Written by Bella | January 27th, 2016

Nama Fynn Jamal sejak kebelakangan ini sering terpalit dengan pelbagai jenis gosip serta kontroversi. Masih lagi hangat dengan isu beliau mencuri idea perniagaan sambal orang lain, kini Fynn dituduh sebagai pengikut ataupun pengamal ajaran puak Syiah gara-gara penampilan beliau yang sering memakai jubah berwarna hitam.

Walaubagaimanapun, Fynn menerusi mStar Online berkata tuduhan tersebut yang dibuat melalui Instagram sama sekali tidak benar dan sebagai seorang wanita Islam beliau tidak akan pernah melakukan perkara yang tidak mengikut hukum syarak.

Kalau di akaun Instagram saya, macam-macam tuduhan pelik yang dilemparkan pada saya. Sampaikan imej saya yang sering berjubah hitam pun menjadi isu kononnya saya adalah pengikut fahaman Syiah. Tuduhan itu memang mengarut.

Sebagai seorang wanita Islam, saya tidak akan sesekali mengamalkan fahaman yang bercanggah dengan hukum syarak.

Jelas Fynn, beliau sering memakai jubah hitam kerana warna tesebut sesuai untuk digayakan ke mana-mana sahaja.

Kalau nak tahu, dahulu setiap hari saya dan suami ada masalah untuk berfikir baju apa yang perlu dipakai.

Pada pengakhirannya, saya dan juga suami memutuskan untuk memakai baju hitam sahaja. Bukan orang luar sahaja bercakap, ibu dan ayah saya pun bising ‘dah tak ada warna baju lain ke?’ Hahaha…Bagi saya, yang penting baju dipakai itu bersih.

Boleh tahan dasat tuduhan terhadap Fynn Jamal kali ini, kami pun tidak tahu kenapa semakin hari banyak pula kontroversi beliau. Apa-apa pun, tidak adil juga untuk melabelkan seseorang itu pengikut Syiah hanya dengan cara pemakaian mereka.

Sumber Berita: mStar Online

64 responses to Sering Pakai Jubah Hitam : Fynn Jamal Dituduh Pengikut Syiah

  1. Saya comey says:

    lebiu kokpinnnnnn :D

    0

    0
    • Manja says:

      Alaaa iye iyee jela ko kokspin.. Saje nak create isu nak bg org sedar ko wujud.. Setahu aku haters xpernah pun ckp ko tu syiah ke ape pakai hitam, kitorg cakap ko kepam ade lerr.. Haha

      0

      0
      • ayooo says:

        comot la dia ni. kusut masai. eee.

        0

        0
        • kak nam says:

          entah..selekeh lah dia ni. sorry..ko ni nampak lebih kusam drp cleaner kt opis aku ni. akak cleaner indon aku bila habis kerja siap pakai baju kemain glamer berlabuci lagi naik bas rapidkl balik umah. :(

          0

          0
        • Abang Sado says:

          tengok fynn ni rasa mcm nak terus bilik air nk mandi je.
          entahlah….

          0

          0
        • Anonymous says:

          entah2 geng2 saki baki ayah pin dulu… k bai. opsss.

          0

          0
        • minah jambu terlajak habis says:

          meng betol asek asek pakai baju or jubbah itammm aje kenape ? tk selesa ngan kaler lain ke ? or kaler itam tk nmpak kotor ? or mungkin u tu pengotor babtu asek asek pakai baju kaler itammm aje pasal kaler itam tk Nampak kotor.. laki pon ikot pakai kaler itam eeeeee….

          0

          0
      • Ceh says:

        ni yg susah rakyat msia, terlalu sgt nk jadi org arab. perangai x berapa nk arab pun. bila time bergambar tergedik-gedik benor. pakaian je arab, perangai tak nk pulak nk sibuk jaga.

        0

        0
      • Mak Jemah@Jem says:

        aku suka dia buat iklan “tak suka pon takpe” kat radio tu…seolah2 dia tahu aku tak suka dia huhu…sorry pinponpin aku memang tak berkenan dengan tingkah laku kau…pandai berkata2 media sosial tapi……….hmm sendiri mau ingat kbye !

        0

        0
    • Anonymous says:

      tak kisah pun baju hitam.. asalkan hati bersih suci putih..
      walapun kentut busuk hati kena wangi ..ingat fynn dan kita semua

      0

      0
  2. Siti Ketumbuh says:

    jubah kepammmmmm sekepam hati spingkok

    0

    0
    • Anonymous says:

      kannn, mak2 arab datang kl pon bercelak dan pakai lip gloss. shopping kt LV/ Gucci lagi…so, ko hado???

      0

      0
    • Anonymous says:

      mcm mana x kepam chuols? keluar rumah pun berjubah, balik rumah masak kt laki pun pakai jubah yg sama, siram pokok, sental toilet pun jubah sama ….tak berkepam ke akhirnya???

      0

      0
  3. Anonymous says:

    Nampak busuk

    0

    0
  4. miss kepah says:

    aku tak sampai tuduh dia ni pengikut syiah, aku tak suka perangai dia bajet maksum

    0

    0
  5. duniaaa says:

    warna hitam tu kan sunnah,,,apa ke bengapnya org nk pertikaikan..adoila

    0

    0
  6. busuk says:

    sering pakai hitam sbb sesuai dipakai kemana sahaja? like euuww mcm busuk je. basuh ke idok? entah2 duk ulang pakai 2-3 hari

    0

    0
  7. somebody you used to know says:

    baju dia cuma ada LIMA ye dalam lemari itupun jubah dia sendiri.. diulangbasuh berkali kali kerana selesa..sekian dipetik dari ig fynn sendiri.

    0

    0
  8. Anonymous says:

    kasut jgn lupe basuh ye makpin.
    ade je org pakai jubah hitam tp nampak fresh,makpin pakai xtau la nampak selebet.nak tunggu justifikasi ni tazabarnya..mesti makpin dlm situasi redho dan tawakal.

    manusia kalau betul berubah,niat kerana Allah,dia tak provok org,dia tak play victim memanjang,ya udah namanya manusia,mana ada yg sempurna!

    0

    0
  9. gigi emas says:

    Ingat Jubah adalah pakaian orang Arab. Ingat kita orang Malaysia dan banyak baru tradisi kita dah tinggalkan seperti kebarung, baju kedah, baju kurung dll…semua baju tradisi kita tutup aurat kenapa kena memperagung-agungkan tradisi dan adat bangsa dajjal……Harus kita ingat bahawa bangsa Arab adalah bangsat dan kerana meraka dunia tidak aman, porak peranda dari saudi,palestin, iraq ke syria……apa yg nak bangga sangat dgn pakai jubah, anda tidak lebih Islam dgn hanya memakai jubah….Ingat kita orang melayu pertahankan martabat ,adat dan tradisi kita……SAY NO TO ARABISATION AND NO TO JUBAH

    0

    0
    • anonymous says:

      gigi emas ni melayu islam ke??? sedihnya kalau islam..saudi, palestin, iraq & syria tu negara diorang bertimpa2 bencana sebab ujian dari Allah..mulianya diorang sampai tak henti2 diuji…kesian ada orang macam gigi emas

      0

      0
      • enot says:

        Kepala hotak engkau Allah nak uji mereka, senang je kau tuduh Allah….Jadi segala bencana Allah nak uji, apa punya mentaliti ni…….diaorang saling bunuh sesama sendiri….walhal semua tu orang islam….dunia orang islam miskin, tak berpelajaran, tiada sistem perundangan,mundur, tidak ada human rights dan tak developed…memang padan muka apa yg terjadi disana…jangan sekali kali kata Allah yg uji mereka….mereka yg melakukan ini pada diri mereka

        0

        0
    • anonymous says:

      nauzubillah..semoga Allah bagi pedoman pada orang2 macam gigi emas & enot..amiinn

      0

      0
  10. Anonymous says:

    selekeh..!!!!

    0

    0
  11. Ruz says:

    Aku tak ada lah suka fynn ni tp beragak la melayu pun sesuka hati nk ckp orang syiah. Sukahati dia lah nk pakai baju apa

    0

    0
  12. opah says:

    nak jadi islam..silakan. tapi jangan sampai memalukan umat. mcm x mandi seminggu je.

    0

    0
    • lalala says:

      ahahah..kan opah..ingat aku sorg je yg tgk dia mcm tak mandi nih..bkn psl kaler bju tp tang muke tu..gosok sikit la weii..

      p/s: aku tak knal ko ni sape fynn,tp aku terrrsemak tanpa sngaja tgk ko..ni bru gosip ko yg k3 aku prnah bace..

      0

      0
  13. Anonymous says:

    dia bukan busok la..muka dia jenis berminyak. kena detox…

    0

    0
  14. pening says:

    sape yg ckp die syiah..xpnah dgr pong…pelik eh smpai x tau nk pakai baju ape…dulu2 bgaye je…xkn baru ade ank sorg tros bz sgt smpai xleh pilih baju ape.xkisahla…yg pnting baju tu bersih x kepam.org yg mmndg pn x sakit mate…lelagi klu pegi wedding tu.klu amik gambo same sian gambo org kawen tu…suram je…

    0

    0
  15. nil says:

    sya setuju dgn MANJA…
    Im not think so ada yg kata pakai jubah itu syiah.
    wake up lar…tahun 80an sya sekolah rendah…ada sorg cikgu bahasa english kami tu setiap hari pakai jubah..cikgu tu sorg mualaf. dia suka pakai jubah yg besar2…ok je.
    sya ikuti kelas agama,..ada yg pakai jubah dan hanya nampak dua pasang mata saja…kami tngok smuanya ok.
    mngkin betul juga…dia nk suh org kenal siapa finn jamal ni..iyelah org buknnya kenal sgt pun.
    sudah2lah…jgn nk jadi mcm yg lain…bila dah x glamour..org x knal,..mulalah nk bunyi. cuma pos sikit follower mana yg dok kata gitunya..

    bnyak pula bunyi…sumbat dgn jagung kang baru tau.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Bukan im not think so, i dont think so.. Oh my english…

      Bkn pasal pakai jubah, tapi pakai hitam..

      0

      0
  16. Anonymous says:

    pakai la bedak sikit babe…nanti laki ko cair lain besok…baru nk meraung.

    0

    0
  17. AKU says:

    jangan jadi bodoh ok….x semestinya warna hitam itu jahat

    0

    0
  18. KUCING says:

    laki kok ping ni keje ape ye?
    sape bleh bg pencerahan

    0

    0
  19. Ew says:

    Tgk rupa pun aku dah tau die ni pengotor. Gambar 1st tu eee

    0

    0
  20. Aina says:

    Hmm apa nak jadi lah dengan semua orang ni.
    Bila artis pakai baju ketat, kata tak cukup kain. Bila pakai jubah hitam, kata syiah. Dua dua salah. Apa yang betul ntah sedangkan jubah dia pakai tu elok je longgar.
    Aku tak kenal pun si pinjamal ni siapa, tapi come on la. Be open minded.

    0

    0
  21. Minah mix says:

    Pakailah make up sikit Fynn… minah arab kat sini mmg semua pakai jubah hitam tapi skrg diaorg moden sikit ada mcm2 design… pastu siap warna kuku lagi… make up 5 inci haha

    0

    0
  22. wanita berkalong sorban says:

    doa yang baik2..semoga Allah hadirkan kesempurnaan akhlak seperti baginda saw dalam diri kita semua..amin

    0

    0
  23. nil says:

    Anonymous 11.34am

    Terima kasih atas teguran…oh my english.
    sya overlook.

    sya tau sya diperlu dgn ‘oh my english’…hope awak ada english degree lebih drpda sya.

    0

    0
  24. Anonymous says:

    ala, hak memasing lah nak pakai baju warna sama setiap masa atau apa. asalkan berpakaian. dari pakai baju tak cukup kain, tunjuk sana sini tak nak kutuk pulak. tu la manusia, org lain semua tak sempurna kat mata dia. walhal diri sendiri pun belum tentu cukup sempurna. bukan nak kata apa la, aku pun tak minat sgt fynn jamal ni. dgn cara dia punya karangan dekat ig kekdah mcm dia saja yg gah, tapi bab pakaian tu biar kan dia la nak pakai kaler apa pun. duit dia, baju dia. bukan org lain yg bagi comment ni pun yg belikan. husnuzon. okbai

    0

    0
  25. Lara says:

    I tak pernah la follow si Fynn ni,kalau baca hal dia pun kat BN ni la, kalau nak maki hamun dia pun kat sini jer jugak. Rata2 komen I baca about her pun, mmg nampak la dia ni selalu minta kena maki. Ni dia nak cetuskan perbahasan sunni syiah ker apa dengan statement dia tu, pasal orang cakap dia kepam tak pulak dia ulas yer.

    0

    0
  26. haha says:

    dia ni makin lama makin mcm mak ros dah aku tgk.. tapi at least mak ros pandai bergaya comel je

    0

    0
  27. Yekeni says:

    Kan senang. Artis ni, pakaian selalu tak nak repeat. Pakai sekali aje. Jadi kalau dia pakai repeat, nanti orang kata mcm2. Jadi pakai hitam ajelah senang.

    Kenapalah melayu ni eh. Pakai hitam difitnah syiah.

    Astarghfirullah…….

    0

    0
    • Adam says:

      Kan.. Pabila manusia yang jahil agama mengutuk seseorang tentang ilmu agama akan memperlihatkan lagi ‘kebodohannya’ better diam je -_-

      0

      0
  28. Anonymous says:

    tk payah cite pasal die busuk ni bole tk….naik meluat plak

    0

    0
  29. nil says:

    Anonymous
    says:
    January 27, 2016 at 2:31 pm

    “padan muka. bodoh. kahkah”

    Alhamdulillah,..segala puji hanya bagi Allah. Terima kasih atas kata2 tersebut.
    Semuga anda semua diberi rahmat dan kepandaian yang berterusan.

    Wassalam.

    0

    0
  30. ISS says:

    cite lain la…

    BORING LA PSL DIA NI

    0

    0
  31. ponti says:

    Yang dok komen “aku tak minatpun dia” “aku tak follow pun dia” “aku menyampah tengok dia” ni laaaa yang sebenarnya PEMINAT SETIA fynn jamal. dari A-Z tahu pasal funn jamal. pastu tak nak ngaku. hahaha! LAWAK KORANG NI!

    0

    0