Written by AbangNara | May 9th, 2010

selamat hari ibu

Ibu, ibu, engkaulah ratu hatiku.
Bila ku berduka, engkau hiburkan selalu.
Ibu, ibu, engkaulah ratu hatiku.

Hari ini, Ahad 9 Mei 2010, seluruh dunia akan menyambut Hari Ibu. Kepada semua ibu-ibu di luar sana, kami di BeautifulNara ingin mengucapkan Selamat Hari Ibu dan terima kasih kerana telah melahirkan kami. Terima kasih kerana telah menyayangi kami. Terima kasih telah mengajar kami. Terima kasih kerana telah membimbing kami. Terima kasih untuk segala-galanya.

Kepada anak-anak di luar sana, apa kata luangkan masa hari ini untuk membuat sesuatu yang istimewa untuk ibu anda. Bawalah pergi dinner ke, makan tengah hari special ke atau pergi buat facial muka ke. Apa-apa sahaja yang boleh membuat ibu anda rasa dihargai. Paling koman, peluklah ibu anda dan cakapkan anda sayangkan dia.

Selamat menyambut hari ibu kepada semua. Kalau anda ada kisah-kisah menarik tentang ibu anda yang nak dikongsi bersama, apa kata ceritakan di ruangan komen di bawah ini. Boleh kita sama-sama ambil buat pengajaran dan iktibar.

58 responses to Selamat Hari Ibu Kepada Ibu-Ibu Seluruh Dunia

  1. Anak Ibu says:

    Selamat Hari Ibu untuk semua ibu-ibu semua

    PRIHATIN: Abd Halim perlukan bantuan anda

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • rosh says:

      slmt hari ibu tuk ibuku…
      dan tuk diri sdiri jugak..hehehe

      slmt hari ibu…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • coklat says:

        selamat hari ibusemue…tp td bru tgk nona..sygnye maya karin xtau bile hari ibu..asyik sebut…esok adalah hari ibu…tau la rakaman…xprihatin btul la…cam bt rakaman ala kadar lak janji siap….huhuhu….

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. elya says:

    SELAMAT HARI IBU KPD IBU SAYA YG SNTIASA MMBIMBING KMI DENGAN BAIK,SMOGA IBU SAYA PNJG UMUR.. AMIN..! DN TIDAK LUPA D UCAPKN KPD IBU2 YG KOMEN DI BEUTIFULNARA DN D LUAR SNA (yg mbca komen) hehe.. SEKALI LAGI SELAMAT HARI IBU.. Eh 2nd ke?

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  3. aizuddin says:

    hari2 adalah hari ibu..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  4. lily says:

    selamat hari ibu! sy syg ibu sy..rindu die :(

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  5. hafizJB says:

    selamat hr ibu….i luv my ibu…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  6. pet says:

    untuk sesiapa yang masih memiliki ibu… ucap selamat ari ibu kat insan yang telah banyak bekoban untuk kita, apa yang paling mak ayah suka anak2 sayang kat dorang bukan duit atau harta benda,,,,, bagi seorang ibu yang paling dia suka bila anak-anaknya cium tanganya, peluk erat tubuhnya, cium pipi dan dahinya, bila seorang ibu mengalirkan air matanya itu tanda dia bangga dan sayangkan anaknya…

    jagi jangan lepaskan peluang sekiranya anda masih memiliki ibu,,, bila ibu sudah tiada kita tidak berpeluang untuk lakukan semua itu,… jadi sayangilah mak ayah anda sebelum dia meninggalkan kita, selagi ALLAH mengizinkan kita memiliki insan terhebat ini, buat sesuatu yang mungkin suatu hari kita tidak akan melakukannya lagi…

    4 my mum Al-Fatilah, bacaan Al-Quran n doa untuk mu dari anak yang sentiasa merindui mu, 23 tahun bersama mu anak ini merasakan bagai sesaat sahaja, perhatianmu caramu kasihsayangmu masih diingatan, ….. Ma tetap insan terhebat aku penah miliki…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  7. ALOLA says:

    slmat hari ibuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  8. arnamee says:

    sye syg emakkk:)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  9. arnamee says:

    emakkk:)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  10. wawa says:

    mak saya myhero..buat apa2 saja tk kami adik beradik..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  11. Ryta says:

    Hargailah ibu dan insan tersayang sementara mereka masih bernyawa lagi….
    For my mum…I Love U So Much….Selamat Hari Ibu…muah2…;-)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  12. velasrizal says:

    hmm..ibu ialah insan yg tiada gantinya dalam duni ini..tlalu besar pergorbanan ibu..

    Mati Akibat Belut Bersarang Dalam Dubur !

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  13. no name says:

    cyg mak….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  14. yaya says:

    btol tu..ibu adalah insan yang patut kte ingati dan hargai..terlalu bnyk pengorbanan yang mak lakukan untuk anak2 mak.thanks a lot.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • ayu says:

      bagi aku,,
      setiap hari adalah hari ibu,
      setiap hari adalah hari bapa,
      setiap hari adalah hari bercinta bagi pasangan suami isteri……

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  15. ina mail says:

    Selamat hari ibu.ibulah insan yang paling banyak berjasa pada kita.tanpa ibu siapalah kita didunia ni.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  16. mamat says:

    oooi semua… kita ore islam x perlu ada hari nak ingat ibu bapa… kita kena ingat dandoa untuk mereka hari-hari laaaa

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  17. came says:

    BORING AND HINA LA BLOG NI..KATA BERGOSIP DGN BAIK YANG ABG NARA NYE PUN MGATA ORG LEBIH..WHO ARE U TO JUDGE PEOPLE..U CAKAP ORG U JUGA TAK SEDAR DIRIK!!! OH YA APA SALAH AWAL BERPARTI TIME XMAS, DIA PARTI BUKAN BUAT SALAH PUN, JADI U ORG BUKA RUMAH KAMI PEGI TAK DA PUN BERFIKIRAN SERONG MCM KORANG..TOO FANATIK MOK MAMPUS LA, N DONT EVER USE “KALAU NAK SAMBUT GAWAI PUN i NAK” INGAT GAWAI TU HINA KA NAK DISAMBUT..U PIKIR NEGATIF TTG ORG DLU!!! INGAT DIRIK LA, KATA SATU MALAYSIA..PI MAMPUS LA NARA..TAK BEST PUN BLOG KO..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • BangNara says:

      erk?apa kaitAn komen ni?

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • pet says:

        xfaham kan… pet pun xfaham…. tibe2 komen mcm 2….
        xpe le bang nara, buat xtau jer….. janji dia hepy gan cara dia….

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • AnneDeSilva says:

          ni la komen paling ham[eh dia alaf nie..hahahah
          ko ni memang sengal kan..’
          tak best tp menyelit gak bg komen..sampah tol..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • came says:

          SUKATI AKU LA NAK KOMEN SINI..
          KO ORG YG BODOH..KALAU KU KOMEN TEMPAT LAIN BUKAN ABG NARA PERASAN PUN..THIS IS THE RITE PLACE..U GUYS STUPIDER..OH YA KALAU BLOG NI BERHEKMAH KOMEN ARTIS DGN BERHEKMAH, ARTIS PUN MANUSIA..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • farapink says:

      org bg komen hari ibu..tbe..sesat plak 1 nih..haha..weird!!

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  18. FTNer says:

    selamat hari ibu..
    sambil-sambil tu..layan juga lagu-lagu sempena hari ibu ini..menitik air mata dengar

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  19. AnneDeSilva says:

    Buat Ibuku yg tercinta..
    Mak selamat ibu akak ucapkan..
    pengorbanan mak tu sangat2 tak ternilai harganya..
    mendewasakan kami tanpa mengeluh letih dan penat…
    menjaga kami sepanjang hayatmu tanpa mengeluh..
    smalam kami adk beradik smbut hari ibu dengan belikan sebiji kek dan buat suprise utk mak..heheheh.
    adk anne siap bli bunga rose tu masa g lawatan dgn cikgu dia kat KLCC>.so sweets..
    slamat hari ibu utk smua ibu2…
    kami anak2 malaysia menghargai ibu setiap saat yg ada…muaxx..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  20. abc2abc says:

    Sayu terpisah , hikayat indah kini hanya tinggal sejarah, berhembus angin rindu , begitu nyamannya terhidu wangian kasihmu, hujan lebat mencurah kini , bagaikan tiada henti, kaulah lagu ku kau irama terindah , tak lagi ku dengari , kau pergi….pergi…Al-Fatihah buat Ibu….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  21. dewasa says:

    Mak,
    adalah idola ku
    memberiku yg terbaik
    segala kesukaran membesarkan anak2 tidak pernah dikongsi atau dicerita, jauh sekali dibebankan kepada anak2
    kebahagiaan anak2 sentiasa keutamaan mak meski usia sudah lanjut seolah2 tiada saat mak mengharap jasa emak dibalas

    Mak,
    akan kulapangkan masa ku seupaya mungkin

    akan kutunaikan keinginanmu sedaya mungkin meski tidak pernah Mak suarakan

    akan ku prihatin keinginanmu sebagaimana seorang Mak prihatin pada renungan anak kecilnya pada permainan yg tergantung di kedai lalu ditunai hasrat anak kecil meski diketahui permainan itu akan terbiar setelah 15minit dimilikinya

    Masih ku ingat dgn jelas segala kesukaran ibu bapa memenuhi hasratku, merata-rata mencari sayur bendi utk projek lukisan di sekolah ketika darjah tiga padahal mak dan ayah tahu tidak apa-apa sekiranya aku tidak membawanya. Namun kerana gundah hatiku, diusahakan hingga merata-rata ke kebun sayur orang demi ketenangan ku. Maafkan aku. Banyak lagi pengorbanan kalian yg tidak mungkin mampu ku balas sepanjang hayat ini…

    selagi dirimu masih ada, insyaAllah kucuba dan berharap kepada Allah spy diberi kekuatan dan kelebihan membahagiakan Mak dan Ayah.

    Mak tidak pernah berhenti berkorban dan tidak pernah meminta. terima kasih

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  22. pizza says:

    Anak yang sabar menjaga ibunya sehingga uzur dijanjikan syurga. Sebelum nenek aku meninggal, dia selalu menyebut yang dia nampak arwah ibunya (moyang aku) datang mengajak dia pergi. Berpuluh tahun arwah menjaga ibunya yang lumpuh tidak kira siang dan malam sehingga ibunya kembali menghadap ALLAH. Arwah diberi penghormatan meninggal pada malam Jumaat dengan senang sekali. InsyaALLAH, aku berdoa supaya diberi kesempatan untuk berbakti sedaya mungkin terhadap ibu dan ayahku sendiri selagi tubuh membawa roh.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  23. GAKORO says:

    sebelum sa post isi kandungan comment saya, saya meminta pihka admin jangan la delete comment sa ni.
    semoga post saya ni diambil sebagai pedoman utk kita semua yg beragama Islam. tiada niat untuk menyinggung niat dan nawaitu sesiapa dalam soal hari ibu ini.

    Mother’s Day. Hari Dewa Rhea !

    Sememangnya kini kita berada dalam jaringan lubang dhab yang dalam dan berserabut hasil peninggalan penjajah Barat dan kesan weternisasi. Seolah-olah perkembangan pola pikir kita berlandskapkan permasalahan yang sama yang dideritai oleh barat. Akibatnya kita menelan segala pil yang dicipta barat bagi menyelesaikan segala permasalahan mereka. Seumpama orang yang berpenyakit yang terpaksa menelan pelbagai jenis pil yang ditetapkan doktor untuk penyembuhan tetapi si anak yang diterangkan transkripsi ubat oleh sang doktor untuk diberi kepada ibunya yang sakit turut menelan ubat yang sama. Beliau tidak menghadapi penyakit tersebut tetapi kerana terpesona dengan penerangan dan penjelasan atau kagum dengan si doktor. Betapa bodohnya dia.

    Inilah yang dihadapi oleh umat Islam khususnya para pemerintah mereka. Seolah-olah terkapai-kapai tanpa sumber dan panduan. Mereka menelan semua pil barat untuk menghadapi penyakit-penyakit yang melanda Barat sedangkan segala virus dan punca penyakit tersebut juga mereka bawa dan datangkan dari barat. Sebenarnya mereka bercelaru dari segi welstanchaungnya (world view). Inilah juga yang menimpa kepada rakyat dan umat Islam.

    Di barat, institusi keluarga menjadi hancur lebur. Kebanyakan mereka lebih memilih untuk bersekedudukan daripada mengamalkan institusi kekeluargaan. Lebih 50% bahkan sesetengah negara barat mencecah 2/3 rakyat mereka adalah lahir daripada anak luar nikah. Apabila mereka berusia 18 tahun, mereka bebas tanpa ikatan daripada keluarga mereka. Dasar materialisme dan individualistik amat mencengkam masyarakat mereka. Masing-masing mementingkan diri sendiri. Negaralah yang menguruskan anak-anak dan ibu-bapa yang bermasalah dan golongan tua. Krisis nilai dan akhlak jatuh melebihi tahap binatang. Hubungan kekeluargaan amat rapuh. Seolah tiada ikatan anatara anak serta ibu-bapa, antara isteri dan suami. Apatah lagi jiran tetangga maupun adik beradik, ipar duai. Kamu.. kamu, aku.. aku.

    Sebab itulah mereka memperkenalkan pelbagai jenis hari. Hari Ibu, Hari Bapa, Hari Pekerja, Hari Guru, Hari Jururawat… dan seribu jenis hari perayaan dan pelabagai cuti demi mengingatkan dan menghargai pelbagai golongan tersebut. Ini berlaku kerana krisis akhlak dan nilai moral yang sudah hilang. Tiada lagi ingatan, penghormatan, penghargaan yang diamalkan secara normal bahkan memerlukan ingatan secara paksaan. Dalam masa yang sama mereka juga mempunyai agenda dalam meng’kudus’kan icon-icon tertentu untuk memperkukuhkan kehendak dan perancangan agama dan kehendak pemerintah mereka. Apatah lagi agenda Yahudi-Nasara ini yang cuba untuk menglobalkan pemakaian cara hidup mereka atas dunia ini khususnya dunia Islam.

    Dunia Islam sepatutnya tidak menghadapi isu korup aqidah dan akhlak yang amat menjijikkan ini. Bukan sekadar kita diikat dengan syaraiat dan akhlak Islam tetapi juga batas budaya dan kesopanan bangsa. Tetapi kini ia mula mencair akibat dunia kita diletakkan dalam parit dan saluran barat, yang mau tak mau, seluruh rakyat menuruti kehendak massa yang terdorong mengikuti life-stail barat yang penghujungnya adalah septik-tank yang penuh dengan tahik-tahik barat.

    Dalam Islam isu-isu kekeluargaan, hak-hak sepatutnya tidak berbangkit. Tidak memerlukan HAM (Hak Asasi Manusia-PBB) untuk ditegak dan dipraktikkan. Islam yang dibawa oleh Rasulullah Saw mengatasi tarikh dan kewujudan PBB itu sendiri. Apa yang dibawa oleh Baginda bersesuaian dengan fitrah kejadian manusia itu sendiri apatah ianya diturunkan oleh Pencipta manusia dan Pemilik dunia dan cakrawala ini.

    Sepatutnya tidak perlu satu hari khusus untuk Ibu dan satu hari khusus untuk Bapa. Di Barat mungkin ya. Tetapi tidak untuk umat Islam apatah lagi dia seorang mukmin. Setiap hari bagi si mukmin adalah hari ibu dan hari bapa. Sebab selagi mana ia tidak syirik kepada Allah selagi itulah dia mengikatkan ikatan syahadahnya itu untuk berbuat baik terhadap ibu-bapanya sendiri. Ini difirmankan Allah:

    ?????? ?????????? ???? ??????? ?????????????????? ??????????
    Jangan sesekali kamu syirik kepada Allah dan kepada dua ibu-bapa kamu hendaklah berbuat baik

    Ada 4 tempat didalam al-Quran yang menggabungkan ayat tauhid dan taat ibu-bapa ini. Dan pastinya seorang mukmin tidak berlaku akhlak buruk yang melupakan ibu-bapa ini kecuali dia adalah muslim saduran.

    Kalau Barat sendiri Hari Ibu mesti datang dari asal-usul dan punca kepercayaan mereka sendiri. Satu aliran pemikiran mengakui bahawa perayaan ini lahir dari satu adat pemujaan ibu di Yunani Purba, yang menyambut satu perayaan untuk Cybele, ibu dewa-dewi Yunani yang agung. Perayaan ini diadakan sekitar equinoks musim bunga di Asia Kecil dan tidak lama kemudian di Rom dari 15 hingga 18 Mac. Orang Rom Purba juga menyambut sebuah perayaan bernama Matronalia yang memperingati Dewi Juno, dan ibu lazimnya diberi hadiah pada hari tersebut.

    Peringatan Mother’s Day di sebagian negara Eropah mendapat pengaruh dari kebiasaan memuja Dewi Rhea, istri Dewa Kronus, dan ibu para dewa dalam sejarah Yunani kuno. Maka, di negara-negara tersebut, peringatan Mother’s Day jatuh pada bulan Mac. Di Amerika Syarikat dan lebih dari 75 negara lain, seperti Australia, Kanada, Jerman, Itali, Jepun, Belanda, Singapura, Taiwan, Hongkong termasuk Malaysia peringatan Mother’s Day jatuh pada hari Minggu kedua bulan Mei kerana pada tarikh itu pada tahun 1870 aktivis sosial Julia Ward Howe mencanangkan pentingnya perempuan bersatu melawan perang saudara. Dan kini, masing-masing cuba menjadikan hari ibu sebagai hari memperingati tokoh-tokoh negara mereka. Malah di China, sesetengah rakyat China sedang mula memupuk Hari ibu sebagai memperingati Meng Mu, ibu kepada Mencius.

    Dalam Islam, pengajaran yang menukilkan tentang si ibu ini diungkapkan dalam al-Quran yang telah diturunkan kepada Rasulullah Saw semenjak 14 abad yang lalu dan berjaya mewujudkan satu tahap manusia yang memberi pengiktirafan yang tinggi terhadap ibu-ibu mereka. Apatah lagi isu kewanitaan telah diangkat martabat mereka semenjak kedatangan Islam setelah sekian lama wanita menjadi status hamba kepada kaum lelaki, sebagai kilang untuk melahirkan anak-anak mereka maupun sebagai sembahan kepada tuhan-tuhan yang anggapan mereka adalah lelaki yang memerlukan wanita-wanita. Sehingga ke hari ini tahap wanita masih lagi sebagai ikon seks mereka dan sebagai agen pengiklanan untuk mempromosi barangan yang diletakkan nilai dan harta seumpama barangan semata. Ianya masih lagi pemilikan kepada individu tetapi dalam bungkusan envelope moden.

    Dalam Islam bebanan Ibu-bapa amat berat sehingga ibu-bapa mereka ini sebagai tanggung-jawab taklif terhadap mukmin keatas setiap batang tengkok si anak itu sendiri sehingga dosa penderhakaan itu hampir mencapai tahap syirik kepada Allah sebagaimana firman Allah Swt dalam surah al-Isra’ : 23

    ??????? ??????? ?????? ?????????? ?????? ???????? ?????????????????? ?????????? ?????? ??????????? ???????? ????????? ??????????? ???? ?????????? ????? ?????? ??????? ????? ????? ????????????? ?????? ??????? ??????? ????????
    Dan Tuhanmu telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah selain dia dan hendaklah kamu berbuat baik pada ibu bapakmu dengan sebaik-baiknya. jika salah seorang di antara keduanya atau kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu, Maka sekali-kali janganlah kamu mengatakan kepada keduanya perkataan “ah” dan janganlah kamu membentak mereka dan ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia.
    Mengikut pandangan ulama, sudah cukup dikira derhaka jika dalam sehari ia tidak mendoakan kesejahteraan buat ibu-bapanya. Selayaknya seorang mukmin sentiasa mendoakan mereka setiap kali selepas sembahyang dengan doa yang ma’thur yang diajar oleh Rasulullah Saw. Itulah sebai-baik ‘wish’ dan ucapan buat ibu maupun bapa. Dengan apa yang diajar dan diucapkan oleh lidah yang mulia, iaitu Rasulullah Saw. Setiap hari 5 kali sehari semalam. Bukannya setahun sekali. Setiap kali bertemu dikucupnya tangan mereka maupun selepas tiap kali ada peluang. Bukannya tunggu hariraya sekali setahun. Sentiasalah berbuat baik kepada mereka dengan adab dan akhlak Islam. Tidak cukup sekadar sekeping kad dan setangkai bunga.

    Rasulullah Saw bersabda:

    ????? ?????? ??????? ???? ????????? ?????? ??????? ?????? : ???????? ??????? ??????? ?????? ??????? ???????? ????????? ?????? ??? ??????? ??????? ????? ????????? ???????? ????? ?????????? ????? ??????????? ?????? ????? ????? ????? ????? ????? ?????????????? ?????? ????? ????? ????? ?????????? ??? ??????? ???????
    Berkata Abdullah bin Mas’ud r.a: Aku bertanyakan rasulullah Saw. “ Ya Rasulullah. Apakah amalan yang afdhal? Sabda Baginda: “Sembahyang ketika waktunya”. Kemudian apa lagi. Jawab Baginda: “Berbuat baik kepada ibu-bapa”. Aku bertanya lagi, kemudia apa? Jawab Baginda: Jihad sabilillah. Riwayat Bukhari.

    Tuntutan dalam memenuhi keperluan si ibu dilebihkan oleh Islam berbanding si ayah. Faktor kelemahan fizikal, usia dan betapa perlunya ia menerima kasih-sayang dan bantuan, apatah lagi di usia emas mereka. Sehingga Rasulullah Saw mensabdakan beberapa potong hadis. Antaranya:

    ???? ????? ?????????? ?????? ??????? ?????? ????? : ????? ?????? ????? ??????? ??????? ?????? ??????? ???????? ????????? ??????? ??? ??????? ??????? ???? ??????? ???????? ???????? ?????????? ????? ??????? ????? ????? ???? ????? ????? ??????? ????? ????? ???? ????? ????? ??????? ????? ????? ???? ????? ????? ???????
    Daripada Abu Hurayrah r.a berkata: Telah datang seorang lelaki dan bertanya. Ya Rasulullah siapakah orang yang lebih berhak untuk aku santuninya dengan terbaik? Rasulullah bersabda : ibu kamu, kemudian siapa? Sabda Baginda : ibu kamu, kemudian siapa? Bersabda Rasulullah : ibu kamu, kemudian siapa? Ayah kamu. Riwayat Bukhari

    Ianya dikuatkan dengan firman Allah dalam surah Luqman ayat: 14

    ???????????? ???????????? ????????????? ?????????? ??????? ??????? ????? ?????? ??????????? ??? ????????? ???? ??????? ??? ??????????????? ??????? ??????????
    “Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya) dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepada-Ku dan kepada kedua ibu bapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah juga tempat kembali (untuk menerima balasan).

    Hadis riwayat ibn Majah pula menyebut tentang seorang lelaki yang acapkali bertanyakan soalan untuk keluar berjihad tetapi disuruh oleh baginda menjaga ibunya itu lebih afdhal.

    ???? ??????????? ???? ????????? ???????????? ????? : ???????? ??????? ??????? ?????? ??????? ???????? ????????? ???????? ??? ??????? ??????? ?????? ?????? ???????? ?????????? ?????? ????????? ???????? ?????? ??????? ?????????? ?????????? ????? ???????? ????????? ??????? ?????? ?????? ????? ??????? ??????????

    Daripada Muawiyyah bin Jahimah al-Sulami berkata: Aku mendatangi Rasulullah Saw dan berkata: Ya Rasulullah. Aku ingin keluar berjihad bersama kamu untuk mencari keredhaan Allah dan Hari Akhirat. Sabda Baginda: Adakah ibu kamu masih hidup?. Jawabku: Ya. Sabda Baginda: Pulanglah dan jagalah ibumu sebai-baiknya.

    Kita juga tahu akibat daripada tingkah laku sebaliknya. Bagaimana fitnah yang dihadapi oleh Juraij akibat tidak menyahut panggilan ibunya ketiaka beliau melakukan solat-solat sunatnya. Apa yang ditimpakan terhadap Alaqamah yang tidak mampu mengucap dua kalimah syahadah ketika hampir matinya akibat ia mendahulukan isteri daripada ibunya. Kecualilah jika ibunya mendorong dan menyuruh kepada kekufuran atau kemaksiatan. Apabila bertembung taat makhluk dengan Allah ketahuilah bahawa ketaatan kepada Allah dan Rasul itu adalah mutlak. Seperti apa yang diriwayatkan dalam Hadis Muslim kisah Saad bersama ibunya yang mengadu kepada Rasulullah Saw yang cuba memaksanya meninggalkan Islam dan meninggalkan Rasulullah Saw. Ia mengugut untuk tidak makan dan minum sehingga mati kecuali jika Saad murtad. Allah Swt menurunkan firmanNYa:

    ?????? ?????????? ????? ???? ???????? ??? ??? ?????? ???? ???? ?????? ????? ??????????? ?????????????? ??? ?????????? ?????????? ?????????? ??????? ???? ??????? ??????? ????? ??????? ???????????? ??????????????? ????? ???????? ???????????

    Dan jika keduanya memaksamu untuk mempersekutukan dengan Aku sesuatu yang tidak ada pengetahuanmu tentang itu, Maka janganlah kamu mengikuti keduanya, dan pergaulilah keduanya di dunia dengan baik, dan ikutilah jalan orang yang kembali kepada-Ku, Kemudian Hanya kepada-Kulah kembalimu, Maka Kuberitakan kepadamu apa yang Telah kamu kerjakan. Surah Luqman: 15

    Berdasarkan diatas, jika mereka seorang yang benar-benar beriman, nescaya tidak berlakunya kelompangan akhlak terhadap ibu-bapanya. Tidaklah ia menjadi masyarakat kurang ajar terhadap mereka yang melahirkannya kecualilah ibu-bapa mereka itu juga buruk akhlak dengan tuhannya atau buruk akhlak dengan datuk dan nenek mereka. Nescaya kemana ditumpahkan kuah kalau tidak ke nasi. Di harapkan tidak lagi terjadi kecelaruan umat Islam yang teraba-raba seperti sibuta kehilangan tongkat. Ikut tercapai dek tangan meskipun kayu berduri dan berbisa. Ingatlah kita ada al-Quran serta Hadis sebagai rujukan. Cukuplah Islam sebagai ubat dan penawar kepada ummah. Selagi tak kembali kepada panduan suci itu, selagi itulah umat Islam tidak lepas daripada penyakit serta virus yang diciptakan itu.

    Habis bagaimana dengan sambutan ‘Hari Ibu’ yang disambut kini. Setengah ulama seperti Syaikh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin ada yang membid’ahkan sambutan tersebut kerana setiap hari raya yang bertentangan dengan hari raya yang disyariatkan adalah bid’ah dan tidak dikenal pada masa salafushalih. Apatah lagi pencetusnya bukan kaum muslimin, sehingga di dalamnya ada bid’ah menyerupai musuh-musuh Allah. Hari raya-hari raya yang disyariatkan sangat dikenal oleh pemeluk Islam, yaitu Idul Fitri dan Idul Adha, serta Idul Usbu’ (hari Jum’at). Dalam Islam tidak ada hari raya lain selain tiga hari raya tersebut, maka setiap hari raya yang diadakan di luar tiga hari raya itu ditolak, bid’ah dan batil menurut syariat Allah, karena Nabi Sawbersabda:

    ???? ?????? ??????? ?????? ???????? ????????? ?????? ?????
    “Barang siapa yang mengadakan sesuatu amalan baru dalam urusan (ibadah) kami yang bukan daripadanya (Nabi) maka ia tertolak.” (HR Muttafaqun alaihi).

    Memandangkan masyarakat hari ini yang terjebak jauh dalam pengamalan-pengamalan Yahudi dan Nasara, yang bukan sekadar sejengkal bahkan sudah berada dalam lubang biawak mereka. Di harapkan umat Islam mengambil pelbagai pendekatan untuk memberi penjelasan serta mengislamisaikan pengamalan hari ini agar selari dengan tuntutan Islam. Gunakan majlis serta atur-cara yang ada untuk berdakwah serta menyampaikan konsep dan pandangan Islam agar mereka dapat membezakan antara susur galur Islam dan lainnya.

    Kita perlu menjelaskan kembali status ibu dalam al-Quran. Peranan mereka dalam melahirkan generasi spesisi manusia ini. Hatta melahirkan para nabi, sahabat dan ulama. Bermula dengan Ibu manusia iaitu Hawa maupun Ibu Nabi Musa a.s, Maryam sebagai ibu Nabi Isa, Isteri Imran, Hajar dan Sarah, maupun Aminah, ibu Rasulullah dan isteri-isteri Rasulullah Saw. Para sohabiah yang berjuang bersama baginda. Bukan sekadar kisah tetapi tautan aqidah, syariah serta akhlak dan siri-siri perjuangan mereka dalam menegakkan Islam. Silih-gantikan dengan coretan dan kisah ibu-ibu dan wanita derhaka sebagai iktibar dan pengajaran seperti isteri nabi Noh, Isteri nabi Lut maupun isteri Abu lahab. Hidup mereka yang sentiasa merintangi syariah dan perjuangan Islam bahkan yang berada di barisan hadapan sebagai penentang kebenaran dan penegak kejahatan.

    ???????????????? ???????????????? ?????????? ??????????? ??????
    Para mukmin lelaki dan mukminah perempuan sebagai pemimpin antara mereka

    Mereka adalah kepimpinan yang sentiasa bahu membahu sesama mukmin untuk berkerja dan berjihad dijalan Allah. Bekerja untuk berdakwah kepada masyarakat agar kembali kepada Islam yang syumul yang telah lengkap segala-galanya dan tak terkurang walau satupun. Bukan ianya sekadar teori tetapi realiti dan praktikal dan telah terbukti kehebatannya semenjak 14 abad yang lalu

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • pizza says:

      Thanks for the info, dude.. Appreciate it.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • fanatik says:

        u r too fanatik la..
        just leave in peace..
        selagi tak buat salah it is juat celebration..
        ya pun mau fanatik..giloo ape..

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  24. qistina natasya says:

    hye…qistina natasya sedang bercakap nie……
    :)))))
    hye fanatik….
    awk org inglish ke ????
    selamat berkenalan..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  25. selamat hari ibu kepada ibu saya Azizah bt Awi yang berada jauh di perantauan..tq untuk segalanya

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  26. Beautiful blog with nice informational content. This is a really interesting and informative post. Good job! keep it up, hope to read your other updates. Thanks for this nice sharing.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  27. Seeing that i have been exploring temporarly for a pleasant study with reference to this one topic . Researching in Yahoo I lastly came across this web site. Reading these details I am relieved to convey that I get a good uncanny feeling I came across precisely what I needed. I most certainly will make sure to remember this web-site and check it out consistently.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  28. porno izle says:

    This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I love seeing websites that understand the value of providing a quality resource for free. Thanks for this great resource!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  29. I am not very wonderful with English but I come up this really easy to understand .

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  30. Hi, i found your site through bing and hope you keep providing more quality articles.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  31. Ijam Comel says:

    Saya amat tertarik dengan artikel yang dikirim oleh Gakoro. Dan saya sangat bersetuju dengan keseluruhan artikel tersebut.

    Sebagai seorang Islam kita seharusnya lebih merujuk kepada Al-Quran dan tidak hanya membuat keputusan mengikut apa yang kita rasa. Kerana apa yang kita rasa betul itu tidak semestinya betul mengikut landasan Islam.
    Lagi pula, Telah jelas seperti Firman Allah:
    ” Alif Laam Miim. Itulah al-Kitab (al-Quran), tiada keraguan di dalamnya, menjadi petunjuk bagi orang-orang yang bertaqwa” [Al-Baqarah 2: 1-2]

    Subhanallah, Jangan lah kamu melenting apabila dibacakan ayat suci Al-Quran atau Hadis Rasullulah.

    “Bangkitlah dari Penjajahan Minda”

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  32. The other day, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  33. What exactly youre declaring seemingly true. I’ve met that anyone need to say the same, although We believe putting it in a manner that everybody can appreciate. I also really enjoy the photos you devoted at this point. They fit which means that very well with what youre telling. I’m confident you will get to more and more with what youve arrived at point out.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  34. Grow Taller says:

    This web page can be a walk-via for the entire information you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and also you’ll definitely discover it.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  35. This web site is really a walk-through for all of the info you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll definitely discover it.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  36. I would like to show my appreciation for your quality article. Your original content has given me reason to think about a lot of this information. Your writing style is original and engaging. Thank you.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  37. Valuable information and excellent design you got here! I would like to best wishes for sharing your thoughts and time into the stuff you blog post!! Thumbs up! I just hope to have understood this the way it was meant.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  38. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  39. First off nice site. Im not sure if it has been addressed, however when using Chrome I can never get the entire blog to load without refreshing alot of times. Could just be my laptop. Enjoy!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  40. Iím impressed, I need to say. Actually not often do I encounter a weblog thatís each educative and entertaining, and let me inform you, you’ve got hit the nail on the head. Your idea is excellent; the difficulty is one thing that not sufficient individuals are speaking intelligently about. I’m very glad that I stumbled across this in my search for one thing referring to this.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  41. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this site. I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has inspired me to get my own website now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  42. Hey! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects? Thank you so much!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  43. I totally approve with your issues. We all benefit from this best essay. This web page is excellent. I have discovered a quantity of things from here. Thank you.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  44. Akushare,com says:

    It’s the best time to make some plans for the longer term and it’s time to be happy. I have read this submit and if I may I want to recommend you few attention-grabbing things or advice. Perhaps you can write next articles relating to this article. I wish to read even more things approximately it!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  45. Hi! I’ve been following your website for some time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Porter Texas! Just wanted to tell you keep up the great work!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0