkeluar semasa mendengar lawak-lawak tahap gaban daripada kumpulan Osbon dan Boboi. Ternyata 2 kumpulan ini memang superb. Lawak yang bersahaja dan mampu membuatkan Abang Nara gelak tahap digeletek oleh Datin Maimun.

osbon juara maharaja lawak mega

Adat resam pertandingan, ada menang dan ada yang kalah. Pertarungan sengit antara Osbon dan Boboi akhirnya berakhir dengan Osbon dinobatkan sebagai juara Maharaja Lawak Mega. Dengan kemenangan ini, Os dan Abon menjadi orang kaya baru dengan membawa pulang RM350,000. Manakala Boboi pula mendapat tempat kedua sekaligus mendapat hadiah wang tunai RM250,000. Pakcik kayo ~~

Kumpulan Saehu daripada Indonesia mendapat tempat ketiga dan RM150,000 manakala kumpulan Syok pula mendapat tempat terakhir dengan RM50,000. Walaupun ada 4 kumpulan yang bertanding, daripada pandangan Abang Nara, perebutan juara hanya berlaku di antara Osbon dan Boboi. Tak gitu?

Apa pun, Boboi memang lebih menyerlah berbanding Osbon semasa persembahan pertama. Namun Osbon bangkit kembali ketika persembahan muzikal dengan lawak yang sangat awesome. Abang Nara yakin dan percaya markah terakhir untuk dua kumpulan ini hanya berbeza sedikit sahaja. Rezeki kali ini nampaknya berpihak kepada Osbon.

Apa pun jutaan tahniah kepada Osbon dan jugak kepada Boboi yang membuktikan industri lawak Malaysia masih bernafas segar. Semoga selepas ini pelawak-pelawak seperti mereka makin mendapat tempat di rancangan-rancangan TV di Malaysia.

Jangan lupa kongsikan pendapat anda tentang final Maharaja Lawak Mega di ruangan komen.

49 responses to (TAHNIAH)Osbon Dinobatkan Juara Maharaja Lawak Mega

  1. Joe says:

    Tak dapat tgok pon…keje..apa2 pon tahniah Osbon!

    0

    0
    • haihai says:

      Tuah ayam nampak di kaki,tuah osbon nampak di gigi os

      0

      0
      • cik gayah says:

        osbon ni. lawak dorg bkn dibuat2.. pasal tu kite leyh gelak time diorg melawak… lawak dorg bukan lawak SYOK SENDIRI… hidupppp OSBON!!!!! hope pasni trus melawak together gether lahhh ea

        0

        0
    • Dato minah jambu 24jam mengadap computer says:

      HAPPY NEW YEARRRRRRRRRRRRRRR PENGOMEN2 SEMUAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA LOV U OLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL !!!

      0

      0
  2. ProfHariz says:

    Kan ceq dah kata 0sb0n akan menang. Tahniah 0sb0n. Tahniah. :)

    0

    0
  3. cha says:

    At last

    0

    0
  4. atie says:

    boboi & osbon memang terbaik… TAHNIAH….
    aaron aziz hensemnyer… kan best aaron jadi juri tetap..

    0

    0
  5. Deden says:

    Jozan tetap di hati~ T,T lagi klako walau sekejap saje.. ^^

    0

    0
  6. wani ganu says:

    cayalah osbon….korang mmg the best

    0

    0
  7. CrazyDroid says:

    Alamak..aku lupa mlm td final MLM..adehhh rugi2..naseb bek ada youtube..

    Ada Android? Dah pakai CM7? Meh aku ajar caranya..

    0

    0
  8. aku student says:

    serius rugi x dpt tgok..huhu..tpi yg pasti dua-dua mmg lawak arr!!huhu..student u tgh study week.terpksa berkorban x dpt tgok.huhu

    0

    0
  9. […] Here : Beautiful Nara This entry was posted in Teknologi and tagged Dinobatkan, Juara, LAWAK, Maharaja, Mega, […]

    0

    0
  10. Cik Ain says:

    Osbon is the real ‘Otai” .. Mmg layak menang.. & mmg patut pn menang. Lagipun Afdlin & Harun Salim Bachik dh kaya. sorg 2 pengarah trkenal & sorang2 presiden. Yg Os 2 hanya bw teksi n Abon pn xdla sekaya mana.. papepn mmg sokong 100% pada Osbon. U deserve 4 it! Congrats Osbon.. :)

    0

    0
  11. eikin says:

    tak tahan masa abon suruh os bubling* taktahu betull ke tak ejaan nye. kurang asam betul. asyik os je yg kena. haha

    0

    0
  12. rombau says:

    TAHNIAH Osbon… Ape2 pun lawak Jozan terbaik walaupun cuma selingan..

    0

    0
  13. AQASHAH says:

    Malam tadi macam Boboi yang lagi lawak…tapi Osbon pun lawak gakkk…..apa2 pun tahniah tuk 2..2..

    0

    0
  14. Shadapp luu says:

    Lawak JOZAN terbaik gila malam tadi even dapat masuk sekejap je. Pecah perut. Hahahahahhahaa

    0

    0
  15. Cik Anggur Chomot says:

    tahniah…

    0

    0
  16. elin says:

    tahniah buat osbon. dah memang rezeki dia untuk menang. rasa shahdu plak rasanya mlm td bila diumumkan osbon menang. shahdu rasanya bila tgok wajah mr.os. kesian diaa. maybe dia rasa bagai mimpi satu kenyataan gitu.
    boboy pon best gak mlm td terutama bab lagu ombak rindu dan datin maimon tu.. superb lawak!!
    tapi kalau diorg tak juara pon diorg bawa balik rm250k tau.. byk pe!! lagipon diorg berdua dah kaya dah.. kan? kan?
    tp selute la ngan aflin dan chef wan.. profesional gitu!
    baik la gitu, xmo gaduh2.. pusing2 mcmne pon nanti jumpa balik kan? kan?
    yg pasti, aaron aziz tu….. uhhhh leh pengsan gituu (*_*)

    0

    0
  17. rombau says:

    IYOLAH.. jOZAN MEMANG TERBAIKLAH MALAM TADI.. BOBOI N OSBONPUN OK GAK TAPI YANG SYOK LAK CAM SYOK SENDIRI JE.. TERLALAK2 KALAU BCAKAP.. YG INDONLAK MERABAN2…

    0

    0
  18. kirana says:

    boboi..terbaaiikkk…nape ac potong jozan cpt sgt?..ku kurang berkenan dgn osbon sbb abon suke potong os tgh nyanyi,tgh bes gelak dia srh os benti lak…cer buat mcm boboi,dh hbs nyanyi bru nyampuk..

    0

    0
  19. Kelaaaaas Kau Yah says:

    SUKA SGT OSBON
    MENANG
    LAWAK MENJADI
    REZEKI
    LAGI PUN DIORANG TU ORG SUSAH

    AFLIN SHAUKI
    MEMANG DH PENGARAH FILEM
    BAIK PUNYA
    MELIMPAH DH REZEKI

    0

    0
  20. mingkauchua says:

    rasa rasanya mcm 2 kumpulan je terbaik BOBOI & OSBON, paling teruk sngat SYOK mcm syok sendiri je…..

    0

    0
  21. Mat Bon says:

    Tahniah Osbon! Semoga wang kemenangan dapat membantu menambahbaik kehidupan mereka. Begitu syahdu melihat Os berulang2 mengucap syukur alhamdulillah. Gunakan rezeki itu sebaik2nya.

    Ini adalah pandangan aku berkenaan performance peserta2 MLM ini.

    1. Boboi – memang awesome dari episod pertama lagi. Sentiasa konsisten dan setiap minggu menampilkan persembahan yg baru. Kekuatan terletak kpd kedua2nya iaitu Harun & Afdlin.

    2. Osbon – bermula agak slow, persembahan pertama agak boring tapi mula menonjol pada persembahan seterusnya. Kekuatan Osbon adalah Abon. Tanpa Abon Osbob pasti hancus. Os kurang menyerlah tp gigi beliau sentiasa dijadikan modal.

    3. Saehu – bermula amat baik pada episod pertama serta agak konsisten. Kadang2 boring jugak tp still entertaining. Kekuatan kumpulan adalah Bonchil tp ahli2 lain pun bagus jugak.

    4. Syok – Aku tak paham camne kumpulan ni boleh jadi finalis. Dari episod pertama sampai final, aku tak pernah nak enjoy. Teramat boring. Tapi terdapat 1-2 episod yg lawak mereka menjadi.

    5. BP – Aku suka kumpulan ni. Mereka cukup selamba, seolah2 membuat lawak tanpa skrip serta spontan. Kekuatan terletak pada dua2 ahli kumpulan. Pihak radio patut cepat2 menyunting Sobrie sbb suara beliau cukup baik utk dijadikan sbg DJ Radio. Aku yakin pasti mampu menggugat FBI sbg DJ Radio Paling Popular sekiranya mendapat stesen & segmen radio yg sesuai.

    6. Pimai – Kumpulan kejap ok, kejap boring, kejap sangat2 best. Yang paling menyerlah adalah Satiya. Tanpa Satiya, Pimai hancus!. Lawak imuda terlalu stereotaip. Mat Over sgt boring. Satiya yang banyak menghidupkan lawak Pimai.

    7. Adlin – Beliau bukan dilahirkan sbg pelawak. Adlin adalah seorg pelakon yg hebat tp sebagai pelawak beliau gagal. Pada aku, lawak beliau biasa2 saja. Most of the time, aku memaksa diri aku utk gelak bila melihat beliau melawak.

    8. HIRO – Aku tak paham kenapa Hiro boleh kuar terlalu awal. Mereka ada byk idea. Sungguh kreatif tp sayang pada episod mereka kuar, sememangnya persembahan mereka cukup boring. Sepatutnya pihak juri retain Hiro berbanding Adlin. Pada mlm tersebut, persembahan Adlin juga sungguh boring. Tapi Juri beri peluang kpd Adlin disebabkan bakat Adlin.

    9. 3G – Juga bermula agak slow. Tapi mula menyerlah pada episod berikutnya. Kekuatan pada semua ahli kumpulan. Ada masanya, persembahan mereka agak hambar tp masih menghiburkan.

    10. Lain2 – aku malas nak komen sbb mereka memang boring. Mostly, aku pegi buat air, kencing, main2 dgn anak2 aku time diorg buat persembahan. Takleh tahan tahap keboringan.

    Kesimpulan, Final MLM sememangnya antara Boboi & Osbon. Pada aku, persembahan Boboi pada peringkat Separuh Akhir & Akhir adalah lebih baik. Osbon juga baik tapi tidak sebaik Boboi. Tapi pihak juri & masyarakat umum berpendapat disebaliknya. Aku masih agak hairan kenape kumpulan Syok boleh masuk Final. Lawak mereka selalu tak menjadi & boring. Adakah mereka “dipastikan” masuk Final untuk membolehkan byk undi SMS datang dari Singapore? Hahahah …. aku pun tak tau. But I smell something fishy here. Begitu juga Saehu tapi bagi aku Saehu still deserve to be in the FINAL, walaupun mungkin ada unsur2 komersial di sini. FIkir2kan.

    0

    0
    • Kacak says:

      Finalist sebenar 2 je. Syok ngan Saehu tu Astro punye keje nk pancing undi Singapore and Indonesia. Mule2 aku igt Astro nk bwk salah satu dari kumpulan ni. Yela, besenye 3 je finalist kan. Last2 dua-dua die angkut bwk g final. Pandai Astro wat duit.

      PS: Panjangnye ulasan. Btw, nice comments for each contestant.

      0

      0
  22. nana says:

    panjangnya…..

    0

    0
  23. kekasih gelap beckham says:

    panjangnye… len kali tlg ringkas kan ye..
    komen lagi lebat dari nota kuliah aku.
    pape pun tahniah osbon!

    0

    0
  24. Norma Jean says:

    Masa nyanyi karaoke, video takde kena mengena dengan lagu. Hahahaha…betul…betul…

    0

    0
  25. zonks says:

    semalam dapat 4 ticket free dari astro (arena area), 2 aku guna, 2 lagi extra tapi tatau nak kasi siapa, so burn -,-

    ape pon malam tadi mmg the bomb. gelak tak hengat tgk persembahan osbon, boboi, saehu and paling takleh blah, JOZAN! hahah.

    aku pon confused kenapa la si syok tu masuk final. ifa raziah siap bleh nak nangis dpt no 4, muka kecewa gila. oh cmon lah. aku siap tertido lagi tgk persembahan dorg. -,-

    mmg rezeki osbon. lgpon dorg da lama da senyap dari dunia seni ni. so sekurang2 nya duit yg byk tu dpt la bantu dorg. afdlin pon da kaya so kalau setakat kurang 100ribu tu apa la salahnya hehe. apa2 pon boboi & osbon mmg terbaik!

    0

    0
  26. kaki karok says:

    aik cam biasa jerkk..haha

    0

    0
  27. Kakiwayang says:

    aha…ekceli minat Boboi…tp dah rezeki berpihak kat Osbon, maka redha sajalah…rezeki untuk Os dan Abon… Afdlin tu macam2 lg projek dia..

    0

    0
  28. afif says:

    dah agak dah osbon menag…tapi bobi terbaik..

    http://engineering-joke.blogspot.com

    0

    0
  29. Datin Maimun says:

    Apa2 pon Datin Maimun mmg sure popular pasnih macam Mael Lambung ngan Acai. And Jozan is d best!!
    Congrats to Osbon!

    0

    0
  30. klonovas says:

    tahniah Osbon….. mmg terbaik, begitu jua Boboi….
    persembahan yg konsisten…..

    0

    0
  31. i m just a human says:

    big applause to all finalist~

    bg aq, smue dh bg yg tbaek, but d winner is only one..
    ap2 pon aq ttp sokong boboi..Osbon deserve 4 what they got, tp boobi is d best~ ^^,V

    0

    0
  32. kutudekatkepalakau says:

    man belon terbaikkkkkk…………….

    0

    0
  33. OMBAK Tsunami says:

    Osbon memang sebenarnye lawak….. Boboi lawak juga tapi tak pecah perut. Abun memang terbaik kerana gigi OS….mereka berdua memang layak jadi juara. Tahniah…. dan betul kata Zainal Abidin…. kita semua akan merindui OSBON.

    0

    0
  34. akuhero says:

    sepatutnya HIRO yg kekal ke final!!!!!!!!!!!!!

    0

    0
  35. budak u says:

    sangat minat dgn OSBON..kelakar gila..terharu bila dapat tahu OSBON menang..

    0

    0
  36. MinaH kEPOH says:

    Tahniah Osbon Menang walaupun lawak Boboi lebih bijak tetapi lawak Osbon lebih kuat orang ketawa terutama sebab gigi Os yg melucukan. Walaupun lawak peserta S’pore dan Indo kebanyakan org kata tak patut masuk akhir. Jangan lah anda percaya semua siaran TV realiti show tu jujur. Mereka nak buat biz jadi mereka nak duit sms dari Indo dan Spore aja. Dulu Faizal tahir patut menang tetapi mereka tak pilih dia sebab controvesy sells. Tapi kali ni memang Osbon patut menang,lagipun afdlin pon da kaya (pengarah filem) . Anyway kalau Mr Os pakai kasut cam ni http://bit.ly/uv4bWY cantik tak ?

    0

    0
  37. Sheikh Hedra Sheikh Musa says:

    Terimakasih kepada semua warga Astro yg mengendalikan dan menghidupkan kembali lawak lawak Malaysia. The last time aku gelak sampai nak pecah perut macam ni adalah masa kegemilanga AR Badul….masa tu ada rancangan Badul dan Jaafar….it was in black n white….sekarang, im 43 years old….ingatkan lawak melayu dah nak padam….but i was wrong!!….Thanks ASTRO!…Thanks to all who participated in the Maharaja Lawak Mega!!…..Keep it up! We will support you!!!

    0

    0
  38. Datin Maimon frust giler says:

    Yang bebenonya BOBOI yang layak menang kalo berdasarkan persembahan Final. OSBON tu asik guna lawak gigi je. Macam tak ada idea. Osbon menang pon sebab Juri2 kesian jek. Tak lebih dari tu..dowh..!

    0

    0