Written by AbangNara | April 1st, 2012

Nampaknya masih ramai yang tidak berpuas hati dengan lamaran secara live yang telah dilakukan oleh Awal Ashaari terhadap Scha menerusi rancangan Propaganza. Sebelum ini Abang Nara sudah kongsikan penerangan Awal tentang perkara tersebut menerusi video, namun mungkin ada yang malas menonton kerana durasinya yang agak lama.

awal dan scha

Jadi hari ini Abang Nara ingin kongsikan penjelasan Awal Ashaari tentang perkara tersebut yang telah dikeluarkan menerusi Pancaindera. Diharap dengan penjelasan ini, semua pihak akan berpuas hati. Kata Awal:-

“Apa yang saya buat itu untuk kepuasan diri sendiri. Pada yang tak suka, saya minta maaf banyak-banyak. Perbuatan itu bukan nak menunjuk-nunjuk atau nak tiru budaya barat. Saya rasa setiap individu yang nak berkahwin mesti bertanya pada pasangannya sama ada mahu berkahwin dengannya atau tidak. Itu cara saya bertanya pada Scha tapi saya ambil simbolik saja tak ada kena mengena dengan budaya barat. Niat saya cuma nak buat satu lamaran rasmi walaupun masing-masing dah faham.

awal scha

Untuk pengetahuan anda, Awal sudah banyak kali mencuba untuk membuat lamaran sebegitu terhadap Scha namun ada sahaja halangannya. Kata Awal:-

Saya nak letak cincin dalam kek, tapi takut Scha tak perasan. Jadi masa Scha mengacara Propaganza, saya nak bagi kejutan guna kek puff lova sebab Scha suka, tapi lepas fikir takut kejutan tak menjadi, saya masuk set masa dia tengah mengacara, itu yang jadi melutut itu. Agenda nak lamar Scha secara terbuka ni dah lama, sejak AIM 18 (Anugerah Industri Muzik Ke-18), FFM 24 (Festival Filem Malaysia Ke-14) tapi tak dapat sebab jadual Scha terlalu ketat.

awal scha
Yang penting bagi Awal, bukan senang nak puaskan hati semua orang. Yang penting Awal tidak membelakangi adat apabila sebenarnya sudah pun masuk merisik Scha sebelum membuat lamaran secara live.

Sukar nak puaskan hati orang lain terutama bila kita selebriti sebab apa yang kita buat jadi perhatian yang penting ia tidak bertentangan dengan agama atau menghina sesiapa, selagi itu saya rasa tak ada perkara yang perlu diperbesarkan.Majlis merisik dah pun dibuat pada 30 Mei 2011, bersamaan tarikh hari jadi Scha ke-28 tahun. Cuma kami tak buat majlis bertunang, terus menikah pada 4 Mei nanti.

Diharap dengan penjelasan panjang lebar ini, anda semua akan dapat menerima apa yang telah Awal lakukan. Apa pun perkara tersebut sudah pun berlalu, apa kata kita sama-sama doakan agar persiapan perkahwinan Awal dan Scha berjalan dengan lancar.

73 responses to Saya Tidak Langgar Adat – Awal Ashaari

  1. akhir says:

    Apa2lah awal ooii…ni akhir nak bagitau ni,awal u look fat!

    0

    0
    • Aku heqan says:

      yg penting korang nk halalkn hubungan korang..
      cara nak melamar tu terpulang..over x over,hak korang,hidup korang..janji bahagia

      0

      0
      • x seksi says:

        kecoh je la….asalkan diorang buat bende yg betul seperti akad nikah dan setrusnya itu da cukup da.. nak ikut adat sgt~ adat tu ade ke lam quran adat bukan bende wajib. lainla kalo korang kecoh pasal ADAB. Mmg adab yg betul adalah awal minta keluarganya dtg rumah scha and masuk meminang. tp aku rase sume tu awal da buat sbb kalo x kan la da ade date nikah?? awal buat mcm tu sbb die sendiri kata tu permintaan scha. die cume tunaikan permintaan scha je… toksahla korang panjangkan mende yg remeh temeh mcm ni kan. masing2 sume boley berfikir panjang . jgn tibe2 je nak gelabah hukum org sana sini.

        0

        0
      • adat tu kat sini je, kat sana tak ditanya pun bab adat2 ni. yang penting niat nak mendirikan masjid. syukur.

        0

        0
      • nini says:

        lamaran rasmi…ni pes tym aq dgar…kna dalam tv ke lamaran rasmi…rasenye depan mak ayah scha pon rasmi…nie la care artis nak publisiti kot..

        0

        0
    • Dato minah jambu yg tk pes 24jam mengadap computer says:

      awal n scha dorang ni very loving kaple minah jambu suka…semoga bahgia lov uuuuuuu

      0

      0
    • Gorgon says:

      saya tak langgar adat, saya buat macam tu kononnyer saya cool la konon.. LAME! poyo!

      0

      0
    • kubahagiatulagemok says:

      bia la dia gemok..tanda2 org bahagia..

      0

      0
    • zoela says:

      saya mmg peminat setia scha tapi lamaran secara kejutan tuk scha tidaklah memberi impak atau special sngt..pada saya klu awal melamar scha tanpa pengetahuan scha atau sebelum ni tidak pernah membincangkan soal kahwin ke media kemungkinan suprise ni menjadi, sayangnya sebelum awal buat lamaran pun mmg dah heboh satu malaysia pasangan ni dah nak kahwin dan tarikh kahwin pada awalnya sama dgn lisa dan yusry.so scha tak ya la buat2 terkezut terima lamaran awal tu..mmg dah ready pun kan..entah2 baju pun dah siap…tapi sya tetap minat scha…tapi awal poyolaa…tak touching langsung laa….my god……..!

      0

      0
  2. zura says:

    sudikah kamu menjadi yang halal kepada saya?lebih kurang mcm tulah kan awal melamar scha ….dah siap peluk,pegang apa semua dah berapa lama baru nak tanya…poyolah kau awal…

    0

    0
    • minat schawal suam2 kuku je says:

      mulut orang mmg xleh tutup dari mengata… ngata lagi. lagi. haha

      0

      0
    • tak payah nak mengata sgt..kite pun 2 x 5 je says:

      hal ni xkn jd isu pun if awal n scha ni bkn artis

      0

      0
      • siti kelembai says:

        sebenarnye ape yg mnjadi isu apabila awal membuat sesuatu di luar kebiasaan yg x prnh di buat oleh artis laen.sbb 2 kite npk slh die 2 mcm besar.isu2 yg lbh truk cth nye pakaian x senonoh,berpelukan sane sini,clubbing 2 semue dah kebiasaan yg selalu kite dgr.smpi org pun dah mls nk komen.bile tmbul isu len dri len,mcm ni la jd nye.

        0

        0
    • loloo says:

      memang dah lama halal :P

      0

      0
    • bia la says:

      ape ke dengki khianat ko ni zura,,biar la dorg tu,,patutnye kite doakn kbhgiaan org len,,pluk,pgang ke, doakan sme2 sume artis kite brubah,,ko ingat sume manusia BAIK cm ko ke,,hadoyaii

      0

      0
  3. cikgu linda says:

    terus je lah bernikah. cara nak melamar tu terpulang lah. awak berdua artis….memang le byk yang akan mengata. nak tutup semua mulut bukan senang. yang sudah berlaku sudah la..bior le budak berdua ni nak nikah.

    0

    0
  4. Chicuka says:

    Awal sudah merisik Scha 6 bulan yg lepas… Doakan kebahagiann lebih baik drpd asyik nak mengata orang… Kalau dorang buat salah, doakan la dorang akan lebih berakhlak baik pada masa akan datang…

    0

    0
  5. x populer says:

    kita ni selalu berlumba2 nak menayangkan kebaikan.bila ada orang yang buat salah,kalau boleh kita la nak jadi org first untuk tegur.

    sampai kita lupa,kita ni pun tak sesempurna mana.

    ramai yang tahu awal and scha dah buat persiapan,tanpa membelakangi keluarga.

    bila awal propose aritu,semua ckp dia belakangkan adat.padahal diri sendiri yang skip2 follow gosip..hahahah

    itu la nama nyer kejoyah-joyahan…

    0

    0
  6. nekjahseries2 says:

    da cam pondan yg gay nekjah tngk awal ni duk nangis mse tu~~~~~plisss la girls out there….x sweet langsung pon nekjah ase~~~~peace yawwwww

    0

    0
  7. haliz369 says:

    propa ja sumer ni nak lariskan propaganza…dh risik udah la…nk bt surprise plak apa ke hal nya….haishhh….

    0

    0
  8. malas baso doh says:

    errr please la… xde cite len ke BN selain cite psl dorg ni. menyampah dh + nak muntah. uweekk..

    0

    0
  9. ann says:

    Jawapan berbelit2 la awal, kejap kata nak tanya atau propose official kat scha, kejap kata dah merisik masa tahun lepas. Klau merisik tu kan maknanya dah tanya secara rasmi. Adoi, tp mmg sian la kat ko sbb nak cari publisiti punya pasal ko kena kutuk lak. Biasa la tu, just amik iktibar je la jgn sampai org ramai doa yg bukan2 dah la ye…

    0

    0
    • Moshi moshi says:

      Tulah….lain kali kalau nk buat apa2,fikir dulu.tak semestinye nk melamar kena buat kt tv.nampah sangat nk menunjuk2. kan bagus kalau kau nk melamar tu, dibuat antara korang berdua aje?ini nk buat depat tv segala.baru padan muka.rasakanlah..ramai yyg mengutuk!

      0

      0
  10. nekjahseries2 says:

    da macam pondan yg gay nekjah tngk awal duk nangis mse tu….plis la gurls out there……x sweet langsonggggggg nekjah ase…..peace yawwwwww~~~~~

    0

    0
  11. mentor tak best says:

    aku setuju dgn statement uols..bajet kiut ke depa ni..xgemar aku. oppss!

    0

    0
  12. nana ngetop says:

    saya suka schawal 4 ever…

    0

    0
  13. i am xoxo says:

    nyampah plak. konon nak tunjuk deorg sweet couple?? ish2 dlm lakonan berlakon dlm dunia sebenar pn nk berlakon ke??

    0

    0
  14. f says:

    Puff lova?! Dafuq? Haha

    0

    0
  15. Dato minah jambu 24jam mengdap computer says:

    minah jambu baru aje habis tengok mentor ! kali ni minah jambu puji protge nye ella muka tk berape jambu tapi suara baik………ogi boleh blah lah !! nyampah !!!!! mengeletis sangat !!! mentel !!! suara pn tk berape power huh !!! untok ella minah jambu doa kn semoga ella berjaya dlm mentok 6 ini ok ……malam ni ella satu macm punye manjaaaaaaaa minah jambu suka…..god bless……

    0

    0
    • suke ati aku says:

      protege ogy tu sepupu aku….mmg belagak la nk mpus kot dia tu….jap lg klu jd artis dgn sepupu pon x kenal…..poyo je lbih minah ni…

      0

      0
  16. Awal poyo says:

    Serius poyo. Sila like 10000000 xxx

    0

    0
  17. AWAL POYO says:

    Serius nak cakap, AWAL ASHAARI.. U VERY THE POYO.. UNLIKE 1000000xxx

    0

    0
  18. Aiai says:

    To me, bukan masalah langgar adat ke menda. Nak propose lagu sana, suka hati la. Tapi yang jelek nya, segala benda dah ready, merisik sudah, preparation dh 70%, baju tempah dah, baru nak propose ? Terbalik kot ke hape diorang ni? Propa lebeyy je. Sian..awal2 dah kena camni yer?? Kalu lisa yusry we all tertunggu2 nak tgk – low profile abes. Wedding dua org ni..? Maless nak layan. Sket2 nak leleh.. Nanti nikah, borong dozen2 tisu yer?
    Lagi satu, nak perli fahrin tu apa ke halnya? So childish

    0

    0
  19. ipa says:

    lantak awal la nak melamar shca cara mcm mane pun…jeles la tu sape kecoh2 x suka or marah….

    0

    0
  20. violet says:

    biase la tu…asyik nak mengutuk je..otak dah mereng! itu salah..ini salah…hidup hanya nak mengutuk je..mcm tau je semua cerita org…ish..basuh sikit otak tu..

    0

    0
  21. Datok minah jambu 24jam mengadap computer says:

    elleh jangan peduli lah ape orang cakap ! yg penting awal scha tau ape nk buat………asek nk pikir ape orang cakaaaap je bila nk game !!!! ape2 pn buat bodoh pn cantek lah !! as long u ol hepi tk kacau orang kire2 dh ok la tu……

    0

    0
  22. sp3c says:

    tp awal awk dh langgar batas2 syara’. agama no 1, adat no 2.. ape2 pun, cepat2 la kawen :)

    0

    0
  23. no name says:

    Ah… sumenye tu nk publisiti je lebihhhh..

    0

    0
  24. Qush says:

    Manusia mudah lupa, ni riak namanya.

    0

    0
  25. loloo says:

    SUMPAH BOSAN NGAN DUA EKOR NI! KECA LEBIH!

    0

    0
  26. last says:

    xyah dok kalut ke adat sgt laah….patut statement “saya xkan langgar hukum hakam allah s.w.t”

    Kita sering diingatkan supaya tidak menyerupai sesuatu kaum, seperti mana hadis Rasulullah SAW yang bermaksud: “Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum dia dikira dari kaum tersebut”. (riwayat Abu Daud, no: 4031, Ibn Hibban, no: 437, Al-Haithamiy, Majma’ al-Zawaid, jld: 10, hlm: 274).

    samalah2 kita beringat…

    0

    0
  27. ehem says:

    ape yg org buat semua tk btul….semua nak kutuk..biar lah diorg nak buat ape..yg dok mengutuk tu pun tk hbis2 dpt dosa jer

    0

    0
  28. nyok says:

    pavlova ler bukan puff lova. eja pun tak reti ker

    0

    0
  29. christina says:

    mau ketawa besar ouu bca komen jeles2 makhluk tuhan dlm ne . . HAHAHAHA ! Ala , rmai sbnrnya PUN pernah d propose tp d sbbkan X GLAM , maka nya sifat cemburu tu pun dtg laaaaaaaaaa . . Melayu2 . . Bkin malu seja ou . . Aigooo ! Palui

    0

    0
  30. nor says:

    ala, ape nak kecoh2, they have been paid to do so..

    0

    0
  31. zbm says:

    aku x minat pun kat 2 artis ni tapi aku sbg wanita….ada sorang lelaki sanggup buat mcm tu….soooooooo touching. rasa2nya, yg byk mengutuk tu, laki ke pompuan. kalau pompuan yg byk kutuk, x pyh nk hipokritlah. kalau lelaki plak, ego je lebih.

    0

    0
  32. tadaaa says:

    x payah nk gelabah batu sgt la..tbe2 kecoh nk cakap adat la ape la. dorg dh setel dh adat yg korg kecoh2 sgt tu.. amboi, lau bcakap pasal adat bukan men hebat. abeh tu yg korg dok pegang2 awek ngan bf korg tu..kira adat jgk ke? kecoh je nk ckp pasal org len, diri sndiri x tgk dlu. sbenanya, masalah org kita ni, xleh tgk org len lebih cket..mulalah kutuk sana-sini. aku phm apa maksud awal wat camtu. org melayu kita ni biasanya lau nk kawen, men bincang2 camtu je. yela..bila da kapel ngan serius, mesti la nk kawen. so, lelaki xde la susah2 nk propose sbb automatik mmg akan bincang psl kawen. apa yg awal wat tu, dia nk tye secara official ngan scha wpun hakikatnya dorg mmg nk kawen. jd, x payah la nk kecoh2 sgt..rentikan la prangai yg cket2 nk kutuk org tu. dr segi syarak pn, lau lelaki tye, “awak sudi x kawen ngan saya?”..tu dh kira pinang. dan klau ppuan jwb, “oh yesss”..tu dh kira btunang. x pyh nk susah2 bhantaran bagai, majlis tunang pn da mcm nikah. tu sume adat. x salah pn nk ikut adat, tp x payah la nk mngutuk org len yg x ikut adat sbb x bdosa ponn.. peace!

    0

    0
  33. bola says:

    alaa..bia je la..nk sgt adat, family awal dh merisik scha dh pon. pastu nikah terus..kang kalo propose awal2 lg la ckp langgar adat kan? so ok la tu..propose berisi org kata..

    0

    0
  34. bukan lisa says:

    baju scha sangat cantik dan simple

    0

    0
  35. ANTI GEDIK says:

    PADAN MUKA AWAL.NAK SANGAT ROMEN GITU.HAHAHA.
    AKU CUKUP NYAMPAH DGN AWAL.TAK PASALPASAL AWEK AKU PN TEGEDIK SAMA BILA DPT TAW AWAL LAMAR LIVE.PHUIHHH!TRRUS AKU CLASH.
    2 2 GEDIK.

    0

    0
  36. Anonymous says:

    tak payah fikir2 psl adat la..agama tu yg pntg..bru stuju utk proposal dah boleh pgang2 n usap2 kpala..belum halal lg la oiii..adoi nye pun!

    0

    0
  37. SCHAWAL KUAT MENCAPUB says:

    bosai la oii cite pasal kapel gedik ni. kecoh sangat. belakun pun asek bwk watak yang same je. bosan. korang bedue ni xsehebat dato siti & yusri pun la. nak kawen pun kne wt announcement bagai. kecoh. pelakon penyayi pengacare lain pon becinte bekawen gk. tapi xde la nak buat pejumpaan media bagai. cukup la takat kau orang bgtau kt melodi yg korang nak kawen. simple! aku pon xgetik nengok nye. udah2 ler menggedik weh!!! bajet suwiiitt giteww.. bosan aku!!

    0

    0
  38. Anonymous says:

    Menyampah plk tgk diaorg ni..dulu mati2 tak ngaku bercinta..skrg??btl kata fahrin..nak kahwin tu kahwin terus,jgn sampai tak jadi plk!!

    0

    0
  39. adam ichigo says:

    Tak langgar adat?
    Sekolah kat mana? orang tua ajar macam tu ke?
    dimana budaya merisik kita, nasib baik scha terima, kalau dia kata tidak, mana nak letak muka oooi…

    0

    0
  40. hehehe says:

    ala skrg nie dah alam2 nak nikah nie manis la semuanya cb tgk lagi 5 atau 10 thn lg ada ke mcm nie…jgn jd mcm abby gan norman dah…heboh satu malaya gan mslh dia org…

    0

    0
  41. AH!!!!!!!!!!!!!!!! persetankan itu semua… yang ye nye korang pon nak camtu.. tapi tak dapat.. kan kan kan??? aceceh… tanak ngaku plak… hahahaha

    0

    0
  42. Toya says:

    Niat tu dh bleh baca bai..plan nk lamar di AIM, FFM..apsal x wat kat nasi kandar je, korg dua je tahu..

    0

    0
  43. sha alcahya says:

    Brapa hari pulak la agaknya sibudak2 ni kawen ea.. brlutut pasal.. harap2 kekal la ea.. jgn nan hadoo dah ler…

    0

    0
  44. aku says:

    perangai awal ni cm budak2 xmatang.. mcm mana la boleh jd pengacara.. cam hampeh..bosan aku tgk..

    0

    0
  45. Anonymous says:

    bestnya, aku pun nak lamaran yg romantik gak, tapi apa boleh buat dapat yg xromantik langsung. salah satu perkara paling penting dalam hidup wanita yg jgn dirosakkan walau macamana kayu pun anda, saat melamar jika dia gf anda tp kalau pilihan keluarga itu semulajadi surprise. sekiranya anda suami yg terlepas peluang melamar secara romantis kerana anda seorang tidak romantik dulu, tebuslah saat itu kembali di hari anniversary, jadilah suami yg pandai buat surprise utk isteri kerana isteri lebih bahagia jika dapat mencintai anda selain drpd hanya menyayangi anda kerana anda suaminya

    0

    0
  46. afifi zana akma jamilah says:

    otak hang awal…haram tetap haram….. sekeh pala sat g baru taw…. tak puas hati call ak,,, 0177778861

    0

    0
  47. PeaceYaw says:

    Kome2 yang bajet baguih tu.. kalo baguih watpa kome2 ngutok2? kome pun xsempurna mane pon nak ngutok orang. Ape kome dapat? Dosa ja na.. Bawak2 la bertobat bai… cite pasal adat konon. Bersanding tu bukan adat melayu pon . Awat kome bersanding gak? mangaiiiii.. xpayah nak berlagak Bersih sangat la baii.. Kome takde duit buat cara takde.. syukur ape kome dpt. To Awal & Scha. Pengutok tu sorg je.. Peminat hangpa ramai dari pengutok . Peduli la pengutok yg x sekolah ok.

    0

    0
  48. anymous says:

    lantak la nak buat mcm mana pun….janji hang kawin dah le…nak lamar sambil telanjang pun ikut suka lah

    0

    0
  49. oooooo says:

    baguslah da nak kawin. SCHA AWAL mohon lepas ni janganlah korang pergi minum arak lagi yer mungkin aku komen ni cam takda kaitan je kan? tapi ni peringatan utk korang . ORANG ISLAM TAK BOLEH TEGUK AIR KENCING SETAN TU SO KORANG ISLAM KAN ?? MOHON JGN ULANG PERKARA TU YERRR

    0

    0
  50. eqeen says:

    kenapa nak puaskan hati org? takde maksalah pun dgn ape yg awal buat..
    ok je.. yang penting niat yang baik kerana Allah SWT. Semoga perkahwinan ini dirahmati & kekal selamanya..Amin.

    0

    0
  51. kueh karipap says:

    awal n scha..dua2 gedik…hhoohohohoho…

    0

    0
  52. tadam says:

    2 org ni mmg minum arak ek?

    0

    0