Written by serenity | September 21st, 2017

200 orang pembeli projek mini banglo yang dipasarkan oleh Datuk Norul Iman Abdul Rahman atau lebih dikenali sebagai Boy Iman mendakwa telah ditipu. Ini kerana rumah yang dibayar dengan harga RM 60,000 masih tidak disiapkan selepas setahun bayaran dibuat.
vlcsnap-2017-09-21-12h50m05s126

Lapor Malaysia Gazette, bersama wakil Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), mereka telah bertemu dengan Boy Iman semalam  namun Boy Iman sebagai wakil DBI Properties yang merupakan ejen pemasaran kepada syarikat pemaju Juta Kelulut Sdn Bhd juga mendakwa ditipu oleh skim tersebut sambil menyebut beberapa nama yang membayarnya untuk menubuhkan syarikat DBI Technology Sdn Bhd bagi memasarkan rumah berkenaan.

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.


Menurut Pengurus Pentadbiran Unit Tindakan Khas (UTK) PPIM, Mohd Faris Ahmad Puzi, kira-kira seratus pengadu membuat aduan kepada PPIM selepas mengesyaki menjadi mangsa penipuan.

Selama dua tahun kononnya projek itu berlangsung namun hanya dua atau tiga rumah saja yang siap.

Selebihnya tiada perkembangan, jadi tugas kami di sini adalah ingin memudahkan urusan pengadu membuat tuntutan sivil dan mendapatkan wang mereka semula.

 

Sehubungan itu, Faris berkata, siasatan masih dijalankan dan pihaknya masih belum boleh mendedahkan nama individu disyaki.

Sebelum ini, laman popular di Facebook PW Community menyiarkan dakwaan DBI menipu orang ramai dengan menggunakan helah menerusi skim piramid.

Boy Iman bagaimanapun menafikan dakwaan itu.

Ketika dihubungi, Faris turut meminta orang ramai menunggu hingga keputusan akhir siasatan diperoleh sebelum membuat apa-apa tuduhan.

Kami masih belum memperoleh keputusan rasmi. Dia (Boy Iman) mungkin boleh didapati bersalah atau pun tidak.

Hasil siasatan ini akan kami serahkan kepada polis untuk tindakan lanjut.

Terdahulu, Malaysiakini melaporkan Boy Iman membuat laporan polis ke atas pengendali Facebook PW Community dan media yang didakwa memfitnah dan menyebabkan syarikatnya rugi.

Menurut Boy Iman, dakwaan PW Community itu tidak berasas.

Boy Iman turut mendakwa menerima ugutan di laman sosial daripada akaun yang tidak dikenali dan menyatakan kebimbangannya terhadap keselamatan kakitangan syarikatnya.

DBI Technology merupakan syarikat yang ditubuhkan Boy Iman selepas meninggakan DBI Properties, syarikat yang pernah menjadi ejen pemasaran kepada pemaju yang disyaki bertanggungjawab menawarkan banglo berharga 60,000 seunit.

Juta Kelulut Sdn Bhd merupakan syarikat pemaju yang bertanggungjawab ke atas projek mini banglo tersebut.

Dalam penjelasannya, Boy Iman mendakwa hanya bertindak memasarkan rumah-rumah tersebut dan bukan membinanya.

Rentetan daripada pertemuan itu, kesemua mangsa dan pihak PPIM bergerak ke Setapak bagi menjejaki pejabat pihak yang bertanggungjawab yang nama mereka telah disebutkan oleh Boy Iman.

Sebaik tiba di pejabat Juta Kelulut, mereka dipertemukan dengan Siti Nurbaiyah Yahya yang lebih dikenali sebagai Anggun dan suasana menjadi kecoh apabila mangsa-mangsa yang tertipu menjerit-jerit menuntut penjelasan lanjut.

vlcsnap-2017-09-21-12h51m14s667

Anggun bagaimanapun menjelaskan, beliau juga cuma bertindak sebagai ejen dan telah menyerahkan kesemua wang kepada pihak lain.

Tambahnya, beliau hanya diberi RM6 juta untuk membeli peralatan pembinaan dan menyebut nama dua individu yang bertanggungjawab mengambil wang tersebut yang sehingga kini tidak diketahui statusnya.

Kesemua mangsa hampa kerana matlamat mereka untuk menuntut wang masih belum tercapai.

Pada 6 September lalu, PW Community menyiarkan dakwaan bahawa DBI mengutip dana dan menipu orang ramai dengan menggunakan helah menjual rumah menerusi skim piramid.

Menurut PW Community, DBI memberikan tawaran cukup menarik pada rekaan bentuk rumah yang jika mengikut harga jualan semasa boleh mencecah RM200,000 tetapi dijual dengan harga RM50,000.

Laman Facebook itu juga mendakwa masyarakat akan mudah terperangkap dengan pakej ditawarkan kerana hakikatnya DBI melakukan penipuan selepas dikaji secara terperinci.

Bagaimanapun, Boy Iman menyifatkan tuduhan itu sangat membimbangkan terhadap syarikatnya.

Malah dia juga berasa kecewa apabila stesen televisyen yang turut dinamakan dalam laporan polis itu membatalkan iklan berbayar oleh syarikatnya kerana termakan dengan fitnah tersebut.

Unsur ugutan terhadap DBI amat membimbangkan kerana kami memiliki kakitangan yang memakai pakaian korporat rasmi syarikat.

Kami memohon pihak berkuasa melindungi dan membanteras isu jenayah sosial media yang semakin berleluasa. Kami juga memiliki bukti daripada individu yang memfitnah.

Sementara itu PW Community berkata mereka sudah memaparkan “bukti audio yang didakwa mereka menunjukkan syarikat Boy Iman mengamalkan sistem piramid.

Katanya, mereka mempunyai bukti bahawa bukan saja syarikat itu yang memperdaya pengguna, malah ejen mereka juga.

Menurut PW Community:

DBI Technology hanyalah talian hayat kepada scam DBI Properties.

Berikut ialah rakaman perjumpaan antara PPIM, pengadu dan Boy Iman.

Ini pula ialah rakaman ketika PPIM dan pengadu pergi ke syarikat pemaju perumahan terbabit untuk membuat tuntutan.

Sumber: Malaysia Gazette, Malaysiakini, PW Community, Yusuf Azmi PPIM

 

54 responses to PPIM Sedang Siasat Datuk Boy Iman, Akan Serah Hasil Siasatan Pada Polis

  1. kakinakkaki says:

    kau ni mmg bodoh tahap tiang jamban kan. kalau kau sorang bodoh tkpe. ni kau tipu pulak org2 yg perlukan rumah utk duduk berteduh. tangkap la cepat lahanat ni. tk kira la dia kena tipu ke kena pukau ke dia mmg kena tanggung semua ni!

    41

    0
    • Anonymous says:

      bang nara update la fazura jumpa selena gomez kat event coach kat new york. selena siap ckp kat fazura you look amazing

      18

      9
      • miamore says:

        kalau selena jumpa dato vida pun dia akan ckp benda yg sama…. org puteh pun ada budi pekerti.

        75

        0
      • Anonymous says:

        skim piramid ni target market diaorang..melayu2 yg nk cepat kaya dan x berapa cerdik. alasan yg selalu dguna..”bila melayu nk maju?”. maju la..majukan tauke2 kat atas. org politik pun byk terjebak..

        18

        0
        • Anonymous says:

          susah kak nk nasihat org yg bodoh lagi sombong. kawan saya ada sekor main piramid skim ni. awal2 mewah la dia tp skrg lingkup. waktu sya nasihat dia ckp sya dengki. so? nk ckp apa lagi?

          19

          0
      • mat sahdo says:

        nama syarikat pun mcm was2 je. juta kelulut… utk org2 yg berpikir guna kepala lutut.

        39

        0
        • sue says:

          exactly! nak beli rumah kena tgk dulu portfolio dan track record syarikat tu. cuba google & tengok. CEO, pengarah bagai pun takde. Tengok pelan rumah pun tau it is not logical. nama syarikat pun.. omg. boy iman pun… omg. tak terfikir ker in the first place, semua ni tak masuk akal?

          17

          0
        • Anonymous says:

          Banglo 60k…zaman skrg adoi, mana ada woi? Agak2 la kalu nk join skim ni. X logik betul. Yg menipu pun bahlol yg …tertipu pun tolol!

          15

          1
        • Anonymous says:

          Nama dia pun mencurigakan…malangnya masih ada yg percaya

          1

          0
      • Mat Ronggeng says:

        Si boy iman ni bila kena tangkap, dan-dan tu la kau cakap kau pun kena tipu. Kau pun sama jadi mangsa.
        Haktuiih…kalau tak kena tangkap…makin galak kau menipu orang ramai…. Kata nak saman orang yg tabur fitnah lah…..
        Business menipu. Dato’ beli, PHD beli… Ini lah pelakon yg menipu je kerjanya

        19

        0
        • Sue says:

          Buat la kerja halal. Usah menipu. Pastu kasi anak bini makan sumber haram. Besok anak2 besar jadi setan, salahkan duit hasil menipu tu la. Jgn salahkn cikgu. Semuanya bermula dari niat. Awas!

          12

          0
      • Anonymous says:

        Ponzi skim, multi level, pak man telo…tu semua piramid la. Byk retis2 join. Byk kes songlap..duit xdpt balik. Baik bukak Genting tu kt org Islam aje. Hukumnya sama haram!

        7

        0
      • Anonymous says:

        cerita bangang baik update awareness scam retis…..suara itik masing2 setakat ada rupa

        0

        0
    • Hani says:

      Dah tua bangka perut pun dah boroi ada hati lagi nk pakai nama boy. Hahaha.
      Sejenis manusia macam ni la yg menjatuhkan bangsa sendiri. Aku yakin dalam 200 orang yang kena tipu ni, lebih dari 150 tu orang melayu, orang islam.
      Tak guna ko hidup kalau jatuhkan saudara sendiri.
      Bila ko nak promote tu mulut manis sampai madu pun kalah. Ko kata ko takkan nak menipu la, janjikan macam2. Tapi benda tu ko sendiri tak tau hujung pangkal, bagi nama nama, salahkan orang lain pula.
      Tak tau ke macam mana berat nya nanti kalau makan hasil haram ni?

      17

      0
      • Waiter says:

        Geng2 ni suker kalau buat meeting kt restaurant paparich, kopitiam, secret resipi dan coffee house lobi hotel. Bila kita pandang, mcm gelebah je. Siap bawak diari sorang satu. Aku dah boleh kenal. Pastu satu meja 5-6 org tpi order air jer. Ada ketua sorng kasi taklimat.

        16

        0
    • opah maheran says:

      Jomlah kita ramai2 berdoa agar si b*b* boroi ni masuk ke dalam. Tengok muka pun spesies bijan. Muka manja nak hidup senang tak kisah duit datang dari mana. Ubatnya ni yang 200 orang yang ditipu tu tangkap dia ni pastu pijak beramai2. Jangan sampai mampus. Biar dia tahu maksud jerih perih tu cmne. B*b* punya manusia. Orang letakkan harapan dan kepercayaan yang tinggi pada kau. Macam tu kau balas. Mereput lah kau dalam penjara.

      13

      0
  2. Jus minuman joy says:

    Dah macam buletin utama pulak citer pasal boy iman ni. Yg pelik tu, ada gk yg bangang gi joint. Nmpk sgt tak tau harga rumah semasa.

    18

    0
  3. Cik bunga says:

    Kalau tengok harga pon x logik kot. Apesal la ada org yg tertipu jugak. Mne la ada rumah semurah tu. Lain kali, pikir banyak kali sebelum buat keputusan yang melibatkn amount yang banyak. Lagi2 oarang jual tu boy iman. Mmg x brani la teman…orang sekarang ni jahat2. Nk senang, guna jalan singkat dengan tipu org

    20

    0
  4. Kak ton says:

    Hahaha nak kata boy iman yg bodoh rasa ya bkn bodoh tapi pandai mengambil peluang di atas kebodohan pembeli. Kamon la. Mane ade umah harga rm50k. Keta myvi 4 seat pon rege rm50k..ni kan pulak umah dgn bilik toilet bagai. Kesimpulannya, jangan lah jadi bodoh sgt wahai pembeli. X kesah la kalo penjual tu boy iman ke atau sape2 pon guna la otak sebaiknya. Kalo x tau, carilah maklumah sahih dari badan berkanun..nasik dah jadi bubur. Org yg dpt duit dah pindah ostreliaaa hahahaha

    26

    0
  5. The eyes says:

    Kebanyakan yang kena tipu ni smua org tua.. X bnyk ilmu psal jual bli rumah.. Bile ad org dtg offer bnde cm ni.. Mst la excited nk bli utk anak bini.. Tp hampa n ksian sbb jumpa org yg slh.. Org2 yg mnipu ni lak mst la pndai target mangsa.. Xkn nye cari org muda yg educated ni. Smoga smua dipermudahkan utk mangsa2 mnuntut hak dieorg..

    20

    0
  6. Anonymous says:

    HUH NO KOMEN

    0

    0
  7. Anonymous says:

    omg

    0

    0
  8. ida says:

    aku kalu dengar multilevel marketing mmg seram la. terus cabut angkat kaki. ada juga geng2 cuba nk pujuk. sorry..go to hell lah.

    6

    0
  9. auntie rose says:

    terutamanya orang2 tua ni mesti ada anak2 atau adik beradik kan..jadi nx time pakcik/makcik kena tanya dulu dgn anak2 ataupun minta disiasat projek-projek yang ridicuous begini..jgn buat keputusan sendiri. Zaman skrg org menipu akan menggunakan pelbagai cara utk meraih keuntungan.Mana ada harga rumah murah giler camni skrg..walaupun buat kat tanah sendiri.

    3

    0
  10. Anonymous says:

    Yg ditipu semua pesara2 makcik2 yg tua2 dah meninggal pun ada.Kerja malas mcmnielah cara mudah nak duit.Duit syarikat masuk akuan peribadi.nampak sngt pembohongnya kat situ.

    3

    0
  11. scam lepas sbb menteri approve says:

    tolong siasat menteri yg approve boy iman ni Datuk Noh Omar yg rasmi rumah mampu tgk ni…samalah TPM to approve berjuta indon masuk Malaysia akhirnya perabis mati anak tahfiz orang Malaysia

    8

    0
    • akutaksukaNohOmartapikenabgtahugak says:

      Noh Omar dah keluarkan statement di FB nya bgtahu dia digame ofleh Boy Iman dan dia tak tahu menahu psl minta rasmi tu..dia dtg makan saja psl jemputan jamuan raya..scammer kan selalu buat kerja cenggini..Noh Omar pun cakap DBI dan syarikat2 lain under Boy dan rakan2 penipunya TAK BERDAFTAR dgn Kementerian Kerajaan dan Perumahan Tempatan, tak daftar dgn badan2 yg terlibat utk projek2 perumahan dan sebagainya..Noh Omar dah suruh ambil tindakan atas syarikat Boy Iman and the geng

      10

      0
      • Corse 848 says:

        Meh aku citer sikit Pasai Dato Noh Omar..yg citer2 politik tu lain..ini depan mata aku..beberapa org nk start berniaga..Dato noh Tgah jln2 nk beli barang..org2 ni jumpa mengadu masalah..Dato noh trus ambil maklumat tentang diaorg..lepas tu pembantu dia follow up..tolong sampai diaorg dpt bantuan..boleh berniaga..senang sampai sekarang..

        14

        0
  12. Lula says:

    Dbi holdings bukan dato boy iman punya ke??? Lols

    1

    1
  13. nok gebuzzz says:

    yg membeli tu pon jgn la bodoh sgt,agak2 la kalau beli rumah kawasan bandar mcm area key el sana,lembah kelang ke..x kan x leh pke mcm mn leh dpt murah,lain la kalau daerah2 dlm area johor ni..masih boleh dpt lagi rm50k atau rm80k….tmpt lain x tau la..

    2

    0
    • Che ah says:

      Ko tak tengok video tu ko nak sembang pasal buat rumah dekat bandar. Hahaha. Ni semua kes orang2 kampung je. Tanah kat kampung semua. Bukan tanah kat kl. Tanah sendiri, bayar untuk naik rumah je. Dan yg kena tipu banyak makcik pakcik yang memang duduk kampung, yang anak2 pun agaknya tak balik langsung

      2

      1
  14. Nad says:

    Boy Iman ni kan, lakon dah kena toilet bowl, tak habis habis menelan duit orang. Takda rasa bersalah ke? Bila orang cakap DBI Technology buat pyramid scheme, kemain mengamok lagi kau. Siap buat report polis nih, amik gambar report haplod pulak kat IG. Sekarang apa cerita Boy? Simpan lah bodoh kau tu sikit Boy. Belajar tak pandai takpe, takkan dah perot boroi pun nak tunjuk lagi kebodohan kau tu. Ini lah antara reti yg batak popularity, batak pangkat, batak attention. Orang nak buat bisnes kau pun semak buat company. DBI Properties lah, DBI Technology lar, Akedemi DBI lah. Ntah apa apa je lah si bodoh ni lepas tu semua kosong. Buat company untu apa Boy? Untuk memboroi kan lagi perot busung kau tuh?! Orang dapat pangkat Datuk kau pun sama nak. Tak di iktirafkan pun takpe asalkan ada pangkatkan! Lepas tu kat IG tak habis habis haplod Blok 404. Ituuuuuuu je lah modal kau kan. Berlakon macam taik!!!!

    7

    0
  15. anti perompak penipu says:

    Nara, Boy bukan dato laa..stop calling him dato..geli sy dgr..
    Ph.D pun beli..faktanya, SPM pun tak lepas Boy tu..tup2 dpt Ph.D???..adoiii…
    dia collect duit pembeli dah dekat 10 juta (atas nama DBI Properties saja, belum lagi masuk collection bawah Juta Kelulut S/B, dan beberapa syarikat lain yg ditubuh utk menipu pembeli – ada dlm 4 atau 5 syarikat)..mana ada konsep MLM dlm beli rumah??? Ali bayar RM50k utk beli bungalow, tapi Ali kena cari downline seramai 3 orang dan bayar RM50k setiap seorang, baru bungalow tu akan dibina..kalau tak dpt2 downline, rumah tak dibina..TAPI DUIT DAH BAYAR CASH TAU..ikut pada statement Boy sendiri, duit dr satu syarikat saja dah collect 6 juta, rumah yg siap hanyalah 3 buah..bila org ramai dtg serang minta duit balik, Boy tolak pada Anggun, Anggun tolak pada Zubir, Zubir tolak pada Omar, eh mcm2 nama la keluar! Boy, Anggun, Zubir, Omar, dan Nassier Wahab ni semua serta lain2 yg terlibat bagus diangkut, sumbat dlm penjara aje..MANUSIA CELAKA SEMUANYA! jgn jadi manusia, pegi jadi anjing!

    14

    0
  16. ccccvvvv says:

    selain tindakan atas penipu2 ni, aku harap lawyer yag terlibat dlm penipuan ni segera diserbu pejbatnya oleh BCouncil dan polis..sama2 berpakat dgn Zubir, Omar, Boy, Anggun

    4

    0
  17. Fidot says:

    Bg aku yg membeli tu bodoh jgk sebab mana ada rumah murah skrg ni woi!…tolong la org melayu jgn mudah sgt terpedaya nk cepat hidup senang beli rumah BANGLO kononnye tp byr ciput.

    Tgk cite P Ramlee byk kali, cite 3 Abdul tu ada skrip: ” Kamu kan tahu yang dia tu penipu, muka dia pun muka penipu.. yang kamu berdua yang bijak pandai yang boleh kena tipu ni pasal apa? “

    6

    0
  18. Anonymous says:

    Banyaknya scammer skrg. Tu belum lagi scam guna nama bank kononnya kad kredit korang telah digunakan oleh org lain beli barang kt klia. Korang pun siap kasi detail. Siap kasi nombor bank negara dan korang pun call. Padahal tu semua nombor palsu operator tu geng2 diaorg. Jgn percaya!

    1

    0
  19. Awan Nano says:

    Buka haritu datuk boy ni ckp syarikat dia tak menipu ker? Mcmana pulak dia boleh kata dia ditipu pulak? Ker aku silap baca? Paling menyampah masa dia bg derma kat sek tahfiz tu, tayang habis weh!!!!!!

    4

    0
  20. Kedondong says:

    Wei scammer ni memang modus operandi dia mcmni. In fact dari zaman alfafa lagi diorang game org lain.pastu pusing 2 kata kena tipu dengan patner yg lain.diorang dah main 3 games pass dari sorang ke sorang. Diorang x boleh dikenakan apa2 tindakan sebab tahu take undang2 khusus until scammer mcm dioranh.habis bayar denda or masuk penjara setahun dua.tapi duit yg diorang collect berbaloi .

    3

    0
  21. tha says:

    hairan, kenapa dalam ni boboboi ni berupa dia mcm mangsa pulak…pandainya berlakon

    1

    0
  22. Melati says:

    Bila nk kena tangkap Dato Boy Iman ni… padan muka menipu lagi .. ! Wakakaka

    0

    0
  23. Kalut says:

    Steady …Zubir !
    Games scamer terbaik Malaya.
    Juta kelulut jom kelaut naik bot mewah Langkawi.
    Siapa berani tangkap dia ni.
    Kena bertapa kt gunung jerai 7 than 7 bln 7 Hari…hehe!
    Ada lg lepas ni.

    0

    0
  24. aji says:

    klu ada PHD x dela bangang cmni, sial nyer bangsa, tipu bangsa sendiri, PHD pun ko fotoshop gamba. Yang Melayu pun sama bodoh asal nmpak benda mahal jd murah trus percaya kunun ada pangkat Dato leh percaya.

    SAMA2 LA KORG JADIK MELAYU BANGANG!!

    0

    0
  25. Anonymous says:

    Penipu skrg mendakwa dirinya ditipu. Kesimpulan yg dpt dikatakan disini adalah org melayu ni mmg bodoh. Dh tahu x logik lagi nk spend duit utk beli rumh x logik akal murah.

    1

    0
  26. Anonymous says:

    Mengapalah masih ramai orang2 Melayu ni yang bodoh.Apa taknya setahu aku si Bob Iman ni dulu dah kena tangkap dah sekali dengan kes yang sama yg kalau tak salah aku dia menipu seorang Ustaz…….Pangkat Dato dan Phd pun menipu….aku rasa dia ni ada sakit jiwalah!!….

    0

    0
  27. amirwaffi says:

    harap harap datuk ni kena tangkap dah rmi kena tipu

    0

    0
  28. amirwaffi says:

    harap datuk boi ni kena tangkapla suka sgt menipu ya jgn nak bagi muka langsung kat depa

    0

    0
  29. Anonymous says:

    tgk perut boy iman je la…nampak dah memboyot hasil mkn duit haram..

    2

    0
    • larva dlm perut says:

      jika dia kuruskan badan sekalipun, harap perut tu x akan turun, tetap mcm bola sepak bulatnya…sbb larva dh membiak dlm perut tu. So bila mati,belum di kebumikan, maka larva akan terburai keluar…

      0

      0
  30. Ugly Nara says:

    Very simple…. mana ada banglo yang berharga 60K? Harga studio aparment jer pun dah cecah 100K. Ni kan pula banglo. Yang memperbodohi orang ni c boy “buncit” iman. Yang bodoh mempercayainya ….. jawap la sendiri.

    0

    0

Leave a Comment

Optional