Written by AbangNara | January 20th, 2013

Tahukah anda isu perebutan hak jagaan anak Rita Rudaini bersama suaminya, Aidil Zafuan masih belum selesai lagi? Tahun lepas Rita berjaya membatalkan tuntutan kembali taat namun Aidil mengemukakan permohonan cerai dan penjagaan anak di mahkamah yang lain.

aidil dan rita

Kesian pun ada juga sebenarnya melihat kemelut yang melanda rumahtangga mereka ini. Seolah-olah tiada jalan penyelesaiannya. Sedikit sebanyak ia pasti memberikan kesan negatif kepada 2 orang anak mereka. Namun Abang Nara respek semangat Rita yang akan terus berjuang mempertahankan haknya seperti yang diberitahu menerusi Kosmo.

November lalu saya sudah berjaya membatalkan perintah kembali taat atau nusyuz yang difailkan oleh Aidil (suami). Sekarang ini, saya ada satu lagi saman ke atas Aidil berkenaan bayaran nafkah bulanan diri saya dan anak-anak. Tapi, lepas dia gagal dengan tuntutan kembali taat di Petaling Jaya, Aidil ada failkan semula kes baharu di Mahkamah Rendah Syariah Seremban. Kali ini dia kemukakan permohonan cerai dan penjagaan anak. Bagi saya, fail sahajalah kes itu seluruh negara sekali pun, saya akan ikut rentak dia dan pertahankan hak saya. Sebagai ibu, saya akan pertahankan anak-anak saya dan sebagai isteri saya akan pertahankan hak saya. Sebelum ini dia tarik balik permohonan cerai, sekarang dia ingin bercerai pula. Kalau mahu bercerai, saya akan persoalkan apa salah saya. Saya berani sebab saya tahu bahawa saya tidak buat salah.

rita

Abang Nara pasti peminat-peminat Rita Rudaini berharap agar tahun 2013 akan membawa sinar bahagia ke dalam kehidupan Rita dan anak-anak. Semoga jalan penyelesaian dapat dicari dan kes mereka ini dapat ditamatkan secepat mungkin. Sama-samalah kita doakan agar Rita dan anak-anak dapat mengecapi erti bahagia yang sebenar.

P.S: UiTM Lendu mengalami gangguan makhlus halus

Baca Yang Ini Pulak:-

100 responses to Saya Akan Pertahankan Anak-Anak & Hak Saya – Rita Rudaini

  1. zzzz says:

    sorry saya terfirst!!!

    Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 18
    • Whatever says:

      Hidden due to low comment rating. Click here to see.

      Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 12
      • narin says:

        aidil sotong tu tak layak tanggung anak2…hish bg kt rita ajer lah..si aidil tu nak tanggung diri sendiri pun susah…nak tanggung anak2, nak didik anak…lg lah payah..si aidil tu tahu gila betina lain ajer, ank2 abaikan…rita yg cantek cun tu pun diabaikan…apa jenis lelaki mcm ni, buta hati buta mata…hish narin tak boleh ckp psal aidil ni…gerammm..rasa nk ketuk2 kepala aidil tu biar dia sedar sikit

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 83 Thumb down 13
        • Penat La says:

          Bosannnnnnn….

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 5
        • Juliana Banos says:

          Aidil sotong ni, telo sendiri pon x reti nak jaga, dah la ko g kawen ngan Jue nan hado tuh…

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 45 Thumb down 6
        • Mak Jah says:

          Dah la aidil. Jangan la seksa rita tu lagi. Macam2 ko buat kat dia.

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 50 Thumb down 3
        • dania says:

          si aidil dah kawen ngan jue on ke? bila masa? x tau pown…

          Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 7
        • cenderawasih156 says:

          naik turun mahkamah dgn lawyer brtahun2..salahkan sesama sndiri buka aib masing2 di media nnti sndiri yg malu..cuba jmpa mentua masing2 duk brbincang..luahkan tk puas hati tu..buang la sifat ego masing2 cian kat anak2..masa nikah dulu..suami dpan kadi da sebot aku terima nikahnya sekian binte sekian..cuba la brtanggungjawab pada istri..brfikir cara rasional..anak2 tu nama masing2 bin/binte kan bapenye..macamanepun nama bape dibawa smpai mati..nk berebot hak di mahkamah soal anak2..tanya diri kite ape yg kite da lakukan yg trbaik utk anak2..media tunggu je nk buat cite sensasi utk keuntungan.. yg malu sape?isu cerai ni bkan senang…klau boleh dielakkan..klau suami da tk boleh jadi ketua keluarga bimbing istri n anak2 jawab la dia dpan tuhan nanti…

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 69 Thumb down 5
        • tira says:

          setuju sgt

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 0
        • kak jeton says:

          c rita ni suke sgt buruk2kan suami..hal rumahtangga di cite semua pada media minta simpati…tuari ckp da tawar hati dgn aidil pastu laki nk ceraikan dia tknk pulak.. klau tknk duk diam2..masalah nye kalau laki mu tk betol tinggalkan je..tk payah la jadikan bahan cerita sensasi kat tv.. diketawakan masyarakat!!cari laki yg boley bawak mu ke syurga bukan siksa batin mu rita…lakimu selfish!!!cetek agama!!!

          Hot debate. What do you think? Thumb up 51 Thumb down 56
        • Anonymous says:

          hoii aidil!!!ko ingat ko jantan suke2 jatuhkan talak!!!cube ko brlembut dgn rita..pompuan mulut je bising.. bile dpujuk cair bro.. ko tk pndai tackle hati c rita tu psal ko jahil bab ugama!!!

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 38 Thumb down 11
        • Juliana Banos says:

          ada baca twitter rita dia kata family dorang bukannya sayang sangat kan anak rita…

          kukukata.blogspot.com/2011/05/gambar-pasangan-gay-bersama-anak-anak.html

          Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 2
        • Anonymous says:

          usah dktuk2 sgt si aidil tu narin..nnti narin dpt suami jga le elok2..rajin2 masak sotong utk suami narin tu..

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 2
      • ct says:

        sang suami nape ssah sgt nk bagi nfkah pda isteri???byar peguam ribu2 ade duit..nfah anak bini mngira!!!kang si isteri tuntut itu dan ini padan muka!de hati nk ceraikan c isteri tuh!pelokek nk mamposs ko aidil!!

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 21 Thumb down 2
    • Rita vs Ayu says:

      Hidden due to low comment rating. Click here to see.

      Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 32 Thumb down 84
      • kuarga akbar says:

        mna ko tw rita gado ng ex dia dulu????? memandai je… rita n ex dia dulu baek je doh…kuarga diorang rapat… lau x caye ko pegi kt fb ex rita..akbar irahas…akbar x contact ng rita kt twitter bub takot org slh sgka

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 31 Thumb down 7
        • akhbar metro says:

          Kalau x bertekak, xder la kena cerai. dan cerai lagi.

          Hot debate. What do you think? Thumb up 26 Thumb down 21
        • Anonymous says:

          la…pe cite family rita xsyg anak2 dia?abih yg adil brsungguh2 nk lawan rita dpt hak perjagaan anak2 tu ape?haisss…da la rita..brbaik2 je ler xrugi pun,klau c aidil bwak rita dan anak2 gi mkn angin selesai care professional insyaallah problem leh settle..dua2 degil xnk mngalah!

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 3
      • Pondan says:

        Hidden due to low comment rating. Click here to see.

        Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 51
        • Anonymous says:

          ngko mulot tu xcaci org x bolih eh?mulot macam puake ngko ni!jhat

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 4
        • lemau says:

          pondan pn msti cun dr rita kot..blakon pn msti pndai sgt kn..kejap jdy pondan kejap jdy jantan,jdy btina pon boleh..maklumlah 2 alam kn pon(nme manje utk pondan)..

          Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
      • Rita vs AyuDisamping itu sy juga h says:

        Disamping itu sy juga handal ketika bertekak dgn Ayu Raudhah, keluarga mertua saya serta abang dan kakak ipar saya. Malah lakonan sy dalam Anak Mami the Movie itulah diri sy yg sebenarnya

        Hot debate. What do you think? Thumb up 21 Thumb down 23
    • uri says:

      Hidden due to low comment rating. Click here to see.

      Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 42 Thumb down 57
      • Kau tak laku says:

        Ke kau yg bodoh? Suka ati kau je nak kata org bodoh..mulut jaga la weiiiiii!!!!!!!
        dia bukan apa sebenarnya,dia nak sebab je napa dia kena cerai, itu je..mungkin suami tak penah bincang face 2 face,sbab 2 la rita tak puas hati.. Itu pun susah nak tafsir ke??? Mungkin juga dia buat mcm ne sebab nak aidil 2 pikir napa nak ceraikan isteri nye,nak bagi ruang tempat aidil supaya berfikir la 2..sebab 2 la rita main tarik tali….ada pahammmmmm

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 45 Thumb down 15
      • Anonymous says:

        kau maki si rita yg dpt pahala c rita.. yg dpt dosa maki kau..ish3 ni la perangai melayu x beriman!

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 21 Thumb down 3
      • hanna says:

        Xcerdik ke ape? Knape bila rita mintak sbb nk ceraikan xjawab? Kalau ade jawaan jawablah pastu truskanlah jatuhkan talak smpai brapa ploh pon.. bukannya Rita suh die tarik balik pon.klau xde jawapan mknanya xde sbb…diceraikan tanpa sbb?gile ke?haha. nk tuntut hak jaga anak? Selesaikan hutang nafkah anak2 tu dulu..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 24 Thumb down 2
      • Anonymous says:

        salam,
        saya nak tanya awak tau ke mcmana perasaannya kena buat begitu oleh suaminya…. mcmanalah c rita tu tk buat hal kalau suaminya tu pun main tarik tali dah lah pengecut tk berani berdepan nak selesai kan masalah ni main belakang aje…. tolonglah nak menghina atau mengata orang bodoh fikir lah dulu. bayangkan kalau anda ditempatnya ah!! baru ko tau betapa sakit jiwa. kalau tk tahan mungkin dah kojol…. so next time jgn panda memandai panggil orang bodoh…. so lu fikir lah sendiri.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 20 Thumb down 2
      • zufa says:

        sbbb..dia nk adi putra..yg boleh cium dahi..dukung bagai..huhu..peace :D

        Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 8
    • ntahpapentah says:

      Kkdg x fhm ngan rita.. dia dok canang aidil tu loser la, x btanggungjwb, x mbimbing.. tp bila aidil nk fail kan cerai..ko nak tanya ape salah ko la..hak ko sbgai isteri la.. komon la… dh tau dia loser, x matang.. dia fail kan cerai..ko terima je la.. then ko pertahankan anak2 ko sudah.. rasanya kalo ko xnak kt aidil ko sndiri boleh tuntut fasakh kan.. sbb rasanya dh lebih 3 bln aidil x tunaikan tanggungjwb dia..
      bg sy la..skrg dia kata aidil x matang..patutnye dia sedar perkara tu sejak dia n aidil plan nk kawen lari dulu.. kalo ko rasa ko matang sgt..mase nak buat plan kawen lari tu nape x bantah?? padahal ko lebih tua dr aidil kan..so tunjukkan la ko matang.. kawen dgn restu org tua..
      selesaikan secara berhemah.. kalo rase x sesuai bcerai saje la.. dr masing2 tanggung dosa.. sorg dosa isteri yg asik aib kn suami.. sorg lg dosa suami yg x tunaikan tanggungjwb..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 68 Thumb down 5
      • Anonymous says:

        aku sokong pndapat kau!!!betol3

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 20 Thumb down 2
      • Anonymous says:

        sokong pendapat ko…….

        Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 1
      • selamat says:

        yes betoi3..from the start lagi aku tak paham perangai rita..dan yang paling aku x paham kenapa nak canang laki ko camtu laki ko camni..motif?? benda leh selesai cara baik..drama je lebih dok bergaduh sana gaduh sini..matang sgt perangai die

        Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 3
  2. kak timah says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 17
    • Mulut Sudu says:

      ape kah jadahhhhhnye kak timah ni!!! Nak Kate gilerrr mungkin juga! Mimpi nak firsttt!! da pegi berus kaki dgn dawai…

      Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 4
      • kak timah says:

        memang haku giler nk first sebab xdpt lg hua hua ko mampu???????ko hado???

        Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 5
        • Mulut Sudu says:

          aku da puas pesssssss!!!!

          Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 6
        • Juliana Banoss says:

          Kesian Rita, dia lebih teruk kna dari Nora Danish, aku harap dia tabah…. aku aku lebih sakit hati dengan Ayu Rodoh

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 42 Thumb down 11
      • Anonymous says:

        geli ati aku ni,,,,kihkihkih berebut nk 1st class gitu.,nara ketawe golek2 mu nk dpt tempat pertama,,cube lagi dan lagi ye…LOL

        Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
    • Mulut Sudu vs Kak Biji Timah says:

      Apakah jadahhhhhnye kak timah ni!!! Mimpi nak firssstttt! Gilerrrrrr! Dah pegi berus kaki dengan dawai….

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 3
  3. kak timah says:

    pergi lah mahkamah mana pon amarika ke somalia ke kau tetap xkn dpt hak ko tu aidil . . blah lah lu

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 56 Thumb down 6
  4. miss mong says:

    tk abis2 lg ke kes dorang ni..nk ckp lbh tk leh kang tekena kt diri sniri.apa2 pn hrp sume dpt slesai ngn cara baik.no gaduh2..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 1
    • hanna says:

      Haaa…bguslah kau…aku tgok ramai btol org kt sini komen xpandang diri sendiri..sok laki dorang wat perangai baru nk ingat kot yg mulut ngan jari tu xpnah pnat ngata org

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 4
  5. sayang kak senduk says:

    abes ko aidil,ke laut la jwbnya..semoga rita dapat lelaki yg layak untuk dirinya

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 20 Thumb down 3
  6. cik gayah says:

    Ape pon jadik harap diorg nie pk la anak2…budak comel 2 org tu x salah..kesian bona den tgok anak2 tu..cpt2 la sttle mane yg patot..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 10 Thumb down 0
  7. noname says:

    aidil main bola cam gampang..balik bg anak bini makan lg bagus lah..main telo je tauuu..bongok..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 5
  8. ikan siakap diternak kak cham/olga says:

    seriously siakap bengong memikirkan RR n Aidil ni…. yg Aidil ni kalau dh tak nak kt Rita ckp je la kt mahkamah dah takde persefahaman dlm rumah tangga. habis cerita…
    Rita pula, let go je si Aidil tu… mnyusahkn hidup Rita je…but, still fight 4 ur son.. jgn snang2 je si Aidil ni dpt hak jagaan.dahlah tak bg nafkah kat isteri n anak2…ada hati nak tuntut itu dan ini… menyampah siakap dgn ko ni Aidil…
    p/s amat2 membengongkan kes dorang ni..msti peguam dorg ni penat kan.ye la dah b’tahun2 tak jugak settle…sabarrr jeelaaaaaaa…..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 1
  9. jeton samean says:

    jantan sial tu x abis2 lg buat hal…menyirap darah aku nengok!!!ank x geti nk bg mkn ade ati nk hak pjagaan..main bola da la mcm sial mampos lagik bagos la ko ni aidil hidop myusah kn org jerrr…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 13 Thumb down 8
    • Juliana Banos says:

      tapi ntah la geram dengan aidil nih…

      kukukata.blogspot.com/2011/05/gambar-pasangan-gay-bersama-anak-anak.html

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 3
  10. Mrs. Sobri says:

    eii…boleh tak pasal umatgga RR dgn aidil ni tak pyh citer kt sini @ kt mana2 media? mengaibkan laa… tak best la citer pekung di dada kt umum. just say ‘no comment’ bleh tak??? tgk kak erra. org kata umatangga dia problem tapi dia takdak pon ceta panjang lebar kt umum. kita smua bukan tau apa sebenarnya yg berlaku dlm umatangga depa. tak bek tau dok judging mcm2. doakan yang terbaek buat depa jaa…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 0
    • Anonymous says:

      Masalahnya Rita ni bukan Erra Fazira… Masalahnya bukan orang yg dok judging mcm2 tp Rita tu sendiri yg suka kepohkan hal rumahtangga dia kat media. Satu jari tunjuk kat orang, 4 jari terarah ke diri sendiri pun x hengat lg. Dua2 pun ada salah tp perangai kecoh2 hal suami isteri ni memang hodoh la.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
  11. cek timah says:

    kepada rita carilah lelaki yg lebih baik daripada aidil yang bodohhhhhhhhh..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 2
  12. nas says:

    saya begitu hairan dengan rita, tak nak bercerai tapi bila aidil minta tinggal dengan dia tak nak pula. klu tak ada tolak ansur susahla mcm tu. orang yang simpati pun jadi meluat tau…bukan tiada lelaki yg lebih baik daripada aidil. so fikirla sendiri

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 46 Thumb down 9
    • nicky says:

      rita mmg x kesah la nk bercerai..masalah nye skang aidil tu yg main tarik tali. sekejap nk cerai, sekejap tanak

      Hot debate. What do you think? Thumb up 16 Thumb down 12
      • dania says:

        kalau rita mntak fasakh, rita x dpt harta sepencarian…. sbb tu kena tggu aidil jatuhkan talak… aidil plak x mau bagi harta sepencarian, nak tuduh rita nusyuz… mmg tak jantan la aidil.. buat anak seti.. jg anak hampeh

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 20 Thumb down 3
        • Anonymous says:

          da mcam isu politik aku nengok..lau mntak fasakh tk dpt claim harta pncarian..lau kata rita nusyuz xpyah byar istri ape2..boley gitu???bila la the game?settle je la cara baik..jap nk cerai jap xnk..mcam bdk2!!!

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  13. Anonymous says:

    Aidil stupid…nak jaga ank konon…..nafkah tak bgi…so u are palui…sma cjue sja kau mbuat anak….stupid

    Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 3
  14. Nana ker says:

    Alah rita tu kejap nk cerai kejap xnk dia pun 2×5 cam aidil xmatang…kalau xboleh blah ngan Aidil lepaskn je la yg ko asik ckp xsalah2 nmpk mcm ko nk lg ngan si Aidil tuh…kalu masih suka lembutkan la hati tu ……Tuhan tlg lembutkn hati Rita n Aidil ….

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 3
    • to nana says:

      TO NANA… kau ni ye pun study n buat research dlu pasal aidil n rita nye life.,
      kes die aidil tinggalkan rita masa rita alik perlis. sb timbulkan nye kes sound menyound kat twitter. then bila rita alik die xde. namanye aidil kuo dari rumah mungkin ada konflik . rita mula2 xtahu nape aidil tinggalkan die n gaduh ngan rita. so bila 4 bulan tgk msg dari aidil yg die dah anta peguam untuk kes penceraian.

      dalam masa 4 bln rita bengang la nape ko buat aku mcm tu. die admit. then bila masuk mahkamah rita nak tau reason nape AIDIL NAK CERAIKAN DIE.tp aidil ckp sb xsehaluan. ok that’s not a reason . da reason is isu pasal adik die tu. did u understand what i mean. sebagai isteri n pompuan mcm nana kalau cerai mesti ingin tahu reason yg btul sb apa kau nak cerai. die mmg nak cerai pun. bila aidil ckp mcm tu die xpuas ati seolah2 aidil menyumbunyikan jawapn nye

      Hot debate. What do you think? Thumb up 15 Thumb down 7
    • to nana says:

      rita dah tunggu dah aidil nak ceraikan die. tp die nak tahu exactly apa reason yg sebenar. sbnr nye samar2 tahu. kalau ko jadi tmpt rita mesti kau buat sama mcm rita. then bile aidil tingglkan rita selama 4 bln. die xbg nafkah n biakan isteri nye survive sendiri. klu aku jadi rita aku pun hangin. aku dah bg hati n cinta last2 ko buat aku cm ni.

      then bila datang bg duit rm 1500. pastu aidil ckp die lempar duit depan anak2. eh come on. if kau jadi die. kau akan rase mcm teranayia. selama ni aku perlukan dorongan n perlindfungan dari lelaki bernama aidil. tp aidil ni d sebliknye.
      pastu rita ckp die xkan setuju selagi aidil xmengaku the main reason. so aidil main undang2 la. die xnak ckp. die main plak isu taat. ko nampak x situ. die tahu rita xkan g blik kat die. so die main isu tu. so…. skg persoalan nye skg nape die minta mahkamah seremban buat surat cerai yg baru. kalau ko pandai kau boleh pikir

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 8
    • Anonymous says:

      rita bkn x nk cerai dia nk bukti pe salah yg die buat x pelik ke blk dr kg je aidil trus hilang lps 2 dpt sms cerai dr aidil kot ye pn rita ade wat salah pn bawak berbincang ni x trus je hilang aidil 2 ketua keluarga perlu bijak wat keputusan bkn dgr sebelah pihak je…..

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2
      • to aonymous says:

        to anonymous. thanx for da explaination. then satu lagi for nana. if kau tak tahu kes ini dari awal is better kau duduk diam. die kahwin lari sb aidil ajak. sb bila aidil mninta permission xdpt . rita terpaksa ikut ckp mak bapak die. tp aidil gatal batang pele. nak jugak. bagi aku rita ni jenis tak suke lelaki main2 kan perasaan die. kau nampak tak kat situ ada x die amik berat pasal anak. jgn ckp reason bila nak jumpe . die seolah2 mcm xnak bg anak sy jumpe sy(aidil).

        come on la. aku bukan nak back up sesiapa. tapi sbg manusia apa slhnye die tak nak rita. jalankan tanggung jawab die. ttp suume isu yg die kata tak bg nafkah la. ehhh gaji 3 ribu kalau ikhlas bg leh je menampung keluarga. ni apatah lagi gaji 40000. kete boleh beli. susu anak tak kan tak boleh

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  15. ariana says:

    Rasanya aidil pernah failkan cerai n rita xmau siap minta aidil tunjukkan bukti apa salah dia. Kemudian aidil tarik balik permohonan dn mnta rita tggal bersama-sama tapi rita tolak. dlm melodi rita siap dgn suara yg nyaring burukkan suami dia. lepas dr umrah rita ckp hati dia da tawar, utk aidil. skrg utk kali 2 aidil failkan permohonan cerai, mengapa rita x mau. klu dia nak pertahankan ank dia, x masalah. drp bermusuh, saling memburukkan hingga 1 malaysia tahu. baik lepaskan sh..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 0
  16. keep trying says:

    Prof muhaya selalu ingatkan kepada kaum wanita: jage aurat,jage pergaulan, dan jagebahase kite..insya’allah hati tenang..**sekian**

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 23 Thumb down 1
  17. arie says:

    Setakat yg aku tahu le, pertama kali aidil failkan cerai, rita menolak dn minta aidil buktikan kesalahan dia. Aidil tarik balik permohonan cerai dn minta rita tinggal dgn dia. itu pun rita tolak dgn mcm2 alasan. Dlm melodi dgn suara yg lantang rita buruk2kan suami dia. Bila rita balik dr umrah, dia bgtau satu malaysia hati dia da tawar dkt aidil dn apa aidil nak buat, rita da tk peduli. Ini kali kedua aidil failkan cerai dn penjagaan anak.
    Rita ttp menolak utk diceraikan dgn alasan yg sama..bagi sy dlm hal penjagaan anak, mmg patut rita pertahankan..tp pasal cerai, klu da x sefahaman rasanya itu jln terbaik.
    lepaskan shj…jiwa pn tak tertekan dan cuma perlu fikirkan anak2 shj. Talak itu ditangan lelaki, wlu mcm manapun rita x nak, bila aidil lafazkan talak ttp bercerai jg. kira aidil da bertolak ansur krn x jd ceraikan rita sblm ni tp bagaimana dgn rita sendiri? melenting2 sana sini tanpa ada komitmen utk memperbaiki keadaan..x guna jg k. ia hanya akan merugikan kedua pihak…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 20 Thumb down 2
    • Bekas Isteri says:

      betul kata arie. Kalau RR kata A tak guna lebeh baik cerai jer. Hidup RR akan lebih tenang. RR jgn lupa status dia masih isteri dosa tetap dosa, melangkah mana mana tnpa izin ttp dosa, dosa mncaci suami juga dosa walaupun betul Saya bukan anti RR dan bukan sokong A. Saya pernah melaluinya. Sya tak kisah soal harta. Kehidupan tenang adalah harta tak ternilai. Setelah selesai lebeh 5 thn urusan, saya lebeh tenang riang gembira n anak2 lebeh tenang. Saya tak gaduh soal anak, saya serahkan pda kebijaksanaan Tuan hakim alhamdulilah anak2 diserahkan pada saya wlupun bekas suami berkeras. Sekarang saya lebeh tenang dan damai. Tugas saya hnya mempertingkat kehidupan sya sendiri mengikut cara sya dan memberseh hati dan jiwa ank2 agar terima dan mnghormati abah mareka dgn sebaiknya. RR…pls! lepaskan A, berhentilah mempersulitkan keadaan sebab status RR masih isteri banyak yang RR tanggung sbnrnya dihadapan Allah. Insya Allah RR, klau dh tak berkenan dgn A, biarlah dia dgn khidupanya. Dosa dan salah A tak perlu dibangkitkan. Fikirkan diri sendiri RR…hidup RR akan lebeh bermakna dan nilai kebahagiaan sebenar itu akan dikecapi andai tiada sakit tersimpan dihati. Bersihkan hati dan jiwa. Jgn peduli jahat dan salah org lain yg penting diri kita tak buat jahat. Ok RR….! Serahkan dosa org lain pada Allah dan jaga diri RR dari terjerumus ke lembah dosa! Maaf ye RR.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 0
      • sheila says:

        SETUJU.. PADAT..SIMPLE…MENDALAM.BERILMU..BERBAHASA.. (the best comment ever) main key (hati yang bersih jiwa yg pemaaf itu yg mulia dan itulah hak sebagai umat..)

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  18. aku says:

    x abis2 jaja masalah rumahtangga kat dunia..p la mahkamah syariah & jumpa kaunselor..org ramai pon tak tau..kesian tgk org mcm ni..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
    • Anonymous says:

      Apa kes si Rita ni nak jumpa kaunselor… bukan boleh sebarkan cerita kat orang ramai pun. Jumpa wartawan lg best… boleh orang ramai tau cerita2 yg org luar x patut tau.

      Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 2
  19. zz says:

    aidil ni asal mane ek..takde sape pun sentuh pasal negeri dia..kalau citer si lofa tu bkn main lg sebut pasal negeri..=)

    Hot debate. What do you think? Thumb up 12 Thumb down 8
  20. Anonymous says:

    JADI SAORANG SUAMI BIARLAH SIKAP BERTANGGUNG JAWAB ,PENYAYANG,TEGAS & BERPERIKEMANUSIAN. ORANG YG TAK ADA PENDIRIAN SENDIRI HIDUP SEPERTI BOLA.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 1
  21. Amoi Comel says:

    rita ni tak malu ke asyik sensasikan cerita rumah tangga dia… dari dulu sampai sekarang semua perkembangan dia kalau boleh nak canang satu malaysia. dasar mulut mami jarum… senyap2 sudahlah… MEMALUKAN KAUM HAWA ja!

    Hot debate. What do you think? Thumb up 21 Thumb down 12
    • Anonymous says:

      Masa nak kawen boleh je senyap2…. Skrg kalau boleh cerita dlm kain pun nak londeh kat orang.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 4
  22. marc says:

    ceraikan dgn baik kalau kita tak nak, sbg lelaki talak ada di tangan kita

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
  23. aulia says:

    RR ni pun 1.. aidil dah x nak da.. RR ni sibuk nak ikut kpala die je.. abis canang kburukan suami. no komen je kan bgus. namapk sgt kebodohan 2. kat melodi ari 2 mase aidil bagi duit rita yang campak le. RR bagi anak die main ngan Duit 1500 ak pun nak jd anak RR jg la

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 0
  24. bunga says:

    Kalau dah xsuka pulangkan secara baik. Belum apa2 dah usung perempuan lain. kesian rita!

    Hot debate. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 6
  25. Cik Peah says:

    Apelah yg korang korang dk sibuk2 gaduh caci maki smata2 nk pertahankan retiss2 nie,dpt dosa freeeeeee jerr..mcm la korang semua nie tahu cerita sebenar…kita pn xtau sape yg betul sape yg salah…hnya mereka n Allah sj yg tahu….apepn kebenaran akan tebukti jugk nnti ..buat Aidil n Rita…selesaikanlah hal korang elok2..xpyhla hal rumahtangga dk canang satu Malaysia..buat malu keluarga jer

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
  26. V-shape says:

    rita kawen dgn i je la… top to bottom i boleh support you. :p

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 4
  27. Anonymous says:

    main xseberapa..gosip je lebih..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  28. Benci Jantan Siyal says:

    Aku nak sebut nama jantan tu pun aku geli! ni namanya jantan dayus, jantan tak guna!! Hidup kat dunia ni pun tak mendatangkan apa2 faedah

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 4
  29. rina says:

    apa salah rita? rita tak buat salah? byk gak salah dik oi. ko bg laki ko tanggung dosa ko lg dgn tak tutup aurat. pegang tgn dgn bkn muhrim.

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
  30. Perhati says:

    Kita kalo banyak sangat canang itu ini kat semua org, lama-lama nnt burok nmpk kat diri kita balik.. Kena muhasabah diri selalu.. Kalo di ikutkan sgt hati geram , lagi lah syaitan suka. Apa-apa pun selesailah cara baik… x pun rujuk pakar agama. mana tahu di sebalik kepahitan yang di lalui tersembunyi seribu hikmah yang bakal menanti. Sape tahukan….

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  31. gadis dan bunga says:

    amboi…sekarang pandai pulak bercakap pasal hak..mase bawak anak bujang orang kawin lari tak fikir pulak hak mak bapak aidil…senang cerita camnila..kalau kita buat baik kat orang…..orang akan buat baik kat kita…easy…awak tu cantik..ramai lagi lelaki kat luar sana yang lebih bagus dari Aidil tu..kalau dah susah2 sangat macam ni…dah bertahun2 punye cerita tak habis2 kami ni DAH BOSAN dengar dan membaca..hahahah kalau aidil dah tak bagus..bercerai je la Rita…..kawan aku pun ade gak kes macam ni…kutuk2 laki sendiri biawak hidup la ape la..tapi tak nak pulak bercerai…berdosa besar kutuk laki camtu..dari buat dosa better ko jangan ada apa2 hubungan dengan laki ko dah..huhuhuhu…yang Aidil pun sama…kalau dah tak suke ngan Rita..jangan la buat tak tahu ngan anak…tampor nak??

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 3
    • Anonymous says:

      ko kecoh la isteri dosa besar kutuk suami. yg dosa si suami buat mcm tu kat anak2 ngan isteri ko xnak sembang lak dol? kalo aidil x buat sakai mcm ni, xde la si wife tu nak ckp mcm tu.

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 2
    • Ladida says:

      Look, hakikatnya, tu zaman bercinta diorang dulu. Jgn salahkan Rita sorang. The fact is they got married. Dgn cara halal. HALAL. Pls jgn ungkit tentang cara mereka berkahwin lagi. Dlm hukum islam, perkahwinan mereka adalah SAH dan tak salah dari segi undang-undang. So, kenapa ungkit tentang perbezaan umur dan tentang Rita yg larikan Aidil lah ..on n on lagi. Kalau memang dah ketentuan Allah, do u think this can happen??? Dnt u think God has a part to do in this??? Who r we to question?? Then, kenapa tak redha, dan tetap mempertikaikan dan menyalahkan Rita tentang perkahwinan mereka. So now things are much more complicated. Utk bercerai memanglah mudah tapi masing2 perlu mempertahankan hak masing2 sbb skg dah membabitkan anak2. So, masing2 ada agenda sendiri. Rita perlu tahu sbb sebenar Aidil ingin menceraikan dia utk membuktikan pada mahkamah dia adalah dipihak yg benar supaya senang utk mendapat hak anak2 sbb Aidil nak cerai tapi minta hak menjaga anak2. C’mon, use yr common sense people. The moral of the story is, kekadang kita sbg ibubapa ni perlulah redha kalau perancangan kita utk anak2 tak kesampaian. Perlu redha dan doakan anak2 yg baik2 walaupun bukan itu yg kita hendak. Supaya perjalanan hidup anak2 tenang. Kalau tak redha, mcm2 perkara pelik yg boleh terjadi. So, renung2 kan semua. Peace.

      Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1
  32. Anonymous says:

    CBUK NK TUNTUT 2 TUNTUT NIE TAPI DTG MAHKAMAH NYE TIDAK…..

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
  33. halimah jongang says:

    Ini punye kes…dua dua x nak mngalah…dua2 ego..

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  34. Anonymous says:

    ni lah jadinya klu kahwin pun cara x elok…cerai berai pun mcm gini gaduh2………………\nk xnk masing2 kena la tanggung…..wartawan pun tak yah la buat citer depa ni…dh bosan n muak dengar….cerita rumahtangga yg patutnye dirahsiakan..ikut syariat islam…mcm citer katun…di hebah2

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  35. Ni Lopak Tu Lopez says:

    tak sanggup nak baca semua komen…ketakutan dgr pendpt masing2…tapi itulah pentas realiti kehidupan diorg…kehidupan kita belum tentu bahgia nyer ponnn

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  36. Siti says:

    Salam,
    Ingat tak masa mula mula dorang kahwin dulu. Sebenarnya bukan mereka tak pernah minta permission dr Family Aidil, tapi tak dapat restu. Dan mereka kahwin kat sana. Lepas tu family Aidil canang satu Malaya cakap macam macam kat Rita. MAsa tu, Rita diam jer…dia tak komen apa apa pun.

    Banyak peristiwa terjadi lepas tuh, Rita banyak diam. Sampai Aidil gi Mahkamah, dan cakap macam macam, Aida diam jugak. Rita tak banyak cakap masa tu….

    Tapi lepas tu, mungkin dia dah bosan di tindas. Mungkin dah tiba masanya dia berkata sesuatu yang benar. Saya nampak yang dia bangkit dan pertahankan diri sendiri. Yang bagusnya, tiada seorang pun keluarga Riya yang masuk campur urusan rumahtangga dorang. Tapi keluarga Aidik pulak, masing masing nak tunjuk taring, dari ibubapa kepada adik beradik.

    Pada sayalah, Rita sudah terlalu banyak bercakap. Cukup cukuplah…Saya katakan yang semua orang di Malaysia ini sudah faham duduk perkara yang sebenarnya. Mungkin selepas ini, Rita boleh komen perjalanan kes, tapi berhenti memperkatakan pasal Aidil. Masyarakat kini sangat bijak. Mereka tahu yang benar atau tidak. Saya berkata begini kerana saya amat menghargai bakat yang RIta ada. Rita ada full package sebagai pelakon yang disegani ramai. Jadi, jangan biarkan semua itu memusnahkan masa depan anda.

    Didik anak anak dengan ilmu agama yang secukupnya. Rita jangan lupa memaklumkan kepada anak anak mewujudan ayah mereka. Tidak perlu memburukkan ayah mereka. Install kan kenangan manis mengenai ayah mereka dan cerita yang baik baik sahaja. INsyaalah, Allah itu sangat adil. Pada suatu hari nanti, akan ada jalan peyelesaian untuk masalah ini. Cuma lambat atau cepat sahaja.

    Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 3
  37. Anonymous says:

    heran la pe yg aidil nie susah sgt nk bg nafkah kat anak2 die bg je la bkn x mampu pn lebih dr mampukan gaji kat jtm pn da bepuluh ribu 2 pn nk berkira ke…..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  38. Amier says:

    Lepaih buang la …dah tak sehaluan dok seksa pompuan tu buat apa. Nak ajar..biaq dia rasa..padan muka dia… itu semua perangai macam orang tak cukup akai.
    Kalau Rita pun dah tak suka, hang pun tak suka kat dia,… cerai cara elok lah.Masing-masing biaqlah cari haluan sendiri dengan baik.Nak simpan sifat dendam tu sampai bila? Buat dok buka pekung sewaktu masa bersama…Dia cerita hang jahat..hang pulak cerita dia jahat….rak habih2.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  39. aulia says:

    Kcian jg kat RR.. berpisah je lah cara baik.. kcian kat anak2

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  40. Duda Berhias says:

    Batang Aidil sedap sempurna. Pink. Kbai.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
  41. tatatititutu says:

    Cik RR ni agaknya syg lg kt c aidil,tp c aidil tu xpndai nk pjuk rayu..

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  42. Ni Lopak Tu Lopez says:

    dua2 bersalah sebenarnya…ibu bapak dan kluarga mertua yg bangun menyatupadukan masalah anak menantu. anak boleh dgr nasihat mak bapak dan kluarganya saja. org luar x mampu nak membantu…merpersoalkan segala kerumitan berserah dan berbalik kpd Allah swt.Soalan: Aidil sebok2 nak bercerai dah ada calon pengganti ker?????

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  43. Ni Lopak Tu Lopez says:

    Klu berpisah dan bercerai adalah jalan terbaik 2013…sattlekanlah dgn matang dan bijaksana…stail sy kak rita klu suami gila nak bercerai ka, nak bermadu ka…usahkan dipaksa2kan lagi kita jadi istrinya walau hati kita pedih dan masih syg…itulah penyelesaian sebenar dan jalan terakhir…kita pertahankan dan gantung x bertali pon tak guna…hidup dgn pasangan nak kekal lama tapi dia buat tak IKHLAS ngan kita biarkanlah kenangan itu berlaku kak rita…suatu hari nanti bila sudah sampai kematangannya itu…tak payah tunggu dia nak menyesal…janji dia kan ingat zuriatnya sendiri…siapalah kita nak menghukum…serahkan kpd yg ESA

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  44. Anonymous says:

    Dulu mmg kesian sgt kt Rita…tp skrg rasa meluat plak..sejahat mne pun suami Rita,jgn la canang kt media..x baik tau…awk belum sah cerai lg..sy tau suami awk mmg kejam,tp jg la air muka suami sket..sy doakn Rita dilimpahi rahmat oleh Allah s.w.t..

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  45. Fifie says:

    cadangan buat aidil (kalau aidil ada sesiapa yg rapat ngan dia baca la) – kalau benci sangat dgn Rita n mmg nak ceraikan Rita, apa kata pergi jumpa Rita, bawa kawan2 dan ahli keluarga sekali beberapa org (4 org atau lebih la), lafaz cerai dekat dia dpn semua org (kalau boleh Rita pun ada bawa saksi sendiri). Kemudian pergi mahkamah dan sahkan lafaz cerai. Mungkin kena bayar denda ttp rasanya masa yg diambil tidak lah selama sekarang (makan bertahun juga), aib diri pun tak terburai, boleh nak tumpukan kat bola. (Mmg cerai tu dimurkai dlm Islam ttp rasanya mereka berdua ni mmg susah nak bersatu balik dan nampak benar Rita lebih bahagia dgn anak2 tanpa Aidil.) Gaya Aidil mcm nak seksa jiwa dan raga Rita dgn melengah-lengahkan proses mahkamah. Tau tak dah tambah lagi dosa. Dah la dosa tak bayar nafkah etc dan tambah lagi dosa menyeksa jiwa raga Rita, membuang masa mahkamah dan menjelikkan perasaan pembaca dgn kisah yang tak sudah2 ni. Ahli keluarga Aidil pun dapat bahang terutamanya ibu bapa, Zaquan dan bininya. Tak kesian kat mereka ker? Kalau tak sayang kat Rita dan anak2, fikirkanlah maruah ibu bapa dan keluarga Aidil kat N9 tu.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  46. Anonymous says:

    setia hujung nyawa…. ersalina comel…bersabar mempertahankan rumah tangga..
    lalallaa

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0