Written by Bella | February 25th, 2015

Pelakon cilik Puteri Balqis Azizi telah dikecam hebat apabila sebuah foto beliau menjadi kontroversi atas dakwaan  beliau telah membuat lambang Yahudi. Ia merupakan sebuah simbul “Rock” ataupun “I Love You” yang sering menjadi kebiasaan dikalangan remaja kini.

Namun, sesetengah pihak telah mempertikaikan aksi beliau dalam foto tersebut.

Mempunyai jumlah pengikut yang ramai di Instagram telah membuatkan Balqis sering menjadi tumpuan ramai sehinggakan ada yang menyuruh beliau menutup aurat. Balqis dalam satu kenyataan juga berkata, beliau tidak mahu laman Instagram miliknya itu menjadi medan untuk peminat mencari gaduh.

Sebagai seorang anak kecil, kami rasa Puteri Balqis tidak perlu dikritik dengan begitu hebat sekali. Jika dalam isu menutup aurat pula, tidak salah untuk kanak-kanak itu bergaya  bukan? Jika sudah besar pasti dia sendiri boleh menilaikan apa yang harus dipakai ataupun tidak.

56 responses to Puteri Balqis Dikritik Hebat Kerana Membuat Lambang Yahudi?

  1. rora says:

    hek eleh . budak kecik pon nak hentam kaa ? tegur elok2 sudehhh . poyo je org yg kecam2 budak mentah cm ni .

    0

    0
    • zarra says:

      seriously, aku tak tahu pun tu lambang yahudi. Dulu kecik2 bila umah xde letrik pastu pasang pelita or lilin nnt kat dinding aku ngn adik beradik buat mcm2 lambang including lambang yg balqis buat tu. Normal lah wei yg condem tu xyah tipu tak pernah buat cenggitu. Bodoh betul nak hentam budak yang tak akil baligh lagi yang die tak tahu pun apa dia buat. lg bodoh orang yg post gossip cenggini. Ape lah yang hg dapat Nara oi? tak takut dosa ke? Seronok lah dapat duit banyak dgn blog cmni kan. Tp pikir lah sama halal haram sumber tu jgk yer. Hanya menegor. Tp confirm komen aku tak kan di post. ok bai

      0

      0
      • Anonymous says:

        the price of fame……………

        0

        0
        • Lembu Gemok says:

          budak2 takkan buat cerita utk jatuhkan seseorang…so yang dok buat cerita ni mesti golongan yang dah berumur, tp otak macam lembu….aku tak faham laaa keyboard warrior skrg ni…pelik2 sampai leh gaduh sesama fan and paling bangang bangkit fitnah merata2…..akhir zaman!

          0

          0
      • Anonymous says:

        Yup…wktu kecik dlu pOwn slalu wt cm tu..sbjik…juz nk wt bayang at dinding..x pk pOwn lambang2 suma nih..

        0

        0
  2. khadeeja says:

    melentur buluh sebaiknya dari rebung.

    0

    0
    • wow says:

      btol kak.. mmg dr rebung…tp dr ape yg kite bc atau tgk kat berita skrg, yg dilentur dr rebung pon kdg2 x blh pakai.. berjubah, tudung labuh, tp mengandung anak luar nikah, bkn menghina, tp ,kenyataan.. sbb iman x diwarisi kak.. kite tanam la elok2, baja secukupnye, siram sekerapnye.. tp klu nak rosak, rosak gak kak.. 2 sume nyer bergantung pada diri sndiri.. x semestinye x menutup aurat skrg, smpi ke mati x dpt hidayah.. tuhan maha pengampun… kalau diperkenankan, xde ape yg boleh menghalang..

      0

      0
      • Melayu Pak Turut says:

        Menutup aurat tu wajib bagi yg dah cukup umur dan hidayah itu perlu dicari dan lambang yg adik balqis buat tu memang lambang setan (yahudi)…org2 melayu mudah sangat ikut apa yg org putih buat sedangkan dorang buat sesuatu bnda tu ada maksud sendiri…sya x salahkan adik balqis sbb dia kecik lgi dan mungkin tak tahu, harap parent’s balqis sila tegur apa yg boleh ngn tak boleh ok..sya pun tak faham kenapa ramai sngt org melayu suka buat lambang yahudi ni? Ohh org melayu kan pak turut…

        0

        0
        • wow says:

          yela.. melayu mmg pak turut.. 2 sbb nyer mostly dan blh dikatakn 99% anggota pertahanan kite di anggotai bangsa melayu yg pak turut nie la kan… sbb bangsa melayu yg pak turut nie jela yg sangup berkorban nyawa dan masa demi menjage keselamatn sume.. termasuk la menjage keselamatn bngsa yg bukan pak turut 2… nk harap kn bngse yg lain 2, di hina maki nye bngsa pak turut nie.. padahal mereka hnye menjalankn tugas. trpakse tingal kn anak bini x kire mase demi keselamatan sume x kire bngsa.. nk bt mcm mane… da kate BANGSA PAK TURUT kan.. so kene la TURUT kan jgk kan..

          0

          0
    • minah jambu sayang nenek says:

      ape yg melentor buloh sebaik Nye dari rebong ??????? ape salah yg balkis buat ??????????? dia ada buat lambang konek yahudi kt tembokkk ?????? jangan nk jaga benda2 ni semua lah ! hati hati yg perlu di jaga !!! boleh kah anda jaga hati anda dengan berseh Nye?

      0

      0
  3. keladi merah says:

    kdg2 aku baca komen2 kat IG adik balqis tertanya2.. why dorang ni dok mengutuk seorang budak kecil.. budak ni kecil lagi.. kenapa perlu dikritik mengalahkan pengkritik Nora Danish, Dato Ct… kesian budak ni.. kalau aku private je mcm akaun adik yang iklan manggi tu.. biar sikit follower asalkan xsakit hati…

    0

    0
  4. pening arr says:

    alaa bknnya bdk kecik niyh tahu psl lambang tuh. habis korg selamba mkn kt mekdi yg sokong zionis tuh ceman pulakk ??

    0

    0
  5. peace says:

    aloh..lambang tu pon nak ckp lambang yahudi ke..baik korang g kecam otai2 rock mcm amy search, awie etc. yg dok buat lambang tu..ni budak kecik je kot..poyoss sajo

    0

    0
  6. love says:

    entah apa2 je duk hentam budak kecik. kerana dia selebriti, itu je..
    padahal kat luar berlambak buat aksi mcm tu.. teruk lagi pun ada..

    pasal3 aurat ni.. sensitip ler.. dia ada mak bapak. duk menilai aurat budak kecik tu knp?… baligh pun idok lagi.. bersepah kat luar sana yg baligh tak tutup aurat.. hanya sebab dia selebriti.. itu je…

    entah apa2,,,

    0

    0
  7. watpeaceje says:

    aloh..ni bdak kecik kot.baik korang g kecam otai2 rock mcm amy search, awie etc. yg dok buat lambang ni jgak..kecoh lebih..poyoss sajjoo

    0

    0
  8. Anonymous says:

    Malaysians oh Malaysians…

    0

    0
  9. unknown says:

    get a life haters!

    0

    0
  10. Anonymous says:

    dia koboi la.. relax sudah.. suka fikir negatif.. dengki sgt

    0

    0
  11. black says:

    aku bukan nak kata apa…aku byk jugak terbaca yg lambang2 mcm ni lambang nak puja setan..
    artis2 kita ramai yg buat lambang mcm ni..anak2 artis pn sama je..aku pun penah buat masa tak tahu dulu…
    tapi kalau budak2 yg buat, aku tak salahkan budak2, aku salahkan mak bapak…sebab mak bapak yg jadi acuan untuk anak2 mereka( kalau mak bapak depa tahu la).
    yang artis2 pun aku rasa depa dah taw dah yg lambang ni xelok buat sb ramai sgt yg tegur kt komen depa kan…samada depa nak telan bulat2 teguran tu atau nak amik dan amal..

    wallahualam.

    0

    0
    • Anonymous says:

      bior laa dia.. tu tgn dia.. tgn pon ciptaan Allah.. tak salah pun.. asalkan bukan niat nak puja syaitan.. nawaitu tu penting.. apa kejadahnya nak salahkan mak bapak.. masyaAllah..

      0

      0
    • Anonymous says:

      tangan tu ciptaan Tuhan… lambang tu ciptaan manusia.

      p/s : bagi aku tak salah asalkan niat tu menyimpang… be positive please!!

      pikir2kanlah…

      0

      0
    • black says:

      kalau memang tujuan nak main bayang tak kisah la kan..kecik2 dulu aku pun buat. mak bapak aku pun tak tahu maksud tu.
      sekarang pendedahan mcm2. info mcm2.
      tapi kalau tengok orang ramai bergambar je nak tunjuk lambang puja setan ni..konon mcm rock la~hmm,,tak taw lah..
      ikut sebelom tahu,,dah tahu takkan nk ikut lagi kan.

      0

      0
    • Anonymous says:

      iya?? laki aku peminat metal. dia pun selalu je buat lmbang mcm 2 bila bergambar. tp dia solat tk pernah tinggal, dia rajin dgr ceramah, dia sorang anak, menantu, suami & ayah yg baik. puasa pun tk pernah tinggal. amalan2 sampingan adalah skit2 dia buat. dia tk pernah cr gaduh dgn org, dia buat hal sndiri je. org buli dia, dia tk balas balik. selalu bg nasihat elok kat anak2.selalu ajak anak2 & isteri tuk dgr ceramah. selalu kongsi ilmu agama dgn kami anak beranak. so,ko nak kata org yg rajin buat lambang ni semua puja setan, ajar anak2 bnda tak elok? mcm 2?

      0

      0
  12. Kak Yang says:

    dia kan main bayang2 tu.. buat tangan mcm tu bayangnya jd bentuk kepala kucing. aduhaiiii.. mcm la hangpa x pernah buat mcm tu.

    0

    0
  13. pink says:

    x salah nk bergaya even dia masih kecil..
    tp dri kecil la kta perlu ajar dia tutup aurat..
    melentur buluh biar dri rebung..
    x gitu nara??

    0

    0
  14. wani says:

    X tau plak ape maksud buat camtu ye…tp setahu saye la , kite biase buat camtu time gelap pastu ade cahaye sket2.. buat2 gmbr binatang mcm ala2 puppet..kot2 balqis ni pun x tau makne diseblk simbol tu…mcm kite org dewase pun x semue tau kn

    0

    0
  15. N says:

    ek eleh apa yg bodoh sgt kaki hentam bdk kecik ni! Npk sgt mak bpk diaorg bangang cam diaorg Haa camne rasa kena hentam camni? sakit hatikan? hambik ko!!!!

    0

    0
  16. Keeah says:

    Udah la tu. Budak kecik je pun. Kecoh je la

    0

    0
  17. miss h says:

    Seeloknya, parents Balqis pantau IG anak diaorang ni. Kalau rasa2 banyak timbulkan pertikaian atau masalah, delete je pic tersebut. Kan senang? Sebab zaman sekarang ni, dengan kemudahan teknologi segala, kadang2 sekeping pic yang tak membawa apa2 maksud pun boleh mencetuskan perbalahan. Obviously, parents dia kena mainkan peranan kat sini. Pasal hand sign tu, yup..memang siapa2 yang pernah baca maksud di sebalik simbol2 tu akan tau apa maknanya. Tapi, adik Balqis ni mungkin tak bermaksud apa2 pun. Yang dok menghentam tu, mungkin dah risau n prihatin dengan adik Balqis ni. Ya la, hari tu kata pihak Disney pun dah risik2 kan. Paham2 la Disney tu camne.

    0

    0
  18. Anonymous says:

    c’mon la budak kot aiyoo…sebagai kanak2 its a learning process to them…x penah dgr ke cognitive, motor skill mcm2 lg ade pi google tu sumer learning process menunjukkan perkembangan bdk2…yg tua2 ni yg lebih2 btol kan diri tu dulu…*sigh*

    0

    0
    • noks says:

      Kotye pn nk back up budak ni, buat pembacaan menyeluruh sket. Budak ni developed normally dah, siap jadi pelakon lagi. Children mildstone chart sampai 6 tahun je. Umur budak ni lebih dah kan? motor skill dia pun dah power dah. Tak payah nak sembang lebih la pasal cognitive ke fine motor skill ke gross motor skill ke.. budak ni mantap dah segala skill tu.. kalau tak takkan dia boleh berlakon..skrg dia kena belajar cara untuk pandai jaga diri since dia artis.. Yang dah besar panjang konon berakal ni pn satu, kau tak suka tgk budak ni buat tangan cmtu kau tegur la elok2. Manners mana? Datang ig org tapi biadap. Dia kecik lagi, apa la yg dia tau pasal simbol2 mcm tu? Simbol matematik pun dia belum kenal semua. Dey malays, spesis pengutuk yg memalukan kaum melayu yg jaga adab

      0

      0
      • watever says:

        Whatever motor skill ke, motor car ke, human’s brain is only fully developed at the age of 25. Nawaitu lebih penting.

        Kalau kau termakan babi tanpa tau yg itu babi, haram kah?

        0

        0
  19. saya says:

    Lambang tu usul asalnyer melambangkan ‘devil’ dan ‘satan’ ie iblis dan syaitan. lambang tanduk dua. Ada kumpulan rock yg menjadikan ‘devil’ sebagai ikon. Tak payah sewenang2 ikut sesuatu kalau tak brapa sure..

    0

    0
  20. Nurul Gebu says:

    Bdk kecik jer pon. Kome tegur bebaik doh ler. C Nara ni pon blh tahan jugak. Punce! Hmm

    0

    0
  21. redantz says:

    dalam gamba nie ak boleh tengok si qis ni bile besar cantek orgnyer.

    0

    0
  22. Hek eleh says:

    laaa…benda mcm ni pn nk kecoh satu dunia…ap la…abis y retis wat mcm tu x ap la plk..ni adik balqis kan wat mcm kita wat dlu2 tu klu nk wat bentuk binatang ke ap…dari bayang2…cuba la buka sikit minda tu…tapi kan…adik balqis bila dh besar nmpk cantik la..

    0

    0
  23. wow says:

    biase la dik.. skrg nie byk yg sembahyang pon x ckup 5 kali sehari, pose pon x ckup sbulan, tp tibe2 dpn komputer boleh jdk ulama, beria2 ckp psl agama, dosa n pahala.. sebok ‘mendosakan’ org.. hentam org lain smpi menjathkn maruah org, mcm dorg nie komfom2 xde dosa walaupon sebesar hama. org 2 bt salah, org nie bt salah. mmg ptt la kite nasihat sesama islam, tp cara 2 pon kene btol jgk kan.. balqis nie bdk2 kot.. period pon blum lg… nk tegur 2 gune la pndekatan lembut, atau pon tegur senyap2.. x perlu la nk heboh2.. niat kdg2 x menghalalkan care..

    0

    0
  24. Anonymous says:

    Biasa la budak2 kecik main bayang2. Bukan dia tau lambang apa pun tu. Selalu bila budak2 buat macam tu dia anggap macam binatang yang ada tanduk. Kesian Balqis , tak habis2 orang cemburukan dia.

    0

    0
  25. AkuPercayaDenganTakdir says:

    La ilaha ilallah….. ini ke? seriously get a life ppl

    0

    0
  26. mnah jambu sayang nenek says:

    minah jambu selalu jugak main bayang2 kt tembok ada bentok doggg ada mcm bentok rabit ok pe ! ape yg salah Nye balkis buat cngitu .. ape yg lambang yahudi ? asal main bayang2 kt tembok aje lambang yahudi gitu ??????????? mengarot orang2 yg terlampau pandai ni dengan sekelip mate orang pandai dh jadi bodoh nk mampos ! goblok + bahlol + bengap + stupid baflo ! huh !! lov u balkissssss…

    0

    0
  27. katak says:

    Yg kutuk Balqis ni mesti kaki Mia Sara…
    Anak anak adik beradik sedara mara korang tak pernah ke buat sign mcm Balqis buat tu? Kalau pernah buat, mesti pengikut Yahudi jugak kan…
    Hater hater Balqis & kaki kondem dia, baik korang pegang cermin besar besar, lihat kamu sendiri dulu sebelum lihat org kat belakang kamu…. camon lah…

    0

    0
  28. Alyssa Anuar says:

    salam semua. cian lah bdk balqis dihentam begtu. kan dia masi kecik lagi. ada ke dalam buku lambang tu yahudi. lambang tu sdh lama saya lihat org buat. napa baru skrg nak heboh sgt…. kdg2 cetek juga pemikiran manusia bgni. asyik2 fkir yg ini lah yg tu lah. cuba lah berfkiran positif. kan baik kita mendoakan yang terbaik kepada bdk balqis ni berjaya dalam pelajaran kariernya dan doa kan agar dia dijauhkan benda tak baik. ni nak kondemkan dia napa…. bdk2 biasa lah mereka hanya tau bergembira kalau dia dah dewasa tahu juga dia halal haram…. sya percaya ibubapanya memberi didikan agama yang baik so kita tidak hak nak mengatakan atau memburukkan dia kerana bkan kita yang menjaga atau tinggal dengan dia. hanya ibubapa dia saja yg tahu sapa anak mereka….

    0

    0
  29. Pengedar Barangan Bukan Ubat says:

    ayooo…why so serious….

    0

    0
  30. Anonymous says:

    Apsal soooo taksub sgt dgn YAHUDI sampai kenal lambang dia …..

    0

    0
  31. mama says:

    meh nak citer..ko buat mcm tuh..byg2 dia akan kuar mcm kepala zirafah…xpon kepala arnab…aku selalu main dgn anak2 aku…

    keyboard warrior should be called keyboard loser…

    kesian ko duk flat tingkat berbelas..kerja xder..harapkn internet jer penghibur hati.

    anak aku umur ni..pakai tudung time gi tadika jer..uuu…berdosanya x tutup aurat…

    0

    0
  32. linda says:

    utk haters,
    tah hape2 korang nih
    budak kecik pun nak dibahan
    korang dh x de keje len kan
    or korang jeles

    0

    0
  33. Anonymous says:

    aku pun pernah buat kot.. bentuk arnab, tanduk bentuk ayam, bentuk batman n burung… dah takda keja eh nak cari silap orang. budak tu pun tak tahu kot . pengalaman kecik korang mmg tak pernah main bayang-bayang eh? sedih!!!!

    0

    0
  34. disney is evil says:

    pakaian dia akan menggalakkan pedophile,lambng tu takde benda,parent dia patut stop dia bg baju singlet2 gitu

    0

    0
    • minah jambu sayang nenek says:

      ape salah nye pakai singlet macm tu ? ok je pe ! dulu2 masa minah jambu kecik2 minah jambu pakai singlet jarang nampak tetek lagiiiiiiiiiii huh ! minah jambu nye tetek tu jam maseh kecik je belom tumboh ponnnnnnnnnnnnnnn ok jeeee…skarang pulak banyak colok nye orang2 ni semua huh !

      0

      0
  35. rasenye tetek puteri balqis tu pon belom tumbuh lagi dan cipapnye pon masih x berbulu lagi dan paling utama sekali blom akil baligh la… kalo konek ko mencanak tgk puteri balqis, sah2 ko ni pedophile… psl lmbng tu, kalo x silap dipopularkan oleh ahli freemason… die bdk lagi, so mmg x tau la… dulu ade je sorang anggota cilik kumpulan nasyid pakai sexy ikut gaya cosplay jepun… x berape igt kumpulan nasyid cilik mane…

    0

    0