Written by AbangNara | December 29th, 2011

Akhirnya salah seorang finalist Maharaja Lawak Mega, Afdlin Shauki telah pun mengeluarkan pendapatnya tentang kelantangan Chef Wan semasa menjadi juri di dalam program ini. Sila baca betul-betul. Ada kebenarannya juga kata-kata Afdlin ini.

afdlin

afdlin
Apa pun Abang Nara respek Afdlin sebab bersuara sehari sebelum final Maharaja Lawak Mega. Jangan kerana keberanian Afdlin ini dapat markah sikit pulak nanti daripada Chef Wan. Harap-harap Chef Wan dan Afdlin akan menjadi seprofesional yang boleh untuk finale Maharaja Lawak Mega esok.

153 responses to Pendapat Peribadi Afdlin Shauki Tentang Kelantangan Chef Wan Dalam Maharaja Lawak Mega

  1. Kiah says:

    Gara2 kenyataan ni chek wan dok meroyan kt fan page dia pg2 lg.. Alamaknya ckitnya markah boboi coz chek wan xleh d tegur ok

    0

    0
    • jojah says:

      afdlin post ni sebab nak pancing undi.final MLM esok kan?murah la afdlin

      kalau dah tak lawak telan je lah makian chef wan tu.tak payah nak buat statement sana sini.tgk OSBON, relax je.sebab diorang natural comedian and masuk hati ikhlas.afdlin ni nmpk je ok tapi risau kalau kalah.so statement ni safety clause dia la.kalau menang, baguslah.kalau kalah,org akan nmpk chef wan yg jahat.

      ni semua arrangement nak naik kan boboi.ayat tu pun entah entah dpd astro

      0

      0
      • Selitone says:

        Setiap orang mempunyai kepakarannya memasing. Inilah yang uniknya menjadi manusia. Contohnya aku, pakar dalam menderem. Selayaknya aku menjadi juri hanya untuk program berunsurkan ilmu hitam.

        Pada aku, pemilihan juri dalam pertandingan lawak ini seawalnya lagi sudah memperlihatkan sumbangnya. Seolah-olah meletakkan seorang mekanik kenderaan dalam bilik pembedahan. Puncanya? tiada kepakaran dalam bidang yang dihakiminya. Seadilnya, biarlah juara ditentukan oleh mereka yang pakar dalam bidang mereka.

        Walauapapun, Chef telah membangkitkan ramai peserta dari tidur berahi mereka. Well done Chef…!! Komen yang diberikan, sebenarnya bagi aku banyak menyuntik semangat dan memberikan satu tekanan kepada peserta untuk memperlihatkan kesungguhan mereka bertanding.

        0

        0
      • Tanjak boboi chef buat macam ni ! says:

        secara teorinye,aku rasa la peserta ni kene terima dengan hati yang terbuka kritikan chef.

        aflin cakap dieorang dijemput,dieorang otai,maka sebab dieorang rasa macam tu la dieorang rasa diri dieorang x boleh dikritik pedas2.

        at least kalau otai2 ni terasa dgn kritikan chef,maknenye otai2 tu ambik port la jgk ape yg chef katee..

        aku rasa chef mewakili suara majoriti penonton kat rumah.

        tok tie ngomen lembut2 sebab die takut @ terlalu hormat dgn otai2 tu !

        Sekian !!!!!!!!!!!

        0

        0
        • KACASARA says:

          Bak kata OSBON (Minggu ke brape pn aku tak ingat dah)
          “Kata Otai, Ckp sikit dah merajuk!!”
          haha..tempek kat muka boboi and adlin aman ramli tu…
          well, OSBON mmg deserve juara coz dorg memang “Otai”..BOBOI pn ok jgk, dorang kreatif..!!!

          wuteva it is, OSBON di hatiku!!!

          0

          0
        • Mr Simple says:

          urmm.. cuma nak bagi pendapat lah..
          if perhatikan pengambilan juri untuk MLM ni memang tepat. sebabnya, dorang memang bukan dalam bidang komedi. SEbab??? ‘Otai2’ tu sume perlu hasilkan lawak kat penonton.. Soalan?? adakah penonton suma ‘pakar’ komedi?? tak kan. so, simboliknya juri2 itu simbol kepada penonton dari pelbagai latar belakang. ‘otai2’ haruskan lebih kreatif dalam mereka lawak supaya penonton gelak. if tak lawak, terima je lah kritikan.

          0

          0
        • Grow Up Malaysians says:

          inilah yang terjadi didalam industri hiburan. Mulut2 cam longkang dinobatkan menjadi juri2 yg kadang-kadang tidak relevan yg hanya mengundang kepada pertelingkahan.

          sudah masanya industri hiburan Malaysia berubah. Kelantangan bercakap bukan bermakna seseorang itu benar atau layak.

          Saya tidak menyokong mana2 pihak. Mulut2 longkang patut ditutup kerna sudah menjadi ikutan masyarkat.

          Disebabkan artis2 mulut celupar, rakyat Malaysia makin biadap.

          Siapa yg patut dipersalahkan? Media, artis2, dasar pelajaran atau budaya???

          Kita renungkanlah.

          0

          0
        • TAK TERKEJUTZ says:

          INILAH MASAALAH NYA JIKA TUKANG MASAK CELAH DAPUR GAS DISURUH MENJADI JURI ..ALAMAT ALA MULUT KAK JOYAH PASAR SELAYANG LA KELUAR KAN!

          0

          0
        • Jangan Tak Tahu Menahu says:

          sungguh tak terkejut, best fren chef wan siapa la pulak kanz? artis kerturina yg semakin dilupakan & penganggur tegar———– AZWAN ALI !!!!!!!!

          0

          0
        • Karma Itu Hebat says:

          cek wan memang rude pun…kan terkena kat batang hidung anak sendiri menipu CV dalam Master Chef..pandai cover2 line erkkk.

          0

          0
        • Minah Jambu DiTarik Balik Gelaran Dato' Atas Alasan Kawin Bangla Sebelah Rumah says:

          susah kalau lelaki mulot cam janda estate.

          0

          0
        • Suntut says:

          mungkin Allah nak tunjuk skit kat chef wan tu supaya jaga skit mulut.. dont ge me wrong.. have the utmost respect for him.. he’s a great chef, indeed… tp pasal mulot dia, i have none..

          skrang dia rsa sedih orang dok bcakap psal anak dia.. yes, that’s exactly how those people feel when he kept on bombarding/criticising/condemning them non-stop.. memang byk bnda y dia ckp tu facts, but the same thing goes to his son’s matter.. its the truth.. wlaupon bnda betol, but mst la kita sdih tgk fmly kita kna condemn mcm 2.. i mean, critics are important/essential, but he tends to go overboard…

          fikir byk2 sblom say sumthing…Allah maha kaya.

          0

          0
        • Bagai Ketam Mengajar Anaknya Ke Longkang says:

          Nama MasterChef Msia busuk sbb anak poyo dia tu la..menipu konon pernah kerja kat US lah..apa lah.

          Sekarang dia sibuk nak mencirit birit kat Maharaja Lawak sane sini dengan mulut puaka dia tu.

          Jaga la anak kau tu sekor betul2. Macam ketam mabuk la kau…

          0

          0
        • makcik k-pop says:

          sangat betul… bila anak dia buat jahat menipu CV dia kata mmg ramai org dengki dan tunggu masa nak kenakan dia…tp open your eyes chef…bkn org nk kenakan u tp anak u sendiri yg pedajal reputasi u… dia juga cakap anak dia kata bkn senang nk letak diri sama dgn chef lain dlm siri tu sbb tu dia menipu…. atas sebab tu dia hentam semua org …kiranya anak dia buat jahat bersebab…senang nk komen org tp susah bila diri dan keluarga dikomen…tau pulak terasanya… kenapa perlu ada pendpt berbeza bila kena ke btg idung sndiri?

          0

          0
        • mak mail says:

          ak bkn side mana2..tp ada statement y ak rs agak xbenarnye..chef xsidekn anak dia time kantoi psl CV 2..please ok..buat review balik..dia siap ckp ‘padan muka ko’ kt anak dia..so,bila ank sndri dia kutuk (means dia sygla)..so, of cozla sama ngn org len..dia kritik sbb nk tgk prfrmance y btl2 bestla..ala..kata otai..trima jela kritikan 2..bukan mati pun..klau org minat,kene kutuk pun still minat gak kan..alahai..apa pun xbleh..

          0

          0
      • HUMMER69 says:

        AFDLIN KU SUKA LAKONAN MU.. TAPI!
        JGN MARAH BRO…. KALI NI APER YG
        KAMU POSTED DI WALL MU TIDAK
        AKAN MENGUBAH FIKIRAN KU UNTUK
        TERUS MENERUS MENGUNDI DAN BERDOA
        AGAR OSBON… KU ULANGI SEKALI LAGI YA..
        MOGA OSBON MENJADI JUARA DAN
        DPT RM350RIBU DI FINAL!
        MEREKA LEBIH LAYAK BRO…

        KALO MU THE BOBOI YG MENANG…
        ITU BUKAN REZEKI..
        TAPI CABLE BRO…
        JGN ACT TAK TAHU K… :-)))

        0

        0
        • ade says:

          chef wan x baking anak dia k…..chef wan mengaku kesalahan ank dia n suh dia mntk maaf…korg yg x bce statement dia…. dh kne komen, trima je la….

          0

          0
      • adam says:

        woit……org nk bgi pendapat x bleh ke……….yg kau ni pehal…………..ko ni pndai2 la plak kata ayt2 dri astro…….ko 2 kena la sedar……..BUKAN LA AKU NI PENYOKONG SETIA BOBOI…….AKU ASTRO CITRA OUN TAKDE……PIKIR2 LA WEI……….

        0

        0
    • Lebih hangit dari biaseeee says:

      elok kasik OSBON la menang..

      aflin ngan harun dah kayee rayee

      0

      0
      • adil says:

        Lebih hangit dari biaseeee, tlg lah undi atas bakat dorang & performance dorg bkn atas dasar kesian.. ni la prangai org malaysia suke kesian kat org, penat org lain bekerje keras nak wat yg terbaik org lain yg dpt.. klau mcm 2 x yah msk maharaja lawak mega masuk je bersamamu komfirm rmai yg bg sumbangan.. x kire la aflin & harun 2 kaye ke x.. dorg pon wat yg terbaik gak tuk kasi korg gelak.. tp biarlah 2 sume di ukur atas kerja keras mereke bkn sbb dorg susah ke ape ke.. sape2 yg lawak die menjadi ptt jd juare bkn sbb kaye or susah.. tlg bkk minda 2 ckit ye..

        0

        0
      • Comot Hati Baik says:

        menang nak kena tgok peserta 2 kaya raya ker???
        Come on la….Ni pertandingan lawak??? Bukan pertandingan sapa kaya n miskin…. Osbon bukanya lawak sagt pn….Harapkan muka n lawak bodo je kadg2….Benci aq tgok…Boboi lawak dia kreatif n xdala bodo sgt….Kita mencari pelawak bukan cari sapa kaya @ miskin?? Aflin n H.salim Bachik dua2 lawak mereka hidup… Abon n Os kadg2 je ok….Kdg2 haprak….Xlawak pon….

        0

        0
      • noni says:

        OSBON yang lawak BON je. OS menumpang je. tak lawak lansung OS.

        BOBOI dua-dua pun lawak.

        I’ll go for BOBOI.

        0

        0
    • Azza says:

      saya x nmpk plak sebarang status panas dari chef wan plus status afdlin shauki baru 4 jam yg lepas…

      0

      0
    • Azza says:

      status panas chef wan x nmpk plak pagi ni…lagipun status afdlin shauki baru post 4 jam yg lepas…harap maklum

      0

      0
      • makcik k-pop says:

        actually chef wan ada melaser afdlin kt fb dia… tp dia dh delete…huhuhu! see…chef pn manusia biasa…

        0

        0
    • zaman says:

      aku rasa ok ja kalu chef wan nak kritik pedas2 kat dalam pertandingan tu.tapi problemnya, dia dok meroyan kat dalam fb. tu ja kesalahan dia. bila dia buat macam tu seolah-olah, dia sengaja nak cari publisiti, kononnya dia la pengkritik yang berhati tulus, tegas, ganas dan profesional. padahal, kalu diikut kan, apa yang dia cakap time pertandingan tu sudah mampu menusuk kalbu peserta MLM tu dah pun

      0

      0
      • superzero says:

        korg ni yg asek komen chef wan meroyan kat fesbuk ni jangan jadi bangang…tak bace ke komen chefwan tu..kan dia ckp..dia komen kat fesbuk lepas show mlm tu sebab ASTRO SURUH!!..so jgn jadi bangang tanpa usulperiksa..

        maaf

        0

        0
        • HUMMER69 says:

          SEBAB TU MEKA2 NI BODOH TAHAP TAPIR!
          TAK SELIDIK BACA ONE BY ONE DULU..
          TAHU2 NAK MENYONDOL TAHAP BABI HUTAN.
          :-)
          KU BUKAN KIPAS MATI CHEF WAN..
          DAH TERANG2 CHEF WAN TULIS DI FB PASAL MLM
          ATAS KEBENARAN ASTRO..
          INGAT DIA HARD UP KE PUBLISITI
          YG TAK MENDATANGKAN HASIL DARI MEKA2 ni..?
          SI TUKANG MASAK TU ADA LAGI
          BYK PERKARA FAEDAH YG BLEH DIA BUAT.
          :-)

          0

          0
    • imaa says:

      actually diorang ni yg sensitive tak tentu pasal kata comedians takkan baru kena jentik sikit dah terasa kot. rilekss sudah. kalau korang kelaka takdenye nak kena kirtik pedas-2 so kesimpulannye teruskan membuat persembahan yang bagus
      p/s: doesn’t mean minggu depan kumpulan tu best kumpulan tu yg akan juara peaceeeee

      0

      0
    • Hmnnnnn..sedih says:

      Chef Wann tu kan..dah menopause dah!

      keh keh keh

      0

      0
      • Nina k says:

        Chef tengah mental stress sbb anak dia dah banyak kali kantoi. Tipu CV, kahwin janda kata anak dara. Kesian chef

        0

        0
    • Meriah kari berapi says:

      “INILAH MASALAHNYA KALAU TUKANG MASAK JADI JURI UNTUK KOMEDI” APA LAK MASALAHNYA ?? SAPA2 PN LAYAK JADI JURI UNTUK PROGRAM KOMEDI SBB KITA LEH TAU APA TU LAWAK YG EDUCATED NGAN LAWAK BODOH. SO X PAYAH LA NK SENTAP2 LAK KALAU LAWAK AWK TU LEH BUAT ORG SAKIT JIWA. KITA YG KT UMAH NI X SUKE LAWAK DIORANG APA YG KITA LEH BUAT ?? JADINYA JURI2 NI LAA YG TLONG SAMPAIKAN APA YG X BEST PASAL PERSMBAHAN DIORANG. KALAU ASTRO LETAKKAN KEPALA OTAI PUN JD JURI SI AFDLIN TU INGAT DIORNG X KENA HENTAM KEE LAU LAWAK BODOH YG KUAR ?? WLAPUN KORANG DI “JEMPUT” OLEH ASTRO TUK JOIN PROGRAM NI STILL GAK DIPANGGIL “PESERTA” LEVEL KORANG SAMA JE NGAN BEBUDAK RAJA LAWAK SBLUM2 NI SBB KORANG PN BTANDING HARAPKAN SMS ORG2 MCM KITA NI…. KORANG BKNNYA DTG DI”JEMPUT” BUAT PERSEMBAHAN TP DATANG BERTANDING. SO X PAYAH LAA NK RASA DIRI TU OTAI SANGAT..

      0

      0
    • sudip says:

      wei..Encik AFDLIN SHAUKI.. boleh tak kau guna BAHASA MALAYSIA? Aku tak paham apa kau tulis…sebab aku bersekolah di Malaysia.. Aku bangga jadi rakyat Malaysia. Gunakan lah Bahasa Kebangsaan…tu pun tak boleh ke? Apa kau fikir kau nak orang putih baca komen kau ke? bengong!!

      0

      0
    • Only CT (In The World) says:

      Afdlin poyo…..apehal nk kutuk Chef Wan, x keslah ko tu dijemput ke audition ke, ni tetap satu petandingan. Mestilah ada juri, kalo x baik wat ke frama komedi bersiri x payah ada juri nk komen. Itupun x bole pikir…..Afdlin ni nk join kot Adlin dgn Rosyam Noor group artis2 lupa diri x bole ditegur. Lagipun lawak Afdlin ni sebenarnya banyak ciplak dari comedian luar negara. Osbon lebih asli…..memang Osbon layak menang. Dato CT tu ckp baik2 sebab die takut image die tercemar. Dahlah org ckp die tu perampas suami org, pakai tudung sekerat nanti kalo die sound pedas2 nanti lagilah org kutuk sikit. Saya support Chef Wan, walaupun mulut longkang tp die jujur. Bukan mcm sesetengah mulut2 longkang lain kt luar…..org sound die blk….sampai nk saman2 naik mahkamah.

      0

      0
  2. sengal.. says:

    aku rasa OSBON menang…

    0

    0
  3. terbakor says:

    yesss! u go afdlin.. :D

    0

    0
  4. jash says:

    hmmm…

    0

    0
  5. sengal.. says:

    aku rasa OSBON menang…….

    0

    0
  6. boboiyot says:

    hehehe vote 4 boboi

    0

    0
  7. KK vogue says:

    now masing2 nk tunjuk… anyway i suke abg muncit..!! go afdlin go..!! tanjat boboy…

    0

    0
  8. Nazim Nasri says:

    kalau boleh nak dua-dua jadi juara.
    tapi rasa OSBON lagi deserve ah. sebab dorg comel bila melawak. hihi

    0

    0
  9. lalalala says:

    chef wan is telling the truth that u guys so called ‘otai’ cant accept.. but it’s normal, mana de org yg x defensive,but my personal opinion, if chef wan masuk reality cooking show/competition and being critic, die pun akan panas bontot. but u like it or not, u have to accept the fact yang some of u mmg x lawak. i will vote for osbon sbb i think lawak diorg lebih ikhlas and pure,bukan sekadar nak menang.

    0

    0
    • bluek.. says:

      tell the truth smpai mengaibkan & memalukan org lain? Ni ke yg agama kite ajar selame ni? ckp je ikut suke smpai u rase puas without thinking of anybodys feeling… janji u puas ati? seriusly? afdlin does have some point there.. klau die rs contestant 2 x lawak just said it aint funny.. enough.. x yah lah smpai nak mengaibkan org 2.. then blk umah trs wat status kat FB nak tambah2 memalukan contestant 2.. atas alasan ASTRO yg suruh.. ptt bg la idea or something yg membina bkn trs menjatuhkan org 2.. its like ko dh tutup periuk ns org 2 dgn menghasut follower2 u think the same like u.. yes, i agreed kdg2 CW ckp btol.. tp jgn la biadap sgt.. pandai die ckp chef bruce 2 biadap padahal ko pon same.. tlg lah bkk minda 2 ckit.. aku ckp nih bkn sbb aku sokong boboi ke ape.. tp sedih tgk perangai2 org malaysia ni mudah sgt terpengaruh.. ASTRO lak skg tgh syok kire untung sbb rating tggi semua duk sokong CW.. sdh2 la weh.. 1 more thing undi base on performance dorg bkn sbb kesian kat OSBON.. OSBON skg dh kurg ckit lawak die.. but I hope dorg wat terbaik mlm ni..

      0

      0
      • lalalala says:

        kalau kau rs memalukan, masuk maharajalawak tapi x buat lawak dh cukup memalukan. komen org tu x memalukan pun, ape yg contestant buat tu yg memalukan diri seniri. so komen chef wan tu kena la, supaya diorg sedar yg diorg dh malukan diri seniri…. kau ni nak emo x tentu pasal ape hal?? pathetic.

        0

        0
        • bluek.. says:

          ko pon dh same pemikiran cam CW kot.. parents ko x ajar ke tuk jg bahase ko.. ko x kene kat tmpt contestant 2 leh la ckp mcm 2.. cube ko duk tmpt dorg & ko kene malukan dgn CW yg ko puje sgt 2.. ape ko rs? trs x duk malaysia kot.. ko rs CW btol je.. tp pikir la org lain de hati & perasaan .. aku bkn nak ckp CW salah ke ape? tp cr die ckp 2 kurang ajar sgt.. pggl org LANGAU.. ape 2? mak ko pggl ko mcm 2 ke kat umah klau die marah kat ko? x kan.. tegur org biar btol.. jgn ckp main sdp je.. ko 2 yg pathetic.. x tau nak pikir btol or salah.. oh ye ko bkn paham ape aku ckp pon.. sibuk agungkan2 kan CW 2.. smpai x nmpk point aku kat cni..

          0

          0
        • ungu lavender says:

          to penyokong DCW, point yang afdlin cakap tu ada benarnya. bukan minda tu.
          betul kata bluek.. DCW nk bagi komen terus terang tu boleh tapi tak perlu sampai kurang ajar. agama kita, ibubapa kita, ada ajar bercakap biadap terhadap orang lain? takde kan? menjadi juri sekalipun, adakah darjatnya tinggi utk lantang begitu? Apakah DCW langsung tidak boleh ditegur cara kritikannya? diberi izin oleh astro utk update status peserta MLM di fb, bukan lesen utk memburukkan org tapi bagi komen membina itu patut.
          kalau DCW rasa tak lawak, cakap terus tak lawak. tak payah nk menjatuhkan aib orang.
          osbon tu tk pernah tersentap, tapi kita mana tahu apa yg tersirat dlm hati org lain. mybe dorg ada tersentap cuma tk nak panjangkan hal.

          0

          0
  10. cikgu salmah says:

    betul3x….. setuju sangat2

    0

    0
  11. Katy Verry says:

    Kan???? dislike chef wan!
    aku first ke..ahaha

    0

    0
  12. anna says:

    well said…tpi boboi mmg yg tetap lawak pom…

    0

    0
  13. Siti Salam says:

    Tak payah lah amik Chef Wan..surah dia masak jer lah. He is not relevant anymore. Just because he is a celebrity chef doesnt mean he is perfect!

    0

    0
  14. misyaa says:

    agree & first !

    0

    0
  15. naniey din says:

    go go OSBON!!!!!yeayyy!!!huhuhu

    0

    0
  16. sha says:

    NASEB BAIK adlin tompel x ke final..

    boooo

    0

    0
    • emasyira says:

      yerla.. adlin tu.. masa kutuk org xsedaq diri.. bla kena kutuk pasal persembahan sendiri xbleh trima… rasanya bks plajar2 af dulu pon maki hamun dia mcm tu…

      0

      0
      • jay ai says:

        kekadang aku tepikir jugak..pelawak ke adlin tu? tak penah tgk pun dlm mana2 sitkom…lakonan dia dlm pgl bukan pak lawak…dalam cicak man…ikut skrip… tak penah pun aku nengok dia sebagai pelawak… yg aku tau kalau bab nak komen org mmg A1, ego dan perasan bagussss walaupun sebenarnya …….hampehhhhh……
        tugas pelawak bagi penonton terhibur dgn lawak yg dibuat tapi aku selalu gelakkan adlin sbb …siannya tak lawak pun..

        0

        0
  17. TaMaMa says:

    lantaklah dpt markah sikit disbbkn juri tpi jnji persembahan diorng memuaskan ………… however i hope the winner will osbon or boboi

    0

    0
  18. klon minah jambu yg meniaga gelang magnet dgn hrpan dpt title dato jugak says:

    gua 1st!!!!!!!

    0

    0
  19. Cauliflower says:

    I choose osbon, lawak abon bersahaja & memang menghiburkan. Tak over & nampak lebih natural. Second choice will be boboi.

    0

    0
  20. student bandung says:

    aku punye personal point of view pulak..

    chef wan mmg mulut celpar..even dia sendiri ngaku dia cmtu..so org yg dgr die kritik jgn amik hati sgt..aggp kritikan membina..

    kalau yg afdlin maksudkan ni kritikan yg chef wan bg kat mamat ehem tu, aku rasa mmg patut pon sbb mamat tu mmg kena ajar sikit..lawak dia pon ntah apa2..

    tp kalau semua, i mean SEMUA org just aggp ni adalah sebahagian drpd hiburan b took is as pengajaran n takde nak personal2, takkan ade kes ‘perang’ yg beria mamat ehem tu war-war kan..

    sekian

    0

    0
  21. ketumpi says:

    akhirnya…. ada gak seseorang yg memberi nasihat pada tok wan cef tu…. tak salah dia nak komen pedas2, tp bahasa dia tu pedas sangat… suka sangat komen dengan makian… memola memang la komen dia tu baguih..tp lelama dia rasa dia bagus kot, sesenang jer nak hentam org…. memang tok wan cef ni emo…. klu tak caya, baca la status fesbuk dia….. suka guna ayat ‘aku carut ko ataih bawah, baru ko tau’…..

    0

    0
  22. ADE AKU KESAH...!! says:

    ala,,,,dah juri dia da doberi hak dari pihak astro,,utk bg markah n bagi komen….klau taw,,juri bkn org yg pengalaman dl mindustri baik tarik diri,,x payah kecoh,,,setiap org ada pndapat,,,utj komen,,,podaah!!,,makin xbest MLM,,,asek kontroversi je,,,

    0

    0
  23. ape-ape pon buat yg terbaek dlm MLM yeeee…

    0

    0
  24. nuri says:

    tu laa ..chef wan ni kalo cakap mcm org meroyan…kadang2 aku tgk lawak adlin punyelah best dia kata tak best..lagi 1 kumpulan indon tu apa ntah nama dia (yg maju maju maju, mundur mundur mundur heheh) dia boleh kata tak best ..aku rasa sbb dia tak paham kot maklumlah rambut pun dah beruban mana nak paham lawak org muda..

    0

    0
  25. me myself says:

    Ha kan aku dh comment dulu kt entry pasal chef wan n adlin kt sini yg chef wan kurang profesional.hihi

    0

    0
  26. saje nak komen says:

    den igtkn anak panah den la yg kt tengah tu..dok terkuis2 dr td..huuh..ape2 pon..segala salah paham ptt diselesaikn cara baik..mgkin chef wan tu cma bg pndapat dia. mgkin cara dia brcakap kn nmpk mcm kepoh skit.but ape2 pun allt he best to all contestants dlm MLM. do ur best.. :D

    0

    0
  27. HH says:

    kalau org biasa buat lawak tp tak lawak, boleh lg nak dimaafkan.

    tp kalau orang yg dikatakan otai (bedasarkan apa yg afdlin shauki cakap) buat lawak, dan tak lawak, sepatutnya kena hentam stadardla..lg teruk lg bgus..bg sedar skit..u kata u otai, tp lawak tak otai mana sgt, kena kritik nasibla..kata otai,kna kritik trima jela..takde pun maksud otai tu tak boleh kena kritik..

    contoh sng, org berniaga karipap kat kedai, kalau tak sedap, sapa yg beli mestila marah..tp kalau bini kita first time buat karipap pastu tak sedap, berani kita nak marah?

    cube2la bawak bertenang dan berlogik skit…

    apapun kritikan yg menyentuh peribadi mmg tak bolehla..mcm jual karipap, kalau tak sedap kita marah la knp dia bt karipap tak sedap, bukan marah org yg bt karipap tu gemuk ke,hitam ke,kurus ke..

    admin, cb ko forward apa komen ni pada afdlin ke adlin ke ngn chef wan..reti ke diorang nak paham..ke dia bantai emo kat aku blk..

    0

    0
  28. hay says:

    ikut perasan sgt chef wan tu. yes, die memang ade hak nak critic sbb die juri. tp beragak la. nama pn pelawak. kritik memang senang, mbe tu yg pikir camne nk buat lawak, susah der. appreciate skit la usaha org tu. kita nak gelak2, happy2. die melayan emosi watpe. jadi juri masak bole laa, ganti anak die tu

    0

    0
  29. lily says:

    doh dapo udoh…jgn slhkan chef ..slah kan astro yg bodoh bahalol tak tau nak pilih juri…. senang citer amik jerlah seluruh keluarga chef pakat2x jadi juri segala program astro….

    0

    0
  30. yyyy says:

    Chef Wan slalu guna reason dia juri yg diberi tggjwb oleh astro utk mengkritik. Tp adakah itu memberi lesen utk dia bercakap ikut sedap mulut dia jer lgsg xde pk prasaan org? Tp yg herannya klu dia kene kritik dia plak mcm org meroyan.. Takut plak aku Chef Wan ni lama2 jd Azwan Ali. Ape2 pun OSBON d best !

    0

    0
  31. a-lady says:

    hak juri utk mengkritik dan hak peserta utk dikritik…cool la guys…bnda simple mcm ni pun x blh pikir..dh nama adat dlm competition…wlaupun anda senior, tapi xkan trus xblh trima kritikan membina…yes, kritikan itu pedas..but if u are professional…u akan anggap itu sebagai satu kritikan yg baik..anggap sebagai satu dorongan utk mencuba yg lebih baik…

    (itu pendapat sya..maaf jika anda x dpt trima..)

    0

    0
  32. z-ra putih.. says:

    OSBON MENANG…

    0

    0
  33. HANYA MEMERHATI says:

    aku memang setuju apa yg afdlin ckp sbb on top of it, chef wan tu dlm bidang melawak ke? sbb profesion dia tukang masak. aku tau korg ckp komen chef wan tu nk menaikkn smgat peserta. tp kalo dh smpai ckp org membodohkn diri sendiri mana2 pun org akan trasa sbb ingat senang ke nk wt org gelak!!!!! buat org mngis lagi sng drp bt org gelak tau x!!!!!!! chef wan tu mulut mcm puaka. d jemput pg kwen memey ngn norman pn leh kecoh 1 Mysia sbb gara2 komen dia….ni d jemput jdi juri pn lgi kecoh gamaknya sbb mulut dia. dia tu aku tgk cm versi AZwAN ALI tp laki punya.

    0

    0
  34. Aman says:

    apa motif post statement begini sehari sebelum final?

    saya tak sangka afdlin nak main reverse psycho dgn peminat2. this way he’s trying to convince the people yang chef wan watak jahat INCASE diorang tak menang.

    kualiti lawak OSBON makin meningkat hingga ke final yang membuatkan Afdlin rasa tergugat. sebab pada episod2 awal, nampak sangat Boboi over confident.

    Bila OSBON dah mula overtake, takkan ini strategy Boboi nak menang kut?

    Hak juri utk kritik, kalau tak suka dikritik, tak payah masuk pertandingan lah.

    Because of this stupidity, my vote goes to OSBON for final

    0

    0
  35. lullabee says:

    betul tu afdlin…cheq wan jibek tu..hentam org no satu klu dia kena melatah bukan main..temapt mu hanya di dapur..pelizzz la

    0

    0
  36. Grrr says:

    Ade betulnye kate2 si afdlin tu..cube letak diri kite kt tmpt peserta MLM..mesti bengang gak kene kutuk teruk2..malu la diorg dpn bejuta penonton.afdlin tu ckp on behalf of sume peserta.kite ni just tgk je.xrase ape diorg rase..MALU kott kene kutuk..huhu

    0

    0
  37. alahaiiiii says:

    bagi aku, apa yang disuarakan oleh chef wan tu ada betul dan logiknya. Hanya dia je yang bagi komen jujur. tapi tu la disebabkan kelantangan dia bersuara tu otai-otaii kononnya tak boleh terima..

    terpulang kpd pihak ASTRO nak amek sape sebagai pengkiritik.. susahlah kalau semua tak boleh di kritik.. kata pertandingan, adat la wehhh.. haiiissss!

    0

    0
  38. maria says:

    saya rasa chef wan kalaupun nak beri komen, jgn keterlaluan..ini masalahnya kalau kejap2 dia keluar statement berjela2..dari sikit, semakin membukit celaan dia pada seseorang..dah byk org kena dgn chef wan ni..hanya gossippers aje yg suka dia sebab boleh mengutuk ramai2..pada saya chef wan ni byk buat dosa kering aje..

    and kepada mamat kena kutuk & dibuang dari MLM tu (lupa dah nama mamat anak makcik yg jawa tu), perlu jugak cermin diri sendiri..sebab dia tidak lawak..langsung..

    kesimpulannya pada saya adalah kita perlu sedar diri dan kalaupun berkuasa sebagai jury, jgn lebih2..mengata org ingat2 lah..satu jari point pada org, but another 4 pointg back at u.

    0

    0
  39. kussss semangat says:

    chef wan = kaki meroyan tahap melampau..mengjengkelkan & memualkan tekak
    adlin = hampeh sebagai pelawak (bila masa plak dia ni diiktiraf sebagai pelawak ah?)
    afdlin = ada betulnya apa yg ko komen tu..tapi otai tak boleh dicondemn? oh plz!! adlin tu lawak ke? tahap otai ke dia? haishhhh…letih!!

    0

    0
  40. zalin says:

    pada pandangan aku, juri-juri MLM tu memang mewakili suara penonton. Kalau ambil juri dalam bidang komedi, sah2 juri sokong semua persembahan peserta.

    0

    0
  41. Mr X says:

    alaaaaaaaaaa…..kalo x boleh & x suke kena kritik, TOKSAH masuk competition la weeeiiiii…..ape, ingat dah jadi otai, dah jadi pro x boleh kena kritik??…..ek eleeeehhhh……jadi cam org Cina, makin org kritik/hentam, makin berusaha utk maju, BUKAN dok meroyan x tentu pasal…..mangkuk!!!

    0

    0
  42. bontos says:

    apalah..apa yg c.wan ckp ada betul..kritik pn bersebab..kalau cbole terima g main jauh2 lah..

    osbon ok lah.tp aku xsukalah si abon tu ayik kutuk gg si os..cam xde benda lain nk kutuk…yg si os lak bebal sgt wat pe…kutuklah balek si abon jawa totok tu..

    0

    0
  43. openminded says:

    chef wan ckp 2 betul la..cube la cam org putih sket..bole je terima komen membina..kesian betul sape yg x leh terima komen chef wan n dok bising2.terus x minat adlin..igt genius tp dok same cam kwn die tu gak..sedey…

    0

    0
  44. bajetdacukupilmu.. says:

    KESIMPULANNYE,,,DORANG YANG BAJET SENIOR SGT NI,,,X BOLEH DITEGUR…KONON ILMU DAH PENUH DIDADA,,,ORG LAIN PROFESION X BOLEH KRITIK,,,MACM MANE MELAYU NK MEMBANGUN..??PADAHAL..SETIAP ORG ADE PANDAPAT MASING2,,N SEBAGAI JURI,,ADE HAK UTK MENGKRITIK,,,TERPULANG LA, KRITIKAN TU SEBGAI MEMBINA KE X..SENDIRI MAU IGT LA…JGN BAJET BAGUS SGATT..KLU DA X SEDAP MMG LA KENE KOMEN,,,ADLIN MMG PATOT KUA POWN…

    0

    0
  45. blackpepper says:

    apara…tu pun nk kecoh….dulu masa nk masuk mlm ni x fikir pun… bila dh dapat jury mulut laser tahap gaban tau plak takut….siap bg ‘statement’ kt jury awal2 lg….tu tanda2 PENGECUT!…. dah mmg x lawak cana org nk gelak…

    0

    0
  46. gegirl says:

    batter la aku undi osbon~ mula2 ingat nk undi boboi… tp sebab publisiti murahan niaaa ~xkuase makkkkk

    0

    0
    • HUMMER69 says:

      AFDLIN TU BUKANNYER APER..
      .
      1) NAK TUNJUK BESAR KEPALA
      SEBAB MASUK FAINAL

      2) NAK PANCING UNDI…DGN CARA
      MENGATA SI CHEF WAN TU BAD..

      3) BACK UP KAWAN DIA SI ADLIN TU LAH…
      DORANGKAN KONON GENG SELEBRITI
      EXCLUSIVE…
      PADAHAL DORANG PUN
      CETEGORY PANDANG LAIN SEBELAH MATA!

      AFDLIN LAWAK KORANG LAIN TAKDE
      PASAL BOBOI BOBOI BOBOI..
      DARI BABY SAMPAI K0$EK NAK KENA SUNNAT..
      BORRRRRING!
      BAPAK KITA,MAK KITA… BORIIIIIINNNG!

      OSBON CREATIVE MCM2 BABAK,WATAK
      DORANG BLEH BUAT..
      TERPACAR AURA KEIKLASAN
      DARI DIRI DORANG.
      :-))))

      0

      0
  47. ape2aje says:

    ramainya juri kat sini………………..

    0

    0
  48. triple j says:

    Perbezaan antara aflin n adlin

    aflin
    – dia tak pernah dikutuk tp defend pelawak lain,means dia ikhlas kritik chef n tiada kepentingan peribadi
    – dia kritik sehari sblm mlm means dia berani ambil risiko kerana kebenaran
    – dia just kritik komen chef,tiada yg lain malah puji chef lagi

    aflin
    – dia hanya kritik chef lps dia dikritik,tak ikhlas n tak peduli pelawak2 lain
    – dia hanya berani kritik chef lps disingkirkan pdhsl sblm ni pun byk kali dikutuk chef tp sengih je.penakut
    – dia bkn saja kritik komen chef malah siap guna peribadi mcm pondan,stok kunyit dsb.apahal?

    0

    0
  49. cikugunya says:

    Sorry to say.. Boboi menjadi lawaknya sebab ada Harun Salim Bachik je.. kalau nak harapkan Afdlin, mengada2 je lebih.. lawak entah hapa2.. tengok je la rancangan Spontan dan terbaru, filem Jalan Lama.. apa ke bangang ada pulak watak hantu macam robot, bunian pakai macam King Arthur.. kalau dia kalah esok pun, memang padan sangat.. berlagak otai, tapi sebenarnya bukan otai sebab lawak, tapi sebab dah tua.. kahkahkahkah

    0

    0
  50. Piston Pecah says:

    itulah…

    bila lawak dipertandingkan…menampilkan pelawak atau yang pandai buat-buat lawak?

    0

    0
  51. Berak Kering says:

    Jom undi Saehu!! kehkehkehkeh

    0

    0
  52. Reena says:

    Just a thought..sekalipun pihak astro rasa pemilihan DCW, ct & ZAH adalah relevan iaitu sebagai mewakili kelompok penonton biasa tp bg aku still fail sbb nak menjadi juri, kita kena ada ilmu pasal bidang yg nak dikritik tu..bukan takde pelawak otai lain yg boleh jadi juri..Dato’ Jamali Shadat, Ghani of Jangan Ketawa (btw, aku suka lawak & expression dia..selamba jer), Ebby Yus (just to name a few)..dorang ni kira otai apa..sometimes aku rasa lawak otai dedolu lagi lawak drpd so-called pelawak skang..teringat zaman2 Jangan Ketawa, Gado-Gado..kelakar dowh..

    0

    0
  53. Reena says:

    Just a thought..sekalipun pihak astro rasa pemilihan DCW, ct & ZAH adalah relevan iaitu sebagai mewakili kelompok penonton biasa tp bg aku still fail sbb nak menjadi juri, kita kena ada ilmu pasal bidang yg nak dikritik tu..bukan takde pelawak otai lain yg boleh jadi juri..Dato’ Jamali Shadat, Ghani of Jangan Ketawa (btw, aku suka lawak & expression dia..selamba jer), Ebby Yus (just to name a few)..dorang ni kira otai apa..sometimes aku rasa lawak otai dedolu lagi lawak drpd so-called pelawak skang..teringat zaman2 Jangan Ketawa, Gado-Gado..kelakar dowh..pure lawak.

    0

    0
  54. Miss Hot says:

    MY VOTE GOES FOR OSBON!!HOPE YOU GUYS WIN COS UR JOKES IS VERY PURE N SINCERE…XDE PUBLISITI MURAHAN

    0

    0
  55. Naps says:

    Ah.. Adlin pun lagi teruk dari chef wan ape.. tgok la komen2 dia masa jadi juri… Salem pun boleh bengang!

    0

    0
  56. what the? says:

    rata-rata komen berpihak pada chef wan walaupun mamat tu laser habis, yela aku menyampah plak baca status Afdlin ni, otai sangat ke? gila ah!

    0

    0
  57. Jemm says:

    Aku pun pelik dgn perangai sesetengah contestant ni…mcm yg kita tau mmg MLM adalah pernyertaan otai2 tp klw persembahan kurang bagus xkan nak cover2 lg..kritikan daripada chef wan xlah keterlaluan bkn mcm roslan aziz, ajai, adlin etc..afdlin syauki mmg best buat lawak kreatif tp kdg2 pun bosan sbb punchline kurang…MLM klw banding ngan ML kdg2 mcm xcapai standed pun ada..aku lebih suka persembahan osbon nampak ada humor wlpupun kdg2 boboi bagus…

    p/s: blaja2 la trima kritikan wlupun kdg2 pedas asalkan tak menghina agama ataupun peribadi..

    ^_^

    0

    0
  58. Pa|ChoW says:

    Aku bengang la… perasan diri ‘OTAI’ memang lawak boboi kadang ok.. tp aku rasa lawak durang memang dah lapok… takde pembaharuan… asyik2 jadi budak tadika… lagi best lawak jozan dan sepah… teringat akan awan nano kekeke……to afdlin cukup2 la ngaku diri OTAI awak belum layak…. n tak semestinya juri dlm golongan comedian.. kalau mcm tu kira penonton pun tak berhak ke nak menjuri kononnya ‘OTAI’ ? for comedy juri itu global.. sekian…

    0

    0
  59. Jemm says:

    Nak jugak tanya pihak ASTRO apa kreteria2 ‘OTAI’ MLM??? contoh mcm adlin apa komedi2 yg dia terlibat sampai ASTRO jemput masuk MLM..

    0

    0
  60. nananini says:

    Pemilihan juri tu tak salah.. Kalau pilih org biasa2 ni pun tau menilai lawak..walaupun diaorang tu kononnya otai, kalau buat lawak tahap persembahan budak tadika, bosan pulak tu sapa pun tak boleh nak gelak..kdg2 tu simple je lawaknya tp org blh gelak tak perlu ada unsur lucah, perli2, mengutuk org pun..otai tak semestinya perfect..contohnya kumpulan Pi Mai..walaupun dah lama jd pelawak, dlm MLM ni diaorg tak lawak langsung

    0

    0
  61. John Jenin says:

    Lawak adalah sesuatu perkara yg subjektif. Ia boleh dinilai oleh semua org. ASTRO mengambil juri dari kalangan profesion yg berbeza kerana apabila kita mendgr lawak seseorang, semua org boleh menjadi juri. Mcm saya pun boleh jadi juri kpd anda membuat lawak pada saya. Pasal chef wan menjadi topic kerna kritik pedas tidak seharusnya timbul. Kerana die bersikap jujur dan xsemua contestant die ‘bang’. Hanya yg ‘low performance’ je yg die ‘laser’. Aku pun setuju mana2 yg die laser pun mmg haram xsedap lawaknya. Malah Adlin pun buat perkara yg sama bila die menjadi pengkritik. Tapi bila kena batang hidung sendiri, baru die tau langit tinggi atau rendah. Malah xkesemua performance Adlin adalah bagus. Ada jugak yg hampeh!

    Akan tetapi bak kata Afdlin, walau bgmana buruk persembahan seseorang tu jgn la terlampau mengkritik terlalu pedas, kerana ada diantara mereka adalah kwn chef wan sendiri. Mungkin secara tidak langsung merendahkan kredibilti mereka sbg pelawak dimata umum. Sbg manusia kita harus rasional menilai sesuatu keadaan sblm kita melakukan sesuatu. Apa impact yg akan mendtg sekiranya kita melakukan sedemikian rupa. Itu semua atas kita. Better kita menjadi neutral mcm siti, kalau xsuke katakan dgn berhemah yg kita xsuke dan inilah dipanggil ‘Win-Win situation’.

    Akhir kata, kesemuanya tidak ada yg salah. Cuma perasan emosi yg menyelubungi pada mereka2 nie supaya luahan mereka didengari. Apa2 pun yg kaya tetap ASTRO. Sbb pasal benda nie, rating akan naik..keke

    0

    0
  62. roy says:

    salam sejahtera, kadang2 afdlin ini suka buat lawak bodoh dia buat lawak pun mana adenye nak gelak..itu ke nama lawak…? com on lah…kalau x pandai buat lawak x payahlah…kalau x percaya pasti ramai x suka lawak dia..kan gitu?

    0

    0
  63. ROMBAU says:

    Pendapat saya x salah sapa2 jadi juri coz lawak ni kalo org gelak.. itu petanda lawak dia menjadi. Kalo org doam tu pikir2 sendira la… Pasal Afdlin.. tak payahlah pertikai kewibawaan juri, Kalo anda juripun mgkin ini jugak yg akan terjadi.. So biar diam berisi.. Jangan diam penggali.. lama2 berkarat.. Fikir2kanlah… Wassalam

    0

    0
  64. aku suka lawak says:

    ni pndpt aku plak la kann… as jury, ko 2 diberi hak utk mnilai prestasi org…tp jgn la smpai mlampau sgt… rude… emotional melampau + meroyan… kdg2 aku chef wan komen over sgt………. dgn muka yg cm nk kne pnampo laju2… adoiiyai… utk contestant plak, kalau da mmg ko 2 xbberapa nk lawak n xbbrapa nk bgus trima je la kritikan 2 kn…perbaiki diri…

    *pape pon aku ttp sokong OSBON… =)

    0

    0
  65. alahaiii says:

    kalau tak boleh terima kritikan pasni kooo buat rancangan lawak sendirii contoh SPONTAN macam bengong je.. sendiri buat, sendiri gelak. pelik hakuu!

    panggil semua kawan2 otai joinn..

    ohh pelisssh!

    satu lagi.. bengap betul la orang yang dok pertikaikan pengambilan chef wan sebagai pengkritik ni.. woii tambii.. mereka diambil mewakili orang biasa ni.. kalau lawak koo best mesti la kena puji, kalau lawak cam haremmm memang harus kena laserr..

    apa-apa pun lawak OSBON & BOBOii terbaik drpd peserta lain.. good luck!

    0

    0
  66. fhaizah says:

    BOBOI ok per…lawak educated. OSBON setiap kali show asyik2 guna modal gigi je. busan dowh!!

    gud luck to all. BO BO BOI!!

    0

    0
  67. ctfza says:

    1. peserta.. walaupun dijemput utk bertanding.. mesti berfikiran terbuka terima kritikan

    2. juri.. walaupun namanya juri, perlulah memberikan kritikan yang betul, tegas tetapi masih dengan cara berhemah (perlembagaan persekutuan – kesopanan dan kesusilaan – kitakan org malaysia)

    3. peserta.. walaupun otai..mestilah faham selera penonton.. tak semua yang kita buat dipentas boleh diterima semua.. manusia kan semuanya berbeza..

    4. juri .. walaupun disuruh astro buat komen di blog/fb.. komenlah dengan berhemah.. bahasa jiwa bangsa.. manusia kan semua tak sama.. satu ayat yang kita tulis boleh di ekspretasi dengan banyak nada.. mungkin kt bermaksud, ayat yang kita tulis bernada lembut, tapi manusia lain boleh membaca dengan nada menghentam..

    sekian :-)

    0

    0
  68. xsuka adlin says:

    ape ape hal aku rasa yg lain semua layak masuk M.Lawak Mega, kecuali Adlin Aman Ramli also known as KEMBAR AMIR hahaha..tp Amir LG BEST kut….

    0

    0
  69. mimie V says:

    ADLIN MEMANG LAYAK DAPAT KRITIKAN PEDAASS!!! BIAR DIA RASA MACAM MANA PELAJAR AF YG DIA KRITIK DAN HENTAM TEROK SAMAPAI KELUAR PERKATAAN “MUNAFIK” KAT SALAH SEORANG PESERTA AF DULU !! KUTUK ORG SECARA KURANG AJAR BOLEH, ANDA KENA KUTUK KNAPA NAK MEROYAN, KALAW PLAJAR AF BOLEH KOOL JE KENA KUTOK NGAN KAW KNAPA KAW TAK BOLEH…BRANGAN DAH TAK LAWAK LANGSONG, JADI PENGACARA PUN MCM TAIK IDONG MASIN..LAYAK KERJA BELAKANG TABIR JE…SI ADLIN PUN SATU, OTAI MANA SEKALI PUN TAK BERMAKNA X BUAT SILAP KAN, KENA LA KRITIKAN DGN HATI TERBUKA, KENA LA PROFESIONAL…KRITKAN MEMIBINA KITA TERIMA KRITIKAN PEDAS2 TU KITA X LAYAN LA..TAK GITEEEEEWWWWWWW

    0

    0
  70. ck slmh says:

    ck slmh tetap support cepwan!

    0

    0
  71. appleijau says:

    ni bkn nk sokong sape2..tp pd pdgn aku lah..ape yg juri chef wan cakap tu adalah point of view dia..dh tugas dia sbgai juri so die kena la cakap pndangan die..and sbb astro dah amik juri ni dr kalangan background yg berbeza, so komen chefwan tu aku rase iklas..ape yg dia tgk tu la yg dia komen..sbb die bkn dr background lakonan/lawak ..cuma cara dia smpaikan komen tu agak pedas skit dan selamba,,tak mcm zainal or ct yg lebih berlapik even dorg pn raser yg lawak tu mcm hmpeh..

    and for afdlin u x patut la kondem the way of chef wan jadi juri..ade ke patut peserta bleh komen juri..ni pertandingan ape ni..as a pro (as u called otai) sape2 pn xpatut kritik juri..u dlm pertandingan yg tema nye ade juri ..so have to accept..mungkin cara juri sampaikan komen tu berbeza,,ade yg nmpak kasar dan ade yg berlapik..mcm cikgu2 kat sekolah dulu la..ade yg baik ade yg mulut kelongkang tp niat same gak nk bg ilmu kan..so be matured la..xyah sentap2 ..tgk osbon rilek je,,dh mmg dorg wat lawak pn klako..xde plak chefwan kondem..sbb mmg penonton pn terhibur..yg sentap2 ni bkn xleh terima komen juri sbenanya..tp xleh terima yg lawak dorg mmg TAK LAWAK

    0

    0
  72. klebar says:

    adlin, lagi byk ko cakap lagi byk tunjuk kebangangan ko! better u sadapppp ur mulut laaa! kata otai… tp lawak ntah haper2. aku tak gelakpon! masa ko jd juri ada tak pikirkan perasaan org yg dikritik? skrg ko rasakan! padam ko punyer muko! aaarrr …… satu lagi sbelum aku belahhh…. ada ku kesahhhhhhhh????

    0

    0
  73. minah lawak says:

    aku rasa… astro yg minta chef wan tu buat komen pedas2 semasa jadi juri dan di wall fb, dan astro jugak yg minta adlin lancarkan perang di fb, dan astro jugak la yg minta afdlin mencelah…utk apa? utk melakukan lagi mlm final..marketing statergy la ni.. pastu kita pun nak osbon/boboi/etc menang…berbondon2lah undi untuk mereka..astro jugak yg untung….pastu tahun depan tgk lagila MLM…..

    0

    0
  74. Ayahuda says:

    Assalamualaikum wrh…tahniah Astro yg dapat mengumpulkan pelawak2 otai yg menjadikan kemeriahan MLM ini.Kalau sorang mempertikaikan kita,mungkin org yg kata tu salah,tapi kalau beratus atau mungkin beribu mempertikaikan kita,maknanya kitalah yg silap..Dato’ Wan seharusnya menerima hakikat ini.Beliau sebagai Chef Tersohor,tidak sesiape mempertikaikannya,malah saya adalah salah seorang peminat yg mengkagumi beliau dalam bidang yg beliau mmg Pakar.Tapi menjadi hakim dlm MLM ini,dgn imosi yg keterlaluan,sehingga mengeluarkan kata2 yg tak profesional,rasanya amat tak dipersetujui oleh ramai orang.Kata beliau kpd pelawak Indonesia tempohari yg begitu sinis,boleh membuatkan kita/Malaysia sbg hos MLM ni nampak begitu kurang cerdik dlm hubungan bernegara,komen kepada Adlin yg begitu imosi dan lain2 pelawak yg sehingga kita penonton pun terasa tak sepatutnya datang dari mereka yg bergelar Dato’ rasanya tidak selari dalam ertikatanya bahawa kita kene Profesional jadi hakim.Kalo penonton pun rasa jelek cara Dato’ Cef Wan mengulas dan meluahkan perasaan hatinya semasa menilai pelawak2,apa lagi perasaan pelawak2 otai berkenaan.Perkataan ada aku kisah!! seolah2 melambangkan kerektor kite yg begitu …..,yg peminat rata2nye dpt menilai!!!..Saya rasa,Dato’ Siti,Zainal AH dan hakim2 jemputan mempunyai hemah yg tinggi dalam membuat ulasan dan meluahkan rasa jike pun mereka terkilan dgn persembahan otai2 berkenaan.Muasabah dirilah wahai Dato’ Haji Chef Wan,renung2kanlah dalam diri kite dgn perbandingkan perasaan org lain,jgn kita rasa kita semua betul,lalu langsung tak merasakan kesalahan kita,itu satu2 sifat yg kurang terpuji.Maaflah saya,kalau Chef yg saya sayangi sbg Chef bertaraf dunia merasakan ape yg diperkatakan ini mencuit perasaan.Saya rasa sbg penonton setia Astro,saya juga berhak meluahkan apa yg saya rasa….Wassalam

    0

    0
  75. just me says:

    “what goes around, comes around”
    Adlin kritik pedas student AF & dy blk kena kritik…Chef wan just waiting 4 his turn.. Allah akan balas pape yg kte buat wlau dgn cara ape sekalipon..Nak bg kritikan bia berpada, jgn smp memalukan org lain, & org2 yg xley nak time kritikan plak, elak2kan la masuk pertandingan realiti, nanti korg2 gak yg tersedey x memasal…

    0

    0
  76. ron says:

    “my experience of chef has always been someone who is cheerful and +ve, but i don’t understand why suddenly he has be so mean…”

    ape yg aku perasan dato’ chef ni start jd mean & bad mood sejak sobri melawak psl “dia x dtg sbb menguruskan anaknye yg x sudah2 tu…”

    mggu dpn dan seterusnye trus jrg sgt nmpk dato’ chef ni enjoy da show..asik moody je..

    0

    0
  77. hahaha says:

    aku pun dah tak suka ko afdlin sejak ko berlakon filem NASI LEMAK 2.0 arahan CINA barua tu…

    0

    0
  78. zita says:

    to me its very simple, chef wan as a jury just jalankan tugas dia and the rest as a contestants ptt buat ape tugas diorang..kritikan chefwan adalah mewakili semua penonton dirumah and i m 100% agreed with his comments…if the performance is good – he will say good and vise versa. Why should you as a jury nak cover2 your comments if the perfomance memang betul2 teruk? x kesahla u otai or junior, u should know penonton ada hak untuk tonton yang terbaik sebab kami langgan astro warna and bayar astro bill every month…

    yes… “Tanjak boboi chef buat macam ni ” your re right!! sebab they all fikir they all “OTAI” sebab tu masing2 x boleh terima kritikan..OTAI2 lawak sekalian…are u trying to say that bila u all jadi OTAI, thats mean you all PERFECT? what ever it is all of u r still a HUMAN BEING ok!!!

    sekarang we are talking about ISU MLM, so i rasa x payah la nak kaitkan isu MasterChef kat sini…walau pun anak dia buat hal tapi dia sendiri x setuju dengan ape yang anak dia buat….tak semestinya kalaubapak ulamak anak2 pun ulamak kan??

    so pape pun…All the best to all contestant, buat yang terbaik mlm ni…to Chef Wan, besabarla ye…its normal…orang akan selalu salah tafsir kalau kita berkata benar….sebab cara pemikiran and penerimaan manusia ni lain2…

    0

    0
  79. lynn says:

    Hurmmm, they r invited??? Klu mcm tuh, buat ape buat pertandingan, buat ajerlah super lawak tiap2 minggu..tkde sape yg kuar just tukar2 org jer buat lawak… nama pun dh otai kan..kan senang tkdelah nk sakit hati dan rasa dimalukan .. sume dpt buat lawak fair & square…

    Psl chef wan, dia hanya menyatakan pendapat org ramai dan diri sendri. kalu tk lawak, buat ape kata lawak..?? menipu diri sendri and contestant.. sbb tknk malukan diaorg tk lawak pun kita ckp lawak.. mmg bodoh kan? pertandingan ttp pertandingan..otai tk otai, pertandingan means salah satu kumpulan akan menang.. so, sape2 yg kena kutuk tu must take positively ape yg judge ckp and people ckp. don’t act like…”oohhh aku dah otai, ape ke hal chef nk ckp mcm tuh” … rasanya diaorg nih kena bukak dictionary and learn ape makna judge yg sbnrnya …kawan or tak, honesty is important ti make things better …

    Dato Siti…. Ala, siti nih dr dulu ckp berlapik.. tknk ckp pedas tkt sakitkan hati org … tkt nk suarakan pendapat yg honest .. well, sume org tau dia hipokrit so, ape nk heran ..

    so, afdlin and adlin nih kena b professional… chef can be a professional.. as he know, he mesti kena kutuk kaw2 sbb bg komen pedas, but how come afdlin and adlin tkleh nk accept komen pedas tuh professionally?…. just show to him lah yg chef tu salah …

    Well, be matured and move on …

    0

    0
  80. awek selseme says:

    semua org dah meroyan skrg

    0

    0
  81. hope osbon dapat buat komedi yang bagus malam ni and hope sangat osbon menang. lawak diorang mmang cute….!

    0

    0
  82. whuteva says:

    Kelakar lah. Adlin ngn afdlin kan kawan. So kawan mesti tolong kawan kan? Ada betulnye afdlin cakap. X semua yg chef wan comment tu betul. But, why dun everyone be a professional? Its just a show. Come on!

    0

    0
  83. jiha says:

    sehari slom MLM da wat mcm ne,,,
    cari publisiti ke afdlin..
    i like BOBOI and OSBON but I don’t think cara mcm ne, u boleh pncing peminat..
    after MLM malam ni,if u nk open table it is ok..but before MLM final u da buat mcm ne.it is too much..afdlin

    0

    0
  84. uncle.fukcer says:

    Immuniti plak si cheff wan xguna.emosi punya psl smpai lupa.aku pergi skolah kasi ceramah kt budak skolah supya jgn mulut celupar cm chef two.sekian

    0

    0
  85. Dato minh jambu 24jam mengadap computer says:

    jangan salah kn chef dengan benda2 macm niiiii dh memang tugas dia kasi komen ! dia komen jujor dn iklas tk hipokrit ! kalau buat komidi tapi tk kelakar n tk ketawa tkan chef wan nk komen orang tu bagos ! chef wan dia kasi komen teros terang punye tkda sembunyi2 ape2….contoh nye GEBU si pompan GEMOK dari singapore tu dia kn tk bagos n tk kelakar langsong tkan chef wan nkj komen cakap dia bagos n kelakar tol tk? nanti molot2 pundek korang jugak yg hentam chef wan kate tk bagos chef wan cakap bagos…..!!!! BWEKKKKKKKKKKKKKKK !!!!!!! hidop shokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk !!!

    0

    0
  86. kerang says:

    wah ramai backing chef wan dkt sini. sebenarnya cuba faham ayat afdlin betul2. dia cakap kritik lah sepuas2nya tapi jangan sampai nak menjatuhkan air muka orang tu. dia menyatakan pendapat dia dan adakah chef wan tak boleh ditegur? tengok je la dekat fan page dia, komen2 yang tegur dia dah kene delete dengan dia. ludah ke langit nampak chef wan? simpan komen2 yang puji dia je. hahaha. chef wan2. be proud of your achievement but not your personality.

    0

    0
  87. ryzalyusoff says:

    ayat afdlin best! itu je nk komen XD haha

    0

    0
  88. layankan aje la says:

    suke bace BN bkn sbb cte yg diwar2kan, tp sbb nk bce komen2 yg mcm chiii.. hahah.. bes la korg

    0

    0
  89. darksyde07 says:

    aku tak paham kenape afdlin shauki perlu keluarkan statement ni.. agak mengejutkan jugak la.. maybe dia nak backup si loser AAR tu? but i dont see any sense for him to get involve in this “stupid dogfight” yang makin lame makin mual aku tengok ni, between AAR n chef wan. he should have focus on the final instead of this. kan? i know u r just trying to give your thought but isn’t it better for u to just stay out of it? kalau luahan lu ni is to let chef wan know that u think he’s over the limit, i think u should just talk to him personally, n not make this public. tapi kalau luahan lu ni is to let the public know whos right and whos wrong, wa rase the public pun da bosan dengan kerenah korang yang macam budak2 ni. this is not like u bro. bagi aku baik pihak juri, mahupun contestant2 MLM ni masing2 nak tegakkan ego masing2 je.. come on la, we’re all the same la.. personally aku rase chef wan ade salah dia, n AAR pun ade salah dia.. mcm yg aku ckp td la, ni semua sebab EGO korang yang rase diri masing2 hebat. n for afdlin shauki, bro, u know what u just did? lu korek lubang kubur lu sendiri bro.. i’m not suprised Boboi x menang walaupun lawak korang memang terbaik. not bcoz chef wan wouldn’t gv u a high mark, but this statement of yours have changed the public’s impression towards one Afdlin Shauki, n therefore will definitely effects Boboi’s popularity. kesian kat uncle harun jela.

    0

    0
  90. ikanmerah says:

    boboi bukan best pon.. balik2 wat lawak budak kecik.. padan muka kalah.. adflin ni over confident je.. blah laa.. wat film pon tak best

    0

    0
  91. rukiah says:

    en afdlin,
    Mmg adlin tu x lawak dan meloyakan cara dia. X ada salahnya chef wan komen tu. Jgn lah hanya kerana otai dan dijemput utk bertanding maka nak bataskan komen jujur. Bukan chef wan guna perkataan kasar atau maki hamun. Jangan lupa juga kami di rumah ini tgo astro berbanyar. Sakit juga hati tgk peserta yg konon otai dan dijemput khas tp tak lawak langsung membodohkan diri atas pentas. Apa yg dikatakan oleh juri tu luahan penonton juga. Kalau juri pun sama terkepit kepit nak beri komen lagi lah penonton menyampah. Saya kesal boboi tak meang sebab saya amat suka kumpulan boboi. Mmg favorite saya. Tapi saya rasa encik afdlin tetap tersilap nak backing afdlin dan menyatakan chef wan silap. He is just being honest and many concur with his statement.

    0

    0
  92. ssss says:

    kesimpulanye x payahlah korang nak kutuk sape2 pun….diorang pun manusia jugak…kite pun manusia jugak…korang kutuk diorang bererti korang kutuk species kite jugak

    0

    0
  93. Yus fromBrunei says:

    Well, I have to agreed with Chef Wan 55% & Aflin 45%. Kenapa?! Simple.. The joke of adlin is inappropriate. If a comedian make a joke to fellow comedian, is ok. He/she understand the joke. But if you make a joke to other people, people felt its an offensive. Cause it‘s in our nature.

    Now, my question to adlin is why didnt he make a joke of the vvip people instead of Chef Wan?! Simple… Takut kena saman dan sebagainya….

    On Aflin‘s side, i believe teguran Chef Wan is a bit out of line. But i dont blame Chef Wan for his outburst. I only hope is both of them stop all this nonsense and forgive each other

    0

    0
  94. armilla love says:

    basalah, tugas juri memberi kritikan…. yang bertanding tu terima jelah kritikan… Adlin pun kalau mengkritik pedas giler ape???? nasib baik budak AF tak pernah keluar statement dalam FB. yang Aflin tetiba je nak buat statement mcm ni apehal? mcm budak2 pula…. Apapun tahniah pada OSBON sebab diorang mmg layak menang! OSBON kan mmg pelawak sejati.

    0

    0
  95. sliz says:

    2,2 sama baik juri mahupun peserta..lain kali x yah la buat mende2 mcm ni dah..pasal bende2 mcm ni boleh mendatangkan keretakan/perselisihan pendapat..mengganggu keharmonian hidup sesama insan….tq wallahua’lam

    0

    0
  96. budu says:

    ala benda ni jadik sebab ego jerk..salah sorang kene buang ego..nak gado cam budak umur 3taun setengah..ntah paper jer dowh!

    0

    0
  97. bffff says:

    to ADE.. CABLE WAKLU!!!!

    0

    0