Written by AbangNara | February 18th, 2010

Ramai artis-artis Malaysia yang sentap  bila Wardina mengeluarkan kenyataan yang selebriti Malaysia tak layak bergelar ikon minggu lepas. Tapi kami faham perasaan Wardina. Almaklumlah, artis-artis muda Malaysia sekarang nie kebanyakannya femes kerana kontroversi, bukan kerana bakat lakonan atau nyanyian diorang.

Kami di BeautifulNara pun kadang-kadang tercari-cari gosip-gosip atau pun berita-berita yang baik mengenai artis Malaysia untuk dikongsikan bersama anda semua. Tapi sayangnya dalam 10 berita yang kami kongsikan, 9 daripadanya adalah benda-benda sensasi yang mengarut-marut. Sekali sekala adalah terselit cerita-cerita artis yang dah insaf dan sebagainya. Tapi kebanyakkannya adalah gosip-gosip sampah yang menjatuhkan maruah artis Malaysia kita.

Mungkin artis Malaysia kita nie berpegang kepada kata-kata Donald Trump yang berbunyi lebih kurang begini:-

[note]Publisiti yang buruk adalah lebih baik daripada tak ada publisiti langsung. [/note]

Tapi siapa kata hanya dengan cerita sensasi sahaja artis kita akan popular. Sila ambil contoh Diana Danielle. Dulu dia memang penuh dengan kontroversi tapi sekarang ini berita tentang Diana Danielle kebanyakkannya hanya benda-benda yang baik saja. Lawatan ke rumah orang asli, lawatan ke rumah panjang orang Iban dan macam-macam lagilah. Tak ada kontroversi tapi still mampu menaikkan nama DD.

Contoh lain adalah penyanyi indie wanita, Yunalis Zarai. Jarang kita dengar cerita-cerita buruk tentang dia. Mungkin ada sesetengah wartawan yang cuba menjatuhkan Yuna dengan gosip Yuna sombong dengan wartawan. Tapi semua itu kami rasa hanya propaganda wartawan-wartawan kita. Dan yang paling penting imej bersih yang dibawa Yuna dari awal sampai sekarang dah menunjukkan yang artis kita mampu popular tanpa gosip teruk.

Cuma yang dikesalkan kebanyakkan artis Malaysia nie cuba mengambil jalan short-cut untuk cepat femes. Taknak bekerja keras. Itu yang keluar statement-statement tak masuk akal. Update status Facebook dengan ugutan membunuh. Keluar gambar berfoya-foya dalam kelab sambil teguk botol arak. Dan macam-macam lagilah. Memanglah nama mereka akan dikenali ramai selepas kontroversi tue, tapi berapa lama sangat kepopularitian sebegitu akan bertahan?

Uishh ~~ Panjang pulak kami berleter hari ini. Jadi kesimpulannya kat sini kami nak tanya anda semua. Siapakah artis Malaysia yang anda rasa layak digelar ikon? Dato’ Siti Nurhaliza? Misha Omar? Lisa Surihani? Kalau boleh nyatakan lah sebabnya sekali. Nak jugak tahu pendapat anda semua.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

142 responses to Selebriti Malaysia Mana Yang Layak Jadi Ikon?

  1. standard la anon.. says:

    diana danielle! hehehe, rakusnya aku menjawab…

    0
    0
  2. khylle says:

    misha omar pun ok jgk..i minat sgt kt dia

    0
    0
    • thundercats says:

      rasa2nye x de kot…sebab masing ada kelemahan sendiri trmasuk kita semua..apa pon ibubapa lah ikon sebenar

      0
      0
      • lady gaga says:

        Wardina tu sendiri pon boleh jadi Ikon…. love her….

        0
        0
      • BumbleBee says:

        rasulullah… ibu bapa ade gak yg x betul…buang baby, liwat baby sendiri smpai mati…

        0
        0
        • futuremagistrate87 says:

          betul-betul…Rasulullah lar role model yg paling elok..kemudian sahabat2yer….isteri2 Baginda..pejuang2 islam yg len…artis wathaper….Siti lagi lar tkbleh jadik ikon…

          0
          0
        • mummy ann says:

          setuju sesangat. Kalau jadi ikon byk ler akak2 pakai tudung ala ct. Kalau org tanye, I ikot icon kite. Sape nak jwb. Nanti anak2 tanye, mummy takat pakai cap pun tutup aurat gak kan. Kan naya mummy nak jwb

          0
          0
  3. yanie88 says:

    dato ct …..

    0
    0
  4. standard la anon.. says:

    akhil hayy la… hehehe… eh, kalau chef wan tu kira selebriti ke? selebriti chef

    0
    0
  5. fifie says:

    vote lisa!!!

    0
    0
  6. MamaBlack00 says:

    tiada pengganti…
    ALLAHYARHAM TAN SRI P.RAMLEE
    ALLAHYARHAM DATO’ SUDIRMAN HJ ARSHAD

    those yg still alive tu…
    asenyer takde kot..
    masing2 ada gossip pro n kons!!!

    0
    0
    • suri says:

      sokong

      0
      0
      • moon says:

        yerlah 2..pas2 dh mati baru cbuk nk hargai lebih2…piirah!!

        0
        0
        • BumbleBee says:

          bukan yg dh arwah tu yg mintak pun ko smpai nk emo plak…

          0
          0
        • MamaBlack00 says:

          moon ko dgr sini, ek…

          bace tak soalan bang nara kat atas tu?
          SELEBRITI MALAYSIA MANA YANG LAYAK JADI IKON?

          so, dat is only my personal opinion
          both legenda artist dat i mentioned above
          really deserved it….
          byk jasa dan sumbangan dorg
          yg artis2 kat msia skrg ni xdpt nak dicompare kan…

          yes, its tru dat, bl dh mati br org nak sanjung, nak agung
          tp itu semua hak tiap2 individu dimuka bumi ni…
          utk menilai dan mnghakimi

          klu ikutkan, ramai lagi artis di msia yg buat jasa,
          harumkan nama negara,
          tp dorg dah meninggalkan kita
          tp aq x sebut sbb aq punye alasan tersendiri
          sbb dlm ramai2
          generally aq mmg menjadikan
          ALLAHYARHAM TAN SRI P.RAMLEE
          ALLAHYARHAM DATO’ SUDIRMAN HJ ARSHAD
          sbg IKON…

          nak taw nape…??
          selain mngharumkan nama msia..
          ALLAHYARHAM TAN SRI P.RAMLEE
          seorg yg berbakat besar
          tiada tolok bandingan
          pernah hidup susah
          dek kesabaran dan usaha yg gigih
          beliau berjaya hingga ke akhir hayat…
          ALLAHYARHAM DATO’ SUDIRMAN HJ ARSHAD
          ciri2 seorg penghibur
          berilmu, terpelajar dan mmpunyai wawasan yg bgtu tinggi…
          bkn stakat menyanyi
          mendalami isi hati org2 disekeliling
          pernah melonjakkan nama msia
          dan yg plg ptg…
          beliau juga aq jadikan contoh utk anak2 aq
          sekiranya ingin menjadi seseorang yg berjaya
          pastikan ilmu dunia dan akhirat
          menjadi pegangan…

          apepon, ini hanyalah pandangan peribadi…

          0
          0
        • NINA says:

          wah, moon kan dah kena ceramah mama black dah
          itulah, aku tau dah mama black kalau bagi ceramah mesti panjang (dah kena dah haritu)

          0
          0
        • MamaBlack00 says:

          aiikkk….
          saper nie..???
          NINA ni same gk ngn nina umah zarina kot…

          0
          0
  7. sha says:

    undilah saya…..hak hak hak…..

    0
    0
  8. kikilala says:

    tade sape pom leh jadi ikon.

    0
    0
  9. Azrul says:

    tepuk dada tanya diri masing-masing wahai artis-artis Malaysia….

    0
    0
  10. redfingger says:

    ramai yg boleh jadi ikon.tp kena la org tu hebat dari setiap segi.kan?

    jom ke blog sya.ada riview pasal tips blogging dari beautifulnara..:-)

    0
    0
  11. smart says:

    bagi aku amik la penyanyi nasyid….
    berdakwah kan amalan mulia lagi terpuji..??

    so, semua penyanyi nasyid.. teruskan perjuangan anda…

    tahniah!

    0
    0
    • BumbleBee says:

      arwah ustad asri…

      0
      0
    • BumbleBee says:

      tapi ade jer penyanyi nasyid yg terpesong… penyanyi kumpulan mana ntah yg penah kene tangkap khalwat tu..skang dh kawen dah… pastu yg masuk Malaysian Idol tu lepas tertukar jantina tu…. yassin ex-brothers pun penah terpesong sekejap sebelum ni(skang wallahualam)….

      so x sumer juger~

      0
      0
  12. suri says:

    budak2 blm abis skolah je kot dok ikut2…yg dah beso2 tu pikirla sendiri…klu yg beso pun sama mmg la…amik genius ke, tokoh2 ke jd ikon… klu nak jgak yg artis tu, cari la yg berilmu…tp perlu ke

    0
    0
  13. smart says:

    ustaz asri serta ustaz2 yang berdakwah melalui alunan suara nasyid… anda layak menjadi ikon Malaysia…

    tahniah!

    0
    0
  14. smart says:

    tahniah….

    0
    0
  15. Just me says:

    Sy sokong statement Wardina, xder sorang pon artis msia yg layak bergelar ikon.

    0
    0
    • BumbleBee says:

      me too…. yg klaka… yg reply aritu..paling sentap ZZ… siap suruh ckp biar belapik tu….ha ha…

      0
      0
  16. [email protected] says:

    wardina kot. die (mungkin) yang boleh jadi ikon. becoz of imej n no kontroversi

    0
    0
  17. eyriqazz says:

    rosyam nor..prestasi bagus,gosip tak best kurang…

    0
    0
  18. cili api says:

    sokong wardina.kalu nk jadi ikon malaysia adalah tokoh2 ilmuwan,tokoh agama n bijak pandai.golongan artis menyesatkan ke arah maksiat n munafik!

    0
    0
  19. Greenbulu says:

    terpulang nak jadikan untuk apa,..kalau nak jadikan idol atau ikon untuk ke arah kebaikan,..jangan cari jauh-jauh,…yang muslim ada Rasul Junjungan kita…

    artis? setuju ngan wardina,…i’m sorry~

    0
    0
  20. tiz zaqiyah says:

    harun salim bachik

    0
    0
  21. Kak Long says:

    Kak long sokong statement Wardina. kepada ZZ kenapa begitu tersentap? Wardina kata itu dari pandangan dia bukan dia mewakili mana badan kerajaan atau NGO. Ada apa2 ke sampai cam tu sekali????? Itu baru wardina guna cili merah, kalau cili api kampong lagi pedas tau ZZ.

    0
    0
    • BumbleBee says:

      tula..nk tergelak lak baca reply dier dlm suratkhabar yg sama, page yg sama ngan statement wardina aritu… sentap lebeh2…

      0
      0
  22. Nurul says:

    aku pon sokong wardina.. statement dia yg suruh pelakon yg bukan mahram jangan la asyik nak main sentuh² suka² hati.. jgn kata sentuh.. peluk² pun dah main suka² jer.. pas tu kalau tegur.. cakap saya anggap dia makan kakak jer.. dangkal sungguh jawapan.. nasib baik scene cium² mmg kena sensored.. agaknya kalau x.. sikit² cium.. sikit² cium.. dah kalah omputih dah..

    0
    0
  23. bol rada bol says:

    nak cari ikon tu mmg susah la..tp byk yg boleh dibuat contoh..femes ,bijak dan tau nak letak populariti tu ..mcm aznil,norman kru,lisa surihani,dr fadzlee..

    0
    0
  24. nyonyot says:

    ZARINA ANN JULIE.. HUHU

    0
    0
  25. Piston Pecah says:

    yang jujur dengan tujuan asal bergelar artis/celebrity…kerana minat dan bakat bukan sekadar glamour semata-mata…tidak mudah jadi riak atau bangga diri serta sifat merendah diri yang bertempat…
    dan juga yang tidak mengamalkan cara hidup yang bukan dituntut dalam agama….sosial boleh jangan sampai ke tahap membuat yang dilarang..!

    0
    0
  26. eisya says:

    sokong statement wardina! Wartawan pn memainkn peranan klu buat sesi gmbr tu jgn pulak srh peluk2!! Majalah mangga sbgi contoh! Ptt ler majalah tu xmsuk brunei kta spupu aku.. Seksi sna sni..

    0
    0
  27. yanz says:

    dah namanya artis..nak jadi ikon hanya untuk benda-benda takder faedah…
    contoh:
    CAMELIA…ikon fesyen – pakai fesyen tak cukup kain and baju dan jadi ikutan semua…

    MAS IDAYU – ikon muzik – anggap anak didik cam ANAK sendiri, kena sayang/cium/peluk untuk menunjukkan rasa kasih dan sayang yang mendalam coz nanti anak boleh bagi DUIT…

    ANITA SARAWAK – ikon kejelitaan semulajadi – kubur dan panggil tapi semua TEGANG secara semulajadi..berkat air sembahyang…

    ZIZIE – ikon madu – jadi isteri tak tahu no. brapa (yang sah) and pastu tak pandang HARTA…manis gitu…
    tengok muka lubang pun dah rata buat masa ni…

    maafla kalau statement ni memanaskan para peminat diaorang ni…tapi kalau nak minat tu, biarla bertempat…

    0
    0
  28. hanafana says:

    Salam :)
    memang pon artis artis sekarang nih taboleh jadi icon. Sedih betol :(

    0
    0
  29. airus says:

    hahahaha….
    yg lg lawaknya,
    wardina tu pun tak blh jd ikon
    pakai tudung tu dah kira orait dah
    TAPI………….
    BULU KENING CABUT WOOOO
    dulu aku puji waheeda sbb kening ori
    tapi…
    dirampeh pulok laki orang
    hahahahaha………..

    0
    0
    • Zaza Muhammad says:

      no one’s perfect bro!

      0
      0
    • puteh says:

      tu pasal la dia cakap xda selebriti yg boleh dijadikan ikon temasuk la dia sekali. mmg selebriti xboleh dijadikan ikon tak kisah la malaysia ke hollywood ke bollywood …..kita org islam dah jelas2 rasullah s.a.w. ikon kita betol la ckp wardina tu . kita semua termasuk diri aku patut lebih muhasabah bukan sentap xtentu pasal mcm sesetengah artis.(sapa minum air laut dia la rasa masin)

      0
      0
      • benTen says:

        ha ah..dia sendiri pun cm bagus aje..nyampah gak nengok dia ckp dlm MHI..

        dia pun jd model slim world pakai bj ketat gak..mgkin sebelum dia ckp dia kena tgk cermin dulu…

        dolu2 pun dia hampeh jugak….

        0
        0
        • kakijeles says:

          ak ade makcik… die kutuk org x bertudung etc… tp die pon pkai tudung stat umur 40an… im like wtf… xcermin diri sendiri ke kak? just sbb bru berubah xkan brani kutuk2 org… ingat taubat die dah diterima allah ke camtu?

          n ye wardina pon same… dulu2 sexy nak mampos… just sbb dah tobat, ingat dah ckup iman sgt ke nak kondem org… n org beriman ade ke nak perli2 org… camtu ke dakwah?

          islam ni simple… jgn komplikatedkan okeh…

          0
          0
        • nyuma says:

          sebab tu kena baca statement wardina sampai abis. dia siap kata DULU2, dia punya hidup ala2 britney spears.kelab malam etc. dia mengaku.

          n by the way, kening, kalau dah cabut takkan tumbuh balik. termasukla cabut sebelum bertaubat punye cerita. jgn ingt lepas taubat, kening bole tumbuh semula k..

          hanya Allah sahaja yg tahu taubat hamba Nya diterima atau tak. kita ni kalau dah bertaubat, mestilah ubah secara menyeluruh.

          Iman yang paling lemah adalah tegur perkara mungkar dalam hati.

          Iman yang sederhana adalah menegur perkara mungkar dengan kata2.

          dan
          Iman yang paling tinggi nilainya adalah menegur perkara mungkar dengan tangan. :)

          0
          0
  30. xde nama says:

    tp aku rasa wardina pn jgan la keluarkan kenyataan mcm ni…menghina org pn x baik..boley menimbulkan permusuhan sesama manusia…diorang artis2 ney pn masih ada peluang nk bertaubat…maybe diorang ney lau bertaubat lbey baik dari kita..mana kita taw..kita yg berlagak muslim sejati ni pn…blom tentu darjat kita di sisi Allah lbih tinggi….lgpun ank dia kecik2 lg…x elok ckap mcm tu…mcm riak je..mmg la dia boley didik anak dia..x bg ikut ikon2 mcm artis tu…tp bila esok dia besar…anak2 zaman skang ney..bkan nk ikut ckap kita sgat..mana taw dia ikut lg teruk..kita boley wat apa…lain kali bwak keluar kenyataan..cuba pikir dulu….

    0
    0
    • xde nama says:

      ape ape pn…aku komen nie..sebab aku bc statement wardina yg penuh kt pancaindera..mingguan malaysia…t’kuar tajuk cket la…tp aku x brapa stuju la cara wardina dok hina artis2 tu…nk didik anak dia mcm mana pn didikla…tp jgan kuar statement trang2 dok hina org lain…Islam x suruh wat camtu..

      0
      0
      • Zaza Muhammad says:

        jgn2 wardian maksudkan lai tp komen dia dimanipulate dan ditransferkan dlm bentuk tulisan dan seterusnya bermaksud lain…. bhaye tuh!

        0
        0
    • shisha says:

      Pada aku, wardina tak salah.dia cuma berkata mengikut pandangannya apabila disoal wartawan.. Kemungkaran dan maksiat teruk sgt artis kita dlm akbar, tenet, tapi tiada sapa yang menegur secara “direct”, anak kita pula kecil-kecil dah didedahkan jadi artis la contoh mcm program bintang kecil, mak bapak dh “sogok” anak-anak untuk hidup begini, akan rosaklah negara jika tidak dibendung.

      0
      0
      • kimie says:

        mungkin statement Wardina tu direct sangat but mungkin artis2 malaysia dan kita sbg peminat mmg perlukan wake up call camni. Kalu Pihak Berkuasa Agama kuar statement mcm wardina, ado ZZ nak menjawab ” cakap biar berlapik”! Mampuuuuuuuuuuuuuuu?!

        0
        0
  31. Jojio says:

    Yuna…

    0
    0
  32. rose says:

    la…kan wardina tak mention sapa-sapa,.. tapi kalo fikir-fikir pun bagus gak wardina keluarkan kenyataan cam tu, setidak-tidaknya artis yang baru terfikir nak buat kontroversi murahan cepat-cepat batalkan niat. saya sokong tu wardina….

    0
    0
  33. redtube says:

    mmg pedas n bernas ape yg wrdinah ckp tue…nk tapis2 lg da xboley da wei…tp org islam ttp xboley nk aib kan org lain..im i rite??kire berdose besa kite…lgpun just nk igtkan yg wrdinah b4 nie pun pena naek dgn seksi mekse die…dulu pena gak bergmbar ngn bikini…baju nmpk lurah n hot pant..if die ckp cmtue menunjukkan die pun cmtue..its so general can be anyone in industry…so she must be rmember wat she was b4 be a wife n full hair…but watever it is aku skong mlysia artis cannot be icon at all!!

    0
    0
    • mia says:

      tapi wardina x cakap sapa nama..jadi bukan namanya nak aibkan siapa2…UMUM tu, klu dalam Bm belum dapat markah tu.

      0
      0
      • aku says:

        wardina cakap macam tu sbb dia dah sedar..apa masalah ko ni redtube?? ada wardina sebut nama sapa2? lagipun tak yah sebut nama pun org dah tau..sekurang-kurangnya dia dah melakukan tanggung jawab dia untuk menegur dan melahirkan kerisauan hatinya..mak bapak mana yang boleh senang hati kalau anak buka mulut nak jadi artis…

        0
        0
  34. MERABAN says:

    m daud kilau…

    0
    0
  35. Zaza Muhammad says:

    artis mmg x layak bergelar ikon ataupun idola etc…. stakat kite appreciate bakat diaorg dah le.
    Kan ke sbg umat Islam, Rasulullah saje yg spatutnye jadi ikutan atau idola. ni tak, bab2 nikah kawen baru le sibuk nk ikut nabi tp bab2 solat, puasa, akhlak baik etc xde plak jadi ikutan.
    nk dikomparekan, better le jadikan ahli2 sukan negara sbg ikutan terbaik, wpun ade gak secubit kontroversi yg melanda sesetengahnye tp xde aa sehavoc artis… nk wak gane nama pun manusia biasa….

    0
    0
    • ketakodok says:

      ahli sukan? baik x yah sbb ahli sukan lg la social.. ahli sukan yg aku tau kebykknnya bila menang diorg pi celebrate kat pub @ disko lepas diorg dinner..

      aku stuju dgn pdpt yg mengatakan artis x blh di jdkan ikon@ idola.. diorg bknnye tunjukkan real life diorg tp suma nak cover2… hipokrit!!!

      0
      0
      • BumbleBee says:

        fakta : malik noor…dier sendiri lepas dh insaf cterkan pengalaman dier yg -ve sewaktu aktif dlm sukan dulu…

        0
        0
  36. Amylee Walepak says:

    actually kan, nak tunggu manusia perfect mmg tak perfect. Sama la ngan artis2 ni. Tak ada artis yang perfect tip top tak buat dosa. Tp apa yang penting, artis2 ni cuba la baiki kelemahan dan elakkan bende2 yang tak baik. betul tak? kalau tak dapat 100% pun, at least biar nilai dlm hati dan kesedaran diri tu penting. Ni tak, Kebanykan artis mcm bangga buat bende huduh. Bleh tak artis tonjolkan dorang punyer prinsip idup? dan berpegang dgn dasar prinsip tu? Ni artis, tp idup mcm tak ada prinsip. Tgk abg ROsyam Nor.. I tak ckp dia perfect..Tp at least dia berpegang pada prinsip idup – Berlakon utk cari makan.

    0
    0
  37. manjalara says:

    artis skrg ni semua sama jer, jadi artis sebenarnya ada agenda lain…
    .1. nak glamour
    2. nak status Datin
    3. nak hidup kaya diatas kekayaan laki org lain
    4. Famous satu malaya tahu tak kira kontroversi mcmana pun janji org kenal
    5. nak tunjuk baik tak kisah pakai selendang pun janji jambul ade kat depan, mcm2 fesyen boleh buat
    6. mak bapak bangga anak jadi artis sbb mak bapak pun blh tumpang glamour
    7. Bangga dapat status janda, lagi laku dari anak dara
    8. Dapat tunjuk body yang montok terutama dlm majalah
    9. Berlakun atas dasar arahan org lain, boleh komen sesuka hati, nak bagi padan muka producer sbb bukan mak bapak dia kuar modal
    10. Boleh melaram kat Red Carpet, walaupun tunjuk lurah …..apa2 yg patut, janji malam tu semua wartawan tgk dia
    11. Satu Malaysia boleh tgk perkahwinan yang grand
    12. Org tahu aku gagah perkasa boleh pukul awek
    13. sakit hati kerana putus cinta sanggup naik mahkamah, biar kena saman tak per janji kerek
    14. Walaupun dejay blh jadi artis, suara laku terus dapat jadi pelakun,bila dapat peluang jadi pengacara kat Red carpet terus bisu, alasan baju tak mengaku memang tak leh buat
    15. nak dapat sponser
    16. cucuk botox……biar bengkak tak per janji nampak muda, botox adalah susuk zaman moden

    so mcmana nak sokong artis skrg ni semua ciri-ciri ni yang ada

    0
    0
  38. xde nama says:

    aku pn sokong lau artis2 ney x bley jd ikon…ramai yg perangai x elok bila bergelar artis…tp sampai nk kuar knyataan kt akhbar seolah-olah smpai menghina golongan2 tu..aku rasa x wajarla…diorang pn ada hati n perasaan jgak..taw rasa sedih bila org dok hina2 golongan diorang…semua org ada peluang nk berubah n bertaubat…diorang pn ada..mana taw lau diorang bertaubat..maybe diorang jd lbih baik n mulia dari kita yg dok hina2 diorang ney…

    0
    0
  39. Just me says:

    Still sokong Wardina…brani n bijak..:)

    0
    0
  40. achik says:

    lisa surihani la paling layak~~

    0
    0
  41. eehae says:

    kalau Wardina tak cakap macam tu selagi tu lah artis2 kat Malaysia ni perasan bagus dan perfect….sekurang-kurangnya bila mereka tersentap mereka akan fikir ada yang kurang pada diri mereka….kalau nak dijadikan ikon kepada masyarakat bukan setakat kejayaan mengejar kekayaan dunia ni saja…tapi untuk akhirat juga…bila nak berjaya di akhirat atas dunia ni…kenalah ikut arahan Allah…Contohnya…tutup aurat…bukan tunjuk aurat, pergaulan antara lelaki dan perempuan kena ada batasnya….bagus Wardina cakap macam tu saya sokong…

    0
    0
  42. uuweek says:

    eeeerrrrrrrrrmmmmmm x pyh la kita nk sibuk2 cari ikon ………….x de mknanye……huuuuuuuu…haru!!!!!!rasullulah adalah ikon terbaik dlm memimpin manusia ke jln yg benar………terima kasih wardina ats sikap bertanggungjawab berani dlm menegakkan kebenaran…….go wardina!!!GO….TELLING DA TRUTH!!!!

    0
    0
  43. singgahsaje says:

    KRU mungkin…

    0
    0
  44. Luna says:

    tak ada yg taip nama azwan ali…meh sini sy taip….hahhaha….azwan ali kot! wahh gitu!!hahaa….OGY kot..aziz satar…tak pun nik aziz…dia masuk kategori celebriti juga kan…huhu

    0
    0
  45. jengjeng says:

    jac!! sbb dia kn penah menang Malaysia Idol.. rmai woo undi dia.. haha

    0
    0
  46. taruna says:

    mana de artis yg layak jd ikon….idola….manusia contoh & ikutan, nik aziz pun nak kata dia layak…artis ..sendri pikir le

    0
    0
  47. lulu says:

    well..nobody is perfect right?..tapi aku vote for LISA SURIHANI..berpelajaran..cantik..lakonan boleh improve lagi..bab prangai tu mmg bagus sb dia ni reti hormat org..xde nk kejar publisiti murahan..bercita2 tinggi..she’s the best..itu pendapat aku la if i have to choose..tapi tabik kat Wardina..sb brani berterus terang..kebanyakan artis skang ni bercakap x pakai otak..main bedal je..prangai?..xyah citela..phm2 sendri..

    0
    0
  48. ozman says:

    saya nak vote zarina ann julies boleh tak?

    0
    0
    • standard la anon.. says:

      boleh.. sila taip VOTE ZAJ dan hantar ke 32111.. dan anda berpeluang untuk memenangi sesi “mari ber-urine-test bersama Zarina”..

      0
      0
  49. AK says:

    bagus lah wardina bg statement camtu….biar artis2 kat m’sia ni sedar diri sket….selama ni diorg tu dok syok sendiri jek, khayal dgn dunia glamour….asyik buat kontroversi, cari publisiti murah dan tunjuk pengaruh negative…..

    0
    0
  50. mistaphie says:

    aku vote salleh yakub bcos selain sorg seleb juga merangkap suami yg produktif seterusnya menyahut seruan kerajaan wawasan 2020..penduduk ramai negara maju..pe aku melalut ni…

    0
    0
  51. nohalizah mohd salleh says:

    lisa surihani

    0
    0
  52. Daus says:

    Artis yg patut jadi ikon:

    1. Wardina – dulu dia tak pakai tudung pun masa berlakon, sekarang dia dah insaf, pakai tudung rapat2, tidak terdedah pun aurat.

    2. Lisa Surihani – Dia femes bukan sebab gosip sampah lagi menyampah tapi kerana bakat lakonannya dan kerana rupa parasnya.

    3. Diana Danielle – Dahlah cun, baik hati pulak tu, tak tau nak kata dah pasal DD ni.

    4. Aznil – Dia dah jadi ikon kanak2 dah sekarang ni, sampai adik aku yg umur 3 tahun pun dah kenal sape tu UNCLE AZNIL / Pak NIL. Sebabnya Aznil tak pernah menimbulkan kontroversi murahan.

    0
    0
  53. curvy_luff says:

    sume artis aku tak suka….huhu.. sume sama je, lebih kontroversi dari prestasi.. aku sokong statement wardina…

    0
    0
  54. Caldina says:

    si Wardina ni nak sembang pasal ikon ?? lawak siOt.. ketam mengajar anaknya berjalan….. ntah hapa2…

    p/s: orang yg selalu bg motivasi dgn ceramah pun tak leh nak dijadikan ikon… inikan pula artis.. chooyyyyyyyyyyyy……..

    0
    0
  55. sha says:

    takde makna i amik artis jadik ikon….i suka yg elok2 jer……mcm Rasulullah…..and my professor…..kikikik….

    0
    0
  56. sha says:

    jap jap jap…ikon tuh aper….penyanyi ekon tuh ker….lagu die mmg bes bes…kikik

    0
    0
  57. Salam. eh, buat kali pertama aku komen kat BN ni walopun sekian lame ak bace tiap ari :p
    nk komen bkn sbb ape, sbb aku tkejut gamba Wardina yg kat atas tu gamba aku :p hehe
    kalo xcaye, tgk website ni :)
    http://mstar.com.my/hiburan/cerita.asp?file=/2009/7/10/mstar_hiburan/20090710082917&sec=mstar_hiburan
    akhirnya BN guna gak gamba aku :p hehe

    0
    0
  58. luv_ct says:

    dato’ ct..dia dh byk kali harumkan nama negara……..ikon dr segi pencapaian…..

    0
    0
  59. mistaphie says:

    harumkan negara tp x harum pada pandangan Allah, klu da aurat x dijaga x kira la apa sumbangan ngan negara pun sbb yg d pandang ketaatan kita dlm amar maruf nahi mungkar..

    0
    0
    • AK says:

      betul3X…..setuju….tok ti pun x bleh dijadikan contoh…..tutup aurat pun blum betul lg….stil nampak jambul….baju ketat…etc

      0
      0
  60. yula says:

    i think artis xde kot yg bole jd ikon
    sume nye hampeh..

    bg aku mak n abah aku ikon aku walaupon dorang bkn artis

    0
    0
  61. luv_ct says:

    semua org ada kekurangan nye..yang baik jadi tauladan n buruk jadikan sempadan..kalau nak carik yang perfect dr semua aspek..mmg x jumpe le skang ni….

    0
    0
  62. najihah says:

    rasulullah lah idola sepanjang zaman…

    0
    0
  63. jan says:

    semua retis tak sesuai jadi ikon utk masyarakat…

    0
    0
  64. lan says:

    mcm aznil ckp dlm pancaindera,definisi ikon 2 mluas,trpulang pda persepsi individu 2…klau dri segi pncapaian n karier…Tan Sri P Ramlee,Sudirman n Dato Siti Nurhaliza adalah antara yg trbaik…tp x dinafikan artis ni bkan lah sesuai untuk djadikan ikon…Rasulullah S.A.W shj ikon trbaik yg lyak sepnjng zaman…

    0
    0
  65. klau DCT pkai tudung litup,Insya Allah mmg x dsngkal lagi die lah yg pling lyak untuk dijadikan ikon bg semua artis2 kat Malaysia ni…coz dri segi peribadi mmg kita nmpk xde kntroversi murahan…x pnah dgr pn isu msuk club,minum arak,isap dadah.isap rokok ke……DCT just tinggal isu tudung je..klau die brtudung sepenuhya cnfirm org ramai xkan ada isu dh untuk kutuk DCT…..

    0
    0
  66. sizuka says:

    sokong wardina…artis x layak dijadikan ikon…pastu jgn la asyik nak ckp siti nurhaliza layak jd ikon…mmg suara dia sedap..tapi…pelajaran dia tahap biasa je…lagu dia pun byk jiwang…xde la pulak lagu basikal tua ker…aku penganggur ker mcm sudirman…or…lagu aku buruh kasar mcm kopratasa ker…pastu dia buat konsert kt royal albert hall tu pun sponsor dr datuk k…sbb tu la terhutang budi…and terus kene kawin dgn datuk k…haduiii…lagi satu byk benor wartawan suka backing dia…

    0
    0
  67. lisa says:

    setuju sangat la dgn kenyataan wardina tu… artis memang x leh jd ikon.. untuk tgk leh la.. perangai mmg teruk ,, terutama yg muda2 tu… baju tah aper2.. semuanya nak tunjuk.. buat statement psal agama .. tapi sendiri pun x tau… insaflah.. semua yg hidup akan mati akhirnya .. sebelum di sembahyang baik la bertaubat…

    0
    0
  68. Layan radio online di blog xy radio online sambil baca gosip dan berita terbaru artis di blog nara.

    0
    0
  69. ct says:

    rasulullah&istei2nya adalh ikon yg terbaik! kta hanya hamba allah s.w.t yg biasa..yg tidak lepas dari dosa..

    0
    0
  70. awe says:

    em setuju sgt ngan futuremagistrate87, ct nk jdi ikon boleh bla lh…

    haha..(enti ct)

    0
    0
    • x perlu tau says:

      betul2…bukan siti je..artis ni mmg hipokrit… ckp mcm pandai tapi tak pun…siti tu kalau betul baik dia tak jd penyanyi…suara perempuan kan aurat…dah le bg alasan tak sedia nak pakai tudung..bukankah aurat wajib tutup bg org islam tak kiralah perangai dia baik ke tidak…bukan nak kutuk tp nak bg contoh..ramai sgt artis bagi alasan org pakai tudung pun bukannya baik…sori la peminat siti..kalau jahil ttg agama jgn cakap yang bukan2 ttg apa yg telah Allah perintahkan..

      0
      0
  71. darkbleeding says:

    MISHA OMAR!!!!!!

    0
    0
  72. Harry M Sandakan says:

    Emmm saya pun ada juga terbaca statement Wardina ni kat paper ari tu, pedas + straight to the point…tapi cara dia bagi view tu, bagi saya, with due respect, agak over & tak ambil kira hati artis2 Malaysia kita, kalau nak ikutkan, dia pun kira artis Malaysia juga (even though dia selalu mention dia keturunan dari Acheh, Indon), so apa yg dia ckp psl artis Malaysia tu bagai meludah ke langit, terkena kahak kat batang hidung sendiri jugak, betol tak?

    Kalau nak bagi pendapat kita kena lah berhemah, bukan semua artis Malaysia ni rendah moral dan tak berpelajaran, lihat sahaja Syafinaz, Yuna, Adibah Nor, Juliza Adlizan etc etc, dorang ni bukan ke pemegang ijazah dlm bidang masing2?

    Kalau nak didik anak pun, biarlah betul, bukan dgn mengeluarkan statement yg boleh menyinggung mana2 pihak, kena bijak la kan…jgn ikut sedap rasa aje…binasa badan nanti…

    Tapi bila si Wardina ni cakap mcm tu, dia tu ada degree ke? master? PHd? Tak tau lah pula, yg sya dok perhati, kat MHI dia dok membebel pasal dia byk baca buku pasal anak2, keluarga dan entah apa2 lagi, yg tu je la, sebab tu kot dia rasa dia bpelajaran tinggi, atau sebab laki dia yg blaja tinggi, tak tau lah…

    apa2 pon, next time kena hati2 buat statement, jgn jadi bodoh mcm org lain yg sesuke hati buat statement, besok lusa karier hancur, at the end of the day, merempat tak leh cari makan jadi artis/selebriti/pengacara…mmmmmm…..

    0
    0
    • mak jah says:

      masalhnya mmg btul artis x lyk dijadikan ikon….nk wat cmne..mmg btul knyataan die 2..even die sndiri ngaku die wat silap mse zman sblum khwin dlu..ade x bce pancaindera trbru 21 hb…bnyk artis skrng asyk kntroversi je…so sesape artis yg terase 2 nasib la…sape mkn cili die rase pedas..klau komen die straight,mknanya mmg tepat untuk sesaper artis yg trase..kan

      0
      0
    • sayangbear says:

      apa ler ko ni bro….ko ingat orang tak de degree ni tak bleh ckp mcm tu ker..nak ckp hal gitu kena pegang paling tak diploma. gua sarankan lu, buat universiti sendiri ler…ajar subjek berhemah bila mengata orang. dolo-dolooo…nenek kita ada bagi peribahasa, meludah kena muka sendiri..maksudnya lu dah faham cz ada dalam komen lu. ada nenek kita msk unibersitie untuk kuarkan peribahasa gitu? nenek kita perhatikan dgn penglihatan halus dan gaulkan dengan persekitaran serta kaitkannya dengan kehidupan manusia. Wardina berkata kerana pengalaman dan inginkan yang terbaik untuk industri hiburan kira. manis tidak semuanya boleh ditelan, penawarnya mungkin ada pada pahit yang suka kita buang itu. tapi mungkin bonus kepada pemegang degree,or master or phD or entah hapa kebenda punya ijazah lagi tu…teguran dari orang dah konvo ni darjahnya lebih sedikit dari orang tak punya apa…tapi orang tak punya apa-2 tak semestinya kosong macam tin susu mamak kat blkg kedai tu.

      0
      0
  73. xoxo says:

    betul tuh wardina!!!

    0
    0
  74. ana says:

    artis kte bleh jdi ikon kw??…wsenyr xde kot arts kte y bleh jdi ikon..lw artis vateren pon smuanyr da x top..artis baru plak smuanyr ad ctw hot msing2….lw nak pilih onwg y tepat tok jadi ikon pilih la nabi muhammad S.A.W…n setersnyr pilih la ibu bapa kita…

    0
    0
  75. pening says:

    sepatutnye org yg nak di jdkan ikon tu berdasarkan dr akhlaknya, keperibadiannya, tuturkatanya..rse2nya artis2 yg ade x smpai lg ke tahap tu..sebaik2 ikon bg umat Islam adelah junjungan Nabi kita, Nabi Muhammad (SAW)..

    0
    0
  76. Lyz says:

    mama papa la bley jd ikon jek tawww…

    0
    0
  77. @ harry sandakn klau pgang ijazah segala bgai pun tp perangai cm hancur x gune gak….t

    0
    0
  78. @ harry sandakn klau pgang ijazah segala bgai pun tp perangai cm hancur x gune gak….

    0
    0
  79. marina says:

    Kenapa kemungkaran tidak boleh ditegur. Memang ramai artis sekarang yg mempunyai ijazah tetapi pendidikan yg ada pada mereka tidak menunjukkan sikap seorang mukmin yang baik. Ramai yang masih berkemban, berskirt pendek, berbaju jarang, menutup aurat tidak sempurna, meretakkan rumah tangga orang lain, merokok dan tidak berpuasa di khalayak ramai etc. Wardina tidak menghina artis malah dia menegur rakan artis supaya berubah. Ataupun bagi saya meninggalkan terus dunia artis. mencari makan melalui berlakon atau menyanyi adalah haram kerana rata-rata produk dunia hiburan melalaikan manusia

    0
    0
  80. Hamba Allah says:

    Btol tue cakap wardina…artis skrg xleh dijadikan ikon mahupun idola…artis ni perosak umat islam…Hanya Muhammad S.A.W ikonn idola dunia akhirat…Allahuakbar..

    0
    0
  81. jupetra says:

    sokong hamba Allah…..tp,kalau korg ngaku nabi muhmmad ikon korg,make sure amalkn sunnah dier..jgn dok asyik ckp jer…mmg mulut sng ngaku,p amalan kurang…sekadar perigtn…aku pon termsk r….

    0
    0
  82. sayangbear says:

    ada satu kisah…kisah 3 orang memancing di atas sebuah rakit. tiba waktu solat, salah seorangnya mengajak solat berjemaah. seorang jadi imam dan 2 lagi makmum nyer. ketika rakaat pertama…angkatlah takbir si imam tadi, ketika sedang angkat takbir…melompatlah seekor ikan, tak sengajanye si imam berkata…besorrrrrrr nyerrrr ikannnnnnnn!!!!!!!. terkejut ler makmumnya..orang ke 2 berkata…” imam! tengah solat mana bleh cakap laaaa weiiii”…orang ke 3 tadi pulak menyampuk..” nasib baikkkk ler aku tak cakap apa-apa.”.

    0
    0
  83. sayangbear says:

    sokong wardina….hidup wardina…hidup wardina…soooooo, dina pasni kite nak g pizza ke mcdonald ni?

    0
    0
  84. neesa says:

    saya setuju dengan kenyataan wardina..artis malaysia tidak sesuai dijadikan ikon..banyak kontroversi drpd yg elok..tp sy respek pd wardina sbb dia berani..sokong wardina..

    0
    0
  85. giLA_GoSIp says:

    i nk NEK JAH..NEK JAH boley jd IKON SEKSI N HOT MELEPS GITOO..
    kredit 4 NEK JAH..i <3 u NEK JAH..
    go NEK JAH go NEK JAH..u can be an icon oh NEK JAH..

    0
    0
  86. zul says:

    Harry M Sandakan>>aku cukup x setuju statement yg ko katakan!! wadina ckp sebab betul yg lain semua penakut…aku sokong apa dia ckp…artis akhir zaman bukan roll model untk dijadikan contoh hingga hari kiamat…rasulllah ada menyatakkan berpeganglah dgn 2 perkara al-quran dan sunnahku dan kamu xkan sesat selamanya…..apalagi yg kau nak menidakkan…mmg betul semua org ada melakukan kesalahan dan kesilapan dalam kehidupan….ttpi roll model yg paling tepat dan jitu serta tiada siapa yg mampu mencabarnya hanya Nabi Muhammad S.A.W…itu penamatnya….kita sebagai umatnya…kne ingat hari perhitungan nanti rasullah yg membantu kita dengan syafaatnya….bukan artis….FAHAM!!!!!

    0
    0