Written by AbangNara | May 6th, 2012

Seorang demi seorang selebriti tanah air bakal menamatkan zaman bujang mereka. Yang terbaru ialah seorang penyanyi produk Akademi Fantasia iaitu Akma AF. Akma telah pun bertunang dengan seorang ahli perniagaan iaitu Farih Hamshi bin Dato Mohamad Fatmi pada petang 6 Mei.

gambar akma af bertunang

Kedua-dua bakal pengantin nampak sangat cantik berseri di dalam persalinan serba pink. Pasangan ini akan melangsung pernikahan pada pagi 30 Jun 2012 di Dewan Belia Antarabangsa Cheras dan pada tengaharinya akan berlangsung majlis persandingan bagi keluarga pihak perempuan. Manakala majlis menyambut menantu akan berlangsung pada 3 Julai 2012 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) .

Sama-samalah kita doakan agar persiapan majlis perkahwinan Akma dan pasangan akan berjalan dengan lancar. 6 lagi gambar sekitar majlis pertunangan Akma dengan membaca entri ini sepenuhnya. Kredit gambar dan info pada portal Murai.

P.S: Mayat di gunung Everest.

null

null

null

null

null

null

84 responses to (TAHNIAH)Akma AF Sudah Bertunang, Bakal Bernikah Pada 30 Jun Ini

  1. embok ketum says:

    Tahniah..

    0

    0
  2. bunga telur says:

    tunang?kawen?nikah? xde beza dah.bye

    0

    0
    • ngomel says:

      ntah.. blog bn ni dah jadi blog utk artis kawen dan tunang.. tak de citer lain.. cari la citer yg lain dr oyg lain skit… tukar nama blog jelah nara…tukar nama jadi blog ‘artis kawin’ ke…

      0

      0
    • kakak neelofa says:

      ahkak dh kawen…..bila tgk retis2 ni berlumba2 exposed depa bertunang, trus ahkak rasa nk tunang 2 3 kali lg ngan suami ahkak…..hahahahaha!!!

      0

      0
    • karipole says:

      Tu pasal zaman skang byk pakai duit.tunang pun dah macam majlis kawin. Artis boleh diterima la buat cenggini.ramai yg nak tengok.duit pun byk.tp yg aku pelik jadi ikutan plak.dah mcm adat wajib dah skang ni.kalau mampu xpe la nak buat.masalahnya yg x brape mampu pun sebok nak buat.

      0

      0
  3. miss_bisikan rahsia says:

    wah….sejuk mata memandang..semua menutup aurat…semoga berkekalan hingga ke syurga..

    0

    0
    • mamaaish says:

      mmglh sejuk mata memandang tp zmn skrg tunang pun lelakinya dh blh gambo dgn pasangan…dgn family2 skali…

      0

      0
      • Anonymous says:

        bila bakal tunang tidak bergambar @ tiada dlm gmbar, org akan bertanya:
        – abg nara, mana gambar tunang lelaki?
        – tunang lelaki tak datang ke?

        mgkin lps ni mana2 artis prmpuan yg nak brtunang, tak prlu ajak tunangnya dtg ke mjlis, cukup mmberi sekeping gmbar pasport kpd abg nara utk di paparkan kepada pembaca. peace.

        0

        0
      • elly says:

        lebih baik rahsiakan terus pertunangan…. makin ditegur .. makin menjadi jadi diorang buat majlis tunang…

        0

        0
      • zara says:

        xpe kot kalau datang,boleh kenal saudara mara..lgpun bergambar jeww bkn pegang2 pun..kecoh je la u ni..

        0

        0
      • darlinpea says:

        sapa cakap klau bertunang x boleh ambil gambar dgn pasangan?asalkn x bersentuhan xpalah…

        0

        0
  4. ohoiii says:

    betunang pon besanding bagai ye..hmmm

    0

    0
  5. kaki kasut says:

    menci betul aku time bertunang yang jantan pun dtg. desperate sgt ker. x menjaga peribadi .adat, sopan santun , tatasusila, sunnah n sebagai nya. bla bla bla. siap bersanding lg tu.anyway moga berpanjangan ke majlis akad nikahnya. kalo x malu anak mak jemahhhhhhhhh sorang ni…. kuang kuang kuang…..

    0

    0
    • anonymous says:

      ade hukum kate laki xleh dtg ker? kdg2 org buat bertunang ni mcm majlis sgt. padahal satu ‘deal’ je pon. tayah rumit. ni siap bersanding pelamin bagai..

      0

      0
      • nha says:

        Dari Abu Hurairah, beliau berkata, pernah aku duduk berdekatan dengan Baginda. Lalu datang kepada Baginda seorang lelaki, maka diceritakan bahawa lelaki tersebut akan mengahwini seorang perempuan dari kaum Ansar. Baginda bertanya “Sudahkah kamu melihat rupanya?”. Lelaki itu menjawab “Belum”. Maka Baginda menyuruh lelaki tersebut agar melihat perempuan yang ingin dikahwininya terlebih dahulu.

        Baginda SAW juga pernah memberi nasihat kepada Mughirah bin Syu’ban yang ingin meminang seorang perempuan. Maka Baginda menasihatinya agar melihat perempuan itu terlebih dahulu. Sabda Baginda “Lihatlah dia terlebih dahulu agar nantinya kamu boleh hidup bersama lebih selesa dalam rumahtangga”.

        klu adat melayu dulu2 lelaki xpyh dtg mse bertunang..spttnye kne dtg sbb blh knl dgn bakal isteri/suami..xlah terkejut tgk isteri/suami lepas diijabkabulkan.mne taw x berkenan dihati,blh tolak awal2 sebelum nikah.yelah,zaman dulu2 biasenye org tua yg carikan jodoh..tp zmn skg ni sllunye cri calon sndri2,elok juga dtg sbb pertunangan ni mcm 1 perjanjian antara pihak lelaki & perempuan sblum pernikahan.tp x elok lh bgmbr2 gni mse bertunang.pertunangan pn seeloknye dirahsiakan,tkt x jd..sekian..panjang lak komennye…huhu

        0

        0
    • amira says:

      lantak depa laa nk nikah ke nk tunang, korang ni semua benda nk complain.. selagi x langgar hukum tuhan x pe laa. lg pun kalau laki dtg umah leh gak keluarga pompuan tgk bakal suami dia. cacat ke dia elok ke dia takat ikut adat2 melayu ni bkn org praktik kan sngt pn.. yg pelamin2 tu just tuk ambik gambar jek x kan nk suh dak laki tu pi masuk bilik tuk bgambar kata btunang je pn kan. Lagi2 yg artis ni lg laa sakan org nk ambik gambar so biar laa ada tempat yg sesuai.

      0

      0
      • kaki kasut says:

        zaman skrg ni x yah ari bertunang pong famili dah kenai. dok asyik bertenggek kat rumah bakal. baik laki mau pun pompuan. anyway yg jantan x yah ler sgt nak dtg mase majlis bertunang tu. uwekkkkkkkkkkkk

        0

        0
      • joyah kepoh says:

        zaman dah menelan adat dik..selagi xmelanggar perintah Allah S.W.T …terpulang la klu dia nk bersanding pun…duit dia…klu xde dorang,cameraman pun xleh cari mkn…dia ni anak dara..msti nk yg terbaik utk diri dia..sp anak dara kat sni,msti pk nk buat yg terbaik..dlm otak mesti set ‘SEKALI SEUMOR IDUP’..lgpun dia ni artis..ni la kenangan dia ..korang ni, xpernah blh diam..ada je yg xkena..aku tgk,pakaian dia pun sopan..apa masalah korang ni?

        0

        0
      • ....... says:

        kalo btunang spatutnya jgn dhebohkn, tkt xjd~
        satu g, mmgla xmlanggar adat kalo nak datang ke rmh pompuan msa tunang, tp kalo dh dok dkt2 ats plmn tnp ikatan sah, tu bknnya adat dh..
        tp btol gak ap c ‘amira’ kte, drpd dok dlm blk, baek bgmbr kat dpn2 khalayak~

        0

        0
      • joyah kepoh says:

        apa nama kau ?………………..
        soalan kak joy..kau artis ke dik ??bkn kan?sbb tu wartawan x cari kau.ini lah yg membezakan artis dgn org awam..benda yg xheboh pun, diaorg korek…sbb tu keje dia..lama2 jd heboh jgk.klu dia xbg amik gmbr..nnt wartawan kata dia menyombong plak..pas tu rmi plak komen mcm2 kat sni..doakan dia xboleh ke? jgn mare ye dik ;)

        0

        0
    • kau bagus sgt ke says:

      mentang2 la org tu bergambar pakai baju melayu terus kau ckp diorang bersanding..abistu kalau dia dtg pakai rubber boot,pakai topi kebun..dduk bergmbr kt pelamin tu kira bersanding jgk ke??..

      0

      0
  6. lala says:

    over nye..da mcm nikah,sanding sume akma ni..

    0

    0
  7. […] dengan seorang ahli perniagaan iaitu Farih Hamshi bin Dato Mohamad Fatmi pada petang 6 … Continue reading → This entry was posted in Gosip and tagged Bakal, Bernikah, Bertunang, Pada, Sudah, TAHNIAHAkma […]

    0

    0
  8. […] Seorang demi seorang selebriti tanah air bakal menamatkan zaman bujang mereka. Yang terbaru ialah seorang penyanyi produk Akademi Fantasia iaitu Akma AF. Akma telah pun bertunang dengan seorang ahli perniagaan iaitu Farih Hamshi bin Dato Mohamad Fatmi pada petang 6 … Continue reading → […]

    0

    0
  9. Mata Ayer says:

    bek kawin trus..da dok brgmbo brdua kt pelamin….

    0

    0
  10. Mata Ayer says:

    okla tu..thniah…kawin dgn anak datok…sonang hidop ko nnt

    0

    0
  11. pemerhati says:

    x hansome langsung..harap kat belakang nama ada perkataan “dato”..oklah tu akma tu pun bukannya lawa sangat..

    0

    0
    • senah says:

      orang tak hensem dan tak lawa pon berhak untuk dapat kebahagiaan. susahlah kalau orang hensem n cantik je boleh bahagia. -_-

      0

      0
    • senah says:

      apa masalahnya kalau tak hensem dengan tak lawa ? dorang takley bahagia lah ? huu.

      0

      0
    • Anonymous says:

      tak payahlah dok mengata kat org. Dah bnyk sgt ker pahala kau? dunia dah akhir zaman, bawalah bertaubat dan berdoalah moga Allah pelihara lidah dan hati mu.

      0

      0
    • syasya says:

      tak payahlah dok mengata kat org. Dah bnyk sgt ker pahala kau? dunia dah akhir zaman, bawalah bertaubat dan berdoalah moga Allah pelihara lidah dan hati mu.

      0

      0
    • the grudge says:

      org ensem n cantik pn ramai jga yg cerai berai, yg penting persefahaman n tolak ansur selain berdoa selalu. Yg penting hati lawer, ensem n cantik pn kalo hati tak lawer tak guna jga.

      0

      0
    • yela..... says:

      yelah2….nko je la yg paling lawa n ensem…amek la ko sume…

      0

      0
      • joyah kepoh says:

        ntah2 muka pemerhati ni berlubang mcm bulan x?..sbb tu suka ngata kat org xlawa..mcm la lawa tu keje kita…kau ni jhil sgt knpa?xdak manusia blh pilih nak muka mcm itu,mcm ini..akai xdak ka?kau amik cermin..tgk diri kau..pas tu pk 100 kali..kau cantik mcm mana.

        0

        0
      • reben merah says:

        MAK CIK Joyah kepoh yang sokong sgt retis 2 apehal….. adik beradik sepusing sepusat ko ker. ko jer betul. bangangggggggggggggg

        0

        0
    • nha says:

      ‘dato’ mst hensemkah?

      0

      0
  12. Yang terindah says:

    Orang sekarang bertunang bagai nak rak.. sudah menyerupai majlis perkahwinan..
    kalau dah kahwin, tak tau la se-grand mane ;p

    yang penting, biarlah keberkatan Allah ada bersama :)

    0

    0
    • mata kucing says:

      mane ade keberkatan, kalo masih blum halal cek oi….ko tahu ke ape yg ko ckp..BLURRRRR la ko nih…
      xusah tunang2..trus nikah jer..itu bru ngundang berkat, tu pun kalo bersederhana, jaga aurat, jaga adap sopan, pendek cerita smue mesti ikut garisan ugama yg mulia…ISLAM..

      0

      0
  13. f for fun says:

    amboi nak anak dato’ je

    0

    0
  14. pening says:

    aptb la korang ni….berita gembira pun nak complaint jugak. menyesal terbaca comment2 ni….selalu skip je. Baca post abg nara je pun dah cukup info..

    0

    0
  15. aku tidur sebelah akma masa kat asrama sbb takut says:

    as..agak2 ko nk jemput aku tak kuikuikuikui….klu ko jemput pown..kompem aku x datang…sama mcm yg jemputan dak2 skolah kita yg lain hihihi…apa2 pown tahniah as…

    0

    0
  16. leya says:

    betul lah pening, menyesal terbaca komen2 yg lepas2 ni.. Ada je yg x kena.. X fhm aku… Anywy moga akma bahagia hgga jinjang pelamin seterusnyer ke akhir hayat.. Amin..

    0

    0
  17. weng...ni baru aku says:

    aku like sbb mcm sama dgn aku…sapa yerk budak sebelah aku…jap aku ingt

    0

    0
  18. fad says:

    isk! rimas baca komen orang-orang negatif dalam ni. Ingat ye, dosa dengan Allah, kita boleh minta ampun dengan Allah.. dosa dengan manusia, kene minta ampun dengan manusia.. kalau duk kutuk-kutuk pastu mention plak nama Akma.. terang-terangan mengumpat namanya.. cepat-cepat minta maaf ye. sekian

    0

    0
  19. ika says:

    Aku pernah nak tunang…putus di tengah jalan..arghhhhhhhh

    0

    0
    • joyah kepoh says:

      ika..kau dlm kelas kn?belajar sudah…jgn nk gatai sgt…kau budak2 lg…tunang2..nk kena sekeh?hahahah

      0

      0
      • ika says:

        Kak joy…ni online pakai hp..hihihikak joy tu online pakai pc office ann..ha kantoi

        0

        0
      • joyah kepoh says:

        aku report kat ketua fakulti kau..hahahaha soh ttup wifi.. aku punye sistem problem la…sbb tu bos aku soh aku lyn BN je..koh3

        0

        0
      • atiqah says:

        ahahahaaa,,bestnye, company kak joy tu,company ape tu kak joy? boleh aku part time,,ni part time call center tak best la..nak cuti sem dah ni

        0

        0
      • joyah kepoh says:

        company aku xde partime la..lgpun skang bkn musim org beranak la…kau nk keje ke?kau nye cuti sem bln berapa?kau free ujung bln 6 – awl bln 7..aku ada bisnes kat putrajaya..kau jd pekerja aku mau?

        0

        0
      • ngomel says:

        haa.. kak joy ni mesti nak jual kuih kat bazar ramadan kan? ajak budak poyo irman hazz jelah kak joy.. mesti dia suka

        0

        0
      • joyah kepoh says:

        hahahha..irman hazz? aku alah btol dgn nama bdk tu…kekekekek…nnt la, bila aku ada projek kat tanjung rambutan..mybe aku akan cuba jemput dia jd VVIP..klu aku meniaga kat bazaar pun ok what…putrajaya tu,tmpt pelancong…kene speaking…sbb tu aku cari bdk u..sng nk soh diaorang berckp omputeh..

        0

        0
  20. pojie says:

    ala, saper yg kutuk x puas ati tu dengki x hingat la.. jealous cos org bertunang, dpt anak dato.. ko tu abuk pun tarak, atau dpt yg x best.. kalu lom dpt mayb ko akan dpt yg lg teruk sebab ko suka kutuk org kan..
    xpun ko memng jenis x bole tgk org lebey skit..

    0

    0
  21. wahaha says:

    pada aku better ler yang lelaki tu datang.. kot2 ada sedara mara yang belum kenal, asyik tanya plak.. lgpun kalau tunjuk tunang, kot lelaki tu main kayu tiga..org kenal.. hehe blh report.. kang dah kawin baru tau..aisehh

    0

    0
  22. bobby says:

    Tahniah…syukur akma dah berubah cuma bkn apalah tgk blk pics lame dia pose sakan becuti dgn bf klu aku tak mau lah!ada beza antara wanita dipaksa berpelukan dgn merelakan ok!nak hide komen aku pun xapa aku ok jerk!

    0

    0
    • lady says:

      setuju dgn kau walaupun aku tak sure ko nie L/P!tp setiap manusia blh berubah, berilah dia peluang:)

      0

      0
  23. cuties says:

    semoga d permudahkan segala2 urusan… amin

    0

    0
  24. saje-saje says:

    hurmmm x kisah nk bertunang…tp, dh nmpk mcm pembaziran…dh bersanding bagai…pelamin kalah org kawen….dari membazir pelamin n hantaran yg grand2 mcm tu, baikla dier buat extra utk mkn n kenduri tym tu n ajak anak2 yatim n org2 susah……

    kadang2 tgk retis2 ni kawen n tunang mcm nk tunjuk dorg ni berduit sgt…. padahal retis sendu je….

    btw taniah n hope ke jinjang pelamin…bkn nk mengutuk tp menegur pg sesape yg bace or mayb akmar sndr n retis lain jgk….

    0

    0
    • yaya says:

      xkesah r die nk mbazir ke ape tp aku perati artis sendu yg dpt org kaya, baju, hntrn, pelamin kemain lg tp baju mak ayah die xsemenggah. alang2 dh wat grand tu, ape la slh blikn baju yg lawa sket tok mak ayah. ni nmpk sgt beza ngn besan

      0

      0
  25. milah says:

    Korang nilah… buat benda baik pun kutuk.. bila sorok mengata, tak sorok ckp nak tnjk2.. serba salah betullah…

    0

    0
  26. yaya says:

    dh lame aku perati. klu artis yg xsemenggah dpt dato ke anak dato, baju mse tunang ke kawen kemain lawa tp baju mak ayah die alahaaaaaiii… cube compare ngn baju mak ayah mertua yg org knamaan tu, nmpk sgt beza. bknnye nk soh blwn baju sape plg lawa tp at least sbgi anak, ape la slh ko blikn baju yg lawa sket tok mak ayah ko.. xde r dorg rse rndh diri ke segan sgt. klu aku, aku xnk org pndg rndh kat mak ayah aku. no heart feeling..just my 2cents

    0

    0
    • Anonymous says:

      orang orang macam ko ni lah yang suka pandang rendah dekat orang lain. suka judge org hanya tengok luaran. takpayah nak semenggah2 sgt la eh. ok ape pakai camtu, takpayah nak bajet kenamaan sgt lah weyyyyy puihhh..

      0

      0
  27. sweet32 says:

    tahniah! ank dato seee… hehehe!!

    0

    0
  28. wosemah ohsem says:

    pasan x muke mak laki tu skali tgk cm wosemah..tang mata ngn kening

    0

    0
  29. aleeya come says:

    wauuu!!!!!!!! sesuai sgt ..mcm pinang dibelah kapak!!!

    0

    0
  30. Dato minah jambu yg paling paling popular 24jam mengadap computer says:

    hensem jugak tunang dia ni…….kt gambar last tu jantan2 semua badan besar2 eeeeeeee lemas minah jambu lah !!!

    0

    0
  31. Anonymous says:

    ai, kat metro kata eksekutif petronas

    0

    0
  32. bunga mawar says:

    saya baca kat paper tadi tunang dia bukan ahli perniagaan tp keje sbg eksekutif kt petronas…diaorang kenal masa laki tuh tgh belajar kar melbourne…bestnya jadi artis walau pelajran setakat spm tp bleh kawin dgn org berpelajaran n anak dato(ayah dia s/u najib n yb parlimen kota bharu,org kuat umno )..slmt berbahgia…

    0

    0
  33. bini mael lambong says:

    baru bertunang dh bersanding pelamin bagai???? eeee x malu…

    0

    0
  34. saje-saje says:

    bkn la nk suro dier sorok pertunangan dier…cume klau bertunang tu, berserdahana…panggilah wartawan, n kasi tau la seantero Msia yg dh bertunang…xyah la nk berpelamin mcm org kawen bagai…mcm nk berlumba2 ngn retis lain, sape pelamin tunang paling vasss.

    sedangakn bersanding dlm islam waktu kawen tu dh kire haram…inikan bersanding tym tunang amik gamba bersebelahan ngn yg bkn halal…

    ak ade lect, kawen sederhana je…smpai aku mcm terpikir (mse tgk gamba), ni kawen ke tunang..confius…ble dpt tau dier kawen, sgt respect dier….sgt simple… n kazen ak pn same, mak dier buat pelamin simple je sbb utk amik gamba ngn sedara mara…xde tepung tawar bagai..sgt simple dier kawen…bj pn biase2 je…..padahal bapak dier pn engineer IR…..tp, dorg bg mkn kenduri mmg best….mcm ade stgh org kawen, pelamin meriah bagai, hantaran mmg vass…yg door gift utk tetamu tu pn mcm2 ade…tp, part mkn2 ceduk2 pulak…nk jimat la konon, xnk org membazir..padahal yg lain membazir tu xnmpk….

    0

    0
  35. yong says:

    x payah la kecoh…nak komen pertunangan org…nanti anak cucu kita mungkin lagi kebabom lebih class…daripada dia…

    0

    0
  36. alim2 kucen says:

    galaknya…

    0

    0
  37. kawan says:

    Bukan Ahli Perniagaan ye…. Farih Hamshi ni keje kt KLCC PETRONAS ni ha.. Executive in PETRONAS

    0

    0
  38. farahoney78 says:

    tahniah akma.. moga berkekalan sepanjang hayat..

    -Frm K.Fara & Abg Fairuz (Keyboardist)

    0

    0