Written by serenity | November 4th, 2013

Tidak dapat dipastikan berapa ramai sebenarnya dari pembaca BN yang mengikuti program Akademi Fantasia (AF) musim terbaru. Sebelum ini timbul kontroversi apabila Rafidah Ibrahim dikeluarkan dari senarai peserta akhir kerana giat memberi komen tentang program itu yang dilihat seolah-olah perbuatan ‘melobi’ undi.
 photo roslan.png

Yang terbaru, salah seorang juri pertandingan itu, Roslan Aziz dikecam kerana merujuk kepada dua orang penari latar sebagai ‘beruk’ dalam ulasannya tentang persembahan program tersebut. Melalui Utusan Online, Roslan telah memohon maaf atas keterlanjurannya.

Sejujurnya saya amat kecewa, ia tidak seharusnya berlaku. Saya akui ia memang suatu kesilapan daripada pihak saya dan saya memohon maaf atas kekhilafan tersebut.

Namun saya harap perkara ini tidak diperbesarkan kerana apa yang berlaku adalah disebabkan saya terlalu beremosi sewaktu menyaksikan persembahan tersebut

Mungkin ada juga benarnya apa yang dikatakan oleh Roslan, walaupun ada yang mengatakan apa yang dilakukan Roslan adalah sekadar gimik untuk menaikkan rating program AF yang didakwa tidak sepopular era awal penganjurannya.

Apa pun jika benar dia beremosi diharap Roslan tidak mengulanginya lagi kerana ia contoh tidak baik terutamanya kepada kanak-kanak dan remaja yang turut menonton pertandingan tersebut.

77 responses to Roslan Aziz Panggil Penari Latar ‘Beruk’ Kerana Terlalu Beremosi

  1. jijie says:

    kalau aku saman jer si roslan aziz tua kerepot ni.. dah la komen mcm org nyanyuk..

    0

    0
    • Anonymous says:

      CERMIN DIRI LAH… DIRI SENDIRI YG BERUK, PI KATA ORANG BERUK PLAK..

      0

      0
      • miss ynwa says:

        Tidak dapat dipastikan berapa ramai sebenarnya dari pembaca BN yang mengikuti program Akademi Fantasia (AF) musim terbaru.

        hahhahhaa…terbaik nara! sindiran yang padu…i loikkkeeeee
        sape pelajar AF13 sendu? sorg pon aku tak kenal. dgr citer dah nak dekat final?
        muahahahhahahahhah

        0

        0
        • Comel tak aku says:

          Masaalah yg sama oleh Akademi Fantasia tiap2 tahun. Malas nak tengok. Lagu2 yg dipilih lagu sendu. Pas tu penari2 yg tak relevant menyemak stage. Betul kata Roslan. Pemilihan lagu2 pun tak sesuai utk pelajar2. Contohnya Indah. Lagu yg diberi Sabtu lepas lagu ‘pop dance’. Come on la AF. Ini pertandingan nyayi. Korang kasi lagu kepit suara tu kenapa?
          You can do better than that. Macam ada sesuatu yg tak kena. Bias !!!!

          0

          0
        • Neeolga says:

          Setuju !!! Kalau di barat penyanyi2 spt Adele, Celine Dion Mariah Carey, Whitney Houston menyanyi…beruk2 tak dipanggil. Beruk tak diperlukan.

          0

          0
        • KUNTY PERRY says:

          SO FAR AKU RASA LAYAK JADI JUARA

          1ST INDAH.

          2ND AISHAH

          3RD – BUDAK LELAKI “DUO” TU.

          0

          0
        • Fakka says:

          korang mmg beruk. dah dia dibayar astro utk mengkritik. dah itu kerja dia. apa lagi dislike la aku ramai2 beruk…as usual. Hahahahaahahahah

          0

          0
        • Fakka Beruk juga ke? says:

          itu bukan mengkritik tp memberukkan ciptaan tuhan namanya.. penari tu pun manusia.. kalau beruk dekat zoo tempatnya..

          0

          0
        • Mak Jemah Tercabar says:

          amboi mulut ko roslan, kalah mulut kak jemah uolzzz. tercabar rasa. joyah dan bedah pun terkejut dengar. i like so much much la. itu namanya pengkritik yg berani. ini tak semua macam tak de telur. penakut. kalu penakut jgn ladi lelaki. yes, hidup kak Roslan …opsss!

          0

          0
        • kj says:

          nak kritik, kritik je la.. ada pula nak sama kn manusia dgn si beruk.. beruk bkn pandai menyanyi.. agaknya si roslan ada bela beruk pandai nyanyi kt rumah dia kot.. ngeri betul si veteran ni!

          0

          0
        • Ubahlah Malaysia says:

          tidak kah anda merasa pelik, penyanyi2 wanita yg memakai tudung menyanyi dan tergedik2 mcm beruk kena belacan didalam dewan?

          sila tepuk dada tanya iman kita. malaysia dah jadi sebuah negara hipokrit. kalau pakai tudung, duduk rumah jewww. ini tidak kepala tutup, perangai kalah penari tiang. alahai…

          0

          0
        • Liyana Nurdin Mat Top says:

          semuenye salah Tok Tie. Tok Tie bukan pendidik tapi cikgu mee segera kuah berperisa tom yum.

          0

          0
        • Hayrin Matahir says:

          Saya sendiri sudah berhenti menonton AF sejak musim keempat lagi.

          0

          0
      • Lembu Gemok says:

        Kata ibarat pedang , yang tajamnya bisa membunuh lawan.Jaga kata2 sebelum berkata2..terlajak perahu leh undur beb..terlajak kata..suh mak ang jawab..

        apa2 pon dia dah minta maaf..so..rakyat jelata semua..maafkanlah dia..k~

        0

        0
        • K blahhh says:

          saya sokong roslan. memang betul pun. sudah tiba masanya kita tumpukan perhatian pada nyanyian bukan persembahan. kalau suara cam katak, tak payah nak sogok dgn persembahan macam Ruman Terbuka Tahunan Kanak2 Spastik dan Terencat Akal.

          0

          0
        • Aku Yg Smart Lagi Berprestige says:

          nampak sangat AF ni nak promote pelajar singapork aishah tu. maklumlah astro pulak kan. nak untung undi2 luar la tu. ini semua taktik perniagaan la. music is business ….hanya 20% seni. yg korang pulak bodoh, rugikan duit prepaid je.

          0

          0
      • narareader says:

        Hai Roslan Beruk…

        Amcam, marah tak orang panggil kau beruk?”Namun saya harap perkara ini tidak diperbesarkan kerana apa yang berlaku adalah disebabkan saya terlalu beremosi”

        0

        0
        • Melayu Modern says:

          pelajar2 yg pakai tudung tu keluarkan sajalah masuk pogram ustazah pilihan je lah. tak sesuai menyanyi pakai tudung. suara juga merupakan aurat utk seorang wanita. memang salah konsep melayu2 masa kini.
          pas tu tergedik2 atas stage. so hiporkrit of yous. poyo.

          0

          0
        • karah says:

          setuju dgn komen melayu modern ……kluarkan peserta wanita bertudung. memalukan aja…….

          0

          0
      • Liyana Nurdin Mat Top says:

        nasib baik dia kata beruk…bukan tenuk atau bapuk.

        0

        0
    • Keropok says:

      “Ehh…? Sejak bila ada program ni? Ehh… Nak kena tengok ni…!”

      Harapan pengajur… Bila ada konterversi, makin ramai yang nak tengok. Tapi kalau dah hampeh tu… Hampeh la jugak

      0

      0
    • lynn says:

      memang patut pun roslan aziz ni emosi. faizul nyanyi tak sedap. mcm sengau pun ade. tambah lah lagi dgn “pelakon tambahan” yg entah buat apa kat atas stage tu. menyemak je.

      0

      0
    • Kak Bedah Jual Bakso says:

      Kak Roslan dah menopause ler tu….muahahheheheheee

      0

      0
    • Olga says:

      MINGGU DEPAN SURUH BERUK MENARI PULAK YE NAK TGOK ROSLAN CKP “MANUSIA NI PANDAI MENARI DN MENGUASAI PENTAS”

      0

      0
    • Olga says:

      AF 2013 ROSAK SEBAB ADA NABILA CHIPMUNK TU

      0

      0
    • PONDAN GERSANG says:

      GERSANG PLAK TGOK ROSLAN AZIZ NI,BUKAN APE NMPK KETEGASAN DIA MENGKRITIK,KALAU KAT RANJANG HEBAT JUGAK KOT,OH ABG ROSLAN

      0

      0
  2. timohh says:

    AF2013,makin lama dah nampak kualiti dia..juri hanya mahukan yang terbaik..tenaga pengajar sepatutnya memberi fokus lagi terhadap cara persembahan pelajar..dah nak separuh akhir pun,kualiti persembahan masih lemah..

    0

    0
  3. Anonymous says:

    dia ni memg mulut puaka la kalau jdi juri…bukan dlm kes ni j…patut le shila majid x tahan ngan ko dlu…aku tengok ko jadi juri pn dh tahu mcm mane perangai ko…

    0

    0
  4. wawa says:

    hmm,agak2 laa nk komen pon…jga skit air muka org…what goes around, comes around…

    0

    0
  5. zuanzuan says:

    si roslan nie komen/ kritik org pun da macam beruk, since dalam malaysian idol lagi aku tengok gaya dia mengkritik macam bukan org islam da, jgn kritik tp nasihat, pandai sgt kata org nyanyi tak sedap/tak bagus, cuba si roslan nie menyanyi satu single aku nak tengok, sedap/merdu tahap mana dia punya suara, adakah sbb komen si roslan macam beruk si daniel ( juara malaysian idol musim ke-2) boleh menang, dunia2.

    0

    0
    • positif says:

      hey plsss la.. roslan aziz 2 dipilih jd pengkritik sbb dia mmg layak mgkritik.. xkn la astro nak men amik je tnpa pk kedudukan.. n pls la jgn bodoh sgt cakap nak suh roslan aziz menyanyi ke ape.. dia penerbit.. dia da menerbitkan album byk artis2 malaysia yg popular.. so, ape pandangan dia n kritikan dia mgkin correct.

      n kalu rase nak pengkritik beri kritikan baik2, sila letak name PEMUJI bukan pengkritik

      0

      0
      • zuanzuan says:

        penerbit album=pengkritik=penyanyi=komposer=ajai, kalo si ajai boleh kena si roslan tu tak boleh, astro pilih si roslan sbb nak kritikan yg pedas2 spy berlaku perselisihan faham dan boleh cetus kontroversi, dan boleh menbodohkan penonton, kalau ko nak dibodohkan silakan pilihan, tapi jangan kata tak de org tegur ye.

        0

        0
        • Anonymous says:

          mcm ni la.. sape kite, astro bapak kite punye ke? ko ade album? ko ade company recording? ko ade ape? astro pun pandai la wat plihan.. suke aty dia la.. ni la manusia xle kene kritik.. aslkn ad org jujur dalam tu.. ckp yg benar..ok nak ajai? pernah ke dengar ajai nyanyi lagu live?! kelaut kot.. da la.. n 4 ur information, daniel menang malaysia idol sbb voting 100% , n dia pun cina..mybe seluruh cina kaye2 vote dia.. so ape ne ngena roslan aziz dgn kemenangan daniel? hak elaa.. da gase astro ni mmperbodohkan ko, so stop tgk AF.. ko susah ape kan

          0

          0
        • zuanzuan says:

          1.kalau nak kritik sejujur2nye kena gunakan bahasa yg tak elok ke, AF live kat tv ok, nanti budak2 tengok tak baik.
          2. si roslan kata si penari2 beruk, sedangkan diorg adalah profesional mcm si roslan jugak, cameran pun profesional, pengacara pun profesional, audio dan sbgnye pun profesional yg dipilih oleh astro, so jgn panggil org beruk sbb diorang adalah profesional yg terbaik.
          3. ko kata ajai menyanyi ke laut secara live? ajai pernah jadi juara lagu AJL ke-17 ok, lagu keliru dan masa tu keputusan berdasarkan JURI 100%, sah sah lah ko nie tak de tv atau tv ko masa tu kaler hitam putih,atau time tu ko tak ada tv lagi.
          4.adakah aku susah sbb dia kutuk org beruk? ya aku tak susah tp ambil kisah/peduli sbb mengaibkan org, cuba time ko kat ofis bos ko panggil ko beruk, apa ko rase dan mesti ofismate ko yg lain akan tegur/pertahankan ko kan.
          5. aku tak de album, tak de lagu tp tu tidak diperlukan untuk mengomen di bNara nie, cuma hanya perlu jawab soalan matematik sahaja, habis tu kalo kita nak complaint kaunter cashier kat metrojaya slow dan ramai org, adakah patut si cashier tu menjawab “encik ada metrojaya sendiri, ada mesin cashier sendiri, sebelum nak complaint/komen2 kerja saya” tidak bukan.

          0

          0
      • watever;..... says:

        ko ni roslan ek hahahahahaha. kritik, kritik jugak. tp biar dgn bahasa sopan, ni Malaysia., lecturer ak kata tamadun Melayu kita dihormati dekat area Timur Tengah. Orang arab sgt suka org Melayu disebabkan budi bahasa kita. So orang femes macam roslan aiz ni kena la jaga peradaban dy. Bila yg femes berbudi bahasa , yg x femes apatah lg. So Roslan aziz, please behave. N stop jela AF ni, mengabehkan duit korang. Buatla gameshow cam running man ke, mana tau dapat sambutan. Be creative. Kalau rasa Running man 2 kasar, buat macam gameshow jepun. Arashi vs. Game dy simple n x susah pale otak nk pikir byk. Artis pown xde malu2 nk main. Guna gameshow ni utk artis2 promote drama/movie diorang. Asek2 promote kat talkshow, org muda mana tgk. membebel aje keje. Again be creative astro n other tv stations. Membebel panjang dah pulak ak ni.

        0

        0
        • Anonymous says:

          xpuas hati sile wat surat layang kat astro.. ni tulis kat BN. hahaha. xnk tgk AF sudah, jangan tengok. ko kesah ape? aku sendiri layan running man tp n xsupport AF tp msh ade yg tengok AF. so bia la dia.. kite xsuke, kite jangan tgk. download runningman ep 170 kan mggu ni. buat hal kite sudah.

          0

          0
        • watever;..... says:

          anon 1.49 sbb ak wat hal ak la, ak comment kat sini, dulu ak x tgk af ak tau la jgk sape2 yg pemes dalam af 2, skunk satu nama pown haram jadah ak nk dgr. nampak sgt af da makin merosot. so stop jelaaa. wat rancangan yg lg bgus. ko sokong ke x ak peduli hapa..

          0

          0
  6. Anonymous says:

    “Tidak dapat dipastikan berapa ramai sebenarnya dari pembaca BN yang mengikuti program Akademi Fantasia (AF) musim terbaru”
    jwp:ape yg pasti aku xpnh tgk pun..xtaw ni mggu ke bape..sape psrta die..sape yg dah kluar..huhuu…ulagan pun xprnk tgk..dkt tenet pun aku xakn cari..ntah rase xtertarik nk tgk pun…kuantiti of course ade..but kualiti nothing..zero…program hburan yg aku tgk dkt astro SS je lah..xsmpat tgk live aku akn search tenet…tp AF xakn buat camtu lah..
    *Roslan oiii jgn la emo sgt pggl org beruk…jgn la beriya2 sgt…juri pnyayi je pun..laahaaiii….biar la lntang bersuara yg mmberi impak +ve..jgn la makin org mympah.

    0

    0
  7. Selena Gemas says:

    Si tua ni patutnya lama dah padam dr industri..x payah nk jd simon cowell sngt laaa bootak

    0

    0
  8. Nureza Aida says:

    Ada kontroversi atau tidak, its not my point to watch akademi fantasia. Rejected by me sekalipun pgacaranya gah. Bolehlah aku katakn, 100% kluarga aku x mnonton tnp aku pgaruhi.

    0

    0
  9. thejudgingcat says:

    laaa .. wujud lagi ke AF ni? kata da tamatkan da musim aritu . tsk ..

    0

    0
  10. are done says:

    Gua pn x layan sngt af ni…tp dari iklan yg gua tgk 2…si syarifah amani pn sepatutnya kene tegur jugak…merosakkan bahasa malaysia…lau nak cakap inggeris 2…gunalah semua bahasa inggeris..xperlu la dirojakkan…budak2 boleh terpengaruh….

    0

    0
  11. Panda cute says:

    alahai korg nie.. dlu waktu adlin jadi juri tetap, siap pnggil Arwah osman kering & Abon raksasa, xde lak korg bising2… ntah pe2 la korg nie..

    0

    0
  12. lagubestbest says:

    Dah nak habis ke? Sejujurnya sy xpnah tunggu apatah lg nak tgok lama2 AF2013 ni. Nape pun xtau.. Maybe final nanti sy tgokla kot Live kat TV.

    0

    0
  13. Mak Temah says:

    mansuhkan jer AF tu.. penyanyi mcm tak berkualiti jer… macam sendu…

    0

    0
  14. gedebuih says:

    dia ni feymes dulu sebab kawen ngan Shila Majid ja..kalo nak ikut, apa pun xdak, jadi tunggul ja..

    0

    0
  15. roslan ajis says:

    yang xpernah taw kehadiran af ni .. kt umah kau xde astro ke…kesian dey lo…go n get a life…

    meh aku cte skit psl af2013;
    1.nABILA XBEST
    2.SUARA MACAM CHIPMUNK PON BOLE MASUK af.
    3.LAGU NTAH HAPE2..
    4.STUDENT DOK BERCINTA

    0

    0
    • cambangangje says:

      hello. gua pakai astro beyond lagi. bukan pasal ada astro ke takde astro. buat apa tengok maksiat af ni. baik ko tengok tanah kubo la roslan ajis. meremang bulu roma ingat dosa2. bukan main kau follow af. low class. wakakakaka

      0

      0
  16. Aku says:

    Roslan aziz aku tak kenal ..dan tak bother pun..
    Kalau ROSLAN SHAh yg kluar pat melodi tu aku tahu la jgk siapa retiss tu.
    Roslan shah nk kahwin katanya… Hahhahaha

    0

    0
  17. Mat K says:

    kau punya komen plastik gila. seram aku dengar.

    brader roslan, menyesal?

    0

    0
  18. Biskut says:

    Langsung tak layan AF dr dulu. semua artis keluaran AF pun ntah apa2….

    0

    0
  19. aku yan dulu.. says:

    aku ade tgk af mlm tu n aku sendiri pon sebenarnye terkejut beruk dgr roslan aziz cakap camtu.. before that kak ogy pon ade bagi komen pasal 2 org pelakon pembantu yg x katenye x berfungsi langsung duduk kat bench tu.. well, aku agreed dgn kak ogy n aku suke jgk dengar komen roslan aziz yg telus cume perkataan beruk tu je yg x sesuai..

    0

    0
  20. Kelate demo says:

    Aku tengok muka dia, yang macam beruk….manusia macam ni boleh jadi juri…puiiii…
    Orang sekarang senang, buat salah kemudian minta maaf…tak kira, politik ke, hiburan ke…contoh kalau kau terzina, kemudian kau minta maaf, macam tu??? Kepala botak kau…budak yang tengok AF pun jadi keliru, boleh ke ikut ni…hancur masyarakat..dah la live….

    0

    0
  21. sha says:

    sebenarnya kak ogy dgn Roslan aziz tak tahu jalan cerita lagu ini… “sandiwara” tu apa…

    0

    0
  22. success says:

    tak suka roslan aziz sejak kes dia pukul ex wife dia shila majid dulu..seorang yg tak respect isteri sendiri maknanya mmg jenis yg tak respect org lain..dan roslan aziz bukanlah nama besar sgt pun..apa je hasil kerja dia yg membanggakan?

    btw, bapak haliza misbun meninggal today..baru jek baca kat online paper..innalillah hiwainna ilaihi rojiun..

    0

    0
  23. betik says:

    dorang ni patut pikior.. bila bg komen2 cenggitu ala2 hebat tu..
    akan buat org perbaiki kelemahan atau bertambah benci ngan mereka?
    ini dok pung pang pung pang tp kualiti persembahan masih hampeh baik x payah.
    aku rasa budak2 AF ni perlukan motivasi & passion.. bukan buat persembahan cukup2 makan je. ntah la. aku tgk sket2 je.. apa2 pun xbleh lawan time Zahid dulu. terbaek~

    0

    0
  24. BERUK says:

    lebih baik tgk MLM dri AF. AF ni dah bosan sesangat. tak tgk langsung..

    0

    0
  25. Anonymous says:

    haaaa. mu lah beruk

    0

    0
  26. Melayu Tegar 2020 says:

    Ini semua salah umngok..

    0

    0
  27. diana says:

    tak fikir panjang la ni, emosi je lebih..

    0

    0
  28. Anonymous says:

    Tak dinafikan tugas juri adalah untuk mengkritik tetapi biar la mengkritik secara positive dan berhemah. Jangan la celupar sangat… Gunakan bahasa yang sopan agar pelajar tak berkecil hati dan penonton tak meluat dan menyampah. Kalau yang dihina tu anak sendiri apa rasanya? Menghina dan mengutuk secara negative bukan caranya untuk mendidik seseorang. Mungkin cara ni dapat menguntungkan Astro tapi apa keuntungan yang juri dapat ? Menambahkan dosa je…….

    0

    0
    • jawapan utk ko dari astro says:

      da alang2 sebot psl dosa tu pasni xya tgk AF eh.. bukak al hijrah ke.. oasis ke.. simple kan?

      0

      0
  29. aku tak paham says:

    kalau sengau sangat artis af ni kau tak payah bother nak komen ke, kutuk ke, tengok ke. buat je hal kau suka. tu sekurangnya usaha dorang nak tunjuk bakat. bukan setakat condemn org ikut sedap. yang aku tak fahamnya, yang kutuk af ni macam tu macam ni hadap pulak af tu. tahu pulak nak komen roslan macam macam. macam kau tengok je af tu sebenarnya. nak emosi lebih lebih pehal?

    0

    0
  30. Anonymous says:

    kt yuotube xde org downlod ke..

    0

    0
  31. tasya says:

    sy pun nk pggil roslan aziz bapak beruk krn terlalu emosi nieee!!!

    0

    0
  32. Anonymous says:

    Roslan Aziz ni penerbit album Sheila Majid bks istri dia tu. Bila dh popular Sheila tgglkn dia sbb becnta dgn Acis yg handsome & muda & akhirnya brkwin. Tp Roslan jg tak klh sbb dia jg dpt istri muda & cantik & 2 org ank yg comel mcm Sheila sgn Acis. Anak dia dgn Sheila 2 org llaki & prmpn dh bsr pnjg.

    0

    0
    • antidot says:

      sheila tinggalkan roslan sebab roslan ni suami yg mulut longkang dan ganas. Ada kes polis kan dia pukul Sheila, hereta dari satu ruang ke satu ruang dalam rumah dalam keadaan Sheila dah berdarah2..disaksikan emak Sheila sendiri. Roslan orgnya pemabuk, dan suka memaki hamun. Kalau tak reti hormat pada isteri, mertua dan org lain, nak buat apa Sheila tunggu?? Acis tu Sheila kawan & kawen selepas bercerai..takde kaitan dgn perceraian Sheila-Roslan..Roslan ni mmg species beruk..perangai mcm dia mmg tak layak jadi suami org / bapak org..bapak beruk aje dia layak.

      0

      0
  33. jujur sgt says:

    aku tak hingin tgk AF nih…prog. hampas yg tak mendatangkan faedah!!! so roslan, jgn kata 2 ekor tu beruk…yg terlibat dengan AF tu mmg semua ala2 beruk….jgn kata contestant tp juri pun sama 2×5…kan senang..hahahaha…

    korang nk tekan dislike…SILAKAN..hahahahahaha

    0

    0
  34. NUMBER ONEE !! says:

    bagi aku Indah jee yg terbaik tp setiap mnggu dpt lagu yg tak mencabar . aku penah tengok die live nyanyi lagu omputih meremang bulu tengkuk .memang best suara die cume luck die kurang cantik asyik bottom 3 jee stiap mnggu.pelik nengoknye!

    0

    0
  35. jawapan utk ko dari astro says:

    DARI TGK AF.. BAIK TENGOK THE VOICE KAT AXN.. lagi gempak

    0

    0
  36. mushroom says:

    Agak2 la..tgk je la The Voice omputihnye..sikit pn tk de komen kutuk2 mcm tu..dorg komen sume membina..wlpn tk sdp pn peserta tu nynyi..ttp dia kta ok..tgk The Voice lg best

    0

    0
  37. […] Roslan Aziz Panggil Penari Latar ‘Beruk’ Kerana Terlalu Beremosi (76) […]

    0

    0