Written by serenity | November 16th, 2011

Dalam senarai antisipasi kami, ada filem KIL jua. Filem ini dibikin oleh Flux Visual Lab, yang turut mengeluarkan filem pendek, Lightbulb. Filem ini khabarnya akan ditayangkan sekitar Mac 2012. Flux Visual Lab ni memang awesome bab-bab sinematografi ni, ini boleh kita perhatikan melalui treler filem KIL dan juga filem pendek Lightbulb–gerak kamera dan penataan cahaya yang ‘hidup’. Yang terbaik jua kami pernah tengok untuk filem Malaysia setakat ini. Filem ini dibintangi oleh Redza Minhat, Cristina Suzanne Stockstill, Harun Salim Bachik dan Dira Abu Zahar dan diarahkan oleh Nik Amir Mustapha.


Filem ini mengisahkan Akil (KIL), seorang anak muda yang murung dan mempunyai kecenderungan untuk membunuh diri. Tetapi, dia masih tidak berani untuk membunuh diri. Percubaannya untuk mati sentiasa gagal dengan jayanya sehingga dia terjumpa dengan satu penyelesaian yang sempurna, iaitu satu agensi pembunuhan yang aneh. Dengan mengupah agensi ini untuk membunuhnya, pembunuhan yang bakal dilakukan adalah tidak dijangka oleh individu yang hendak mati itu. Dia tidak akan tahu nama pembunuh upahan dan bila atau di mana dia akan mati. Ini ialah sesuatu yang ideal untuk KIL, sehingga dia jatuh cinta pada seorang gadis yang baru ditemuinya, Zara. Secara tiba-tiba, dia mula ragu-ragu tentang niat asalnya untuk membunuh diri. Ironik, bukan? Ini treler filem ini.

Lagi 19 keping gambar screenshots filem KIL dengan membaca gosip ini sepenuhnya. Kredit gambar pada Facebook KIL.

















64 responses to Sinematografi Anggun Filem KIL

  1. 1ST says:

    1st yahoooooo!!!! apa cerita pasal bunuh diri ni??tak tau ke bunuh diri ni penghuni kekal neraka?yet Malaysian producer try to establish this kind of immoral idea?boooo!!!

    0

    0
  2. d says:

    alaaa no 2..

    0

    0
  3. hothotheat says:

    sure bosan gile jln citer nh. .meleweyh !

    0

    0
    • mat-sarip_kg.kebun says:

      sure bosan gile? hang dah tgk ka? haha hothotheat, cerita mat rempit minah rempit hang sure sukala kan? hahahaha adeh… kolot benor!!!

      0

      0
      • hothotheat says:

        bukan masalah kolot. .klu dah bace sinopsisnye pon mcm familiar punye citer. .hongkong ngn indon penah buat citer mcm nh. .buat la citer ke arah kejayaan cth ” Persuit of Happyness”. .semnagat kearah kejaayan dlm hidup . .nh siap ade agensi bunuh bagai. .klu gitu kes antatuya yg di bom kire ade agensi bunuh la yg buat. .

        0

        0
        • woi says:

          filem je pun ?? yg kau nk emosi sgt asal ??
          tetiba psl kes altantuya pulak …
          ridiculous …
          jgn sempitkan minda ,, dok bwh tempurung jaa …
          pikir laa diluar kotak skit ..

          0

          0
  4. bitchy says:

    ok redza minhat hot nye!!berair mak tgk dia nyah.nak jilat sikit boleh?

    0

    0
  5. harini aku exam says:

    aku nk teka yg rupe2nye awek die tu yg kne bunuh die.teka jeee.heheheee

    0

    0
  6. student bandung says:

    baca jalan cerita pon aku dah menyampah..ada pulak nk bunuh diri then upah org bunuh dia pastu tbe2 taknak mati sbb jatuh cinta..ingat sbb insaf..duh

    0

    0
  7. Hothotheat bolo says:

    Hot hot. Senyap lah. Komen macam orang bodoh.

    0

    0
  8. zera says:

    kalo tgk sinopsis citer nie mcm jalan citer nie mcm citer tamil yg sy tgk kat boxoffice channel 951 kat astro.. huhuhu.. ciplak ke…

    0

    0
  9. Anak Malay says:

    Well, you haven’t seen the full version, you can’t ‘menyampah’ at something you haven’t seen in full. Samalah macam kalau I cakap orang menyampah tengok you kasi Komen bodoh bodoh macam ni. But I tak kenal you so I can’t say that.

    0

    0
  10. lely says:

    macam best je…mungkin ada di tonton…
    love cristine cempaka..

    0

    0
  11. lintut says:

    2la org skrg….ada jln citer bru cket da nak komen mcm2…yg baik 2 jdkan la pedoman, yg xbaik 2 jdikn pegajaran…xsemestinya kalo cite ni bunuh diri, dia nak suru kta bunuh diri gak….pndai2 la fikir,..da otak kn…mgkn cita ni satu cita pgajaran…

    0

    0
  12. Breakeven says:

    ~ sorry if i salah. ..christina tu bukan …budak kuantan? same name..same face…
    dia pun minah salleh gak..ada sister name Dot…
    sorry again if i salah..~

    0

    0
  13. indi rebel says:

    Wahai mangkuk mangkuk sekalian. Kalau cerita pasal moral, kl gangster tu bagus sangat ke? Cerita hantu karut marut tu bagus? Ombak rindu aaron aziz upah maya karin jadi pelacur tu bermoral ke? Rempit tu moral? Cuba la guna sikit otak tu? Tunggu la keluar baru nak komen. Bangang tahap telur.

    0

    0
    • sarah_nina says:

      setuju sangat dengan ini..cerita hantu bonceng , toyol, santau..kip 3gp dll.. kalau nak sebut.. banyank sangat…tu banyak je adegan tak bermoral..

      dan korang ni pun.. citer pun belum tayang dah buat kesimpulan.. klip tu gimik je lebih.kot. entah2 lagi bagus dr yg lain..haih,..haih..haih..

      0

      0
  14. kuku says:

    korang cuba la tgk citer Perempuan berkalung Sorban..lagi bagus. Tak pun tgk citer Ketika Cinta Bertasbih…ada jgk ilmu2 agama yang boleh dipelajari. Dok tgk citer menyesatkan buat pa?

    0

    0
  15. love says:

    muke perempuan tu cam luna maya sket la..

    0

    0
  16. aku says:

    mcm lembab je citer ni

    0

    0
  17. mek yon says:

    aku teka yg nk bunuh hero tu is the heroin

    0

    0
  18. kak gaya says:

    aku tabik gle ngn rakyat msia sbb pandai menilai sesuatu tanpa bukti yg kukuh sabit dan valid..bkn nk back up cite ni tp nape x tgk dulu? awat cite gangster yg ade ayat2 yang x bermoral sampai budak2 kecik terikut2 orang x ckp pape? kan cite ni psl org nk buno diri but then die x jadi buno diri? bkn ke ade moral gak di situ yg di sedar buno diri x kan dpt selesai kan masalah..maybe pengarah nk tujukan msg kat org2 yg penah ade niat utk buno diri..sape tahu kan? x stuju ngn komen aku? ade aku pedulik? *peace*

    0

    0
  19. Hoho says:

    Susah la org malaysia ni.. Suke judge dulu b4 tgk..
    Kalau nk ckp pasal ciplak, morality, aku rase bnyk je cerita dlm dunia ni yg menciplak org lain dan moral letak tepi.. Tapi, kite tengok jugak kt panggung…

    And bile Malaysia buat cerita lari dr genre biasa,( cerita hantu, tahyul seme tu) korang tak boleh terima. Kate mcm2. Tengok dulu la..

    Patutla movie Malaysia ni sampah! Asek cerita hantu bodoh je kluar panggung. Pastu kutip berjuta-juta.Tp kualiti cerita mcm smpah.Jauh giler kualiti cerita hantu kite kalau nk bnding dgn cerita negara jiran mcm Thai.

    0

    0
  20. Unknown_i7 says:

    Saya rasa cerita ini kan menaikan seni cinematografi kat malaysia sbb kalau tgk dri trailer cite nie, pengarah cerita ini ingin menonjolkan element of art yg mungkin kita jarang tgk dlam filem lain yg ade kat malaysia nie..

    Kepada mereka yang mengomen membuta tuli tu, diharap anda menyiasat atau menyelidik serta berfikir sebelum melontarkan ape2 komen.. Komen2 yg tidak membina akan menyebabkan masyarakat laen memandang rendah kepada masyarakat kita…

    Diharap anda semua akan berfikir lebih jauh lagi pada masa akan datang…

    0

    0
  21. Unknown_i7 says:

    Like the cinematography… Very NIce….

    0

    0
  22. mat-sarip_kg.kebun says:

    hahaha! please la.. wake up org Malaysia, nak komen buruk2 pun, tgk la dulu movie ni… jgn nak belagak cerdik sgt & belagak alim sgt nak komen ntah apa2 ja… lolz adoi laaaa jgn la kolot sgt pemikiran tu!!! otak ada, guna laa.. lolz ;p

    0

    0
  23. Ghost says:

    Kepada yg menyokong dan memberi komen yg baik anda bijak tetapi kepada semua yg menembak peluru sesat secara rambang anda semua adalah kuno yg hanya akan melemahkan industri perfileman negara ermmmm…. Mcm biasa orang melayu yg penuh dan kaya dgn PHD (penuh hasrat dengki) didalam diri masing2 c’mon maju la sikit buang hati busuk dan pemikiran kuno engkau orang tu,tapi kalau cerita tahyul yg boleh merosakkan akidah manusia engkau orang suka,cerita bohsia,rempit n mcm2 lagi cerita typical melayu engkau orang suka sebab mmg otak engkau orang ni low class.sekarang dah nak masuk 2012 Wei wake up bukak mata tu jgn tau nak kondem saja negara luar maju ke depan kita masih jauh ketinggalan.Jgn bimbang setiap pengarah ada misinya yg tersendiri semua kejalan membinbing masyarakat ke jalan yg lebih baik insyaAllah so kalau tak tengok lagi movie ni jgn nak memandai jadi mak Cik timah TQ.

    0

    0
    • ApalahKorang says:

      kau dah jelas kan semua benda tentang apa yang aku rasa terhadap mereka yang rasa diri tu bijak dan hebat sangat dalam menilai filem.. terima kasih :)

      p/s: rakyat Malaysia kena sedar!

      0

      0
  24. it’s not because a friend did this movie tapi sebab ianya premis yang mungkin belum pernah ada dalam filem melayu. satu yang saya perasan ialah wajah kuala lumpurnya. bunuh diri bukannya satu rasa yang literal , mungkin kepada metafora sebab kita dah tak ada perkataan lain lagi. contohnya, bila saya sakit hati pada kata-kata orang macam hothotheat yang kritik sebelum melihat, saya rasa nak bunuh dia. tapi itu metafora sahajalah. ataupun bila baca komen student bandung tentang tak jadi nak bunuh diri sebab jatuh cinta, well, itu fakta dan kebenaran. saya rasa macam nak bunuh student bandung pula. tapi itu sekadar metafora saja. im not that dangerous.

    saya tahu bani Melayu kita ramai yang pandai menilai. jadi sila tonton dahululah , kemudian baru tampil dengan ulasan sendiri ala roten tomatoes.

    0

    0
  25. Kelakar lah baca komen korang says:

    Kelakar lah baca komen korang, cerita rempit, bohsia dgn hantu korang boleh terima. cerita cinta yang perempuan tergedik sana- sini korang kata best. aku pun tak faham lah masyarakat melayu malaysia ni, semua ingat dia bagus je.

    0

    0
  26. thinker says:

    filem ni dibuat dengan bajet tak sampai seratus ribu. korang tak perasan ke treler dia? itu kualiti namanya. and kalau cerita ni tak sama dengan cerita tamil ke hindustan ke yang korang cakap tu – sia sia je dosa kering cakap orang tiru. adakah itu bermoral? senang cerita macam nilah, filem ni dah ada ramai followers yang tunggu, tanak tengok sudah, jangan kutuk – korang ni bisinglah.

    0

    0
  27. napster says:

    to student bandung, manifestasi Tuhan itu datang dalam pelbagai bentuk, pernah berdoa minta ditemukan jodoh? mungkin you tak dapat jodoh directly tapi diberi peluang untuk say belajar di Bandung dan kemudian dipertemukan dengan jodoh yang sesuai. mungkin protagonis – doanya supaya dibantu, dan Tuhan memberikan pertolongan melalui cinta.

    im assuming you are a medic student. what else would people study in bandung. so saying that, your iq should be above average. but looking at your reply, i doubt it.

    0

    0
  28. Mak Kau says:

    Too much F*#KING HATERS! no love!

    0

    0
  29. Nasier says:

    Abg Nara……..sedeh nyer jalan cerita nie sama and sebijik satu filem tamil yg saya dh tengok. sedeh bila cite takde identiti sendiri

    0

    0
    • Csc says:

      Yang penting this film looks promising and the actors/actresses tak pretentious like the others

      0

      0
      • Nasler bodoh says:

        Wey Nasler bodoh. Kau dah tengok ke cerita ni? Belum release kan? Macam mana kau boleh cakap sebijik? CINTA yang menang tu pun tiru jugak. KL Gangster tu pun sama je tiru. Cerita ni belum release lagilah bodoh. Tak payah sedih sedih. Kalau kau sedih jangan tengok. Kau tu yang menyedihkan.

        0

        0
  30. zaetazae says:

    lepas ke cerita ni kt pawagam?

    0

    0
  31. farid kamil says:

    everyone been talking bout this tamil movie. what is the title?

    0

    0
  32. Isis says:

    Saya dengan ini menyokong dan akan menonton cerita ini..ini filem Malaysia..

    0

    0
  33. hipo says:

    filem hipster 2012! mari!

    0

    0