Written by AbangNara | January 12th, 2012

Pagi yang indah ini bermula dengan khabar yang agak tidak gembira untuk Wardina. Rumah miliknya telah pun dirompak oleh 3 orang lelaki berparang. Habis 5 buah laptop dilarikan oleh perompak-perompak ini. Takziah diucapkan kepada Wardina atas kejadian ini. Semoga anda tabah dengan dugaan.

rumah wardina dirompak

rumah wardina dirompak

rumah wardina dirompak

Perompak dilaporkan masih berkeliaran di sekitar Ampang. Jika anda menjumpai manusia-manusia yang tingkah lakunya meragukan, laporkan dengan segera kepada polis. Apa pun anda boleh ucapkan takziah dan berikan kata-kata semangat kepada Wardina dan keluarga menerusi Twitter Wardina.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

132 responses to Rumah Wardina Dirompak, 5 Buah Laptop Dilarikan

  1. marimar says:

    yeaaaa 1st…..tpi sedihla dgn berita…tabah ye kak wardina…

    0

    0
  2. nila says:

    takziah k.dina..ksiannye..smoga tdk trjadi lg d masa depan n tdk trjadi kepada kita semua..

    0

    0
  3. aaron aziz comel says:

    Kak wardina bawa bersabar eak…..Seramnya….Nasib baik x di apa2kan….bwa parang tu…..

    0

    0
  4. rj says:

    aku 1st baca dulu kat metro baru masuk BN ni..hehe…korang selalu berebut sapa komen dulu kan….just kidding

    0

    0
  5. REDBLOODSNOW says:

    Keji lah perompak tu. kesian wardina. hanya wardina n family bykkan bersabar ek. psstt…byk gak lappy dlm umah dia ek. ..hehe

    0

    0
  6. Leha says:

    Dugaan dari Allah utk org2 yg dikasihiNya

    0

    0
    • Anak Kepong says:

      Sori, out of topic jap…kete gua kena curi kat dalam parking lot Tesco Mutiara Damansara dah nak masuk dua minggu..terang2 dlm CCTV, sebab kurang prihatin Tesco dan Parking Operator, kete dapat dilari keluar tanpa sebarang masalah. Yg jelik sgt ni Management Tesco dan Parking Co buat bodoh je..cam nothing happen. Lah ni pun, tiada pe perubahan dibuat untuk menghalang kejadian ni dari terus berlaku pada org lain. CAM HARAM JADAH TUL TESCO NI!!! Management co. kaki lima agak nye lebih profesional dan de sikap ambil berat. Ni tak kol tidak, msg tidak, email pun tak…memang co, kurang ajar!!! So kawan2, elak lah ke Tesco Mutiara Damansara @ Curve..sebab mereka nak duit parking je…hal2 keselematan kereta orgramai, nasiblah masing2! Baik parking tepi jalan, kena kibai pun tak lah ralat..parking free..ni bayar pun, cam kucing kurap dilayan TESCO!! Hati2 dgn harta anda sendiri…sebab co kan berselindung di balik sign board “PARK AT YOUR OWN RISK”…

      0

      0
      • hsdcghjagcjg says:

        kat area kedah pun byak kcurian blaku kat shopping cmplex even kat hspital parking pun..ari tu i park kat centre square s.petani lupa nk ttup tngkap pas amik tket parking..tbuka seluas2nya..abis shopping ada org kat depan kete..rupanya security nya pkerja tgu kete i tkut kna curi..terharunya! syabas cs sp ats kprihatinan anda!

        0

        0
  7. insan_simpati says:

    takziah. syukur. nothing happened to all of you.

    0

    0
  8. zass says:

    Takziah to Wardina n family. Alhamdulillah, the robbers didn’t harm your family.

    0

    0
  9. KiD says:

    kesian.. hope semuanya ok buat wardina sekeluarga.. macam2 hal laa sekarang ni bila manusia makin terdesak sanggup buat apa saja..

    MasterChef Junior

    0

    0
  10. AHKAK PUAKA says:

    WONDERING. KNP BYK SGT LAPTOP KT UMH DIA. LOL

    0

    0
  11. tedrichie says:

    nampak sgt yg curi tu peniaga dinar emas…xpown tokey kedai emas yg baru kna rompak… baik punya cilokkkk

    0

    0
  12. anti pecah rumah says:

    indon nie x puas ati lg kes kalah bola sukan sea dulu..tanda protes la tue..ape pon x boleh!!

    0

    0
    • Sentor says:

      Tak de ke takziah untuk rkayat, najib cilok duit diorang?

      0

      0
      • diana says:

        Ko ni apehal sentor? org ckp bnda lain… ko pegi masuk bab politik plak…. apehal ko ni? sawan!

        0

        0
      • nuna says:

        sentor, ko nye ayat tk leh blah, guling2 aku kt karpet ni…tp sorrylah der, ko salah ‘chanel’ laaaaa…ekekeke

        0

        0
      • narinanai says:

        Cilok duit sapa? Bagi kat sapa? Bukannya bagi kat orang luar. Pusing2 duit tu patah balik kat orang Malaysia jugak. Kau pun mesti terhegeh2 pegi beratur amik duit RM500 aritu kan? Bengong.

        0

        0
      • cikgu mia says:

        ni xmemasal nk kaitkan najib lak pehal???skrg kite cter psl wardina, bkn psl najib hokehhhhh!!! nk kutuk najib, g je la add dia kat fb or tweet je kat dia…lg senang..direct trus kat dia, bkn kat sini.

        0

        0
  13. anti pecah rumah says:

    nie mesti kes pak indon dah abis duit beli tiket bola yg dorg kalah dulu..sebab 2 umah org malaysia ko pecah masuk..mengong..

    0

    0
  14. abc says:

    Indon lg yg wathal…

    tak boleh tgok org sng sket…

    0

    0
  15. anti pecah rumah says:

    x abis2 mamat indon lg..nak duit keje la mangkuk,kejadahnye pecah umah org..x cukup lagi ko nk ganyang malaysia..mengong

    0

    0
  16. Abg Lah says:

    Nape de smpai 5 laptop? Anak kecik2 lagi??! Manelah mat Indon tak bengang..susah2 pecah masuk, yg de laptop je..nak ON pun tak geti apateh nak guna…hahaha…mesti by now dh jdi papan potong bawang. Mat Indon pun dah pandai cari makan time CNY? Brengsek tul!!!!! Asyik makan duit haram je…

    0

    0
    • abc says:

      agaknya mat2 indon ni nk berfacebook ngan famili dia kat indon tu pasal la curik laptop…

      nak harap duit sendiri beli tak mampu…

      haha…

      0

      0
  17. Pretty Datin says:

    Semoga Wardina sekeluarga tabah menghadapi dugaan dariNya dan semoga perompak-perompak itu mendapat balasan dan ditangkap oleh pihak polis.

    0

    0
  18. Haruru says:

    Henfon aku pun kena copet ngan Indon. tu yang aku tak leh terima!

    0

    0
  19. hotel california says:

    takziah bt wardina.. mintak d jauhkan dr perkara2x begini dr keluarga ku.. amin.

    0

    0
  20. hehehe says:

    skrg nie kejadian rompak,samun amat2 berleluasa… duk kat umah pun tkt…nsb baik wardina tak der emas kalo mcm org yg menyimpan emas berpeti2 kat umah agak2nye mau rugi di rompaknye…nampaknye sape yg ada simpan emas kat umah kn pegi bank lar tanye bp arga peti simpanan tuk nak simpan ems kat bank kalo kat umah kang kene rompak sia2 jer tak leh claim insurans…huk3x…tkt2 skrg nie…sembelih lar,rompak lar…

    0

    0
  21. mama says:

    sib baik larikan laptop,kalau larikan wardina kn ke susah

    0

    0
  22. Sentor says:

    Tak de takziah ke untuk rakyat ,najib cilok duit diorang ?

    0

    0
    • Senatorita says:

      rasenye mcm tak de pun duit aku kene curik… dapat free rm500 ade laa… aku cuma nk cakap takziah kt najib sbb ade rakyat tak berterima kasih mcm ko dan yg seangkatan dgn ko..,.

      0

      0
  23. nisha says:

    indon2 ni memang k. ajarrr….da banyak kes pecah umah babitkan indon

    0

    0
  24. Zara says:

    Pd pdpt aku perOmpak sllnya merompak dikawasan rumah2x teres, banglo.. Umah yg bertanah. Mcm flat, ssh skt sbb ramai org kiri kanan.. Dan x kaya

    0

    0
  25. jantan macho kentut merata-rata says:

    org indon mmg bodo…dtg ngeri kita n then berlagak ngeri dia kaya. lps tu rompak sana sini. bila ada bencana alam……buat muka welfare minta derma, bila kita tlg, lps tu d ludah blk. Dasar kaum jahanam n bajingan. sebab tu negara asyik kena bencana.

    0

    0
  26. Lurve To Talk says:

    emm..ada hikmah di sebalik kejadian..Wardina..anyway…dah lepas dirompak..sempat lagi tweet bgtau org…huhu…kalau I, definite panic, dah tak pikir nak update status ke yer…that technology

    0

    0
  27. fabs says:

    innalillah buat wardina sekeluarga. dpt msg dari kwn td ttng wardina ni. mmg mengigil baca. suami wardina ni kena ikat dan dipukul oleh perompak sbb mereka tidak puas hati dgn brg yg mereka rompak. dlm rmh wardina mana ada brg kemas. wardina dan anak2 dia ketakutan dan bersembunyi dibwah selimut. anak2 dia trauma. tapi alhamdulilah wardina n anak2 tidak diapa2kan. moga Allah beri petunjuk pd yg merompak tu.

    0

    0
  28. Sentor says:

    Sebab dah tak de duit nak bayar police peronda pasal bujet dah kena corrupt by najib, n indon tak dapat gaji Dan majikan tak bayar n hak pekerja indon tak dijamin oleh mahkamah and our mahkamah run by donkey, then rompak terjadi.

    0

    0
    • elleshuzz says:

      ko meroyan pasal DS Najib ni kenape? Salah channel la bai!

      0

      0
    • anak seni says:

      lu ni pencacai takyah dok meroyan la. lu tak suka DS najib lu undi lain la nant PRU. bodoh

      0

      0
    • will says:

      kerajaan jugak salah,, bila barang naik kerajaan salah,,padahal peniaga gak naikkan harga,, gaji rendh kerajaan gak slah,, kang naik gaji mau lari kilang2 g tempat lain..

      0

      0
  29. lia says:

    Alhamdulillah wardina n family slmt..itu yg penting..
    sy nk share satu doa utk diri n kwn sume :)

    Rasulullah s.a.w. mengajarkan kepada umatnya satu doa yang jika dibaca tiga kali di waktu pagi
    dan tiga kali di waktu petang maka akan terhindarlah kepada yang membacanya daripadasegala kemudaratan disepanjang hari tersebut. Doa daripada hadis di atas

    “Bismillahillazi La Yadhurru Ma’asmihi Syaiun filArdhi wa la Fissama’i wa huwassami’ul ‘alim”

    Kelebihan mengamalkan doa ini :-

    1.Terhindar Daripada Bahaya
    2.Terhindar Daripada Kemudaratan Makanan
    3.Terhindar Daripada Sihir
    4.Terhindar Daripada Gangguan Makhluk Halus

    3x waktu pagi
    3x waktu petang

    Insyallah Allah akan melindungi kita :)

    0

    0
  30. me myself says:

    eeiii kureng ajor punyer indon…!alhamdulillah la dia tak apa2kan wardina n anak2 dia.cuma kesian la kt ikhwan kna blasah.tp better dr yg pompuan kne rape ke pe ke..nauzubillah…semoga wardina tabah n pasti ada hikmah dr pe yg terjadi .

    0

    0
  31. wak kordi says:

    bukan semua orang indonesia jahat. segelintir je. kalau kita pukul sama rata yang semua orang indonesia ni jahat sebab few of them, maka kita ni sama taraf je la dengan indon-indon bangsat yang berhimpun bakar bendera kita, baling taik dekat kedutaan kita, panggil kita malingsia etc. tak de beza pun.

    0

    0
    • Suri says:

      Mslh nyer wak few years back, dato hisham dah btau 1/2 drp penjara tu warga depa…byg kan rmai x rmai…depa minority tp depa yg byk kat penjara…uih ngeri…

      0

      0
  32. huesziey says:

    Sabar bnyk2 yer k.wardina… Allah nk uji kesabaran akak 2… tp wrga asing nie mmg x leh blh la.. da ckup bgus kjaan M’sia bg tmpng cri rzki kat cni, mcm2 hal diorg bt… mnysahkn org malaysia jer… ptt hlau jer diorg nie blik negara masing2, jgk bg muka kat diorg..

    0

    0
  33. ad says:

    tk tau lagi sapa yg merompak, indon workers tu bibik dia, ..tersilap tapi sbb indon workes kids and me,,, wardina letak titik tapi bukan koma.. ..nti dia update lah..jgn emo sgt semua org, tunggu siasatan polis.. kita semua jaga keselamatan diri

    0

    0
    • Suri says:

      Ko p la tny wardina klu x caya, klu maid buat apa dia nak ckp indo workers..tu merujuk perompak tuh. Sebab tuh titik. Baru sambung dia dgn anak2, alahai

      0

      0
  34. farah ibtisam says:

    innalillah……ksain kat warduina n family… hm mkin mnjdi2la bnda ni… kbnyknnye dlakukn oleh wrga asing… sgt xbrtmadunlah mreka ni…….. dahdbri mnmpang dsini… buat prkara xbek plak… mcm bla ular… jp g tuan dia kna patuk balik…. tlonglah msnahkan wrga asing d ngra ni……… =)

    0

    0
  35. adik manis says:

    sapelah yang x senonoh pergi merompak tu..x de kerja lain la tu,.dahla laptop smpai 5 dia kebas.kejam betul!!! indon! memang x leh pakai sangat!! buat menyemak je..

    0

    0
  36. xxx says:

    rmh wardina betul2 belakang rumah my frenz. it/’s happen ard 3am as per my frenz. last year rmh kakak my frenz in front of her house at the same area also kena..
    area tu gated area but well bila benda nak jadikan.. takziah buat wardina.. alhamdullilah she n family ok.

    0

    0
  37. cendolpekat says:

    bila sebut hilang laptop ni, memang bahaya.. bayangkan kalau dalam laptop tu penuh dengan file2 peribadi termasuk gambar2.. tersebar kat internet, boleh malu sepanjang hayat.. semoga dijauhkan

    0

    0
  38. Sentor says:

    No takziah to immigration and police at klia for article below,….
    A 30-year-old Malaysian pilot was caught at the Sydney airport Tuesday, trying to smuggle five kilograms of methamphetamie into Australia, has been charged in a magistrates court.
    Thiagu Supramaniam, a Malaysian Airlines pilot, who was charged for the offence Thursday, had been declined bail, according to The Telegraph, an Australian based newspaper.
    Thiagu had been charged with two counts of importing a commercial quantity of a border-controlled drug, one allegedly relating to a drug deal in a Sydney hotel last August.
    The substance, containing a “white crystalline substance” that was packed in six packets, was found in his suitcase when Australian Federal Police (AFP) nabbed him at the airport.

    0

    0
  39. miejigsaw says:

    Hopefully Wardina sekeluarga dapat recover balik dari trauma tu. Hopefully tiada gambar private dlm tu kalau tak ada cerita sensasi lagi

    0

    0
  40. baby uuu says:

    tabahkan hti wardina….jht sggh binatang 3 tu…smpai 5 laptop dia kebas,,aiii kte ambklah iktibar dri ape yg berlaku ni ye…zaman skarang tdk kre smpai nyawa pon terkorban..

    0

    0
  41. jenglot says:

    ok, dah di curi.

    pencuri indon hanya nak duit. lalu dijual kpd sesiapa yg memerlukan.

    kalau dpt di tangan cina. digodek dan dijual apa saje yg boleh dijadikan duit. kemudian.

    apa gmbr hangat dan video yang sensasi selepas ini? itu pasti/mungkin.

    0

    0
  42. Dato minah jambu 24jam mengadap computer says:

    laptop di ambek pencuri halal kn sudahhhhhhhhhhhhhh yg penting semua nye selamat dn tidak di ape2 kn ……..yg kesian nye anak2 wardina yg maseh kecik tengok benda2 cm ni kalang kabot mesti dia takot……shukur pada allah semua nye selamat…….alhamdulillah shukur….

    0

    0
  43. Dato minah jambu 24jam mengadap computer says:

    pencuri jangan macok rumah minah jambu ye pasal minah jambu ada satu je computer nanti kalau dia ambek computer minah jambu tk boleh jari jari runcing minah jambu ni nk kasi komen ngan peminat2 minah jambu knnnnnnnnnnnn !!!

    0

    0
  44. Mail DuaSinggit says:

    BODOH STUPID PUNYA MALING!!!

    0

    0
  45. JOE says:

    SELAGI HUKUM HUDUD X D LAKSANAKAN …PEROMPAK2 AKAN BERMAHARAJALELA…

    0

    0
    • ohni says:

      aku setuju if hudud dilaksanakan. tapi mampu ke kaum lain terima? bukan takat kaum lain, family kepada penjenayah tu sendiri mampu ke terima tgk saudara/anak depa dihukum? selagi tak kena dek batang hidung mmg ok. zaman Nabi dengan sekarang memang lain. Tp tu lah, HUDUD je yang blh bagi org sedar cuma penerimaan je tak tentu.

      0

      0
      • aku says:

        yg xboleh terima tu penjenayah la kot. lagi2 yg juta2 tuuuu…

        0

        0
      • setuju says:

        yg xboleh terima tu penjenayah la kot. lagi2 yg juta2 tuuuu…

        0

        0
      • kuskus says:

        nak dilaksanakan serta merta mmg mustahil la..tapi sepatutnya kerajaan mesti ada perancangan ke arah tu….kes2 jenayah n sosial ni adalah salah satu balasan/tanda kemurkaan Allah swt pada kita sbb mempertikaikan n xde usaha pun ke arah itu…..

        0

        0
      • sayer says:

        Ohni, hudud tu hukuman utk org islam je, yg bukan islam dihukum dgn undang2 negara… terpulang la family boleh terima ke tak terima, bila sorg perompak dah dibuktikan bersalah (mengikut syarat2 hudud, salah satunya mencuri tu dgn sengaja, bukan disebabkan kemiskinan yg melampau), mmg patut kena hududlah, dan disaksikan oleh org ramai.. bila org ramai saksikan hukuman tu, jadi iktibar pada org lain supaya jgn mencuri..kalau susah sangat, minta jelah kat pusat zakat kalau takde duit sangat, pusat zakat pun jgn la buat kerenah prosedur mcm2 sampai org miskin pun susah nak minta tolong…

        0

        0
    • JOE says:

      setuju sgt…cuba kita fikir…kita cuma resah untuk orang yang akan terima hukuman tu je..tp kita x fikir plk untuk org ramai yg berisiko utk drompak..byk dah kes kt malaysia..yg mati kena ragut,mati kena rompak…psal ni xde plk orang nk resah…kita fikir kluarga perompak je..kite x fikir untuk keluarga org yg dirompak..trauma,takut dan mcm2 lg…

      0

      0
    • moki says:

      yup…hukum hudud ni dtg dari allah..bkn manusia..manusia ni hidup satu zaman je..pastu tukar dgn zaman len plk..tp tuhan ni die hidup x mati2…klu kite ckp hudud ni x sesuai pada zaman ni..maka kite menidakkan 1 dri 99 nama allah(asmaulhusna) iaitu al hakim(maha mengetahui)..bile kita ckp x sesuai,jd kite ni jd lagi mengetahui dan pandai,bijak daripd tuhan plk…sdgkan kite ni sebutir pasir di pantai yg luas…x berharga langsung..tp pandai2 nk ajar tuhan plk..

      0

      0
      • Dato minah jambu 24jam mengadap computer says:

        hukum hudud tu kalau kt negeri arab tu boleh lah ! ni kn malaysia n bukan arab ! kalau nk buat hukum hudud kenape tidak dari dulu lagi? kenape sekarang? sekarang dh 2012 dulu2 kenape tk buat? kalau hukum hudud ni di buat dari dulu mungkin orang2 takot jugak nak buat perkara mencuri n merompak tu…..lu pikir lah sendiri yeeeeeeeeeeeeee !!

        0

        0
  46. love says:

    takziah k.dina mjur akak n family selamat.

    0

    0
  47. mulut capoi says:

    Amalkan baca ayat kursi sebelum tidur…

    0

    0
  48. zzz says:

    I just wondering
    Wardina ni time kne rompak,
    Die men twitter ke??
    LOL!

    0

    0
    • bujang says:

      Jika suami-isteri eloklah tidur sebilik jangan berasingan walaupun sakit atau demam.
      Tambahan anakkecil demam seelok2nya sebagai ibu maka tidurlah sebilik, jangan harapkan suami menjaga seorang…..itu pun satu pengorbanan.
      Buangkanlah keselesaan bila keadaan demikian.

      0

      0
  49. Reena says:

    Tu la sebabnyer bila bg muka sgt kat pendatang asing ni especially indon! Dorang ni kongajar len mcm sket.. tak puas hati jer, tikam..tak puas hati jer, santau. Walaupun ada yg baik tp kebanyakannya berniat buruk masuk cni.. yelah, memula buat baik pastu abis brg org tu dikebasnyer. Nasib baik Wardina sekeluarga tak apa2.. walaupun nyawa tak melayang, tp file2 dlm laptop tu bukn senang nak dpt..manalah tau ada p&c punya design ker, big project & deadline..sabar yer dina. Takziah utk anda sekeluarga.

    0

    0
  50. Tikaro says:

    Banyak sangat laptop dia kut… patut sedekah anak yatim 1…

    0

    0
  51. Umie says:

    Setiap kita manusia pasti akan dapat cobaan dari Allah,jangan terlalu menghina bangsa atau manusia lain dengan kata-kata kesat kalo korang tak suka orang Indon Maling..,sekarang apa bezanya dengan korang memaki orang indon balik,..kata orang malaysia baik-baik belaka,berbudi pekerti,bersopan santun,ramah tamah..mana.bunuh membunuh sesama sodara juga satu ujian pada bangsa indon.kat sinie pun apa kurangnya membunuh dan memotong mayat ayah sendiri pun terjadi..? jangan terlalu benci dengan bangsa lain ALLAH lebih tahu segalanya.Nanti kalo ALLAH takdirkan kow kahwin dengan orang indon dapat orang jawa baru kow sedar…dan jangan lupa keturunan asli malaysia pun ramai yang dari indon.JAWA,SUMATERA,..kan..takkan tak tahu sejarah kot…Kat sekolah ada belajar tak..

    0

    0
  52. Umie says:

    Hey…baby uuuu,jangan cakap manusia binatang,Kita diciptakan sama sebagai manusia bukan wujud binatang nanti ALLAH bagi kow anak macam binatang baru mati terkejut…kalo nak benci pun ungat-ingatlah…Fine kao memang tak nak ada orang Indon kat Malysia cuba ramai-ramai cakap dengan Kerajaan semua bangsa Indon Jangan dibagi masuk…atau hapuskan mereka semua cek satu-satu rumah cek IC yang berbangsa Indon Bunuh semua tak kesahlah suami orang sini ker…isteri orang sini ker…keturunan Indon ker… janji ada bau bunuhjer…biar puas hati kow…lepas tue cakap dengan PM jangan ada orang Indon lagi kat sini lepas nie…bangsa lain takper.. mereka semua baik-baik belaka…kan….??????? Kalo BABY UUU boleh gerakan semua rakyat melau cakap dengan PM Pasti BABI/ BEBI…TERKENAL SATU DUNIA…HAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA……

    0

    0
    • meriam buluh says:

      Prmp sial kawin dgn jantan indon. tah tah ni perompak rmh wardina!!!! polis tlg check email add dia nie!!!!!!

      0

      0
  53. hanz says:

    Bila rompak asyik Jawa je yang disalahkan, ingat Melayu tu mulia sangat ke ??? Lagi satu Wardina pun kena Muhasabah diri… Cakap jangan nak puji diri dan keluarga sendiri je, agak2 bila bercakap, banyakkan sedekah dan amal jariah. Setiap harta dan wang yang Allah beri bukan semua kita punya…. sekian Wassalam..

    0

    0
    • Mama Meera says:

      bahasa mulut ko bau mcm longkang.tu baru mulut…belum ko punye hati lg…lagi BUSUK!

      tak baik berburuk sangka la weh.die berkongsi sekadar peringatan buat kita.Mane la tau kan tak lame lagi rmh ko lak kna rompak ke?…. huhuhu

      0

      0
  54. i&me says:

    cian kak wardina , hope yg sabar ye . org indon ke ape ke sume same jer dr diri masing2 jer nk buat jahat or x , sume yg blaku 2 ade hikmahnye yg pnting kak wardina n fmly x pape dah la harta le d cari lg .

    0

    0
  55. We Lurve says:

    kesian kat kak wardina….sabar ye kak…:)

    0

    0
  56. Umie says:

    Hey..Jantan macho kentut merata-rata kow nie sama mcm Baby uuuu tue…Kutuklah mcm-mcm orang Indon tue entah-entah korang berdua pernah kena makan balak Indon kot sakit hati…ker…kacihan…kan dah kata cakap dngn PM bunuh semua orang Indon yang ada kat Malaysia nie…termasuk keturunannya kau tahu kan Wardinah juga keturunan Aceh Indon,Juara maharaja lawak Mega yang seorang juga keturunan jawa lagi,Bekas Menteri besar Selangor jg keturunan.entah-entah kaw sendiri keturunan sama..kan senang.tinggalkan Bangla, negro,Pakistan dan Lain-lain bangsa yang ada couple dg orang Melayu…Aku ingat yang keturunan Asli Orang Malaysia hanya orang Melyu asli jer…pergi kat perpustakaan dan cari sejarah Melayu pasti korang takkan cakap busuk hati macam tahi dan busuk kentut kaw…Bos aku juga keturunan Indon jawa cam mana..tempat aku kerja ramai orang Kelantan dan terengganu apa macam…Kebencian korang hanya buat Iman korang dan pahala korang berkurang tambah dosa adalagi.Setiap Bencana pasti ada arti disebaliknya.yg kau cakp membantu kalo tak ikhlas jangan bagi…buat apa bukan dap pahala kaw pandai mengutuk entah-entah kawa sendiri tak bagi satu sen pun…cakap tak serupa bikin.Ingat sikit bangunan besar-besar kat Negara nie ramai guna tenaga Indon ingatlah tue…jgn sombong bangang.

    0

    0
    • jantan macho kentut merata-rata says:

      Alloooooo….UMIE OOOOO……sekali aku tampar dgn selipar thailand kang tcabut gigi……kamu ni sah suami org indon yg gampang tuuu……knapa nak protect bangsa indon yg byk buat kianat ahhhhh!!!!!! gua ingat lu nie kan meroyan lah. boleh lu p tukar warganegara takkk…….konon educated lahhhh bagai…..tapi hati sumpah org mcm taik indon. blh belahhhh!!!!!

      0

      0
  57. hani says:

    sayu baca luahan Wardina….

    Mereka merompak “perasaan selamat” saya

    Selimut saya terbuka! Dibuka! YA Allah seorang lelaki bertopeng menyuruh saya diam “SHHHHHH”katanya. “Barang kemas mana?” “Barang kemas mana?” katanya. Tersedar saya, ini bukan mimpi lagi, rumah saya dimasuki pencuri! Saya cuba tenangkan hati, dan menyorok muka juga tubuh saya. Jawab saya dengan yakin “Saya tak pakai barang kemas, saya tak ada barang kemas” Yang ada pada saya cuma cincin arwah tinggalan nenek saya. Dengan berat hati saya membukanya, “Ini saja yang saya ada, cincin nenek saya, nah ambil” balas saya “Saya memang tak suka barang kemas, tak pakai barang kemas” kata saya lagi, cuba meyakinkan manusia ini bahawa rumah ini memang tiada apa yang dicari. Seribu satu perasaan dan sejuta lagi penyataan memecut laju didalam minda. Kenapa? Bagaimana? Apa akan terjadi? Mana anak-anak saya? Siapa mereka? Mahu apa? Adakah saya akan diapa-apakan?

    Cincin belah rotan dengan tiga butir berlian kecil, mungkin tiada nilai yang tinggi. Namun itulah peringatan asal usul dan ‘memori’ jati diri ini. Separuh dari diri saya. Tidak tinggi dengan nilai harga,tetapi tinggi dengan nilai jiwa. Cincin arwah Dorris Irene Wilmot yang dipakai ketika perkahwinannya dulu. Dari Scotland ke England kemudian bersama cincin itu juga dia berlayar bersama Leslie James Morgan Wlmot, grandpa saya, ke Australia tatkala perang dunia ke-2. Saya sebenarnya mahu memberinya kepada Amna satu hari nanti ,tapi apakan daya. Memori dan nilai sentimental cincin itu amat tinggi sekali. Tidak apa, kerana memori di dalam diri tidak mungkin dapat mereka curi.

    Namun sebagaimana memori indah itu akan kekal dengan izinNya, memori ngeri ini juga akan terus tersematl dalam diri. Seperti pita video buruk yang rosak, gambaran kejadian berputar dan berputar kembali dalam ingatan saya. Adakalanya bulu roma saya naik kembali, tangan dan tubuh bergetar dengan sendiri. Wajah mereka kini sering menggangu dan menghantui saya. Saya pasti, ianya mengambil masa untuk di’lupa’kan. Bukan lupa sepenuhnya, namun lupakan ketakutan dan mencari kekuatan kembali. Takut, resah, gelisah dan beribu perasaan lain, bercampur seperti dicampurnya rencah di dalam kuali. Akhirnya, namun akhirnya gulai itu sungguh enak sekali. Akhirnya, saya mengucap syukur Alhamdulillah. Allah mahu membersihkan kami. Musibah demi musibah , membuatkan diri lebih dekat dengan Ilahi, “Syukur Ya Allah” “Alhamdulillah” dan “Innalillah” bermain di bibir sejak pagi tadi.

    Saya terfikir, siapakah dia insan ini, sehingga sanggup buat begini? Mencuri demi wang ringgit semata. Ketika dipukul Ikhwan di kaki dan kepala, mereka berkata, “Saya tak kacau orang, saya tak kacau orang” dalam loghat Indonesianya. Ikhwan memberi amaran keapda mereka “Jangan sentuh isteri saya”, “Jangan kacau anak saya”. Ikhwan dikejutkan ketika sedang menemani Imran yang demam, di kamar birunya. Diikat tangan suami tercinta. Setelah Ikhwan menjerit, mengharapkan ada yang mendengar, saya kemudian tergamam ketika perompak itu berkata “Sini, sini” cuba membuka selimut saya.

    Saya berjanji pada diri ,sekiranya orang ini cuba mengapakan saya, saya akan bermatian sehingga nafas terakhir, memepertahankan maruah saya. Saya juga wanita Aceh, darah pejuang mengalir di dalam badan saya. Rupanya Eka saudara saya dari Aceh yang kini membantu saya ditarik dari kamarnya dibawah keatas dan disuruh bersama saya didalam selimut. Saya memeluknya.

    Anak-anak saya? Di mana mereka? Saya tertanya-tanya. Saya berikan dan letakkan keselamatan diri mereka kepada Allah sepenuhnya. Saya yakin mereka selamat. Doa saya setiap lepas solat adalah supaya Allah memelihara mereka, kerana mereka bukan kepunyaan saya, mereka milik Allah. Saya yakin pasti ada diantara doa saya didengari. Saya pasti! Saya yakin! Tidak lama kemudian terdengar tangisan Imran.

    “Imran!!! ” jerit saya, tanpa membuka cadar. Ikhwan masuk bersama Imran ke kamar saya. Saya pegang badan panas Imran, dia masih demam, dan Imran terus teresak-esak dalam pelukkan saya. “Naughty man, Ummi” kata Imran pada saya. “Dia hit ayah Imran” katanya. “Imran tak de sword, Imran” katanya. Allah, sucinya anak ini. Belum mengerti apa pun. Ini bukan filem atau kartun anakku.Sword Imran tak akan mungkin membantu. Satu ketika dahulu, perompak-perompak ini juga pernah suci dan comel sepertinya. “Ya Allah pelihara anakkau” bisik saya dalam hati. Tidak lama selepas itu, Amna dan Azra dengan senyap memasuki cadar saya. Kami bertiga memeluk erat sesama sendiri. Sekali-sekali saya mengusap Eka disebelah saya. Saya harus berani untuk mereka. Saya tiba-tiba merasakan Ikhwan duduk dikaki saya. Alhamdulillah kami semua ada bersama.

    Sekali lagi selimut saya ditarik, seorang lagi lelaki bertopeng bertanya “Barang kemas mana?” Ikhwan berkata “Jangan sentuh dia, dia tak ada tudung” MasyaAllah, begitulah suami saya menjaga kehormatan saya. Dalam saat ini pun dia tidak mahu sesiapa pun melihat ‘hak’nya. Saya amat berbesar hati ketika itu. Maka kerana itulah luluh jantungnya melihat gambar saya dahulu di’post’ sesuka hati di alam maya. Kasihanilah saya dan dia. Janganlah buat begitu lagi ya? Pelihara aib orang lain supaya aib anda dan keluarga juga dijaga. Percayalah janji Allah itu benar, ini bukan janji manusia.

    Sekali lagi saya menjawab membalas pertanyaan peromapak ini, “Saya tak pakai barang kemas, saya tak suka barang kemas” Ikhwan mengalih perhatiannya kepada laci dihadapan. “Sini banyak barang mahal” tunjuk Ikhwan. Manusia ini menggeledah laci tadi yang sebetulnya cuma termuat aksesori lama. Rantai, gelang kayu, brooch yang dihiasi permata palsu. Ya, saya tidak punya apa! Saya bukan penggemar emas dan intan permata.

    Seorang lagi rakannya berhenti dihadapan rak buku kami. Itulah harta saya, buku yang tersusn rapi. Rak demi rak buku didalam kamar. Itulah saja ‘harta’ saya. Ilmu itu emas bagiku. Tak mungkin perompak ini mengerti! Berdirinya dihadapan rak buku itu, dia seolah keliru. Tidak tahu lagi apa harus dibuat dan kemana harus dituju. Dihampiri rak diatas meja tulis, disitu penuh dengan buku lagi, dengan buku nota yang amat berharga bagi saya, segala nota kuliah, seminar dan persidangan ada disana. Saya yakin tidak akan mereka sentuh sama sekali! Juga tersusun di rak itu Quran-Quran saya. Sampainya dia memegang Quran berwarna hijau muda, Ikhwan berkata “Quran tak nak?” memerli sinis dirinya. Dia cuma diam.

    Ikhwan mula membaca Ayatul-Kursi dengan nada tinggi. Dia menyuruh Ikhwan diam. Mungkin tergetar juga hatinya. Saya mengikut. Al-Falaq menyusul.

    “Katakanlah wahai Muhammad “Aku berlindung kepada Allah Tuhan yang menciptakan sekalian makhluk”

    “Dari bencana makhluk-makhluk yang ia diciptakan” “

    “Dan dari bahaya gelap apabila ia masuk”

    “Dan dari kejahatan makhluk-makhluk yang menghembus-hembus pada simpulan-simpulan”

    “Dan kejahatan orang yang dengki apabila ia melakukan dengkinya”

    (Quran, Al-Falaq:1-5)

    Saya, Amna dan Azra memabcanya berulang ulang dengan penuh yakin. Akhirnya semua ini milik Allah jua “Ya Allah yang memiliki hati manusia, timbulkanah perasaan gentar dan tidak selesa didalam jiwa mereka” doa saya dalam hati. Saya cuma mampu berserah, dan ketika ini terasa makna ketawhidan Illah yang begitu tinggi memuncak di dalam sanubari. Secara tiba-tiba, terdengar motor pak jaga di luar rumah saya. Perompak menyuruh kami diam. Tidak lama selepas itu, mereka beredar. Rupanya Farah anak gadis Pak Fauzi Marzuki, jiran belakang saya ternampak kelibat penyamun ini dari jendelanya. Dan siapakah yang menggerakkannya untuk nampak rasanya? Ya Benar! Allah SWT.

    Air mata saya menitis. Thank you Allah. Kuasa keyakinan itu amat tinggi sekali. Keyakinan bahawa Allah akan bersama orang-orang yang mahu bersamanya. “Ingatlah Aku dan Aku akan mengingatimu” Saya cukup yakin. Janji Allah benar. Ini bukan janji manusia.

    Amna masih trauma, sejurus setelah mereka keluar, setelah polis dan jiran bersama kami. Amna terus muntah. Satu reaksi fisiologi yang biasa bagi kanak-kanak yang trauma. Muntahnya hijau, namun lebih hijau lagi emosinya. Saya akan cuba membina keberaniannya kembali. Satu pertanyaan Amna yang membuatkan saya terhenti. “Why did they do that Ummi?”

    Saya terdiam. Bagaimana harus saya jawab pada anak kecil ini? Ya benar kita semua dilahirkan fitrahnya suci dari dosa. Jawapan saya pada Amna di artikel seterusnya! Ianya untuk anda fikirkan juga.

    Yang masih trauma,

    Wardina

    0

    0
  58. hang_lekiue says:

    Di harap, si mangsa tidak menuduh UMNO sebagai punca rompakan. Tidak lupa juga, mungkin ini juga ada konspirasi BN

    0

    0
  59. Umie says:

    Hey hanz dan i& me aku setuju dengan korang berdua,Wardinah cakap perompak tutup muka mcm mana boleh cam orang indon,orang sini pun ramai yang tahu cakp indon,..bila cakap bahasa indon dah bagi th satu Malaysia orang Indon,mungkin wardinah lupa yang dia juga keturunan Aceh Indon kot atau ada Aceh lain kat dunia inie…segala yang terjadi pasti itu rencana ALLAH,…mungkin rezeki wardinah berlebih tapi masih tak cukup bersedekah tuelah ALLAH bg peringatan..atau Wardinah seorang yang taat pd ALLAH kalo tak diuji nanti Takabur pula…harap-harap yang mengutuk sumpah serapah tue beringat ALLAH tak suka hambanya menghina orang lain.Kalo tah betul pasal agama leh…kalo tk tahu maafkanjer….

    0

    0
    • indon babi miskin says:

      diam la umie indon ! g mampos la ko!!

      0

      0
    • Mama Meera says:

      ataupun…ape yg berlaku pd wardina sbg peringatan utk diri kita jugak.supaya sentiasa ditetapkan iman kpd Allah SWT.x yah la nk komen pndgan -ve sgt bab die x ckup sedekah ke…atau jadi takabur ke hape…hanya Allah yg lebih tahu sejauh mana keimanan dan amalan die.wlupn statement ko tu ada perkataan MUNGKIN tp x sedap lgsung di baca.seolah2 spt memperlekehkn setiap amalan ibadat die.ko gak yg ckp x baik mnghina org.BAHASA KO TU BIAR BETUL SKET.

      0

      0
  60. mulut capoi says:

    Satu lagi peringatan…..jika rezeki kita lebih dan layak untuk berzakat maka tunaikanlah.
    Ujian Allah tak kira siapa, setiap ujian itu ada hikmahnya…
    Wardina dan keluarga selamat dan masih lagi ada tempat tinggal….
    Cuba renungkan apabila rumah terbakar yang tinggal abu dan arang berserakan….itu pun dugaan…..tapi nyawa terselamat.

    Harta dunia tak ada nilainya jika kita fikir dalam2……keimanan serta ketaqwaan itu yang dipandang Allah……
    Jangan diingat dan disesalkan jika harta hilang….ada rezeki dan kudrat maka kita cari semula.
    Iktibar untuk kita semua.

    0

    0
  61. Leena says:

    Sedih dan simpati baca luahan wardina tadi.mari kita sama2 berdoa agar Allah akan sentiasa melindungi kita. Sesungguhnya Dia adalah sebaik-baik pelindung. Kejadian ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja.

    0

    0
  62. Cik Ketom says:

    Takziah Wardina… tapi dalam pada trauma tu masih lagi sempat bertweet ya.
    Baguslah bijak menggunakan kuasa media baru.

    0

    0
  63. Amier says:

    Hilang laptop tak menjadi hal lah sangat, nasib 3 pencuri tu tak naik nafsu…3 lawan 1 macamana pulak?
    Yang penting suami anak -anak dan diri sendiri tidak diapa-apakan.
    Aku terbaca harian KOSMO punyalah akhbar ini nak tarik pembeli, di halaman depan tertera lebih kurang begini- Perompak merentap selimut Wardina.

    0

    0
  64. paak booonnny says:

    tabahkan hati ye kak wardina…benci ngan indon worker..memang dasar penrompak dierorg nie…bila nak halau dierorg ni dr sini…makin nyampah aku dibuatnya ngan indon2 nie…

    0

    0
  65. paak booonnny says:

    tabahkan hati ye kak wardina…benci ngan indon worker..memang dasar perompak dierorg nie…bila nak halau dierorg ni dr sini…makin nyampah aku dibuatnya ngan indon2 nie…

    0

    0
  66. mustar says:

    pelajarila seni bela diri..atleast tahu ap nak dibuat if musuh nk grab u or punching u

    0

    0
  67. zara says:

    tau x pe..nak2 mat2 indon y keje bwhan ni, rimas sgt nk komuter y pnuh dgn mat indon..mgacau mganggu..rasa nk sepak je muke dorg 2!!

    0

    0
  68. Dato minah jambu 24jam mengadap computer says:

    kalau merompak norang indon je ke? orang mlayu mlaysia tkde yg perompak ! penyamun ! jangan2 yg rompak tu ada orang mlayu malysia rompak rumah wdina tu …mungkin jugak lah ……sekarang ni banyak jenayah minah jambu sekarang takot nk balek malm2 lagi… bukan nye ape minah jambu takot kena rogolllllllllllll !!!

    0

    0
  69. merong says:

    mmg bangang sapa tanya soklan “kenapa laptop sampai 5” nampak sangat ler otak lembab

    0

    0
  70. Jawa indon keparat says:

    Emang indon jawa suka mencuri di indon aja keparat jawa indon menjarah hasil bumi

    0

    0