Written by AbangNara | July 6th, 2009

pengkebumian michael jackson

Alhamdulillah. Selaku sedara seIslam, kami bersyukur sebab akhirnya Michael Jackson akan dikebumikan secara Islam. Tapi sayangnya sebelum tue akan diadakan macam satu majlis penghargaan dengan jenazah Michael Jackson akan diraikan di satu pesta.

Kesian kami kat MJ. Bukan apa dah dekat seminggu tapi mayat tak tanam-tanam lagi. Mungkin itu harga yang dibayar bila anda menjadi seorang King Of Pop. Everyone wants a piece of you. Kesian kat mayat MJ yang terseksa.

Upacara pengkebumian Michael Jackson secara Islam hanya akan dihadiri oleh ahli-ahli keluarga dan rakan terapat sahaja. Tapi untuk upacara meraikan mayat Michael Jackson, khabarnya hampir 2.5 billion manusia akan tercongok depan TV untuk menonton secara live. Wow, memang satu angka yang besar gile!!!

Perasan tak kalau anda cuba cari info pasal funeral Michael Jackson kat Internet, tak ramai media Barat yang bagitau pasal nie. Bayangkan betapa besarnya impak kalau berjuta rakyat dunia nie tau dan dapat saksikan jenazah Michael Jackson disembahyangkan di kaca TV. Kiranya macam publisiti percuma untuk Islam.

Apa-apapun semoga roh Michael Jackson dirahmati di akhirat kelak. Wallahualam.

Baca Yang Ini Pulak:-

89 responses to Pengkebumian Michael Jackson Dilakukan Secara Islam

  1. DelimaSaraa says:

    alhamdulilah….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • tyrabanks says:

      alhamdullilah..tq nara keluar gak pasal mikael..

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
      • aein says:

        michael jackson king of pop pun jatuh cinta dgn islam, dan memilih nama Mikael. ini kan pula orang islam sendiri yang sememangnya islam tapi berangan nama tyrabanks. kita patut kesian kat sapa? huhuhuhu~

        Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  2. aries_april says:

    sma2x kta sdkah kn al-fatihah…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  3. puteriaquarius81 says:

    syukur alhmdllah

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  4. trAnsFormeRs says:

    alhamdulilah……………

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  5. trAnsFormeRs says:

    simpati kat jenazah mikaelkn trsiksa trlalu lama….
    2lah org kapir ni bknnya tau apa2…
    x dpt aku bayangkn jenazahnya tnpa otak….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • tyrabanks says:

      sian nya kan.. yg idup ni sentiasa amik kesempatan dgn dia.dari dulu lagi mj di tindas2..

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • jacko says:

      lmbt lgi die nk tanam tnpa otk, manela mak die nk kasi. sy tau la sy pergi tanya koroner die

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  6. kira-kira says:

    alhamdulillah……….
    nape dye kebumikn tnpe otak ehk?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • eclipse says:

      still nak bt post mortem lg…nk tau sbb pe punca kmatiannya..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Zaza Muhammad says:

      Aku ade trima email (siap gmbr ngeri beb), klu meninggal kat oversea ke, mekah especiallynye, better kebumi kat ctu aaa. .. jasad ni ekceli dah xde apa2, anyway kena hormat tu je. Lagipun jenazah yg nk diterbangkan akan di ‘sedut’ cecair lam badan, pastu semua organ dikeluarkan utk elakkan cepat reput dan berbau semasa handling… Mana2 pun kite dikebumikan, amalan2 kite tetap ‘smpi’ xsemestinye kena baca Quran atau yassin depan kubur baru kire. membaca quran depan kubur tu adalah amalan ketika menziarahi kubur (jgn le meratap plak atau mintak no ekor, nauzubillah) tetapi tujuan menziarahi kubur adalah supaya kite ni ingat pada ajal maut, suatu hari nanti dictulah tmpt kite.

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
      • trAnsFormeRs says:

        hmm bapak sedara aku mninggal kat oversea dulu pun kebumikn kat sana jerk kita orng kat sini just wat yassin and knduri arwah….

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
      • Kak Su says:

        zaza emial kpd Kak Su..nak tgk juge…plezzzz

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  7. trAnsFormeRs says:

    aku baca kat metro arini katanya otak dia disimpan olh pjbt koroner tuk tjuan siasatn………….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Zaza Muhammad says:

      a’ah.. cian tol… canggih2 teknologi skarang pun xble setel menda2 ni cepat2.
      Frankly, aku pun weird gak, tetiba leh meninggal, otherwise mmg ade history sakit jantung atau blood pressure yg ble sebab kan stroke. Stroke ni jgn memain…korang ingat tak arwah makcik jual sayur yg aku cite tetiba meninggal, x smpi sejam sblm tu aku sempat pegi kedai dia, nk beli kunyit, chat lai arwah tu masa tu…
      Yg berisiko kena stroke
      01. pesakit jantung
      02. blood pressure
      03. diabetes
      04. perokok… Tak Nak kepada rokok…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  8. jed hijau says:

    alhamdulilah

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  9. eclipse says:

    ajal maut di tangan tuhan…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • trAnsFormeRs says:

      ko ni eclipse xde kije len asyik tkar ikon jerk…
      ni yg wat aku jeles ni…
      nk tkar gak ar gmbar MJ…….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • eclipse says:

        jgn la jeles…tue aku tgh berangan nak sanding…huhuhu…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  10. trAnsFormeRs says:

    aku ngah layan lagu MJ ni best siot lagu2 dia Liberian Girl, Thriller,Smooth Criminal,They Don’t Care About Us…nak katakn sumer lagu dia aku suka………

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • rezab says:

      Aku paling suke Billie Jean ngan Beat It…dari kecik lagi aku sukeeee sangat ngan lagu tu…tapi smpai lani x reti2 lg wat Moon Walk…

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  11. pening says:

    Mmg ssh gak jd org terrrrrkenal ni..nk kebumikan pun ssh…moge Allah ampuni dosa2 dia….

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  12. gypsy says:

    i always love to listen his song ‘ u are not alone’..smoga Allah ampunkan dosa mikael..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  13. catalina says:

    sampai juga hidayat kt MJ , bukan senang … kita yg islam ni pun blm tentu 100% islam .. yg aku ralat skit .. knp la di keluarkan otak MJ tu .. kesian sggh ! ……….. al fatihah ………….

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  14. Pu3 Bayu says:

    Alhamdulillah… Saya harap berita ini benar… hanya kita harapkan agar semua peminatnya yang beragama Islam dapat sedekahkan “hadiah” seperti doa dan bacaan Quran. Kesian dia, jika kita sebagai Islam ini, masih ada saudara mara, suami isteri or anak-anak yang boleh memberikan “hadiah” malam jumaat, tapi Mikaeel hanya ada sorang abang saja yang boleh mendoakan dia.. doakanlah kesejahteraannya… Ikhlaskanlah hati kalau kita benar sayangkan dia… Love MJ, semoga Allah sentiasa mencucuri rahmat ke atas roh mu… amin…

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  15. x-not-x says:

    alhamdulillah…RIP MJ!semoga rohnya dicucuri rahmat…amin…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  16. krujaan2020 says:

    pkebumian jacko ada live sedunia…
    kat malaysia nak tgk kat channel bp???
    ada 6 channel…
    mana 1 nak pilih??
    rugi tak tgk

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  17. Slexer says:

    Michael masa kecik kecik sebijik macam abang nara!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  18. aries_april says:

    gmbr pa slexer?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  19. Kak Su says:

    Alhamdulillah…semoga Allah mengampuni segala dosa2nyer….Amin..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  20. nia says:

    tp Allah itu Maha Adil.sape yg menyeksa mayat org nnt terima lah balsannye…mikaeel,u will always be in our hearts!we love u!al-fatihah!!

    p/s: live kat channel bpa ek majlis pengkebumian jenazah mikaeel?reply me

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  21. Akak Leen says:

    Alhamdulillah dikebumikan secara Islam.
    Akak ingatkan majilis penghormatan tu selepas majlis pengkebumian. Kesian la klu mcm ni. Seksa mayat tu. Lg pun mak bapak dia masih ada, mgkin nk jgk cara derang kot…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  22. ROSE MAWAR says:

    oh p3 Bayu hati mu sunggug iklas dan murni .benar kata2 u sama2lah kita hadiahkan fatihah untuk Allahyarham Mikael.Ameen

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  23. ixorasufia says:

    harap2 kebumi secara islam lah.tapi paper semalam siap keranda emas lagi tu.apa kes?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Pu3 Bayu says:

      Ya.. saya pun ada dengar berita itu.. tapi yang penting akidah dan pegangan agama Mikaeel adalah Islam. Kalau apa yang berlaku selepas itu, bukan kemahuan dia, bukan salah dia. Biarlah Allah menentukan.. kerana jika dikebumikan secara bukan Islam pun, bukan salah arwah, dia sudah tidak boleh berbuat apa-apa.. biarlah dosa itu ditanggung oleh keluarganya… yang penting kita doakan Mikaeel ya.. semoga dia mendapat rahmat.. semoga Allah mengampunkan dia dan semoga Allah menempatkan dia bersama-sama kekasih-Nya yang lain kerana Mikaeel pun baru Convert to Muslim, dia ibarat kain putih, ibarat bayi yang baru dilahirkan, malah puasa pun tak sempat lagi.. doakan ya…

      P/s : saya cintakan Allah dan sayangkan MJ…

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  24. miss suka+suki says:

    syukur la..smge allah tmptkan dy dtmpt2 org y soleh..smlm ak tgk mjlis tu..huhuh sedihnyelaaaa..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  25. nak publish ni kat blog saya..bole tak..hehehe
    setuju!!!media barat memang tak bagitahu pasal pengislaman MJ…setuju sangat!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  26. Pu3 Bayu says:

    Apa cerita pengkebumian ini? betul ka secara Islam? nampak gaya…macam bukan jer…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  27. entah aku pun confius gak ni…ada sapa2 tau apa cite sebenarnya

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  28. Pu3 Bayu says:

    Tak pa lah.. saya harap aqidah MJ adalah Islam. kalau dah kebumi macam tu, hanya dia dengan tuhan jer lah.. nak buat macamana kan… dia pun tak boleh buat apa-apa.. dah meninggal, bukan boleh dia bagitau pun macamana cara dia nak dikebumikan.. kalau kita pikir gak, memang hati kita sendiri yang tak tenteram.. baik doakan saja agar dia diterima sebagai umat Islam.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • sabrina says:

      hmmm…saya rase MJ bukan islam la… he’s still back to his old religion. sebab islamnyer die hanya gossip semata berikutan dier tinggal di bahrain dan berkawan ngan org islam. apepon agamanye, he’s still the best and lets just say he has broken down those racist barriers. kerana dier semua org bersatu tak kira bangsa dan agama…itu lbih penting dari dier islam atau tidak.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • please says:

        Sabrina, you’re right… MJ is not a muslim as we wish he was. But, there’s more than that. I cannot write it here, but it’s not important. So long u get the geist…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  29. wiween says:

    salam abg nara..nak tanya..mana abg nara dpt tahu yg jenazah michael nih dah sah dikebumikan cara Islam? family dia ada mention ye? sy x tengok lak majlis live penghormatan terakhir buat Michael..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  30. purple.rain says:

    Micheal….Mikaeel..hanya rahsia Allah
    ~semoga Allah mencucuri rahmat keatas rohnya..
    mmg MJ ibarat kain putih jika dia muslim kerana dia br shj dikabarkan menganut agama Islam nov 2008.msh berumur 6 bulan kalu baby br dilahirkan..bersih ibarat kain putih…yg berdosa mgkin org2 yg tahu dia Islam ttp tidak melaksanakan pengkebumiannya secara Islam..semua hanya Dia yang tau..Al-fatihah.i love u MJ..

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
    • Pu3 Bayu says:

      tu lah.. betul juga.. nanti kita cakap dia tak islam sedangkan dia islam kita pulak yang berdosa ya tak.. Biarlah antara dia dengan Allah.. yang penting kita doakan dia.. samada betul atau tidak, saya tetap doakan dia (pahalanya dia dpt kalau dia benar beragama Islam). tentang yang lain tu, pedulikanlah.. hanya Allah yang tahu.. MJ, we all love you and your music..

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  31. jue jallil says:

    alhamdulillah..
    nampaknya ramai org2 terkenal dah mula mengenali agama islam.
    harap selepas nie lbh ramai lg yg mendapat hidayah seperti MJ.
    mari kita sedekahkan AL-FATIHAH kepada allahyarham Mikaeel.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  32. cili rider says:

    Apa pun..kita bersyukur sbb kita di lahirkan secara islam… yg dah masuk syukur bertmbah umat islam di dunia.. yg keluar hanya nikmat dunia yg dia rasa.. syurga dunia yg dia ada…. tapi… renungkan …
    ( Allah telah memberi limpahan harta di dunia kepada mereka yang kafir kerana mereka tidak akan merasa syurga Allah sampai bila2 di akhirat kelak….) wallahualam…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  33. Redz1 says:

    Salaam… Pernahkah anda semua terfikir kenapa Mikaeel di kuburkan cara Islam tapi ada berlangsung Memorial Service cara Kristian… Semuanya agenda orang barat utk membuktikan to the world that MJ was never a Muslim.

    Dulu mereka menggelar org2 Islam terrorists, sampaikan konspirasi 911 dulu pun kita yg kena hentam… Pernahkan anda terfikir kematian MJ satu konspirasi? Banyak persoalan timbul difikiran apabila saya membaca satu artikel ini di untuk-sesama-insan.blogspot.com…

    Maafkan saya kalau disini tak boleh post link tapi harap saya dikecualikan buat sekali ini… Disini saya ingin berkongsi dengan anda semua kemungkinan berlaku konspirasi tentang kematian MJ…

    http://untuk-sesama-insan.blogspot.com/2009/07/mikaeel-murder-conspiracy.html

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
    • Hamba-Nya :p says:

      i also have the same kind of thinkin’ .. i really hope that he was a muslim .. :) THE MEMORIAL SERViCE FOR MICHAEL JACKSON is look like fake .. but, only God know the truth .. :) keep the faith ..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  34. fitz says:

    btl ke nie??? mna dpt maklumat

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  35. ceeyee says:

    Aslkm semua pd yg Islam bukan susah nak tahu konspirasia atau tidak , Berpandu lah pd yg maha mengetahui Iaitu ALLAH .Ingat maksud firman Allah dalam Quran SESUNGGUH NYA YAHUDI DAN NASRANI TAKAN BERDIAM DIRI SEHINGGALAH KAMU MENJADI SEBAHAGIAN DARI MERIKA , Insaf lah kita selalu di perdaya kerana kebodohan kita bukan kerana kebijaksanaan merika (Yahudi atau Nasrani)

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  36. takziah kepada michael jackson (MIKAAEL)

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • Hamba-Nya :p says:

      its mikaeel .. may Allah bless and protect he :) i luv him so much <3 rest in peace and make a better place at there ..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  37. sharmila says:

    Assalamuallaikum, semua pd yg Islam memang susah nak masuk Islam.DENGAN SESUNGGUH NYA IAITU HANYA YANG MAHA PENYAYANG SEGALA KEINSAFAN BERMASUK ISLAM..Itu sahaja sampaikan…..MIKHAIL ABDULLAH JACKSON

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  38. killer says:

    wey btol ker die islam..ade org ckp die bkn sbb xde bkti..aq dri ari tu lagi was was rasenye/…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  39. EmO_lUvPiNk says:

    bGsLaH CXoZ I StIlL SaD aBoUt tHiS… hOPe mAy aLLaH bLeSs mikhail..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Hamba-Nya :p says:

      i hope so .. its not mikhail its mikaeel .. hehe :) i was juz tellin’ .. -peace with luv- ;)

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  40. Jannahtul Al-Firdausi says:

    Saya Rasa MJ Ini Orang Islam,But The Way Siapa Kata MJ Itu Orang Beragama Bercampuran .Itu Semua Tak Betul.Yang Penting Sekurang-kurangnya MJ Dapat Masuk Islam .Biar Allah Tentukan Sama Ada,MJ Di Syurga Atau Sebaliknya.Sekiranya MJ Dikembumikan Tanpa Otak Maka Allah Menurunkan Otak Dari Yang Asal.Maka Ada Menyatakan Abu Hurairah Bahawa “Seorang Para Ulamak Dikembumikan Tanpa Otak Maka Berikan Doa Untuk Mengembalikan Semangat Fizikal Dan Mentalnya” Surah Al-Fasiq Ayat 25.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  41. tue says:

    i like michael jackson

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  42. tue says:

    i dont like michael jackson in to islam because his do a operata and you all are stupid because you like michael jackson……………i m alone like mj

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
    • Hamba-Nya :p says:

      hey , Fuckerzz !!! ram he want to be Muslim or not , that’s not your business ! only God know the truth .. u do not judge themselves to him , let him make his own decisions , accept the fact that he embraced Islam or not . If he convert to Islam , Alhamdulillah .. if he still embraced Cristianity , we should be pleased and exepted the fact .. if u don’t like michael convert to islam , juz keep quiet , silly fuckerz !!

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  43. WAHHHH PANDAINYA KORANG MENIPU!!!!!!!!! MEMANG GI BAI!!!!!!! MICHAEL JACKSON TU KRISTIAN BUKAN ISLAM LAGIPUN DI FILEM THIS IS IT, YANG DIKE;UARKAN OLEH MICHAEL PUN ADE LAST KALI DI BAGI TAHU( MAY GOD BLESS ALL OF YOU FROM JESES,PASTU DIA BAGITAHU BAHAWA DIA SEORANG KRISTIAN!!!!!!!!!! FUCKERS!!!!!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
    • fuckker!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!kristian!!!!!!!!!!!!! says:

      kristian tuhan ko tak ade otak!!!!!!!!!!!!!!!!!kote pown x de!!!!!!!!da la org kristian makan babi!!!!!!!!!!!!!!daging babi da la penuh ulat!!!!!!!!!!!!!!!!!!PENGOTOR NK MAMPOS!!!!!!!!!!!!!!!SAME MACAM TUHAN KO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
  44. insan biasa says:

    sabar,kite sbgai umat islam kna sabar jew la.diorang kafir 2 akan time balasan kt akhirat nanti erk..mmang diorang rse diorang dah menang tp sumenyer blom b’akhir,kite tngok pd ari pmbalasan nanti erk…assobru!!!!!!!!!!!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  45. hamba-Nya.. says:

    takbir,Allahuakbar!!!!!!!!!!![3x]

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  46. ina says:

    aq minat sngat ngan dia nih,,,,
    hebat2….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  47. ajid says:

    alhamdulillah…sesungguhnye islam itu sebetul2 agama,maka dgn itu jaga islam sebaik baiknye…
    kalau korang pernah denger lagu yg di nyanyi kan oleh mikail aku rasa mcm nak nangis bila dengar bertapa dia telah mendapat hidayah dari allah swt…nyanyian yg keluar dari hati mikail jackson…..

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  48. amanrock says:

    thanks for the allah…..

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  49. Yumita says:

    he’s Jevovah Followers n do respect to all religion.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  50. Jannahtul Al-Firdausi says:

    All Are Lying Comments
    Semua Adalah Pembohongan Dikritik

    Sebenarnya Michael Jackson Adalah Orang Islam Yang Sah.Tiada Dolah Dalih Lagi.Lagipun Biarlah Michael Jackson Buat Filem This Is It Tapi Mestinya Halal Dan Tidak Berunsurkan Fitnah Dan Lucah.
    Actually Michael Jackson Are People Islamic It Legal.Not Excuse Again.And Again Let Them It Michael Jackson Doing Film This Is It But Must Be Halal’s And Not Container Slander And Porno

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  51. Jannahtul Al-Firdausi says:

    Michael Jackson Kristian Cuba Nak Murtadkan Dan Huru Hara Begitu Juga Dengan Yumita Dan Juga Tue Dan Juga Please Dengan Sabrina.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  52. Cippy Marqissa says:

    Michael Jackson memang Islam.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  53. haida says:

    kecewa dengan sesetengah pihak yang masih tak percaya MJ dah convert to muslim..alasannya sebab tak ada bukti yang konkrit….

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  54. haida says:

    kalau sapa2 yang sudi nak baca @ tahu lebih lanjut pasal mikhael, sila la lawat blog saya..
    angelberry.blogdollz .com

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  55. zulqkanaim says:

    tanks mj

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  56. zulqkanaim says:

    kenal lah mj

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0