Written by AbangNara | August 4th, 2017

Nampaknya seorang demi seorang pelakon senior telah tampil untuk menasihati para pelakon baru yang bergantung hanya kepada paras rupa dan populariti. Selepas Nabila Huda, kini giliran Haliza Misbun pula memberi teguran. Secara jujurnya, apa yang dikatakan oleh mereka berdua ini memang betul. Abang Nara bila tengok lakonan pelakon-pelakon baru di kaca tv memang terasa nak sumpah seranah. Siap tertanya-tanya macam mana diorang nie boleh jadi pelakon kalau berlakon kayu macam tue.

haliza misbun

Kata Haliza Misbun:-

Ingin saya ingatkan di sini, saya merayu kepada semua pelakon baru tolonglah timba ilmu lakonan sebab saya sendiri dah penat nak berdepan dengan pelakon-pelakon yang tak bersedia di set. Jangan hanya bersandarkan kepada populariti dan jumlah pengikut yang ramai di media media sedangkan ilmu lakonan kosong.

Satu perkara yang saya sering tekankan kepada pelakon baru selain perlu berilmu diri harus jujur dan betulkan niat untuk memberi sesuatu mesej kepada masyarakat dengan penghayatan yang mendalam.

Ambil masa paling kurang tiga tahun (diploma) di Akademi Seni Budaya Dan Warisan Kebangsaan (ASWARA), kutip ilmu dan insyaAllah anda akan berjaya sebagai seorang pelakon di hormati suatu hari nanti.

haliza misbun

Namun dunia sekarang sememangnya ramai yang memandang paras rupa. Kalau hensem sikit, tak pandai berlakon pun tak apa. Buat apa nak penat-penat pergi belajar berlakon kalau berlakon macam kayu pun dapat tawaran tak henti-henti? Tak gitu? Namun para pelakon baru ini harus ada kesedaran untuk memperbaiki dan meningkatkan mutu lakonan. Tak boleh selamanya bergantung pada populariti dan paras rupa semata-mata. Satu hari nanti peminat akan bosan juga. Semoga industri lakonan kita akan terus maju dan dipenuhi dengan para pelakon bermutu di masa hadapan. Sumber Mstar Online.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

72 responses to Pelakon Baru Tolonglah Timba Ilmu Lakonan – Haliza Misbun

  1. Muak says:

    Mmg btul skrg suma plakon hrap rupa jek tp aku rsa yg salah pngarah,da tau kyu nk amik gak sbb rating blh tnggi.pngarah pn kne d ajar sblm jd pngarah jgn pki tngkp muat je

    54

    1
    • Jenny says:

      kak haliza boleh tolong abang fattah amin tak ???? jenny tengok abang fattah berlakon suara x keluar… mimik muka abang fattah pun pelik, mungkin jadi mcm tu sebab abang fattah berlakon dgn miss kimak… kalau berlakon dgn kak lofa abang fattah ok sehati sejiwa mcm kak haliza cinderella dulu2 dgn ahmad idham best couple.

      9

      76
      • elis says:

        salam jumaat……

        3

        0
        • Pekerja Gomen says:

          Ala… diorang mcm kak Liza gak dulu…
          Berlakon dalam Cinderella… gila punya gedik..
          Masa cerita tu tayang sy budak sekolah lagi pun tak tahan tgk kak liza punya gedik…
          Pastu kak liza syok kat ahmad idham..
          Ahmad idham tak nak… bergaduh2 plak dalam paper majalan URTV ngan media hiburan masa tu…
          Skang zaman dowang plak… mcm tak biasa je kak liza ni..
          Nanti patah amin tu tua… dia pun bagi statement camni gak kat pelakon baru.

          105

          0
        • Jenny says:

          my mom said Kak Liza dgn Ahmad Idham tu dulu betul2 couple lah.. lepas abis Cinderella dorang still contact each other.. cuma Ahmad Idham jer x nak mengaku couple. Yelah time tu Ahmad Idham hot mcm Fattah Amin.. kalau mengaku bercinta jatuh lah saham.. itu my mom punya cerita x tahu betul ke tidak.

          14

          1
      • 019 - 6036732 says:

        NI lah salah satu ‘MULUT LONGKANG & HATI BUSUK” yg sakit benar hati ko kat Fattah knp??yang kayu tu LOPAK idola kau!!!scene nak tak kuar air mata,marah ke,sedih ke muka sama je!!ko tahu knp,sb nak maintain cantikkkkk!!!Pergi mereput lah ko Jenny dgn Idola ko sekali!!HADAMMMMMMMMM…

        12

        7
        • Mat Ronggeng says:

          Teguran yg baik ke arah pelakon yg ber qualiti. Kita kena terima dgn baik… Positive thinking.

          Jangan jadi Raja Ilya… Dapat tawaran hollywood. Gempak bunyi nya. Tapi kena syarat buat tetek dulu. Tu usung bakat besar ke… usung Tetek Silicon besar ?

          16

          1
      • lopake says:

        busuk dan hitam karatnya hati ko..tah2 ko ni si zeesyan tu tak

        5

        0
        • raja raja sonia raja raja says:

          Kan!!! Xfhm stgh kommuniti melayu ni.dengki xmao tngk org naik.ad je bnda nk d bahan.cube la sokong skit.bio la dia nk bt tetek ke ap ke.kita manusia agama islam jngn ikt suda.dia nk bt dia punya pasal.

          Jangn jdi mcm kajol sudah dlm tv bapak ahh tak sombong langsung.
          Ko jmpa dpn2x. Sumpah terus benci.sombong tahap gaban bai.
          Mana y da jmpa kajol depa tau la mcm mana bongkak dia.
          Bukannya lawa pun.itam india jugak

          3

          2
    • manjakani says:

      aku rasa pelakon ni kena ada rupa dengan bakat. baru nice. kalau harap bakat ja, rupa tak dak, memang rasa macam malu ja malaysia ni. tetambah kalau kita tengan pelakon indonesia dengan philipine. semua pelakon muka sedap mata memandang ja. tapi pikir balik zaman 90 an ke 2005 mana ada pelakon malaysia muka nice-nice kan. yang jadi hero pun muka-muka marhain macam awie, rosyam nor, eman manan, aman graseka, jalaludin hassan , rahim razali,elly suriati, ogy ahmad daud, raja azura, azean irdawati . muka-muka smart macam norman hakim, bardul muhayat, edika yusof, nasha aziz, deana yusof, erra fazura, ezlan yusof, azhar sulaiman semua bakat kurang, tp muka smart.

      23

      0
      • Jenny says:

        indon dgn pilipina tu muka kacuk..memang lah good looking. cuba tgk yg ori.. hodoh giler.

        34

        0
      • Nina says:

        Deana Yusof menang best actress kot dalam first movie yg dia berlakon,tajuk Selubung tak silap.Itu kau cakap tak ada bakat?Ramona Rahman & Sofea Jane lagi

        5

        0
        • Melah says:

          Ko tngok la drama2 tv dia berlakon. Nak nangis pun x sampai, stakat jadi wanita bekerjaya bercinta dgn laki mlayu n ckp slabg orang puteh. Tu ja aku nampak dia. Ramona pun sama. Sofea jane ok skt la lakonan. Anyway bkb semuabartis cantik tak pandai berlakon. Maya karin pun nica ja lakonan.

          0

          1
    • minah jambu suka sahara yaakop says:

      harap rupa n rembat laki orang..gi karaoke pimpin tangan ngan laki orang ..itu lah pelakon skarang ni bukan nak berlakon sangat sengaja nak cinta lokasi macm kiwak huh !!

      7

      0
  2. Jenny says:

    kalau dulu kita ada kak haliza cinderella dan ahmad idham.
    sekarang kita ada kak lofa dan abg fattah.

    0

    56
  3. huh says:

    nara kemain…. sumpah seranah bgai…
    klau lopa nara sumpah jgak ka…

    34

    0
  4. Chen Shna says:

    Thats right .. Tdk tau la kenapa pengarah zaman sekarang main pungut org ja , blum tentu lagi pun diorang pandai brlakon .. Prinsip pengarah skrng, pndai atau tdak pndai brlakon blakang kira, yg pnting paras rupa dapat cetuskan populariti filem or drama .. Sakit hati pula .. Eheii

    9

    0
  5. Anonymous says:

    yes…berlakon kena bersungguh-sungguh and penuh penghayatan macam you bersungguh2 peluk ahmad idham taknak lepas tu

    20

    2
    • melah says:

      aah kann. mentang2 ahmad idham handsome time tu, pelok tak hengat. dah macam gersang ja dengan muka buat-buat nerd dalam crita cinderella tu.tapi kann haliza misbun ni famous dengan crita apa yek slain cinderella tu.

      18

      0
  6. liz says:

    dlu tak ramai sgt so nmpk dia serlah…pdhal biasa2 je jugak lakonan dia

    31

    0
    • xandar says:

      kannn. sekarang dok buat macam dia pelakon legend, padahal dia dulu berlakon pon besa-besa ja. lain la kalau ogy,rosyam nor, eman manan yang comment. memang nampak lakonan tersendiri

      18

      0
      • ciktips says:

        yang ni betul!! kalu eman manan .. mmg lejen oii.. baru ni belakon kasih ayah pun mak nagis tau!! romantik pun iyer dia dolu2

        3

        0
  7. Anonymous says:

    Xbpe ske klu artis dh sendu cbuk nk nasihatkn org perbaiki mutu lakonan..

    27

    1
  8. Kayukayan says:

    Makin mude pulak haliza misbun ni…cantikkk…x sesuai watak mak2…btul ape dia ckp tu…sllu plakon tv3 le tu kbnykan pelakon 2 baru bikin mnyampahhhh

    16

    1
    • eliza mizbun says:

      aah kan. badan makin montok. cantiknya lahai. apa rahsia dia yek mampu kekal cantik macam zaman remaja dulu. langsung tak berubah. malah dah macam budak-budak sekolah ja tengok.

      10

      0
  9. lizzy says:

    cantiknyaaaa haliza misbun skrg

    9

    0
  10. Anonymous says:

    salahkan pengarah dan penerbitlah ambil mereka berlakon.

    6

    0
  11. Anonymous says:

    Agreed. Drama cinderella sgt dkt dhati.. sampai skrg klu ada masa terluang akan carik d tenet utk tonton!! Very touching

    4

    11
    • bang jani says:

      bohong ngat aihh. macam drama sinetron ja pun. tolong la jangan dok over sangat. 20 tahun lagi pun orang akan kata drama suri hati mr pilot tu drama legend. padahal sama ja kualiti drama kat malaysia ni, dulu sampai skrang. langsung tak berubah.ingat sikit, lama tu tak semestinya bagus. kat malaysia ni, yang aku rasa ada improvment dari segi kualiti crita, just animasi, filem aksi, hantu dan komedi. walaupun bukan international standard, tapi ok la. tetap ada peningkatan. kalau drama plak memang tak dak peningkatan. sama ja dulu sampai skrang. just hero dan heroin zaman skrang lagi smart dan cantik. nak cari muka macam izzue islam, fataah amin, shafiq kyle . nelofa, fazura, anzalna zaman dulu memang langsung tak jumpa.

      4

      0
  12. Anonymous says:

    heliza misbun Makin Cantik

    7

    0
  13. sakit mata says:

    Haa..betul tu..sapa pelakon pompuan yang berlakon citer Kapten ngan Cikgu Wais (entah betul tak tajuk)..adoii..sakitnya mata tgk..dah la tak reti berlakon..makeup over…macam tu leh jadi heroin? adooii..agak2 la wei…

    21

    0
  14. Anonymous says:

    belajar ilmu agama lagi bagus!

    9

    2
    • rabitah omar says:

      bukan stakat ilmu agama, ilmu matematik, sejarah, sains, kemahiran hidop, gergrafi, ekonomi, pertanian, ukur bahan, enginering, perubatan, tarian, bahasa melayu, english, german, india, mandarin, latin, pelancongan, nyanyian berganda lagi bagus dari ilmu lakonan. at least nyanyian tak dak pelok2, tarian boleh menguruskan badan.

      8

      0
  15. Hamba Allah says:

    belajar ilmu agama lagi bagus!

    3

    1
  16. akak celah bedah says:

    belakon takyah ada diploma pun takpe….asalkan ada bakat…

    haliza ni pun belakon biasa biasa je pun…bukannye hebat mana…cerita yang dia belakon pun one hit wonder je…sebab cerita tuh cerita series yang paling panjang la masa zaman tu…i was in that zaman…and believe me…that drama not so much difference with drama nowadays…and the actors too…lepas tuh ape cerita yang dia ada tak hit pun.

    kalau fauziah nawi yg bagi advise aku bole la percaya…ni ngn “haliza who?” hahahha

    29

    0
    • manjakani says:

      fauziah nawi tu pun over. stakat berlakon nak bagi orang kesian ni bersepah dekat malaysia boleh buat. langsung tak nampak natural. pelakon yang hebat, pelakon yang pergerakan , dialog nampak natural ja. tak over dan memang tak nampak dibuat-buat.

      1

      14
  17. rabitah omar says:

    bukan stakat ilmu agama, ilmu matematik, sejarah, sains, kemahiran hidop, gergrafi, ekonomi, pertanian, ukur bahan, enginering, perubatan, tarian, bahasa melayu, english, german, india, mandarin, latin, pelancongan, nyanyian berganda lagi bagus dari ilmu lakonan. at least nyanyian tak dak pelok2, tarian boleh menguruskan badan.

    2

    0
  18. Kak Besah says:

    Alahai haliza misbun oiii engkau tu dari dulu membawak ke sekarang berlakon tetap juga hampeh. Cuba ulang tengok lakonan dalam drama Semusim Rindu yg baru habis tu, punya over lakonan kau buat org nak muntah. Sokmo nak berlakon ckp English tapi aduhaiii tak kena lansung gayanya.

    12

    0
  19. Anonymous says:

    Zaman awak dah berlalu.redha jelah

    9

    0
  20. Merak Kayangan says:

    Ala..halijah ni berlakon pun bukan best sgt..

    5

    0
  21. mak aku says:

    Artis dulu suam2 kuku kaki.mesti sound artis skg.Takde beza pun kak halijah dulu2 pun sama.Drama pun masih tak berubah asyik kisah kemaruk celah kangkang.perosak generasi pengakal pembuangan bayi.sampah sarap.Sama taraf pun nak kondem ke?

    3

    0
  22. Manusia pandai kasih kritik tak tengok diri sendiri!

    1

    0
  23. melati says:

    Btol lah Zaman Haliza Misbun dulu Byk yg Berduit, Zaman sekarang byk Kete Tayar terkankang, jadi yg minat pelakon kayu & Baru ni mamat2 & Minah2 Rempit & kete tayar terkankang jew…..itu jer punca nya..!!!

    1

    1
  24. makdara says:

    ahmad idham dgn haliza skrg nmpk mcm bapak dgn anak. haliza mantain cantik

    3

    1
  25. melati says:

    Zaman Haliza Misbun Dulu , byk Org High Class , , so pelakon yg btol2 class jer baru berlakon sebab byk Job lain…., Zaman sekarang ni semua sapu ..Iklan kanak2 pun Artis sapu…!!! so Fikir2 kan lah..!!!

    2

    2
  26. apapuntakboleh says:

    amik pelakon baru ajelah. murah sikit. dah pelakon lama baru up sikit dah demand nak berpuluh ribu bayar. padan muka dah jadi sendu. harap bisnes jelah. kehkehh dah lama tu jangan sombong.

    2

    1
  27. Ai says:

    Kak lijah pn berlakon bkn bagus sgt pn. Over je ak tgk dlm semusim rindu tu.

    5

    0
  28. afifah says:

    eleh. sibuk jer sruh org menimba ilmu. taulah kau dah tak laku puik bye

    1

    1
  29. anon says:

    Alah makck ni bercakap mcm lah dia tu berbakat sngt. Jeleslah tu kat bakat2 baru yg ade rupa & meletop2 naik.
    Dia ni dah senja/tua tapi tak sedar2 jugak, tak nak ngk tutup aurat. Keluarga yg tak kuat agama.

    1

    0
  30. Insan says:

    Saya rasa kak haliza pun kena timba ilmu.
    Ilmu agama.
    Makin tua makin tutup sepatutnya.
    Pendapat.

    3

    0
  31. kak maghia says:

    Zara Zya yang berlakon tak kayu, selamba je dialog dia…anzalna ke nilopa ke semua asik jaga rambut jaga tudung…mmg kelako tgk kalo berlakon nak menten cantik jekkk…budak pompuan yang mr photographer tu pon berlakon nampak bersungguh….ada potensi

    8

    0
  32. Rania says:

    Si Liza misbun ni Ada hati nasihat org. Dia pun x hebat .over je lebih .perasan slang English hebat. Menyampah tgk dia muncul2 berlakon dlm semusim rindu. Sanggup Aku alih time scene dia.

    4

    1
  33. Anonymous says:

    Ala, ko pon berlakon bukan bagus sgt…sikit2 cakap omputih, campur aduk ngan bahasa melayu…meluat..

    1

    0
  34. Anonymous says:

    Betul2 tua rania, perasan english tu hebat sangat, meluat, sikit2 ckp english, sikit2 ckp english dalam semusim rindu tu, meluuaatt….

    1

    0
  35. SajaNakJadiAnonymous says:

    peringatan ni juga harus di tuju kepada Neelofa lah ye Abang Nara..
    walaupon bukanlah pelakon baru, tapi standard lakonan dia lagi terok dari segelintir pelakon baru. malah, ada banyak pelakon baru yg berlakon lebih baik dari nya.

    Abang Nara kipas tak mati Lofa kan, sila sampaikan message ni lah ya. Thanks! :)

    1

    0
  36. ayoi says:

    klu dh x blh kritik nk jd ape???malaysia ni x fhm aku…org kritik pun salah…org kritik sbb nk bg maju skit industri hiburan ni…kat luar ngra ok je kritik2 ni…sbb tu diorg maju..malaysia je makin mundur…kritik skit di kecam…ha ha ha ha…jgn tgk pd siapa y berckp tp kt tgk ape y dicakap kan…klu nk tggu diri perfect smpai kiamat laaa mmg xde pun org berani nk tegur…sme jgk laa klu kt bekerja kannn….bdk2 y br keje ni msti kne tegur dgn staf2 senior @ bos so berani ke kt ckp “eh,bos dl pun keje cam sy jgk,x pyh laa nk tegur2 sy”….berani?? xkan….so anggap je laa teguran haliza ni sbg org lama dlm industri…pelakon2 br tu kene laa dgr…so y peminat2 ni x perlu nk melenting sgt,nk kecam org y mengkritik….relek2 sudah…fans ni je y terlebih over cam perfect sume bnde…

    0

    0
  37. Anonymous says:

    shafinaz, haliza misbun, rita antara artis yg maintain muda jelita tanpa pakai bulu mata berjela dan contact lense sambil pose sebelah jer….membesar dgn hiburan drg tapi aku rasa aku yg mcm makcik2

    1

    0
  38. Q says:

    K.Haliza nmpk maintain muka cam dulu2..

    0

    0
  39. kiki says:

    Kau pun berlakon tak bagus mana pun. Jangan nak berlagak diva la. Over jea lebih.

    0

    0

Leave a Reply to manjakani - Cancel

Optional