Written by AbangNara | December 5th, 2014

Puteri sulung Awal Ashaari dan Scha Al Yahya, Lara Alana sememangnya amat popular di laman sosial. Memiliki ratusan ribu pengikut di Instagram dan Facebook, Scha melahirkan rasa bimbang kerana kehidupan anaknya terlalu terdedah menerusi ratusan gambar yang dikongsikan di laman-laman sosial tersebut. Sememangnya memang wajar untuk Scha berasa bimbang lebih-lebih lagi dengan dunia sekarang yang penuh dengan kejahatan.
scha lara
Menariknya Scha pada awalnya tidak bersetuju dengan tindakan suaminya, Awal yang mahu membuka akaun sosial untuk Lara Alana. Pada mulanya hanya akaun Instagram sahaja diwujudkan untuk Lara Alana, namun kini si comel itu turut mempunyai akaun Facebook untuk mengelakkan peminat tertipu dengan akaun palsu. Kata Scha:-

Pada mulanya saya tidak setuju apabila Awal ingin buka akaun Instagram dan Facebook Lara kerana bimbang keselamatan dia. Saya risau dia lebih dikenali ketika di luar, tetapi Awal menganggap ia sebagai perjalanan kehidupan anak kami.

Banyak sangat akaun Facebook palsu yang mana mereka buka untuk dapat keuntungan. Itu sebabnya kami sengaja buka akaun Lara sebenar agar peminat tidak tertipu.

scha lara Bab akaun palsu itu memang Abang Nara setuju dengan pendapat Scha. Kalau buat carian nama Lara Alana di Instagram dan Facebook, memang berpuluh-puluh akaun palsu terpampang. Sekurang-kurangnya dengan ada akaun rasmi, kurang sikit penipuan yang boleh terjadi. Apa pun, Abang Nara percaya Scha dan Awal tahu apa yang terbaik untuk anak mereka. Yang penting Abang Nara suka melihat aksi comel Lara Alana dengan caption yang menarik yang kadangkala membuatkan diri ini tergelak. Hilang jugaklah stress. Keep up the good work. Sumber Mstar Online.

P.S: Wanita lamar kekasih pesakit kulit kanser

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

84 responses to Scha Bimbang Keselamatan Lara Alana Kerana Terlalu Terdedah Dalam Media Sosial

  1. hi!,I like your writing very a lot! proportion we be in contact more about your post
    on AOL? I require an expert on this house to resolve my
    problem. Maybe that’s you! Looking ahead to
    look you.

    0

    0
    • triana says:

      itu ler..ketua keluarga tak fikir panjang… sian anak bini.. nk glamour punya pasal.
      Scha ni dulu ramai yg syg dia tp sejak kawin ngan awal dia dh mcm kena over shadow dgn awal jer..

      0

      0
      • sekadar berkongsi says:

        ada org cakap jg post gambar dlm istagram/facebook/media social nampak rambut hingga jari kaki. senang bagi pengamal2 ilmu2 hitam/santau nak kenakan korang hantar barang. berhati-hatila kalian.

        0

        0
        • Wani says:

          betul. berhati-hatilah dgn santau schwal hoi. lebih2 lagi musim tengkujuh ni ombak 7 lapis. x pepasal anak korang nanti dibuat experiment santau angin la,,, mcm2 ilmu hitam skg.
          tutup segera!

          0

          0
        • Anonymous says:

          Ni dia video org kena buatan orang sampai termuntah salib dari perut. Nazubillahminzalik.

          0

          0
        • Mak Jemah says:

          tolong la cakap pd mereka, jgn memperjudikan nasib baby yg tak berdosa mcm kain putih ni. biar dia membesar cara normal n sihat. tak pasal2 kena kidnap. jangan sampai meraung depan balai polis nanti sudah la. :(

          0

          0
        • nasib ko lah says:

          gambo2 anak ko tudah kena curi orang guna pakat2 promo jual seluar dalam/pil kurus/ pil kulit gebu. eeeee….menyedihkan.

          0

          0
        • Sepp says:

          Tu sbb orng suruh bubuh nama yg elok2 Maksud nya… Sekarang baby tu dh Mcm Lara je… Di perbuatan orng tua nya….

          0

          0
        • Anonymous says:

          Ayah budak ni prasan femes top of the world… kesian kat anak dgn bini… jd mangsa gila attention suami / ayah.

          0

          0
      • Baby AA says:

        kan dah kena….tutup je lah. byk risiko la.

        0

        0
      • LETIH LA KALIAN says:

        LAYAK DPT PIALA- ANUGERAH PARENTS PALING TOLOL 2014-2015.

        0

        0
        • Yang Perihatin says:

          Korang tweet je link BN ni dlm Twitter dia. Kasi dia sedar sket.

          0

          0
        • Baby Lara says:

          sia2 je gambo aku dicuri buat IG palsu utk jual sabun pencuci faraj. memang melampau theyols.

          0

          0
        • Anonymous says:

          Hari tu alasan nak buat FB dan IG supaya dapat buat journal hidup anak kau… Sekarang bagi alasan lain pulak…. Belit ke atau korang banggang…????

          0

          0
        • karipap strawberry says:

          x payah nasihat. dah jd bapak/bapak budak pon. sendiri mau ingat la.

          0

          0
      • Abang Jailani says:

        Hahahaha baru anak seorang dah mula main BLAME game… Itu lah Awal punya idea lah ni… Oh tidak ni Scha punya idea lah ni… Eloklah u..
        Punya ah DESPERATE nak tunjuk anak dia… Aku ingat cuma dalam IG Dan FB…. Ni baru ni bawak masuk dalam MELODI lagi…. Mengucap aku de an TV…. Dah lah 2 ekor pengacara baru tu punya lah tak best… Ada Awal bawak baby dia lagi….. Dunia oh dunia….

        Oh ya MELODI sungguh tak best sekarang ni…. Aku Tertengok pun sebab tangan gatal flipping channel…. Itu pun Tertengok siaran ulangan…

        Orang TV3 ni tak reti reti nak gantikan perempuan 2 orang tu ke? Dah nak takde bakat nak melawak…jadi Pengaracara pun tak ada X- factor langsung

        0

        0
    • Anonymous says:

      sebagai bapa, awal tak patut ambil risiko.

      0

      0
      • Hanya Mampu Berdoa says:

        ada pernah nampak gambo baby lara dicuri orang buat conteng2 waktu halloween hari tu. kesian nye.

        0

        0
    • Cili Padi says:

      baru sekarang ko nk pikir; mmg otak ko lembap la kan?

      0

      0
    • sepupu sepapat olga says:

      tu la schawal, lain kali jangan sibuk naik ikut2 orang lain nak bt ig untuk anak sendiri. nanti menyesal tak hado gunanya. sebenarnya, pendapat aku la, bila retis tayang muka baby banyak kali dari pakai lampin, nangis, senyum etc lama2 aku npk macam tak comey. entah kenapa…. sebab dah banyak kali npk kut. hehehe

      0

      0
    • SCHAWATT GILA BABY says:

      KESIAN KO LARA ,
      ADA BAPAK MAK YG GILA FEMES TAHAP SAKAI !!!
      DULU BANYAK ORANG TEGUR NASIHAT ,
      KO SCHA , CKP KITA “DENGKI !!! ADEHHHH ,
      TAKDE MASA KITA NAK DENGKI NGN PASANGAN PARENT YG GILA BABY NI !!!!

      0

      0
    • binj says:

      jangan takut anak apa…takut kan bini bukak aurat tu la awal…scha pn takutkan lah langgar ajaran islam…bunyi cam ustaz segera tak?

      0

      0
  2. Anonymous says:

    comellah lara nie…scha n awal tgah dlam proses bru bgun dr mimpi minda scha sdah tbuka, awal x thu lglah…doakkan y tbaik jer untk dowang,

    0

    0
  3. Anonymous says:

    asyik nanges je anak dia ni apasal

    0

    0
  4. SentapSelalu says:

    Baru nk fikir ke? Tgok ank johan n ozlyn tu.ank da 4.tp x pernah tunjuk gmbar full ank dia..sbb dorang dari awal da fikir risiko.

    0

    0
  5. aisyah rania says:

    statement paling bangang dari aunty scha!! dah byk post pics lara kat IG baru tepikir bab keselamatan…ish ish ish…..

    0

    0
  6. lara alana says:

    ingat nama anak dia sorang je lara alana?

    0

    0
  7. Neeolga says:

    kenapa lah scwal ni susah nk terima pakai nasihat. aku pon pelik la dgn mamat ni.

    0

    0
  8. anonymous says:

    dah bertimbun2 teguran dan nasihat, cacian dan makian, scha kata orang dengki, tapi makbapak ni masih tak faham2 lagi risiko kepada anak sendiri, siapa lagi yg patut melindungi anak2 kalau bukan ibubapa, schawal betul2 ibubapa paling bodoh di dunia!

    0

    0
  9. Baby Lara says:

    gambo aku dibuat promo sabun faraj. ini dah melampau!!!!

    0

    0
  10. apa pun tak bley says:

    Statment paling bangang abad ini sebelum 2014 melabuhkan tirainya.. kesian lara dapat mak bapak bangang camni ekk..!! Memang lara lah hidupnya disebabkan kebangangan, kebodohan dan kebadigolan mak bapaknya…

    0

    0
  11. Cili Merah says:

    scha baru dpt tahu yg baby ya x lah secomel baby tarzan- cik rozitata + zain.

    0

    0
  12. k by bye says:

    kesian dpt suami attention seeker.

    0

    0
  13. bedah bedot says:

    Awal kecewa takde tawaran pengacara rancangan…. kesian pulak…..

    0

    0
  14. Xoyououo says:

    Baru nak bimbang anak overexposed? Takkn x tahu betapa ramai nye pervert sekrg ni. Kata parents yg moden n maju. Ntah hapa2.

    0

    0
  15. Krios says:

    nak buat journal utk anak tak semestinya perlu akaun media sosial utk anak tu, dia pun tak tau apa. jangan kerana bapak yg gila publisiti anak pulak yg merana nanti. sempat lagi nk stop the nonsense awal. semoga anda dan keluarga anda berbahagia selalu. amin.

    0

    0
  16. re-post says:

    korang puja sangat artis malaysia nie,inilah hasilnya.lama2 nanti diaorang ingat diaorang tuhan pulak.puii.

    0

    0
  17. Anonymous says:

    Bila mak bapak terlalu kejar glamour, anak dijadikan taruhan. Kesian Lara. Elok la Scha dah sedar. Sikit2 cukup la. Ratusan ribu pengikut pun belum tentu semua yang minat. Ada kalanya mereka saja nak tengok nak tau kenapa ramai orang yg follow. Banyak sangat gambar pun lama2 peminat naik muak. Bila sekali2 baru la orang excited nak tengok. Biarla Lara membesar secara normal.

    0

    0
  18. kaklimah says:

    Biasalah tu mak bapak baru dapat first anak, aku pun heksaited gilerbaboon bila dapat baby so habis setiap setengah saat aku snap gambar dia dan post kat IG dan FB. most followers pun suka tengok gambar baby tambah-tambah kalau maknye yang hhhover suka nak ambek gambar-gambar posing terlajak. tapi lepas setahun dua aku rasa macam tak privacy je gambar anak aku letak kat alam maya so aku delete terus IG dan FB tu. we as parents selalu buat apa yang kita fikir pada masa tu betul atau sekurang-kurangnya tak menyalahi apa-apa. but then kita akan selalu evaluate sama ada perbuatan kita tu betul ke salah ke dan make necessary changes. So… for those yang asyik komen negatif je, let’s allow some discrepancy to happen la. kita tak semuanya sentiasa sempurna kan. dulu scha dan awal post gambar banyak-banyak pun korang bising, bila dorang mula fikir “isy ada baiknya aku tak post lagi” pun korang bising. Agaknya fikiran korang ni sentiasa menjurus ke arah negaaaatiiifff aje. Cuba la pandang kebaikan walaupun sikit. Orang kata… bila kita kat padang tandus, cuba cari kehijauan rumput. Cuba cari benda yang baik. Kalau kita spread out benda-benda baik, benda baik jugak la yang akan datang kat kita. Think positive maa!

    0

    0
    • orang jb says:

      betol kak lima, korang semua y kutuk2, pk negetif sebenarnya diri korang tu memang sangat la malang, diri sendiri tak betol ada hati nk cakap hal orang. lantak dia la, suke dia la.. macam la korang betol sgt. org santau la ape la.. buruk beno fikiranya.. suke dia la nak bwk ank dia ke ape.. korang tengok jgk kan.. sebelum nak cakap tu pk la dulu.. bukan main hembus jer mcm tak ada otak. fikiran sentiase negetif. hidup pun penuh negetif.!!!!!!!!!!!!

      0

      0
  19. anti aging says:

    Admiring the persistence you put into your website and detailed information you present.
    It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed material.
    Great read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

    0

    0
  20. Anonymous says:

    ni la dinamakan x ada penyakit cr penyakit…

    0

    0
  21. hy8 says:

    awal ni gila glamer. dah tua t tak tahu la mcmna.. xkan gila glamor g kot…

    0

    0
    • orang jb says:

      awal memang dah glamer la so what??? y ko sakit no hati kenape???? baru tahu ke dia awal nie glamer sekarang? kesian

      0

      0
  22. Good write-up. I certainly appreciate this website.

    Continue the good work!

    0

    0
  23. nok gebuzzz says:

    tu la..excited sgt dpt anak nak buat ig la…fb la…mcm dia sorang ada anak nak expose bagai,sekarang baru terpk menyesal la,ape punya sengal la org mcm ni…npk jer mcm berpengetahuan,ghupe2nyer mmg sengal

    0

    0
  24. Anonymous says:

    hahahah..baru nak sedar..adoii…dulu cakap macam ok je..konon nak share ngan fans la apa la..haa..ambekkkk ko..

    0

    0
  25. Hanez Suraya says:

    Betul kata Mahathir, Melayu memang bodoh. Yang paling bodoh sekali Awal. No. 2 paling bodoh Scha. Lara nanti of koslah akan jadi bengap tahap gaban sebab mak bapak bodoh bahlol ya amat.

    0

    0
  26. upin&ipin says:

    Yang korang sibuk sanagat dok mengata keluarga diorang kenapa? Biarla diorang nak hidup macam tu.. it’s their life…

    0

    0
  27. upin&ipin says:

    *sangat.. SORRY… ????????????

    0

    0
  28. May I simply just say what a comfort to discover a person that
    genuinely knows what they’re discussing online. You certainly know how to bring an issue
    to light and make it important. More and more people
    have to look at this and understand this side of
    your story. It’s surprising you’re not more popular since you surely have the gift.

    0

    0
  29. anon says:

    Kenapa kutuk awal dgn scha je, tu yg rozita dgn zain asek duk tayang gambar anak dia tu, kenapa kutuk sekali? sikit2 or sekali sekala oklah, tapi kalau acap2 sngt org naik muak pulak…. Taulah excited dpt anak tapi jgnlah over…

    0

    0
  30. Mat K says:

    Laa, baru terfikir?

    0

    0
  31. pink says:

    sendiri buat sendiri tanggung..
    sian anak ko dsbbkan parents yg giler glamor mcm korg

    0

    0
  32. laramelara says:

    aiii tau pulak bimbang keselamatan anak. hari tuh org tegur melentinggggg bagai. bengap

    0

    0
  33. nana says:

    entah. overlah terlalu xpose anak.
    biasa3 sudah..

    0

    0
  34. CikTipah says:

    aiiiiii baru nak sedor diri ke schawal??? letak le lagi picture anak ko bebanyak…. nak bagi glamer same mcm korang kan?? nak cari job….. kene mende2 lain yg x di ingini baru tau… da upload banyak2 pic keluar plak statement propa kau tu….. eeee… aku memang siyes tak leh blah ngan this couple…. over dowh!

    0

    0
  35. makcik buat tempe says:

    sapa suruh tak pikir panjang…sendiri upload gambar…sendiri mau ingat..sendiri tanggung laaaaa..

    jaga2 begaduh laki bini…scha tu garang nampaknya

    0

    0
  36. ... says:

    budak baru lahir patut buang rambut yang sejak dari dlm perut tu sbb ada kotoran.. pon depa tak buat jugak . aku rasa ini sbb si awal punya kerja ! rasa tak comel anak dia botak kot. adoii somebody tlg la nasihat baik2 kat depa nih.. sepah2 sgt pic anak diorg merata disebab kan bapa gila glamour.

    hanya mampu berdoa untuk mu lara alana …. dilidungi dari kejahatan . …

    0

    0
  37. no name says:

    errr

    0

    0
  38. Haiyer says:

    Sokay. Better be safe than sorry. Tapi, tapi kan lain kali, nak buat sesuatu please, please lah guna otak tu. Sayang bila Allah dah bagi tapi tak pakai.

    0

    0
  39. yelahtu says:

    aku dah agak ni semua keja awal. aku pernah tgk interview haritu long before the baby was born scha ckp dia kalau blh nak namakan anak mcm nama nabi (if boy) mcm yusof, ibrahim mcm tu..pastu scha pernah ckp dia taknak mewahkan anak tp awal AWAL2 lagi dah belikan bantal tulis ‘chanel’ utk anak dorg.

    aku dah agak la bab mencapub ni semua keja awal. kalau ye pon instagram tu sebagai platform utk diari anak dorg blh je private kan ig utk close family je. and if sekarang dah sedar ramai yg kutuk dari puji still blm terlambat nak private ig tu. buatnya budak tu baca semua post dlm instgram tu one day tak ke hurtful baca semua nasty comments tu..

    INI SEMUA SALAH AWAL!

    0

    0
    • orang jb says:

      ko nie bodoh la.. diaorg tu orang kaya, lantak la dia nak pakai n beri anak dia apa pun. y ko sakit hati sangat kenape? diri ko tu y banyak masalah sebab tak mcm diaorang kan?? sebab ko tak mampu dok. salah awal konon, ko sapa?? ko tu bukan sape2 SO jangan cakap bende y Nampak kan kebodohan diri ko tu.

      0

      0
  40. anti aging says:

    Excellent web site you’ve got here.. It’s hard to find quality writing like yours nowadays.
    I seriously appreciate individuals like you! Take care!!

    0

    0
  41. I know this site provides quality dependent articles and other information, is there any other web page
    which gives these data in quality?

    0

    0
  42. ANTI AWAL says:

    AWAL GILA GLAMER!!!!! GELIII MAKKKK.. MEROYAN TAK DAPAT JOB KONON!!! JELES KAT PELAWAK KE HAPE!!! REZEKI MASING2 DIK OI

    0

    0
  43. MODERATE says:

    bukan nak cakap apela..aku tk dela minat sgt dgn dorang ni..benci sgt pn tidak cz kite ni ke tanah jgk…nnt tk larat lak nk pikul dosa cz tlampau kutuk org…apepun dorang ni patut bersederhanala..ni mcm overexpose utk anak dia…bkn glemer anak yg jd ukuran..yg benornye didik anak jd anak yg berguna dunia akhirat…lgpun dripada tlalu xpose gmbr anak kat INSTA,better bykkan terapan agama dlm diri dgn bykkan bdoa utk anak supaya jd penyambut tgn mereka sewaktu di titian nnti…( Peringatan utk diri sendiri jugak )

    0

    0
    • orang jb says:

      diorg nie bukan orang y x berpelajaran tinggi, bukan orang susa, so nasihat ko nie mcm tak kene pada diaorg la aku rase. aku rase diaorg nie lebih tahu nak didik anak diaorg dari kau y hanya mampu bercakap je.

      0

      0
  44. zain sardin says:

    ko xleh lawan anak aku lagi comel

    0

    0
  45. Paddington says:

    Greetings from Colorado! I’m bored to tears at work so I decided to browse your blog on myy iphone during lunch break.
    I enjoy the information you provide here and
    can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised att how quick your
    blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
    Anyways, great blog!

    0

    0
  46. You actually make it appear really easy along with your presentation however I in finding this topic to be
    actually something which I think I might by no means understand.

    It kind of feels too complex and very huge for me. I am looking ahead on your subsequent put up, I will try to get the dangle of it!

    0

    0
  47. elite test 360 and ripped muscle x free trial

    0

    0
  48. Qalesyakurogane says:

    Ghaddd…why so dumb? even ada artis Hollywood seboleh-bolehnya tak nak tayang anak pada public. & x tau kenapa org fancy sgt dgn anak artis. baby artis ada social media pages semua benda tp kalau baby2 sakit perlukan duit pembedahan TAK DAK PULAAA. Artis mainstream bakat x mana pun..glamer lebih.

    0

    0
  49. silaemo says:

    tapi, bukan ke kalau xde account lagi senang nak tangkas fake account? sapa2 yg bukak fake account scha n awal blh menangkas dengan bagitahu semua org anak dia xde social account..

    0

    0
  50. kesian lara says:

    ANak ko baru nak idup ko dah Tempek kat sosial media..memang ko laki bini cari penyakit..leave the baby alone pls..jangan nak publish sangat nak ko tu…

    0

    0
  51. hahaha says:

    Menyampah la.gn diaorg ni..show off sgt..24/7 upload pic ank..Malaysian sweet heart konon..tlng la..stakat typical baby Chinese look..rmi je baby kt malaysia ni comel..sbb parent busha gigih nk bt ank nmpk comel..grooming bgi nk rak..gan pic caption..mmg la nmpk comel..tp ak tgk bdk tu asyik menganga mlt..air liur meleleh..mata terbaliak tkjt..knp ntah..menyampah plak gn comments org yg over..cm jakun xpnh tgk baby..cerdik n etc..pdhl baby2 umur cmtu..mmg cmtu la progress dia..huhu

    0

    0