Written by AbangNara | November 25th, 2013

Amboi. Hebat juga metafora yang digunakan oleh Zed Zaidi. Setelah digugurkan jawatan sebagai Presiden Seniman oleh mahkamah, Zed Zaidi tampil bersama lebih kurang 50 orang ahli Seniman yang lain di Finas untuk menjelaskan isu tersebut. Mungkin kerana kekecewaan atas nasib yang menimpa dirinya, metafora “tahi” ini terpacul keluar daripada mulut Zed Zaidi.

zed zaidi

Menurut Zed Zaidi, kesilapan kepimpinan Seniman sebelum ini menyebabkan berlakunya kemelut ini. Kata Zed:-

Saya umpama mencuci tahi orang. Bila kita dah cuci (tahi) itu bersih-bersih, ia jadi (tahi) semula. Kami adalah mangsa keadaan kerana kesilapan pemimpin-pemimpin

Saya amat-amat sedih dengan keputusan mahkamah ini tetapi apa boleh buat. Saya terpaksa terima. Kami benar-benar teraniaya. Agenda saya dalam Seniman ini amat besar. Saya mahu meningkatkan darjat artis-artis yang sering dipandang rendah agar terus dihormati, tetapi saya tidak berjaya

Bagi Abang Nara biasalah kehidupan ada pasang ada surut. Ada dugaan dan cabaran. Kalau nak buat perubahan, kadang kala pasti ada pihak yang menentang. Kalau anda rasa anda berada di pihak yang benar, teruskan perjuangan. Jangan kerana halangan sebegini, semangat terus hilang. Apa pun, semoga Zed Zaidi akan menang jawatan Presiden Seniman sekali lagi apabila mesyuarat agung diadakan dalam masa terdekat kelak. Good luck Zed!!!

P.S: Jimat minyak dengan periksa tekanan tayar kereta

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

59 responses to Saya Umpama Mencuci Tahi Orang – Zed Zaidi

  1. Villa Nabila says:

    nak kesian ke tidak nih…

    0

    0
    • Abby Adabi says:

      Metafora “TAHI” itu adalah lebih manis digantikan dengan “NAJIS”

      0

      0
      • BUNKFACE NO.1 says:

        wkakakakka….lawak apakah ini.
        kau sendiri yg cari taik artis. ini semua taik !!!!

        0

        0
        • red says:

          meningkatkan darjat? dah kenapa ko ni zz? bagi aku darjat artis ni selevel tapak kaki aku je haha…ko hangkat la tinggi mana pon darjat kengkawan ko tu, tetap ku nampak low class..sory hihi

          0

          0
        • Aiman says:

          kesian ko z zaidi. mesti david teoh gelak sakan kat ko.

          0

          0
        • Anonymous says:

          citer lain lah nara oi!! dari td asyik citer tahi ni. org lain dah kuar muka che ta gi sondol muka anak ikan dia tu. galak sgt nak belaki. tak malu betul ditengok anak2 bujang nya,. perangai mengalahkan anak dara umur 17.

          0

          0
        • Kodok says:

          Cuci tahi orang….siapa pulak cuci tahi Zed ha ??? Euwwww

          0

          0
      • shuib says:

        Abby abadi sila bertanding…

        0

        0
        • ZorroKL says:

          Allah maha esa….tu la berlagak sangat waktu jadi Presiden.

          1-2-3…..kah kah kah

          0

          0
        • Takziah says:

          Jangan sombong dan riak bila kita diatas.
          ZZ memang tegas tetapi adakala sehingga ke tahap gila kuasa dan angkuh.
          Itu tak elok bagi seorang presiden mana2 organisasi.
          Presiden perlu ada diplomasi dan batas2 budibicara.
          Ketegasan perlu tapi perlu kena pada masa dan ketikanya.
          Renung-renungkan.

          0

          0
      • Nasik Sudah Jadi Bihun says:

        Ko yg masuk jamban cuci tahi orang, pas tu sekarang baru ko nak komplain ???

        0

        0
        • Baby AAa says:

          Abby Abadi tak layak la sebab terlalu beremosi. AA seorang wanita yg mengunnakan emosi bukan akal. Itu amat bahaya. Presiden harus rational dan berdiplomasi. Bukan mengentam mengikut naluri dan perasaan cam nenek meroyan.

          0

          0
        • Abbie Abadi says:

          kelegaan melepaskan kentut ke muka zed zaidi amat tak terkira nikmatnya.

          0

          0
        • baby AA says:

          eeee.e…..busuknyer….

          0

          0
    • Abby Adabi says:

      Hari tu Zed Zaidi menempelak kenyataan Abby Abadi UMNO punca maksiat, kini beliau menerima balasannya, jawatan PRESIDEN lenyap sekelip mata..Ingat ALLAH MAHA BESAR melebihi jawatan Presiden anda sblm ni, wahai Zed Zaidi..

      Islam jangan dipermainkan..

      0

      0
      • zed zaidi peminat saya says:

        erm betul lah tu zed…awk cuci tahi org…hahaha

        0

        0
      • menyampah says:

        halo, ni maksudnya kau setujulah UMNO tu punca maksiat. habis kalau keluarga kau tu ahli PAS, tapi kene tangkap basah ke, tangkap dadah ke, salah UMNO jugaklah kan. memang dasar tak pakai otaklah bila berpikir. kau tunggu jugaklah balasan Allah pada kau for all of ur rude and komen2 hina orang ni. tak lama.

        0

        0
        • red says:

          sory aku menyibuk ya…mungkin bukan 100%, tapi apa yg jadi depan mata aku blh kata lebih kurang gitu la…tengok kedah je sudah la, sblm ni xde pulak function sakan…lepas umno ambik alih, pesta kat tasik darulaman jitra tu dah macam hollywood je gayanya…angkut artis masuk buat show dari pagi sampai ke malam..budak2 remaja yang suka hiburan ni jangan katalah…dah semacam je ku tengok…dulu xpernah nampak benda2 gini pon..xpelah…nie semua salah anwar kowttt huhu

          0

          0
        • red bodoh says:

          aku duk betui2 kat tasik jitra tp asanya xdak pon???? yg ada budak laky dgn pompuan dok romen ja..setahu aku dari umno pas smpai umno balik pon mmg bnda tu yg belaku xdak yg berubah? haha..npk benor npunye red…politik2…. agaknya mak kwen laqi dgn bgla pn slh umno klu taik tsumbatkt uma slh pas, klu ang masuk neraka jhanm nty slh pas dgn umno bkn diqi ang?! ckp pkai otak meluat aku

          0

          0
      • Baby Adabi says:

        habis tu yang PAS berganding bahu sokong BERSIH bawah naungan AMBIGA yang sokong murtad tu apa cerita bro? yang PAS berganding bahu dengan orang DAP tu apa cerita bro?

        Kalau benci, jangan gunakan alasan ISLAM. selidik sepenuhnya baru membenci dan menyokong.

        0

        0
    • Abby Adabi says:

      SENARAI ARTIS YANG SELAYAKNYA MENYANDANG JAWATAN PRESIDEN SENIMAN (dalam konteks calon beragama):

      1)BOB LOKMAN:
      Dikenali ramai dulu sebagai pelakon, pelawak, pengacara dan penulis lirik. Apabila membaca Catatan keinsafan beliau akan membuat kita sendiri menjadi insaf. Antara kenyataan beliau ialah “Dunia hiburan adalah hipokrit”. Awie sendiri telah membidas kenyataan beliau. Tetapi beliau begitu berhemah membalas kenyataan Awie n beberapa selebriti tempatan yang dilihat kurang senang dengan kenyataan beliau mengenai industri seni. Beliau begitu berpengalaman dalam bidang seni ini dari zaman jahilnya hingga melalui fasa keinsafan. Dakwah2 beliau mengenai industri hiburan sgt rasional. Isu halal haram ,akhlak n arak dlm dunia artis ingin beliau perbetulkan.

      2)WARDINA SAFIYYAH:
      Berilmu, beragama dan disenangi ramai..Wajahnya secantik akhlaknya..Hujah2 nya mengenai industri hiburan amat bertepatan..Lantang bersuara membangkitkan isu2 dunia hiburan dan agama..Antara kenyataan beliau ialah “ Semua artis Malaysia tidak boleh dijadikan ikon!!”..Pedas tapi berisi kenyataan beliau. Beliau juga berani menegur Pak Najib dlm tweet2 nya apa yg dilihatnya tidak betul. Namun tweet2 beliau sgt bernas maklumlah beliau seorang yg educated.

      3)ABBY ABADI:
      Berani berhujah n berdebat mengenai dunia hiburan yang dilihatnya jauh terpesong dari agama..Sblm ini juga dalam blog beautifulnara ada entry mengenai beliau yang berani menyahut cabaran Dato AC utk berdebat dan berani menempelak Zed Zaidi. Zed Zaidi menyelar kenyataan pelakon dan penyanyi Abby Abadi yang menuduh Umno bertanggungjawab menjadikan golongan selebriti di Malaysia mengabaikan tanggungjawab sebagai umat Islam. Tokoh kepimpinan jelas terlihat sedikit sebanyak dalam dirinya yang berani serta lantang.

      4)ASHRAF MUSLIM:
      Beragama, berwajah bersih dan dikenali ramai..Cenderung membawa watak2 baik dan ustaz..Paling berkesan watak Ustaz Amirul. Walaupun masih muda, beliau telah mengenal rencah2 dunia hiburan ni selama beliau terlibat dalam bidang seni. Turut berbakat dalam ilmu2 perubatan Islam. Kes poligaminya menjadi perhatian umum tetapi beliau tidak mudah melatah. Beliau mempertahankan hak beliau tanpa perlu mendengar kata2 nista msyarakat..

      0

      0
      • YY says:

        bob lokman buat aku tergelak beb..sebab masa dulu dia kaki maksiat no. satu..aku sendiri selalu tengok dia angkut bohsia student di shah alam..aku pun student masa tu dan menyewa rumah di atas kedai..dan rumah budak2 bohsia tu hanya sebelah rumah aje dengan rumah aku!! dan bohsia tu masuk mercedes dia dengan baju takde bra ok!! malah aku sendiri pernah berborak dgn bohsia ni masa terjumpa di kedai runcit bawah rumah kitorang (aku kenal dia sebab dia satu kelas & satu course dengan kawan aku)..belah la kalau org mcm ni nak dijadikan contoh..dah masuk PAS pun asyik2 ceramah maki hamun org..dah taubat ke tu??? abby abadi pun apa kurangnya? maksiat sana sini..dah masuk PAS tapi mulut macam dotdotdot..org2 mcm ni ke korang nak jadikan contoh??? please laaa!!! kalau korang nak kata diorang dah taubat, sorry laa..org taubat tak mcm tu..

        0

        0
    • Olngok says:

      ZED ZAIDI DAN TAHI BERPISAH TIADA

      0

      0
    • Olngok says:

      SELAMA NI ZED ZAIDI JADI PENCACAI TAHI LAH? KESIAN

      0

      0
  2. Villa Nabila says:

    nak kesian ke tidak nih..

    0

    0
  3. Anonymous says:

    haiiii..sush le nk komen….no komen la…

    0

    0
  4. Aaron Aziz Power says:

    LALALALALLAAA…Post Presiden Persatuan Popiah Basah Semalaya tengah kosong..apply jgn tak apply!! Kang dh tak de pangkat meroyan lain lah..cam Abby Abadi dgn anak ikan hingusan dia tu!!!

    0

    0
  5. Presiden seniwati says:

    Xpe la…klu xjd presiden pun bkn x leh bjuang…ada jawatan satu bonus tp klu xde xkn nk dok senyap je…tp klu ko senyap ok gak…

    0

    0
  6. Presiden Seniwati says:

    Ala…klu x jd presiden pn bkn x leh bjuang…jwtn tu satu bonus tp klu xde jwtn xkn dok senyap je…tp klu ko senyap pn ok gak…

    0

    0
  7. Anonymous says:

    Jangan risau….Jika Zed Zaidi kerja bagus dan ahli2 nampak kredibiliti Zed, mereka akan memilih Zed semula walaupun terdapat golongan yang perasan boleh jalankan kerja tapi syok sendiri je. Ahli2 tak bodoh. Mereka tahu siapa yang boleh teraju persatuan dan siapa yang tidak boleh. Mahkamah hanya menjalankan tugas mengikut procedure yang telah ditetapkan. Bagusla dibuat pemilihan semula agar ianya telus dan tak ada saman menyaman lagi. Jika ada rezeki dan kepercayaan dari ahli2, Zed akan terpilih semula. Dont worry.

    0

    0
  8. kekeke says:

    mintak la tolong kat UMNgok

    0

    0
  9. Ayam Serama says:

    Kesian lah jugak.. Tapi pelik.. Thn lepas punya meeting, baru sekarang nak ckp batal? Kenapa bkn dari thn lepas je? Ada part yang ZZ ni btl, ada jugak yg mcm over sikit.. Tapi kalau jenis yg burung belatuk, burung kakak tua je pun tak bagus jugak. Pengganti nanti harap2 bagus lah.. Jangan pak turut. Jangan over confident. Jangan berat sebelah.

    0

    0
  10. Miss M says:

    perkara pertama yg sepatutnya para artist di Msia ni fikirkan adalah mempunyai HANYA SATU BADAN utk mewakili mereka..BUKAN 2 ATAU 3 BADAN YANG FUNGSINYA SAMA..masing2 mcm syok sendiri dan gila kuasa nak pegang jawatan..

    kebanyakan artist dipandang rendah adalah berkait soal moral dan agama..kalau ada 10 badan seperti Seniman ke, Karyawan ke, apa ke, tapi mentaliti artist, kesedaran beragama dan kesedaran pentingnya pelajaran masih ditakuk sama, sampai bila2 pun masyarakat akan terus mencemuh artist..sekadar jaga kebajikan artist dari segi kewangan dan job saja buat apa? para artist kena ada kesedaran tentang perkara2 lain juga..hidup bukan semata2 berlakon bernyanyi saja..dan hidup di dunia adalah bagi kita mengumpul saham di akhirat kelak..sampai bila para artist nak hidup dalam dunia leka?

    0

    0
  11. Red john says:

    Yg taik itu adalah industri seni itu sendiri.. Mmg industri seni sgt taik.. Tgk la film melayu skang. Adegan seks ditonjolkn dgn alasan utk menonjolkn kesan sesebuah penceritaan.. Cthnya Laga.. Marsha belaga dgn wan hanafi su.. Adegan berkemban, pelok2.. Artis pmpuan berebut2 tayang lurah, buah dada, peha.. Artis ditangkap khalwat, mabuk, kaki enjoy.. Smua itu budaya artis. Mmg sgt jijik n kotor. Sama mcm taik juga..

    0

    0
  12. zed zaidi peminat saya says:

    x perlah en zed…ad lh tu sbb nyer..awk jd lh pulak ahli parlimen umno kerrr…hahaha dlu srnk sgt yer mengata org pas..

    0

    0
  13. Inspektor Duck Toilet Bowl says:

    Tak apalah, sekurang2nya di dunia ni dah merasa cuci tahi orang…

    0

    0
    • BUNKFACE NO.1 says:

      wkakakaka….nickname dgn komen kau lawak weh… tak jadi aku nak pergi lunch asyik duk gelak dari tadi baca komen org kat sini…

      0

      0
  14. PROMOTER HARPIC POWDER says:

    Saya mau angkat itu zed jaidi jadi itu business partner……….lai lai lai

    0

    0
  15. kerang busuk says:

    Padan muka zed zaidi….

    0

    0
  16. Anonymous says:

    ap pasal dia punya tajuk cite pn dh kasar j bunyinya….x de tajuk lain ke nk letak selain dari tahi…najis x boleh ke…

    0

    0
  17. sofea jane says:

    hahahahaa…padan muka…

    0

    0
  18. Mr Muscle toilet cleaner says:

    bukan tahi la ……. T A I K ……….

    0

    0
  19. miss s says:

    dia tegas tapi sombong..(org kata)

    0

    0
  20. lona says:

    ape kes korg pakai jenama toilet nie?

    0

    0
  21. Abby abadi says:

    Ape sebut2 nama aku ni? I love umno!

    0

    0
  22. faizalpj says:

    percaya pada Qada dan Qadar Allah
    jangan risau zed

    0

    0
  23. Anonymous says:

    Kesihan kat zed zaidi.abby abadi mana kau.tolong ceramah sikit

    0

    0
  24. Bakal Presiden says:

    Jangan lupa datang majlis kawin che ta ok 11/12/13……bawalah geng geng zek zaidi sekali kui kui kui…vote vote vote

    0

    0
  25. shahril says:

    hehehehe penjilat pongkok

    0

    0
  26. Enter Your Name says:

    Apa ka ketahian ini?

    Sungguh aku tak menyangka rupanya ZZ cuma pencacai tahi selama memegang jawatan Presiden Seniman. Aku gelak sampai pecah usus besar dah ni.

    Pas ni ZZ bole la masuk politik. Kompom rajin mencuci ketahian dibidang politik.

    0

    0
  27. […] Saya Umpama Mencuci Tahi Orang – Zed Zaidi (57) […]

    0

    0
  28. hello!,I like your writing very much! percentage
    we be in contact extra approximately your post on AOL?
    I need a specialist in this house to unravel my problem. Maybe that’s you!
    Having a look forward to see you.

    0

    0