Written by AbangNara | January 21st, 2015

Kalau sebelum ini Datuk Mokhzani Ismail yang merupakan salah seorang juri AJL29 telah tampil memberikan penjelasan pemilihan lagu Apa Khabar sebagai juara, kali ini Azmeer yang merupakan ketua juri pertandingan tersebut turut sama muncul memberikan penerangan. Di dalam penjelasan ini turut ditegaskan bahawa keputusan yang diambil para juri tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak. Menarik juga membaca penjelasan Azmeer yang kita tahu kehebatannya selaku seorang pemuzik.

azmeer

Jelas Azmeer:-

Selama ini memang tiada mana-mana pihak mahupun pihak TV3 datang kepada kami dan beritahu tahun ini mereka mahu angkat genre apa. Tiada apa-apa perbincangan langsung. Saya mewakili sembilan lagi juri menilai Apa Khabar menerusi pelbagai faktor termasuk lagu, susunan muziknya juga persembahan secara keseluruhan. Selain vokal, faktor ritmanotasi Apa Khabar berbeza.

Cara penyampaian rap Joe dalam lagu ini juga lain daripada yang lain dan ia bukan rapping biasa manakala nyanyi SonaOne walaupun liriknya berulang-ulang tapi dari sudut seni, ia mempunyai motif. Warna lagu itu dijayakan Joe dan menerusi pengamatan juri, tahap pra-rakaman lagu itu juga sangat baik. Semua elemen ini melayakkan Apa Khabar menjadi juara AJL kali ini.

azmeer

Setahu Abang Nara, keputusan AJL sudah pun diketahui sebelum malam persembahan. Perbincangan telah diadakan sebelum AJL berlangsung. Para juri dah ‘bergaduh’ sesama sendiri dulu dah. Hehehe. Yang dinilai pada malam persembahan hanyalah kategori Vokal Terbaik. Kategori Persembahan Terbaik pula ditentukan menerusi undian SMS. Apa pun, diharap penjelasan Azmeer ini sedikit sebanyak dapat memberi gambaran kepada kita tentang apa yang dinilai dalam sesebuah lagu. Sumber MalaysianDigest.

P.S: 2015 Hyundai Veloster Turbo dilancarkan

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

48 responses to Penjelasan Azmeer Selaku Ketua Juri AJL29 Tentang Kemenangan Lagu Apa Khabar

  1. Mira says:

    AJL sekarang dah tak beberapa nak best kalau nak dibandingkan waktu2 zaman Siti, Ziana Zain, M Nasir, Aishah masuk bertanding… takde mood nak tengok… adakah aku ketiggalan zaman?

    0

    0
    • jemari angtoo says:

      sejak kmenangan ana raffali,ajl sudah lama terkubur bagi aku..zaman 80 90 awal 2000 juga yg tepahat dlm ingatan..bila dpt tahu lagu ni juara,aku try dgr..laaa…lagu yg mcm ni pun boleh mnang..lagu bangau lagi besz kot..huhuhu..dato vida sbenarnya yg juara mlm tu..

      0

      0
      • Panadol says:

        Betol … Betol … Betol … JUARA SEBENAR AJL ADALAH ….
        TAG LINE ” QU PUTEH … QU PUTEH … BARULAH PUTEH ” …

        BERHANTU betollah tag line tu …. klu dngr rasanya mcm nak baling jer …. apa yg ada kat tngn …

        Org lebih faham tag line QU PUTEH dr Lagu Juara tu.
        Apapun tahniah lah … Smoga tembus pasaran Internasional ….

        0

        0
      • Anonymous says:

        ana raffali tu dah mmng x patut. apakabar ni susunan muzik dah bagus dan lagu pun best dngar. klau hrp best dgr kt telinga je tp muzik dn lirik ada yg lbh bagus, mmg x patut juara. ini kalau dah kesluruhan bagus, patut menang

        0

        0
      • Anonymous says:

        konspirasi illuminati dlm mediot primot n jo flizi..dulu2 pon anugerah juara lagu bnyk unsur illuminati n album haboc pon ade unsur2 illuminati. sell ur soul to setan than ull become famous amose kn?

        0

        0
      • Sabri Ali @ Nick says:

        Betul! Awal 2000-an teknologi digital baru nak berkembang waktu itu dan pogram-program hiburan di TV masih lagimenjadi pilihan sehingga waktu itu..

        0

        0
      • Poyos says:

        jemari angtoo, nmpk sgt ko ni dah tues..mmg ler dh lama berkubur bg ko..
        tk penah dgr, try dgr skli teross dh bleh nilai ek? ek? terernye ko..
        sape kater lagu bangau lg best, mmg taik dh menebal dlm tinger tu. hii3.
        beragak ler pun klau nk mengencing tuh. nmpk sgt tk penah dgr lagu apa khabar tup2 dengar skli dh feel kejurian banget.

        0

        0
    • Rara says:

      satu je nak tau…dalam beg warna biru, hijau yg pemenang pegang beg apa? ada apa dlm tuh?

      0

      0
    • kak non purple aku tnya apa kaba says:

      aku tuju lagu ni tuk kak non purple keheranan..

      0

      0
  2. ODFN says:

    lagu apa khabar mmg layak menang pon, dri segi lirik, music dan sebagainye.. kebanyakan org x dpt trima lagu ni mng sbb dorg x fhm lagu ni tntg ape..

    0

    0
    • nur says:

      mmg btl pon, dieorg nk lagu taste dieorg yg menang.. tau dgar lagu je, tp sepatah ape pon xpaham makna lagu yg tsembunyi, tau condemn je.

      0

      0
      • bolok says:

        Agak2 kalau tak google lirik, boleh faham ke lagu ni? Satu habuk perkataan pun aku tak faham. Inikan pula pakcik makcik. Lagu macam ni yang diangkat sebagai lagu terbaik? Universal lah sangat! Puihhhhhhh…..

        0

        0
        • Anonymous says:

          aku lg x phm kenapa ada yg ngoks sngt smpi 1 habuk pn x phm.
          sng ckp, semua lagu dinilai dlm plbagai segi.

          0

          0
        • miow says:

          betul2…lirik lintang pukang….mmg jauh lari la dari budaya melayu…kebaratan jer lbih…mcmna bole menang lirik yg ulang2 ni….

          0

          0
    • Panadol says:

      Jwpn paling tepat utk ODFN … SEBAB ORANG TAK FAHAMLAH sbb tulah orang susah nak trima bkn tak boleh trima …

      Nama pun JUARA lagu jd kenalah lagu tu smua org FAHAM … apalah susah nak FAHAM ODFN oiiii … DAH FAHAM LPS TU BUAT2 TAK FAHAM …

      ODFN ni pun satu .. mcm manalah komen jwpn sndri pun dah tahu … knpa org pertikaikan sbbnya ORG TAK FAHAM lah …. fenin fenin ….

      0

      0
      • mentol71 says:

        ko vongok sangat ker … lirik senang tu pon tak faham.. sengal

        0

        0
        • Anonymous says:

          Amboi …. sedapnya kata org bongok … bukan tak paham liriklah sbb lirik dia … adk aku sek rendah pun blh buat … malas baca ke ko ni .. aku tu reply siap sbt nama ODFN lg ? … ko ingt aku ni bdk lembam ke ? …

          Komen tu reply ODFN komen kata … ” org tak faham tentang ape ? ” …. Dah kata pun SUSAH nak trima bkn TAK boleh trima … ” TAK FAHAM ” tu sarcasticlah ….

          0

          0
        • cadangan says:

          Esok2 … saper2 ada pengalaman hidup … bolehlah di rapkan ya …
          Joe rapping part tu blh lah trima … bestlh jgk tp penyanyi tu nyanyi biarlah melodi best sikit …

          Dah lah tu nyanyi mcm tak cukup pernafasan je … rasa2 mcm nak bg CPR jer … almklumlah nasib baik handsome …
          Ambik lah sore power skit mcm Caliph Busker. Barulah smangat …

          0

          0
      • ODFN says:

        to PANADOL.. next time before condemn tentang sesuatu, try fhm dlu n gne akal tu skit, jgn mls, fhm kn dlu knape org plh itu bkn ini, knape org buat mcm tu bkn mcm ni,, kalau x setuju biar reason nye kukuh, ni awk x nk amik tau lagu tu tentang ape, then trus ckp x lyk, nmpk IQ awk rendah sgt…

        0

        0
  3. jemah says:

    why bother suruh orang lain yg nyanyi balada tu msuk ajl kalau sebok nak ketengah kan rap. lagu xmencabar langsung..u dont need a singer with excellent vocal to sing this song. org biasa pon bole nyanyi.

    0

    0
    • saya says:

      so means, AJL ni adalah pertandingan khas untuk kategori balada jela??? “sebok nak ketengahkan rap?”
      habis tu yang tahun2 sebelum ni, yang menang tu kategori apa pulak?

      0

      0
    • Are you stupid?

      Vocals has nothing to do with the song being the best. That’s why there’s a whole different category for vocals. This is an award for songs and their songwriters. The singers are merely messengers. Realizing this, that is why TV3 gave a separate award for vocals.

      Why did Eminem win a dozen Grammys? You think he has great vocals? Kanye West? Duh.

      Use a bit of brain dude.

      0

      0
    • lelakipahit says:

      Nok Jemah, ni Juara LAGU…bukan Juara VOCAL!

      0

      0
  4. Anonymous says:

    azmeer, bila nak keluar tangan dari kocek bila berjalan?

    0

    0
  5. Anonymous says:

    X paham, lirik di ulang berkali2 tapi dari susut SENI ia punya motif?

    Cam agenda Qu Puteh Qu Puteh je…..

    0

    0
    • HMDFZH says:

      dari sudut SENI lirik sonaone tu berulang2 sbb nyanyian sonaone dan joe berkaitan..mcm karangan la..
      joe rapping bkn suka2..setiap akhir rapping joe ada kaitan ngan permulaan lirik sonaone
      malas la nk argue..faham lirik dulu..dorg bukan sesuka ati bubuh lirik n rapping

      0

      0
    • Joiaah Joy binti Joe Joy says:

      Adoiiiiyaiiiii!!! Nak pilih juara lagu bkn nak kena tengok ulang x ulang lah bodo. haaa kn dah kena bodo..Klau dah bagus, ulang sejuta kali pn bagus lah jugk.
      Semuanya dinilai, music, lyrics, creativity, arrangement, melody dan LAIN2 LAGI!
      Juara bkn bermkna ianya shja yg bagus, lagu2 lain pun bagus2 tp juara mempunyai lebih kelebihan atau lebih bagus.

      0

      0
    • lelakipahit says:

      Kau kalau kecik2 kalau dah tanam azam nak jadi pakar dalam seni lagu kan baik. Dah tua2 ni boleh la jadi juri ke..pengkritik ke.. Ni dok tanya mana sudut seni..mana sudut seni.. Kau jelah jadi juri kan senang!

      0

      0
  6. OneHand says:

    Qu puteh, Qu Puteh,..Terus KEPUTIHAN…lollll

    0

    0
  7. zura says:

    hanya orang yang ada sahabat mengerti isi lirik lagu APA KHABAR..

    Joe merindui Malique..

    0

    0
  8. Anonymous says:

    Lirik lagu apa khabar maksud dia seorg sahabat yg terlalu rindukan sahabat dia
    Yang sama2 susah senang masa nk jadi artis dlu….jatuh bangun diaorg berdua dlm industri seni ni …..dan kini mereka dh terpisah….malique pon xtau apa khabar dia skrng ni sbb dia bnyk belakang tabir

    0

    0
  9. Anonymous says:

    bla…bla…bla,….nk angkat sgt lagu rap ni…lagu nasyid tk pernah plak dorang calonkan….rnyayi pn semput bole jdi juara….tpekik tlolong tkinja2 nk ikot sgt ngara barat….nk sgt jdi negro

    0

    0
  10. byme says:

    pelik..lau betul dari separuh akhir lagi or dari awal-awal pemilihan juri da boleh kaji segala sudut dari lirik,melodi dan sebagainya dan dah tau siapa yang boleh jadi juara…buat apa diadakan AJL kan…baik umumkan je masa anugerah ABPBH ke AIM ke…lau nak jugak adakan AJL…so buat khas tuk pemilihan yang sekarang dah ada kat AJL pemenang vocal,persembahan dan lain-lain yang terang-terang diuji masa pertandingan tu je…

    0

    0
  11. Anonymous says:

    gfhfj

    0

    0
  12. Anonymous says:

    ooo patut le Awie x nak sertai AJL

    0

    0
  13. hmk says:

    Apa Khabar saya suka dia punye lirik dan muziknya. .. cuma rasa bosan bila “aku tny apa khabar” diulang bnyk kali…hehehe.

    ok la lagu ni yang menang dari lagu Rentak Laguku si Bunkface (lagu kesayangan NARA) tu menang..sakit telinga dgr..

    Tahniah Joe..

    0

    0
  14. themeandmyself says:

    We just can’t please everybody. Takkan sebab tak suka that particular song, sampai beria-ia bash lagu tu and the artists. It’s a common sense that we should never judge something that we’re not expert in. Let the intelligent (music-related) people speak. Tak kira siapa pun menang malam tu, akan ada je manusia yang tak puas hati. Tapi, it’s great to see hip hop won AJL. Satu pembaharuan. Sama macam masa Spider menang AJL dulu lepas bertahun-tahun asyik lagu ballad je. I’m not a hip hop fan. Never be. Their music is too noisy to me. But, somehow, I love listening to Too Phat’s lyrics. Their’s are really deep. My favorite till date is, Alhamdulillah. For those yang kata tak faham, keep listening, you might faham one day apa yang Joe Flizzow nak sampaikan.

    Peace

    0

    0
  15. Anonymous says:

    aku rs sume lagu dlm AJL tu semua boleh fhm lirik….mmg ngok laa klu x fhm kann…hahaha…dr lagu balada alyah,dayang lagu rap joe,waris n dato hatan bl dgr dh boleh fhm daa…xde pulak y kt x fhm sebutan dlm lagu tuh…kemenangan joe pd mlm itu sudah DITAKDIRKAN..

    0

    0
  16. W przypadku osób ni?szych dochodach – do 8.004 euro w ci?gu roku, prawie zawsze zwrotowi podlega one hundred% zap?aconego podatku.

    0

    0