Written by AbangNara | June 24th, 2011

p ramlee

Rupa-rupanya royalti untuk filem-filem lakonan P. Ramlee berjumlah jutaan ringgit setahun. Yang kayanya bukan waris P. Ramlee, tetapi syarikat Shaw Brothers yang menerbitkan hampir kesemua filem P. Ramlee. Sedih pun ada jugak apabila terbaca kisah keluarga P. Ramlee yang hidup merempat sambil Shaw Brothers menerima jutaan ringgit setiap tahun.

Namun begitu buat masa ini ada pihak-pihak yang sedang memperjuangkan agar waris P. Ramlee juga menerima imbuhan daripada royalti ini. Permintaan ini semestinya agak sukar untuk ditunaikan kerana Abang Nara rasa pihak Shaw Brothers sememangnya mempunyai hak penuh terhadap filem P. Ramlee.

Harap-harap pihak Shaw Brothers terbukalah hati sikit untuk berkongsi kekayaan yang ada dengan mereka yang sepatutnya. Tak gitu?

TAGS:
PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

29 responses to Shaw Brothers Kutip Jutaan Ringgit Untuk Royalti P. Ramlee

  1. Kurus says:

    demikianlah perihalnyer sekiranya kta tidak tahu tntang peraturan n undang2…
    tetapi jgn sedih..peraturan n undang2 Dia…bila mengadili…tiada siapa dapat menduga

    0

    0
  2. zaia says:

    kalau dah dapat royalti juta2 tiap tahun,ape susah sangat kalau bagi imbuhan pada waris P Ramlee..
    dapat bnyk pn d sbbkn nama dn karya2 p ramlee,kan bagus sbagai mnghargai P Ramlee itu ialah dgn membantu atau mmberi imbuhan royalti kpd waris P Ramlee tu..

    0

    0
  3. muisp says:

    apalah nak agung2kan orang yang dah mati tu. banyak lagi seniman yang hidup ni ada .. dah mati baru nak bg macam2 perhargaan

    0

    0
    • zaia says:

      kalau kite2 ni klau tknak hargai p ramlee tu tkpe,tkde sape2 berhak suruh. tp kalau yg dah kaya melalui hasil karya2 dn nama p ramlee tu (wlaupun dorang berhak),patut hargai la kn dgn mmberi imbuhan drpd royalti tu kpd waris. tp yela shaw brothers memang ade hak nak bagi ke tak dn tkde ape2 agreement kot psl nie so dorang suka hati buat derk je.huhu..

      0

      0
  4. peah says:

    laaa….ye ke…alahai kesiannye…..

    0

    0
  5. basshunter says:

    shaw brother ni nk untung sorg je…biase la cine,.
    arwah pn x buat perjanjian kontrak dlu kot tu yg susah nk tuntut…
    slhnya p.ramlee ni sbb terlalu baik, terlalu percayakan org..tp org sekeliling plak yg suka amik kesempatan

    0

    0
  6. fendi says:

    kesian waris?? yang berusaha arwah p.ramlee… kesian kat dia masa tu… waris bleh usaha dgn titik peluh sendiri.. baru nama berdikari..

    pendapat aku je

    0

    0
  7. maimoon says:

    juta2 tu dtg dr lagu ke filem? Kalo camtu penyanyi lama ttu byk dpt royalty juta2 tp kpe masih ada yg mintak sedekah. Heran la

    0

    0
  8. memang aniaya artis toi..xkan xbley buat report kot?

    0

    0
  9. pengkaji sejarah melayu pulau pinang says:

    show brothers ada hak 100% keatas karya p ramlee sebab dia yang mengeluarkan wang pendahuluan ketas semua karya asal, penerbitan lagu. he deserved to get the royalties, and becoz of them p. ramlee can produces a good quality film productions becoz they give what we want..
    yan menjadi masalah, pihak2 tertentu x support langsung semasa hayatnya di malaysia in interm of finance, etc sampai ditahap p. ramlee perlu merempat. sebab tue semua film semasa hayatnya di KL merapu meraban.. tapi perlu ingat, seburuk2 filem p.ramlee, masih boleh ditonton berbanding selepas era kejatuhan filem melayu (selepas kematian p.ramlee tahun 70an (semua filem hampir dikategorikan sebagai sampah). yang menjadi persolan kenapa baru sekarang baru nak menghargainya segala jasa baiknya. Anugerah tan sri diberikan selepas hampir 2 dekat beliau meninggal.Kalau dapat puluhan juta sekalipun mungkin dapat mengubah hidup waris2 p ramlee, xpi x mungkin dapat membayar segala keperitan hidup yang beliau terpaksa lalui sepanjang hayatnya di kuala lumpur sampai dia di gelar the broke and broken..

    0

    0
    • fenda says:

      perasan tak sampai sekarang manader org2 beso perjuangkan P.Ramlee neh… derang buat derk jer.. bagi pendapat ai P.Ramlee mmg dijatuhkan oleh bangsa dia sdn.

      0

      0
  10. Medley says:

    Sekurang-kurangnya bagi lah royalty tuk keluarga p.Ramlee juga.. Tamak betul shaw brothers ni..

    0

    0
  11. faris says:

    bukan waris je..P.RAMLEE sdri pun jadi mangsa SHAW xgune tu…depress then mati..itulah prjalanan seorang insan seni yg agung.. yg senang org lain

    0

    0
  12. zack says:

    kadang2 xsangka wijud manusia yg mata duitan…bukannya dia tak tahu yg waris2 p.ramlee layak terima royalti……saman jer……1 bilion….

    0

    0
  13. Jena jen says:

    Bace cite p.Ramlee dasyat juge tahap sosial arwah seblm meninggal sampai ada yg kata arwah mati jd hantu

    0

    0
  14. kehamilan says:

    tahniah kepada shaw brothers..

    0

    0
  15. miszLyssa says:

    fuck off kt ssape yg xtaw nk hrgai seniman agung cm P.Ramlee ni….sile apreciate laaa…esp karya beliau..

    0

    0
  16. memang sepatutnya pihak keluarga Allahyarham P.Ramlee pun dibgkan hasil royalti tu.Sekurang2nya pihak shaw brothers ingatlah sikit jasa-jasa beliau..tumpang simpati pd nasib keluarga Allahyarham.

    0

    0
  17. gagagugu says:

    taknak komen pasal ni sbb dalam dokumentari p.ramlee dah ckp dah. p.ramlee ni terlalu baik. susah cmne pun dia, dia tetap nak tolong org smpaikan dia yg keje pijak balik. org ambik kesempatan jgn ckp lah. mmg byk sgt. antaranya shaw brothers tu.

    tapi kalau ikutkan, mmg shaw bros yg kuarkan duit utk p.ramlee buat filem dulu. so mmg diorg berhak atas royalti tu. silapnya, p.ramlee xde wat agreement utk share royalti tu masa hayatnya. nak mintak skrg mmg payah la sbb dia dah takde. and takde hitam putih.

    yang nyatanya, manusia mmg suka mghargai org yang dah takde. mase dia masih hidup, diperlekehkan. manusia mmg mcm tu. bkn melayu je. kalau tgk dkat hollywood pun mcm tu. antaranya MJ, kene pggil psycho. dia dah mninggal bru la terhegeh2 tiap2 tahun buat tribute bagai.

    bkn artis je, galileo galilei, vincent van gogh, alfred wagener punye teori pun dihargai lepas diorg meninggal. manusia mmg tak nampak ape di dpn mata, dah hilang, baru nak hargai

    -sumber mingguan malaysia hari ni. heh.

    0

    0
  18. ana says:

    dah bukan rezeki mmg x boleh buat apa lah, satu tanda nak hargai jasa seniman, peminat patut sedekah al-fatihah kepada arwah, sekurang kurangnya dapat membantu arwah di sana, muslim membantu muslim, duit tu soal dunia, akhirat lebih penting

    0

    0
  19. scientist says:

    ahh orang cina mana diorang tahu sympathy dasar keatas bangsa lain, diorang kisah apa dengan bangsa lain

    0

    0
  20. My spouse and i were very fortunate when Emmanuel could finish off his investigations using the ideas he discovered using your blog. It’s not at all simplistic to just be giving away tips and hints men and women could have been making money from. Therefore we keep in mind we have got the website owner to give thanks to for that. The entire explanations you made, the simple website menu, the relationships you assist to promote – it is most impressive, and it’s really letting our son in addition to us believe that that matter is interesting, and that is really essential. Thank you for the whole thing!

    0

    0