Written by Bella | February 10th, 2015

Rita Rudaini boleh dikategorikan sebagai seorang wanita yang tabah dan cekal apabila membesarkan dua orang anak lelaki tanpa bantuan sesiapa dan sering dihimpit kontroversi pada masa yang sama.

Jika membicarakan soal Rita memperjuangkan hak anak-anaknya iaitu nafkah dari Aidil Zafuan ia pasti akan menerima pelbagai respon daripada masyarakat.

Ingin mencuba yang terbaik dalam memenuhi permintaan anak-anak dan membuat mereka merasa bahagia, Rita seringkali akan membawa mereka bercuti ke luar negara.

Setiap tahun, kami akan bercuti di luar negara ketika musim cuti persekolahan. Selalunya, saya akan tanya anak-anak di mana lokasi pilihan mereka.

Tahun ini, mereka memberitahu, teringin nak main salji. Jadi, saya kena kerja lebih kuat lagi untuk membawa mereka ke sana.

Walaubagaimanapun, ramai yang mengkritik Rita sengaja menuntut jumlah nafkah yang berlebihan daripada bekas suaminya termasuk perbelanjaan untuk percutian anak-anak yang bukan menjadi keperluan asas mereka. Dakwaan tersebut meliar apabila mahkamah memutuskan yang Rita dan anak anak bakal menerima RM3,000 sebulan dari bekas suami, Aidil Zafuan.

Rita juga bakal memfailkan permohonan untuk perubahan nafkah anak dalam masa terdekat sejajar dengan keperluan termasuk perbelanjaan tahunan dan pendidikan serta percutian sehingga menimbulkan reaksi negatif di kalangan pengikut media sosial

Perbelanjaan percutian itu bermaksud, kalau saya bawa anak-anak keluar pergi pusat membeli-belah atau mana-mana lokasi di dalam negara, itu sudah dikira percutian. Tidak semestinya luar negara seperti Paris, London dan New York.

Takkan saya nak kurung anak dalam rumah macam anak ayam. Lagipun, saya bawa anak-anak ke luar negara sekalipun, pakai duit sendiri. Begitu juga dengan perbelanjaan pendidikan, untuk proses pendaftaran persekolahan sahaja mencecah hampir RM3,000.

Pada pendapat Bella, bukan mudah untuk menguruskan anak-anak pada zaman sekarang apatah lagi jika kita membesarkan mereka tanpa bantuan apatah lagi dengan dua orang anak lelaki tanpa bantuan sesiapa. Tidak salah untuk Aidil Zafuan memberikan nafkah yang berpatutan untuk perbelanjaan anak-anaknya.

Sumber Berita: Sinar Harian

89 responses to Rita Rudaini: Saya Tidak Harapkan Wang Daripada Aidil Zafuan

  1. Greetings! I’ve been following your blog for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a
    shout out from Porter Texas! Just wanted to mention keep up
    the great work!

    0

    0
  2. Rani mukherji says:

    gaji purata kakitangan kerajaan rm3000 seisi rumah , anak 3..rumah flat kereta saga ..boleh hidup..tapi rita ni macam tak bersyukur..lu fikirlah seniri!!

    0

    0
    • Kajol says:

      Masalahnya ex laki dia gaji lebih 50 K! Dia tak kata pun tak boleh hidup..Tapi itu hak anak-anak dia.

      0

      0
      • nope says:

        gaji lebih 50k…. haloooooo nak habaq mai… dia blh main bola smpai pencen ka??? ada ka org main bola smpai umoq 50?? x payah saving ka??
        btoi ka 3000 tu xckup? kita gaji 1500 pun blh beli flat kereta n anak2 4 org….
        banyakkan bsyukur… motif rita ni apa??? nak zareema n aidil zafuan tu melutut kat dia kan??? eee sejak aidil tu keluaq rumah smpai aidil tu cerai selepas dicabar.. x habis2 meroyan… dia mmg nak kat aidil tu lg kan sbnarnya??

        0

        0
        • MAKLONG says:

          gaji rm1500 U boleh beli flat , beli kereta , anak 4 orang… jawapanya U guna duit bini gak kan (kalau U lelaki lah) walau rm1 pun ttp guna duit bini… kalau U bini (jangan U nak kata gaji laki U tu dah besar sangat). Sakit hati maklong dgr orang ni dok bangga2 kan rm1500 boleh beli bagai.

          Bercakap tu sila main kira2 sikit. Telor sebiji pun dah 40sen @ 45sen (anak 4 org + laki bini 2 orang, kalau yer pun makan telor hari2 X sorang 1 biji pagi 1 biji petang X 30 hari) kira sendiri lah ….. x usah di perlekehkan apa yg org lain ada dan nak dan apa yg orang lain perlukan. ramai lagi yg kat luar sana berpendapatan kurang dari awak. x kan anak ko nak makan telor hari2 kan. belom lg beras , bil air , bil api , milo bagai……

          Biar rita tu buat pada yg hak dia , selagi dia ada hak , rita x ganggu hak U. Biar mahkamah yg tentukan. Untuk yang di luar sana , sila war2 kan kat sedara perempuan kamu bahawa masih ada pihak yg boleh membantu mereka , ramai para isteri yg teraniya tidak tahu bahawa masih ada lawyer yang boleh membantu iaitu BIRO KHIDMAT GUAMAN pergi jerk mahkamah tu , mereka d gajikan untuk membantu, jgn malu jgn segan , ni bukan masa untuk malu2. dan di ingatkan juga kita pun ada hak k atas potongan gaji bekas suami (ni ramai yg terlepas dan x tau benda ni) apa2 pun semua di atas keputusan mahkamah. Biar kita mencuba dari tidak berbuat sesuatu, gagal setelah berusaha x sama dgn gagal tanpa usaha. Hasilnya tetap manis walaupun gagal kerana kita telah mencari hak anak2 kita, akhirnya jawablah dia di akhirat nanti.

          0

          0
        • monah says:

          Tapi kalau gaji kau 50 k, agak2 kau beli apa erk??? mesti lah nak lebih baik lagi kan?

          Motif Rita yang aku nampak, dia cuma mahukan yang terbaik untuk anak-anak dia..tu jeeeeeeeeee………..

          0

          0
        • HAMBA ALLAH says:

          SEBAGAI LELAKI, AKU NAMPAK MOTIF RITA NI HANYA SATU IAITU MENUNTUT HAK DAN KEADILAN BUAT ANAK2 DIA NI.. GAJI AIDIL 50K TAK KAN TAK MAMPU NAK TANGGUNG ANAK DIA YANG 2 ORANG NI.. MAKIN BESAR ANAK DIA MAKIN BANYAK DUIT PERLU DI GUNA KAN.. JADI AKU RASA TAK SALAH LAH JIKA RITA MENUKAR NILAI TUNTUTAT LAGI SELEPAS INI.. BUKAN MUDAH JADI LELAKI TAPI TAK MUDAH LAGI JADI PEREMPUAN.. SEBAB MACAM KAMI YANG LELAKI NI BILA BERCERAI SAJA DAH BOLEH KHAWIN LAIN DAN BUAT ANAK LAIN, TAPI ANAK2 YANG BERSAMA BEKAS ISTERI DI BIAR KAN TANPA NAFKAH.. DAN PEREMPUAN YANG KITA ANGGAP LEMAH SEPERTI RITA NI ADALAH SEORANG YANG SANGAT KUAT MELALUI CABARAN HIDUP BERSAMA ANAK2 DIA.. AKU SEBAGAI LELAKI TABIK PADA RITA YANG SANGAT PRIHATIN TENTANG ANAK2 DIA.. PADA AIDIL, JANGAN MALU KAN KAUM LELAKI, BERTANGGUNG JAWAP LAH SAMA PADA ANAK2 KAU YANG 2 ORANG NI YA..

          0

          0
        • anak pak ali says:

          RM3k untuk 2 anak cukup2 je oi.. tadika tu betul mmg almost 3k untuk yuran tahunan. bulan2 lagi at least rm500. nnt org kata carik la yg murah sikit.. semua nak high class.. amboihh sedap mulut nampak.. kot yang tu yg paling convenient untuk dia hantar anak2 dia. dekat dgn rumah since dia kerja tak tentu masa.. tu baru pendidikan.. belum masuk pengasuh lagi. Maid sekarang cikai2 pun dh rm800 sebulan. Kalau hantar nursery, dua orang la ni almost rm1k (nursery berdaftar and penjaga cukup untuk kids, ikut nisbah yang ditetapkan). Makan lagi.. sebulan mau 700-800. tu pun yang biasa2 bukan high class lagi. Insurance, sakit demam anak lagi. Duit emergency lagi.. agak2 la kan.. betul bersyukur.. at least ada dari tak ada.. tapi tu kan hak anak2 dia. tanggungjawab!

          0

          0
        • murukuya sateri says:

          Flat mana hang duduk ni jenab???? La ni rm1500 dudukkampung pun tak cukup….makan nasi ulam daun ketum la buat sumber tenaga.
          aku dok flat 700sqf sewa dah rm600.tu kira pinggir bandar di pulau pinang.

          0

          0
    • gossipgurl says:

      TAK PAYAH NAK TIPU.

      aku tinggal flat 600sf kat tengah bandar kl ni (2 bilik, 1 bilik air).
      sewa : rm 500/month – xkire lagi landlord ni cina, minyak naik 20sen, dia naik rm50.
      kereta saga : rm 450/sebulan
      bil air : dbkl loqlaq, sini orang xbayar pon dia xheran, jimat duit
      bil api : rm 30 – sebab aku tinggal sorang
      kerja ulang alik : minyak seminggu rm30 – kalau nampak kereta lembab macam siput duduk lane tengah, aku la tu, hahahhahaha. kira sebulan rm 120.
      topup hp : rm50/month

      500 + 450 + 30 + 120 + 50 = RM 1150.

      hang gaji rm1500 ? ang ni ye ke dok dah kawen, ke budak bru grad msuk skim latihan 1 mesia niiii..

      tipuu dosa, masuk neraka, ayokkk…

      0

      0
  3. riri tata says:

    adik aku persiapan skul menengah p0n, skali h0stel p0n hampir2 2K..2 skul g0v..g0v h0keyy..pa tah lg anak2 retis, d0k kl lg

    0

    0
  4. Bunga Jasmin says:

    ada kala setuju dengan Rita nih..
    mmg betul perbelanjaan daftar tadika anak mencecah RM3k. Kita sebagai parents berhak pilih yang terbaik utk anak2 tp perlulah sejajar dgn perbelanjaan rumah. Kalau dah yuran tadika anak dah cecah RM500 – 600 sebulan, ada perbelanjaan yang kita kena potong.

    Betul jugak cakap Rita nih, percutian tak bermaksud pegi oversea ajer, pegi Tesco/Mydin/Jusco pun dah kita bercuti utk hari minggu. Takkan nak biar anak kat rumah ajer kan. Even balik kampung pun dah kira bercuti. Balik kampung bukan free, minyak kete/tiket bas/tiket train/tiket kapal terbang pun dah kira belanja jugak kan.

    Sudahnya, kita tepuklah dada, tanya selera. Ukur baju di badan sendiri…

    0

    0
  5. APE DAA says:

    pada pedapat BELLA???sape plak hantu nama bella dalam entry abg nara ni?

    direct copypaste ke abg bella?eh abg nara….

    0

    0
  6. begitulah says:

    Anak die antar pg sekolah baguih…
    Pakai jenama…
    Makanan gred A
    Jumpa doc terbhaik
    utk keselesaan anak2nya…

    kompom korang akan kate..hidupla sederhana kan?

    dia berhak juga…kesian anak die takde bapa..melayu kita ni suka sgt hamburkan kata2 kasar..

    0

    0
  7. Kiah Propa says:

    Nasib ko la Aidil, sapa soh tinggal kan Rita dulu…lenkali de masalah jgn lari…ni bila da bercerai pun masalah still timbul sebab anak tu hasil hubungan ko n Rita…aku tumpang simpati dengan nasib ko..bila pikir balik ko yg cari masalah ni Aidil skg ko tanggung la…sampai anak da besar boleh tanggung diri sendiri baru ko lepas azab ni…sebab tu la Rita amek keputusan tak nak kahwin lagi,takut pisang berbuah 2 kali n takut ko lepas tanggungjawab sebagai seorang ayah kepada anak-anak….

    0

    0
    • apa says:

      Besarkan anak dianggap suatu AZAB? Dah terang2 nampak dia tak sayang anak2 dia. Kalau dia sayang, apalah salah bagi duit kat anak. Anak sekolah private ni selalunya lebih bijak coz these schools emply better educators. Macam anak aaron aziz. Anak umur kecik gitu dia pernah cakap dah tak perlu susu. Dah terang2 dia childish, tak berakal. Kalau aku rita, aku anggap ini suatu hikmah. Apa yang dah ditulisNya untuk kebaikan kita.

      0

      0
  8. badang says:

    kau ni perangai lagi truk dr hanez…at least hanez akan membuat perkahwinan hingga ke jannah..kau kan pelakon bagus berlakon laa..dedah sana dedah sini..patut la kena cerai…ls cerai meroyan….menyampah mak nengok..go hanez u go girl

    0

    0
    • APE DAA says:

      hanez tu pulak berlakon pkai jubah berpurdah ke…so kalau kawin kompom atas jaminan ko yang dye takkan kena cerai..gitu?oi tak beragak mengata orang…kalau bodoh tu simpan sikit,jgn abiskan bodoh tu arini…

      0

      0
    • emy says:

      ko rasa masa mula2 rita nak kawin ngan aidil,dye plan ke untuk bercerai?tak kan..kalau boleh nak ke jannah jugak…kalau nak kira dedah sana sini,hanez tu lagi daring kot…toksah la banding2kan orang…nasib masing2…at least rita dulu tak kacau laki orang..kawin ngan aidil pun time aidil bujang…grow up human…dont simply judge people…ada otak pakai..jgn simpan buat khazanah..

      0

      0
    • BEDAH TONG DRAM says:

      dasar badang…badan gagah tp akal tak ada…main hembus je mengata orang.. batak sangat dengan hanez ko tu…kalau menyampah jgn la nengok..g makan muntah jin sana…

      0

      0
    • Hamba Allah says:

      heiii badangg… nanti kau boleh tahu ke hidup kau mcm mana haa?

      0

      0
    • Anonymous says:

      Rasanya….rita berlakon tkde dedah mane pn…dialah pelakun yg plg krg mekap natural beauty gitu….i liked…….

      0

      0
  9. Anonymous says:

    sudah2la rita…. bila bc berita aidil baru dapat baby, dh dpt agk… xlama lps ni mesti ada cerita dari rita tentang aidil… haaaa kan btl sangkaan sy.. :) xsampai seminggu pun.. asal rita bercerita ada jer ttg aidil.. rita kami semua dah tahu… rita dah cerita hr to kan, ttg mksd percutian tooo..ok, faham… apa yg rita nak sampaikan sbnrnya..? seronokkah hati kamu bila lht org memaki aidil.. zarema…? hakim dah ttpkan byk too aidil harus bg..mana x ckp topup sdr.. rita, kamu cemburukan kebahagiaan aidil ka..?

    0

    0
  10. azwan ali dijangka masuk syurga says:

    Rita mmg tak nk duit aidil.. dia nk batang aidil jer… korg paham x?

    0

    0
  11. INA says:

    i paham ape yg rita perjuangkan dan ape yg rita rasa sebagai seorang ibu yg membesarkan anak sendirian. lupa kan masalah penceraian mereka. kita lihat situasi sekarang. ibu akan berusaha bahagiakan anak2 yg dia sendiri tau kurangnya kasih sayang dr seorg ayah. dia akan berusaha penuhi segala permintaan anak. memang rita bnyak gunakan duit sendiri utk perbelanjaan anak2 yg menjadi tanggungjawab bersama antara ayah dan ibu. nafkah yg dituntut hanya sekadar bantuan dan menyedarkan seorg ayah agar tidak melupakan 2org anak yg dulunya ditatang bagai minyak yg penuh. tp tidak sekarang. i faham sangat ape yg rita lalui dan rasa. utk rita… teruskan perjuanganmu.. ada ganjaran utkmu yg dijanjikan oleh ALLAH swt utk seorang ibu yg tabah.

    0

    0
  12. wazzzz says:

    Daftar anak tadika swasta sekarang 1000++ setahun ye paling cikai. Bulan2 klau siap ngan kelas Quran dan Fardhu Ain, 300++, kalau dua, 600++. Abis kalau Rita gi kerja shooting ke ape, takkan nak angkut anak2 sekali, harus la ada pembantu/maid ke ape, gaji berapa dah tu minima 900 kan.. Makan pakai anak, mesti nak yang selesa, yang baik, cap supermarket pun sehelai dah 50++.Tu tak masuk klau insurans ke medical card ke, dah 400 sebulan. Mainan anak toksah ckp, semua mahal, takkan tak nak kasi anak mainan. yang tak pernah ada anak jgn sedap berkata2. Ibubapa mmg klau boleh nak terbaik untuk anak, lebih2 lg klau anak sakit, klau boleh mmg nak cari doktor yang terbaik, nnti jd apa2 menyesal sbb buat tak endah je kat anak. just my 2 cents.

    0

    0
    • aku says:

      G la tadika abim ke..kan murah…anak akan jd bodoh ke klau masuk tadika abim?masuk tadika abim konfirm ke anak xleh jadi doktor?masuk tadika swasta,akhlak anak jd ok?xtentu la…byk lg dia kene tempuhi..pengaruh kawan2 lg…aku masuk tadika kerajaan,ok je smai skang…mentaliti bodoh

      0

      0
      • Anonymous says:

        Zaman sekarang nk msuk tadika kemas pon ada berebut2 tau so klo dh penuh nak tak nak terpaksa gak msuk tadika swasta

        0

        0
      • Anonymous says:

        Masalahnya rita tu selebriti.. nak sekolah tadika biasa!.. adoi.. camnela keselamatan anaknya tu kan.. tak pasal2 kena ajak selfie bagai..

        Satu lagi.. tempat tinggal anak2 pun aidil kenela tanggung.. patutnya dia kene bayar rumah sewa tempat tinggal anak2 nya tu..

        0

        0
      • keje apa says:

        Hang kerja apa? Lawyer ka, magistrate ka, doctor ka? Tu lah hang tak tau perbezaan elite school dgn govt school. Mcmana beza elite school punya teachers dgn govt sch punya teachers. Pengaruh kawan2 pun berbeza. Until ur in elite school, then u can come back here and give ur 2 cents.

        0

        0
  13. Karim says:

    BHUTO LU!!!~

    0

    0
    • karim meroyan says:

      hang ni pasaipa karim dah meroyan ka dok jaja barang hang yg x laku kt sini.. xdak sapa pun nak.. dah2 pi jauh2…

      0

      0
      • karim says:

        bila org cakap benda betul yang tak selari dengan ko…ko ckp org meroyan…..ko nak semua manusia sokong ko.
        masa ko meroyan ko sedar diri tak?…..bodoh.

        0

        0
  14. jamie says:

    cube jgn mudah sgt nak komen itu ini complain itu ini…. idup die, anak die nafkah dah tetulis dlm islam mesti bagi… ikut suke ati die lah….. org yg banyak sgt complain ahli neraka….. ce cari hadis ni……. jgn le fanatik sgt nak ckp org tak betol…… kite sendiri sibok tuduh org tak betol kite betol ke….. peguam peguam instant grow ni payah sikit sebb tak formal education main hentam je kan……

    0

    0
  15. Anonymous says:

    kite dituntut hdup bersederhana…kite xtau siapa kite pd masa akn dtg…penjimatan hari ini boleh menampung keperluan esok hari…

    0

    0
  16. Komen says:

    pmpuan zaman dulu biarkan je laki nak buat apa. pmpuan zaman skrg dah smakin pandai. bkn sng jantan nak pijak kpala. bagus rita! apa yg jd kat mak & makcik aku cukuplah sbagai pgajaran.

    0

    0
  17. soo hoon says:

    RM 3,000/ RM 50,000 = cuma dalam anggaran 6% jer…

    kalau yang bercerai gaji RM1,500 dapat 6% dalam 90 hengget…ko ghase ?????

    0

    0
    • kekek says:

      dah mcm GST plk.. 6%.. heheeee

      0

      0
    • Anonymous says:

      confirm ke gaji aidil rm50k..? pak menteri pon gaji rendah dari tu..

      0

      0
      • mak c kina says:

        gaji aidil time dgn n9 dlu 20k..dia pegi atm sbb dpt double!!

        0

        0
      • karim says:

        betul tu…….tak tau betul ke tidak main bedal je perempuan2 bodoh ni semua ……mata duitan….minta nafkah macam papa kedana tapi bercuti luar negara…butho!~
        patut r aidil mcm payah nak bagi duit…..padan muka kau. bagi la anak tu pada aidil tak payah kecoh la……lelaki pun bole jaga anak la. kecoh lebih perempuan sekarang.

        0

        0
      • monah says:

        aissssshhh..nampak nau kau ni kurang berpengetahuan… p buat research berapa pendapatan pemain bola cepat!!

        0

        0
    • Anonymous says:

      sketnya rm90 tu beli brg dapur pun x lepas…nasib pompuan

      0

      0
      • karim says:

        buto tak lepas….beras 25 ringgit bawang rempah 25 ringgit…50 beli daging dgn ayam berapa kilo berapa ekor dapat. kau makan apa sampai beratus2 barang dapur sebulan bodoh!

        0

        0
        • Anonymous says:

          Ayam daging sekilo klo ko duk sorg thn laa sebulan klo dh beranak pinak mana cukup sekilo ayam sekilo daging sbln…xpon mesti ko makan bercatu kan

          0

          0
        • aku says:

          aku punya barang dapur utk 5 org makan pun rm300+++. boleh bagitau mcm mana kau beli daging, ayam rm50 tahan sebulan? nak gak tau.

          0

          0
        • maklong says:

          apa punya bangang ko KARIM, buat malu maklong jerk ,ko lah satu2 nya anak sedara maklong yg paling bangang. Kalau melantak ikut perut ko sorang tu rm90 pun x lepas , dgn boroi nya ngko. Bukan maklong x tau ko tu kalau makan bertambah-tambah pinggan.

          Jgn jadi bangang lah karim , pagi2 ni plak maklong dh hangin dgn ngko , sesia2 jerk antor ko p sekolah hari2.

          0

          0
        • karim says:

          yang bermasalah tembolok korang…..duit ciput nak makan macam orang kaya….mengaku je la bodoh. jangan cakap tak cukup la. aku da buat sihat je badan…..takkan aku bodoh mcm korang pulak. 90 ringgit tu anggaran sahaja sebulan tapi bukan tiap2 bulan perbelanjaan kau sama. beras kau abis ke sebungkus sebulan? so?…..ko nak macam mana….tanya diri la….ko nak mengada2 atau ko nak hidup sederhana atau ko nak idup mcm org lain wlaupun ko tak kaya….pepandai la bajek dan menabung. yg ko bercuti sana sini tu bodo apa cakap tak cukup makan…..betul punya bodoh la.

          0

          0
        • Anonymous says:

          Rm90 cukup??? aku bekpes rm3, lunch rm5 (siang keje.mlm baru bleh masak) rm3 + rm5 =rm8 x 30 hari = rm240

          0

          0
        • aku says:

          aku memang tiap tiap bulan beli beras, sbb beras memang habis. makan utk 5 org kan? hari hari makan nasi, tghari, dgn malam.

          0

          0
  18. MANLAMBONG says:

    gaji aku 800 sebulan pun cukup dah bagi anak2 aku sekolah,,
    JANJI DUIT GAJI TU HASIL YANG HALAL DAN BERKAT…AMIN

    0

    0
    • jeni says:

      Memang cukup la man…kau tinggal dengan mak mertua, bini kau bayar kereta, kau bayar duit sekolah anak jer…memang la cukup…
      Nak auta uprage cikit amaun tu…
      nampak sangat ghupe menipu nyer…

      0

      0
    • resampadi says:

      memang la cukup utk ko…umah sendiri xpun menempek umah mak atau mertua,bini xkeja bleh jaga anak,xpki pampers sbb bini bleh basuh lampin..susu pki cap gantung…sekolah masuk KEMAS…umah bini kemas..sbg ibu bapa kita mmg nak yang terbaik utk anak kita xkira siapa n status kita…tp xtahu la ko ni jenis x berusaha meningkatkan diri…terima jerrrr…keberkatan memang perlu tp ckp cuba tu ikut peredaran masa dan ekonomi sikit!!!

      0

      0
    • umi anak 5 org says:

      jangan nak membongak..ni mesti tanggung anak sorang je..yg lain bini tanggungkan..

      0

      0
    • gedegak says:

      Ada rita cakap yg duit tak cukup sampai anak takde makan? Rita lebih dari mampulah. Gaji rita dgn business dia mesti melebihi aidil. Dia tak perlu duit aidil pun anak dia boleh hidup senang. Anak dia tetap boleh ke sekolah swasta, holiday tetap boleh pegi overseas. Tapi ini melibatkan tanggungjawab. Tahu buat, tahu pelihara. Senangnye dia nak lepas tangan. Apasal dia banyak habiskan duit untuk anak baru dia? Baby shower lah, prof photography lah.. nanti anak baru dia, bila umur dah setahun dah boleh stop susu pasal dah besar kan? I think dia tak pernah terlibat didalam penjagaan anak tu pasal dia tak tau. Mcm orang yg kata cukup rm90 sebulan tu.

      0

      0
  19. bersyukur lah says:

    Hantar tadika biasa aje lah. Ukur baju dibadan sendiri lah kan. Artis aje pun kalau tak beringat boros bila dah sakit-sakit tua-tua masuk surat khabar minta derma. Belajar lah berjimat cermat. Aidil pun ada tanggungjawab dengan isteri dan anak nya sekarang. Rm3K tu dah cukup banyak lah tu.

    0

    0
    • aku says:

      ingat senang senang ke nak dpt masuk tadika biasa, kalau tadika gov confirm lar full, kalau tadika biasa yg private pun kat perak ni rm300 sorang, kalau kat sana tak tau lar.

      0

      0
    • karim says:

      bagus mcm ni aku setuju. 3K tak cukup…sakit mental ke apa korang. berapa juta orng gaji bawah 3K anak 3-4 orang….jangan jadi org tak bersyukur la….esok Allah tarik nikmat …ambik anak2 ko baru ko tau. banyak sangat perangai ko….yg menyokong pun sama…..bebal. patut korang support dia dgn 3K tu + duit dia….da kira mewah dan patut bersyukur BERBANDING manusia yang ditinggalkan terkontang kanting. ini tidak…..lagi mengapi2…..

      0

      0
      • Careem says:

        Dia buat macam ni at least dia bagi semangat kat org2 yg sama nasib dgn dia. Org yg drpd tktahu jadi tahu, org yg takut jadi berani. Benda tu yg kau kena tgk. Bukannya lg support nk tutup kes. Aku rasa kau pn tkpuas hati kalau org buat kau mcmni. Tinggal, kawen lain, lari. Oooo senangnya lepas…? Buat mcm tkde pape en. Rita bkn batak sgt pun aku rasa. Aku tau dia sengaja susahkan Aidil mcm mana Aidil pernah susahkan dia dulu. Kena tinggal time pregnant bhai… Mmg sial punya jantan.

        0

        0
  20. mojo says:

    Kalau tak dapat meroyan satu Malaysia,bila dah dapat,Berlagak.[tak harapkan sangat]apa bangsat punya manusia?

    0

    0
    • karim says:

      dari dulu aku da nampak hati busuk perempuan ni…..sebenarnya sengaja nak bagi aidil susah…..padahal bole je aidil nak bagi duit…bapak kut……tapi sbb mulut dia mcm haram…….end up….nampak r kan….dia punya claim tak cukup tu……busuk gila

      0

      0
  21. zarema plus plus says:

    Anak zarema nanti lagi high mentenencesnye. Lahir hosp swasta gak dulu beria kutuk rita gi prince court.baby shower bagai…

    0

    0
  22. melati says:

    tuntut jgn x tuntut…..pastu canang x harapkan sgt wang aidil…so apa sebenarnya ko nak ni rita…x habis2…dh mahkamah putuskan pastu nak tuntut lgi…bila nak abis daaaaaaaaaaa…..

    0

    0
    • Careem says:

      Aku harap sgt ko atau anak2 ko nnti terkena benda yg sama jd kt Rita. Laki ada scandal dgn betina lain pstu kena tinggal time preggy. Masa tu kau tau langit tu tinggi ke rendahhhhh jeeee…;)

      0

      0
  23. Linzy Longkang says:

    dah tau duit tak cukup jgn lah layan sgt permintaan anak2 nak gi bercuti luar Negara main ski bagai, dorang pon kecil lagi bukan tau sangat, bawak gi zoo Negara pon dah cukup dikkkkkk

    0

    0
    • dia says:

      kan dia cakap dia p oversea tu guna duit dia sendiri. mana guna duit aidil, tapi kalau ikut kan aku rasa 3k tu memang tak cukup pun kalau hidup kat kl sana tu. makcik aku hantar anak dia p tadika, ptg baru ambik sorang pun dah 600 sebulan, anak dia ada 3. dah 1800 dah, belum makan baju barang sekolah lagi.

      0

      0
      • kambing coklat says:

        bukan aper…kalau korang gaji 30,000 mesti korang nk bg terbaik utk anak korang kannnn….x salah pun rita nk mintak…die mnx dengan bapak budak tu…bukannya jiran die….da buat anak pndai2 la bg nafkah…duit bnyak kot…x kan smpai nk kena mintak2..da ank pulak nk ngemis ngn bapak…kes rita ni anak kecik x reti minx…jadi rita mewakili…tgok gaya pun rita guna sepenuhnya duit tu utk anak2 die…x der luak nya die duet aidil…cuma bg pgajaran biar b’tggungjawab skitt…x nak tu pun karim nk sentapppp…..

        0

        0
        • betul says:

          Betul tu. Kalau ikut percentage, kalau gaji rm2000, brapa patut kasi nafkah anak? Rm200? Ni kira 10%. Tapi kalau gaji rm50,000, 10% tu rm5000. Sedangkan income tax pun ikut % gaji kita. Takkan jutawan bayar income tax sama ngan org yg bergaji rendah kan.

          Tapi kalaulah ex husband kita katakanlah businessman sebulan gaji rm100,000. Lepas tu dia cuma bagi berapa ratus tu yg dorang cakap cukup? $900? $90? lepas tu suruh kita pergi main jauh2, korang agak camne eh?

          Dan kalau dorang ni blajar tinggi setingginya, lepas tu majikan cuma nak bayar gaji rm900. Agak2 korang terima tak? Tengok situasi lah beb.

          0

          0
  24. hamba Allah says:

    Apa hal dgn si karim ni? Sibuk dgn hidup rita. Why dont u just shut up! Rita tak sibuk ckp psal hidupmu pun. Ko yg nampak bodoh dan penyibuk sngt. Sy rasa ramai yg setuju ko sakit hati rita dpt 3k sebulan. Ko tunggu nnti rita dpt mutaah dan hutang nafkah yg si dayus belum bayar, lagi ko sakithati kan? Mcm org tak tau ko ni ‘anti materialistik’! Asyik maki rita bodoh tapi ko yg nampakkn kebodohan besar ko! Enjoy ur life rita, syabas! Shut up dan berambuslah karim!

    0

    0
  25. karim si bodoh says:

    Lalala…karim bodoh, rita bijak sue aidil….. lalala….karim si penyibuk sakit hati rita ada duit…lalala…nikmati hidupmu penuh penyakit hati ya karim…..kasihan… (rita tersenyum2 puas..)

    0

    0
  26. rita says:

    Terima kasih penyokong2 rita, doa2nya dan kata2 semangat utk rita….

    0

    0
  27. Anonymous says:

    dear karim..xbleh ckp leklok cket ke..nape nk emo sgt..

    0

    0
  28. karim says:

    cakap elok ke tak ke sama je kalau org bodoh yg membaca……ok? dapat? sebelum cakap aku tengok cermin la….bajek super woman semua ni….pigidaaa….hahahaha

    0

    0
    • hamba Allah says:

      Karim oh karim, ko yg sepatut cerminkn diri ko selalu, iatah asyik maki org bodoh tak sedar kebodohan diri kat sini, meroyan sakan! Rita dah enjoy hidup dia dgn anak2 melancong sana sini, yg ko sibuk mcm org tak siuman, kasihan….sila meroyan bnyk2 lagi, lagi nmpak bodoh ko!

      0

      0
  29. me says:

    Cukup le tu rita. Balik2 citer ko. balik2 citer Ko. Xpenat ke? Masalah nya ko minta benda mengarut2 tak kan sampai bil api air, astro semua ko nak suruh dia bayar? Ni nk buat belanja anak bercuti pula. Lagi mcm .. Lain la dia tu anak dato ke pe ke buleh la. sengal betul la. Aku perempuan pun fikir benda tu xpatut. Baik ko kahwin je smula dgn aidil tu which is dia pun da xnk kat ko. So apa lagi la point ko. Ish meluat betul. Tah apa2

    0

    0
  30. rina says:

    go rita go rita buat apa yang perlu, dapatkan hak seorang wanita…..perjuangkan lah…. Allah selalu bersama pada orang yang benar..

    0

    0
  31. rina says:

    jangan peduli apa orang kata ..dorang x membantu pun bila awak susah pandai cakap jer…yang sakitnya awak sendiri…so jangan biarkan jantan tu terlepas…GERAM tul..

    0

    0
  32. Anonymous says:

    kata la apa nak kata pon..yang aku pasti aku sokong rita 100%…

    0

    0
  33. mama says:

    bagi wanita yang berkeluarga & berkerjaya…saya memahami
    x perlu byk soalan….satu ja
    “Dimanakah letaknya tanggungjawab seorang bapa, sedangkan mereka itu adalah darah dagingnya sendiri juga?”
    Menjadi ibu tunggal bukannya mudah…support Rita Rudaini

    0

    0
  34. Thanks , I have recently been swarching for info about this topic for ages and
    yours is the best I’ve discovered till now. However, what
    concsrning the conclusion? Are you positive
    about the supply?

    0

    0