Written by Bella | January 27th, 2017

Nama Datuk Yusof Haslam tidak perlu diperkenalkan lagi didalam industri perfileman tanah air, beliau mempunyai pengalaman berpuluh tahun didalam bidang berkenaan  serta pernah mendapat jolokan Six Million Dollar Man.

Menyedari sekarang ialah trend cerita cinta yang klise, Yusof Haslam menegur pembikin drama untuk menghasilkan karya yang lebih berkualiti dan mempunyai mesej yang baik.

Pada masa yang sama, beliau juga menegur stesen televisyen swasta yang lebih gemar untuk menyiarkan cerita yang lebih tinggi nilai komersialnya.

Jangan kita asyik tumpu pada pembikinan cerita klise dan cerita cinta. Sekarang ini, pembikin drama boleh buat cerita berdasarkan isu semasa yang berlaku di negara ini.

Kadang-kadang, ini masalah stesen televisyen swasta. Kalau cerita tiada nilai komersial, mereka tidak mahu siarkan cerita tersebut. Kalau kita asyik nak berpaksikan nilai komersial, bila kita nak sampaikan mesej berguna kepada masyarakat?

Jadi, saya rasa peranan stesen televisyen perlu seimbang dan sentiasa berganding bahu dengan pembikin bagi menghasilkan cerita yang bertauladan.

Apa pendapat anda tentang apa yang ditegur oleh Datuk Yusof Haslam?  Adakah cerita cinta klise seperti terpaksa kahwin dengan orang kaya dan sebagainya sudah membuatkan penonton bosan?

Sumber Berita : Media Hiburan

28 responses to Pembikin Drama Jangan Hanya Tumpu Pada Cerita Cinta Dan Klise – Datuk Yusof Haslam

  1. damai says:

    btl sgt2. wpun dia bulu buat cerita cinta, tapi ada unsur kekeluargaan, boring skg cerita x habis2 pasal cinta, selamat cerita 7 Hari Mencintaiku, pasal cinta, kekeluargaan, semua ada. Lucky Sayang Papa Saya Tak, buat cerita itu jadi sempoi bersahaja ialah baby Qaish dan Emma Maembong, now filem slmt syamsul dah banyak kearah islamik if tak pasal ganster x habis2, pening lah

    12

    0
  2. Lalala says:

    Hai datuk..bukan datuk ke dulu yg suka buat cite cintan-cintun semua tu..Sembilu semua tu..haha..anak2 datuk yg start buat filem2 genre lain..mula2 pon datuk x berapa nak setuju kan till KL Gangster dpt berjuta..haha..

    12

    2
  3. Anonymous says:

    ala tok sop ni….nak nasihat orang tapi sendiri pun bukan sama dengan je ke..ce tok sop tgk balik track rekod tok sop sebelum2 nih

    10

    2
  4. ngaummm... says:

    Apakate datuk buat citer berkisar 1MDB. tu isu semasa tu datuk. Nti boleh tau sape MO1. hahaha…gitchuuuu datuk..

    31

    0
  5. bossya says:

    alahai datuk..padahal masa zaman dolo-dolo bukan ke datuk yang menyembilu 1, 2 bagai. alahai datuk..

    11

    0
  6. mak c kina says:

    tok..tok igt xde ke producer nk buat cite isu semasa..ramai tok..tp mslh nye benda tu semua berbalik pd politik..klu kes PATI skali pun,ttp akan berkait dgn jab kerajaan..igt dorg nk ke bongkar semua kes yg ada kt msia ni?..nanti xpasal2 producer tu kne buang negeri..cerita polis dato’ tu setakat tgkp ikan kecik je..dato’ igt dorg berani ke buat klu xde org besar yg cover?

    14

    -1
  7. lala says:

    Datuk..dalam gerak khas tu dri dulu semua polis baik2 je..tgk india, korea selamber je buat filem org atsan slah guna kuasa.polis subahat..tp at the end polis2 yg baik tu berjaya jugak tegakkan kebenaran..realiti dan isu semasa..tp rasanya kalo kat malaysia ni mmg x lepas la nk tyang..semua nk kena tunjuk yg good2 je..

    47

    0
    • aku comel says:

      aku setuju 500% dngn ko lala.
      betul tu kalu cita tamil tu relex je buat cita menteri2 lesap kan duit rakyat.
      macm cita korean drama city hunter tu. meneri dorang relex je.
      x mcm mlysia nie baru buat prody sikit dh nak tngkap. belum buat cita lg.
      kalu buat cita polis mesti yg baik2 puji2. menyampah pulak aku.
      hakikat nya hampeh..

      22

      0
      • Firdausi tnya mna pondan mak becok says:

        Aku pn de tpkir mende dlu. Haha. Nk tnjuk polis hebat & baik je. Klu kt lua negara mereka tnjuk skandal & konflik blaku dlm polis, politik & negara. Byk isu bleh kupas. Lg 1 psal bidang wartawan/penulis pn xde. Klu de pn crita lawak2 cite2 bodoh. Igt wartawan/penulis tulis sume beto ke. Haha. Nmpk sgt malaysia dkawal oleh ‘organisasi2’ ttentu dlm pnerbitan crita. Haha. Pastu g lpskn cte hantu2 ni sume. Dlu finas ke pe kate org islam x bleh wt/blakon cte2 cm harry potter tu. Katenye tahyul de. Tgk cte hantub skg bsepah tahyul je. Org x thu mende tu beto ke x sbb bdasarkn kpercayaan je. Yg skandal2 polis/pbt mkn rasuah tu mmg beto blaku. Haha.

        11

        0
      • lala says:

        kann,, kat malaysia semua x boleh..sebab tu drama melayu ni idea kurang berkembang..kbnyakan berkisar tntg cinta, hantu, lawak je..jarang nak dpt selain drpd tu..sbb tu aku slalu tgk drama korea..ade yg bagus2..ni ade citer baru kat astro ‘innocent defendant’..best jugak..mai pakat tgk..haha..

        2

        1
  8. buat la filem ke drama yg burukkan polis..xpasal2 kne saman…

    6

    0
  9. buat la filem ke drama yg burukkan polis..xpasal2 kne saman…huhu

    3

    0
  10. Aku bagu cadangan je says:

    Takpa la juga filem2 atau drama2 macam tu dari cerita2 yang tunjuk adegan gaduh, sepak terajang, rogol semua tu. Merosakkan masyarakat. Budak2 sekarang ni bukan nak tengok ending cerita tu positif ke negatif. Ramai fikir nak seronok je. Nampak hebat, nampak cool kononya.
    Cuba la buat cerita yg bijak2 sikit.

    4

    0
    • X says:

      Makan lah bijak.scene mesti kat kedai makan,meja makan,makan.polis nak siasat kes jenayah pun sambil sedut air.seakan2 tak nak melepaskan sampai habis.

      2

      0
  11. sembelit III siri says:

    Mana boleh datuuukkk.. Melayu melayu tak sedar diri yg perasan hidup macam cinderella dan putra mahkota purba kala akan merusuh depan dataran merdeka nanti dattuuuukkk.. Drama drama ni adalah lambang intelektual melayu maju bersubsidikan 1MDB, datuuukkk.. Ini adalah hasil semaian transformasin menteri melayu lebih setengah abad merdeka, datuk tau taakk..? Andainya drama drama otak makan sampah ni tiada kemanakah melayu melayu seisi keluarga akan mengadu??? Khayal, datukk.. Nikmat, datuk.. Apabila dapat melihat peha aida sebat kat tv. Melihat bulu dada patah semen. Melihat lurah ratu gesel mek lopah saja sudah viral seantero media. Datuk sedar tak ini bukti teramat fakta bahawasanya drama otak makan sampah ini terlalu penting untuk melayu melayu bergantung inspirasi mengimpikan majlis perkahwinan subsidi berbayar kepada bank? Memberi motivasi utk hidup berumah tangga mewah mewah dengan bersubsidi bayar kepada bank? Melayu sangap drama otak makan sampah sebab penerbit sangap duit, penyiar sangap rating.. iklan untuk duit.

    0

    0
  12. Erise says:

    Apa kata buat cerita ala2 Pinocchio.. Psl reporter .. Boleh masuk semua skop.. Cinta ada politik ada.. Klu berani le

    6

    0
    • Anonymous says:

      aku setuju erise. cita pinocchio memg bes.

      2

      0
    • Firdausi tnya mna pondan mak becok says:

      Tula klu spe brani. Hahaha. Sbb klu filem/drama klua yg pihak utama yg review mst media massa ni sume. Kononnya bri sokonganla. Kirenye pe dyeorg tulis mmainkn pranan or bri efek kt org skeliling. Tp kita sndri thu mende tulis kt srat khabar/blog sume bkn bleh 100% pcaya. Byk propa gk. Jd pgiat filem/drama tkut gkla klu klu dyeorg ptar blitkn crita tsebut. Yela..klu crita hal org len dyeorg bleh main hentam crite je…ni plak klu kita selongkar kisah beto dyeorg. Dato YH wt cte wartawan jela..tp klu polis mmg susah lawan…klu wartawan ni bleh lg kn..hahaha. Crita korea xdela best sume. Aku tgk cite korea byk menang award tu cite kisah de cinta. Cme korea tu bajet dyeorg x bpe byk…tp idea dyeorg byk. Mst dyeorg akn selit nilai komersial iaitu cinta. Klu dyeorg wt kisah bomba. Dyeorg akn lebih kisahkn tugas bomba & selitkn kisah cinta skit. Bkn ‘kisah seorg bomba yg bcinta’. Kat malaysia ni byk cite cinta ala2 cinta gedik neelofa & fattah. Kenyataan.

      0

      0
  13. Anonymous says:

    sb tu aku suka tengok cita korean dn tamil.
    cinta2 gak. tapi xde lah 24 jam dengan cinta.
    kalu doctor tu sip tunjuk buat pembedahan lg.
    nie xde la dok ulang alik dri klia ke klia 2. ki.ki.ki.
    ooopsssss.

    13

    0
  14. Anonymous says:

    ni msti nk ckp psl cite suri hati mr.pilot tuh…kahkahkah…mmg klise pun cite tu…cite dh abis tp cite 2 ekor beruk tu tiap2 ari kuar…menyampah aku…

    4

    0
  15. Anonymous says:

    dekat malaysia ni ada banyak jenis kayu. tak payah tengok jauh, dalam industri perfileman pun banyak. kayu fattah amin, kayu neelofa, kayu ruhainies, kayu mia ahmad, kayu raja afiq…

    7

    0
    • X says:

      Hahaha..ketam dah mai..berlagak la anak2 dah buat citer desolasi,gengster.munafik bagai.Padahal cerita cinta kemaruklah bagi dia juta2.

      4

      0
  16. Anonymous says:

    Bagai ketam mengajar anaknya berjalan

    2

    0
  17. Z says:

    Nyanyuk ke?takkan lupa kot tok.sembilu tu kalau laku mesti sampai yg 10.

    2

    0
  18. Ohyeah.. says:

    Cerita kepolisian datuk amatlah membosankan.
    Setakat cakap tak guna. Nak tunggu datuk hasilkan drama yg berkualiti dan ada mesej bagus. Jgn ckp ja…

    1

    0
  19. Anonymous says:

    bosan dan malu dengan drama2 dan artis2 melayu yg kayu kayan ni. aku nak citer kat kawan2 mat salleh and jepun pun aku malu. dgn kawan cina India lagilah…aku x ckp lagi mereka dah gelakkan aku.

    3

    0
  20. drama sekarang kebanyakan cuma saduran saja yaa

    1

    0
  21. Yayang says:

    Baik kite semua tgk drama korea..lg bagus xde la 24 jam cinta gaduh cinta terhalang orang ketiga pastu gaduh lg cinta balik..huh!

    0

    0

Leave a Comment

Optional