Written by Bella | October 5th, 2015

Berpuluh tahun menceburi bidang muzik membuatkan Datuk Ramli MS sudah cukup berpengalaman dalam bidang tersebut. Menjadi pengkritik tetap bagi program Akademi Fantasia 2015 ( 2015) merupakan satu peluang untuk beliau mengasah bakat baru untuk menjadi seorang penyanyi yang lebih baik pada masa hadapan dengan komen-komen beliau yang agak membina.

Walaubagaimanapun, ada sesetengah pihak tidak berpuas hati dengan beliau dan menyatakan Ramli MS seorang yang pilih kasih kerana sering memuji persembahan peserta Bila AF2015.

Jelas Ramli MS, beliau hanya bercakap perkara yang betul kerana Bila tidak pernah mengecewakan beliau dengan persembahannya setiap minggu.

Saya cakap benda yang betul. Persembahan Bila tidak pernah mengecewakan dan dia cukup sempurna sejak minggu pertama lagi. Kalau pelajar lain melihat pujian itu sebagai negatif, maka negatiflah ia. Tetapi sekiranya mereka melihat pujian saya itu satu benda yang positif, mereka pasti akan membandingkan diri dengan Bila dan berusaha lebih lagi.

Lagipun mana-mana peserta yang tidak bagus, saya tak hentam, kerana tahu kemampuan mereka setakat itu sahaja. Tetapi saya akan kritik mana-mana peserta yang dilihat boleh diasah bakat mereka lebih lagi.

Sudah bersama pelajar AF 2015 sejak minggu pertama lagi, Ramli MS bagaimanapun tidak mahu memberikan pendapat siapa yang bakal menjuarai pertandingan tersebut pada konsert akhir Ahad ini.

Saya takkan cakap peserta mana yang dijangka juara. Tetapi melihat empat peserta yang akan berentap pada final ini sudah membuatkan saya puas hati dan gembira. Dan kita dapat lihat persaingannya cukup sengit. Para peserta juga harus berusaha lebih kerana jika mereka kurang menyerlah, peserta lain yang akan ke depan.

Empat finalis yang bakal berentap pada konsert akhir AF 2015 ialah Syamel, Sufi, Shahrul dan Bila.  Konsert tersebut akan kan berlangsung pada Ahad ini di Auditorium MBSA, Shah Alam pada jam 9 malam.

Rasa-rasanya siapa yang boleh menjadi juara? Apa pendapat anda?

Sumber Berita: mStar Online

39 responses to Saya Cakap Benda Betul – Datuk Ramli MS Nafi Berat Sebelah Sering Puji Bila AF2015

  1. ramli pms says:

    dia ni pun bukan betul sangat…kalau ada anugerah…arrangement muzik entah apa2.

    0

    0
    • Olga says:

      Vote for Bila please- perempuan gemok tu. Biar Astro rugi.
      Hehehheehe….

      0

      0
    • Anonymous says:

      si tembam ni tone dia sedap…yunik.
      vote dia la guys….

      0

      0
    • Rooney says:

      Sedap je bagi aku arrangement Ramli MS

      0

      0
      • Lovelyvic says:

        Aku semalam tengok Da’i Pendakwah Milenia..
        5 minit je dowang bercakap… aku dapat berpuluh2 ilmu baru…
        Penyampaian dowang pun sangat dekat dengan golongan muda skang..
        Bila aku pk2 balik… 5 minit punya ceramah pun padat dgn ilmu… kalau dengar bebudak AF nyanyi 5 min… dapat apa yek?

        0

        0
        • Anonymous says:

          Dpat belajar ilmu ukhwah fillah ;-D

          0

          0
        • Kaki Ponteng Earth Hour says:

          Dua-dua lebih kurang sama, cuma AF dan yang sama benda dengannya orang bodoh sahaja sanggup menontonnya, manakala IMAM MUDA, PENCETUS UMMAH, DA’I dan yang sama konsep dengannya orang yang cukup ilmu agama sahaja mampu menontonnya..

          0

          0
        • Anonymous says:

          poyo la ko ni. ko tengok gak BN ni kan.. ape ilmu ko dapat? gi surau sana

          0

          0
        • hantu bonceng says:

          hang baca blog gosip apa yang dapat?

          0

          0
    • zaza says:

      thniah Bila. satu2nya perserta perempuan yg berjaya ke final.
      u deserved it.

      0

      0
  2. Anonymous says:

    komen pun tergagap-gagap……ganti org lain la.

    0

    0
  3. Anonymous says:

    x nk orang sabah….nyampah .

    0

    0
    • J says:

      Tanpa sabah rakyat malaysia akan down. Klau kau mnyampah tak yah nk komen kat sini. Rakyat sabah mmg suka pendamaian . Klau aku puji rakyat sabah itu bukan bererti aku rakyat sabah. Come on la kita satu malaysia . Jgn la nak gaduh

      0

      0
      • Anonymous says:

        Orang2 Sabah memperkayakan Astro… Tahniah. Orang Semenanjung dah tahu permainan Astro ni.

        0

        0
    • ak yg busy hal org says:

      Ak myampah dgn ko!!!

      0

      0
  4. sangsi says:

    Ntah kenapa aku rasa bila ni nyanyi biasa2 je. Ramli ms takut kene tiaw dgn kumpulan wings kot

    0

    0
  5. Wink2 says:

    comel sungguh bila. wink2

    0

    0
  6. otai says:

    mula mmg mls nk lyn af ni..sekali mlm 2 iklan tertgk syamel nyanyi lagu rahasia perempuan..ending 2 best plak suara husky voice dia..dn mlm td bt pertama kali undi untuk syamel sepng af dh brpa thun dh ni..

    0

    0
  7. Miss A says:

    lol..sedap jer music arrangement yg dia buat..kalau takde dia dan team, tak berbunyilah anugerah2 AJL, AIM tuu..lagipun, dia dah lama dlm bidang muzik..

    0

    0
  8. Anonymous says:

    Btul ape datuk ramli tu ckp . Gemok is awesome .

    0

    0
  9. bellazai says:

    betul tekaan aku.. lisa takkan masuk final wlupun undian tinggi tiap minggu..memang something wrong sangat..mcamana budak yg tiap mingu dpt undian tinggi tetiba drop undian terendah. mana pegi pengundi dia.spatutnya dkat nk final, dorang makin berabis mngundi.. hahaha sebenarnya undian lisa selama ni tak pernah tinggi pun.. saya org sarawak pun tak pernah undi dia. famili, kwn2 smua tak undi dia pun. sora tak sedap. dorang sengaja letak yg best2 and ramai peminat kat undian pling rendah nak kasi peminat dorang gelabah jd makin berabis la mengundi..kan lagi bnyak untung.. strategi bisnes bah tu…bertahun2 dah tgok af takkan tak phm2 lg strategi af ni..peserta favourite mmg slalu dpt undi ckit, last2 juara jugak. yg kena benci slalu dpt undi tinggi, last2 msuk semi final saja.

    0

    0
  10. Fira says:

    Knp alyah skg ni tak femes ea??? T

    0

    0
  11. nok gebuzzz says:

    aku rase ramli ckp betul…mmg bila berbakat n vokal dia mmg mantap,hope bila jadi juara

    0

    0
  12. Bila resah says:

    Satu benda ja yg ak tk suka tentang Bila nie dia suka peluk org.. Aritu awie dtg amboi satu wing dia Peluk… Sy bukan ktinggalan zaman tp zaman dh kembali ” jahiliah” mmm

    0

    0
  13. Rasdam Mewangi says:

    Daripada berhabis topup mengundi peserta kegemaran rancangan ini baik bayar bil Astro dan internet macam Streamyx atau UniFi..

    0

    0
  14. anon says:

    ini malaisia la mana ada pompuan bersaiz besar bersuara lunak yg terkenal dan disanjung…jgn buang masa dik,pegi belajar jadi pemuzik hebat lagi bagus utk jadi penyanyi maap lah awak tak akan ada peminat!…silap haribulan jadik pak lawak ko dik

    0

    0
    • Nedimah says:

      Apa apa pun jom kita undi syamel, sharul and bila. Sufi singapore mmg conform singaporean semua vote dia. Ayuh malaysian jom kita make sure malaysian jadi juara!

      0

      0
      • damai says:

        Nedimah

        For your information sporean tak blh vote using our spore no its only for msian no. Brp ramai sgt org spore kat malaysia dik. Undi kerana talent not bias pasal negara. untuk AF 2015 finalis, mmg hard fight cos semua ada kelebihaan sendiri. Bila suara mmg power, x blh dinafikan, syamel and sufi both also but this two kdg2 mrk terlalu waspada takut salah so kdg itu yg jadi sebab suara kdg2 tenggelam timbul. all the best to all finalis

        0

        0
  15. aku says:

    AF BANGANG

    0

    0
  16. ayah anda kulup says:

    Bila…realitinya disini
    peluang utk menang AF tu ada..tp utk pergi jauh tu agak payah..
    kt malaysia ni berjaya sbb bakat semulajadi payah nak g jauh..yg penting seksi n kontroversi..

    0

    0
  17. nyonya says:

    dh mcm vokal bukan sekadar rupa dh…versi AF.

    jap lg konpem sendu sbb xder produser nk amik. takot rugi.

    suara tuh yelah, tp takot org tak selera nk tengok. at the end..sendirilah bayang

    0

    0
  18. Selipar jepun says:

    I like bila n syamel.

    0

    0
  19. melati says:

    entah lah…kalau Kenderaan Berat jadi penyanyi …mesti tk lama ..Contoh… cam Dina ker , cam Nor Adibah ker…tapi takper mungkin Ramli bertimbang Rasa kt kenderaan Berat…Amik Hati…….:’.

    0

    0
  20. gemuk bila ni? says:

    ooo…ni ke Bila..ooo..rmh xde astro

    0

    0