Written by serenity | April 1st, 2016

Terdapat sesetengah manusia yang gemar mengutuk dan menghina sesuatu yang dianggap buruk atau tidak cantik pada pandangan mereka. Berkenaan hal ini, penyanyi Siti Sarah Raissuddin melalui akaun Instagramnya memberitahu, ia adalah sesuatu yang dihadapinya sejak kecil apabila terdapat individu yang menghina hidungnya dan perkara itu masih berlaku pada hari ini.

Sarah telah muat naik screenshot komen dua orang pengguna Instagram yang mengutuk wajahnya dan bercerita panjang mengenai pengalaman rupa parasnya dikutuk sejak kecil.
 photo 12724676_998618206884262_1004858784_n.jpg

Saya teringin sangat nak tau , sebagai manusia biasa , apakah yg akan anda lakukan sekiranya org megutuk dan meghina pada rupa anda?

Perkara ini berlaku pada saya bukan dari semlam atau dua tiga tahun lalu , perkara ini sudah lama berlaku dalam hidup Saya, saya mula menyedari yg saya tak sama macam org lain seawal saya bersekolah … Alah di panggil hodoh , badak ! Apa lah sangat .. Pada awal tadika ada budak panggil saya “hidung awak macam BABI” saya marah dan pangil die nenek kebayan ..hahahahah lalu budak tu marah dan menagis sebab saya panggil die nenek kebayan .. Ha biasa la budak2 ..

Masuk sekolah rendah sama jugak .. Tapi dah biasa , masuk sekolah menengah ? hampir setiap hari kene ejek HIDUNG HIDUNG HIDUNG , sampai kadg2 mengelak nak naik bas, tunggu dah tak ramai, baru naik bas.. Nasib baik ada kawan @yatie_zul n @azucarmoreena die org cakap , kau ala2 black , pernah terlintas d hati (aku nak pegi buat hidong ) supaya org dah tak boleh cakap lagi.. Tapi pk2 balik ,org tak kan berhenti bercakap, cantik macam mana pon org tetap akan kutuk , bila dah kawin besalin lagi org kutuk gile2 gemok, hidong besa , macam2 lagi ..

ini bahagian cerita saya yg sebenarnya ,banyak lagi tapi panjang sangat kalau saya nak tulis hahahah.. Saya tak penah becakp pon pasal bende ni.. Cuma kadang2 terkesan jugak ? tapi saya akan pk macam ni (AKu ada 3 org anak yg menganggap aku perempuan paling cantik dalam dunia hahahah dan aku ada suami maharajalawak hahahah memang bahagia hidup aku …. ) sekian


 photo 10903269_1714792242137355_1226202523_n.jpg

Sememangnya lumrah terdapat jenis manusia yang tiada sebarang masalah mengutuk atau mengata sesuatu yang nampak buruk di matanya. Tetapi seperti kecantikan, buruk itu juga subjektif jadi apa yang buruk pada mata sesetengah orang tidak semestinya buruk pada mata orang lain.

Sarah sendiri mempunyai seorang suami dan tiga orang anak yang menganggapnya cantik. Itu pun sudah cukup sebenarnya, bukan?

Persediaan batch ke-4..alhamdulillah..mari pm saya utk order..󾬐Eli Homemade Kuah Kacang Dan Pecal󾬐OFFER MASIH BERKUATKUASA⏩4 PEKET untuk 1 POSTAGE⏩SPECIAL PRICE utk pembelian PUKAL

Posted by Eli Homemade Kuah Kacang Dan Pecal on Tuesday, 22 March 2016

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

145 responses to Siti Sarah Raissuddin Cerita Pengalaman Dikutuk ‘Buruk’ Sejak Kecil

  1. Ayman says:

    Bagus. Pembuli camtu elok diupload gambar dia. Teringat aku si Aidalina mulut jahat. Dari kecil sampai dewasa tak berubah perangai. Asyik menghina orang

    0

    0
    • Anonymous says:

      sabarlah sarah, yg menghina tu pun xde la selawa mana. manusia hati berkeladak..tak mengira bangsa, warna atau umur.

      0

      0
      • salam jumaat. says:

        kalau org kutok kita..cakap je alhamdullilah, sabar dan senyum.
        cekalkan hati. sebab allah swt akan memberi n menurunkan rahmat/ berkat kepada orang2 yg telah dihina dan ditindas…ingat tu.

        0

        0
        • Mummy77 says:

          Sarah .. biarlah mereka kata kita tapi Allah mengkagumi diri kita.. pada saya rupa perkara kedua, buat ape cantik tapi buruk perangai, meninggi diri, perasan, busuk hati dan sebagainya.

          Mummy hargai lagi bakat yang allah taala beri pada manusia yang sering dikeji oleh manusia yang PERASAN dia sempurna.

          Sarah berbakat, suara sedap ini diakui sejak awal sarah jadi penghibur. Biarkan mereka nak kutuk ke apa.. bukan kita minta makan atau duit kat mereka.. yang penting Allah Sayang kita dan Keluarga kita. Amin

          0

          0
        • Really??? says:

          Apalah orang yang kutuk kutuk tu….tu artis yang buat hidung dari kemek jadi mancung… dari gelap jadik putih…, dagu cucuk kasi labuh macam mannga choknan siam…. dari tak ada phd, tapi beli phd dari charles molnar university tu yang korang patut kutuk….
          Ciptaan original allah, jangan kutuk…!!!! Sekurang kurangnya kelebihan Sarah Raisuddin ni nyanyi sedap…. tapi dulu masa dia dapat tunang mat salleh….amboi amboi….amboi…tak hingat kejab… nasib baik dapat Syhuib yang cool tu….

          0

          0
        • Kiah says:

          yg kutok tu mcm mancung sangat..elok sangat. perasan je. besok anak2 ko lahir xde hidung baru tau peah.

          0

          0
        • saipol says:

          wowoowo….satu keajaiban. iklan vincci 15 ringgit tu dah takde. thanks bang nara. muahaha.

          0

          0
        • Anonymous says:

          minah tudong tu….kim k sgt dia. telanjang teros la senang. x guna …

          0

          0
        • melati says:

          Aku doakan yg kutok si Sarah ni akan dpt anak muka mcm Dato Vida!

          0

          0
        • humble says:

          mengutuk sesama kejadian manusia seumpama mengutuk ciptaan Allah….beristighfar lah semua…bersyukur pada apa yg Allah kurniakan dan jgn mengeji sesama makhluk.

          0

          0
      • Sue says:

        some people are so mean!!! the problem is..stupid people always has something to say. don’t go down to their level, sara.

        0

        0
        • Aku Mix Hokay...Mix! says:

          hidung mancung satu kelebihan..lebih2 anak mix mcm i. nampak muka mcm miss universe taw.

          0

          0
        • lalala says:

          IQ lah tinggi kelebihan #1. Hidung mancung buat pe..bukan boleh berpikir dgn logik. Mcm kaw la samdol.

          0

          0
      • R i t a says:

        muka cantik perangai cam taikkk, xde hasil jugak la.

        0

        0
    • popcorn says:

      biarlah orang nak kutuk rupa kita buruk. nanti ada lah balasan mereka. jangan sedih2 ok…bersyukurlah kita sihat dan bahagia.

      0

      0
      • hidung berbulu says:

        maner ader org melayu idung mancung. hidung kembang hidung bawang hidung tak der batang hidung flat tu ciri2 hidung melayu. tak payahlah nak kutuk ntah ntah yg kutuk pun hidung kembang setaman…

        0

        0
        • gadis melayu says:

          kalau melayu hidung mancung macam mana pulak erk ???
          saya melayu tapi hidung saya mancung ada batang hidung… kalau tengok dari sisi memang tajam & mancung .

          0

          0
        • arab says:

          hidung berbulu ni bangsa apa ?
          kalau hang melayu , hang hidung kemek kembang jugak lah.

          0

          0
        • arab says:

          bukan semua melayu hidung penyet , ada gak melayu hidung mancung.

          0

          0
        • DAPAT BERNAFAS DAH CUKUP says:

          Maknanya awk mungkin ada keturunan campur. Cuma PELIK awak ni … siap cerita dr sisi lah .. dr depan lah .. dr sisi atas sisi bwh tak nk citer ke …?. One word …RIAK. Semua org ada btg hidong. Cuma tinggi atau idak.

          0

          0
        • Anonymous says:

          En Arab adalah keturunan tok nek moyang dah campor. Klu melayu betol biasa2 jee. Adoiii blajar lah asal2 oeg mlayu de mana.

          0

          0
        • Anonymous says:

          aku melayu campur jawa campur cina campur mamak & idung aku tinggi sikit ramai org tegur idung aku ader batang & tinggi tapi ramai member melayu aku idung yg tinggi dan ada batang sikit ajer. boleh kira.

          0

          0
        • arab says:

          ada melayu tak campur hidung mancung , tak kan tak pernah jumpa ?
          laaaa , aku cakap ada melayu hidung mancung kau cakap riak , abis tu nak cakap apa ? kau sendiri kan yang cakap melayu tak der batang hidung , baca balik lah komen kau weh “hidung berbulu” . kenapa nak marahkan aku plak ?

          0

          0
        • FOKUS says:

          Laaa anon2 kat sini. Lari tajuk utama. Ni melayu cmpor. Betol2 mlayu hidong sedrhana jer. X yah citer korang btg idong rendah ke tinggi ke. Asal boleh napas sudah lah. Yg kat sini bg tau pasal idong masing2 apesal. Fokus tajuk adalh PENGHINAAN bkn BTG IDONG.

          0

          0
        • arab says:

          kau sendiri kan yang cakap melayu tak der batang hidung , kenapa nak marahkan aku plak ? lol . kau yang hina bangsa kau sendiri , aku pulak yang jadi backup bangsa kau .

          0

          0
        • arab says:

          kau sendiri yang cakap melayu tak der batang hidung flat , lol .
          kenapa nak marahkan aku plak . aiyoooo. lawak betul . baca lah balik komen kau kat atas tuh.

          0

          0
        • Anonymous says:

          semua orang ada batang hidung KECUALI HIDUNG BERBULU jer tak ada batang hidung. dia komen macam tu untuk diri dia sendiri
          kahkahkahkahkahkah

          0

          0
        • Anonymous says:

          HIDUNG BERBULU = ALIEN

          0

          0
        • aku manusia says:

          pengomen hidung bebulu ni mesti spesis bapak angkat Tarzan yg tinggal dalam hutan. yang itu memang x der btg hidung .

          0

          0
        • kak pah says:

          @hidung berbulu
          melayu ada banyak jenis ,
          1) melayu ori hidung kemek bawang
          2) melayu hybrib (new malay generation) ada batang hidung mancung sikit
          3) melayu mix <<<< yang ni hidung mancung sebab dah mix.

          0

          0
        • hidung berbulu says:

          eh arab bila masa pulak aku kutuk kau kutuk komen kau. sasau ke aper. pegi baca betul2 saper yg kasi komen pat kau selengge bacin betul.

          0

          0
        • Anonymous says:

          tak payah gaduh2 memang kenyataan pun ori melayu boleh kira yg ader batang idung or idung mancung. yg dah mix or bikin idung tu yg idung mancung idung tercacak……

          0

          0
        • Didi says:

          yang aku selalu perhatikan ialah………..
          1) Orang Johor selalunya idung pesek sebab keturunan indon
          2) Melayu Pantai Timur & Utara ada batang hidung sebab keturunan sheikh + siam
          3) Orang Sabah & Sarawak kulit putih cute macam Stacy .

          0

          0
        • Anonymous says:

          Didi puaka kau kutuk org Johor, sorry ler org Johor cantik2. org Siam idung mancung jubolah siam idung mancung.

          0

          0
        • kak pah says:

          hidung berbulu like komen sendiri. dislike komen orang lain. dari tadi lagi kak pah perhati

          0

          0
        • Mimi says:

          Johor cantik ker .. cuba tunjuk bukti . dah memang Johor tu keturunan Indon kot .

          0

          0
        • atas pagar says:

          @Didi
          siam tu kelantan jer…. terengganu & pahang x der pengaruh siam.
          sheikh tu puak2 arab tertinggal di terengganu ketika dakwah islam dulu… puak2 sheikh stay kat area kuala terengganu.

          0

          0
        • hidung berbulu hidung berkurap says:

          hoi hidung berbulu…x semua melayu hidung penyet la. ko ni tinggal bawah tempurung mana?

          0

          0
        • nonok berbulu nonok bacin says:

          Alahhhh jgn perasan lah Melayu hoiiii dah memang kenyataannya dah jelas dah terbukti org Melayu ramai yg idung penyek idung bawang idung kembang idung bawal yg ada batang idung & idung tinggi sikit tu segelintir Melayu ajer & yg idung termancung sikit terang2 ada keturunan campur.Aku Melayu idung aku penyek & proud of it!

          0

          0
        • Anonymous says:

          mcm zizan ke? aku tgok gmbar dia..aku sebut dia

          0

          0
      • Anonymous says:

        Aku ada baca org comment katanya ig nanthini tu mmg dia create utk mengutuk org. Sbb kalau tengok dkat ig dia mmg byk yg maki dia sebelum kes sarah ni timbul. Sebelum ni dia mngutuk lara alana tp taktau la dia cakap apa.

        0

        0
    • Pakupakis says:

      Yang aku pelik sekali ialah kenapa komen semata2 nak menghina orang tu? Macam.. eh.. tetiba follow orang pastu kutuk rupa orang tu. Eh.. confuselah. Sangat takda adab. Kesian orang2 mcm ni. Aku rasa mungkin kurang kasih sayang, atau dididik dalam keluarga yang berpecah belah sampai jadi terlalu negatif.. kurang didikan agama pun ya kot.. Sedihnya generasi anak muda kita sekarang.. Bila rasa puas dapat hina orang, memang something wrong la.

      0

      0
    • kamal says:

      Ada artis yg cun lawa pun diceraikan jgak……yg penting jaga budi bahasa & akhlak

      0

      0
    • minah jambu terlajak habis says:

      pelakon Malaysia didakwa di Singapore kerana miliki DADAH…

      0

      0
    • minah jambu terlajak habis says:

      minah jambu nk berterus terang aje pasal monah jambu tk suka hopikrit..siti sarah dia tidak berape cantek n tk berape tingi tapi sebalek Nye Allah anugerahkn dia suara yg bergitu cantek bagos n sdap di dengar ..hanye Allah yg mengetahui sagala Nye..

      0

      0
      • minah jambu korek tahi hidung says:

        ni lah susahnya melayu2 kuno. lebih suka cari keburukkan drp kelebihan manusia. dia ada bakat…yg kaw? nyanyi tepi jamban pon katak2 tepi longkang pakat2 lari bertempiaran. k bye…peace.

        0

        0
    • HALIYANA HJ ABDUL HAMID says:

      akak dapat merasai apa yg dirasai oleh siti sarah. akak sendiri di ejek oleh kawan-kawan sekolah mata sepet. memang akak di lahirkan cacat mata sebelah kecik..tapi akak senyum walaupun lumrahnya akak menangis sebaik selepas sahaja di hina…bukan waktu sekolah shj bila dah berkerja pun kawan sekerja ejek mata ini di depan orang ramai..ya allah hanya allah swt sahaja yg mengetahui perasaan akak waktu itu…tapi akak bersyukur mempunyai suami yg sudi menerima diri ini dan anak2 yang amat penyayang..so sarah betul kata org ada suami dan anak2 dah lengkapkan kita…biarlah apa yg mereka nak kata pada kita…luv u sara…..

      0

      0
  2. whosebadsinbad says:

    Kesian Siti…biasala dorang fikir dorang banyak jambu, padahal dua2 muka minah benot…manusia yg ada kekurangan dalam diri mereka yg suka menghina…takpe Siti u pun dah kawin dik dah bekeluarga…biar mereka mendapat balasan nanti.

    0

    0
  3. sara says:

    yg nietaoktober tu… sebut yaAllah…. pastu hina kejadian Allah…. hummmm…elok sgt.. kepala tubuh badan jer cover ngan kain… mulut awak xcover pon kan????

    0

    0
  4. Anonymous says:

    be strong sarah… beautiful is subjective.
    biaq pi depa dapat dosa pree… hang dapat pahala pree…

    0

    0
  5. Anonymous says:

    Mengutuk atas kekurangan atau rupa paras manusia lain sama la macam kita mengutuk ciptaan yang maha esa.

    0

    0
  6. Anonymous says:

    Peduli kn.. Org yg kutuk ko tu pun idok lawa pun.. Ko dikutuk2 pun skrg ko femes ko ada duit.. Hidup sng.. Compare org yg kutuk ko nk tggu gaji ujung bln pun nazak..

    0

    0
  7. GURL says:

    Biasala mulut manusia xprnh boleh tutup…sy pun alami..sy kekurangan sebab masalah struktur gigi..org kata anak hantu, taring harimau dll..sy xbalas pun sbb sy rasa sy special bila ada kekurangan tu…hahahaha..

    0

    0
  8. Anonymous says:

    pompuan pakai tudung tu…kesian sgt. moga allah membuka hatinya satu hari nanti.

    0

    0
  9. Peminat dari Brunei says:

    saya tengok comeyy je ct sarah ne tambah lagi suara power.. anak pun comey2.. masa remaja dulu memang minat sangat kat dier ??

    0

    0
  10. Anonymous says:

    Yg paling teruk yg menghina org tu pun x lawa lnsg,sorg hitam legam sorg lg muka kasar wlupun pompuan,xpelah sarah at least ko ada ank yg comel2,suami yg terima seadanya,famous n byk duit,yg kutuk tu ada apa?kawen pun x lg agknya…kihkihkih..

    0

    0
  11. Anonymous says:

    Peliknya org yg suka kutuk2 org lain,agknya mmg jenis dtg dari keluarga yg x beradab,dr kecik kurang kasih syg,kurang didikan,kurang perhatian n keluarga kucar kacir tu sebb bila dah besar ‘jiwa kacau” ,org sakit otak ni mmg keje dia asyik kutuk2 org jer,sabar jelah jgn dilayan org kurang akal ni,maafkan dia jer sbb kurang siuman.

    0

    0
  12. ungu says:

    tapi saya cemburu ngan siti sarah.dapat suami yg penyayang dan bertanggungjwab sangat.. bg dia awak paling cantik..so y bother y bother y bother!

    0

    0
    • Kokopekat says:

      Rezeki mereka murah pulak tu ye… dengan anak2 3 orang… semoga Allah memberkati keluarga Shuib & Sarah!

      0

      0
  13. Anonymous says:

    longkang nya mulut prempuan tudong tu. malu la…

    0

    0
  14. Bunga ? says:

    Tabahnya hati awak sarah.. Apa pun yg org kutuk awak tetap awak. X mengubah ciptaan Allah. Salute! Moga awak terus bahagia. Saya tak punya kelemahan pada wajah. Tp mungkin dari segi lain. Saya harap hati saya sekebal awak :’)

    0

    0
  15. Puikk says:

    Tak dinafikan yg rakyat malaysia mmg suka menghina fizikal org lain. Contoh dlm drama, filem, masyarakat sekeliling..

    0

    0
  16. lela says:

    muka sara iras2 mcm rihanna..muka unik.org yg kutuk tu je yg x tau.kalau sara pegi oversea confirm org x caya dia frm malaysia..org sure ingt dia Mexican. so don’t worry sara. org yg kutuk u tu pun dia x lawa mana pun.apa lah kutuk ciptaan ALLAH,x baik..berdosa.

    0

    0
    • Wiwy says:

      Betul, suara Siti Sarah Raisuddin mmg sedap, boleh pegi international sebenarnya. Aku stdt oversea, selalu pasang lagu Sarah “Ke hujung dunia” kat dorm. Kwn aku mat saleh ckp, suara Sarah sgt sedap, sampai boleh fell in love dgr suaranya. Anugerah Allah bg tu…

      0

      0
  17. Anonymous says:

    ya, hanya orang tertentu ja faham.. sy pulak digelar jongang & gigi besar.. malu (bukan kerana ALLAH jadikan gigi besar malu kerana ejekan manusia2 yg tidak sensitif dgn perasaan org lain) & sedih ALLAH ja yg tau.. tp alhamdulillah ALLAH temukan sy dengan suami yg suka tgk gigi besar sy.. hahahaha.. kena gelak je bila depan suami.. Thanks ALLAH

    0

    0
  18. Haih says:

    Hidung fazura pun cmtu sebelum?

    0

    0
    • ikan emas says:

      at least siti sarah accept dan sayang rupa dia seperti seadanya. tak payah pergi buat hidung. kannnnn

      0

      0
  19. Anonymous says:

    takpe sarah….hidup awak bahagia…ada suami…3 orang anak lagi…yang kutuk awak tu ntah2 org yg lawa tp andartu x kahwin2….

    0

    0
    • Anonymous says:

      heheh..lawa tapi andartu tak kawin2 tu betulla..hakikatnya ramai orang lawa yang tak kawin2 tak kira di kalangan artis @ orang biasa..rezki masing2..untongnya sarah ada harta dunia akhirat 3 orang tu

      0

      0
      • Derpina says:

        tak payah la ko nak kutuk2 andartu pulak. anak pun kalau tak dididik dgn sempurna tak dapat jadi harta akhirat, silap2 ko masuk neraka pulak dek perbuatan anak ko. takde beza pun ko dgn pengutuk sarah tu.

        0

        0
        • Anonymous says:

          astagfirullahalazim..ko tahu x anak tu amanah???kita lahirkan anak dengan harapan melalui anak tu dapat buat pahala..pandang anak dapat pahala peluk anak dapat pahala doa anak dapat pahala..jangan le harapkan anak tu jadi ustaz/ustazah tuk doakan ko dapat pahala..memang le tu salah satu kebaikanya tapi kalu diri sendiri x kumpul pahala ko ingat dengan doa anak je boleh buat ko masuk syurga ke?kalu camtu sume orang nak beranak ramai2 supaya anak boleh doakan dapat masuk syurga..anak tu cuma jadi ‘jalan’ tuk ko ke syurga..faham x ni?

          0

          0
  20. melati geram says:

    Biarlah muka tak cantik pun janji Awak Artis.. Muka dah kuar TV byk kali n dikenali ramai lagi.. popular sbb suara yg lunak merdu… yang dok mengata tue ada ker? … org kenal ker? popular ker? huh…semua hamba Allah dimuka bumi nie Cantik diberi Allah… biar cantik ngan budibahasa sekali…

    0

    0
  21. Anonymous says:

    “Beauty is in the eye of the beholder”. Peribahasa ini sangat bertepatan dengan orang yang suka menghina fizikal orang lain. Contohnya, ada yang menganggap hitam itu buruk dan putih itu cantik dan sebaliknya. Ada yang suka perempuan berisi dan ada yang suka yang kurus. Ada yang berpendapat mata warna biru itu cantik, ada yang lebih suka mata warna coklat gelap. Kesimpulannya, apa yang kita rasa cantik atau buruk tak semestinya orang lain berkongsi pendapat yang sama. Kadangkala kita yang rasa lebih cantik atau menarik atau sempurba dari orang lain tu lebih kepada syok sendiri sahaja.

    0

    0
  22. Anonymous says:

    sekembang hidung sarah jgn lupe sarah penah ade bf mat salleh tau yg duk kutuk 2 hado ke…..???

    0

    0
  23. Anonymous says:

    biasala sarah ada yang xsuka ada yang suka..ada ramai lagi yang suka kot cuma orang xbagitau cthnya kakak aku..dari mula2 sarah ni jadi penyanyi pun bagi dia sarah ni comel sangat..

    0

    0
  24. lalala says:

    ha ah..ksian sungguh makcik tu..tkpe la ct sarah,asl u bhagia..yg kutuk u tu blum tntu bhagia nya..asik nak kutuk rupe org,tgk rupe diorg pn tak semenggah mane..tak kekal pn..rezeki bhagia,rezki ank,rezki dpt laky lawak tu lg kekal kot..nsyaallah :) stay happy

    0

    0
  25. say says:

    BERANI BETUI MANUSIA ITU MENGHINA CIPTAAN ALLAH..
    :)..

    0

    0
  26. comey says:

    Xbaik sungguh kutuk2 ciptaan Allah. Sebenarnya kita smua ciptaan Allah ni cantik dan indah semuanya. Pandangan cantik dr setiap org tu subjektif. Tapi x perlu la nk kutuk kot.

    Biarlah buruk pada pandangan manusia asalkan cantik pada pandangan Allah. Tu yg penting sbnrnya. Jangan buruk pada pandangan manusia dan buruk pada pandangan Allah. Nauzubillahiminzalik

    0

    0
  27. Lara says:

    Yang mengutuk tu sebenarnya diri sendiri banyak sangat kekurangan sebab tu kena cari kekeurangan orang lain untuk merasa diri bagus, insecure macam tu la.

    Btw to me, Sarah ni lawa la, hidung dia pesen macam tu pun tetap lawa… Melayu mana yang hidung mancung cer tunjuk tengok… yang mix tu lain ler.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Ada jugak melayu yang hidung tirus mancung walau tak mix (dan tanpa plastic surgery ye) tapi itu tak memberi ‘lesen’ untuk dia hina org lain… org yg terang2 hina org ni ada masalah mental agaknya sbb klau org normal pasti dia rasa malu nk hina org lain..

      0

      0
  28. Anonymous says:

    bukan kutuk sarah aje, tapi kau menghina kejadian Allah swt yang jadikan kau jugak.. Subhanallah.. sabar la sarah..

    0

    0
  29. Anonymous yg ikhlas says:

    sarah…akak minat awak dari mula dulu, awak comel je dengan pakej yg ALLAH kurnia kan. Anggap je yg mengutuk tu sebenarnya dia mengutuk tuhan dia sendiri yg mencipta makhluk semuanya ni. Balasan nya dia akan dapat bila2. Be yourself ok.

    0

    0
  30. anon says:

    Kalau yg mengutuk tu budak2, kita blh terima. Tapi kalau yg dah matang, mcm takde otak pulak Dia org lupa ke sape yg jadikan kita semua. Sape lah yg nak rupa hodoh, semua nak lawa, tapi kita tak diberi pilihan, mmg allah dah jadikan kita mcm tu. Hrp2 yg menghina tu akan dpt anak yg lagi buruk.
    Anyway, sarah wlpn rupa kamu kurang tapi tuhan kurniakan kamu dgn suara yg lunak …all the best.

    0

    0
  31. Anonymous says:

    awak cantik lah sarah…ade anak2 yg comel…suami yg kelakar…
    semoga kebahagiaan menjadi milik awak selamanye..

    0

    0
  32. Insan says:

    Biar buruk di mata manusia….tapi cantik di mata Allah.

    0

    0
  33. mimi says:

    Alah….sama la ..yg kutuk tu sebenar kg byakkk kekurangan cume kita senyap je…
    memadai seadanya .ada jgk hidung kan… comel ,lawa ko sarah sempurna pada aku kehidupan samping suami penyayang ,n anak complete hidup cukup bahagia kan…

    0

    0
  34. indah says:

    Tak baik kutuk rupa org..allah telah bagi setiap insan didunia ni kelebihan dan klemahan masing2..sblm kutuk tu cermin muka tu cantik k tak..muka cantik pn tak guna kalo hati busuk..da ulat..

    0

    0
  35. Anonymous says:

    Hiduplah dgn sederhana..supaya org tidak memberi perhatian utk menghina kita walaupun manusia mmg suke mncari kekurangan kita.dulu…Siti Sarah sgt seksi, maka org mencari kesalahan kita..tp skarang suke tgk, seksi pun dh kurang byk, semoga bahagia dunia dan akhirat.

    0

    0
  36. melati says:

    Yg penting namer anak2 jangan taruh Daniel ker Diana ker , takut nanti bila besar indah namer dr rupa….

    0

    0
  37. Anonymous says:

    Bila kita tawaduk pada Allah, kita akan sedar kekerdilan diri sendiri. Beringatlah, berdosa kepada Allah lebih mudah memohon keampunan dari berdosa kepada manusia…wa’ima, berhati-hati bila menulis…besok di padang masyar susah kita nak mencari orang yang kita berbuat dosa. Renung2kanlah ya…..

    0

    0
  38. jazzrina says:

    Siti Sarah Raisudin… you are a beautiful daughter to your parents, beautiful wife to your husband and a beautiful mother to your children. That is all that matters. Sekurang2nya hidup you penuh dengan kasih sayang dan sentiasa dikelilingi oleh orang yang menyayangi kamu. Tak guna muka cantik kalau hati mcm puaka… chill girl!! I have been a fan of yours dari dulu lagi… :) :)

    0

    0
  39. Nyot Nyet says:

    I have always adored Siti Sarah, Ning Baizura, Adibah Nor

    They are talented despite their physical appearance that may not sit well with Malaysian mentality.

    0

    0
  40. Anonymous says:

    sarah ada suara yg unik..rindu nak dgr die nyanyi lagi…

    0

    0
  41. mamaraisya says:

    bersabarlah siti sarah.. tak kemana orang yang menghina ni… itu kejadian Allah yang unik untuk orang unik macam sarah… moga berbahagia selalu brsama syuib dan anak2… kebahagiaa bukan terletak pada hidung kemek, hidung mancung tapi keikhlasan pasangan kita menerima kita seadanya ….dan kesyukuran dengan nikmat pemberiaanNYA… sarah…whatever u have u are the best for him and daughter. That the greater gift that God give to u despite of your cute face and nose..

    0

    0
  42. SGFS says:

    BUTA KE MATA DORANG NI…SITI SARA PUNYA LAH CUTE..AKU SUKA KOT DENGAN DIA NI..CIPTAAN TUHAN KO CAKAP BURUK..HMMM

    0

    0
  43. Puteri says:

    Mghina ciptaan Allah??????????? Sila dgr ceramah agama bab menghina org nie yea.. kt youtube byk.. bkn calang2 ustaz.. UKE & UAI.. ustaz terbaekkkk dr ladang..
    #Dipersilakan…

    0

    0
  44. EMI Bandung says:

    Hidung tak mancung tu tak penting Sarah , yg WAJID adalah ko mesti sentiasa tutup aurat. Semoga Allah mmbuka hatinya tuk menuntup aurat. Aamiin.

    0

    0
  45. jangan kecam saya says:

    darah jawa mmg x de hidung…..kalau ada pon kembang. mcm aisyah penyantyi janji manis mu.

    0

    0
  46. kj says:

    hi sarah…saya dari dulu mengagummi suara anda….you’r very talented..n anda pon comel…

    0

    0
  47. kakak says:

    mak aiiii betina pakai tudung tu mulutttttt……!!! muka ko tu cantik ke??? cam haram jadah je aku tgk!!!

    0

    0
  48. Sabri Ali @ Nick says:

    Sabar ya Sarah.. Suka lagi suara Sarah dan Elly Mazlein tu daripada suara c Mawik dan Faisampah Tahiq..

    0

    0
  49. Anonymous says:

    betina tudong…kotor perangai. buat malu je.

    0

    0
  50. dato v says:

    nanti sya cipta jus pamancung……emuahahak…

    0

    0
  51. NaraNaraLing says:

    Oke bang nara, dah bnyak komen ni. Cukup la kot…. Next plakkk….

    0

    0
  52. mimimi says:

    Klu hati dh hitam..sebut nama Allah tapi kutuk ciptaaNya..
    Sarah cute,unik ada suami n 3 cahayamata…dia ada semua yang
    orang lain mgkn x de…

    0

    0
  53. Anonymous says:

    Satu dunia dh ketawakan najib..tp kat malaysia masih ramai yg sngup jd lembu2nya..cash is cow!

    0

    0
  54. Anonymous says:

    Klu rasa2 ada nak mengutuk org tu,sila pandang cermin dulu,adakah ko tu cantik sgt?klu rambut mengerbang mcm x sikat setahun,kulit mcm x pnh berscrub hitam legam,airmuka kasar mcm jantan sila batalkan niat tu,sbb ko sibuk nk kutuk2 fizikal org tp lupa nk belek fizikal sendr..k bye…

    0

    0
  55. Yekeni says:

    Yang 2 muka pengutuk tu perasan muka mereka lawa ke? Buat kelakar aje. Muka mereka boleh dikategorikan diantara tak lawa langsung. Adakah dengan mengata sarah, they feel better about themselves? Biasanya orang yg low self esteemlah yg akan menghina orang lain supaya mereka feel up sikit. Or mereka pun pernah kena kutuk tak? Yg pengutuk pertama tu pernah kena kutuk kurus kering atau mcm tengkorak ke? Yg nieta berrudung tu dia nak cakap ‘ya allah buruknya ciptaanmu’ ke? Siap sebut Allah bila nak mengutuk.

    Yg high self esteem takkan buat gitu coz they r happy with themselves that they don’t need to bring others down.

    0

    0
  56. cikebum says:

    kerana hidung dia la nmpak dia sorg yg unik yg xde pada org lain..klu org xingat nm..org sebut psl hidung pn trus ingat.. ayh dia korg x kutuk plk..ayh dia pn sama.. xpela..yg ptg sarah kiut

    0

    0
  57. Zue says:

    What’s wrong the nose?Elok je..comel ..

    0

    0
  58. sedar diri says:

    Mereka yg mengutuk kejadian Allah swt adalah mereka yg mengutuk Allah swt…beringat lah dgn kata2 tu…jgn sampai dilaknat allah swt.

    0

    0
  59. melati says:

    Walau pun ko buruk Sarah , tapi sekurang2 nya ko mengaku, bukan nya mcm pengomen : ANONYMOUS “..kat sini..mereka ni komen org tapi sembunyi namer, mereka ni jenis Fitnah org pastu lari, mereka ni jenis harap org belanja makan, mereka ni jenis kalau kita Darurat mereka lah lari dulu, contoh paling ketara mereka ni jenis kalau Rumah terbakar dia sanggup biar kan Mak mereka hangus janji mereka selamat..ini semua pengalaman…kalau Patung Batu Cave tu boleh bercakap mereka lah org pertama akan tukar Agama…!!!!!!!!

    0

    0
  60. melati says:

    Saper Dislike itu lah org nya……

    0

    0
    • melati says:

      tgk lew dlm berjuta2 manusia ader 4 org jew yg perangai harap org belanja makan, iaitu org yg Dislike saya & org yg guna ayat Aper yg ko merepek tu….tu ayat dh basi lah Melantik…….gi makan racun tikus tu…

      0

      0
  61. anonymous says:

    cantik sarah ni unik,semua manusia lelaki dan perempuan cantik dan unik sebenarnya.ciptaan Allah swt adalah asli dan murni..yang merubah ciptaan(pembedahan kosmetik,cucuk,pembedahan jantina) itu sebenarnya adalah palsu tidak ikhlas dgn diri mereka.selagi sarah tidak buat semua tu dia akan sentiasa cantik!

    0

    0
  62. mrs pip says:

    muehehehe … memang ramai ja orang dalam dunia ni sakit hati tengok orang hodoh, then sakit hati tengok orang cantik .. tak faham aku?
    yang kaki kutuk tu jenis manusia perasan yang dia paling sempurna dicipta tuhan kan *punyalah perasan 360degree*….
    hello kaki kutuk, better jangan la nak kutuk2 orang, setakat kau kutuk hidung sarah tu mcm apa apa, better kau tengok life sarah elok2, dia bahagia, ada 3 anak, suami meletop you olls! … yang kau kutuk2 tu, tak tau lagi boleh beranak ke tak, boleh dapat suami baikhati ke tak …
    as if like hidup ni mcm memang kena cantik je ke?

    p/s: Sarah, aku dulu dulu pun selalu kena kutuk, bukan pasal paras rupa, tapi pasal nama aku pelik semacam …

    0

    0
  63. mrs positive says:

    Saya tgk sarah ni cantik..tak ada kekurangan sikit pun pd wajah dia..semuga penghina yg menghina ciptaan Allah segera bertaubat dan minta maaf pd insan yg dihinanya..

    0

    0
  64. Anonymous says:

    Yang penting Siti Sarah, your face unik , one in a million , x ramai kat Malaysia ni rupa cam awak… jaga peribadi sudah…lantak le apa org nak kata…kumpul je pahala free

    0

    0
  65. Melor says:

    Eleh bn ko pn sama aku tgk kutuk siti sarah ni. Xcaya tgk pos lama ko pasal dia. Siap kata gorila bagai. Pui bn

    0

    0
  66. a says:

    Nama facebook die… —> nitaoctober

    0

    0
  67. makhluk Tuhan yang bersyukur says:

    dalam mana2 agama pun, Tuhan x pernah beri definisi cantik atau kacak seseorang itu. everybody is beautiful in their own way. siapalah kita untuk mengeji ciptaanNya Yang Maha Esa. to Sarah Risuddin—> u re beautiful in ur own way. u go girl:)

    0

    0
  68. lily says:

    sarah…berapa ramai yg cantik jelita kat luar sana belum bersuami belum ada anak. kiranya u dlm golongan yg beruntung diberi nikmat oleh Allah swt utk bersuami dan berzuriat. kehidupan kita penuh warna dan ketawa ceria start dari pagi hingga malam hari. sarah… u adalah dari golongan wanita yg sgt2 beruntung. suami u selalu melafazkan kata2 cinta secara life (maharaja lawak) siap dpt bunga lagi. satu Malaysia tahu betapa lovingnya u dan suami u. walaupun kita ada kekurangan tp hidup kita tak sunyi……….. kipidap dongibab. rupa bukan segalanya…….

    0

    0
  69. Anonymous says:

    hi sara.. bagi i u cantik and a perfect mother of 3 and a wonderful wife..

    0

    0
  70. juli says:

    yang kutuk2 hidung org tu…sekali tbe2 hilang hidung tu baru kau tau erti penyesalan!!!

    0

    0
  71. AKU says:

    BODO2 JE…………..SAPE KUTUK SARAH NI

    0

    0
  72. jemah jem jem says:

    jemah penah jumpa siti sarah brdepan2, siap tgk dia nyanyi live.. meremang bulu2an jemah dek kerana lemak merdu sedap giler suara dia, x padan ngan kecik..
    and she’s very cute.. kecik molek, comel lotey, hidung terletak.. manis je senyum
    biasa le kat paper/magazine/tv jadi rupa lain sket.. camera angle le tu.
    x payah nak kutuk2 fizikal manusia lain.. sama macam mengutuk kejadian Allah SWT..
    haisshhhh.. bila la nak nyanyi balik sarah oooiiii.. rindu suara lunak merdu ko dik

    0

    0
  73. so not me says:

    aku pernah org ejek mata rabun, kelakar betul, tp tuhan nak tunjuk, dia pakai contac lens, trus mata putih dia merah2, smpai la skrg, jelas mata dia merah…huhuhu

    0

    0
  74. shusyi says:

    xpela sara.. sesunggungnye mereka tu dh menghina ciptaan kurnian Allah SWT. kite bersabar dan berdoalah supaya terus kuat menempuh dan mengharungi semua tu. yang penting.. sara dh ade suami yg penyayang dan bertanggungjwp kpd 3 org ank yang comel2. mereka la harta sebenar kita… jgn ubah2 apa yg Allah dh bg pd kite.. dosa tuu.. :)

    0

    0
  75. Hamba Allah says:

    tak kisah le..hidung kembang ke, hidung kemek ke, hidung tinggi ke janji blh bernafas dan semuanya ciptaan ALLAH…siapa le kita nk mengubah2 ciptaannya.

    0

    0
  76. love u sarah says:

    relax sarah sy dl kawan kat skolah ckp idung cam babi sbb penyek tp sy tetap rs sy cute hehehe..adik beradik pelik sumer mancung2…suara sarah gila best patutnya ader album english….tp org msia x pandai nilai suka fokus org yg fake beauties fake lashes tgk gmbr dorg ms muda pun lain lg org2 sanjung..retis2 kpop tu sendiri jujur drg ngaku buat surgery tp fan local beria2 ckp drg natural beauty…gasak depa..plz make new music !!

    0

    0
  77. lala says:

    yang penting suara kau sedap nok!. Tertawan aku pertama kali mendengar suara emas mu itew.

    0

    0
  78. aaakulahhh says:

    pi la pakai elok2..x payah dah nk post2 gambar sangat…cukup la untuk suami anda…x de la lagi org nk mengutuk ke apa…tudung purdah boleh pakai…lagi bagus tutup aurat…n dpt tenang, x de org nk mengutuk ke apa…hati makin tenang, aurat tutup…n boleh elakkan org lain wat dosa mengutuk…bagus kan..

    sbb semua tau…org malaysia ni mmg suka mengutuk paras rupa…
    nak ubah susah…tp kalau org asyik kutuk jek…nnt senang setan nk hasut kita balik wat bende2 x elok kan..so nak ubah org susah..baik kite ubah ke arah lebih baik utk semua.

    0

    0
  79. Anonymous says:

    memasing ada kelebihan n kekurangan masing2 x yah nak kutuk org lee.yg idung cantik tu blom tentu anak .kalau Tuhan nak uji dapat anak hidung x de baru tau….

    0

    0