Written by AbangNara | July 14th, 2016

Nampaknya kekecohan yang timbul dengan kenyataan David Teo tentang “kehidupan merempat” Allahyarham Tan Sri P. Ramlee di saat-saat akhir kehidupannya masih berterusan sehingga ke hari ini. Selepas ramai selebriti tampil mempertahankan Allahyarham, kini giliran anaknya sendiri iaitu Sazali P. Ramlee untuk menjelaskan keadaan. Sebagai anak sudah pasti Sazali melahirkan rasa sedih apabila bapanya yang sudah tiada dilemparkan dengan penghinaan seolah-olah merendahkan imej Seniman Agung itu, sekali gus dirasakan seperti mahu menjatuhkan martabat bangsa Melayu.

sazali p. ramlee

Menurut Sazali, bapanya sentiasa memastikan anak-anak mendapat makanan, pakaian dan keperluan asas yang cukup sehingga hari pemergiannya. Kata Sazali:-

Selama saya lahir hingga ayah meninggal (dunia) ketika usia saya 15 tahun, belum pernah kami miskin atau tidak makan. Buat pengetahuan semua, sepanjang saya tinggal dengan bapa, kami anak-beranak diberi kehidupan yang sangat sempurna. Cukup makan pakai, malah bapa saya juga sentiasa menghulur bantuan kepada orang lain yang meminta pertolongan daripadanya tanpa mengharapkan sebarang balasan

david teoSazali juga berharap David Teo dapat menziarah pusara Allahyarham P. Ramlee dan meminta maaf di kubur Seniman Agung itu. Kata Sazali lagi:-

Kakak angkat saya, Dian, ada memaklumkan kepada saya David (Teo) menghubunginya bagi meminta maaf. Bagi saya, anak arwah yang masih hidup tentu tiada masalah memberi kemaafan, tetapi bagaimana dengan bapa saya? Rasanya lebih bagus kalau dia sendiri ke kubur P Ramlee.

p ramlee

Sebenarnya Abang Nara agak keliru juga kerana apabila menonton dokumentari Allahyarham P. Ramlee, sahabat baik beliau iaitu Aziz Sattar sendiri memaklumkan yang memang kehidupan Seniman Agung itu amat menyedihkan di hujung waktunya. Memang makan nasi putih dan telur sahaja. Malah kehidupan di Bukit Bintang itu pun ada disebut di dalam dokumentari itu. Nampak gayanya ada beberapa fakta yang tidak betul di dalam dokumentari tersebut. Mungkin sudah tiba masa dokumentari baru diterbitkan untuk memperbetulkan persepsi orang ramai terhadap Seniman Agung ini. Sumber Berita Harian.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

140 responses to Sazali P. Ramlee Mahu David Teo Minta Maaf Di Kubur Ayahnya

  1. melati says:

    Suruh jew David Teoh tu terjun KLCC ..!!! minta maaf kat P.Ramlee ….KLCC gan P.Ramlee bukan nya jauh seberang jalan jew…!!!

    0

    0
    • Kiah says:

      Overdose la pulok nk ke kuboran pelbagai. Cukup je la minta maaf sidang media.

      0

      0
      • minah jambu - safety first says:

        tu la kalau david teo gi kubur p ramlie mintak maaf pon bukan nye p ramlie boleh dengar ..! mintak maaf ngan fmili aje dh cukup la kenape mesti nk ke kubur p ramlie ? ni macm dh over pulak..sikit2 aje suda la brader rilekkkk..

        0

        0
        • Liya says:

          David Teoh ni mcm ada unsur2 nak calarkan legasi Melayu dan P Ramlee. Mana ada Seniman yg setanding hingga saat ni. Ni ala permainan DAP juga ni. Awas…jangan tertipu. Tengok kat Low Yatt Plaza tu dah la. Berapa ramai Melayu ditipu? Konon beli komputer, laptop dan handset ori..dalam dah ditukar spare part! Awas game diaorang!!!

          0

          0
        • minah jambu - safety first says:

          kite sebagai pembeli kena la bijak bukan kerana permainan orang itu orang ini..kalau terasa di tipu oleh orang kedai gi buat police report biar pehak yg berkuasa yg ambek tindakan kt kedai itu n bukan pukol bantai jahanam kan orang punye kedai baling kerosi itu semua nk buat happe !! bijak ke tu ?

          0

          0
        • Melayu Asli says:

          Aku x berkenan dgn Cina dr dulu. Cina Malaysia mmg tk sedar dek untung. Bagi betis nk peha. Suruh balik China tknk la pula. Lepa tu pandang rendah pda melayu2. Bukan boleh tengok melayu2 ada sikit. Kalau boleh mau melayu2 sume sembah diaorang. Sorry, mmg aku tk kasi muka pda Cina. Mmg x boleh pcaya punya bangsa.

          0

          0
        • Semah says:

          Cina mmg la suka harta..sebab bila mampos duit pun masok kubor uols. Jangan di ikutkan sangat. Lebih baik bayar GST..bagus utk negara. Banyak kerajaan boleh bina. Contoh 1MDB…oppssss!!!

          0

          0
        • minah jambu - safety first says:

          berlakon untok ape ? nak jadi orang seni untok ape ? kerana minat ? kerana nak glmer ? kerana nak cari laki or bini ? kerana duit ? ofkos la kite berlakon n nak jadi orang seni kerana minat n kerana duit jugakkkkkkkkkk pasal kite tak nak jadi orang susahhhh….tk berduit susah tak ? so kalau nak cari duit cari lah n kerja lah betol2 supaya kite tidak susah macm dulu2…berlakon betol2 kalau nk cari duit dengan kerja berlakon simpan duit untok masa depan n masa tua nanti ..itu lah yg david teo maksud kannn…jangan berlakon anggat2 taik kerbau aje dh dapat laki or bini terus cabut buat anak banyak2 pastu bila susah mintak bantuan sana sini…kite tak mau jadi yg semacam itu paham tak !!!!!!!!!!!! huh !!

          0

          0
        • Mat terengganu (ganu kita) says:

          Aku memang benci cina apek makan babi ni dari dulu sampai sekarang. Bangsa sepet dok basuh berak pengotor. Filem mung buat semua bodo belaka… boikot jelah filem cina apek ni.

          0

          0
        • Mat terengganu (ganu kita) says:

          Cina sampah ni buat filem merosakkan minda orang melayu. boikot jer filem sampah dia yang x ada nilai seni tu. Tak guna buat filem banyak2 tapi satu pun x der nilai seni… boikot jer.

          0

          0
        • minah jambu - safety first says:

          jangan nak benci2 cina sangattt kite idup berbilang kaum di malaysia n kite bukan nye dudok n stay kt arab sana ok..tkan pasal david teo cakap pasal P ramlie aje terus nak membenci cina itu satu tindakan yg macm kerbau makan rumput…jangan sebut babi2 semua itu babi tk bersalah…yg salah mulot2 manusia yg cakap itu ini..hormat menghormati antara kaum itu yg lebih penting …jangan asek asek cakap cina makan babiiii aje…..! kenape nk sebut cina makan babi n benci cina ? melayu ada yg mulot suci n berseh ke ?? orang melayu tk pernah silap cakap ke ? jangan nak over sangat la kalau cakappp….!

          0

          0
        • Anonymous says:

          Cina mana2 pun sama je. Tak boleh kasi muka dah. Nanti dipijak2. Ni contoh dah ada. Mula2 baik la, dah senang…muka melayu kena ludah dgn diaorg. Tengok apa dah jadi dgn Penang dab Spore. Habis semua kena halau. Tak perlu nak tunjuk baik jambu. Contoh depan mata. Melayu mcm kau mmg Tun M kata mudah lupa.

          0

          0
        • Anonymous says:

          melayu bangang…aku pun melayu tapi tak bangang macm ko..asek2 ckp melayu spore kena tindas..fakta ko lari…yg low IQ yg bongok tu kau..melayu sg maju patut dicontohi..bukan menyalak saban hari macm ko tu..menteri ko pun mahu ko ikut contoh
          melayu sg..anyway aku melayu malaysia ok..jgn jadi bodoh boleh tak melayu malaysia??

          0

          0
      • Anonymous says:

        Maaf la.. kalau 1000 org buat salah kena pergi ke kubur minta maaf sedangkan waris yang hidup ada, apa gunanya?? Buleh ke yang dalam kubur jawab? Rasa2 nya bukan stakat DT dengan waris2 larik terkencing2. cukuplah setakat perjumpaan dengan waris bagi membetulkan keadaan dan meminta maaf..tak perlulah sampai ke kubur..fikir dengan waras bukan dengan “nafsu panas”.. Islam itu indah, jangan jadikan Islam tu lagi menyusahkan dan menakutkan.. Bukan semua orang itu sempurna .. kitapun tak sempurna… bersua muka dan berjabat salam lagi baik lupakan sengketa, musuh islam memerhati dari jauh menunggu giliran menjadi habuan.. kukuhkan persaudaraan, eratkan peganggan tangan dan kuatkan benteng Keislaman. Barulah capai kekuatan dalaman. Selamat Hari Raya..berhati2 ketika Berkata2.. Cakap Cermat, Mulut Selamat Dan Maruah Terhormat”

        0

        0
        • Haprak says:

          Kau tak suka kau punya pasal la. Esok2 kalau kau dah mampus, org yg hidup ada kutuk kau, kalau boleh kau nak org korek kubur kau mintak mahap kat tengkorak kau…
          Tak kena tang anak bini kau kot…

          0

          0
      • Melayu Berani Pantang Dicabar says:

        Biar ajar sikit Cina x sedar diri. Melampau sangat dah..kasi kecut sikit sis. Biar sedar sikit. 35% kt Msia dah berlagak!!!

        0

        0
        • jom boikott says:

          hari ni dah masuk paper anti islam fmt n malaymail dgn title pramlee hidup merempat….so bertambah2lah hinaan nanti…makin nampaklah komunisnya david teo ni..paper dorang ni akan cakap yg pramlee xreti handle duit dorang takkan cakaplah bangsa sepet shaw brothers ni jugk yg kenakan pramlee…melayu yg cerdik akan nampak dia mmg tujuan menghina nasihat tu cover jer..yg bendul jer rs dia nasihat mmg tak tau permainan komunis ni…tp ada hikmah benda ni berlaku..ramai dah sedar david taik ni x beza dgn komunis len…biarkan tukang jilat terus menjilat david taik ni …

          0

          0
      • Ayahnda Kulop says:

        Fight for your dad! Dongibab..fight fight.

        0

        0
        • Mok Cik says:

          Ntah… sampai ke kubur perginya. Cukup x berkenan cara penyelesaian yg mcm ni. Ikut hati je…
          Kan indah kalau saudara-mara kaum kerabat arwah maafkan saja DT tu. Baru nampak kemanisan Islam tu, selalu memaafkan dan tak suka cari gaduh. Tolak kejahatan (salah cakap, penghinaan) dgn cara yg hikmah (bijaksana). Bijaksana ke kalau suruh pergi ke kubur tu… geli pankreas mokcik masa baca tajuk entri ni… hadoi la…

          0

          0
      • Mat terengganu (ganu kita) says:

        Hoi apek… mung boleh pergi mampos jelah…mung ingat aku x tahu bangsa sepet mung tu x basuh berak ? Aku duduk sebelah bangsa mung hari tu.. tiba2 bau busuk tahik. Sape lagi kalu bukan cina apek sebelah aku.. pergi kat tempat public boleh plak x basuk berak… pengotor betul bangsa sepet ni.

        0

        0
      • tahi neraka !!!!!! says:

        taik aq tadi ade kuih cheese !!!!!!!!!
        nak bau x ?????????????

        0

        0
    • Anonymous says:

      David Teoh tu karya sampah. Kaya snb mperbodohkn Melayu2..sebab org Melayu dok sokong dia. Last2, bukan sampah…taik yg dibaling kt muka korang. Sesuai la dgn muka masing2. Percaya sgt sama species mata sepet. Species tu depan Melayu baik lah tapi kt belakang bukan main mghina. X pyh kecoh…boikot je produksi dia.

      0

      0
      • Boyboy says:

        Aku x pernah nengok filem dia ni. Kasi free tiket pun x hingin la woi. Mmg kurang ajar sgt la si apek ni mmg x sedar diri ni. Kau sape? Filem kau 2 thn dh boleh buang ke jamban! Dh la muka mcm jmban. Kau ingat P Ramlee bangsat mcm ko ke? Kau tu kepala otak tamak duit je pikir. asyik mkn bak ku teh..tu la pesal kot!

        0

        0
        • Anonymous says:

          sebab ada filem2 dia ler dah lama aku tak tengok citer melayu kat panggung..9 tahun dah gak la..cuma citer boboiboy je aku bagi pengecualian

          0

          0
        • izzy says:

          bila pikir balik, sbb ada film2 dia la ade byk citer melayu kt panggung. nak tunggu produser melayu lain, lg byk film luar dr film tempatan kang kt panggung. korg ni berperangai pelik, time si shamsul yussof dpt kutipan tertinggi, kutuk! asik buat film berdasarkan novel, pun kutuk lg! melayu sdiri nk berjaya, caras.. bila apek ni buat byk duit tau pulak tersentap.

          0

          0
        • Think! says:

          P Ramlee- penuh nilai artistik dlm karya jenaka, kemanusiaan dan pengajaran kpd masyarakat.

          David Teoh- kewangan dan keuntungan pantas. Moral dan nilai artistik..rapuh.

          0

          0
      • shusher says:

        kannn…ada ke org luar negata recognise movie dia, aku rasa citer p.ramlee lagi ramai nonton sampai ke generasi sekarang…cuba tiru skrip p.ramlee semua hagal, citer keluaran dia ni, langsung xde evergreen…dia nk ckp pasal kaya miskin, mmg la kaum dia kepercayaan diorg mesti kaya, so akan kaya la jugak nxt life dia…islam, byk mana duit ada xdisalurkan kepada yg sebetulnya ditanya setiap satu sen pegi mana…lain kali suh dia ni kaji dulu bukan ckp je, ckp melayu pun aku rimas mendengarnya

        0

        0
    • Geram! says:

      P Ramlee jdi susah sbb company Shaw Brothers se bangsa si apek Teoh setongkang ni juga la punya angkara dh la kerah segala keringat, bakti, karya n sumbangan arwah.. lepas tu bukan nk tolong jaga kebajikkn.
      Yg ko produser filem sampah sarap biadap mghina Seniman Agung Negara. Lanjau!!!!

      0

      0
      • Tipah Tipung says:

        Cina…kalu x menipu, biadap, bukan diaorang la. Mcm diaorang semua ada duit, rajin dan kaya. Kasi pendapat jgn sampai menghina. Yg melayu2 bonggok dok sokong apek bontot selet tisu ni korang da kenapa?

        0

        0
    • minah jambu - safety first says:

      skarang david teo bukan cakap pasal kau umur 15 taon kau miskin idup ngan p ramlieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee !!!!!! kalau p ramlie miskin sangat masa dulu dulu si dian kakak engkau tu tk sekolah kt singapore lah !!! maksud david teo jangan jadi macm p ramli semasa p ramlie dh tak mengarah n berlakon lagi dengat duit yg tk seberape n tk semewah paham tak ??????? cuba paham kan kt dalam kepala hotak tu ape yg dh david teo maksud kannnnnnn !!!! dia cakap melayu macm pelat pelat tk pelat gitu or mungkin kalau david terjemah kan ngan cakap English mungkin semua orang akan paham ape yg david dh cakap kan…huh cakap melayu aje dh orang tk paham ape lagi kalau david cakap bahasa English huh !!! jangan nk melebih2 sangat la nk marah2 n jangan mengarot sangat..!

      0

      0
    • ngok says:

      khurafat.berhala

      0

      0
    • Mithusanny says:

      Masih marah tu..paham je lah. Kalu org hina ayah u…u takkan nak kasi muka?

      Anak jantan …bagus pertahankan. Dah sah2 si babi tu melampau. Dasar keterunan Chin Peng!

      0

      0
    • Anti Penjilat Jubor says:

      Nara kalu x jilat..x sedut taik selebriti x sah la weyyyy! Tipikal macai artis!

      0

      0
      • nara jilat pungkok retis instagram says:

        mmg dia penjilat retis pun tgkla sapa yg kerap masuk update retis yg mmg kaya takder bakat dlm movie or drama mcm neolopak ngan nekta..senang jer cakap david da mintak maaf dahla…padahal brp byk kali komunis hina islam n melayu n then buat lg??? dia bukan nak boh statement mamat khalid tp saja jer suh org cerca arwah dgn keturunan dia mmg penjilat jubo nara ni..

        0

        0
      • tahi neraka ada cheese !!!! says:

        nak bau taik ade kuih cheese x ???????????

        0

        0
    • nara bodowwh x phm dokumentari says:

      kalo ko wat blog musti best melati si nara ni penjilat pungkok retis..konpius konon dgn dokumentari..taula dokumentari dlm bi nara dgn kpop je mn lah phm bi…benda masuk history channel kut..yg nara ni blog picisan bg makan anak dgn jual citer gosip mmg sm la dgn david teoh tu asal untung jer…kalau nara tau nilai seni bpatutnya bukan update retis melancong jer..puihh..

      0

      0
    • che ton says:

      dah dah ler nk RACIST… korg ingat klw melayu bersikap racist akan membangun ke Malaysia ni?

      0

      0
      • Anonymous says:

        Kalau Arab negara2 lain boleh maju tanpa Cina…apa pulak Msia x boleh lak?! Cina rasis ok…melayu rasis kita pulak disalahkan. Dah la kita merdeka pun sbb melayu2 gak. Ada cina angkat senapang jadi askar? Tak kan? So…???

        0

        0
    • Anonymous says:

      BODOHNYA ORANG2 NI..SI DAVID TEO TU BUKAN MENGHINA P.RAMLEELAH BAHLOL SEMUA2 NI..DIA BERI CONTOH JGN JADIAVM P RAMLEE BUKAN KERANA P RAMLEE HINA KE APA KE..P RAMLEE TERRINDAS TIDAK DO PERDULIKAN OLEH ORANG ATASAN AKHIR2 HIDUPNYA..SI DAVID TEO NIKAN CINA.DIA TAK PANDAI MENYUSUN KATA MELAYU..SELALU SAJA DI PERSALAHKAN..DULU DIA KATA NAK SEDEKAH KAN SEORANG ARTIS TU DUIT..RAMAI SALAH ANGGAP..INGAT DIA HINA ORANG TU..DIA TAK PANDAI SESUAIKAN DAN MENGGUNAKAN PERKATAAN MELAYU DGN BETUL..SO DISALAH AMGGAP..AKU PERCAYA DIA SEORANG YG BAIK..ORANG MALAYSIA NI SEMUA BODOH MEREPEK

      0

      0
      • Cermin says:

        Kalu pandai sgt kenapa guna semua capital letter. Handset rosak ke bitch??? Oh please…lol

        0

        0
    • tahi neraka !!!!!! says:

      nak bau taik ade akar x ????????????
      petang tadi aq makan buah mempelam !!!!!!!

      0

      0
    • Pendurhaka Ayu says:

      Org kita ramai yg bodoh tak reti2 nak sedar. Dah ada dalam sejarah P.Ramlee sendiri walaupun warisnya tak dapat hakcipta filemnya dan semua dapat kat cina kapiaq. Org kita zaman sekarang, kapiaq david teo ni buat filem, korang ramai2 pergi tengok.. Beli tiket.. Konon sokong filem melayu. Puiii.
      Kasi ajar:
      1. Tarik balik segala pangkat dato, mejar kehormat, lesen meniaga, dari bumi malaya ni. Suu cina ni pegi meniaga kat singapore jual babi goreng tepi jalan.
      2. Boikot segala filem2 dia dari tayang kat msia ni.
      3. Yang jadi pelakon pun toksah la kemaruk nak berlakon dgn penerbit kapiaq ni.
      4. Hak lain toksah la pi mnonton cerita cerita bodoh keluaran kapiaq ni.

      0

      0
  2. fifizafa says:

    nara ni samdol ke apa.. walaupon Aziz Satar ada kata P Ramlee
    cuma Makan nasi kosong dan Telur, tp Bagi anak dia, itu sudah memadai.. itu sebab Sazali kata selama dia hidup dengan bapa dia, cukup makan pakai. Bukan Kene mkn lazat2, pakai jenama2 baru dikatakn cukup makan pakai.

    0

    0
    • aku says:

      kann..dia kata cukup makan pakai..even makan nasi ngan telur..maksudnya cukup la tu..ko nak kata makan kfc ari2 baru kata mewah ke nara oiii..

      0

      0
      • saya says:

        tau takpe..panas je baca statement abg nara ni..lalang kuat sangat. dia cakap cukup makan pakai bukan nya hidup mewah.dia bersyukur. ape pun tak boleh nara ni !!!

        0

        0
      • Anonymous says:

        sgaja la c nara ni..mau timbulkn kontrovesi la sgt…

        0

        0
      • Gundek Nara says:

        Nara ni nk bodek David Teoh kot2 boleh berlakon filem Metrowealth jadi pak lawak ganti si Accapan. Nak harap duit trafik blog ni…apa la sangat.

        0

        0
  3. david teo says:

    1st?

    0

    0
  4. david teo says:

    saya david teo. mnta maap ya pak.

    0

    0
  5. lululu says:

    DT…ape yg die….to him, die lagi hebat dr org lain…s usual, mesti nak show off n compare die wit others

    0

    0
  6. murni says:

    adoii la… sensitif pun bertempat la. kwn tu dh call personally minta maaf. kemaruk publisiti ke apa. xyah la nk panjangkan2 lg smpi nk dia ke kubur melutut minta maaf. cukup sekadar minta david teoh berfikir dulu sebelum bercakap psl org lain di masa hadapan. kdg2 kita sbg manusia bole terlepas ckp kn. sbbnya byk cerita dr media n dokumentari kt tv psl arwah p ramlee. kisah dia hidup susah masa di akhir2 hayat dia. kenapa anak dia xsaman media klu btl fitnah? sengallll

    0

    0
  7. nok gebuzzz says:

    dah kenapa minta maaf smpi ke kubur,over la pulak!cukup la dia memohon maaf secara terbuka kpd keluarga beliau dan peminat2 Allahyarham semua,semoga roh beliau dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan org2 yg beriman…..

    0

    0
  8. Kamin says:

    Sokong Kiah..je kubur lagi teruk org pijak segala. Suruh je buat press conference. Silap2 kubur org lain kena pijak juga…

    0

    0
  9. Anonymous says:

    yg aku tahu non muslim tak boleh masuk kawasan kubur muslim..habis nak g kubur minta maaf camna..huhu..wallahualam

    0

    0
  10. K baiii says:

    ada hikmah ni…david teoh ni sbrnya…rasis!

    0

    0
  11. faezah ngilai ngilai says:

    nara ni mmg bodoh

    bagi anak bini makan hasil haram

    0

    0
  12. Markonah Al-Hingus says:

    ape kata semua..kita berak kat atas kubor david teo punye nenek???

    0

    0
  13. Anonymous says:

    Ber urusan dgn org kurang pendidikan ni le jadi Nye…. Aziz Satar dah cfm dlm dokumentari tu kehidupan P Ramlee di hujung usia … napa x serang dia dulu????

    0

    0
    • Anonymous says:

      Sebab seniman yg oagam seniman. David Teoh ni businessman bukan seniman. Tak retk beza ke bahlul?!

      0

      0
    • udahla tu nara says:

      bodonya statement aziz satar bermaksud pasal dia tidak dihargai bukannya statement david teo yg mmg menghina mcm pramlee x reti handle duit…dr statement ko gua blh agak ko sbnrnya nara yg x paham dokumentari kan..

      0

      0
  14. Anonymous says:

    mungkin dia nak kubur ayahda dia di bersihkan sambil2x melawat kawasan

    0

    0
  15. So? says:

    kapir..biasalah mana reti hormat org yg dh pergi. kapir kan!?

    0

    0
  16. ain suzana says:

    mcm kapir lak nak p kubur minta maaf…sekadar minta maaf kat family memadai. dah david tu bodo…tak kan kamu pun nak ikut serta wahai sazali

    0

    0
  17. HAKAK OKEY... says:

    HAISHHHHHH SUDAH2 LAH TU… JANGAN DIPERTIKAIKAN KEBANGGAAN, NAMA YANG AGUNG DI DUNIA. CUKUP LAH SEKADAR MENDOAKAN DAN SEDEKAH ALFATIHAH UNTUK ARWAH SEMOGA ROHNYA TENANG DI ALAM BARZAKH DAN MENDAPAT KEBAIKAN DI AKHIRAT….

    0

    0
  18. fr says:

    padan muka debit teoh.. lain kali cakap la ikut sedap mulut.. klu aku aku amek tanah kubur tu sumbat dlm mulut dia.. mulut cm bakul sampah

    0

    0
  19. Anonymous says:

    Jangan le Over sangat…….

    0

    0
  20. Anonymous says:

    aku mmg x puas hati dgn apek ni. pilem mcm haram jad…pastu bangga kaya. industri pilem x kemana pun sebb dia ni. boikott pun no hal la guys!

    0

    0
  21. supir says:

    Silap dia cuma bg contoh je..mmg lh x ssuai bbenor..patutnya x yah mention nm..bak kata pepatah..telajak perahu boleh undur, telajak kata buruk padahnya..hmmmmmmmmm

    0

    0
  22. Anonymous says:

    Mohon maaf terbuka…melampau. Mulut cam bini hodoh dia tu la.

    Chibai!!

    0

    0
  23. Anonymous says:

    nak gi kubur? pastu minta maaf smbil bawa press?huhuhu..
    kotnya pun..dia kan dh minta maaf…maafkan la dia…dia tersilap ckp mungkin..xbaik memanjang kan cerita…

    0

    0
  24. lol says:

    dah knp nk sampai ke kubur. selekeh. haha. kot ye pn jgn bebal. xkn dtg kubor semata2 ‘p.ramlee aq minx maaf. k bye’ hahaha. lol

    0

    0
  25. Anonymous says:

    Encik Nara, betul atau tak dokumentari tu tak perlu untuk dipertikaikan. Makan nasi kicap dgn telur goreng pun pada sesetengah orang dah besar nikmatnya. Jadi betul la apa anak dia cakap. Selagi mana anak dia ada makan dan pada mereka sempurna dah makanan tu, dah cukup buat P Ramlee sekeluarga. Tak perlu nak makan restoran atau hotel baru nak cakap pasal kesempurnaan.

    0

    0
  26. Anonymous says:

    Nara Blogger Agung..tak reti beza ke? Dokumentari mcm filem gak la, saja nk buat gimik. Aku tengok Dian P Ramlee x susah pun waktu kecil. Propa je Nara…

    0

    0
  27. Sekadar Tegur says:

    Tak perlu la ko mghina lagi Nara hoi. Ko ni dh cukup kaya ke? Nasib anal cucu ko belum tentu lagi. Tangan tu jags menaip…silap2 ko yg makan kicap telur pucuk betik!

    0

    0
  28. I urban hokay?! says:

    Marah betul korang kan? Padan muka David Teoh. Aku menyampah gila si dia ni. Filem untuk golongan low class!

    0

    0
  29. Anonymous says:

    Nara fan David Teoh pun samdol gak…

    0

    0
  30. anonymous says:

    David Teo movies tak da substance cerita lawak bodoh step cute. P Ramlee biar tak kaya kewangan tapi kaya hati dan budi pekerti.

    Sebenarnya Abang Nara agak keliru juga kerana apabila menonton dokumentari Allahyarham P. Ramlee, sahabat baik beliau iaitu Aziz Sattar sendiri memaklumkan yang memang kehidupan Seniman Agung itu amat menyedihkan di hujung waktunya. Memang makan nasi putih dan telur sahaja. Malah kehidupan di Bukit Bintang itu pun ada disebut di dalam dokumentari itu. Nampak gayanya ada beberapa fakta yang tidak betul di dalam dokumentari tersebut. Mungkin sudah tiba masa dokumentari baru diterbitkan untuk memperbetulkan persepsi orang ramai terhadap Seniman Agung ini.”

    Statement Nara fuckingly stupid for a matured blogger. Orang makan nasi putih dan telur saja bukan bermakna dia tak kaya. Dia kaya dengan sifat penderma dan suka menolong orang yang susah.

    0

    0
  31. Anonymous says:

    nara ni da la xhensem..xkn bodo sgt xreti beze mkan kfc dgn nsi telo.

    0

    0
  32. mak c kina says:

    sazali over..mcm cite ‘ibu mertua ku’ nangis depan kubur?..terputus sudah hubungan manusia dgn yg dah mati..nk sedekah al fatihah pun xperlu kt kubur…DT cme perlu minta maaf secara terbuka terutama kepada keluarga P.Ramlee…

    DT bgtau artis jgn joli melampau sampai xde saving..tu btl..tp xperlu mention nama sesape..bkn P.Ramlee je yg ‘susah’ di akhir hayat…ramai lagi artis yg xterbela..

    ‘susah’ P.Ramlee bkn susah sampai xde duit,xmakan..cme ketika itu artis xsemewah artis skrg..rmh besar,kete besar,duit bekepuk!!!..artis dlu bkn blh demand mcm skrg..ko xnk xpe,byk production house lain nak..dlu cme ada cathay kris & show bro je..dorg nk pegi mana?..DT xblh nk compare mcm tu

    lg pun artis dlu berkarya bkn utk duit semata..karya dorg ada jiwa,sbb tu filem dorg hari2 siar kt tv pun ada org tgk..cer filem DT kluar tv..thn ni kluar thn depan pun blum tentu org yg sama tgk balik…

    klu tv byr royalti pada P.Ramlee, aku rse mmg kaya keturunan P.Ramle & yg seangkatan dgn nya..

    klu la P.Ramlee masih hidup & makan duit royalti je..production house ko mmg xberfungsi la DT..xde sape nk jd resident artis ko…

    0

    0
  33. saw says:

    Ah! telampau la bha juga sampai gitu.. -_-

    0

    0
  34. Jiji says:

    ayo… xde istilah minta maaf kat kubur..ni zaman jahiliah ke ape… kita org islam tunjukkan sifat yg baik kat org bukan islam..barulah nampak agama tu suci… ni semua nak ikut tok noren mak noren punya tradisi..memadai minta maaf pada ahli keluarga yg masih ada…

    0

    0
    • awdf says:

      betul! kafir ke apa pergi minta maaf kat kubur. dah kira bagus dia rendah diri nak minta maaf, melampau plak demand. nasib tak minta bakar lilin ke ape.

      0

      0
  35. loyalmalaysian says:

    Bangsa tu biasa la x abis2 jaki kat Melayu….dia kaya pon Melayu tolong…Ckp dah la x pikir sensitiviti agama/bangsa…pakai ckp je…Melayu je yg byk apologetik kat diaorg…diaorg tu mcm mana baik kita kat diaorang pon…pusing2 menyakitkan hati kita gak…lebih baik x payah….buat derkk je

    0

    0
  36. lynn says:

    Dah kenapa nak minta maaf kat kubur?

    0

    0
  37. Anonymous says:

    orang bukan Islam boleh ke area kubur ke?

    0

    0
  38. Org Sabah says:

    Tu la perangai Cina!

    0

    0
  39. ketiak ketuat says:

    sruh david teo dtg kubur bakar colok ke baca yaasin?
    adeh.. akal x cerdak…

    0

    0
  40. Mila says:

    Sape x geram org cakap bapak korang camtu. Baguslah anak pertahsnkan bapanya. Korang zakar bengkak kedalam tolong senyap la. Xde saper suka bapa dan famili dihina….

    0

    0
  41. Kassem Salamat says:

    Dah mcm filem ibu mertuaku..hihihiks

    0

    0
  42. cinakaya says:

    melayu bodoh nak suh minta maaf kat kubur..bongok..patut la ko papa,sman malu la samdul..ko ada hak

    0

    0
  43. Anonymous says:

    Itu lah seniman…David Teoh ni cakap x pikir. Seniman berkarya bukan wang..tapi kepuasan!

    0

    0
  44. Anonymous says:

    Hahahahha mmg padan gan muka DAVID TEO!!!!
    Tak semua kita kita ni hidup kerana WANG semata.
    Kita ada Maruah Diri dan BANGSA..
    Ni ORIGINAL punya SENIMAN, bukangila GLAMOUR atau duit mcm you ..

    0

    0
  45. Lol says:

    yg komen2 backing david teoh th staff dia la tuuu. dah dpt memo suruh masuk sosial media backing boss! mcm aku x tahu…kesian jdi balaci tauke babi. ahaks!!!

    0

    0
  46. Puihhh says:

    Nara ni dah kena nasi kangkang David Teoh ke? Lalang semacam…suka ampu bodek selebriti. Mcm xde moral..

    0

    0
  47. jamalishadat says:

    kita ni Islam..elok tjuk contoh yg baik especially kt David teoh ni.memadai dia pn da minta maaf..kita Islam tjuk contoh yg baik plak memaafkan..mana datg budaya mntk maap kt kbur bagai..yg kita memafkan,,dan sedekahkan Al-fatihah..lg cantek..

    0

    0
    • Anonymous says:

      Bangsa dia ni mana boleh buat lembut…memang dia akan pijak kepala kita. Cina ni pikir soal duit jer no.1… hormat orang memang x reti. Cina ni mintak maaf pun sebab kena bash dgn orang melayu.. kalau duduk bersembang dgn bangsa dia… kutuk orang melayu no.1 selain dari duit.

      0

      0
  48. alfie says:

    Habak kat Sazali tu tak cukup lagi, dia patut pegi bawak David Teo pegi buat Haji ke Mekah dan minta Cina ni bertaubat atas kata kata dia. Harap lepas tu mungkin Sazali akan puas hati.
    Sambil tu Sazali patut umum kan juga kepada semua umat islam yang sembahyang mereka di rumah, ibadat mereka tak terima kecuali ia di lakukan di masjid!!!
    Walau si David Teo dah minta maaf di FB nya ,si Sazali tak puas hati,nafsu dan pemintaan Sazali kenalah di tunai kan!!

    0

    0
    • perero says:

      buatnya david teo datang bakar sekali duit kertas hantu kat kubur baru ko menangis tak berlagu.

      0

      0
  49. Anti bangsa ching chong says:

    Menyemak lah cina ni…. bangsa dia kat malaysia dgn china kat tanah besar sama jer perangai …. pergi balik china lah lu . Cina ni kalau kat luar negara kena gelak je dengan bangsa kokosen.

    0

    0
  50. Mira says:

    Chinese ialah bangsa paling pengotor di dunia… fakta yang x boleh diubah.

    0

    0
  51. Anonymous says:

    Lari tajuk jap…sape tengok cite bru kol 7..mengediknyaaaaaaaa heroin pompuan tu…dri heroin…hero..n pelakon pembantu…semuanya hanchur…x best punya cite…

    0

    0
  52. jose al maulana says:

    pada pendapat saya la ni kan…p.ramlee ka..david teo ka…itu bukan masalah saya..hahaha..biar p la mereka nak gaduh ka nak apa..janji kita bahagia…kita org luar x perlu nak judge p.ramlee @ david teo..lalala….opppsss..lalala.kata abg nara tu betu banget.apasal dokumentari show kehidupan p.ramlee susah..hmmmm

    0

    0
  53. Anonymous says:

    Memang P ramlee hidup susah … x padan dengan jasa dan kejayaan dia sebagai seniman agung…. itu fakta x bole menidakkan .. kalo menidakkan memang bahalul…

    0

    0
    • Fans melati says:

      Walau apa pun status P RAMLEE hidup susah atau senang pun , jgn la kita jadikan kehidupannya sebagai contoh utk memburuk buruk kan.
      Dia tu kan SENIMAN AGUNG , kebanggaan bangsa kita .
      Apahal ni Apek nk jadikan satu CONTOH???
      MR DAVID TEO harap u syukur sama tuhan sebab u sudah Kaya .
      ada MATA BOLEH TENGOK.
      Ada otak boleh fikir.
      ada hati mau banyak rasa jgn ada MULUT senang cakap takde FIKIR dulu. .

      0

      0
    • Anonymous says:

      Atuk & nenek kau pun hidup susah tahun 60 & 70an dulu kan.mana ada melayu senang zaman tu dulu bahlol!

      0

      0
  54. ?? says:

    maaf keluar topic…ape maksud penuh OOTD tu…

    0

    0
  55. xyz says:

    Maaf lah. Banyak yang komen penuh emosi. Dia komen pengurusan kewangan sahaja, sebagai teladan kepada artis masakini. Berapa ramai artis yang takde menyimpan dan merempat bila takde job. Its a good advice actually, tapi cara dan reference David tu je yang tak berapa sesuai. Nak samakan dengan P.Ramlee memanglah banyak yang sentap. Tapi, cuba you guys fikir, P.Ramlee sepatutnya dah jadi jutawan dengan filem filem dia yang sampai sekarang masih laku kan? Whats happen? Nak salahkan studio pun susah sebab karya itu adalah karya beliau, kalau dia tak setuju studio tak perlu publish kan? Beliau dah agree walaupun takde hasil banyak. So, ini yang David cuba sampaikan, artis kena bijak jaga karya dan hak sendiri supaya tak dipijak.

    Tetiba komen dekat atas rasis sangat sebut cina busuk lah, tak cebok lah apa. Malu weii kita sebagai muslim dok cakap kat orang macam tu.

    0

    0
    • Xyz bodo jgn komen says:

      ko tau tak kalo ko buat story pastu taYang kat tv automotik karya ko jdi hak milik penyiaran (tv) ,
      Ko tau tak kalo ko tulis novel pastu pencetak automotik jadi owner pada karya ko,
      Kalo bodo jgn komen, benda simple ko tak faham,
      Shaw Brother ( cina ) kimak yg ambil hak karya Pramlee dan langsung tak jaga kebajikan beliau,
      Pramlee dah terang-terang kena dgn cina,
      Yg lain ni nk kena dengan cina baru nak sedar ke,
      Sbb Pramlee kena dgn cina lah, semua org bising tak nak pisang bbuah dua kali,
      Lagi ada si bangang David Teo ni, nak artis melayu lain kena dgn si cina teo ni baru melayu nak melalak ke,
      Dah kantoi bangsa dia yg tindas Pramlee , dia jadi bengang lah, dah kena batang hidung sendiri,
      Kalau aku kutuk bapa ko yg dah tak ada didunia, pastu kutuk ko keje DBKL ape perasaan ko,
      Bangga eh,
      Suka eh,
      Seronok eh,

      0

      0
  56. Neutral says:

    Aku bukanla sokong david teoh ni. Tp kena pikir sejenak, apa yg dia kata tu nak membela masa depan artis malaysia. Kalau betul nasib pramlee terbela, kenapa anak2 dia hidup susah dan x dapat merasa harta dia walhal filem dia masih dimainkan hingga kini. Apa yang legasi pramlee dapat. Dia bagi nasihat nak suruh artis2 ni cerdik, buat harta, bukan berkarya punyala hebat mcm pramlee tp hasil x nampak, x sepadan. Kenapala melayu ni nak sensitif x bertempat, bukan nak terima teguran membina dan akui kelemahan. Tgk artis2 bwh david teoh ni, duit raya dpt, dpt jadi pengarah filem/ produce filem sendiri. Itu lah maksud dia, jadi artis biar sampai kaya. Bukan kena tipu kat producer/glamour seketika je tp harta takleh nak tgk. Nape la sikit2 nak komen perkauman.

    0

    0
    • Anonymous says:

      ada point juga kt situ..artis2 bwh DT yg dh experience dpt peluang jd pengarah lg..so xblh gak nk kata dia nk jatuhkn melayu

      0

      0
    • xyz says:

      Setuju. Dia maksudkan artis kena bijak ambil peluang dan protect diri sendiri. Maaf, yang I nampak most artis bawah management David agak berjaya juga. I ada terbaca somewhere, yang dok backup David ni mesti staff MIG konon dapat memo untuk backup MIG, kalau betul pun I tak nampak perkara yang salah dengan isu tu. I mean, kalau as a company satu team, kita majukan company bersama, kalau MIG jatuh sebab isu tu, pekerja juga yang takde gaji kan? Bila syarikat maju dan bertahan, staff juga dapat gaji tiap bulan kan. Yang dok bercakap tu, kalau I jadi David I dah kick siap siap, nampak sangat akan jadi musuh dalam selimut

      0

      0
  57. Anonymous says:

    Mmg la dia marah dah bapa dia sng2 nak perlekehkan,klu betul pun documentary tu perlu ke DAvid Teoh nak up2 statement spt tu,xperlu nak kata merempat bgi blh guna ayat yg lbh sopan,dia punya filem pun kelaut,x lm lg ko pula merempat..

    0

    0
  58. LL says:

    Racistnya comment2 kt sini.

    0

    0
    • Anonymous says:

      DT yg racist bukan komen2 kat cni,kenapa dia x cakap bangsa dia sendiri jer,acah2 moden je komen netizen2 kat cni,moden camne pun xperlu nak banding2 kan hidup ko ngan org yg merempat,ni bukan pasal racist la ni pasal saling menghormati lg2 org tu ada waris yg masih hidup klu bapa ko org kata merempat ko marah x agak2..

      0

      0
  59. Reyhan Orked says:

    Over emotional pule ye. Cukup la cakap kecil hati or, etc dengan statement David Teoh. At least, Tan Sri P. Ramlee ada legacy seni sendiri, Mr David Teoh. Seni yang berkualiti, ok.

    0

    0
  60. Anonymous says:

    Alahai simen ja cina ney dlm tong pastu peqanyut laut…

    0

    0
  61. Pekida says:

    Cina mana pun sama jer, bangsa yg tak reti hormat org. Korang pergi Penang dah lah…biadap nk mpos. Tak perlu pegi Mainland China. Kat Msia ni saki baki buruh kasar British bawak masuk tu lah. Sebab tu la rude… Mmg cmtu perangai!

    0

    0
  62. Anonymous says:

    Keturunan P.Ramlee ni takde yg cantik handsome mcm P. Ramlee & Saloma. Semua anak cucu dia gemuk gemuk pendek. Lihat Sazali ni. Nasir P.Ramlee. Anak Nasir P.Ramlee si Najwa tu. Sazali ni lagilah teruk. Dahlah juling, ada hati nak suruh David Teo minta maaf kat kubur bapak dia??? Dari suruh dia minta maaf kat kubur tu baik kau minta duit berjuta juta ke bagi hidup kau senang tidur senang makan, minta banglo ke. Berbaloi gak…

    0

    0
    • mak c kina says:

      maaf ye P.Ramlee & Saloma xde anak..ank2 P.Ramlee ada lah dgn isteri2 nya yang lain..
      sazali pun bkn ank kandung p.ramlee

      0

      0
  63. Qalbu says:

    Dah knp pulak smp ke kubur mintak maaf. Over doh. Bg aku nasihat DT tu ok jer. Cume dia petik nme p.ramlee tu yg sedap wlu pun prkara nak disampaikn tu betul.

    0

    0
  64. Anonymous says:

    Ni la melayu tipikal… kena tegur sikit melalak, membabikan org..
    David tu ckp fakta, kenapa x maki Aziz Satar yg juga kata pada ujung usia P.Ramlee dia mmg susah mkn nasi ngan telo jer?
    David tu ckp… sbg panduan, nak berkarya bila tgh naik jgn joli katak mcm babi main sondol jer. Simpan dihari tua… bila dah kerepot, dah x tegang dah x laku.. xde la menyusahkan org.

    Tipikal sgt!!!!!

    0

    0
  65. kembayau says:

    suka buka aib org, makan nasi dgn telor merempat ke? banyak jugak artis yg upload makan nasi dgn telor kata ia sungguh nikmat,,, bila sazali minta david minta maaf dkt kubo p ramlee itu sbb hati dia tgh sedih dgn penghinaan david, klo david bijak pglah jumpa sazali sendiri, minta maaf terus dgnnya, klo nampak ikhlas pasti sazali takkan kata mcmtu,,,

    wlo bukan sapa2 bila dia tlh pergi apatah lagi dia mmg dikenali sbg sorang yg pernah berbakti dlm industri filem, bila dihina setlah pemergiaannya pasti akan menimbulkan kemarahan,, sepatutnya david bijak nak minta maaf ditempat yg sepatutnya… jgn bila dh berak basuh muka aja… use komonsin lhteo

    0

    0
  66. ikhlas says:

    sy taw ada bab sensitif isue kat sini, tapi apa yg DT sampaikn ada lah benar. dia bagi contoh jangan sampai da tua br nak menyesal, artis sekarang byk lupa diri suma nk glamor je, kalau tgk ig pun bole nampak. org melayu memang x bole terima pendapat ke? baik msuk hutan xpyh guna teknologi terkini.

    0

    0
    • Katijah Kaseem says:

      Well if that’s your perspective on the issue .. ok then. But, to me for David Teoh to use Tan Sri P.Ramlee as example or rather, “lesson” for new comer in entertainment industry is very unnecessary. There’s so many ways to convey the same message to new comers. Perhaps, some of the new comer these days .. they know how to save money and prepare for their future or, golden days.

      Pada siapa Mr David Teoh is conveying the message pun tak tahu lah. Artist Malaysia these days dah bijak. Tak perlu diberi peringatan begitu. Some of them, eventhough, doesn’t do well in the industry .. they have their own business. Look at Yuna, Akim, Stacy, Elfira Loy (muda dah beli rumah) .. ramai lagi berjaya je.

      I believe David Teoh should sent the message to his own artist yang berlakon pun suam-suam kuku je. Tak perlu broadcast to the whole entertainment industry dan babit kan orang yang dah tiada.

      I wonder if we all want to watch David Teoh’s movies after 10/20 years. Can you replicate Tan Sri P.Ramlee’s legacy ? Dengar lagu raya je pun dah cukup. Kualiti langsung takde.

      0

      0
  67. semak perot says:

    anakku sazelli betul ler ko nie…agak2 ler ko punyer statement…

    0

    0
  68. Qarma Ahead says:

    Utusan, 12/01/2014 – [http://ww1.utusan.com.my/utusan/Rencana/20140112/re_07/Shaw-Brothers-makan-isi-kita-hirup-kuah]

    Bukan racist. Be it Melayu, Cina or, Indian artist in Malaysia please .. know your worth. Try boikot David Teoh ni, tengok boleh survive tak. Zaman T.S. P. Ramlee dulu Shaw Brothers boikot dia. Let’s see, you can survive or not with Metrowealth if we all boikot your film David Teoh.

    0

    0
  69. Qarma Coming Your Way says:

    Uncle David Teoh,

    Invest sikit lah. Belajar Bahasa Malaysia. Baca buku Bahasa Malaysia. Belajar business communication. Belajar public speaking. Kaya – raya apa guna, bahasa pun tonggang terbalik. You kayaaa maaaa .. Invest sikit la. Netizen salah faham statement you kalau bahasa you macam tu. Business filem ada bagus kan?

    0

    0
  70. Anonymous says:

    sazali ni dah melampau sesangat ade ke suruh org pi kubur minta maaf ..nak buat statement agak agaklah weyy..bongok betul laa..kalau ditegur marah kecik ati ..David Teo tu dah telefon dengan kakak kamu dian tu udah udahler..janganlah nak buat racist buat hal pulak..apa barang gitu..small matter jadi big matter pulak..nanti tak pasal pasal org kata mmg suka cari pasal lah pulak..

    0

    0
  71. AA says:

    Aku berharap David Teo bacalah komen aku ni.

    Selama hari ni, filem-filem terbitan David Teo semuanya mempunyai kualiti ‘sampah’. Dengan pelakon-pelakon picisan. Penceritaan yang penuh dengan nilai-nilai murahan.
    Apa je filem David Teo yang memberi kesan kepada masyarakat? dengan dubbing yang ntah apa apa. MCm mana la ko boleh dapat mejar? dah la bahasa melayu pun tidak fasih. wahai sekalian alam! orang yang mempunyai mentaliti bawahan saja yang mengangkat filem david teo

    0

    0