Written by AbangNara | June 10th, 2009

shukeri hashim

Marilah sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah buat pelakon Shukery Hashim. Beliau telah disahkan meninggal dunia kira-kira jam 1.15 tengah hari tadi akibat penyakit barah pankreas.

Shukery dilahirkan pada tahun 1954 dan merupakan anak jati Langkawi. Beliau mendapat pendidikan di merata tempat termasuk Sekolah St Michael, Alor Setar dan Sekolah Jalan Raja Muda yang dulunya dikenali dengan Princess Road School.

Walaupun mula berlakon pada 1984, arwah sebenarnya sudah terbabit dalam drama radio sejak 1975 di RTM. Allahyarham Shukery adalah salah seorang pelakon drama yang popular. Arwah selalu menunjukkan lakonannya yang hidup dan penuh penghayatan.

Sepanjang pembabitannya dalam dunia seni, Shukery sudah menerima tiga anugerah yang diiktiraf sebagai terbaik dalam industri seni di Malaysia iaitu Pelakon Terbaik di Anugerah Sri Angkasa pada 1990; Pelakon Drama TV Terbaik di Anugerah Sri Angkasa (1994) dan Pelakon TV Lelaki Popular 1994 (1995).

Semoga roh Allahyarham ditempatkan di kalangan orang beriman. Al-Fatihah.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

82 responses to (AL-FATIHAH)Shukery Hashim Meninggal Dunia

  1. aries_april says:

    takziah bt fmly pak shukery….

    al-fatiha.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. Kak Su says:

    Inalilawainaillahirojiun…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Kak Su says:

      Kak Su minat gak tengok lakonan arwah ni…Semoga Allh mencucuri rahmat ke atas allahyarham…amin

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • DelimaSaraa says:

        saraa terkejut sangatt..tima kasih nara bagi info ni..tak sangka sgt2…takutnya dgn mati….

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  3. shamar says:

    takziah bt family.semoga tabah.marilah kita sama-sama sedekah alfatihah pada allahyarham.al fatihah

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  4. jojio says:

    Inalillahhhh….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  5. bahulu hangit says:

    takziah…pak shukery ni antara pelakon veteran yg boleh dikatekan best gak lakonan die…al-fatihah

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  6. aries_april says:

    hai kak su..
    p man?
    bru tdi kak jed cari…

    bla nk blik…
    cti sek kn dh nk start…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Kak Su says:

      Aries…tdi Kak Su gi rumah kakak. Tahu..tdi Kak Su tgh baca la komen korang kat sebelah. Kak Su blk Twu ari Sabtu ni…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  7. aries_april says:

    apa pn…
    drive carefully k?

    tawau dok kat na?
    kak rmah zizi ker?
    ;-)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Kak Su says:

      Zizi kat Semporna la..jauh gi dlm 11/2jam perjlnn..Kak Su kat kwsn pinggir bndr Twu..10 minit blh smpi.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  8. naurah says:

    salam

    malam pertama di alam barzakh..
    malam pertama di lubung kubur..
    sendirian..

    sesiapa saja akan ke sana.. tak kira siapa
    pengemis, org miskin, org kaya, ahli ekonomi, guru, nelayan, menteri, doktor, ahli sukan..
    dan aku..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  9. aries_april says:

    ya…
    trmasuk kta…

    hari nya xthu lai…
    tpi ada dh ttp kn untk smua umt nya.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • DelimaSaraa says:

      termasuk aku….astaghfirllah…aku ni mcam nak insaf jer tp dok lagi mengutuk orang kat BN..astaghfirllahhhh

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  10. eclipse says:

    setiap yg hidup psti akan mati…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  11. aries_april says:

    eclipse dh sattle ker?
    jngan lma2x sngat…
    nnti orng laki naik nyampah…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • eclipse says:

      huh xde nya settlenya…kdg2 smpi semgu lbh…mls eclipse nak lyn..dia nek nyampah lntk p dia la…ade aku kisah??ingat aku heran?hahahaha….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  12. badboy says:

    hilanglah lagi seorang seniman/pelakon lelaki yang berbakat besar dalam industri hiburan kita..
    mampukah bakat muda sekarang setanding dengan yang lama..
    al-fatihah…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  13. aries_april says:

    ank2x n fmly smua sht kak su?
    kak su n hubby mmg ask KK ke?

    badboy, mna mnghlang ar?
    bru nk mncul…
    xthu ker ada orng rndu kat badboy?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • eclipse says:

      yeay…yeay…aries kangen banget sm badboy…huhuhu…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Kak Su says:

      Tak la Kak Su ja org KK. Hubby org Kelantan. Anak2 & family cni semua sihat.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  14. aries_april says:

    jng ckap cam tu eclipse ..
    e2 nm nya takbur..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • eclipse says:

      bkn takbur…eclipse gurau jer…kn hjg ayt tue eclipse gelak…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  15. aries_april says:

    ikhlas @ x?
    :-)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  16. jerneh says:

    alfatihah… amin amin..
    semuga roh dirahmati di alam baqa’

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  17. aries_april says:

    jngan…
    nnt kawin ngan zainal lak…
    xtkut ker?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  18. aries_april says:

    kwan ngan spe nasuha?
    orng bru ker ni?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  19. ain says:

    huk3 takziah bt kuarga pak shukeri hashim

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  20. nekounam says:

    setiap yg bernyawa, akan mati. sama2 lah kita memperkuatkan iman dan ibadah kita kepada-NYA.
    semoga rohnya dicucuri rahmat..amin..
    Allahuakbar..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  21. mawar says:

    Al-fatihah.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  22. xdeafzx says:

    innalillah…

    takziah kepada keluarga allahyarham.

    moga2 doa kita semua dapat memberkatinya atas segala laku di dunia mahupun diakhirat.

    alfatihah.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  23. lilies says:

    Al-Fatihah buatnye..InsyaAllah di tempatkan disisi orang-orang beriman..amin..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  24. Zaza Muhammad says:

    Takziah buat family. Semoga rohnya dicucuri rahmat, Well dramanya masih lai ditayangkan di astro kan…”cinta gila” kan… harap2 astro stop aaa lu tayangan buat masa terdekat ni sbg tanda hormat kepada arwah

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  25. glory...glory man utd says:

    INNALILLAHIWAINNAHIROJIUN
    AL-FATIHAH………………
    takziah wat ahli keluarga pak shukery……….
    moga jasadnya ditempatkan dikalangan org2 yang beriman dan soleh……….
    hilang lah lagi sebutir permata dalam bidang seni.mampukah pelakon sekarang menjadi seperti pak shukery.renung2 kan la………selamat beramal…….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  26. glory...glory man utd says:

    salam………..
    hai semua………selamat ptg???
    ok ke hari nie??

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  27. syarul says:

    innalillahhiwainailaihirajiuun.takziah buat keluarga allahyarham

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  28. azma says:

    takziah…. al fatihah rase baru mlm tadi tengok drama die kat astro…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  29. myplayground says:

    dUNia hanya pinjaman sementara…

    takziah + Al-fatihah pada kuarge Allahyarham Shukery Hashim…lakonan mu tetap d kenang…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  30. kiki says:

    aku suke die berlakon..tambah2 lagi jadi laki gatai..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  31. sorensen says:

    al-fatihah. hari tu ada gak terbaca tentang kanser yg dia tgh hadapi tu, dia mmg dah ikhtiar semuanya. Allah lebih sayangkan dia..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  32. simple gurlz says:

    Nauzubillah….cam x caye jek….
    pe2 pun,sy arp fmily arwah sbar,bnyak2 brdoa n takziah wat fmily arwah….
    marilah kte sedekahkan Al-Fatihah…..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  33. vios_vaio says:

    Al-fatihah dan salam takziah buat keluarga shukri hashim
    frankly, i feel horrible…sedih sangat rasenyer bile dapat tau arwah dah meninggal…hairan jugak artis lain meninggal aku tak de la sedih tahap pilu macam kehilangan beliau..nak kata fanatik shukri hashim tak jugak..maybe sebab dia sentiasa di depan mata aku melakonkan pelbagai watak dlm televisyen…menyebabkan dia dah jadi sebahagian dlm hidup aku walaupun tanpa disedari..semoga roh beliau dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan org yg beriman..amin.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  34. Rita Nm says:

    Takziah buat keluarganye..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  35. afie says:

    sebuah kelahiran disambut dengan azan…sebuh kematian pula diiringi dengan solat…antara azan dan solat….? betapa singkatnya sebuah kehidupan untuk disia-siakan..:-)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  36. (^_^) says:

    semoga rohnya dicucuri rahmat..Aminn

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  37. Encik Salim dari warna kasih says:

    Salam takziah buat arwah dan keluarga dunia seni kehilangan seorang anak seni yang amat berharga dan tiada gantinya semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya amin.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  38. tieka says:

    x sangka..bru smlm tgk cinta gila..nmpk sehat ja,tp dlm hati Dia sj yg tahu..al-fatihah bt keluarga arwah..smoga rohnya mendpt tmpt dlm kalangan org2 yg beriman..amin..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  39. Zida says:

    Assalamualaikum wbt..

    Takziah buat keluarga Allahyarham Syukery Hasyim…buat Syikin (anak arwah), banyak2kan bersabar dan berdoa, semoga roh arwah ditempatkan bersama orang2 mu’min..amin

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  40. IshakJamaluddin says:

    Takziah kepada keluarga allahyarham.Terasa sekali kehilangan beliau.Lakonannya tidak akan dilupakan.Sungguh berkesan setiap kali menonton lakonannya.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  41. noor says:

    JOM BORONG TUDUNG N SHAWLS CANTIK2…

    DAPATKAN VOUCHER/DISKAUN PERCUMA SETIAP BULAN…:)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  42. x-not-x says:

    takziah..baru je semlm tgk lakonan arwah ni..tak ingat arr tajuk dia…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  43. noor says:

    TAKZIAH…MACAM XPERCAYA JE…

    AL -FATIHAH…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  44. Termenung says:

    bru dia baca kisah dia kt kosmo pasal kanser pancreas nih mggu lepas, semoga di cucuri rahmat..amin

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  45. catalina says:

    al fatihah … sedih rasanya .. aku suka tgk dia belakon

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  46. sazzy says:

    al fatihah…
    minat sgt lakonan dia dah meninggal
    sedihnyee
    br tengok cite dia nie cinta gila ngan aron aziz

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  47. vios_vaio says:

    nak komen lagi..semalam tgk buletin utama sayu rase hati tgk muke arwah shukery hashim buat kali terakhir..huhuhu..malam ni kwan2 kite bace yassin sedekahkan pada arwah dan semua muslimin dan muslimat yg telah pergi ke alam yang lain k..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  48. uwais says:

    semoga Allah menempatkan Roh beliau di kalangan golongan orang yang beriman dan beramal soleh. amin.Al fatihah…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  49. singaganaz says:

    teringat dulu dia ada singgah kt gerai aku jual kuih pau masa bulan Ramadhan dgn Normah Damanhuri….

    peramah, baik hati, lawak, periang dan heheh ada juga miang dia tuh….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  50. Ohara says:

    Al-Fatihah buat Arwah….huhuhu…sedihnye….situasi arwah sama dgn Abah Ara…meninggal disebabkan penyakit yg sama….tahun lahir arwah pun sama dgn Arwah Abah Ara….Tahun 1954…blajar kat Sekolah St Michael, Alor Star pun sama dgn Arwah Abah Ara…entah2 satu kelas agaknya..Wallahualam…..
    Arwah Abah Ara pergi dulu bln 3 baru2 ni…Al-Fatihah buat kalian…semoga roh mereka dicucuri rahmat & ditempatkan bersama org2 yg beriman….Aminnn

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  51. tengku says:

    walaupun tak kenal tapi tetep INNALILLAHI WA INNA ILAIHI ROJI’UN….

    SEMOGA DIAMPUNI SEGALA DOSANYA DAN DI TERIMA SEGALA AMALNYA……..

    AMIN…………

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  52. pejuang seni says:

    kita kehilangan seorang lagi pwaris seni yang mungkin tidak akan muncul dalam sratus tahun lagi..semoga pak shukery di tempatkan di kalangan orang2 yang beriman dan diredhoi oleh-Nya..insyaallah..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  53. YONEXBEST says:

    salam takziah…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  54. Thank you for an additional wonderful weblog.Where by else could I get this type of tips composed in such an incite full way? I’ve a project that I am just now doing work on, and i am sure this can aid me a lot..and I have been seeking this kind of facts since from couple of days….Thanks!!!!!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  55. Portia Brage says:

    Excellent document and i favor your attitude towards enhancing standards. With thanks for putting this content up. This is Specifically what I have been searching for. Maintain blogging. Getting excited about studying your following article.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0