Written by AbangNara | December 6th, 2012

Setahu Abang Nara, dalam banyak-banyak selebriti yang bersalin, hanya isteri Sheikh Muszaphar iaitu Dr. Halina yang telah melahirkan anak menggunakan kaedah di dalam air. Daripada pembacaan Abang Nara juga, kaedah ini masih terlalu baru dan tidak meluas digunakan di Malaysia.

ning baizura hamil

Takut dengan risiko yang perlu diambil, lebih-lebih lagi ini merupakan anak sulungnya, Ning Baizura akan menggunakan cara biasa ketika bersalin kelak. Kata Ning kepada Mstar Online:-

Walaupun bersalin dalam air sudah menjadi satu perkara yang biasa di United Kingdom dan Amerika Syarikat, tetapi saya tidak yakin untuk melakukannya kerana di negara ini pendedahan kaedah itu masih baru. Difahamkan pula, ia memerlukan pelbagai persiapan rapi sebelum menempuh proses kelahiran bayi. Apabila orang berkata tentang keburukannya di mana bayi yang dilahirkan mungkin boleh lemas walaupun peratusannya sangat kecil, saya enggan ambil risiko. Biarlah anak ini dilahirkan normal dan asalkan dia sihat, itu sudah lebih daripada cukup.

ning baizura

Secara teorinya, bersalin di dalam air tidak akan melemaskan anak di dalam kandungan kerana sememangnya bayi sudah biasa dengan keadaan tersebut di dalam air. Salah satu kelebihan bersalin di dalam air ialah kurangnya rasa sakit. Namun kalau tak yakin, beranak secara kaedah biasa pun ok. Yang penting semuanya selamat. Tak gitu?

P/S : Gudang.my kini menjalankan YEAR END SALE (YES) mereka utk tahun 2012 ini. Click sini utk terus membeli. JANGAN LEPASKAN PELUANG SETAHUN SEKALI INI!

 

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

27 responses to Saya Enggan Ambil Risiko Bersalin Dalam Air – Ning Baizura

  1. Anonymous says:

    yeeahh..saya yang first..

    0

    0
    • haha says:

      tringin jugak nk melahirkan bayi dalam air..
      berisiko ke?

      0

      0
      • Rita vs Ayu says:

        Mana ada bersalin x sakit… Setipa ibu akan rasa kesakitan semasa bersalin sbb tu ibu yg melahirkan tu akan diampunkan dosa2nya sbb melahirkan tu ibarat mcm jihad kecil. Beranak dlm air ke, beranak normal ke, beranak operate ke, mesti akan rasa sakitnya tu.

        0

        0
      • iyntan says:

        i suke kentut dalam air..berbuih-buih..huhu

        0

        0
    • KAK CHAM KUAT GOSIP & TIDO KAT TAD says:

      Ning ni jangan la banyak2 sangat cite pasal mengandung & melahirkan anak ni… Kesian Dato’ Siti Nurhaliza…

      0

      0
  2. Said Khalid says:

    Putih + Hitam = anak kaler maroon agaknya.. jk

    0

    0
  3. Menyampah says:

    kalau dh namanya bersalin tipu la kalau x sakit…

    0

    0
    • saya suka gosip says:

      abg nara ckp x sakit ke??yg aku tw n aku bce abg nara tulis kurang rse sakit..ke aku slh bce..

      #adeorgmatakero

      0

      0
  4. hihu says:

    tpula klu xsakit….klu xnk rse sakit,jgn jd ibu la….tgk org dlu2,ok je kua 14org anak….bkn sume org rse pngalaman bersalin nih…so hargailah peluang yg ade :)

    0

    0
  5. Artikel yang baik sekali! Tahniah kepada Ning Baizura. Anda inginkan kesihatan luaran dan dalaman yang sempurna? Lawati Facebook page kami di http://www.facebook.com/pages/Naiss-Skincare-and-Beauty/199712150079550

    0

    0
  6. Naiss Skincare says:

    Artikel yang baik sekali! Tahniah kepada Ning Baizura dan suami. Anda inginkan kesihatan luaran dan dalaman yang sempurna? Lawati Facebook page kami di http://www.facebook.com/pages/Naiss-Skincare-and-Beauty/199712150079550

    0

    0
  7. anak malaysia says:

    yela dia risau m’sia takde yg pakar lagi nak sambut baby dlm air. keperluan kat majoriti hospital/klinik pun tak cukup kalau guna kaedah tu. nak booking dr sheikh muszaphar susah =P dia pun bz je. sakit beranak mmg le sakit. tapi kalau dlm air kurang le sikit (perubatan barat le kata. mesti diorg dah kaji kan). dr halina untung la suami sendiri yg sambut baby.

    takpe la. sakit tu penghapus dosa. redha je la. yg penting dua2 pun selamat.

    0

    0
    • ermm... says:

      mustahil takde pakar utk kaedah ni di malaysia…if takde, tak mungkin diperkenalkan kaedah ini..sebab perkara ni bukan perkara main2, you should trust our doctors here in malaysia….go to private hospital, they provide this kind of service…just my opinion…

      0

      0
  8. Ratu minah jambu merah/ biru ori says:

    kerajaan dh kasi hospital nk beranak dlm air pulakkkkkkkk…orang dulu2 tkde pon nk beranak dlm air ” nenek minah jambu cakap yg beranak kt dlm rumah pon ada bidan yg sambot baby ok ok je anak dorang… jadi CEO lagi huh !

    0

    0
    • Ratu minah jambu merah/ biru ori says:

      cara biasaaaaaaaa !!!!!! eeeeeeeeeee tk sakit ke neng ?????? minah jambu dengar pon dh seram….

      0

      0
  9. not public figure says:

    from my VIEW, dyeowg ni bkl dpt bby boy..papepn smge smuenye slmt dan shat..AMIN

    0

    0
  10. Jojo merah says:

    Whao, saya amat gembira Ning sudah mengandung.
    Mesti anaknya cute kerana kacukan:)

    0

    0
  11. BBC says:

    nak beranak cara ape skali pon takpe.. mudah mudahan anak y dilahirkan ckup sifat dan menjadi anak y soleh/solehah.. :)

    0

    0
  12. nurse says:

    Bersalin dalam air ni x popular lg dan hanya hospital tertentu yg provide. Nk kata x sakit tu tpula , still sakit cuma kurang. Bagusnya cara ni, dia mengurangkan risiko infeksi dipuerperium area, mengurangkan bleeding n membntu ank dalm pernfsan( crect me if i wrong)rsiko ank lemas xde sbb perubtn saintifik membuktikn slgi
    tali pusat x dipotong , dia x bernfas melalui hidung. Nk jelas blh tgk baby birth water delivered kat youtube evn sy midwifery staffnrse tp i,m not cleared sbb hspitl kjaan xde lg bnda ni n kmi x dihtr untuk pgkhususan cara ni

    0

    0
  13. ionic girl says:

    hmm nasib baik la bini syek muzapar tu x beranak kt tepi jalan..klu x sume org pon cbuk nk tiru style beranak camtu jgk…maklum le org glemer la sgt..huhu

    0

    0
    • Anonymous says:

      typicalnye pemikiran ko.. org nak beranak cara water birth tu bkn sbb bini dr muzafar la.. dh lama org tau psl water birth ni.. ini ada lah salah satu cara nak beranak. cuma di malaysia ni masih kurang pendedahan psl water birth ni.

      0

      0
  14. QV says:

    A friend of mine lahir anak ketiga menggunakan kaedah beranak dalam air (bukan kat Malaysia). Menurut kawan nie, bukan semua orang saja-saja boleh nak pilih water birthing. Kena pastikan blood pressure stabil, position baby betul dan emosi kena stabil. Tentang sakit semasa bersalin: dia kata memang jauh kurang berbanding delivery dua anak yang terdahulu – bukannya takde sakit langsung. We believed the verdict because she has gone through two deliveries before this. So, kalau nak compare sakit atau tak sakit, jangan tanya kat Abang Nara yang tak pernah bersalin dan jangan pula cepat condemn apa yang orang tulis. Buat bacaan dulu so that tahap pengetahuan kita tak setakat blog gossip saja. Kalau malas nak baca, tengok youtube, bak kata nurse.

    0

    0
  15. my boo says:

    x kisah la method mcm mana pun bersalin..yg penting semuanya dipermudahkan dan selamat..teran tetap kena teran kecuali yg terpaksa operate…

    0

    0
  16. entah la says:

    bersalin mmg sakit lar…operate ker…bersalin biasa ker…melalui air ker…mesti terasa kesakitan bersalin…kan ke org yg mati bersalin tergolong dlm mati syahid kecil…percaya la sakit bersalin tu akan hilang bila dpt tengok baby sendiri…lbh2 lagi kalo dpt cium2 baby sendiri n bagi baby menyusu badan tuk pertama kali…

    0

    0