Written by AbangNara | March 22nd, 2013

Terkejut Abang Nara membaca Harian Metro hari ini. Tak sangka gaji pemain bola Malaysia sudah pun mencecah angka puluh ribu. Ini satu perkembangan yang baik. Sayangnya menurut Rita Rudaini, walaupun berpendapatan RM50,000 sebulan, Aidil tidak memberikan nafkah mencukupi kepada dirinya dan anak-anak.

aidil

Menerusi keterangan bertulis olehnya, Rita mendakwa sejak meninggalkan rumah kelamin mereka di Kota Damansara Januari tahun lalu, Aidil hanya sekali sekala mengirimkan wang, namun tak menentu dan biasanya menghampiri waktu kes mahkamah. Kata Rita Rudaini lagi:-

Defendan (Aidil) berpendapatan melebihi RM50,000 sebulan berdasarkan kontrak diperolehnya. Dia mempunyai kereta Mercedes CLS dan sebuah superbike dan ini menunjukkan kemewahan hidupnya.

ritaUntuk makluman, Rita menuntut RM5,392 sebulan untuk nafkah dua anak merangkumi perbelanjaan makan minum, pengasuh dan lampai pakai buang. Manakala untuk dirinya sendiri, dia menuntut RM7,400 sebulan termasuk perbelanjaan bil dan rumah. Namun begitu, Aidil yang ditemui di luar mahkamah memberitahu yang dia mempunyai bukti yang dia memberikan nafkah kepada anak-anaknya. Kata Aidil.

Tak apalah saya ada semua bukti. Saya tak pernah tidak bagi nafkah untuk isteri dan anak. Saya hantar SMS bertanya khabar, dia tak balas, kadang-kadang saja dia balas.

Mahkamah telah menetapkan 6 Mei ini untuk sesi soal balas. Semoga kebenaran akan terbukti dan jalan penyelesaian sebaiknya akan dapat dicapai buat pasangan ini. Sama-samalah kita doakan.

P.S: WWE versi terlampau

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

185 responses to Rita Rudaini Dakwa Aidil Tak Bagi Nafkah Walaupun Gaji RM50,000

  1. Mirai Suenaga says:

    Lagi kak Rita? lagi…lagi…? kasi cite habis semua….. *pui*

    0

    0
    • anzalnyah says:

      haku pun dah keliru dah mana satu betol mana satu tidak. si aidil pulak mcm makin huduh je aku tengok.

      0

      0
      • suka Sabree Abu says:

        wow, hebat sangat ke sampai rm50k dpt tu..

        0

        0
        • red says:

          aku kesian rita, tapi makin lama makin meluat pulak dengan cara rita ni…tak kena gaya…tak abis2 bercakap pasal rumahtangga….dari orang kesian, terus jadi menyampah pulak…

          0

          0
        • ye ke 50k?
          main cam ntah ape2..

          0

          0
        • missa says:

          ni takut nak kawin ni… memacam masalah org dah kawin… kalau tak kuat n sabar… hancur rumah tangga… tapi ade juga org yang bahagia… camnelah rahsia rumah tangga yang bahagia tu ye?

          0

          0
        • Fed Up With A Mess says:

          Tak habis habis daaaa……persoalannya….sampai bila ?????

          0

          0
        • Jemah says:

          ….aku nak pergi buat karipap. besok Formula One….layannnnn..makan depan TV lagi beshhh !!!!!

          0

          0
        • MATA KE ATAS says:

          SAYA MENCADANGKAN BEAUTIFUL NARA DITUKAR KEPADA…BEAUTIFUL RITA @ FAN PAGE.

          HARI2 BOLEH UPDATE CERITA MEREKA….

          AHAKS!!!!

          0

          0
        • Next ? says:

          makanlah kolegen aura white. hanya rm150 satu baldi…pasti suami anda akan sayang anda. hehehheeee

          0

          0
        • ZorroKL says:

          Penat, jemu, sakit otak, sakit kepala, saki mata, nak terberak tercirit panas, buasir, loya, nak termuntah, sawan babi, migrain, lemah sendi, lemah otot, kudis buta, sawan babi dan histeria bila baca isi yg tak mendatangkan faedah ini. Ciao cin cau…

          0

          0
        • amoi says:

          Tak habis habisssssssss…

          0

          0
        • TANTE says:

          aku tampor jugak muke rita ni kang.. wakeeee uppppp!!! pung pang pung pang aib sane sini…. hang nak tuntut itu ini pi ckp ngan lawyer hang! kat org ramai gak nak ctaaaaa kangggg tetibeee ckp SAYA MASEH SAYANGKAN DIE” puuuuuuuiiiii

          0

          0
        • n says:

          patut pon ramai yg nak dgn Aidil..gaji 50k tuu..tapi laki mcm ni klu bg free pn i tak nak..utk Rita..better you diam je..tak pyh bg statement pe2 dah..move on and forget the past..

          0

          0
        • mutiara says:

          nara dah delete entry pasal rita sebelum neh sebab dah kena sound ngn rita..jgn tokok tambah crite..

          0

          0
        • Anonymous says:

          rita ni ckp mcm k******. kejap kate sayang, kejap kata nak cerai, tbe2 nk tuntut nafkah. byk pulak tu. tah pape.

          0

          0
        • CNN says:

          sudah2 ler citer pasal hal2 rumah tangga ni..
          bilanya nak setel??? sorang menyalak, sorang lgi mengaumm…
          org lain pun bosan dgr citer diorang ni…xmalu ke??
          ksian kat anak2 yg kecik lagi…klu dah rmhtangga xboley d slamatkan lgi, eloklah cerai scara baik…xyah la nk buruk2 kan lgi pihak itu ini…

          0

          0
      • lola says:

        daripada kesian.jadi meluat.haih.
        asyik bercerita kat media je yang tu yang ni.
        next week apa pulak ea dia nak bukak cerita.. queen of drama.

        0

        0
        • Bersekutu Bertambah Kutu says:

          sudah-sudah la nara oiii sebar isu yg tak mendatang hasil dan menjana minda camgini.

          0

          0
        • See You Next Month says:

          dari aku layan cerita pesakit2 otak dua-dua ekor ni..baik aku layan Instagram Ning Baizura. Badan dah slim..meletop..kalah Neelofa. :)

          0

          0
        • TANTE says:

          see see…
          laki ckp: “i nak cerai”….
          bini ckp: “pung pang pung pang aib sane sini tapi i syg u”
          laki ckp: “kalau sayang nape aib kan i n satu family i”
          bini ckp: “tunjuk bukti i aibkan u…mane ade mane ade”
          nara ckp: “RITA KATA GAJI LAKINYA 50RIBUUUUUU TAPI TAK BG NAFKAH SEBOK NAWWW NK BG”

          pembaca beutifool nara kate: BOTH OF U GILA memalukan anak anak kau & aku rase ko dah meroyan la rita… wake up…

          0

          0
        • Anonymous says:

          apasal ha tak setle2 kes dia ni.. haku nengok retis lain senangggg ajer mintak cerai.. tk kecoh pun mcm jeslina hashim tuh.. tup2.. dah cerai.. yg hini riuh satu Malaysia.. klu satu kampung hokey lagi… dah ler rita.. cukup2 lah aib kan suami tuh.. setle diam2 dlm mahkamah sudah.. banyak aku nengok statement ko lebih dari aidil.. so.. skang ni sape yg lebih2 sebenarnya.. erm2.. ..

          0

          0
      • Anonymous says:

        bosan dengan sikapnya ini..

        0

        0
      • Anonymous says:

        alah dahlah tu stop bercerita hal rmhtangga,kalo dah x boleh nak bhdp bersama cerai jelah..lg pun boleh ke nak berbaik-baik lg kejap rita ceritakan aib laki dia kejap pula laki dia pula aibkan bini dia..kalo dah sling buruk memburukan camne nak hidup bersama lg..

        0

        0
        • TANTE says:

          see see…
          laki ckp: “i nak cerai”….
          bini ckp: “pung pang pung pang aib sane sini tapi i syg u”
          laki ckp: “kalau sayang nape aib kan i n satu family i”
          bini ckp: “tunjuk bukti i aibkan u…mane ade mane ade”
          nara ckp: “RITA KATA GAJI LAKINYA 50RIBUUUUUU TAPI TAK BG NAFKAH SEBOK NAWWW NK BG”

          pembaca beutifool nara kate: BOTH OF U GILA memalukan anak anak kau & aku rase ko dah meroyan la rita… wake up…

          0

          0
      • mutiara says:

        haha nara apa sudah jadi ——-> http://www.murai.com.my/article/default.asp?article_id=14343&c=1&s=1
        entry tu hari pun da delete ye..

        0

        0
      • mutiara says:

        nara dah delete entry pasal rita sebelum neh
        —–> http://www.murai.com.my/article/default.asp?article_id=14343&c=1&s=1
        takut lettew..

        0

        0
    • cik embun says:

      Adoi dah la tu…. apa lagi nak di cerita pada public ni… hurmmm

      0

      0
      • makamahtinggi says:

        bukan dia jaja cerita.. tak baca betolbetol ke cik embunn..
        kes perbicaraan tu kan.. nak hentam orang ada masanya jugak. entry kali ni bukan dia cerita pada media..jangan tunjuk hati tu hitam ye..

        0

        0
        • Anonymous says:

          mmg itu statement mahkamah..tp dokumen mahkamah..pihak mahkamah takkan senang2 keluarkan untuk tatapan umum apatah lagi perbicaraan pun masih tak berjalan..jika perbicaraan sudah berjalan dan ada wakil wartawan yang hadir kita boleh cakap itu pernyataan dalam affidavit oleh rita yang wartawan dengar semasa perbicaraan..jadi.siapa yg beri keterangan affidavit tu untuk tatapan org awam/wartawan/blog gossip?..peguam rita?..x mungkin..pekerja mahkamah?..satu kesalahan besar..jd hmm fikir2 la sendiri..

          0

          0
        • Anonymous says:

          biasanya kalau ada kes kan ada org jd saksi..bukan peguam dan org yg mendakwa dan didakwa saja..press pun ada….skrg ni bkn semua org baik…apa jer citer mesti nak sebar kan…cth terbaik mana kita dapat cerita ni kan….

          0

          0
      • Karim Bin Zema says:

        maybe rita ni pun high maintenance mcm RCW jgk kot..tu yg x cukup2.

        0

        0
      • Mak Jemah Dah Naik Fed Up says:

        Tadi aku masak sambal ikan bilis…rasanya anak2 akak suker masakan akak. besok nak buat ayam masak merah pulak….yum yum…

        0

        0
    • Lembu Gemok says:

      Macam ni je la Rita…senang citer la ekkk…ko mintak cerai jer laa..dari ko dok buat dosa mengaibkan si suami..mmg dia teruk..tp ko tak leh cerita sewenang2nya ke public..dah laa..serabut laa dgr cerita ko yang macam tiada penghabisan ni…tutup mulut tu…sadeyyyy!

      0

      0
      • bujang says:

        ini bukti isteri dah mengaibkan suami, jika betul pun x boleh buat macam ni…..kenapa x cerai2 .
        aidil pun dah kata x sayang kamu.
        Biar aidil kawin lain tapi bukan dengan artis janda.

        0

        0
        • Okay Lah Bye says:

          letih nak komen..bukan dapat apa pun..zzzz

          0

          0
        • Anonymous says:

          alah Aidil ni pun kalo dia kawin ngan rita tu ok lah dah sah jandanya,kalo kawin ngan pompuan x kawin lg pun blm tentu daranya…ala Aidilorg cam ko ni x reti bersyukur dpt isteri cantik pun x puas lg..

          0

          0
      • ntah ape2 ntah says:

        rase.. gile tinggi mintak 7k ++ perghhh dasat sungguh…. tetiap bulan shopping sakan eh? makan ikan kerapu/ayam ari2 pun tak sampai gitu? sewa umh bape? alang2 bayor sewa umah sampai 7000 lebey bek beli umah… umah dapat duet bayor macam umah sewa gak? loan tak lepas ke? gi bank tanye..

        0

        0
    • Dato K Raja Lawak says:

      Wowwww..income mengalahkan jawatan CEO..takat main bola standard sekolah rendah..hebat tu! Anak2 tak yah belajar tinggi2 lah..main bola je lepas ni..bkn nye standard internatioanl sgt pn..dgn negara2 jiran terdekat pun kena kibai kow-kow, menang style kampung syok sendiri je sudahh!

      0

      0
      • mamat says:

        hello.main bola gaji besar x beri jaminan ko hidup senang. awal2 time muda2 perform ni, mmg la gaji byk. dah masuk umur meningkat skit, main x larat, skill xde. hambik mane 50K kau??
        aku kalo dpt 50k ni, buat investment, bukan bisnes. at least terjamin mase tua nanti.

        0

        0
        • mmmmmm... says:

          Sebab Aidil dah ada kesedaran lah dia guna duit tu buat investmest dgn sebagian elaun tu…..tetapi RR nak mintak banyak2 sangat. kalau dah tua dan tak ada investmest, macammana nak tanggung anak2…RR jgnlah terlampau bongkak.orang lain boleh menanggung satu keluarga dgn income RM 5000. takkan RR seorang RM 7000.? kalau dah rasa cantik sangat, tak payah nak suntik2 lagi. atau pun carilah suami impian kamu…yg boleh ikut cakap engkau 100%!!!!!

          0

          0
      • Miss A says:

        Gaji General Manager pon dah 50k, kalau CEO mungkin hampir 70-80k

        0

        0
    • Anonymous says:

      eh mirai sengal, ape yg dia ckp tu kat mahkamah. so ape yg keluar kat beautifulnara ni statement dia kat mahkamah la dol

      0

      0
    • ambil lah suami orang says:

      duit bnyk2 lg best enjoy dgn perempuan simpanan. perempuan simpanan lebih layak!

      0

      0
    • mutiara says:

      biar lah dia..artis kadang2 xde tempat nak luah, wartawan pulak suke korek crite..mende2 camneh kadang2 boleh jadi sempadan dan tauladan untuk yg di luar sana..tak kena batang hidung sendiri ramai la yg cemuh..

      0

      0
    • cik pedas says:

      hai mase lom kawen beriya!
      dah kawen lepas tanggungjawab gitu jer?
      ni la malang kalau bersuami kan MUDA lagi kacak poket tebal
      anak dah 2 orang pon tak nampak
      dasar!

      0

      0
    • kak timah says:

      BORINGGGGGGGGGGGGGG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      0

      0
    • mahaguru says:

      rita marah bn kat twitter. abes ar bang nara.. hehe..

      0

      0
      • lawyer... says:

        tapi betulkan RR buat statement di MURAI? dah banyak response negative terhadap RR, barulah RR nak marah. Malulah dgn komen dari Adiputra tu…Tapi kalau Aidil yg kena sembur, RR sukalah. Siapa yg gatal mulut yg mula isu ini. RR sendiri kannn?

        0

        0
    • Letih Boring Sunggoh says:

      ………seriusly aku letih layan cerota dua-dua ekor ni. k bye!

      0

      0
    • furby says:

      kau saje rm7400? gila high maintenance betul perempuan ni.. kpd laki di luar sana, hati-hati lah kalau nak perempuan cantik jadi bini -.-

      0

      0
    • Mizz Kutilyoyo Cakak Cuba lah says:

      JAMU SURUT AYU MAMPU MENURUNKAN BERAT BADAN ANDA KETAHAP IDEAL TANPA PERLU BERLAPAR.SAYA YG SEBELUMNYE 75kg SELEPAS SEBULAN TURUN 65kg….BULAN KEDUA DAH 55kg..

      0

      0
    • hazel says:

      abg nara, dah xpayah laa kluakan citer dyorg ni…dah basi…
      dah naik muak dah…hurmmmm

      0

      0
    • mama mia says:

      uii banyaknya tuntutan nafkah…tesedak aku.dah la puan rita oiii..aku mls nk percaya lagi dgn omongan2 kau..dulu aku betul-betul kesian tapi sekrang dah betul2 menyampah.mcm main tarik tali jer.huhhhh

      0

      0
  2. Anonymous says:

    x abis-abis ko asik bunyi, bunyi..bunyi lagi…dan lagi…dan lagi..

    0

    0
  3. tipah says:

    malas aku nk tau.. rita nie tah leh caye tah tidak.. madang semue bnda tak kena.. jun nk cerai..kejap taknk

    0

    0
    • Akus says:

      betullh..mungkin dia ade pnyakit x..baik dia pegi check doktor psikologi..tkut2 jdik mcm jimmy

      0

      0
  4. kaki shopping says:

    korang nampak x moral of the story???? kaya bnyk duit x semestinya bahagia….bahagia tu anugerah Allah, so sama2 la kita hargai diri sendiri dan laki anda kalo kita tgh bahagia skrg ek….jgn asyik nak bergaduh je….muahaha

    0

    0
  5. Anonymous says:

    fuhhh bnyknye mintak.. laki aku ni bg rm800 jek sebulan.. syukur.. cukup gak mkn pakai aku ngan 3 org anak..

    0

    0
    • ntahpapentah says:

      untung dpt rm800 sebulan.. aku ni x dpt pn..gune gaji sndiri je.. tp x pnah mtk pn.. bg amik x bg xpe.. asal kan brg2 anak, keperluan dapur, bil2 dia bayar.. x bg duit kt aku pn xpe la…

      0

      0
      • Anonymous says:

        tu namenye perempuan yg x bijak. itu hak kau sbg pompuan, ko ptt mintak. tang hak suami ko, ko pentingkan, tp hak sindri ko biarkan. means ko jenis pompuan yg x bijak. tu jer maksudnye.

        0

        0
        • ntahpapentah says:

          x kisah la x bijak pn.. janji keperluan cukup..ade rumah, cukup makan pakaian smua.. dlm agama pn x ckp kene mtk duit kan.. cuma cukup keperluan suami sediakan harus la bersyukur.. dalam rumah tangga tolak ansur penting.. kalo smua nak bkira.. boleh aman ke rumah tangga…

          0

          0
        • koko says:

          kalau dah dia tau gaji laki dia takat 1500 takat dia nak mintak mcm2. laki dia yg tak bijak kalau tak reti hargai. kalau laki dia dah provide benda wajib mcm mkn minum, pakaian, tempat tinggal, bil2 tu semua kira ok la. kalau dia dapat laki gaji 10k boleh le nak mintak itu ini. kalau gaji laki kecik tapi masih mintak mcm2 tu yg mau makan penampar je.

          0

          0
        • Anonymous says:

          suami wajib bagi nafkah duit kat isteri setiap bulan..barang dapur tu bukan nafkah ye..suami kena bagi duit yg asing utk isteri berbelanja; tak ksah berbelanja ke atas apa pun asalkan tak buat benda haram..

          0

          0
        • jijah says:

          mungkin ntahpapentah tak bijak, tapi tue la ciri2 isteri solehah yang sentiasa faham keadaan suami. bukan jenis meminta2 sampai suami pun jadi stress.. Suami dia bayar bil, keperluan suma. so, kalau ada lebihan suami bagi dia ambik. kalau tak bagi dia redha. ko tue yang ‘bingai’… Gamaknya kalau dok mintak2 mcam ko dan duit suami tak berapa nak cukup, maunya hari2 ko makan penampar laki… huhu

          0

          0
        • didie says:

          yeke suami wajib bagi duit kan isteri.. yg aku tau bagi duit x wajib.. sediakan keperluan yg wajib.. duit tu umpama bonus la.. suami nak bg ke tak.. janji keperluan cukup.. rasanya anon kene kaji balik..x pn tanya ustaz2 yg bijak pandai…skrg ni plak isteri dh ada kehendak.. kehendak bergantung la pd keaadaan.. kalo gaji laki ko rm2000 sebulan.. mtk mcm2..x rasa melampau ke.. huhuhuhu

          0

          0
        • Anonymous says:

          sbb sy tau la sy komen..RM50 pun duit jugak..janji suami bg duit nafkah utk isteri..sapa suruh p mintak 1k kalau gaji suami pun baru 2k..meminta tu lain, bagi atas tanggungjawab tu lain..

          0

          0
        • Anonymous says:

          yg wajib tu mmg la seperti tmpt tinggal, mkan minum bagai..tp nafkah duit pun kena bagi..sila rujuk surat nikah yg latest :)

          0

          0
      • Anonymous says:

        ntahpapentah – 800 tu termasuk la brg anak2, keperluan dapur.. bil.. agak2 nk beli baju ke lipstik ke.. guna la duit gaji sndri.. huhuhuhu.. anak rita mkn pe smpai beribu2 mintak tu.. budak2 mkn bukannye bnyk mana ponnnnn..

        0

        0
    • mak c kina says:

      mintak byk sbb dia tau gj laki dia bape..lain la klu gj 5k…tp klu 5k pn,blh lg bagi bini 1k sebln…klu btl la aidil bg nafkah setiap bln secara konsisten,aku rse rita xperlu belakon lg dah…konsisten adalah dgn jumlah yg sepatutnye,bkn setakat bg je…500 pn bg gak…

      0

      0
  6. kaka says:

    sudah2 la bercerita, tak de faedahnya. dia buat tak betul, biar Allah yg menilai, kalau asyik bercerita, orang dengar pn naik menyampah dah. bagi masing2 ruang utk muhasabah diri, bukan menggunakan media utk raih perhatian. Kalau kita dipihak yg benar, pasti Allah akan tunjukkan..

    0

    0
  7. Amna says:

    Semoga Rita mahupun Aidil dapat mengawal diri dari terus bercerita mengenai hal rumahtangga. Mendedahkan pada semua orang bukanlah langkah yang bijak. Semuanya hanya akan memburukkan lagi keadaan dan menambah rasa sakit hati kedua2 belah pihak. Banyak2 lah muhasabah diri dan carilah jalan penyelesaian terbaik.

    0

    0
    • indah nama says:

      benar dan indah peringatan anda yang bernama indah. dulu jarang jumpa nama seperti anda tapi sekarang dah ramai juga.

      0

      0
    • peguam says:

      alahai..ni die cerita kat makhamah laa..nk tuntut hak mmg kena londeh semua cerita..ni wartawan laa yg buat liputan ..klu ada masa free masuk court ye cik kak tgk prosuder dijalankan..

      0

      0
  8. rahsia says:

    rita cari lah jalan ketenangan. macam abby abadi.
    jangan banyak keluarkan story family. sangat merugikan. biarlah rahsia. penyelesaian akan tiba juga. nantikan dengan kesabaran.

    0

    0
  9. apapa aje says:

    Rasa-rasanya Tajuk abang nara ni macam tak kena jer…. Aidil bukan “tak bagi nafkah” tapi Aidil bagi nafkah tapi “tak mencukupi”.

    0

    0
  10. ac n mizal says:

    makin lama terasa mcm rita yg tk betul…mula2 kesian juga tapi sekarang rasa meluat pula…kalau dh tk blh bertentang mata sgt pisah je la tapi bkn bermakna segala2nya dh tamat…hidup kita ni panjang lagi byk benda yg penting misalnya anak2 tu…cukup la nk memburukkan org lain…jaga maruah diri kita sendiri…makin byk awk bising makin org meluat nanti…elok awk berdoa padaNya utk minta petunjuk dr membuka aib suami yg ntah betul atau tidak…islam itu indah…

    0

    0
  11. dengar khabar says:

    dan rugi juga tutup badan dengan melekat hingga semua bentuk boleh ditatapi seperti yang dikhabarkan oleh nabi kita yang tersayang.

    0

    0
  12. rynna says:

    SUDAH LAH Rita,sekarang semua orang DAH TAU SIAPA AWAK SEBENARNYA..sebelum ni Aidil bagi alasan dia nak ceraikan Rita sebab RITA SELALU AIB KAN DIA..lepas tu Rita jawab APA BUKTI DIA CAKAP MACAM TU…Rita syg,WHATS WRONG WITH YOU..??..sy doa kan moge Rita lebih tenang lepas ni ye…

    0

    0
  13. nana says:

    tak perlu semua benda nak cerita..cube rendahkan ego masing2..berbincang elok2..pasti boleh settle..buang semua rase bnci, ego dll…pk demi anak2…sure boleh jmpe penyelesaian yg baik…..kalau semua nak ikut rase marah n dendam masing2, mmg payah la mcm ni..

    0

    0
    • ihsan says:

      dan anak2 juga yang jadi mangsa, merana, melihat, mendengar perbalahan ayah ibu, jadi bacaan, buah mulut orang ramai. jadi lah ibu yaha yang bijaksana, bimbing mereka dengan ihsan.

      0

      0
  14. lunyai says:

    tak habis2 lagi cerita dua org sendu tuh..
    bawak2 lah mengucap…

    0

    0
  15. awa is says:

    sudah-sudah lah tu. kalau kau rasa kau mampu xpayah la nak kecoh. kau pun pakai porshe . heran artis skarang banyak gila duit. nak beli keta confirm kena cash sbb xd slip gaji tetap. tp boleh pakai porshe, ADA PLAK DUIT? takkan pasal susu anak dr dlu sampai skang nak ungkit. sudah2 lah. dlu TIME SEDAP xd plak nak pk semua benda. boring la citer dia ni. kejap mcm ni kejap mcm tu. berdendam sgt rita ni

    0

    0
  16. Anonymous says:

    total rm 12792 sbln . . pergh byk nya rita mintak . .

    0

    0
    • Anonymous says:

      maintenance tinggi mcm tu la..nak suntik vit c lagi..nak beli be & sne lagi..

      0

      0
    • mak c kina says:

      aku bkn la blah mne2…tp pk logik la klu dpt laki gj mcm tu sebln..ok la compare dgn apa yg aidil dapat..gj 50k,xkan 15k bg ank bini pn xleh?…rmh dah la free,company bg..duit masuk utk joli je…

      0

      0
  17. ehh says:

    gile kentang nafkah byk gile stiap bln.ape yg diorang pakai smpai stiap bln kne byr cmtu?gaji aku sbulan pn lg rendah dr nafkah ank dia shj

    0

    0
    • Anononon says:

      Hehe sebab laki die gaji 50K lah die berani mintak byk2.
      Syabas rita, mtk je byk2. Pengajaran utk lelaki lain – jgn suke2 buat perangai nak tinggalkan rumah tanpe bgtau sbb yg kukuh. :P

      0

      0
      • patut2lah says:

        gaji banyak pun bukan tetap, baru dpt RM50 000 sekarang ini. Kontrak pun tak tahu sampai bila. Dgn gaji itu mungkin aidil nak buat investmest utk masa depan,menolong ibu bapa yg bukan orang senang..patut2lah RR oiiii! sebab dia tahu Aidil dapat gaji besar ni yg dia tak nak cerai. betul tak? kalau cerai, tak ada lagi nafkah untuk isteri.

        0

        0
        • Akus says:

          Aku sokong ko.rita memg mata duitan..mintak bnyak sngt mcm tu mcm nk bg anak makan susu emas jek..agak2 lah oi

          0

          0
  18. sinister says:

    amboiiii nafkah kauuuu… utk diri sendiri lebih byk dari 2 anak?
    ko kan pelakon, 10 hari keje da boleh dpt kurang2 10k, bukan 7k mcn irfan..
    mana pegi duet ko?
    yg aidil lak…betul ke ko x bg nafkah?
    mana lak gaji ko pergi? joli?
    mewah hidup, x menjamin mewah kasih sayang… sedeyyy…

    0

    0
    • fasha real says:

      nasiblah/..dh tanggungjawab laki dia bg makai pakai.sape soh laki dia bg dia keje. agak2 kalau dia x keje laki dia tinggai dia mana dia nak cekau duit haaa?pikirlah sikit..sedap jek kutuk org

      0

      0
    • Sweet minah jambu merah biru says:

      memang laaaaaaaaa kau ingat barang sekarang murah ke pe ! duit bukan setakat beli susu aje tau ! beli makan pakaian jajan jajan tu semua tk kire ke !! berak cebok pempers semua tu huh ! beli kasot stokin dn ape2 lagi lah untok budak2…kau ingat rita lantak sorang ke duit tu !! minah jambu rasa duit rita lagi habis banyak dari duit yg aidil kasi ! lagi nk cakap banyak konon huh !!

      0

      0
  19. Metro says:

    Bila tiba harimau malaya ade match penting, time tu gak la pompuan gedik rita rudaini ni dok wat onar kuar cite kt public tentang aidil, cam ade agenda nk ganggu fokus aidil je. Pompuan ni mase aku jmpe Kt FMI dlu ingat ok, rupe gedik yg amat, sama mcm watak die lam filem mistik tu..terjerit-jerit x kena tempat..sume yg tgk mase tu geleng kepala ngn perangai die mase tu mcm SAKAI pn ade.

    0

    0
  20. Anonymous says:

    aku pon nak failkan cerailah…
    laki aku nak huluq rm5 hengget pon payah…

    0

    0
  21. nana says:

    sudah-sudah bercerita pasal rumah tangga sendiri…beristifar la banyak2…berdoa…jangan salahkan satu sama lain..duduk berbincang. Yang penting jangan bercerita hal-hal dlm rumah kat public. Busukkan nama sendiri..

    0

    0
  22. anonymous says:

    cukup2 la tu, rakyat malaysia dh bosan dgr cita ko, hal rmh tangga baik xpyh cita buat tambah dosa je lg

    0

    0
    • orang kampong duduk bandar macam itu leeee….aku kate ni khas untuk si Rita tu….bandingkan ngan aidil macam akak dan 5 tahun mendatang macam mak dan anak.
      Lawa pun tapi dah nampak kekendurannya walau disuntik sekalipun x ada serinya jika muka sombong.
      dulu ramai kesian kat dia, tapi skrg. ni idak .
      Rasanya Aidil kena buli dgn dia. Anak bukan main kawal marah kalau aidil bawa jumpa keluarga diseremban.
      Sampai bila pun isteri spesis ni x mengalah.
      Kalau bini aku macam dah lama aku humban kelongkang.
      Patut keluarga x restu…..hai aidil malang nasib badan..

      0

      0
  23. Islam itu indah says:

    x abis2 lagi ke?? bila kena cerai kata sayang….tp…asik jer dok bukak aib..suami..dalam hal ini…sbb tu islam ckp kalu lelaki nak kawen carik isteri yang mak ayah restu…insyallah x jadi mcm nie..isteri pulak…pandai2lah…syurga anak lelaki tuh pada ibunya…

    0

    0
    • sokong rita says:

      Memang la syurga suami kat bawah tapak kaki ibunya, tp syurga kat bawah tapak kaki dia ke kalau sentiasa atur hidup anaknya walau anak dah kahwin, dan suruh anak bercerai berai?

      0

      0
      • tak sokong rita says:

        Berat tuduhan awak terhadap ibu Aidil ni…awak tahu cerita sebenar ke? Setahu saya ibu Aidil sudah pun berlembut dgn RR , sanggup melawat RR. Masalahnya RR yg ego…berdendam …sekadar nak tanya…mana yg patut, mertua yg beralah atau menantu yg beralah? Kalau sokong Rita pun, jgnlah sokong membabi buta sehingga yg salah pun jadi betul.

        0

        0
        • sweet minah jambu merah biru says:

          kalau nk ikot kn yg betol2 nye dari mula2 aidil kawin ngan rita mak bapak rita nk kena stuju tau tak ! paham tak !! aidil ngan rita ni dorang suka sama suka cuma yg beza nye si rita ni janda itu ajeeeeeeee ! salah ke janda kawin ngan orang bujang ????? tk salah kan????? ha anak jantan dh suka mertua nk kena ikot anak punye pilehannnnnnnnnnnnnnnn paham !!! dari mula mertua dh tk stuju benci ngan menantu pasal menantu janda ! jadi menantu ni sedih dn geram lahhhhhhhhhhh kenape n mengapa mertua macm gitu nye prangai macm siak tol tk !! last last aidil sudah pusing itu cerita pasal dia nk defen mak bapak dia ingat rita boleh terima ke !!!!!!!!!!! eh sudah lah rita ! tkde mertua pon tkpe lahhhh kalau dorang suka rita pon dorang eksen suka aje tapi tk iklas nk buat happe buang masa ajeeeeeeeeeee !!! soooo jangan tnggal ngan mertua lagi bagos idop aman dan damai……..anak dh kawin pon lagi lagi nk kontrol anak suroh cerai lagiiiiiiiiiiii huh ! apeee punye mertua eeeeeeeeeeeeee minah jambu nanti kalau kawin minah jambu tknk lah stay ngan mertua buat sebok ajeeeeeeeeeeee tapi minah jambu tetap akan hormat ngan mertua cuma minah jambu tknk stay ngan mertua …..

          0

          0
  24. iris says:

    alamak rita..asik2 ko je yg canang…entah2 duit anak2 yg aidil bagi ko pakai..harap2 cepat la selesai kes ko nih…we all dah naik menyampahhhhh + benciiiii la kisah ko yg nak simpati nih….ramai lagi ibu tungal yg berjaya tanpa mengharapkan bekas laki..

    0

    0
  25. alahai says:

    Yang aku taw, nafkah bukan bermaksud suami kena bagi duit tiap bulan kt isteri..
    kalau dia sediakan tempat tinggal, ckup makan minum pakai semua, itu sudah dikira nafkah..skg aku xtaw sapa tinggal sapa..tapi kalau isteri yang keluar dr rumah tnpa izin suami, mmg xda istilah mntak nafkah la (isu rita ni aku xtaw la cmne,ni sekadar share info)..org skg byk slh fhm isu nafkah ni..isteri fail cerai dgn alasan suami xbg nafkah..tp bila peguam tnya tggl skg rumah sapa, perbelanjaan dlm rumah cmne boleh lak dia ckp dk rmh suami n ckup mkn pakai, so apa yg xbg nafkahnya…

    0

    0
  26. Anonymous says:

    Kena faham ye ini keterangan bertulis dari rita untuk mahkamah…bukannya untuk wartawan. Wartawan yg report dlmakhbar..kali ni rita buka mulut kena pd tempatnya.
    Dia berckp di mahkamah…..jgn main kutuk je berdosa….free2 pahala boleh ke rita
    Dia sedg memperjuangkn hak sbg isteri dan ibu so di mahkamah kenalah cerita detail…moga Allah beri kemenangan ke pihak yg benar….moga Allah tunjukkan kebenaran sape sebenarnya yg teraniaya

    0

    0
  27. itik brott says:

    laki aq xbg pun nafkah n penjagaan yang secukupnya kt aq n anak2 tp aq redha tuhan yang akan menilainya diSana….alhamdulillah

    0

    0
  28. .................. says:

    ishhhhhh…naik berbulu aku dengo cite pasal dua org ni…bila la nk settle….cerai je la….kami semua pn dh bosannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn….

    0

    0
  29. Lyss says:

    sudah sudah la tu…please stop cerita abt mereka berdua…let them settle dimahkamah dan berikan mereka ruang untuk melalui process penceraian ..

    0

    0
  30. shay says:

    Haa. lagi sekali dia burukkan laki dia. Esok-esok tak mengaku lah yang dia dah bagi kenyataan mcm-mcm.. Ckp berbelit cam keling. Sian plak tgk rita. Skrg mcm dia plak meroyan.

    0

    0
  31. Anonymous says:

    kesimpulan dr cerita ini..ramai rakyat malysia suka membaca tp xmau fikir..cer baca betul2 ni tgh sebutan di mahkamahlah…..nnti tunggu plak balas dr aidil..
    apala korg ni…buta2 je rita tu dpt pahala free..
    pastu dah lki dia gaji 50,000 pdnlh dgn apa yg dia mintak..kot lah gji laki dia 5000takkn nk mintak lbh dr kemmpuan? hbs tu kklu duit tu tak dihabiskn untuk anak2 nk bg kt sape? biar betina lain joli? byk cntik…aku yg beranak benih ko pompuan lain plak joli duit ko…
    paki otaklah fikir2…..
    klu aku mau aku tuntut lebih dr tu….dahla nnt harta sepencarian kena bahagi 2..rumah aku, walau aku yg beli time nikah dgn suami kalu beceai kena bahagi dua…korg tau tak? sebb tu rita kena jelaskan aidil tu mcm mn di pihak dia…n mahkamah akan nilai…
    xadillah kalu rumah aku beli duit nafkah xbagi tetiba cerai aku kena bahagi dua rumah tu…sedap ah gtu..jantan kawen pastu pancut pastu blah cerai..hbs cerai dpt tuntut harta sepencarian…..
    padahal nafkah xbagi…sedaplah kan jadi jantan kalu gtu…
    aku bukan kata aidilllah tp mana2 jantan pon…aku bg contoh supaya korg fikir n tau undang2…sekrg ni kalu menurut cerita di pihak rita memag aidil tu menganiaya dia…
    tapi xpe kita tunggu ketetrangan balas dari pihak aidil…tengok pulak apa bukti yg aidil ada…

    0

    0
  32. mizz nurse says:

    x habis2 cite pasal rita-aidil. hentikan la bukak pekung rumahtangga kau ni rita. drpd org xtau lgsg sekecil2 hal psl rumahtangga kau, skrg 1 malaysia dah tau. malu la sikit kat family, anak2…

    0

    0
  33. mizz nurse says:

    x habis2 cite pasal rita-aidil. hentikan la bukak pekung rumahtangga kau ni rita. drpd org xtau lgsg sekecil2 hal psl rumahtangga kau, skrg 1 malaysia dah tau. malu la sikit kat family, anak2….

    0

    0
  34. mizz nurse says:

    x habis2 cite pasal rita-aidil. hentikan la bukak pekung rumahtangga kau ni rita. drpd org xtau lgsg sekecil2 hal psl rumahtangga kau, skrg 1 malaysia dah tau. malu la sikit kat family, anak2.

    0

    0
  35. Anonymous says:

    Jemu dan jelak sudah mendengar criter si RR nie…

    0

    0
  36. juliet says:

    rita ni mmg idup nk lagak je lebih.. utk diri sndri je RM7,400?? kalau nk duit byk, dok ngn laki.. jaga makan mnum die, pakai die, jg hati die… ikut suruhan die.. SELAGI TIDAK BERTENTANGAN DGN AGAMA!! ni x?? jaga laki x nak.. engkar, x taat, mengaibkan suami, tp duit dia kemain lgi ko yeee!!!… tggjwb nfkah zahir suami pndai pulak ko nk pertikaikan.. tggjwb ko sbg isteri mamne pulak??? kalau x taat & engkar dgn suami, Allah tu nk buka ke pintu rezeki??

    0

    0
    • Anonymous says:

      lantak dia lak nak mnta nafkah byk mana pun gaji laki dia pun tggi,mana ko tau dia x jg mkn pakai suami dia ko maid dia ke smpi semuanya tau…kalo gaji laki dah tggi suami kena juga la bg nafkah mengikut kesesuaian gaji dia,bkn laki dia ke yg suke2keluar dari umah pastu gosip ngan mcm2 jns pompuan,ko ni kalo bkn bekas maid dia mesti adik beradik si aidil ni kan…

      0

      0
      • JANTAN says:

        laki dia keluar rumah bersebab lah….kalau dah bini mulut celupar aibkan keluarga kau di public. sanggupke tengok muka bini lagi? banyak sebab aku akan tinggalkan RR jika aku laki dia…1. aibkan aku n keluargaku. 2. tak izin anak2 jumpa atuk mereka.(belah suami) 3. tak mahu ikut pindah rumah. 4. high maintenance dll. tak kisahlah bini lebih tua 10-20 tahun, janda ke…yg penting mulut, hati mesti baik. OK???

        0

        0
  37. ketom says:

    kadang2 Nara ni saje bt stment entah dari mane….aku rase ni entah2 isi mase proceding mahkamah…dia main cilok jek..dah kene marah br nk delete..ceitttt!!

    0

    0
  38. hamba allah says:

    org x berpelajaran cmni la..sibuk maki hamun org…cube baca elok2..nie cite time dlm mahkamah..bkn dia yg canang cite..si wartawan yg sibuk nk pamerkan ape yg rita tuntut dlm mahkamah…kalau x paham gak pegi sekolah balik sebelum terlambat…

    0

    0
  39. miss s says:

    patut la rita nak kawin n aidil..last2 pape pun xdpt..hahaha

    0

    0
    • saya lalala... says:

      harta tak dapat tak ape.. bkn rezeki rr… tp dapat anak2 berbin kan si aidil ni… harta berharga yg tak dpt di beli kat mane2 pun…

      0

      0
  40. Miss A says:

    aku tak pernah jumpa isteri sebodoh rita ni. semua cerita nak jaja. last2 ko yang jadi janda. langsung tak mempamerkan akhlak seorang isteri. AIB suami ko kena JAGA bukan JAJA !

    0

    0
  41. ain says:

    henti-hentikan lah cerita pasal rita ni abg nara… abg nara ni memang nak cari je point nak letak cerita rita dek kerana ritu dah kena sound dengan rita bagi fakta salah. ape kata media gossip malaysia ni tak payah dah nak cerita orang itu yang bercerai..orang ini bercerai..
    dalam konteks ini, media gossip malaysia menjadi perpecahan rumah tangga artis malaysia…

    0

    0
  42. tipah says:

    malas aku nk tau.. rita nie tah leh caye tah tidak.. madang semue bnda tak kena.. pun nk cerai..kejap taknk.. las2 ko kene becerai gak… tp beza JANDA yng terjaga aib dia… gan janda terkangkang aib dia… kalu ko diam2 takda stetmen.. mau orng pandang ko baik sokmo… tp ni dok ckp semua tak kena… myebabkan orng pk ko nie cm2… pasal rumah.. pasal pempes.. pasal tu.. pasal nie… semue bnda la tak kena… ad ramai gak jadi jnda aku tngk.. sesenyap je.. tak aib kan bks suami… orng pun pandang tinggi la … cm si sharifah alya… relex je… tak payah nk meglupo.. nk fight.. fight kt mahkamah aje.. bkn kt mdia… kok ye pun die tak bagi nafkah…

    0

    0
  43. cikgu cantik says:

    dulu mse mula2 kes ni kluar mmg kesian giler kt rita yg sy mse tu pcaya jd mangsa aidil. tp makin lama makin meluat plak. ni yg dia kate x aibkan aidil??? SEMUA citer nk share. sah2 aibkan suami dan itu BERDOSA BESAR. sudah2 la meludah ke langit kak rita oiii.

    0

    0
  44. daku says:

    sorry, aku rs benda ni tersebar bkn sebab rita bukak mulut kt wartawan ke ape…kn skang tgh bicara kes dorg…mestilah semua kn declare kt mahkamah…so org mcm abg nara ni la yg duk sebar n bertanggungjawab la buat penyebaran ni…tibe2 je org duk kutuk si rita ni walhal die tak cite pn kat public…wahai abg nara tanggung la dosa

    0

    0
  45. Anonymous says:

    apesal komen aku xkuar?
    asal aku nk back up je kene delete ke?
    aku bkn pemint rita tp kita jgn jatuh hukum xtahu hujung pangkal!
    ni cerita kt mahkmah..korg sedialh nnt kt pdg masyar kena cr rita rudaini minta maaf..n abg nara kaki ngadu domba tulis report xjelas sampi jd fitnah!

    0

    0
    • aninimouse says:

      betoii tu…best ke makan duit hasil fitnah…sesetengah blogger bila nak keluarkan cerita..kasi la jelas,, tengok kan dah kena hentam si rita sbb org ingt rita duk mengadu pada media sedangkan??…nie kenyataan di mahkamah..bkn kenyataan yg diberi rita oleh media…adoyaii…

      0

      0
  46. Anonymous says:

    yg kutuk kata minta byk. .fikir skit lah..kalu aku mau lebih lg aku mintak….
    dia kenalahciter semua skrg ni sbb kalu cerai harta semua kena bhagi dua….

    rumah ke, kereta ke semua kena bahagi dua.
    walau time kawen si suami xpnh bg nafkah ke hape ke sbb tu kena cerita…
    aku bukn masuk blah rita tp skrg ni time rita cakap kat mahkamah..nanti dengar plak keteangan balas dr aidil..hah time tu kita dengar plak n tengok bukti apa aidil ada kalu dia ckp bg nafkah…

    lepas tu hakim akan putuskan dorg ni berceai ke mcm mn harta sepencarian bahagi 2 rumah ke hape walau rumah tu isteri yg beli dgn duit isteri atas nama isteri tetap kena bahagi dua… kalu ikut cerita pihak rita mmg teraniayalah dia..harta semua dia punya beli dgn duit dia tetiba nak kena bahagi 2..pastu gaji laki melambak tiap2 bulan kalu xhbs ke anak isteri nak hbs ke sapE. joli dgn betina lain?
    aku yg mengangkang beranak benih kau…betina lain joli duit engkau..byk cantik……
    so kita tunggu dan lihat..jgn nak main kutuk je..xkena kat korg bolehlah ckp…selalu kalu yg kes ceai ni yg teaniaya pompuan…sbb skrg ni pompuan pon bekerja n ada duit sendiri..ada harta, beli rumah beli kereta….so kalu suami xjalankan tanggungjawab dngan betul sepanjang kawen bila cerai semua nak kena bahagi 2 mmg xadillah…. sbb apa sj yg korg ada selepas korg kawen akan dikira harta sepencarian walaupon si isteri yg beli semuanya…

    moga Allah tunjuklah siapa yg benar..tp kitaxboleh jatuh hukum pada sape2..baca n istighfar jelah..

    0

    0
  47. typicalmalaysian says:

    dah lah abang nara oi, asyik cite pasal rumah tangga rita aidil je ni,,hari tu kan dah kene sound,, bosan lahh. xpayah share lagi lah cite dorang ni

    0

    0
  48. burger king says:

    sbnrnya nape kes dorg ni x setel2 lagi? rita yg x nak cerai ke ape? aku mmg x follow flow kesah dorg sbb panjang n lama sgt dh

    0

    0
  49. Cuti Datang Lagi says:

    bosannnnnnnnnnnnnn…….

    0

    0
  50. saya lalala... says:

    uitt… 50k tu besaw… ape salahnye aidil bg kat rr 7k tlebih2 sgt balance gj dia…. watpe nak berkira ibu pada anak2 dia jugak… isteri dia… prmpn yg pernah berkongsi hidup dgn dia… kalau rmhtgga korang damai tak perlu rasenye rr nak mntk byk tu… berkongsi ape pun tak kesah kan… kes daa meleret2 sgt.. cepat2laa jumpe jln penyelesaian…

    0

    0
    • materialistik says:

      kalau dapat isteri yg taat (ikut cakap suami, sayang ahli keluarga suami, jaga makan pakai suami) berbaloi lah beri RM 12 000. ini ajak ikut duduk rumah suami pun tak nak, tak beri bawa anak2 tengok datuk mereka . dah tu asyik aibkan suami dan keluarga nya. EGO. tak berbaloi nak beri bini mcmni RM 7 000. Carilah rumah yg sesuai dgn RM yg diberi oleh Aidil tu. Paling banyak makan sorang RM 1000. kalau kau nak lebih(suntik sana sini-bukan makin lawa pun), pakai duit sendiri. FULLSTOP

      0

      0
  51. Byeeeee says:

    Letih nak komen…

    0

    0
    • Anonymous says:

      lgi2.. cite pasal die nie.. xmalu ke semua cite r.tngge sndri cite kt org??agk2 la na cite pon..

      0

      0
  52. Cienta says:

    Siyes mmng meluat sgt dgn rita.dulu minat skrng jd menyampah.klu syg suami nafkah smpai mntak beribu2.huhuhu.pastu canang cerite rumah tangge kt umum.smpai aaron aziz n adi putra bg statement pasal rumahtangge ko.x malu k????contohila erra fazira tu duk senyap j walaupun rumahtangge ade problem.klu asyik duk burukkn laki cerai j la.senang!!!.x pyh duk kepoh2 lg kt wartawan.

    0

    0
  53. KAK LIN says:

    2 anak sampai Rm5k++… die sje Rm7k++..pergh..memg over tol…

    0

    0
  54. wanieee says:

    tue dia nafkah apa sampai 12k………..xpyah la khawin artis heee dunia ja

    0

    0
  55. Anonymous says:

    tak malu ke buka pekung sendiri. ingat canang satu malaysia, dapat simpati yg dia teraniaya. isteri yg baik tak akan ceritakan keburukan suami. bawa bincang atau pegi kaunseling. respect ngan kak engku , erra ngan kakak sharifah amani. settle cara baik. paling respect kat didie alias, lagi teruk ngan anak ramai dan kecil kecil. takda pun dia cerita keburukan redzuan. sekarang makin bahagia

    0

    0
  56. lagubestbest says:

    Apabila suami bekerja bukan untuk membahagiakan family dia.. cmnila jadinya.. kne bperang baru nak bagi..

    0

    0
  57. hantu says:

    sampe bnyk bebeno nafkahnye ngape??? nk mkn emas ke??? ank 2 org je pn…

    0

    0
  58. Kitty says:

    bila lah cerita ni nak berakhir……..

    0

    0
  59. Adeq says:

    Adeq memang sebelah abang aidil…lantak lah kak rita nak cakap apa.

    0

    0
  60. cikot says:

    bila msa lak sh. amani kwinny ko ni?sh.aleyala..

    0

    0
  61. Insan says:

    Saya ingin menyingkap kembali sejarah Nabi Ibrahim sewaktu baginda menziarahi menantunya. Pada waktu itu, puteranya, Nabi Ismail tiada di rumah sedangkan isterinya belum pernah bertemu bapa mertuanya, Nabi Ibrahim.

    Apabila sampai di rumah anaknya itu, terjadilah dialog antara Nabi Ibrahim dan menantunya.

    Nabi Ibrahim : Siapakah kamu?
    Menantu : Aku isteri Ismail.
    Nabi Ibrahim : Di manakah suamimu, Ismail?
    Menantu : Dia pergi berburu.
    Nabi Ibrahim : Bagaimanakah keadaan hidupmu sekeluarga?
    Menantu : Oh, kami semua dalam kesempitan dan (mengeluh) tidak
    pernah senang dan lapang.
    Nabi Ibrahim : Baiklah! Jika suamimu balik, sampaikan salamku padanya.
    Katakan padanya, tukar tiang pintu rumahnya (sebagai kiasan
    supaya menceraikan isterinya).
    Menantu : Ya, baiklah.

    Setelah Nabi Ismail pulang daripada berburu, isterinya terus menceritakan tentang orang tua yang telah singgah di rumah mereka.

    Nabi Ismail : Adakah apa-apa yang ditanya oleh orang tua itu?
    Isteri : Dia bertanya tentang keadaan hidup kita.
    Nabi Ismail : Apa jawapanmu?
    Isteri : Aku ceritakan kita ini orang yang susah. Hidup kita ini selalu dalam
    kesempitan, tidak pernah senang.
    Nabi Ismail : Adakah dia berpesan apa-apa?
    Isteri : Ya ada. Dia berpesan supaya aku menyampaikan salam
    kepadamu serta meminta kamu menukarkan tiang pintu rumahmu.
    Nabi Ismail : Sebenarnya dia itu ayahku. Dia menyuruh kita berpisah.
    Sekarang kembalilah kau kepada keluargamu.

    Ismail pun menceraikan isterinya yang suka merungut, tidak bertimbang rasa serta tidak bersyukur kepada takdir Allah SWT. Sanggup pula mendedahkan rahsia rumah tangga kepada orang luar.

    Tidak lama selepas itu, Nabi Ismail berkahwin lagi. Setelah sekian lama, Nabi Ibrahim datang lagi ke Makkah dengan tujuan menziarahi anak dan menantunya. Berlakulah lagi pertemuan antara mertua dan menantu yang saling tidak mengenali.

    Nabi Ibrahim : Dimana suamimu?
    Menantu : Dia tiada dirumah. Dia sedang memburu.
    Nabi Ibrahim : Bagaimana keadaan hidupmu sekeluarga?
    Mudah-mudahan dalam kesenangan?
    Menantu : Syukurlah kepada tuhan, kami semua dalam keadaan sejahtera,
    tiada apa yang kurang.
    Nabi Ibrahim : Baguslah kalau begitu.
    Menantu : Silalah duduk sebentar. Boleh saya hidangkan
    sedikit makanan.
    Nabi Ibrahim : Apa pula yang ingin kamu hidangkan?
    Menantu : Ada sedikit daging, tunggulah saya sediakan minuman dahulu.
    Nabi Ibrahim : (Berdoa) Ya Allah! Ya Tuhanku! Berkatilah mereka
    dalam makan minum mereka. (Berdasarkan peristiwa ini,
    Rasulullah beranggapan keadaan mewah negeri Makkah adalah
    berkat doa Nabi Ibrahim).
    Nabi Ibrahim : Baiklah, nanti apabila suamimu pulang, sampai- kan salamku
    kepadanya. Suruhlah dia menetapkan tiang pintu rumahnya
    sebagai kiasan untuk mengekalkan isteri Nabi Ismail).

    Apabila Nabi Ismail pulang daripada berburu, seperti biasa dia bertanya sekiranya sesiapa datang datang mencarinya.

    Nabi Ismail : Ada sesiapa datang semasa aku tiada di rumah?
    Isteri : Ya, ada. Seorang tua yang baik rupanya dan perwatakannya
    sepertimu.
    Nabi Ismail : Apa katanya?
    Isteri : Dia bertanya tentang keadaan hidup kita.
    Nabi Ismail : Apa jawapanmu?
    Isteri : Aku nyatakan kepadanya hidup kita dalam keadaan baik, tiada
    apapun yang kurang. Aku ajak juga dia makan dan minum.
    Nabi Ismail : Adakah dia berpesan apa-apa?
    Isteri : Ada, dia berkirim salam buatmu dan menyuruh kamu
    mengekalkan tiang pintu rumahmu.
    Nabi Ismail : Oh, begitu. Sebenarnya dialah ayahku. Tiang pintu yang
    dimaksudkannya itu ialah dirimu yang dimintanya untuk aku
    kekalkan.
    Isteri : Alhamdulillah, syukur.

    Bagaimana pandangan pembaca tentang petikan sejarah ini? Saya rasa sejarah ini sungguh menyentuh jiwa. Anda juga tentu merasai dan mengalami sendiri ujian hidup berumahtangga yang sentiasa perlukan kesabaran.

    Berpandukan sejarah tersebut, saya tegaskan kepada diri sendiri bahawa isteri solehah itu sepatutnya ‘sabar di hati dan syukur pada wajah’. Daripada sini akan terpancar ketenangan setiap kali suami berhadapan dengan isteri salehah. Isteri salehah tidak cerewet dan tidak mudah merungut.

    -http://www.mymasjid.net.my/?mod=article_content&mod2=1463

    0

    0
  62. kiah says:

    ada org cakap kesian lepas tu kutuk rita & meluat dgn kenyataan yg berpanjangan.. kiah rasa, dia x minta pun simpati org cuma dia minta dihormati hak sbg seorg isteri & ibu kd anak2 yg semakin membesar.. semua org mahu rumahtangga yg bahagia & harmoni.. Semoga Allah berikan jln penyelesaian terbaik untuk rita & aidil..

    0

    0
  63. debadu says:

    menipu je Rita nie, 50 ribu kununnn, dasar pompuan belakon dah kurang laku, jaja cerita rumahtangga plakk

    0

    0
    • Sweet minah jambu merah biru says:

      tkan rita nk bohonggggggggggg kannnnnnnnnnnnnnn ! selama ni tkan rita tk tau brape gaji laki dia !! 50ribu tu kire sikit tau as a foot boler kau ingat banyak ke ! setakt 50ribu satu minggu je minah jambu leh kasi habis tau tk huh !! kalau bini tk tau n tknk ambek tau konon nk eksen baik brape gaji laki memang la bini yg paling paling bahlol di dlm donia yg fana ni ! jadi bini mesti nk ambek tau brape gaji laki ! macm rita dia tau la gaji laki dia brape bab tu dia brani cakap gaji laki dia 50ribu !!! ai !!! gaji 50 ribu 300 pon tk leh kasi anak ke ???????? eeeeeeeeee mengarot nyeeeeeeeee !! mana duit semua pegi???????? gi antar kt pilipin ke ??????? kalau antar kt pilipin bukan setakat 50ribu antar satu kapal pon tk cukop !!! jangan2 aidil ada minah pilipin takkkkkkkkkk? amacam betol tk ape yg minah jambu teka? kalau salah jangan marah lah ye pasal minah jambu ni bukan tudoh cuma suka suka teka aje tkde ape yg berlaku ok………..lov u ritaaaa..

      0

      0
  64. isteri says:

    apa pndapat korang..aku kan tk pernah minta nafkah dr suami aku..malah tiap bulan gji aku memang pkai licin utk smua komitment.gaji aku besar dr gaji suami aku…jadi aku redha je dgn ape yg aku beri tiap bulan ribu2,,sbb niat aku tkmo susahkan dia n dh terang dia tk mampu nk komit sorang2…dr awal khwin smpai skrg hmpir 10 thn aku dgn karakter yg sma…tp aku brsyukur,aku rsa bahagia buat gitu..malah ALLAH limpahkan lg rezeki aku dgn knaikan gaji yg slalu luar biasa kpd aku…

    0

    0
  65. ish says:

    mana komen aku tk masuk

    0

    0
  66. ish says:

    nara mna komen aku pg wey

    0

    0
  67. mutiara says:

    komen tak masuk weiii

    0

    0
  68. Anonymous says:

    pengalaman aku la yg pernah ada klien yg mcm gnie…aku leh trima la cara Rita tu…cume kdg2 mcm dia tlebih ckit mceritakn kekurangan suami dia…tp perempuan nie mmg dia akn sentiasa bcerita dan bcerita sbb mereka nak ade org dengar segala ape yg tbuku d ht mereka. cume kite sbg lelaki nie kne bijak nk kontrol situasi.sbb kalau kite biar sgt pun susah dan kalu kite menjawab byk sgt pun ssh sbb xkan selesai masalah. so jln tbaik..relex..byk kan istiqamah..byk kan solat sunat taubat minta ampun dgn Allah..mint Allah bantu..insha’Allah ade jln pnyelesaiannya..

    0

    0
  69. no name says:

    Saya ingin menyingkap kembali sejarah Nabi Ibrahim sewaktu baginda menziarahi menantunya. Pada waktu itu, puteranya, Nabi Ismail tiada di rumah sedangkan isterinya belum pernah bertemu bapa mertuanya, Nabi Ibrahim.

    Apabila sampai di rumah anaknya itu, terjadilah dialog antara Nabi Ibrahim dan menantunya.

    Nabi Ibrahim : Siapakah kamu?
    Menantu : Aku isteri Ismail.
    Nabi Ibrahim : Di manakah suamimu, Ismail?
    Menantu : Dia pergi berburu.
    Nabi Ibrahim : Bagaimanakah keadaan hidupmu sekeluarga?
    Menantu : Oh, kami semua dalam kesempitan dan (mengeluh) tidak
    pernah senang dan lapang.
    Nabi Ibrahim : Baiklah! Jika suamimu balik, sampaikan salamku padanya.
    Katakan padanya, tukar tiang pintu rumahnya (sebagai kiasan
    supaya menceraikan isterinya).
    Menantu : Ya, baiklah.

    Setelah Nabi Ismail pulang daripada berburu, isterinya terus menceritakan tentang orang tua yang telah singgah di rumah mereka.

    Nabi Ismail : Adakah apa-apa yang ditanya oleh orang tua itu?
    Isteri : Dia bertanya tentang keadaan hidup kita.
    Nabi Ismail : Apa jawapanmu?
    Isteri : Aku ceritakan kita ini orang yang susah. Hidup kita ini selalu dalam
    kesempitan, tidak pernah senang.
    Nabi Ismail : Adakah dia berpesan apa-apa?
    Isteri : Ya ada. Dia berpesan supaya aku menyampaikan salam
    kepadamu serta meminta kamu menukarkan tiang pintu rumahmu.
    Nabi Ismail : Sebenarnya dia itu ayahku. Dia menyuruh kita berpisah.
    Sekarang kembalilah kau kepada keluargamu.

    Ismail pun menceraikan isterinya yang suka merungut, tidak bertimbang rasa serta tidak bersyukur kepada takdir Allah SWT. Sanggup pula mendedahkan rahsia rumah tangga kepada orang luar.

    Tidak lama selepas itu, Nabi Ismail berkahwin lagi. Setelah sekian lama, Nabi Ibrahim datang lagi ke Makkah dengan tujuan menziarahi anak dan menantunya. Berlakulah lagi pertemuan antara mertua dan menantu yang saling tidak mengenali.

    Nabi Ibrahim : Dimana suamimu?
    Menantu : Dia tiada dirumah. Dia sedang memburu.
    Nabi Ibrahim : Bagaimana keadaan hidupmu sekeluarga?
    Mudah-mudahan dalam kesenangan?
    Menantu : Syukurlah kepada tuhan, kami semua dalam keadaan sejahtera,
    tiada apa yang kurang.
    Nabi Ibrahim : Baguslah kalau begitu.
    Menantu : Silalah duduk sebentar. Boleh saya hidangkan
    sedikit makanan.
    Nabi Ibrahim : Apa pula yang ingin kamu hidangkan?
    Menantu : Ada sedikit daging, tunggulah saya sediakan minuman dahulu.
    Nabi Ibrahim : (Berdoa) Ya Allah! Ya Tuhanku! Berkatilah mereka
    dalam makan minum mereka. (Berdasarkan peristiwa ini,
    Rasulullah beranggapan keadaan mewah negeri Makkah adalah
    berkat doa Nabi Ibrahim).
    Nabi Ibrahim : Baiklah, nanti apabila suamimu pulang, sampai- kan salamku
    kepadanya. Suruhlah dia menetapkan tiang pintu rumahnya
    sebagai kiasan untuk mengekalkan isteri Nabi Ismail).

    Apabila Nabi Ismail pulang daripada berburu, seperti biasa dia bertanya sekiranya sesiapa datang datang mencarinya.

    Nabi Ismail : Ada sesiapa datang semasa aku tiada di rumah?
    Isteri : Ya, ada. Seorang tua yang baik rupanya dan perwatakannya
    sepertimu.
    Nabi Ismail : Apa katanya?
    Isteri : Dia bertanya tentang keadaan hidup kita.
    Nabi Ismail : Apa jawapanmu?
    Isteri : Aku nyatakan kepadanya hidup kita dalam keadaan baik, tiada
    apapun yang kurang. Aku ajak juga dia makan dan minum.
    Nabi Ismail : Adakah dia berpesan apa-apa?
    Isteri : Ada, dia berkirim salam buatmu dan menyuruh kamu
    mengekalkan tiang pintu rumahmu.
    Nabi Ismail : Oh, begitu. Sebenarnya dialah ayahku. Tiang pintu yang
    dimaksudkannya itu ialah dirimu yang dimintanya untuk aku
    kekalkan.
    Isteri : Alhamdulillah, syukur.

    Bagaimana pandangan pembaca tentang petikan sejarah ini? Saya rasa sejarah ini sungguh menyentuh jiwa. Anda juga tentu merasai dan mengalami sendiri ujian hidup berumahtangga yang sentiasa perlukan kesabaran.

    Berpandukan sejarah tersebut, saya tegaskan kepada diri sendiri bahawa isteri solehah itu sepatutnya ‘sabar di hati dan syukur pada wajah’. Daripada sini akan terpancar ketenangan setiap kali suami berhadapan dengan isteri salehah. Isteri salehah tidak cerewet dan tidak mudah merungut.

    0

    0
  70. Anonymous says:

    dh la tu rita..dh cerai pon… senyap sudah

    0

    0
  71. wiDuri says:

    rumah kelamin?? nara ni lucah la.
    boring la rita aidil ni.next please

    0

    0
  72. isabell says:

    korang yang baca ni ada otak sila fikir okay.. kat mahkamah mmg la kena cerita semua , tak belajar ke? mesti time cikgu ajar korang tido kan? takkan time hakim tanya dia nak diam je kot, tu namanya bodoh, faham? lepas tu cakap rita aibkan aidil konon, aku rasa rita dah diamkan diri lama dah b4 ni, kalau korang ada kat tempat dia macam mana? dari dulu sampai sekarang org2 melayu ni mmg suka salahkan perempuan.. bersihkan sikit hati tu , baca n diam2 dah, tak payah nak kutuk bagai… kalau kena batang hidung sendiri nanti tgk meroyan ke tak~

    0

    0
  73. ritaritun says:

    Bakal Abby Abadi number dua die ni… Letih makkkk….

    0

    0
  74. aku says:

    entry nara ni sebijik mcm entry kat murai.aku baru je baca td.nara cuma tukar ayat yg dpn pergi blkg n sebaliknya.hai la nara…cuba berhenti kopi pasta.wat research sendiri.plagiat!

    0

    0
  75. mojo says:

    akak noreh getah kat kg aku,ditinggalkan suami,anak satu,miskin lak tu.kalau dapat seratus sebulan pon dah banyak bersyukur katanya.

    0

    0
  76. mojo says:

    tengok kat MELETOP hari tu LORAT semacam je.dia kan?

    0

    0
  77. Fish Fairuz says:

    si Rita ni mmg suka bukak aib sana sini. bila org bls blik kytaan dia, meroyan plak ko ye Rita?

    0

    0
    • Safiyyah Hanzalah says:

      meroyan dah rita rudaini ni.. :P
      haritu ckp masih syg.. tp aibkan suami..

      lepas tu ko tnya balik bila ko aibkan suami… mana org tak bengang?

      kalau aku pun mmg dah tak nak bersama org perangai mcm ni wpun ada anak 10

      0

      0
  78. Amoi Comel says:

    Menyampah betoi aku dengan betina ni… Dulu rasa kesian, sekarang kalau nampak muka dia asyik ketap bibir. Mulut longkang!

    0

    0
  79. daebak says:

    hadoi…rr udah2la m’aibkn laki hang 2…..kalo gni cerai g lg bagus boring dah dgr cerita hang ni….abg nara plz cari brita lain

    0

    0
  80. nokia cap bulu kaki says:

    biasa la, kat mahkamah, mesti la minta mahal, sebab nanti amount tu akan turun juga, mintak diskaun la, dok bargain2..korang ingat, yg menang saman rm juta2 tu diorg dpt ke duit juta2 tu? x nye..itu pun kalau mampu la nak bayar juta2 tu..sbnrnya paling penting yg diorg nak ialah keadilan…dan rita juga kena bayar jugak kos guaman..yg mana dia x sepatutnya bayar sebab aidil yg bawak kes ni ke mahkamah..so rm 7k plus tu korang tgk la nanti..rm 700 pun x lepas..mcm kes ac mizal..

    0

    0
  81. aisya says:

    Salam,kesian dgn kedua2 belah pihak..bincang cara elok tak perlulah kecoh2 suami tak bg itu tak bagi ini. apa ja yg suami beri terima seadanya. Usahlah terlalu demand. Ertinya perceraian berlaku maknanya ada yang lebih baik Allah Taala mau bagi. Mungkin Aidil bukan jodoh yg terbaik buat Rita dan begitu juga Rita bukan jodoh terbaik buat Aidil. Jadi kena redha mungkin ada isteri atau suami yang lebih baik Allah nak ganti..wallahualam…

    0

    0
  82. Anonymous says:

    apa kes citer fizz fairuz skrg ye..

    0

    0
  83. epy says:

    hurm kak rita ni…sudah2la tu… x bek cerita kan sgt hal rumahtangga ni…
    lgpun apa lg dia nk kecoh…kan dah cerai….cra dia tu wat kn diri dia malu jak…kesian tgk dia… tp bila fkir balik dia ni mcm org yg kalah malu je, so x puas hati itu yg dok malar nk mengungkit tu…….

    0

    0
  84. lantak pi lah says:

    hish, pening aku dah ngan budak berdua nih. baik aku fokus masalah negara dari baca gosip rita ngan laki dia ni, kejap mcm cerai, jap tak jadi, pastu kutuk-kutuk, pastu nak cerai, pastu berhenti jap, mcm tu lah pusing2 tang tu jugak progresnyer.

    lantak pi lah haaa

    0

    0
  85. anita says:

    sudah sudahlah rita, tak baik memburuk adil dan juga pak mertua, patutlah aidil hendak sangat bercerai dengan rita, betul betul tak hormat suami dan juga pak mertua. Aidil bagi pendapat akak carilah perempuan yang ada asas ugama, nampak sangat rita tak tahu hukum hakam ugama, sepatutnya hal rumah tanggatak perlu diceritakan kepada orang luartapi disettle secara baik untuk mengelak dari aib sesuami.

    0

    0
  86. peace says:

    akhirnya psal duit rupanya patutler susah nak lepaskan… hai botaklah kau tak lama lagi aidil… besoh betui gaji kau aidil..

    0

    0
  87. perempuan tak sedar diri says:

    perempuan mmg suka buka aib suami. hentam kuat2 kang baru tau. lol

    0

    0
  88. dia says:

    aduss lee, tak balas msg so tak payah bg nafkah. hangguk ko, tu anak2 kau n still bini ko, so tanggungjawab ko lg lee. tu lee org suh skul ko g main bola kan dah tau pasal semua tuu.

    0

    0
    • ez says:

      Sebab main bolalah, RR kejar dia. penat aidil main bola, training dari kecil sampai sekarang. senang2 bini yg tak tau di untung, minta sampai RM 7000. tak sokong suami, aibkan suami tapi demand.

      0

      0
  89. cik dah says:

    hai la.. byk nya minta nafkah 5392 + 7400 = 12792
    pompuan gila ni memang high maintenance. merana la sape yg kawin ngn pompuan mulut longkang ni

    0

    0